Muistot

Per-Erik Lundh 1939–2017

Ministeri

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh kuoli vaikeaan sairauteen 18. elokuuta 2017 Helsingissä. Hän oli 77-vuotias, syntynyt 24. elokuuta 1939 Porvoossa.

Per-Erik Lundhia kuvattiin osuvasti Suomen Humphrey Bogartiksi. Ilmeettömästi ja itsestään numeroa tekemättä hän oli aina paikalla silloin, kun maamme tulevaisuuden kannalta merkittäviä asioita ratkottiin.

Hän meni kylmäpäisesti sinne, missä tapahtui ja ongelmia esiintyi. Lundh oli visionääri, joka uskalsi ravistella jäykkiä työehtosopimusten rakenteita menemällä aina eturintamaan.

Lundhia arvostettiin yhteiskunnallisena toimijana ja työ­ehtosopimusneuvottelijana Metalliliiton jäsenten keskuudessa ja laajalti yli puoluerajojen sekä myös työnantajaleirissä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Merkittävästä työstään isänmaan eteen hänelle myönnettiin ensimmäisenä ammatti­yhdistysjohtajana ministerin arvonimi.

Lundh muistutti aina, että ay-liikkeen on lunastettava joka päivä oikeutensa toimia. Hän itse joutui lunastamaan arvostuksensa rohkeudellaan ja johdonmukaisella työllään.

Kovin ja raskain koettelemus oli vuonna 1990 Teuvo Kallion nimeä kantavan sopimuksen synnyttäminen. Sopimuksesta pidetty jäsenäänestys oli tyrmäävä, kun 63 prosenttia sanoi ei.

Lundh päätti viedä sopimuksen läpi. Kun työpaikoilla saatiin ensimmäiset uuden sopimuksen mukaiset tilinauhat, arvostelu loppui siihen. Kaikki tajusivat, että puheenjohtaja oli tehnyt vuosisadan sopimuksen palkkarakenneuudistuksineen.

Lundh oivalsi ensimmäisenä liittojohtajana, että työehtosopimusten yleissitovuutta on vahvistettava laajentamalla paikallista sopimusoikeutta. Tämä tapahtui mm. joustavoittamalla työ­aikoja. Hän toteutti sen asteittain kokeilutalojen kautta. Näin syntyi ns. Metallin malli, jatkuvan neuvottelun ja sopimisen peri­aate, jolla pelastettiin kymmeniä tuhansia alan työpaikkoja.

Nyt Metallin malli on laajentunut lähes kaikille aloille. Lundh tiesi, että Metalliliiton luottamusmiehet pystyvät turvallisesti toteuttamaan joustot työpaikoillaan.

Lundh oli myös useiden tupo-ratkaisujen varsinainen luottomies. Hän vaikutti näin merkittävästi työmarkkinoiden ilmapiirin myönteiseen kehitykseen 1990-luvun jälkipuoliskolla.

Lundh oli vahva yhteiskunnallinen vaikuttaja, joka visioi ennen kaikkea sosialidemokraattiselle liikkeelle teollisuus- ja energiapolitiikan sisältöä. Hän ajoi Suomea ensimmäisten joukossa Emu-junaan. Ei ehdoitta, vaan Metallin työpaikkoja puolustaen.

Hän opetti väsymättä poliittisille päättäjille sitä, että vain vientiteollisuuden tuloilla voidaan rahoittaa hyvinvointipalvelumme.

Visionäärinä Lundh pystyi näkemään epäsymmetrisen yhtenäisvaluutan vaarat erilaisina talousshokkeina. Siksi hän piti Emu-puskureita välttämättömänä turvarahastona. Lundhin jääräpäisyyden ansioista ne ovat edelleen miljardien eurojen arvoiset puskurit.

Per-Erik Lundhin ulkokuoren alla sykki herkkä sydän. Läheiset työtoverit aistivat Pärressä todellisen riemun, kun ensimmäinen lapsenlapsi näki päivänvalon.

Oma perhe ja lapsenlapset olivat Pärrelle kaikki kaikessa, ja hän jaksoi heidän kanssaan touhuta rakkaalla kesämökillään tuntitolkulla.

Paavo Lipponen

Erik Lindfors

Matti Putkonen

Kirjoittajat ovat entinen pääministeri ja Sdp:n puheenjohtaja sekä Metallityöväen Liiton entiset sihteeri ja viestintäpäällikkö.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet