Valikko
Muistot

Jaime Potenze 1949–2017

Taloustieteen lisensiaatti

Taloustieteen lisensiaatti Jaime Potenze kuoli haimasyöpään 67-vuotiaana 15. tammikuuta 2017 Helsingissä. Hän oli syntynyt Buenos Airesissa, Argentiinassa 30. huhtikuuta 1949.

Potenze muistetaan ennen kaikkea elämänilostaan, ­avoimuudestaan ja solidaarisuudestaan kaikkia ja kaikkea kohtaan. Hän rakensi väsymättä siltoja kulttuurien ja ihmisten välille ja teki latinalaisamerikkalaista kulttuuria tutuksi suomalaisille.

Potenze oli 1980- ja 90-luvuilla mukana tuomassa Suomeen lukuisia eturivin muusikoita, teatteria ja elokuvia Latinalaisen Amerikan Kulttuurikeskuksen kautta.

Vuosina 2010–2016 hän kasvatti elokuvafestivaali Cinemaissísta Pohjoismaiden suurimman latinalaisamerikkalaisen kulttuuritapahtuman.

Potenzen lakimiehenä sekä elokuva- ja teatterikriitikkona toiminut isä ja kirjallisuuskriitikkona työskennellyt äiti johdattivat perheen neljä lasta jo varhain kulttuurin pariin. Opiskellessaan taloustieteitä Buenos Airesin yliopistossa Potenze työskenteli samalla pankissa ja osallistui aktiivisesti opiskelijapolitiikkaan.

Valmistuttuaan taloustieteen lisensiaatiksi 1974 Potenze suoritti lisäopintoja Moskovan Komsomol-yliopistossa. Siellä hän tapasi myös tulevan suomalaisen vaimonsa, jonka mukana saapui ensi kertaa Suomeen joulukuussa 1978. Tyttären synnyttyä 1979 Potenze jäi Suomeen.

Töitä omalta alalta ei löytynyt, mutta espanjan kielen opettajana sitäkin enemmän. Tästä alkoi loppuelämän ­kestänyt palo edistää suomalaisten suhteita espanjankieliseen maailmaan. Potenze antoi yksityistunteja poliitikoille ja innosti satoja suomalaisia iberoamerikkalaisen kulttuurin pariin eri oppilaitoksissa ja yrityksissä.

Opettajan työssään Potenze myös tutustui uuteen puolisoonsa ja perhe kasvoi vielä kahdella pojalla.

1980-luvun kuluessa Potenze suoritti virallisen kääntäjän tutkinnon ja perusti käännöstoimiston vaimonsa kanssa. Toimeksiannot olivat mitä erilaisimpia yksityisten ihmisten asiakirjoista aina Suomen perustuslakiin.

Tulkkina hän työskenteli muun muassa Tarja Halosen, useiden Latinalaisen Amerikan presidenttien ja Espanjan jalkapallomaajoukkueen kanssa.

Potenze oli merkittävä vaikuttaja Helsingin latinalaisamerikkalaisessa yhteisössä. Hän oli 1980-luvun alusta mukana chileläisten pakolaisten perustamassa Club Gabriela Mistralissa, hän oli Suomi–Argentiina-seuran aktiivi ja mukana perustamassa Latinalaisen Amerikan kulttuurikeskusta.

Myöhemmin Potenze toimi espanjankielisen radio-ohjelman Ventana Al Surin toimittajana, luki satuja espanjankielisille lapsille ja osallistui Moni­heli ry:n sekä Yhteiset lapsemme ry:n toimintaan.

Siirtolaisten ja maahanmuuttajien yhteiskunnallinen osallistaminen ja rasismin vastustaminen olivat Potenzelle sydämen asioita. Latinalaisamerikkalaisessa yhteisössä hänet tunnettiin luottohenkilönä, joka oli monen Suomeen saapuvan ensimmäinen kontakti. Hän tarjosi apua ja saattoi ihmisiä yhteen laajojen verkostojensa avulla.

Yhteys sukuun ja ystäviin Argentiinassa säilyi tiiviinä, ja tärkeintä hänelle oli perhe: puoliso, lapset ja kaksi pientä lapsenlasta.

Sonja Potenze

Kirjoittaja on Jaime Potenzen tytär.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet