Valikko
Muistot

Varpu Siirala 1925–2017

Sellotaiteilija

Sellotaiteilija Varpu Sisko Siirala (o.s. Siukonen) kuoli 6. kesäkuuta 2017 Helsingissä 91-vuotiaana. Hän oli syntynyt Viipurissa 9. marraskuuta 1925.

Siirala syntyi keskimmäisenä sisarussarjaan, jonka vanhin Leena, viulisti (1924–1994), ja nuorin Inkeri, pianisti (1927–2014), muodostivat jo kouluaikoinaan trion, joka tuli sittemmin tunnetuksi nimellä Trio Siukonen. Yhtye esiintyi aktiivisesti kotimaassa ja pohjoismaissa 1940–1970 luvuilla.

Varpu Siirala esiintyi myös omissa konserteissa sekä sisarensa Inkerin että lankonsa, pianisti Kauko Kuosman kanssa.

Siukosten perhe muutti Viipurista Helsinkiin 1927. Viuluopinnot saivat jäädä, kun Varpu 11-vuotiaana sai sellon, josta tuli hänen oma instrumenttinsa.

Siirala opiskeli Sibelius-Akatemiassa Yrjö Selinin johdolla. Sellodiplomin hän suoritti 1948. Samana vuonna hän avioitui psykiatri Martti Siiralan kanssa. Lapsia syntyi kolme: Jussi, Seppo ja Marja-Liisa.

Vuonna 1952 Siiralat muuttivat Sveitsiin, jossa perheestä ja lukuisten vieraiden emännöinnistä muodostui sellonsoiton ohella Varpu Siiralan kiireisen elämän sisältö. Konsertoiminen jatkui Sveitsissä, ja Siiralalla oli myös tilaisuus opiskella säännöllisesti kuuluisan sellistin, Enrico Mainardin johdolla Italiassa. 1957 perhe palasi Suomeen.

Siiralan ura pedagogina alkoi 60-luvulla. Hän opetti ensin Lahden musiikkiopistossa ja siirtyi Sibelius-Akatemian sellonsoiton opettajaksi ja myöhemmin lehtoriksi 1972–1986.

Siirala oli opettajana ja kollegana hyvin pidetty. Ammattitaitonsa ohella hänen ystävällinen ja lempeä mutta määrätietoinen olemuksensa herätti kunnioitusta ja teki yhteistyön helpoksi.

Sibelius-Akatemian sellopedagogiikka oli Siiralan vastuulla. Hän kehitti sitä antaumuksellisesti mm. osallistumalla jousisoitinopettajien kansainvälisiin konferensseihin.

Peräti kolmen rannemurtuman jälkeen Siirala joutui jättämään sellosoiton 80-luvun lopulla. Jatkossa hänen elämänsä sisällön muodostivat musiikista nauttimisen ohella lapset, lapsenlapset ja myöhemmin vielä lapsenlapsenlapset.

Koettuaan raskaan avioeron 1986 lasten ja heidän perheidensä elämä muodostui hänelle erityisen tärkeäksi. Yhteys sisaruksiin ja läheisiin ystäviin oli myös jatkuvasti häntä kantava voima.

Viimeiset kaksi elinvuottaan Varpu Siirala vietti Kustaankartanon palvelukeskuksessa.

Siukosten suvun taiteellinen perintö on saanut Varpun kautta jatkoa hänen lapsissaan ja lapsenlapsissaan, joista monet ovat musiikin ja muiden taiteenalojen tunnettuja ammattilaisia.

Jussi Siirala

Seppo Siirala

Marja-Liisa Siirala


Kirjoittajat ovat Varpu Siiralan lapsia.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet