Muistot

Eila Alahuhta 1926–2017

Professori

Professori Eila Alahuhta (e. Savonen, o.s. Petäjä) kuoli Kauniaisissa 25. huhtikuuta 2017. Hän oli 90-vuotias ja syntynyt Mikkelissä 23. syyskuuta 1926.

Alahuhdan lapsuuden perheessä arvostettiin koulutusta sekä laajaa sivistystä ja lapsia kannustettiin lämpimästi opin tielle. Ylioppilaaksi tulon jälkeen Alahuhta opiskeli Jyväskylässä kansakoulun opettajaksi ja pätevöityi erityisopettajaksi.

Kolmen lapsen äiti työskenteli vuosia Oppilaskoti Toivolassa. Työssä havaitut lasten moninaiset ongelmat johtivat omien lasten kasvettua jatko-opintoihin Helsingin yliopistoon, jossa Alahuhta väitteli filosofian tohtoriksi vuonna 1976. Väitöskirjassa tarkasteltiin kielellisesti häiriintyneiden lasten havaitsemisen, päättelykyvyn ja avaruudellisen tajuamisen vaikeuksia ja modi­fioitiin Borel-Maisonny-Alahuhta (BMA) -testipatteristo.

Väitöksen jälkeen Alahuhta ehti tehdä mittavan akateemisen uran. Huipentuma oli, kun Pohjoismaiden ensimmäinen logopedian professuuri perustettiin Oulun yliopistoon 1983 ja Alahuhta nimitettiin professuurin haltijaksi. Tässä toimessa hän vaikutti vuoteen 1993.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Omalla tutkimusalallaan Alahuhta oli edelläkävijä. Lapsen puhumisen, lukemisen ja kirjoittamisen yhteys oli tutkimuksen keskiössä. Kielellisten vaikeuksien yhteyttä oppimisen vaikeuksiin, tunne-elämän ja käyttäytymisen häiriöihin sekä persoonallisuuden kehittymiseen käsiteltiin laajasti. Hän korosti varhaista puuttumista, erilaisuuksien hyväksymistä koulumaailmassa sekä vanhempien ja kasvattajien keskeistä roolia.

Hän halusi myös tarjota ohjeita vanhemmille ja varhaiskasvattajille lasten tukemiseen ja kirjoitti kirjat Äidin armahainen – Miten valmistan lasta koulutielle sekä Leikin ja puhun, liikun ja luen.

Professorina Alahuhta painotti logopedian ja muiden tieteiden välistä yhteistyötä sekä kansainvälisyyttä. Kansainvälisyys olikin vahva osa hänen identiteettiään. Kosmopoliittisuuden juuret syntyivät jo lapsuuden kokemuksista sodan aikana Ruotsissa. 1960-luvulla luotiin verkostoja useilla perhematkoilla Euroopassa.

Professorina työskennellessään Alahuhta rakensi aktiivisesti kansainvälisiä yhteyksiä luennoiden ja esiintyen ympäri maailmaa. Rohkea emerita matkusti vielä yli 80-vuotiaana yksin maailmalle kongresseihin.

Eila Alahuhta oli taitava ja vaikuttava puhuja. Intohimo tieteen tekemiseen, uteliaisuus yhteiskuntaa ja ihmisiä kohtaan sekä aina tyylikäs ulkomuoto ja edustava esiintyminen olivat hänelle tunnusomaisia. Hän uskalsi tehdä elämässään rohkeita ratkaisuja, jotka siivittivät hänen saavutuksiaan. Hän arvosti menestystä, mutta muisti humanistina aina puolustaa heikompiaan.

Eläkevuosinaan hän nautti puutarhanhoidosta, iloitsi koiristaan sekä rakasti laajaa perhettään. Hänen sydämensä oli suuri ja salliva. Joistakin ihmisistä jää jälkipolville vahvemmat muistot ja Eila Alahuhta kuului näihin ihmisiin.

Kirsi Savonen

Kirjoittaja on Eila Alahuhdan miniä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet