Muistot

Holger Czukay 1938–2017

Muusikko

Saksalaisen Can-rockyhtyeen perustaja ja basisti Holger Czukay löydettiin kuolleena ko­toaan 5. syyskuuta 2017 79-vuotiaana. Czukay – alkujaan Schüring – oli syntynyt 24. maaliskuuta 1938 Danzigin vapaakaupungissa, nykyisessä Puolan Gdańskissa.

Czukay asui Weilerswistin pikkukaupungissa Kölnin lähellä entisessä elokuvateatterissa, jossa sijaitsi aikoinaan Can-yh­tyeen oma tarunhohtoinen äänitysstudio Inner Space Studio. Se siirrettiin toimintakuntoisena Gronaussa vuonna 2004 avattuun rock’n’popmuseumiin, mutta suljettiin museon remontin takia 1. syyskuuta, juuri ennen Czukayn kuolemaa.

Czukay ja Can eivät olleet silti museaalisia näyttelyesineitä, menneisyyden jäänteitä. Yhdeksi niin sanotun Krautrockin arkkityypiksi korotettu Can on hajonneenakin yhtye, jonka kaiut kuuluvat edelleen, vaikka päät ja korvat kääntäneestä huippukaudesta on jo 45 vuotta.

Czukay, pianisti Irmin Schmidt, kitaristi Michael Karoli ja rumpali Jaki Liebezeit perustivat Canin Kölnissä 1968. Kaikki kuuluivat sukupolveen, joka halusi katkaista siteet Saksan sodanaikaiseen menneisyyteen ja aloittaa oman kulttuurin luomisen alusta. Musiikin onneksi Czukay, Schmidt ja Liebezeit olivat vähän liian vanhoja ensimmäisen aallon rockmuusikoiksi: heitä innoittivat aluksi nykymusiikki ja uusi jazz sekä muut kokeelliset taiteet.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Canin psykedeeliseksi luonnehdittu rock olikin nykyajan mittapuilla avantgardistista, mutta Czukayn ja rumpukonemaisesti soittaneen Liebezeitin ansiosta myös viettelevän rytmikästä. Nykysäveltäjä Karlheinz Stockhausenin johdolla jo ennen Canin perustamista opiskellut Czukay oli mukana kaikilla yhtyeen studiolevyillä (1969–79), myös tauon jälkeen tehdyllä paluualbumilla (1989).

Niiden välissä Czukay pohjusti loppuun saakka jatkunutta soolouraa, Canin muusikoista ehkä menestyneimmin. Hän teki viitisentoista omaa albumia ja ennakoi tyylillisesti muun ­muassa maailmanmusiikkia. Czukay tuli tunnetuksi myös poikkeuksellisista metodeistaan: hän enteili leikkaa ja liimaa -tekniikallaan samplausta jo ennen sampleria sekä käytti yhtenä soittimenaan radiota.

Kitaristi Karoli kuoli marraskuussa 2001, rumpali Liebezeit tammikuussa 2017. Lontoon sinfoniaorkesteri kantaesitti viime huhtikuussa Schmidtin johtaman hänen säveltämänsä teoksen Can Dialog, joka perustui puolittain Canin kuuluisiin kappaleisiin. Czukay ei osallistunut harvinaiseen konserttiin.

Harri Uusitorppa

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet