Valikko
Muistot

Heikki Kiiski 1943–2017

Teollinen muotoilija

Palkittu teollinen muotoilija Heikki Antero Kiiski kuoli 5. toukokuuta 2017 Turussa. Hän oli syntynyt 5. elokuuta 1943 Petäjävedellä.

Kiiski valmistui teolliseksi muotoilijaksi vuonna 1970 Taideteollisesta oppilaitoksesta (nykyisin Aalto-yliopisto Arts). Valmistuttuaan Kiiski aloitti uransa Salora Oy:ssä teollisena muotoilijana. Salorassa Kiiski teki tiivistä yhteistyötä markkinoinnin, tekniikan ja tuotannon kanssa.

Kiiskin ammatillinen osaaminen ja luontainen yhteistyökyky auttoivat eri osapuolia ymmärtämään muotoilun merkityksen yrityksessä, mikä loi perustan sisäiselle muotoiluosastolle.

Vuonna 1973 Kiiski perusti yhdessä Juhani ja Ulla Salovaaran kanssa Ergonomiadesign Oy:n. Kimmokkeena oli suunnittelusopimus Valmet Instrumenttitehtaan kanssa, joka alkoi kehittää röntgentutkimuslaitteistoa terveyskeskusverkostoa varten.

Innovatiiviset ja pitkäikäiset tuoteratkaisut syntyivät käyttäjälähtöisestä konsepti- ja kehitystyöstä, joka yhdistettiin ergonomiatutkimukseen ja uusimpaan mikroprosessoriteknolo­giaan.

Vuonna 1990 Kiiski perusti muotoilijakumppaniensa kanssa ED-Design Oy:n.

ED:n muotoilujohtajana Kiiski toimi asiakkuuksien ja projektien vetäjänä. ED:ssä hän konseptoi ja muotoili useita suomalaisia klassikkotuotteita, joista tunnetuimpia ovat Tunturin kuntolaitteet ja Upo Rosenlew -kodinkoneet.

Hänelle ominaista oli tehdä muotoilu- ja hahmomalleja käsin.

Uransa aikana Kiiski sai merkittäviä tunnustuksia ja palkintoja, kuten Valtion Taideteollisuuspalkinnon (työryhmä Heikki Kiiski, Juhani Salovaara, Hannu Kähönen) vuonna 1975, Dunhill Prizen 1977 ja Ornamo/TKO Vuoden teollinen muotoilija -palkinnon 1988. TKO palkitsi Kiiskin vuonna 2012 kunniajäsenyydellä merkittävästä työstä muotoilun parissa.

Vapaa-aikanaan ja myöhemmin siirryttyään ED:stä eläkkeelle Kiiski suunnitteli ja valmisti käsin veistoksellisia valaisimia, joiden valosta, yllättävistä materiaaliratkaisuista ja kauniista esteettisistä muodoista perhe ja ystävät saivat nauttia.

Kesäisin Kiiski vietti mielellään aikaa perheen kesäpaikassa. Matkustaessaan ulkomaille hänelle tuli rakkaaksi Italia, eritoten Rooma ja Venetsia. Kiiski oli laajalti kiinnostunut taiteesta ja kulttuurista.

Hän arvosti ”hyvää” musiikkia, kuten hän ilmaisi asian. Häntä lähinnä olivat klassinen orkesteri- ja laulumusiikki, ooppera ja kuorolaulu sekä jazz ja blues.

Heikki oli itse taitava laulaja, ja hän ilahdutti läsnäolijoita yhteisissä juhlissa.

Heikki muisti suuren määrän laulujen sanoja ja oli myös oiva improvisoija.

Hän oli avoin ja hauska verbaalinen mietiskelijä. Hänellä oli kyky luoda hetkittäisistä tilanteista komiikkaa ja saada siten ihmiset nauttimaan yhdessäolosta.

Tämä elämää pursuava taito oli kehittynyt hänelle jo nuorena keskellä isoa sisarusparvea, jossa eloisa luovuus sai rehottaa.

Jorma Pitkonen

Juhani Salovaara

Jorma Vennola


Kirjoittajat ovat Heikki Kiiskin ystäviä ja kollegoja.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet