Valikko

Making A Murderer selitettynä: Tästä on kyse oudossa murhassa, joka kuohuttaa ympäri maailmaa

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer.

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer. Kotimaassaan Yhdysvalloissa se on synnyttänyt kohun oikeusjärjestelmän toimivuudesta, mutta sarja kerää yleisöä muuallakin. Tässä keskeiset asiat, jotka sarjasta ja sen jälkeisistä tapahtumista pitää tietää.

Mistä on kyse?
Huom: Spoilereita sarjan 1. ja hieman 2. jaksosta

Making A Murderer on dokumenttisarja, joka kertoo Wisconsinissa asuvan autoromuttamoa perheensä kanssa pyörittävän Steven Averyn erikoisen rikostarinan. Toisaalta nallekarhumaisena, toisaalta äkkipikaisena esiteltävä Avery tuomittiin vuonna 1985 seksuaalirikoksesta. Hän istui tuomiotaan 18 vuotta, kunnes uudet DNA-todisteet vapauttivat hänet syytteistä. Avery vapautui istuttuaan lähes 20 vuotta.

Kun Avery vapautui vuonna 2003, hänen tapauksensa sai paljon huomiota. Poliitikot ja kansalaiset ihmettelivät, miten ilmeisen syytön mies saattoi joutua istumaan näin pitkään vankilassa ja Averystä tuli epäoikeudenmukaisuuden symboli – kunnes tapahtui uusi käänne.

Mikä vanhasta tapauksesta teki niin kiinnostavan?

Averyn vuoden 1985 syytteet kasattiin hämärissä olosuhteissa. Riehakas mies oli ajautunut paikallisten viranomaisten epäsuosioon. Syynä oli muun muassa kärhämä paikallisen poliisilaitoksen työntekijän sukulaisen kanssa. Dokumentin mukaan alkuperäiset syytteet tekaistiin tämän vuoksi.

Avery oli saamassa tuomiosta isot vahingonkorvaukset, ja paikallisviranomaiset olivat tutkinnan kohteena Averyn vapautumisen jälkeen.

Sitten tapahtui jotakin, jota selvitellään ensimmäisen jakson jälkeen dokumenttisarjan loput 9 osaa.

Mitä tapahtui?
Huom: Spoilereita sarjan alkujaksojen käänteestä.

Vuonna 2005 – pari vuotta vapautumisen jälkeen – Averyn kotiseudulla tapahtui murha. Autolehden naiskuvaaja katosi autoineen, ja poliisi käynnisti etsinnät.

Naisen auto löytyi pian Averyn autoromuttamolta, ja jo kerran vapautuneesta miehestä tuli pääepäilty.

Tämä on Making A Murdererin ydin: Sarja kuvaa tämän murhan tutkintaa erittäin tarkasti ja piirtää yhtäläisyyksiä vuoden 1985 tapahtumiin.

Tekikö Avery murhan?
Huom: Jos et ole katsonut sarjaa (melko pitkälle) ja aiot niin tehdä, suosittelemme, että et lue tätä pidemmälle. Seuraavat kappaleet sisältävät spoilereita koko sarjan pituudelta.

Syyttäjän mukaan teki. Poliisi suoritti Averyn ja tämän perheen romuttamolla laajan etsinnän, jossa löydettiin useita todisteita surmasta. Dokumentissa esitetään niistä muun muassa surmatun naisen jäänteiden löytyminen polttokuopasta Averyn kodin vierestä, naisen auton avainten löytyminen Averyn asumuksesta ja naisen auton kojelaudasta löytynyt Averyn verijälki.

Lisäksi dokumentissa näytetään, kuinka Averyn surman aikaan 17-vuotias siskonpoika tunnustaa osallistuneensa naisen surmaamiseen ja tätä edeltäneeseen seksuaaliseen väkivaltaan sekä ruumiin hävittämiseen.

Onko tapaus siis selvä?

Making A Murderer yrittää osoittaa, että myös toinen Averya koskeva rikostutkinta olisi ollut epäilyttävä, ja että Avery – ja siskonpoika – olisi jopa lavastettu surmaajiksi alkuperäisestä mokailustaan tutkinnassa ahtaalle joutuneen paikallispoliisin toimesta.

Dokumentti esittää tapauksen keskeiset todisteet epäilyttävässä valossa.

Keskeinen työkalu on Averylta vuoden 1985 tapauksen selvittelyä varten otettu verinäyte, joka on laboratoriossa mystisesti avattu sinetistään. Näytteestä on myös dokumentin mukaan otettu verta ruiskulla. Tämä asettaisi poliisin verilöydöt outoon valoon.

Lisäksi sarjassa näytetään, kuinka poliisi löytää surmatun naisen auton avaimet Averyn kodista vasta kolmannella etsinnällä, vaikka ne kuvissa ovat keskellä lattiaa.

Paikallispoliisin ei aiempien virheidensä vuoksi pitänyt saada osallistua uuden tapauksen tutkintaan, mutta se osallistui kuitenkin. Avaimia löytämässä oli paikallispoliisin edustaja.

Lisäksi siskonpojan tunnustus osoittautuu sarjassa johdatelluksi, ja tämän tarina muuttuu useaan otteeseen. Asiaa mutkistaa se, että tutkijat joutuvat pohtimaan, onko hitaaksi itsekin itseään kutsuva siskonpoika kehityksellään täysivaltaisen asemassa vai ei.

Kumotaanko syytteet?
Huom. Spoileri sarjan loppuratkaisusta. Jos et ole nähnyt sarjaa, mutta aiot sen katsoa, älä lue pidemmälle.

Sekä Avery että siskonpoika saivat naisen surmasta tuomiot. Oikeuden mukaan Avery kaappasi autoja kuvaamaan tulleen naisen ja yhdessä myöhemmin paikalle tulleen siskonpojan kanssa raiskasivat ja surmasivat tämän raa'asti ja hävittivät ruumiin. Molemmat tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mitä sitten tapahtui?

Sarja on synnyttänyt Yhdysvalloissa kansanliikkeen Averyn vapauttamiseksi. Yli satatuhatta amerikkalaista allekirjoitti vetoomuksen presidentti Barack Obamalle, jotta tämä armahtaisi Averyn. Valkoinen talo vastasi, ettei sillä ole toimivaltaa osavaltion rikosoikeuden piiriin kuuluvissa asioissa.

Averyn ja siskonpojan suku on perustanut järjestön, joka yrittää vapauttaa miehet. Siskonpojan veli julkaisi jopa tämän räpin, jossa vedotaan miesten syyttömyyden puolesta:

Oliko siis kyse lavastuksesta?

Dokumenttisarjaa on syytetty hyvin yksipuoliseksi. Sen tavoite on osoittaa Averyn syyttömyys ja viranomaisten kostonhalu.

Dokumentista on jutun syyttäjän mukaan kuitenkin jätetty useita keskeisiä todisteita pois, kertoo muun muassa The New York Times.

Dokumentti ei syyttäjän mukaan kerro totuutta esimerkiksi surmatun naisen auton konepellin alta löytyneestä Averyn DNAsta (jonka luota ei syyttäjän mukaan löytynyt verta), tämän autotallista löytyneestä luodista tai siitä, että Avery oli lähestynyt surmattua naista aiemminkin, vastaanottanut tämän kerran pelkkään pyyhkeeseen pukeutuneena ja soittanut tälle useita kertoja katoamispäivänä.

Samalla syyttäjä on myöntänyt tutkinnassa tapahtuneen virheitä, kuten Averyn kanssa kinastelleen paikallispoliisin osallistuminen tutkintaan.

Averyn vapautumisen aikainen puoliso on sarjassa Averyn puolella, mutta on sittemmin kertonut Averyn uhkailleen itseään ja syyttää tätä surman tekemisestä.

Jääkö asia tähän?

Avery kertoi tammikuun puolivälissä vetoavansa sarjan tuoman julkisuuden perusteella vielä kerran juttunsa uuden käsittelyn puolesta.

Averyn uusi puolustus pitää useita syyttäjän väitteitä yhä epäuskottavina (konepellin DNAn väitetään olevan peräisin hutiloinnista tutkinnassa) ja pitää jutun alkuperäistä valamiehistöä epäluotettavana.

Tapauksen käsittely saattaa siis vielä jatkua, mutta kovin todennäköistä se ei ilman uusia todisteita ole.

Avainasemassa oleva Wisconsinin kuvernööri Scott Walker on todennut, ettei aio armahtaa Averya, eikä ole osoittanut tapaukseen suurta kiinnostusta.

Miksi yksi tapaus saa näin paljon huomiota?

Yhdysvalloissa on viime vuosina keskusteltu paljon oikeuslaitoksen ja poliisin tasapuolisuudesta, ja Making A Murderer osuu tähän keskusteluun. Yksittäisen tapauksen pinnan alla sarja kysyy, onko laki kaikille sama.

Vaikka sarja pysyy tiukasti tapauksen käsittelyssä, se tulee herättäneeksi isoja kysymyksiä muun muassa DNA-todisteiden käytöstä, poliisin toiminnasta pienissä yhteisöissä ja ulkopuolisiksi leimattujen kohtalosta oikeusjärjestelmässä. Näitä Making A Murderer pakottaa joka tapauksessa pohtimaan, vaikka katsoja päätyisikin pitämään sarjan katsottuaan Averya oikeuden tapaan syyllisenä.

Mistä lisätietoa?

Tapaukselle on sarjan jälkeen omistettu useita verkkosivuja. Keskustelupalsta Redditin tapausta käsittelevä palsta on verkon laajimpia. Averyn suvun näkemyksiä voi seurata perustetun järjestön verkkosivulta.


Dokumentti – kuumempaa kuin koskaan

Yksi rikos, kymmeniä tunteja ohjelmaa. Tekijän, uhrien omaisten, poliisien ja tekijän suvun haastatteluja. Lakimiehiä puhumassa, tapausten yksityiskohtia.

Vielä pari vuotta sitten tällainen rikosdokumentointi olisi kuulostanut oudolta. Nyt se on valtavirtaa.

Vuodenvaihteen puhutuin tv-ohjelma on Netflixin Making a Murderer. Dokumenttisarjasta on syntynyt Yhdysvalloissa kohu, jossa on asetettu kyseenalaiseksi koko oikeusjärjestelmän tasapuolisuus.

Kyse on jo ilmiöstä. Supersuosittu Podcast-sarja Serial nosti taannoin vuosia vanhan epäoikeudenmukaisesti tutkitun teinisurman kansalliseksi puheenaiheeksi. HBO:n dokumentaarinen Jinx-sarja teki saman toiselle mystiselle surmatapaukselle.

Suomessa samaa teki vuoden 2014 Ulvilan murhamysteeri, joka näytti tapauksen tutkinnan sekavuuden.

Laajempaa kansainvälistä merkitystä taas sai vuoden 2013 Blackfish-dokumentti, jonka kuvaus Seaworld-puistojen oloista johti kävijälukujen laskuun.

Helsingissä vietetään taas viikon päästä dokumenttielokuvan juhlaa, kun Docpoint-festari pyörähtää käyntiin. Mikä sitten voisi olla tällaista Helsingissä alkavassa Docpointissa? Mahdollisuudet ovat ainakin pakolaisista kertovalla A Syrian Love Storylla ja Euroopan 1970-luvun vasemmistoterroria käsittelevällä A German Youthilla.

Molemmat ovat perinpohjaisia kuvauksia ajasta, joka janoaa selityksiä.

Joka tapauksessa: Dokumentti on nyt ehkä puhutumpaa kuin koskaan.

Docpoint – Helsinki documentary festival 25.–31. tammikuuta 2016

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Ulkomaat

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  HSTV:n satiirinen Uutisraportti: Trump oli vasta alkusoittoa – Keväällä Euroopassa alkaa todellinen populistibingo

 3. 3

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 4. 4

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 5. 5

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 6. 6

  Tällainen on Annankadun William K:n paikalle tullut baari, josta saa olutcocktaileja ja kaupan pakastepizzaa

 7. 7

  Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

 8. 8

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 9. 9

  Kouluissa ei pitäisi enää turhaan puhutella ihmisiä tyttöinä ja poikina

 10. 10

  Ravintola-arviossa Kanavarannan Shelter, jossa parasta ovat yksinkertaiset annokset, viinit ja itse leivottu leipä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 3. 3

  HSTV:n satiirinen Uutisraportti: Trump oli vasta alkusoittoa – Keväällä Euroopassa alkaa todellinen populistibingo

 4. 4

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 5. 5

  Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

 6. 6

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  Buzzfeedin toimittaja Tabatha Leggett kertoo, miten Saara Aalto sai britit innostumaan Suomesta – ja Leggettin ylpeäksi suomalaisjuuristaan

 8. 8

  Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

 9. 9

  Haluatko tuntea naiseksi kasvamisen ilot ja surut? Katso tämä 25 vuotta myöhässä Suomen ensi-illan saava Ghibli-animaatio

 10. 10

  Tällainen on Annankadun William K:n paikalle tullut baari, josta saa olutcocktaileja ja kaupan pakastepizzaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 3. 3

  Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

 4. 4

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 5. 5

  Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

 6. 6

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 7. 7

  Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

 10. 10

  HSTV:n satiirinen Uutisraportti-ohjelma: Ylen päätoimittaja Jääskeläinen unohti, että hänen lafkastaan tuli hallituksen äänitorvi jo vuosi sitten

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Näin brittimedia kirjoittaa X Factorista ja Saara Aallosta – ”Voitaisiinko vain julistaa molemmat voittajiksi ja jatkaa elämäämme”

 2. 2

  Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

 3. 3

  Asiakaspalvelijat kertovat salaisuutensa: Mitä he oikeasti ajattelevat asiakkaistaan?

 4. 4

  Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

 5. 5

  HS tapasi Turkissa suomalais­runoilijan, joka pelkäsi vainoa ja pakeni Jyväskylään: ”Alkoi olla hikiset paikat”

 6. 6

  Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

 7. 7

  Helsingin kaupunki teki kannustusvideon Saara Aallolle – ”In Finland we have this thing called ’Torilla tavataan’!”

 8. 8

  Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton – lauantain finaaliesitykset jäivät vaisummiksi kuin olisi suonut

 9. 9

  Poliisi: Imatran kolmoissurmasta epäilty varasti metsästyskiväärin tuttavaltaan – ”Aseen omistajaa ei epäillä mistään”

 10. 10

  Suomi käännytti Hamidin, Zaidin, Nawarin ja Murtadhan, nyt he pelkäävät ja piileskelevät – HS vieraili Irakiin palanneiden luona Bagdadissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

 2. 2

  Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

 3. 3

  Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

 4. 4

  Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton – lauantain finaaliesitykset jäivät vaisummiksi kuin olisi suonut

 5. 5

  Vakavat betoniongelmat löivät rakennusalan ällikällä – ”En muista, milloin Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita”

 6. 6

  Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

 7. 7

  Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

 8. 8

  Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

 9. 9

  Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

 10. 10

  Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

 3. 3

  Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

 4. 4

  Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

 5. 5

  Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

 6. 6

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 7. 7

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 8. 8

  Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

 9. 9

  Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

 10. 10

  Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

 11. Näytä lisää