Muistot

Walter Becker 1950–2017

Kitaristi, lauluntekijä

Kitaristi, lauluntekijä ja musiikkituottaja Walter Becker kuoli 3. syyskuuta 2017 Havaijilla, jossa oli asunut viimeiset 35 vuotta. Hän oli syntynyt New Yorkin Queensissa 20. helmikuuta 1950 ja oli 67-vuotias.

Becker oli rockyhtye Steely Danin toinen perustaja ja lauluntekijä sekä Donald Fagenin ohella ainoa, joka soitti jokaisella sen yhdeksällä studioalbumilla. Itse asiassa työpari Becker–Fagen oli Steely Dan, vaikka pianisti Fagen saattoi vaikuttaa yhtyeelle äänen antaneena laulajana keskeisemmältä.

Becker ja kaksi vuotta vanhempi Fagen tutustuivat jo 1967 yliopistossa ja yrittivät luoda yhteisten kokeilujen jälkeen uraa ajalle tyypillisenä lauluntekijäparina. Menestys jäi vaatimattomaksi, vaikka ensimmäisenä heidän laulunsa levytti Barbra Streisand.

Los Angelesiin muuttaneet ystävät keplottelivat heidät palkanneen yhtiön leivissä niin kauan, että se julkaisi Steely Danin ensialbumin Can't Buy A Thrill (1972). Sen avauksesta tulikin hitti: monitasoista ja tyylillisesti hyvin vaikeasti paikannettavaa singleä Do lt Again ostettiin toista miljoonaa kappaletta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Nelisenkymmentä miljoonaa albumia myynyt Steely Dan oli radiohiteistä huolimatta silti tyylien välinen kummajainen: liian älyllinen popyhtyeeksi, liian hienostunut rockyhtyeeksi. Siis juuri sellainen eksistentiaalinen sivullinen, jollaisiksi jazzista ja beat-kirjallisuudesta innoituista saaneet antitähtimäiset Becker ja Fagen mielsivät itsensä.

Ironiaan ja satiiriin mieltyneet Becker ja Fagen olivat työparina myös musiikillisen täydellisyyden tavoittelijoita, joita kiinnosti ennen kaikkea levyttäminen sekä levyjen tuottaminen. ”Studiossa saavutettu täydellisyys ei ollut kuitenkaan lopullinen ratkaisu. Siitä tuli lopullinen ongelma”, muisteli Becker Helsingin Sanomissa syksyllä 1994, jolloin julkaisi oman ensialbuminsa.

Beckerin ja Fagenin tiet erkanivat marraskuussa 1980 julkaistun seitsemännen Gaucho-albumin jälkeen, jota ennen Steely Dan ei ollut esiintynyt kuuteen vuoteen. Vuonna 1993 se palasi kuitenkin konserttilavoille ja teki vielä studioalbumit 2000 ja 2003. Becker julkaisi toisen oman levyn 2008.

Toisen tulemisensa jälkeen Steely Dan teki kiertueita melkein joka vuosi sekä esiintyi myös Helsingin Arenalla elokuussa 2000 ja Pori Jazzissa heinäkuussa 2007. Beckerin viimeiset keikat olivat huhtikuussa Las Vegasissa. Steely Danin kaksi heinäkuun stadionkonserttia hän joutui perumaan sairastumisen takia.

Harri Uusitorppa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet