Valikko
Muistot

Erkki Ahola 1922–2017

Vuorineuvos

Vuorineuvos Erkki Ahola kuoli Espoossa 29. kesäkuuta 2017 95-vuotiaana. Hän oli syntynyt 19. huhtikuuta 1922 Sippolassa.

Erkki Ahola kirjoitti ylioppilaaksi Lahden lyseosta 1941. Jatkosodassa hän palveli tykistöupseerina muun muassa Syvärillä. Reservissä hänet ylennettiin kapteeniksi. Sodasta palattuaan hän aloitti opiskelut ja valmistui agronomiksi 1949.

Aholan 36 vuotta kestänyt ­Valio-ura alkoi maito-osaston konsulenttina 1949. Hän työskenteli Oulussa Pohjois-Pohjanmaan meijeriliitossa, kun hänet 1956 nimitettiin Valion Oulun konttorin johtajaksi. Omien sanojensa mukaan hän sai yllätyksekseen lukea nimityksestä sanomalehdestä.

Hänen roolinsa oli merkittävä, kun Pohjois-Suomen meijeritoiminta ja maitohuolto organisoitiin uudelleen. Maito-osaston johtajaksi hänet kutsuttiin 1960. Vuonna 1972 Aholasta tuli Valion teknillinen ja tuotantojohtaja sekä johtokunnan varsinainen jäsen. Pääjohtaja hänestä tuli 1977.

Esimiehenä Ahola oli vaatimaton, rauhallinen, luottamusta herättävä ja määrätietoinen neuvottelija. Omistajat ja henkilöstö arvostivat häntä suuresti. Hän luotti alaisiinsa ja antoi näille tilaa. Itse hän totesi, että eteneminen uralla tapahtui ilman sen kummempaa suunnittelua. ”Olen sattunut olemaan sopivasti paikalla ja minut on ollut helppo pukata jollekin tyhjäksi tulleelle vakanssille”, hän sanoi.

Ahola jäi eläkkeelle 1985. Nyt oli aikaa lukea, matkustella ja viettää aikaa kesämökillä kalastellen ja mökkitontilla ahkeroiden. Talvisin kuhan verkkokalastus Hiidenvedellä oli jokaviikkoinen huvi. Aina lähdettiin, kun oli sovittu, pakkasrajaa ei ollut. Kuhaa tuli runsaasti jopa naapureille jaettavaksi.

Kuntoaan Ahola piti yllä pyöräilemällä ja hiihtämällä. Ahola oli tuttu näky niin Paloheinän kuin Ylläksenkin laduilla aina 85-vuotiaaksi asti.

Vaimo Helvi, lapset ja lapsenlapset olivat Aholalle tärkeitä. Perheen kanssa vietettiin aikaa mökillä, järjestettiin yhteisiä juhlia ja tehtiin Lapin matkoja. Viimeisinä vuosina iloa toivat vielä kaksi lapsenlapsen lasta.

Ystävät harvenivat iän kart­tuessa, mutta jäljellä olevien kanssa Ahola piti yhteyttä. Aikoinaan opiskelukavereiden perustama Kajuuttakerho kokoontui vielä pari viikkoa ennen Erkki Aholan kuolemaa. Hänen seurassaan viihdyttiin, sillä voimien ehtyessäkin ja hänen huumorinsa sekä vaatimaton, kohtelias ja muut huomioon ottava luonteensa säilyi ennallaan.

Heikki Halkilahti

Erkki Kinnunen


Kirjoittajat ovat Erkki Aholan ­työtovereita ja ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet