Muistot

Martti E. O. Korpela 1938–2017

Agronomi

Agronomi Martti E. O. Korpela kuoli Espoossa 12. elokuuta 2017 vaikean sairauden murtamana. Hän oli 78-vuotias, syntynyt 9. joulukuuta 1938 Helsingissä.

Korpela kävi Arkadian yhteiskoulun ja valmistui agronomiksi 1965 Helsingin yliopiston maa­talous-metsätieteellisestä tiedekunnasta.

Työuransa alussa hän toimi mm. USA:n suurlähetystössä maatalousasioiden asiainhoitajana, MTV:n tiedotuspäällikkönä ja ECE:n sihteeristön maa­talousjaostossa Genevessä.

Keskeisen osan työurastaan Korpela teki Elintarviketeollisuusliitossa. Hän työskenteli sen johtajana 1972–1987 ja alkaen vuodesta 1989 hoiti sen ulkomaan asioita ja useiden toimi­alajaostojen sihteerin tehtäviä.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Korpela toimi tiiviisti Suomen ja Euroopan unionin jäsenyysneuvotteluissa, ja hänestä tuli eräs maamme parhaita Euroopan maatalouspolitiikan spesialisteja.

Vuosina 1987–1988 Korpela työskenteli Elintarvikkeiden uusvientiprojektin vienninedistämisen osaprojektin asiamiehenä.

Dosentti Esko H. Koskisen mukaan idearikas Korpela oli projektissa erinomainen koordinaattori maa -ja metsätalous­ministeriön ja Suomen ulkomaankauppaliiton välillä. Hän kokosi suomalaiset näytteille­asettajat ulkomaisilla messuilla ja isännöi erilaisia tapahtumia taitavasti.

Aktiivisen työuransa aikana ja sen jälkeen Korpela seurasi kiinteästi EU:n, erityisesti Ranskan, vaiheita ja esitelmöi sekä kommentoi asiantuntevasti läntisen Euroopan kehitystä.

Ulkomaan asioiden seuraamista auttoi Korpelan erinomainen kielitaito. Hän oli erityisen lahjakas ranskan ja englannin kielissä.

Eläkevuosinaan hän ryhtyi elvyttämään saksan kielen tai­toaan ja ryhtyi harrastamaan italian kieltä. Korpela oli myös aktiivinen rotary Helsingin ensimmäisessä rotaryklubissa.

Eläkevuosinaan Korpela harrasti mielipidekirjoittelua mm. Helsingin Sanomissa, Suomen Kuvalehdessä sekä monissa muissa viestimissä.

Korpela korosti mielellään sitä, että hän oli samanaikaisesti stadin kundi ja maalaismies. Täten hän pystyi katsomaan asioita niin kaupunkilaisena kuin satakuntalaisena maakunnan miehenä.

Korpelan pitkäaikainen kaveri, toimittaja Seppo Saari kertoi, että Korpela jätti monipuolisia ehdotuksia Kokemäen kaupungin kehittämiseksi aivan viime päiviinsä saakka.

Hän kantoi huolta Satakunnan näivettymisestä ja näki ­ainoana mahdollisuutena maakunnan elinkeinorakenteen monipuolistamisen ja liikenteen kehittämisen.

Satakuntalaisuutta hän piti suuressa arvossa.

Martti Korpela oli vanhan koulun herrasmies, joka piti arvossa vanhan ajan hyveitä, kuten hyviä tapoja, kohteliaisuutta ja huomaavaisuutta.

Hänen sydäntään lähellä oli vanha perintötila Vanha Korpela Kauvatsalla, jonne hän vetäytyi aina kun oli mahdollista.

Läheisiä hänelle olivat vaimo Tuula sekä lapset Juha ja Marja perheineen.

Risto Simonen

Irene Muurinen


Kirjoittajat ovat Martti Korpelan pitkäaikaisia ystäviä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Kuolleet