Muistot

Pekka Lappalainen 1944–2017

Diplomi-insinööri

Diplomi-insinööri Pekka Lappalainen kuoli 19. heinäkuuta 2017 sairauskohtaukseen kesämökillään Jämsänkoskella metsänraivaustöiden jälkeen levätessään. Hän oli syntynyt Jämsänkoskella 12. joulukuuta 1944 ja oli kuollessaan 72-vuotias.

Lappalainen valmistui diplomi-insinööriksi Teknillisen korkeakoulun vuoriteollisuusosastolta vuonna 1969 ja oli ensimmäisiä sovelletun geofysiikan koulutuksen saaneita malmin­etsintäinsinöörejä. Jo opiskeluaikana hän osallistui Grönlannin Isuan rautamalmiesiintymän tutkimuksiin, mikä oli vain alku hänen monipuoliselle ja monille mantereille ulottuneelle kansainväliselle toiminnalleen.

Työuransa Lappalainen aloitti geofyysikkona Lohjan Kalkki Oy:ssä ja jatkoi Suomen Malmi Oy:n geofysiikan osaston päällikkönä. Jo vuonna 1975 tuli näkyviin hänen laaja-alaisuutensa, kun hän siirtyi neljäksi vuodeksi Tansaniaan pohjavesitutkimuksiin. Tämän jälkeen oli vuorossa jo kolmas erityisosaamisen ala Outokummun kaivosteknillisen ryhmän kalliomekaanikkona.

Pyhäsalmen kaivoksen kaivososaston päällikkönä Lappalainen työskenteli 1980-luvun loppupuoliskon. Ura eteni Viscaria AB:n kaivospäällikkönä Ruotsissa, Outokumpu Mining Servicen teknologiajohtajana, kaivoksenjohtajana Forresta­niassa Australiassa ja Suomeen paluun jälkeen 90-luvun lopussa Outokummun johtavana kaivos­konsulttina. Jäätyään eläkkeelle 2005 hän alkoi konsultoida itsenäisesti suomalaisia ja kansainvälisiä kaivosyhtiöitä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lappalainen oli aktiivinen kaivosteollisuuden kommentaattori pitäen suoria yhteyksiä kansanedustajiinkin. Hän tuotti määrätietoisesti asiatietoihin perustuvaa tietoa päätöksen­tekijöille ja medialle kaivosteollisuuden ympäristövaikutuksista ja kansantaloudellisesta merkityksestä. Hän oikaisi virheellisiä käsityksiä ja palautti suhteellisuudentajua kaivosteollisuudesta käytävään keskusteluun ja loi näin asiallista ja realistista kuvaa kaivosteollisuudesta alan ulkopuolisille.

Lappalainen oli Vuorimies­yhdistys ry:n kaivosteknillisen toimikunnan puheenjohtajana 1989–94, ja hänelle myönnettiin ansioistaan hopeinen Eero Mäkinen -mitali. Hän oli kaivosalan suomenkielisen peruskäsikirjan Kaivos- ja louhintatekniikka päätoimittaja ja osakirjoittaja.

Ystävien parissa Lappalainen tunnettiin humaanina ja avarakatseisena keskustelijana ja kyseenalaistajana, joka perusteli mielipiteensä pitävillä faktoilla ja pettämättömällä logiikalla.

Pekka Lappalaisen perheeseen kuuluivat Sirkka-vaimo vuodesta 1970 ja kolme lasta sekä lastenlapset. Perhe seurasi mukana ulkomaan projekteihin ja eri kaivospaikkakunnille Suomessa. Lapsiaan Pekka kannusti opiskelun ja urheilun pariin. Omat hiihto-, tennis- ja golfharrastukset vähenivät viime vuosina terveysongelmien takia. Viimeisillä lenkkipoluilla olivat seurana tyttären rakkaat koirat.

Pekka Mikkola

Antero Hakapää

Harri Valpola


Kirjoittajista Mikkola ja Hakanpää ovat Pekka Lappalaisen työtovereita ja ystäviä ja Valpola hänen ­poikansa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet