Valikko

Tämä mies brändäsi itsensä menestyjäksi, ja suosittelee samaa kaikille – sillä pian äänekkäät voivat viedä kaikki työpaikat

Onko aggressiivinen henkilöbrändäys pian vaatimus työmarkkinoilla? Ville Tolvanen uskoo, että on.

Kuva Ville Tolvasesta lehteilemässä Moleskine-vihkoa oviaukossa. Sitten kuva Ville Tolvasesta lentokentällä, sitten kadulla. Sitten kuva Ville Tolvasesta katsomassa kaukaisuuteen, vihko sylissä avoinna.

Näin itseään esittelee kotisivuillaan konsultti – arvasit – Ville Tolvanen. Mies, joka on twiitannut 54 200 kertaa. Mies, jonka kasvot ovat mustavalkoisessa stailatussa kuvassa Twitter-profiilin päällä. Mies, joka on tehnyt itsestään työelämää varten hashtagin.

Ja kohta sinä saatat hakea töitä samalla tavalla.

Tolvanen on tuttu lähinnä niille, jotka ovat seuranneet Twitteriä ja siellä digibisnestä. Tähän skeneen hän tuli ryminällä vain muutama vuosi sitten – lähes täydestä tuntemattomuudesta.

”Yritin vuosia puhua siitä, kuinka verkko muuttaa palveluita, työntekoa ja kaikkea, mutta sitä ei otettu vakavasti. Lopulta päätin että vittu, näytän itse.”

Vuosi oli 2011, ja Tolvanen oli yksityisyrittäjänä.

Konsultoinnista hänellä ei vielä paljoa taustaa ollut. Lähimpänä olivat työt myynnissä ja markkinoinnissa muun muassa Radiolinjalla vuosituhannen vaihteessa. Sen jälkeen hän oli työskennellyt media-alalla, muun muassa Tilt-peliohjelmaa tehneen Intervision toimitusjohtajana.

Tolvanen perusti blogin, jonne kirjoitti suorasukaisia tekstejä markkinoinnista ja yrittämisestä. Ensimmäisten kuukausien blogikirjoitusten otsikoita ovat muun muassa Vain ”luuserit” maksavat markkinoinnista ja Onko Stockmann Suomen huonoin verkkokauppa?

Vuoden ja noin sadan blogauksen jälkeen Tolvasen ajatukset alkoivat saada Twitterissä yhä enemmän vastakaikua. Sitten hän keksi kehittää ajatustensa ympärille verkoston, jonka ytimessä olisi hashtagi: syntyi #digitalist, Twitterissä yhä elävä digitalouteen liittyviä aiheita jakava ihmisten verkosto.

Ja sen guru oli nyt Tolvanen.

Tolvasen tarina on jonkinlainen esimerkki siitä, kuinka pitkälle digivetoinen itsensä brändääminen voi kantaa. Viime vuonna Tolvanen nimettiin Forbes-sivuston artikkelissa vaikutusvaltaisimpien some-markkinointijohtajien joukkoon. Sijoitus perustui Infegy-datayhtiön tutkimukseen.

Brändäämisen Tolvanen ottaa tosissaan. Sosiaalisessa mediassa hän allekirjoittaa viestit monesti omalla henkilökohtaisella hashtagillaan #V. Kotisivuille häntä kannustettiin ottamaan aikakauslehtityylisiä kuvia – mielikuvan vuoksi.

”Siihen lähteminen tuntui aluksi kauhealta ja hankalalta. Se näytti pyrkyrimäiseltä, kuin numeroa vaille vaaliehdokkaan sivut”, Tolvanen sanoo.

”Mutta palaute olikin välittömästi positiivista. Konsultteja, yrittäjiä on niin paljon, että erottuminen ja brändäytyminen alkoi itsestään. Vihdoinkin joku sanoo nimellään ja naamallaan näitä asioita, sain kuulla asiakkailtanikin.”

Omaa tyyliään Tolvanen ei miellä röyhkeäksi, vaan avoimeksi ja alastomaksi.

"Kaikki munat ovat niin sanotusti korissa. Olen siellä avoimesti ruoskittavana, raadeltavana, naureskeltavana.”

Kaikkea sitä hän on netissä kohdannutkin. Monet pitävät Tolvasta pyrkyrinä ja helppoheikkinä. Pilkka on ollut rajua. Twitterissä toimi esimerkiksi vuosia @TolleVilvanen-niminen pilatili, joka suolsi digievankelista Tolvasta parodioivia twiittejä.

Tolvanen ainakin väittää, ettei ole pilkalla ole mitään väliä – se on väistämätöntä, kun vahvaa henkilöbrändiä tehdään. Rakentavaa, omilla kasvoilla annettua kritiikkiä saisi kernaasti tulla enemmänkin.

”Sitä kaipaisi, mutta sitä ei Suomessa saa.”

Brändäys on joka tapauksessa tuottanut parissa vuodessa tulosta.

"Ennen yritin myydä ajatuksiani ja raapia ovia. Nyt sitä ei tarvitse enää tehdä, kun mulle soitellaan ja töitä tarjotaan jatkuvasti.”

Mutta onko tässä sitten työelämän tulevaisuus?

Puheet keskiluokan kutistumisesta ja erityisesti koulutetun työvoiman työttömyyden kasvusta saavat monen miettimään, miten töitä tulevaisuudessa riittää. Onko Tolvasen tie tie työpaikkaan?

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura-ja rekrytointipalvelujen asiantuntija Tanja Makkonen uskoo vielä perinteiseen työnhakuun ansioluetteloineen.

”Meillä kannustetaan opiskelijoita persoonallisuuteen työnhaussa. Mutta itsensä voi personoida monella tavalla, ja perinteiset työnhakukanavat ovat edelleen todella tärkeitä”, Makkonen sanoo.

Koulun sosiaalisen median kursseilla treenataan esimerkiksi Linkedin-profiilien tekoa ja yleistä verkostoitumista.

Jälkimmäistä Makkonen pitääkin uran kannalta tärkeämpänä kuin brändin luomista.

”Verkostojen luominen kannattaa ehdottomasti aloittaa jo opiskeluaikana, valmistumisen jälkeen on liian myöhäistä.”

Tolvasen mielestä henkilöbrändäys-sana ymmärretään Suomessa monesti väärin. Se ei tarkoita julkisuudentavoittelua, vaan kirjaimellisesti itsensä merkitsemistä. Sosiaalisessa mediassa se onnistuu, Tolvanen sanoo.

”En näe, miksei vaikka meribiologi tai fysioterapeutti voisi olla brändi. Ollaan ennen vain totuttu siihen, että brändi on tullut median kautta – että tiedetään joku meteorologi vain siitä, että se on ollut telkkarissa. Mutta verkon avulla kaikilla on mahdollisuus erottua.”

Uranus.fi-työnhakupalvelun ja Laura-rekrytointijärjestelmää kehittävän Uranus Oy:n liiketoimintajohtaja Pekka Miettinen on Tolvasen kanssa samaa mieltä siinä, että jos osaamista on, työnhakijan ei kannata sitä piilotella.

”Olennaista on, että ihminen löydetään. Nykyään on niin paljon haussa sellaisia työpaikkoja, joita ei julkaista missään ja joihin haetaan tekijöitä eri verkostojen kautta. Mutta kompetenssiin kaiken pitää perustua.”

Miettisen mukaan henkilöbrändäys ja äänekkyys voi olla jatkossa tärkeämpää työnhaun kannalta, mutta lyhyellä tähtäimellä lähinnä tietyillä aloilla: juuri markkinoinnissa, myynnissä, viestinnässä ja asiantuntijuutta korostavissa tehtävissä.

”Suomi on vähän sellainen ilmiöiden maa. Monella alalla on joku guru, jolla olisi töitä enemmän kuin tämä pystyy tekemään. Mutta ei se isoja massoja kosketa. ’Keskiverrolle’ työnhakijalle henkilöbrändäyksellä ei ole lähivuosina juuri merkitystä.”

Tolvanen uskoo toisin.

”Meillä on Suomessa tällaisia uskomuksia: vaikeneminen on kultaa, tehdään ensin ja puhutaan sitten. Kummallisia juttuja.”

Tulvaisuudenvisioissa entistä useampi palkansaaja saattaa työskennellä tavalla tai toisella yrittäjänä. Siinä maailmassa nykymeno voi Tolvasen mielestä johtaa pahimmillaan tilanteeseen, jossa brändäämisen osaajat pärjäävät parhaiten.

”Siihen, että äänekkäimmät vievät työpaikat. Mutta ei se ole äänekkäiden vika, vaan niiden jotka vaikenee.”

Uranus.fi:n Miettinen ei tosin usko käänteeseen. Hän luottaa siihen, että rekrytoijat osaavat yhä etsiä osaajia, eivät vain väriläiskiä.

”Jos vain äänekkäimmät saavat töitä, se on sitten rekrytoijien ammattitaidon puutetta”, Miettinen sanoo.

Korjaus 12.1. klo 13.15: Alunperin artikkelista saattoi saada käsityksen, että Tolvanen on päässyt Forbesin Influential CMO-listalle 2014. Kyseinen lista on kuitenkin eri kuin Forbesin artikkelissa mainittu lista.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Työelämä
 • Yrittäjyys
 • Brändit
 • Sanoma Pro
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 3. 3

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 4. 4

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 5. 5

  Google Mapsin mysteeri: haku omalla nimellä sijoittaa outoon paikkaan kartalla

 6. 6

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 7. 7

  Tänään keikalla: Jazzsaksofonisti Adele Sauros, 26, joka näki unessa soittavansa hienon soolon ennen kuin osasi oikeasti edes soittaa sitä

 8. 8

  Trumpin tiedottajan viime viikko oli yhtä piinaa, nyt tapahtumat koottiin tähän Saturday Night Liven uuteen sketsiin

 9. 9

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 10. 10

  Tumblrin tarina: Näin pornoa pursuavasta sivustosta tuli internetin hyvänolon keidas, josta saa tukea ja turvaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 10. 10

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 4. 4

  Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

 5. 5

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 6. 6

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

 9. 9

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 10. 10

  Räikköseltä kritiikkiä kisan voiton ratkaisseelle varikkotaktiikalle: ”Heillä oli tietysti syynsä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 4. 4

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 5. 5

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 6. 6

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 7. 7

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää