Muistot

Martti Suomela 1939–2017

Markkinointipäällikkö

Markkinointipäällikkö Martti Suomela kuoli Siuntiossa 19. heinäkuuta 78-vuotiaana. Hän oli syntynyt Viipurissa 15. helmikuuta 1939.

Suomela syntyi oululaisen juristin ja karjalaisen äidin kolmantena lapsena. Perhe lähti Viipurista evakkoon Ouluun, missä viisilapsinen perhe säilytti arvonsa, karjalaisen elämän ilon ja tulevaisuuden uskon.

Päästyään ylioppilaaksi Oulun Lyseosta ja käytyään armeijan Suomela aloitti 1961 kuormaajana Aero Oy:n Oulun toimistossa hotelli Tervahovin aulassa.

Univormupukuinen, hyväkäy­töksinen, komea nuori mies verkottui kansainväliseen asiakaskuntaan. Aero muuttui Finnairiksi, Suomea rakennettiin maatalousvaltiosta teollisuusmaaksi ja Martti puski myös pikkuveljensä Juhani Suomelan tulevaisuuden alalle: siviili-ilmailuun.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Lentoliikennettä ja kansainvälistymistä opiskeltiin yhtiön koulutuksessa ja ulkomailla. Martti Suomelan kierros alkoi Norjan Kirkenesistä Ruotsin kautta Tanskaan, Kööpenhaminaan piiripäälliköksi. Pääkonttoriin myynti- ja markkinointi­osastolle Martti Suomela palasi vuonna 1976.

Samana vuonna Finnairin markkinointiosastolla oivallettiin, että suorin reitti Euroopasta Aasiaan kulkee Suomen kautta. Miten saada matkailijat omiin koneisiin, pysähdyksen asemasta tutustumaan Helsinkiin ja lentämään Lappiin?

Martti Suomelalla oli ideoita: ”Revontulet, muumit ja joulupukki mukaan matkailun markkinointiin.”

Satuhahmot maalattiin lentokoneisiin ja matkustajille tiedotettiin: ”Finnair is the official airline of Santa Claus.” Nyt Suomen matkailu hyötyy Suomelan loistoideoista.

Kun Finnair avasi suoria reittejä Kaukoitään, huomattiin, että myös Suomi-kuvaa on markkinoitava. Tämä johti pitkään yhteistyöhön Martti Suomelan ja tuotantoyhtiö Airisto Oy:n välillä.

Finnairin Helsinki–Peking-reitin markkinoinnissa vuonna 1988 kantava voima oli Martti Suomela Pekingin-kollegansa Mikko Raution kanssa.

Kun Suomen menestystarinaa esitettiin Kansan Kongressipalatsin lavalla, yli 6 000 hengen sali täyttyi ääriään myöten. Kiinan televisio CCTV raportoi show’sta pääuutisissa ja ajankohtaisohjelmissa sadoille miljoonille katsojille.

Martti Suomelan 40 vuoden työura Finnairissa päättyi 31. toukokuuta 2000. Eläkevuotensa hän vietti Thaimaassa golfaten vaimonsa Marjatan kanssa ja piti tiivistä yhteyttä kansainvälistyneisiin lapsiinsa.

Juhani Suomela

Lenita Airisto

Kirjoittajat ovat Martti Suomelan veli ja hänen yhteistyö­kumppaninsa.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet