Valikko
Muistot

Eeva Kanerva 1950–2017

Kirjakauppias

Antikvaarinen kirjakauppias Eeva Kanerva kuoli äkilliseen sairauskohtaukseen kotonaan Helsingissä 24. kesäkuuta 2017. Hän oli 67-vuotias, syntynyt Helsingissä 13. toukokuuta 1950.

Kanerva oli taidemaalari Aimo Kanervan ja tämän puolison Veeran tytär. Hän kävi Arkadian yhteislyseota ja valmistui ylioppilaaksi Lauttasaaren yhteiskoulusta vuonna 1970.

Kanerva opiskeli Helsingin yliopistossa suomalais-ugrilaista kansatiedettä, taidehistoriaa ja venäjää. Osittain juuri venäjän taito vei hänet matkatoimisto­alalle.

Matka Pariisiin vuonna 1989 muutti Kanervan elämän. Hän tutustui legendaariseen antikvaariseen kirjakauppaan Shake­speare and Companyyn ja joutui sen lumoihin.

Vuonna 1989 Kamerva perusti oman kauppansa Iso Roobertinkadulle, missä hän toimi kahdessa osoitteessa ennen muuttoa Albertinkadulle vuonna 2000.

Kanerva ei myynyt pelkästään kirjoja vaan myös vanhoja aikakauslehtiä, postikortteja, etikettejä ja pieniä kauniita tai kummallisia esineitä.

Hänen liikkeestään muodostui kohtaamispaikka monipuoliselle asiakaskunnalle. Kirjallisuuden harrastajien lisäksi siellä kävi muun muassa elokuvantekijöitä etsimässä rekvisiittaa sekä erikoisten lahjojen etsijöitä.

Antikvariaateille on ominaista varsin heterogeenisen asiakaskunnan yhdistäminen, mutta Kanerva vei tämän omalle tasolleen. Hänen liikkeessään eri sosiaaliryhmät ja eri ikäluokat löysivät yhteisen pelikentän, jota eivät vaivanneet normaalit hierarkiat.

Siellä nuorikin saattoi esimerkiksi tutustua punavuorelaisten tuntemaan, nyt jo edesmenneeseen Anni-mummoon, joka saattoi kertoa kokemuksiaan Punavuoren elämästä 1950-luvulla.

Juuri punavuorelaisuus oli Kanervan toiminnan ydintä.

Joillain kaupunginosilla tuntuu olevan tavallista enemmän paikan henkeä, ja Punavuori on sellaista seutua. Henki syntyy ennen kaikkea niistä ihmisistä, jotka toimivat verkostojen solmu- ja avainkohdissa ja jotka ovat keskeinen osa ihmisten arkea ja jotka ovat loputtoman avuliaita niin kuin Kanerva oli.

Antikvariaatti on liiketoiminnan lisäksi väliin kuin sosiaalitoimisto, väliin kuin silkkaa psykoterapiaa.

Tässä Kanerva oli elementissään. Hän on esimerkiksi välittänyt asunnon ties kuinka monelle nykyiselle punavuorelaiselle ja kuunnellut murheita varmaan paljon enemmän kuin yhden ihmisen osan tulisi olla.

Eivätkä Kanervalle riittäneet ihmisetkään. Hän oli äärimmäisen eläinrakas, koirista aina puluihin asti.

Kanerva oli yhteisönsä tunnettu kansalaisaktiivi. Hän ei arkaillut soittaa viranomaisille tai tarvittaessa toimituksiin.

Esimerkiksi kun Iso Roobertinkadulta poistettiin pankkiautomaatti, Kanerva aloitti adressin keruun ja kiivaat neuvottelut ja saikin hankittua sen takaisin.

Vuonna 2005 Kanerva perusti antikvariaatin jatkoksi kukkakaupan Fredrikintorille lapsuudenystävänsä Riitta Matilaisen kanssa. Kukkaistorista kehittyi no­peasti uusi kohtauspaikka. Tuskin on punavuorelaista, joka ei Eevaa olisi tuntenut tai vähintäänkin säännöllisesti tervehtinyt.

Eevan poismenon myötä jotain hyvin olennaista Punavuoresta hävisi.

Otso Kantokorpi

Kirjoittaja on Eeva Kanervan asiakas ja ystävä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet