Valikko

Making A Murderer selitettynä: Tästä on kyse oudossa murhassa, joka kuohuttaa ympäri maailmaa

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer.

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer. Kotimaassaan Yhdysvalloissa se on synnyttänyt kohun oikeusjärjestelmän toimivuudesta, mutta sarja kerää yleisöä muuallakin. Tässä keskeiset asiat, jotka sarjasta ja sen jälkeisistä tapahtumista pitää tietää.

Mistä on kyse?
Huom: Spoilereita sarjan 1. ja hieman 2. jaksosta

Making A Murderer on dokumenttisarja, joka kertoo Wisconsinissa asuvan autoromuttamoa perheensä kanssa pyörittävän Steven Averyn erikoisen rikostarinan. Toisaalta nallekarhumaisena, toisaalta äkkipikaisena esiteltävä Avery tuomittiin vuonna 1985 seksuaalirikoksesta. Hän istui tuomiotaan 18 vuotta, kunnes uudet DNA-todisteet vapauttivat hänet syytteistä. Avery vapautui istuttuaan lähes 20 vuotta.

Kun Avery vapautui vuonna 2003, hänen tapauksensa sai paljon huomiota. Poliitikot ja kansalaiset ihmettelivät, miten ilmeisen syytön mies saattoi joutua istumaan näin pitkään vankilassa ja Averystä tuli epäoikeudenmukaisuuden symboli – kunnes tapahtui uusi käänne.

Mikä vanhasta tapauksesta teki niin kiinnostavan?

Averyn vuoden 1985 syytteet kasattiin hämärissä olosuhteissa. Riehakas mies oli ajautunut paikallisten viranomaisten epäsuosioon. Syynä oli muun muassa kärhämä paikallisen poliisilaitoksen työntekijän sukulaisen kanssa. Dokumentin mukaan alkuperäiset syytteet tekaistiin tämän vuoksi.

Avery oli saamassa tuomiosta isot vahingonkorvaukset, ja paikallisviranomaiset olivat tutkinnan kohteena Averyn vapautumisen jälkeen.

Sitten tapahtui jotakin, jota selvitellään ensimmäisen jakson jälkeen dokumenttisarjan loput 9 osaa.

Mitä tapahtui?
Huom: Spoilereita sarjan alkujaksojen käänteestä.

Vuonna 2005 – pari vuotta vapautumisen jälkeen – Averyn kotiseudulla tapahtui murha. Autolehden naiskuvaaja katosi autoineen, ja poliisi käynnisti etsinnät.

Naisen auto löytyi pian Averyn autoromuttamolta, ja jo kerran vapautuneesta miehestä tuli pääepäilty.

Tämä on Making A Murdererin ydin: Sarja kuvaa tämän murhan tutkintaa erittäin tarkasti ja piirtää yhtäläisyyksiä vuoden 1985 tapahtumiin.

Tekikö Avery murhan?
Huom: Jos et ole katsonut sarjaa (melko pitkälle) ja aiot niin tehdä, suosittelemme, että et lue tätä pidemmälle. Seuraavat kappaleet sisältävät spoilereita koko sarjan pituudelta.

Syyttäjän mukaan teki. Poliisi suoritti Averyn ja tämän perheen romuttamolla laajan etsinnän, jossa löydettiin useita todisteita surmasta. Dokumentissa esitetään niistä muun muassa surmatun naisen jäänteiden löytyminen polttokuopasta Averyn kodin vierestä, naisen auton avainten löytyminen Averyn asumuksesta ja naisen auton kojelaudasta löytynyt Averyn verijälki.

Lisäksi dokumentissa näytetään, kuinka Averyn surman aikaan 17-vuotias siskonpoika tunnustaa osallistuneensa naisen surmaamiseen ja tätä edeltäneeseen seksuaaliseen väkivaltaan sekä ruumiin hävittämiseen.

Onko tapaus siis selvä?

Making A Murderer yrittää osoittaa, että myös toinen Averya koskeva rikostutkinta olisi ollut epäilyttävä, ja että Avery – ja siskonpoika – olisi jopa lavastettu surmaajiksi alkuperäisestä mokailustaan tutkinnassa ahtaalle joutuneen paikallispoliisin toimesta.

Dokumentti esittää tapauksen keskeiset todisteet epäilyttävässä valossa.

Keskeinen työkalu on Averylta vuoden 1985 tapauksen selvittelyä varten otettu verinäyte, joka on laboratoriossa mystisesti avattu sinetistään. Näytteestä on myös dokumentin mukaan otettu verta ruiskulla. Tämä asettaisi poliisin verilöydöt outoon valoon.

Lisäksi sarjassa näytetään, kuinka poliisi löytää surmatun naisen auton avaimet Averyn kodista vasta kolmannella etsinnällä, vaikka ne kuvissa ovat keskellä lattiaa.

Paikallispoliisin ei aiempien virheidensä vuoksi pitänyt saada osallistua uuden tapauksen tutkintaan, mutta se osallistui kuitenkin. Avaimia löytämässä oli paikallispoliisin edustaja.

Lisäksi siskonpojan tunnustus osoittautuu sarjassa johdatelluksi, ja tämän tarina muuttuu useaan otteeseen. Asiaa mutkistaa se, että tutkijat joutuvat pohtimaan, onko hitaaksi itsekin itseään kutsuva siskonpoika kehityksellään täysivaltaisen asemassa vai ei.

Kumotaanko syytteet?
Huom. Spoileri sarjan loppuratkaisusta. Jos et ole nähnyt sarjaa, mutta aiot sen katsoa, älä lue pidemmälle.

Sekä Avery että siskonpoika saivat naisen surmasta tuomiot. Oikeuden mukaan Avery kaappasi autoja kuvaamaan tulleen naisen ja yhdessä myöhemmin paikalle tulleen siskonpojan kanssa raiskasivat ja surmasivat tämän raa'asti ja hävittivät ruumiin. Molemmat tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mitä sitten tapahtui?

Sarja on synnyttänyt Yhdysvalloissa kansanliikkeen Averyn vapauttamiseksi. Yli satatuhatta amerikkalaista allekirjoitti vetoomuksen presidentti Barack Obamalle, jotta tämä armahtaisi Averyn. Valkoinen talo vastasi, ettei sillä ole toimivaltaa osavaltion rikosoikeuden piiriin kuuluvissa asioissa.

Averyn ja siskonpojan suku on perustanut järjestön, joka yrittää vapauttaa miehet. Siskonpojan veli julkaisi jopa tämän räpin, jossa vedotaan miesten syyttömyyden puolesta:

Oliko siis kyse lavastuksesta?

Dokumenttisarjaa on syytetty hyvin yksipuoliseksi. Sen tavoite on osoittaa Averyn syyttömyys ja viranomaisten kostonhalu.

Dokumentista on jutun syyttäjän mukaan kuitenkin jätetty useita keskeisiä todisteita pois, kertoo muun muassa The New York Times.

Dokumentti ei syyttäjän mukaan kerro totuutta esimerkiksi surmatun naisen auton konepellin alta löytyneestä Averyn DNAsta (jonka luota ei syyttäjän mukaan löytynyt verta), tämän autotallista löytyneestä luodista tai siitä, että Avery oli lähestynyt surmattua naista aiemminkin, vastaanottanut tämän kerran pelkkään pyyhkeeseen pukeutuneena ja soittanut tälle useita kertoja katoamispäivänä.

Samalla syyttäjä on myöntänyt tutkinnassa tapahtuneen virheitä, kuten Averyn kanssa kinastelleen paikallispoliisin osallistuminen tutkintaan.

Averyn vapautumisen aikainen puoliso on sarjassa Averyn puolella, mutta on sittemmin kertonut Averyn uhkailleen itseään ja syyttää tätä surman tekemisestä.

Jääkö asia tähän?

Avery kertoi tammikuun puolivälissä vetoavansa sarjan tuoman julkisuuden perusteella vielä kerran juttunsa uuden käsittelyn puolesta.

Averyn uusi puolustus pitää useita syyttäjän väitteitä yhä epäuskottavina (konepellin DNAn väitetään olevan peräisin hutiloinnista tutkinnassa) ja pitää jutun alkuperäistä valamiehistöä epäluotettavana.

Tapauksen käsittely saattaa siis vielä jatkua, mutta kovin todennäköistä se ei ilman uusia todisteita ole.

Avainasemassa oleva Wisconsinin kuvernööri Scott Walker on todennut, ettei aio armahtaa Averya, eikä ole osoittanut tapaukseen suurta kiinnostusta.

Miksi yksi tapaus saa näin paljon huomiota?

Yhdysvalloissa on viime vuosina keskusteltu paljon oikeuslaitoksen ja poliisin tasapuolisuudesta, ja Making A Murderer osuu tähän keskusteluun. Yksittäisen tapauksen pinnan alla sarja kysyy, onko laki kaikille sama.

Vaikka sarja pysyy tiukasti tapauksen käsittelyssä, se tulee herättäneeksi isoja kysymyksiä muun muassa DNA-todisteiden käytöstä, poliisin toiminnasta pienissä yhteisöissä ja ulkopuolisiksi leimattujen kohtalosta oikeusjärjestelmässä. Näitä Making A Murderer pakottaa joka tapauksessa pohtimaan, vaikka katsoja päätyisikin pitämään sarjan katsottuaan Averya oikeuden tapaan syyllisenä.

Mistä lisätietoa?

Tapaukselle on sarjan jälkeen omistettu useita verkkosivuja. Keskustelupalsta Redditin tapausta käsittelevä palsta on verkon laajimpia. Averyn suvun näkemyksiä voi seurata perustetun järjestön verkkosivulta.


Dokumentti – kuumempaa kuin koskaan

Yksi rikos, kymmeniä tunteja ohjelmaa. Tekijän, uhrien omaisten, poliisien ja tekijän suvun haastatteluja. Lakimiehiä puhumassa, tapausten yksityiskohtia.

Vielä pari vuotta sitten tällainen rikosdokumentointi olisi kuulostanut oudolta. Nyt se on valtavirtaa.

Vuodenvaihteen puhutuin tv-ohjelma on Netflixin Making a Murderer. Dokumenttisarjasta on syntynyt Yhdysvalloissa kohu, jossa on asetettu kyseenalaiseksi koko oikeusjärjestelmän tasapuolisuus.

Kyse on jo ilmiöstä. Supersuosittu Podcast-sarja Serial nosti taannoin vuosia vanhan epäoikeudenmukaisesti tutkitun teinisurman kansalliseksi puheenaiheeksi. HBO:n dokumentaarinen Jinx-sarja teki saman toiselle mystiselle surmatapaukselle.

Suomessa samaa teki vuoden 2014 Ulvilan murhamysteeri, joka näytti tapauksen tutkinnan sekavuuden.

Laajempaa kansainvälistä merkitystä taas sai vuoden 2013 Blackfish-dokumentti, jonka kuvaus Seaworld-puistojen oloista johti kävijälukujen laskuun.

Helsingissä vietetään taas viikon päästä dokumenttielokuvan juhlaa, kun Docpoint-festari pyörähtää käyntiin. Mikä sitten voisi olla tällaista Helsingissä alkavassa Docpointissa? Mahdollisuudet ovat ainakin pakolaisista kertovalla A Syrian Love Storylla ja Euroopan 1970-luvun vasemmistoterroria käsittelevällä A German Youthilla.

Molemmat ovat perinpohjaisia kuvauksia ajasta, joka janoaa selityksiä.

Joka tapauksessa: Dokumentti on nyt ehkä puhutumpaa kuin koskaan.

Docpoint – Helsinki documentary festival 25.–31. tammikuuta 2016

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Ulkomaat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  "EU:ssa on kyse Antikristuksen vallasta" – Jouko Piho perustaa puoluetta ja uskoo olevansa profeetta

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avataan uusi levykauppa: “Monet ovat pitäneet tätä hulluna vetona"

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 2. 2

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 6. 6

  Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

 7. 7

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 8. 8

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 3. 3

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 6. 6

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 7. 7

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 8. 8

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 9. 9

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää