Valikko

Konemusiikilla menee Suomessa paremmin kuin koskaan – teknon uusi sukupolvi kertoo nyt, miksi

Konemusiikin kolkko kuningas tekno elää Suomessa uutta nousua. 1990-luvun uranuurtajia seuraamaan on syntynyt uusi tekijäjoukko. Esittelemme kolme nousevaa toimijaa.

Konemusiikilla menee lujaa.

EDM eli kaupallinen elektroninen tanssimusiikki dominoi valtavirran soittolistoja ja sen kanssa flirttailevat popparit Justin Bieberistä Madonnaan.

Tanssimusiikin nousun siivellä myös vaikeammin lähestyttävä, synkempiä äänimaailmoja ja rankempaa soundia tarjoileva tekno elää uutta kultakauttaan.

Tekno on pitkään ollut Suomessa pienen porukan harrastetoimintaa, mutta parin viime vuoden aikana se on noussut marginaalista suuren yleisön suosioon.

Esimerkiksi Helsingin klubikeisarin Toni Rantasen 23 tuntia kestävissä uudenvuodenbailuissa Ääniwalli-klubilla tanssi 1600 teknon ystävää.

Uusia teknolevymerkkejä syntyy jatkuvasti ja 001-julkaisuja eli levymerkkien ensimmäisiä julkaisuja tulee levykauppojen listoille enemmän kuin aikoihin.

Kyseessä on Euroopan laajuinen ilmiö, jota Suomi seuraa.

Suomi-teknolla menee paremmin kuin koskaan, vahvistaa Hannu Ikola, vuonna 2012 aloittaneen helsinkiläisen teknolevymerkki Etherwerksin perustaja.

Ikola, 32, tunnetaan Helsingin teknopiireissä sekä Etherwerksistä että omista EP-levyistään. Hiljattain hän alkoi myös pyörittää Bassoradiolla teknoon keskittyvää Maanalainen radio -ohjelmaa dj-kollegoidensa Kitkatonen eli Ilkka Koistisen, 35, sekä Man Jorgen eli Joni Kopiston, 41, kanssa.

”Ysärillä valettiin hyvä pohja, mutta välissä homma hyytyi. Sitten tuli uusi sukupolvi ja uutta tekniikkaa. Laitteiden halpeneminen ja uudet tietokoneohjelmat madalsivat kynnystä tehdä musaa”, Ikola kertoo.

2000-luvun alussa tapahtui muutoksia myös klubikulttuurissa ja musiikissa itsessään.

”Syntyi uusia klubeja, joihin kiinnitettiin monipuolisia ja kiinnostavia artisteja. Vanhempi tekno oli rankkaa ja levotonta, rumpukonevetoista ja monotonista. 2000-luvulla sen rinnalle kehittyi uusia suuntia. Tempo putosi, soundi muuttui ja tuotantotavat monipuolistuivat. Nämä seikat olivat omiaan tuomaan uutta kuulijakuntaa teknon pariin.”

Parin viime vuoden aikana Suomeen on alkanut syntyä vauhdilla uusia puhtaasti teknoon keskittyneitä levymerkkejä.

Levymerkeillä on konemusiikissa erilainen rooli kuin popissa, jossa mennään artisti edellä.

Konemusiikin kuuntelijat kyttäävät hyväksi havaittujen levymerkkien julkaisuja ja luottavat merkkien kuratointiin.

Tämän hetken kuumimpiin teknoa julkaiseviin levymerkkeihin kuuluvat Etherwerks, Dept. ja Kova.

1. Etherwerks

Ikolan Etherweksiltä on ilmestynyt kuusi julkaisua, mikä on pienelle levymerkille varteenotettava määrä.

Hypestä huolimatta pienen teknolevymerkin pyörittämisellä ei elä. Vaikka vinyylilevyjen myynti on osoittanut viime vuosina kasvun merkkejä, on levyjen painaminen kallista, paino­erät pieniä ja julkaisuja tulee harvoin. Loppuunmyydystäkin tuotteesta pääsee useimmiten vain omilleen.

Rahan lisäksi glamour on teknon tehtailemisesta kaukana.

”Musan tekeminen on usein aika yksinäistä. Teknistä nörtteilyä riittää laitteiden ja ohjelmien kanssa”, Ikola kertoo.

Kallis ja hidastekoinen vinyyli on silti yhä digitaalisenkin ajan dj:lle, tuottajille ja levymerkeille se ainoa oikea vaihtoehto – taide-esine, työkalu ja käyntikortti.

2. Dept.

Vinyylin arvon tunnustaa myös helsinkiläinen houseen ja teknoon keskittyvä levymerkki Dept.

”Vinyylijulkaisu on laadun tae. Digijulkaisujen tehtailemisen helppous ja nopeus on aiheuttanut digin inflaation”, sanoo teknoartisti Poly Sone eli Aku Leinikki, 29. Hänen alkuvuodesta julkaistava EP:nsä on Dept.:in seuraava julkaisu.

Hieman alle parin vuoden ikäinen Dept. käyttää toiminnastaan määritelmää "bailuja tuottava levymerkki". Ensimmäiset bileet järjestettiin huhtikuussa 2014, minkä jälkeen tanssimusiikinnälkäistä kuulijakuntaa on ruokittu sekä helsinkiläisklubeilla että omaehtoisesti järjestetyissä ug- ja ulkoilmatapahtumissa muun muassa Kyläsaaressa, Suvilahdessa ja edesmenneellä Kalasataman konttiaukiolla.

”Meillä oli halu tehdä kulttuuria ja viihdyttää porukkaa sitä kautta. On aivan huikea fiilis, kun jengi huutaa tanssilattialla onnesta”, kuvailee Dept.:in perustaja Joni Lindroos, 23.

Levymerkin perustaminen tuli nopeasti mukaan levyjen pyörittämisen ja biletoiminnan ohelle.

”Ajatus oli, että voisi tehdä jotain omaa. Demojen lähettely muiden labeleille on raskasta ja niitä harvoin kuunnellaan”, sanoo Dept.:in levy-yhtiövastaava Roope Karhunen, 29.

Toistaiseksi Dept. on intohimosta elävää harrastustoimintaa. Potentiaalia kasvuun kuitenkin on, sillä teknojulkaisut ovat pienestä kappalemäärästä huolimatta kansainvälisiä. Dept. on jo yhden julkaisunsa perusteella noteerattu kohtuullisen hyvin Euroopassa.

”Monia kiinnostaa jo pelkkien mielikuvien pohjalta Helsingistä tuleva uusi musiikki. Flow-festivaali tiedetään, ja täällä on ollut jo pidempään huippuklubeja, joissa käy isoja artisteja soittamassa. Skenen eteen on tehty älyttömän paljon hyvää työtä pitkään. Se on hyvä pohja nuorille”, Lindroos sanoo.

3. Kova

Viime vuonna perustetun helsinkiläisen Kova-levymerkin ensimmäinen julkaisu odottaa parhaillaan painamistaan. Levymerkin takana ovat pitkän linjan dj:t Man Jorge eli Joni Kopisto, Heikka Rissanen sekä Kitkatone-nimellä Hannu Ikolan Etherwerksille levyttävä Ilkka Koistinen.

Kova metsästää kotituottajien pöytälaatikoissa piileskeleviä teknohelmiä.

”Viimeisen viiden vuoden aikana kasvoi fiilis, että porukka tekee, mutta kukaan ei uskalla laittaa mitään julki”, Rissanen, 33, sanoo.

Hän on pyörinyt Helsingin klubikuvioissa viimeiset 12 vuotta. Kopisto puolestaan aloitti soittamisen jo 1990-luvun alussa Kaapelitehtaalla ja Lepakossa.

”Ryhdyimme tähän puskeaksemme suomalaisia tekijöitä eteenpäin ja auttaaksemme jengiä julkaisemaan musiikkiaan”, Rissanen täydentää.

Vaikka Helsingin teknoskene tekijöidensä mukaan höyryää, on musiikkibisneksen kiinnostus lajia kohtaan ollut toistaiseksi vähäistä.

”Esimerkiksi musiikin elinvoimaisuutta ja kansainvälisyyttä ajava Music Finland -järjestö ei ole huomioinut teknon suosion nousua lainkaan”, Heikka Rissanen sanoo.

Kyse on kuitenkin myös siitä, ettei tekno edes halua nousta valtavirtaan, jota Music Finlandin kaltaiset tahot edustavat.

”Tekno ei ole ikinä tyylillisesti populaaria. Teknoon liittyy vahva vaarallisuuden tunne”, Heikka Rissanen kuvailee.

”Tekno on aina ollut omalaatuinen ja omavarainen laji. Skenessä on omat kontaktit ja reitit. Sen vienninedistäminen voi olla haasteellista”, Kopisto sanoo.

Yhteisöllisesti pyörivässä toiminnassa jokaisella on paikkansa – oli kyse sitten musiikin tekemisestä, julkaisemisesta tai ostamisesta tai bileiden järjestämisestä, niissä soittamisesta tai käymisestä.

Kaikki ovat osa varjoissa viihtyvää symbioosia.

Etherwerksin, Dept.:in ja Kovan seuraavat julkaisut ilmestyvät alkuvuodesta 2016. Dept. järjestää bileet Ääniwallissa 5.2., 19.3. ja 6.5. Etherwerksin ja Kovan Label Night -bileet tulossa keväällä 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • tekno
 • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 2. 2

  Ylellä upeasti suomennettu Mötley Crüe -biisi äänitettiin – tältä kuulostaa ”Tohtori Höpöolo” soitettuna ja laulettuna

 3. 3

  Tanskalainen muotimerkki Samsøe & Samsøe avaa ensimmäisen myymälänsä Helsinkiin

 4. 4

  Tylsempi kuin Tynkkynen: Tällainen on Perussuomalaisten nuorten uusi johtaja Samuli Voutila, josta ei tulla näkemään kohuotsikoita

 5. 5

  Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uudet kisaajat julkistettiin: Mukana muun muassa Musta Barbaari, Eevi Teittinen ja Pepe Willberg

 6. 6

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 7. 7

  Ilosaarirock julkisti esiintyjiään: Pixies, Imagine Dragons, Mew ja kymmeniä muita

 8. 8

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 9. 9

  Martti Vesalan kvintetti näyttää hyvältä sinisessä – ja neljä muuta seikkaa, jotka paljastavat kiertueen onnistuneen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 2. 2

  Tylsempi kuin Tynkkynen: Tällainen on Perussuomalaisten nuorten uusi johtaja Samuli Voutila, josta ei tulla näkemään kohuotsikoita

 3. 3

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 4. 4

  Tanskalainen muotimerkki Samsøe & Samsøe avaa ensimmäisen myymälänsä Helsinkiin

 5. 5

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 6. 6

  Ylellä upeasti suomennettu Mötley Crüe -biisi äänitettiin – tältä kuulostaa ”Tohtori Höpöolo” soitettuna ja laulettuna

 7. 7

  Ilosaarirock julkisti esiintyjiään: Pixies, Imagine Dragons, Mew ja kymmeniä muita

 8. 8

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 9. 9

  Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uudet kisaajat julkistettiin: Mukana muun muassa Musta Barbaari, Eevi Teittinen ja Pepe Willberg

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

 2. 2

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 3. 3

  Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – luonnonsuojelija: suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

 4. 4

  ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

 6. 6

  Lääkäri tulee kotiin jopa yöllä, eikä maksa paljon – Suomella voisi olla opittavaa Ranskan terveydenhuoltomallista

 7. 7

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 8. 8

  Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

 9. 9

  23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

 10. 10

  Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 3. 3

  Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

 4. 4

  Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

 5. 5

  23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

 6. 6

  Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

 7. 7

  Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

 8. 8

  Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

 9. 9

  Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

 10. 10

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 5. 5

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 6. 6

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 7. 7

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 8. 8

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää