Valikko

Konemusiikilla menee Suomessa paremmin kuin koskaan – teknon uusi sukupolvi kertoo nyt, miksi

Konemusiikin kolkko kuningas tekno elää Suomessa uutta nousua. 1990-luvun uranuurtajia seuraamaan on syntynyt uusi tekijäjoukko. Esittelemme kolme nousevaa toimijaa.

Konemusiikilla menee lujaa.

EDM eli kaupallinen elektroninen tanssimusiikki dominoi valtavirran soittolistoja ja sen kanssa flirttailevat popparit Justin Bieberistä Madonnaan.

Tanssimusiikin nousun siivellä myös vaikeammin lähestyttävä, synkempiä äänimaailmoja ja rankempaa soundia tarjoileva tekno elää uutta kultakauttaan.

Tekno on pitkään ollut Suomessa pienen porukan harrastetoimintaa, mutta parin viime vuoden aikana se on noussut marginaalista suuren yleisön suosioon.

Esimerkiksi Helsingin klubikeisarin Toni Rantasen 23 tuntia kestävissä uudenvuodenbailuissa Ääniwalli-klubilla tanssi 1600 teknon ystävää.

Uusia teknolevymerkkejä syntyy jatkuvasti ja 001-julkaisuja eli levymerkkien ensimmäisiä julkaisuja tulee levykauppojen listoille enemmän kuin aikoihin.

Kyseessä on Euroopan laajuinen ilmiö, jota Suomi seuraa.

Suomi-teknolla menee paremmin kuin koskaan, vahvistaa Hannu Ikola, vuonna 2012 aloittaneen helsinkiläisen teknolevymerkki Etherwerksin perustaja.

Ikola, 32, tunnetaan Helsingin teknopiireissä sekä Etherwerksistä että omista EP-levyistään. Hiljattain hän alkoi myös pyörittää Bassoradiolla teknoon keskittyvää Maanalainen radio -ohjelmaa dj-kollegoidensa Kitkatonen eli Ilkka Koistisen, 35, sekä Man Jorgen eli Joni Kopiston, 41, kanssa.

”Ysärillä valettiin hyvä pohja, mutta välissä homma hyytyi. Sitten tuli uusi sukupolvi ja uutta tekniikkaa. Laitteiden halpeneminen ja uudet tietokoneohjelmat madalsivat kynnystä tehdä musaa”, Ikola kertoo.

2000-luvun alussa tapahtui muutoksia myös klubikulttuurissa ja musiikissa itsessään.

”Syntyi uusia klubeja, joihin kiinnitettiin monipuolisia ja kiinnostavia artisteja. Vanhempi tekno oli rankkaa ja levotonta, rumpukonevetoista ja monotonista. 2000-luvulla sen rinnalle kehittyi uusia suuntia. Tempo putosi, soundi muuttui ja tuotantotavat monipuolistuivat. Nämä seikat olivat omiaan tuomaan uutta kuulijakuntaa teknon pariin.”

Parin viime vuoden aikana Suomeen on alkanut syntyä vauhdilla uusia puhtaasti teknoon keskittyneitä levymerkkejä.

Levymerkeillä on konemusiikissa erilainen rooli kuin popissa, jossa mennään artisti edellä.

Konemusiikin kuuntelijat kyttäävät hyväksi havaittujen levymerkkien julkaisuja ja luottavat merkkien kuratointiin.

Tämän hetken kuumimpiin teknoa julkaiseviin levymerkkeihin kuuluvat Etherwerks, Dept. ja Kova.

1. Etherwerks

Ikolan Etherweksiltä on ilmestynyt kuusi julkaisua, mikä on pienelle levymerkille varteenotettava määrä.

Hypestä huolimatta pienen teknolevymerkin pyörittämisellä ei elä. Vaikka vinyylilevyjen myynti on osoittanut viime vuosina kasvun merkkejä, on levyjen painaminen kallista, paino­erät pieniä ja julkaisuja tulee harvoin. Loppuunmyydystäkin tuotteesta pääsee useimmiten vain omilleen.

Rahan lisäksi glamour on teknon tehtailemisesta kaukana.

”Musan tekeminen on usein aika yksinäistä. Teknistä nörtteilyä riittää laitteiden ja ohjelmien kanssa”, Ikola kertoo.

Kallis ja hidastekoinen vinyyli on silti yhä digitaalisenkin ajan dj:lle, tuottajille ja levymerkeille se ainoa oikea vaihtoehto – taide-esine, työkalu ja käyntikortti.

2. Dept.

Vinyylin arvon tunnustaa myös helsinkiläinen houseen ja teknoon keskittyvä levymerkki Dept.

”Vinyylijulkaisu on laadun tae. Digijulkaisujen tehtailemisen helppous ja nopeus on aiheuttanut digin inflaation”, sanoo teknoartisti Poly Sone eli Aku Leinikki, 29. Hänen alkuvuodesta julkaistava EP:nsä on Dept.:in seuraava julkaisu.

Hieman alle parin vuoden ikäinen Dept. käyttää toiminnastaan määritelmää "bailuja tuottava levymerkki". Ensimmäiset bileet järjestettiin huhtikuussa 2014, minkä jälkeen tanssimusiikinnälkäistä kuulijakuntaa on ruokittu sekä helsinkiläisklubeilla että omaehtoisesti järjestetyissä ug- ja ulkoilmatapahtumissa muun muassa Kyläsaaressa, Suvilahdessa ja edesmenneellä Kalasataman konttiaukiolla.

”Meillä oli halu tehdä kulttuuria ja viihdyttää porukkaa sitä kautta. On aivan huikea fiilis, kun jengi huutaa tanssilattialla onnesta”, kuvailee Dept.:in perustaja Joni Lindroos, 23.

Levymerkin perustaminen tuli nopeasti mukaan levyjen pyörittämisen ja biletoiminnan ohelle.

”Ajatus oli, että voisi tehdä jotain omaa. Demojen lähettely muiden labeleille on raskasta ja niitä harvoin kuunnellaan”, sanoo Dept.:in levy-yhtiövastaava Roope Karhunen, 29.

Toistaiseksi Dept. on intohimosta elävää harrastustoimintaa. Potentiaalia kasvuun kuitenkin on, sillä teknojulkaisut ovat pienestä kappalemäärästä huolimatta kansainvälisiä. Dept. on jo yhden julkaisunsa perusteella noteerattu kohtuullisen hyvin Euroopassa.

”Monia kiinnostaa jo pelkkien mielikuvien pohjalta Helsingistä tuleva uusi musiikki. Flow-festivaali tiedetään, ja täällä on ollut jo pidempään huippuklubeja, joissa käy isoja artisteja soittamassa. Skenen eteen on tehty älyttömän paljon hyvää työtä pitkään. Se on hyvä pohja nuorille”, Lindroos sanoo.

3. Kova

Viime vuonna perustetun helsinkiläisen Kova-levymerkin ensimmäinen julkaisu odottaa parhaillaan painamistaan. Levymerkin takana ovat pitkän linjan dj:t Man Jorge eli Joni Kopisto, Heikka Rissanen sekä Kitkatone-nimellä Hannu Ikolan Etherwerksille levyttävä Ilkka Koistinen.

Kova metsästää kotituottajien pöytälaatikoissa piileskeleviä teknohelmiä.

”Viimeisen viiden vuoden aikana kasvoi fiilis, että porukka tekee, mutta kukaan ei uskalla laittaa mitään julki”, Rissanen, 33, sanoo.

Hän on pyörinyt Helsingin klubikuvioissa viimeiset 12 vuotta. Kopisto puolestaan aloitti soittamisen jo 1990-luvun alussa Kaapelitehtaalla ja Lepakossa.

”Ryhdyimme tähän puskeaksemme suomalaisia tekijöitä eteenpäin ja auttaaksemme jengiä julkaisemaan musiikkiaan”, Rissanen täydentää.

Vaikka Helsingin teknoskene tekijöidensä mukaan höyryää, on musiikkibisneksen kiinnostus lajia kohtaan ollut toistaiseksi vähäistä.

”Esimerkiksi musiikin elinvoimaisuutta ja kansainvälisyyttä ajava Music Finland -järjestö ei ole huomioinut teknon suosion nousua lainkaan”, Heikka Rissanen sanoo.

Kyse on kuitenkin myös siitä, ettei tekno edes halua nousta valtavirtaan, jota Music Finlandin kaltaiset tahot edustavat.

”Tekno ei ole ikinä tyylillisesti populaaria. Teknoon liittyy vahva vaarallisuuden tunne”, Heikka Rissanen kuvailee.

”Tekno on aina ollut omalaatuinen ja omavarainen laji. Skenessä on omat kontaktit ja reitit. Sen vienninedistäminen voi olla haasteellista”, Kopisto sanoo.

Yhteisöllisesti pyörivässä toiminnassa jokaisella on paikkansa – oli kyse sitten musiikin tekemisestä, julkaisemisesta tai ostamisesta tai bileiden järjestämisestä, niissä soittamisesta tai käymisestä.

Kaikki ovat osa varjoissa viihtyvää symbioosia.

Etherwerksin, Dept.:in ja Kovan seuraavat julkaisut ilmestyvät alkuvuodesta 2016. Dept. järjestää bileet Ääniwallissa 5.2., 19.3. ja 6.5. Etherwerksin ja Kovan Label Night -bileet tulossa keväällä 2016.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • tekno
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Haluatko marjaan, muttet tiedä paikkaa? Valtio aikoo auttaa sovelluksella

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Näin hyvin Suomi-tubettaja tienaa: Hanki yli 100 000 tilaajaa, voit saada yhdestä sponsoroidusta videosta tuhansia euroja

 10. 10

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 2. 2

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

 6. 6

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 9. 9

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 10. 10

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 3. 3

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 6. 6

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 7. 7

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 8. 8

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 9. 9

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää