Valikko

Making A Murderer selitettynä: Tästä on kyse oudossa murhassa, joka kuohuttaa ympäri maailmaa

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer.

Jos pitäisi nimetä vuodenvaihteen puhutuin TV-sarja, se olisi varmasti Netflixin Making A Murderer. Kotimaassaan Yhdysvalloissa se on synnyttänyt kohun oikeusjärjestelmän toimivuudesta, mutta sarja kerää yleisöä muuallakin. Tässä keskeiset asiat, jotka sarjasta ja sen jälkeisistä tapahtumista pitää tietää.

Mistä on kyse?
Huom: Spoilereita sarjan 1. ja hieman 2. jaksosta

Making A Murderer on dokumenttisarja, joka kertoo Wisconsinissa asuvan autoromuttamoa perheensä kanssa pyörittävän Steven Averyn erikoisen rikostarinan. Toisaalta nallekarhumaisena, toisaalta äkkipikaisena esiteltävä Avery tuomittiin vuonna 1985 seksuaalirikoksesta. Hän istui tuomiotaan 18 vuotta, kunnes uudet DNA-todisteet vapauttivat hänet syytteistä. Avery vapautui istuttuaan lähes 20 vuotta.

Kun Avery vapautui vuonna 2003, hänen tapauksensa sai paljon huomiota. Poliitikot ja kansalaiset ihmettelivät, miten ilmeisen syytön mies saattoi joutua istumaan näin pitkään vankilassa ja Averystä tuli epäoikeudenmukaisuuden symboli – kunnes tapahtui uusi käänne.

Mikä vanhasta tapauksesta teki niin kiinnostavan?

Averyn vuoden 1985 syytteet kasattiin hämärissä olosuhteissa. Riehakas mies oli ajautunut paikallisten viranomaisten epäsuosioon. Syynä oli muun muassa kärhämä paikallisen poliisilaitoksen työntekijän sukulaisen kanssa. Dokumentin mukaan alkuperäiset syytteet tekaistiin tämän vuoksi.

Avery oli saamassa tuomiosta isot vahingonkorvaukset, ja paikallisviranomaiset olivat tutkinnan kohteena Averyn vapautumisen jälkeen.

Sitten tapahtui jotakin, jota selvitellään ensimmäisen jakson jälkeen dokumenttisarjan loput 9 osaa.

Mitä tapahtui?
Huom: Spoilereita sarjan alkujaksojen käänteestä.

Vuonna 2005 – pari vuotta vapautumisen jälkeen – Averyn kotiseudulla tapahtui murha. Autolehden naiskuvaaja katosi autoineen, ja poliisi käynnisti etsinnät.

Naisen auto löytyi pian Averyn autoromuttamolta, ja jo kerran vapautuneesta miehestä tuli pääepäilty.

Tämä on Making A Murdererin ydin: Sarja kuvaa tämän murhan tutkintaa erittäin tarkasti ja piirtää yhtäläisyyksiä vuoden 1985 tapahtumiin.

Tekikö Avery murhan?
Huom: Jos et ole katsonut sarjaa (melko pitkälle) ja aiot niin tehdä, suosittelemme, että et lue tätä pidemmälle. Seuraavat kappaleet sisältävät spoilereita koko sarjan pituudelta.

Syyttäjän mukaan teki. Poliisi suoritti Averyn ja tämän perheen romuttamolla laajan etsinnän, jossa löydettiin useita todisteita surmasta. Dokumentissa esitetään niistä muun muassa surmatun naisen jäänteiden löytyminen polttokuopasta Averyn kodin vierestä, naisen auton avainten löytyminen Averyn asumuksesta ja naisen auton kojelaudasta löytynyt Averyn verijälki.

Lisäksi dokumentissa näytetään, kuinka Averyn surman aikaan 17-vuotias siskonpoika tunnustaa osallistuneensa naisen surmaamiseen ja tätä edeltäneeseen seksuaaliseen väkivaltaan sekä ruumiin hävittämiseen.

Onko tapaus siis selvä?

Making A Murderer yrittää osoittaa, että myös toinen Averya koskeva rikostutkinta olisi ollut epäilyttävä, ja että Avery – ja siskonpoika – olisi jopa lavastettu surmaajiksi alkuperäisestä mokailustaan tutkinnassa ahtaalle joutuneen paikallispoliisin toimesta.

Dokumentti esittää tapauksen keskeiset todisteet epäilyttävässä valossa.

Keskeinen työkalu on Averylta vuoden 1985 tapauksen selvittelyä varten otettu verinäyte, joka on laboratoriossa mystisesti avattu sinetistään. Näytteestä on myös dokumentin mukaan otettu verta ruiskulla. Tämä asettaisi poliisin verilöydöt outoon valoon.

Lisäksi sarjassa näytetään, kuinka poliisi löytää surmatun naisen auton avaimet Averyn kodista vasta kolmannella etsinnällä, vaikka ne kuvissa ovat keskellä lattiaa.

Paikallispoliisin ei aiempien virheidensä vuoksi pitänyt saada osallistua uuden tapauksen tutkintaan, mutta se osallistui kuitenkin. Avaimia löytämässä oli paikallispoliisin edustaja.

Lisäksi siskonpojan tunnustus osoittautuu sarjassa johdatelluksi, ja tämän tarina muuttuu useaan otteeseen. Asiaa mutkistaa se, että tutkijat joutuvat pohtimaan, onko hitaaksi itsekin itseään kutsuva siskonpoika kehityksellään täysivaltaisen asemassa vai ei.

Kumotaanko syytteet?
Huom. Spoileri sarjan loppuratkaisusta. Jos et ole nähnyt sarjaa, mutta aiot sen katsoa, älä lue pidemmälle.

Sekä Avery että siskonpoika saivat naisen surmasta tuomiot. Oikeuden mukaan Avery kaappasi autoja kuvaamaan tulleen naisen ja yhdessä myöhemmin paikalle tulleen siskonpojan kanssa raiskasivat ja surmasivat tämän raa'asti ja hävittivät ruumiin. Molemmat tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin.

Mitä sitten tapahtui?

Sarja on synnyttänyt Yhdysvalloissa kansanliikkeen Averyn vapauttamiseksi. Yli satatuhatta amerikkalaista allekirjoitti vetoomuksen presidentti Barack Obamalle, jotta tämä armahtaisi Averyn. Valkoinen talo vastasi, ettei sillä ole toimivaltaa osavaltion rikosoikeuden piiriin kuuluvissa asioissa.

Averyn ja siskonpojan suku on perustanut järjestön, joka yrittää vapauttaa miehet. Siskonpojan veli julkaisi jopa tämän räpin, jossa vedotaan miesten syyttömyyden puolesta:

Oliko siis kyse lavastuksesta?

Dokumenttisarjaa on syytetty hyvin yksipuoliseksi. Sen tavoite on osoittaa Averyn syyttömyys ja viranomaisten kostonhalu.

Dokumentista on jutun syyttäjän mukaan kuitenkin jätetty useita keskeisiä todisteita pois, kertoo muun muassa The New York Times.

Dokumentti ei syyttäjän mukaan kerro totuutta esimerkiksi surmatun naisen auton konepellin alta löytyneestä Averyn DNAsta (jonka luota ei syyttäjän mukaan löytynyt verta), tämän autotallista löytyneestä luodista tai siitä, että Avery oli lähestynyt surmattua naista aiemminkin, vastaanottanut tämän kerran pelkkään pyyhkeeseen pukeutuneena ja soittanut tälle useita kertoja katoamispäivänä.

Samalla syyttäjä on myöntänyt tutkinnassa tapahtuneen virheitä, kuten Averyn kanssa kinastelleen paikallispoliisin osallistuminen tutkintaan.

Averyn vapautumisen aikainen puoliso on sarjassa Averyn puolella, mutta on sittemmin kertonut Averyn uhkailleen itseään ja syyttää tätä surman tekemisestä.

Jääkö asia tähän?

Avery kertoi tammikuun puolivälissä vetoavansa sarjan tuoman julkisuuden perusteella vielä kerran juttunsa uuden käsittelyn puolesta.

Averyn uusi puolustus pitää useita syyttäjän väitteitä yhä epäuskottavina (konepellin DNAn väitetään olevan peräisin hutiloinnista tutkinnassa) ja pitää jutun alkuperäistä valamiehistöä epäluotettavana.

Tapauksen käsittely saattaa siis vielä jatkua, mutta kovin todennäköistä se ei ilman uusia todisteita ole.

Avainasemassa oleva Wisconsinin kuvernööri Scott Walker on todennut, ettei aio armahtaa Averya, eikä ole osoittanut tapaukseen suurta kiinnostusta.

Miksi yksi tapaus saa näin paljon huomiota?

Yhdysvalloissa on viime vuosina keskusteltu paljon oikeuslaitoksen ja poliisin tasapuolisuudesta, ja Making A Murderer osuu tähän keskusteluun. Yksittäisen tapauksen pinnan alla sarja kysyy, onko laki kaikille sama.

Vaikka sarja pysyy tiukasti tapauksen käsittelyssä, se tulee herättäneeksi isoja kysymyksiä muun muassa DNA-todisteiden käytöstä, poliisin toiminnasta pienissä yhteisöissä ja ulkopuolisiksi leimattujen kohtalosta oikeusjärjestelmässä. Näitä Making A Murderer pakottaa joka tapauksessa pohtimaan, vaikka katsoja päätyisikin pitämään sarjan katsottuaan Averya oikeuden tapaan syyllisenä.

Mistä lisätietoa?

Tapaukselle on sarjan jälkeen omistettu useita verkkosivuja. Keskustelupalsta Redditin tapausta käsittelevä palsta on verkon laajimpia. Averyn suvun näkemyksiä voi seurata perustetun järjestön verkkosivulta.


Dokumentti – kuumempaa kuin koskaan

Yksi rikos, kymmeniä tunteja ohjelmaa. Tekijän, uhrien omaisten, poliisien ja tekijän suvun haastatteluja. Lakimiehiä puhumassa, tapausten yksityiskohtia.

Vielä pari vuotta sitten tällainen rikosdokumentointi olisi kuulostanut oudolta. Nyt se on valtavirtaa.

Vuodenvaihteen puhutuin tv-ohjelma on Netflixin Making a Murderer. Dokumenttisarjasta on syntynyt Yhdysvalloissa kohu, jossa on asetettu kyseenalaiseksi koko oikeusjärjestelmän tasapuolisuus.

Kyse on jo ilmiöstä. Supersuosittu Podcast-sarja Serial nosti taannoin vuosia vanhan epäoikeudenmukaisesti tutkitun teinisurman kansalliseksi puheenaiheeksi. HBO:n dokumentaarinen Jinx-sarja teki saman toiselle mystiselle surmatapaukselle.

Suomessa samaa teki vuoden 2014 Ulvilan murhamysteeri, joka näytti tapauksen tutkinnan sekavuuden.

Laajempaa kansainvälistä merkitystä taas sai vuoden 2013 Blackfish-dokumentti, jonka kuvaus Seaworld-puistojen oloista johti kävijälukujen laskuun.

Helsingissä vietetään taas viikon päästä dokumenttielokuvan juhlaa, kun Docpoint-festari pyörähtää käyntiin. Mikä sitten voisi olla tällaista Helsingissä alkavassa Docpointissa? Mahdollisuudet ovat ainakin pakolaisista kertovalla A Syrian Love Storylla ja Euroopan 1970-luvun vasemmistoterroria käsittelevällä A German Youthilla.

Molemmat ovat perinpohjaisia kuvauksia ajasta, joka janoaa selityksiä.

Joka tapauksessa: Dokumentti on nyt ehkä puhutumpaa kuin koskaan.

Docpoint – Helsinki documentary festival 25.–31. tammikuuta 2016

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Ulkomaat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 4. 4

  Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 5. 5

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 6. 6

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 7. 7

  Homokuoro Out ’n loud juhlii 13 vuoden taivaltaan: lauantain konsertissa lauletaan rohkeudesta, tasa-arvosta ja oikeudesta rakastaa

 8. 8

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 9. 9

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 10. 10

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 4. 4

  Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 5. 5

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 6. 6

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 7. 7

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 8. 8

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 9. 9

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Hallitus on metsästänyt myyttistä kahta prosenttia jo vuosikausia

 10. 10

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 4. 4

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 5. 5

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 6. 6

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 7. 7

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 8. 8

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 9. 9

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 10. 10

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 2. 2

  Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

 3. 3

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 4. 4

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 5. 5

  Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

 6. 6

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 7. 7

  Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

 8. 8

  Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

 9. 9

  Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

 10. 10

  Taina Vilkuna siemailee viiniä satana työpäivänä vuodessa – näin Alkon maistelutiimi päättää, mitä suomalaiset juovat

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 6. 6

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 7. 7

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 8. 8

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 9. 9

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 10. 10

  Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 3. 3

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 4. 4

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 5. 5

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 6. 6

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 9. 9

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 10. 10

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 11. Näytä lisää