Valikko
Muistot

Eeva Tenhunen 1937–2017

Kirjailija

Kirjailija Eeva Tenhunen (oik. Palosuo) kuoli Kiteellä 9. kesäkuuta 2017. Hän oli kuollessaan 80-vuotias, syntynyt Sortavalassa 2. tammikuuta 1937.

”Suomen Agatha Christieksi” toisinaan mainittu Tenhunen tunnetaan erityisesti kahdeksasta jännitysromaanistaan, joista viimeisin ilmestyi 1987. Esikoisteos Mustat kalat (1964) on nostettu kärkeen äänestyksissä, joissa on etsitty suomalaisten dekkarien parhaimmistoa.

Sen idea syntyi, kun Tenhunen työskenteli opiskelijana Savonlinnassa Olavinlinnan oppaana. Kirjassa samanlainen hahmo selvittää siellä tapahtuvia murhia, ja liepeillä parveilee niin turisteja ja poliiseja kuin linnan menneisyyttä tutkivia historioitsijoitakin.

Romaani sikisi Tenhusen mukaan miljööstä liki itsestään: ”Linna oli kuin luotu klassillisen kauhuromanttisen rikostarinan näyttämöksi”, hän kertoi Mustien kalojen takakannessa.

”Taisin mainita siitä perheelleni liiankin usein, koska perhe viimein kyllästyneenä tiedusteli, miksen sitten kirjoittanut sitä.”

Miehisellä 1960-luvulla Mustat kalat oli tervetullut poikkeus kotimaisessa jännityskirjallisuudessa: naisen kirjoittama kirjallinen ja älykäs dekkari.

Se on myös kestänyt hyvin aikaa. Toiminnan ja väkivallan sijaan se sekoittaa perinteiseen (jopa romanttiseen) arvoitusdekkariin ironiaa ja yllätyksellisiä viittauksia, esimerkiksi A.A. Milnen Nalle Puhiin.

Tenhunen on itsekin kertonut arvostavansa eniten dekkareita, joissa jännitys on psykologista. Mielikirjailijoikseen hän on nimennyt mm. Josephine Teyn, Amanda Crossin, Mika Waltarin ja Peter Robinsonin.

Päivätyökseen Tenhunen opetti äidinkieltä ja historiaa Kiteellä, Sukevalla ja Kiuruvedellä vuoteen 1976 asti, jolloin jättäytyi vapaaksi kirjailijaksi, kun opettajapuoliso jäi eläkkeelle. Pari kirjoistaankin hän on sijoittanut kouluympäristöön.

Myös asuinpaikat ovat niissä usein läsnä, kuten Ylä-Savossa vietetyt kesät romaanissa Kuolema savolaiseen tapaan (1976), josta tehtiin tv-sarja 1983.

Suurimmassa osassa Tenhusen kirjoja murhia selvittää esikoisteoksen amatöörisalapoliisi Liisa Halla tukenaan komisariopuoliso Martti.

Suomen dekkariseura myönsi Eeva Tenhuselle vuonna 2010 erikoispalkintonsa, harvoin jaettavan Hornanlinna-kunniakirjan ”pitkäaikaisesta merkittävästä työstä suomalaisen dekkarin hyväksi”. Seuran mukaan hän oli ollut monille naisdekkaristeille ”esikuva ja edelläkävijä”.

Näin arvioi myös Leena Lehtolainen, joka teki Tenhusesta 1990-luvulla kirjallisuuden lisensiaatintyönsä. Tarkoitus oli tutkia intertekstuaalisuutta ja nostaa esiin naisten rikoskirjallisuutta.

Tutkimus paitsi vakuutti Lehtolaisen Tenhusen teosten arvosta, myös innoitti kokeilemaan itsekin rikosromaanin kirjoittamista – tuloksena vakuuttava dekkaristin ura.

Suvi Ahola

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet