Valikko

Making A Murderer selitettynä: Tästä on kyse oudossa murhassa, joka kuohuttaa ympäri maailmaa

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer.

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer. Kotimaassaan Yhdysvalloissa se on synnyttänyt kohun oikeusjärjestelmän toimivuudesta, mutta sarja kerää yleisöä muuallakin. Tässä keskeiset asiat, jotka sarjasta ja sen jälkeisistä tapahtumista pitää tietää.

Mistä on kyse?
Huom: Spoilereita sarjan 1. ja hieman 2. jaksosta

Making A Murderer on dokumenttisarja, joka kertoo Wisconsinissa asuvan autoromuttamoa perheensä kanssa pyörittävän Steven Averyn erikoisen rikostarinan. Toisaalta nallekarhumaisena, toisaalta äkkipikaisena esiteltävä Avery tuomittiin vuonna 1985 seksuaalirikoksesta. Hän istui tuomiotaan 18 vuotta, kunnes uudet DNA-todisteet vapauttivat hänet syytteistä. Avery vapautui istuttuaan lähes 20 vuotta.

Kun Avery vapautui vuonna 2003, hänen tapauksensa sai paljon huomiota. Poliitikot ja kansalaiset ihmettelivät, miten ilmeisen syytön mies saattoi joutua istumaan näin pitkään vankilassa ja Averystä tuli epäoikeudenmukaisuuden symboli – kunnes tapahtui uusi käänne.

Mikä vanhasta tapauksesta teki niin kiinnostavan?

Averyn vuoden 1985 syytteet kasattiin hämärissä olosuhteissa. Riehakas mies oli ajautunut paikallisten viranomaisten epäsuosioon. Syynä oli muun muassa kärhämä paikallisen poliisilaitoksen työntekijän sukulaisen kanssa. Dokumentin mukaan alkuperäiset syytteet tekaistiin tämän vuoksi.

Avery oli saamassa tuomiosta isot vahingonkorvaukset, ja paikallisviranomaiset olivat tutkinnan kohteena Averyn vapautumisen jälkeen.

Sitten tapahtui jotakin, jota selvitellään ensimmäisen jakson jälkeen dokumenttisarjan loput 9 osaa.

Mitä tapahtui?
Huom: Spoilereita sarjan alkujaksojen käänteestä.

Vuonna 2005 – pari vuotta vapautumisen jälkeen – Averyn kotiseudulla tapahtui murha. Autolehden naiskuvaaja katosi autoineen, ja poliisi käynnisti etsinnät.

Naisen auto löytyi pian Averyn autoromuttamolta, ja jo kerran vapautuneesta miehestä tuli pääepäilty.

Tämä on Making A Murdererin ydin: Sarja kuvaa tämän murhan tutkintaa erittäin tarkasti ja piirtää yhtäläisyyksiä vuoden 1985 tapahtumiin.

Tekikö Avery murhan?
Huom: Jos et ole katsonut sarjaa (melko pitkälle) ja aiot niin tehdä, suosittelemme, että et lue tätä pidemmälle. Seuraavat kappaleet sisältävät spoilereita koko sarjan pituudelta.

Syyttäjän mukaan teki. Poliisi suoritti Averyn ja tämän perheen romuttamolla laajan etsinnän, jossa löydettiin useita todisteita surmasta. Dokumentissa esitetään niistä muun muassa surmatun naisen jäänteiden löytyminen polttokuopasta Averyn kodin vierestä, naisen auton avainten löytyminen Averyn asumuksesta ja naisen auton kojelaudasta löytynyt Averyn verijälki.

Lisäksi dokumentissa näytetään, kuinka Averyn surman aikaan 17-vuotias siskonpoika tunnustaa osallistuneensa naisen surmaamiseen ja tätä edeltäneeseen seksuaaliseen väkivaltaan sekä ruumiin hävittämiseen.

Onko tapaus siis selvä?

Making A Murderer yrittää osoittaa, että myös toinen Averya koskeva rikostutkinta olisi ollut epäilyttävä, ja että Avery – ja siskonpoika – olisi jopa lavastettu surmaajiksi alkuperäisestä mokailustaan tutkinnassa ahtaalle joutuneen paikallispoliisin toimesta.

Dokumentti esittää tapauksen keskeiset todisteet epäilyttävässä valossa.

Keskeinen työkalu on Averylta vuoden 1985 tapauksen selvittelyä varten otettu verinäyte, joka on laboratoriossa mystisesti avattu sinetistään. Näytteestä on myös dokumentin mukaan otettu verta ruiskulla. Tämä asettaisi poliisin verilöydöt outoon valoon.

Lisäksi sarjassa näytetään, kuinka poliisi löytää surmatun naisen auton avaimet Averyn kodista vasta kolmannella etsinnällä, vaikka ne kuvissa ovat keskellä lattiaa.

Paikallispoliisin ei aiempien virheidensä vuoksi pitänyt saada osallistua uuden tapauksen tutkintaan, mutta se osallistui kuitenkin. Avaimia löytämässä oli paikallispoliisin edustaja.

Lisäksi siskonpojan tunnustus osoittautuu sarjassa johdatelluksi, ja tämän tarina muuttuu useaan otteeseen. Asiaa mutkistaa se, että tutkijat joutuvat pohtimaan, onko hitaaksi itsekin itseään kutsuva siskonpoika kehityksellään täysivaltaisen asemassa vai ei.

Kumotaanko syytteet?
Huom. Spoileri sarjan loppuratkaisusta. Jos et ole nähnyt sarjaa, mutta aiot sen katsoa, älä lue pidemmälle.

Sekä Avery että siskonpoika saivat naisen surmasta tuomiot. Oikeuden mukaan Avery kaappasi autoja kuvaamaan tulleen naisen ja yhdessä myöhemmin paikalle tulleen siskonpojan kanssa raiskasivat ja surmasivat tämän raa'asti ja hävittivät ruumiin. Molemmat tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mitä sitten tapahtui?

Sarja on synnyttänyt Yhdysvalloissa kansanliikkeen Averyn vapauttamiseksi. Yli satatuhatta amerikkalaista allekirjoitti vetoomuksen presidentti Barack Obamalle, jotta tämä armahtaisi Averyn. Valkoinen talo vastasi, ettei sillä ole toimivaltaa osavaltion rikosoikeuden piiriin kuuluvissa asioissa.

Averyn ja siskonpojan suku on perustanut järjestön, joka yrittää vapauttaa miehet. Siskonpojan veli julkaisi jopa tämän räpin, jossa vedotaan miesten syyttömyyden puolesta:

Oliko siis kyse lavastuksesta?

Dokumenttisarjaa on syytetty hyvin yksipuoliseksi. Sen tavoite on osoittaa Averyn syyttömyys ja viranomaisten kostonhalu.

Dokumentista on jutun syyttäjän mukaan kuitenkin jätetty useita keskeisiä todisteita pois, kertoo muun muassa The New York Times.

Dokumentti ei syyttäjän mukaan kerro totuutta esimerkiksi surmatun naisen auton konepellin alta löytyneestä Averyn DNAsta (jonka luota ei syyttäjän mukaan löytynyt verta), tämän autotallista löytyneestä luodista tai siitä, että Avery oli lähestynyt surmattua naista aiemminkin, vastaanottanut tämän kerran pelkkään pyyhkeeseen pukeutuneena ja soittanut tälle useita kertoja katoamispäivänä.

Samalla syyttäjä on myöntänyt tutkinnassa tapahtuneen virheitä, kuten Averyn kanssa kinastelleen paikallispoliisin osallistuminen tutkintaan.

Averyn vapautumisen aikainen puoliso on sarjassa Averyn puolella, mutta on sittemmin kertonut Averyn uhkailleen itseään ja syyttää tätä surman tekemisestä.

Jääkö asia tähän?

Avery kertoi tammikuun puolivälissä vetoavansa sarjan tuoman julkisuuden perusteella vielä kerran juttunsa uuden käsittelyn puolesta.

Averyn uusi puolustus pitää useita syyttäjän väitteitä yhä epäuskottavina (konepellin DNAn väitetään olevan peräisin hutiloinnista tutkinnassa) ja pitää jutun alkuperäistä valamiehistöä epäluotettavana.

Tapauksen käsittely saattaa siis vielä jatkua, mutta kovin todennäköistä se ei ilman uusia todisteita ole.

Avainasemassa oleva Wisconsinin kuvernööri Scott Walker on todennut, ettei aio armahtaa Averya, eikä ole osoittanut tapaukseen suurta kiinnostusta.

Miksi yksi tapaus saa näin paljon huomiota?

Yhdysvalloissa on viime vuosina keskusteltu paljon oikeuslaitoksen ja poliisin tasapuolisuudesta, ja Making A Murderer osuu tähän keskusteluun. Yksittäisen tapauksen pinnan alla sarja kysyy, onko laki kaikille sama.

Vaikka sarja pysyy tiukasti tapauksen käsittelyssä, se tulee herättäneeksi isoja kysymyksiä muun muassa DNA-todisteiden käytöstä, poliisin toiminnasta pienissä yhteisöissä ja ulkopuolisiksi leimattujen kohtalosta oikeusjärjestelmässä. Näitä Making A Murderer pakottaa joka tapauksessa pohtimaan, vaikka katsoja päätyisikin pitämään sarjan katsottuaan Averya oikeuden tapaan syyllisenä.

Mistä lisätietoa?

Tapaukselle on sarjan jälkeen omistettu useita verkkosivuja. Keskustelupalsta Redditin tapausta käsittelevä palsta on verkon laajimpia. Averyn suvun näkemyksiä voi seurata perustetun järjestön verkkosivulta.


Dokumentti – kuumempaa kuin koskaan

Yksi rikos, kymmeniä tunteja ohjelmaa. Tekijän, uhrien omaisten, poliisien ja tekijän suvun haastatteluja. Lakimiehiä puhumassa, tapausten yksityiskohtia.

Vielä pari vuotta sitten tällainen rikosdokumentointi olisi kuulostanut oudolta. Nyt se on valtavirtaa.

Vuodenvaihteen puhutuin tv-ohjelma on Netflixin Making a Murderer. Dokumenttisarjasta on syntynyt Yhdysvalloissa kohu, jossa on asetettu kyseenalaiseksi koko oikeusjärjestelmän tasapuolisuus.

Kyse on jo ilmiöstä. Supersuosittu Podcast-sarja Serial nosti taannoin vuosia vanhan epäoikeudenmukaisesti tutkitun teinisurman kansalliseksi puheenaiheeksi. HBO:n dokumentaarinen Jinx-sarja teki saman toiselle mystiselle surmatapaukselle.

Suomessa samaa teki vuoden 2014 Ulvilan murhamysteeri, joka näytti tapauksen tutkinnan sekavuuden.

Laajempaa kansainvälistä merkitystä taas sai vuoden 2013 Blackfish-dokumentti, jonka kuvaus Seaworld-puistojen oloista johti kävijälukujen laskuun.

Helsingissä vietetään taas viikon päästä dokumenttielokuvan juhlaa, kun Docpoint-festari pyörähtää käyntiin. Mikä sitten voisi olla tällaista Helsingissä alkavassa Docpointissa? Mahdollisuudet ovat ainakin pakolaisista kertovalla A Syrian Love Storylla ja Euroopan 1970-luvun vasemmistoterroria käsittelevällä A German Youthilla.

Molemmat ovat perinpohjaisia kuvauksia ajasta, joka janoaa selityksiä.

Joka tapauksessa: Dokumentti on nyt ehkä puhutumpaa kuin koskaan.

Docpoint – Helsinki documentary festival 25.–31. tammikuuta 2016

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Ulkomaat

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 2. 2

  Ylellä upeasti suomennettu Mötley Crüe -biisi äänitettiin – tältä kuulostaa ”Tohtori Höpöolo” soitettuna ja laulettuna

 3. 3

  Tanskalainen muotimerkki Samsøe & Samsøe avaa ensimmäisen myymälänsä Helsinkiin

 4. 4

  Tylsempi kuin Tynkkynen: Tällainen on Perussuomalaisten nuorten uusi johtaja Samuli Voutila, josta ei tulla näkemään kohuotsikoita

 5. 5

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 6. 6

  Ilosaarirock julkisti esiintyjiään: Pixies, Imagine Dragons, Mew ja kymmeniä muita

 7. 7

  Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uudet kisaajat julkistettiin: Mukana muun muassa Musta Barbaari, Eevi Teittinen ja Pepe Willberg

 8. 8

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 9. 9

  Martti Vesalan kvintetti näyttää hyvältä sinisessä – ja neljä muuta seikkaa, jotka paljastavat kiertueen onnistuneen

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 2. 2

  Tylsempi kuin Tynkkynen: Tällainen on Perussuomalaisten nuorten uusi johtaja Samuli Voutila, josta ei tulla näkemään kohuotsikoita

 3. 3

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 4. 4

  Tanskalainen muotimerkki Samsøe & Samsøe avaa ensimmäisen myymälänsä Helsinkiin

 5. 5

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 6. 6

  Ylellä upeasti suomennettu Mötley Crüe -biisi äänitettiin – tältä kuulostaa ”Tohtori Höpöolo” soitettuna ja laulettuna

 7. 7

  Ilosaarirock julkisti esiintyjiään: Pixies, Imagine Dragons, Mew ja kymmeniä muita

 8. 8

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 9. 9

  Tanssii tähtien kanssa -ohjelman uudet kisaajat julkistettiin: Mukana muun muassa Musta Barbaari, Eevi Teittinen ja Pepe Willberg

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

 2. 2

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 3. 3

  Merenrantaan hamuava suuryritys saa Helsingiltä erityiskohtelua – luonnonsuojelija: suosiiko Jussi Pajunen tytärtään?

 4. 4

  ”Ei sellaista rahaa ole budjetissa” – Petteri Orpo tyrmää Bernerin ehdottaman 100 miljoonan euron hankintatuen uusille autoille

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö ryöpyttää: ”Reservikarkurit eivät ansaitse arvostustamme”

 6. 6

  Lääkäri tulee kotiin jopa yöllä, eikä maksa paljon – Suomella voisi olla opittavaa Ranskan terveydenhuoltomallista

 7. 7

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 8. 8

  Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

 9. 9

  23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

 10. 10

  Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 3. 3

  Trump uhkaa tuhota Britannian varalaskupaikan

 4. 4

  Anne Berneriltä uusi ehdotus – sadan miljoonan euron hankintatuki auton tänä vuonna ostaville

 5. 5

  23-vuotias Ville haluaa ryhtyä talonmieheksi, hankkia koiran ja lopettaa Subutexin käytön – odotellessaan paikkaa katkolle hän ehti jo retkahtaa ja kadota

 6. 6

  Vääntö virkaanastujaisten yleisöstä sai lisäkierteen – Trumpin neuvonantaja sanoo Valkoisen talon tiedottajan esittäneen ”vaihtoehtoisia faktoja”

 7. 7

  Nuoren naisen katoaminen kuohuttaa Islannissa – Murhamysteeriin liittyy grönlantilainen kalastusalus, veritahra vuokra-autossa ja 20 kiloa hasista

 8. 8

  Aikuiset ovat nykyään aivan kuin teinejä

 9. 9

  Satatuhatta suomalaista matkailijaa tuo joka vuosi tuliaisina superbakteerin – Ihmiskunta voi pian joutua elämään ilman antibioottien turvaa

 10. 10

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 5. 5

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 6. 6

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 7. 7

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 8. 8

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää