Muistot

Pekka Koivistoinen 1932–2017

Professori

Professori, emeritus, Pekka Koivistoinen kuoli Suonenjoella 18. elokuuta 2017 85-vuotiaana. Hän oli syntynyt Suonenjoella 25. kesäkuuta 1932.

Mansikkatilan poikana Koivistoinen halusi opiskella kasvituotteiden jalostusalaa ja valitsi aineikseen ravintokemian, mikrobiologian ja kasvipatologian

Väitöskirja vuonna 1961 kohdistui malationijäämiin ja oli jo osaksi elintarvikekemiaa. Uralle tärkeäksi muodostui tutkimus ravintokemian laitoksessa professori Paavo Roineen johdolla ja opiskelu MIT:ssä Yhdysvalloissa vuosina 1964–1965.

Yhdysvaltain kokemustensa perusteella Koivistoinen vakuuttui elintarviketieteiden merkityksestä. Hänen aloitteestaan laadittiin suunnitelma elintarviketieteiden kehittämiseksi Helsingin yliopistossa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ajamissaan hankkeissa Koivistoisella oli suorat ja avoimet kanavat niin yliopiston korkeimpaan johtoon, elinkeinoelämään kuin ministeriön virkamiehiinkin.

Koivistoisella oli poikkeuksellinen kyky ilmaista ajatuksensa selkeästi ja saada kuulijat tai lukijat vakuuttumaan asiasta.

Elämäntyönsä Koivistoinen teki elintarvikekemian professorina. Hänen näkemyksensä mukaan tutkimuksen tuli palvella yhteiskuntaa eikä ensisijaisesti osoittaa tutkijan olevan ’kansainvälisellä tasolla’.

Oma toiminta osoitti, että kansallisten ongelmien selvittäminen vie kansainväliseen eturiviin, kuten kävi laajassa elintarvikkeiden kivennäisainetutkimuksessa, joka johti paitsi teoreettisesti kiinnostavaan seleenikysymykseen myös lannoitteiden selenointiin suomalaisten niukan seleeninsaannin korjaamiseksi.

Koivistoinen toimi dekaanina vuosina 1987–1992, jolloin toteutettiin hallinnollinen suurtyö, tiedekunnan monien laitosten yhdistäminen.

Viikin tiedepuiston syntymisessä Koivistoinen oli keskeinen aloitteentekijä ja vaikuttaja. Kun Helsingin kaupunki 1980-luvulla kiinnitti huomionsa yliopiston hallussa oleviin Viikin peltoihin, Koivistoinen ja tuolloin dekaanina toiminut Risto Ihamuotila ajoivat ratkaisua, jossa yliopisto teki kunnon maakaupat, ja kaupungin lisäksi tiedekunta ja koko yliopisto hyötyivät.

Eläkevuosinaan Pekka Koivistoinen keskittyi hoitamaan rakasta kotitilaansa Suonenjoella ja olemaan vaari lastenlapsilleen. Tämä tapahtui samalla tarmolla ja intohimolla, jolla hän aikanaan hoiti virkaansa suuresti arvostamassaan Helsingin yliopistossa.

Hannu Salovaara

Lea Hyvönen

Vieno Piironen

Kirjoittajat ovat Pekka Koivistoisen työtovereita.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet