Valikko

X-Filesin uudet jaksot alkavat tiistaina – Katsoimme 150 tuntia vanhoja, ja ne ovat tärkeämpiä kuin koskaan

Ensi tiistaina televisioon palaa legendaarinen X-Files -sarja. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi 90-luvulla hitiksi nousseen sarjan lähes kaikki jaksot. Selvisi, että se on tärkeämpi kuin koskaan.

Ensi tiistaina televisioon palaa legendaarinen X-Files -sarja. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi 90-luvulla hitiksi nousseen sarjan lähes kaikki jaksot. Selvisi, että se on tärkeämpi kuin koskaan.

Olen viime viikkoina katsonut Salaiset kansiot (eng. The X-Files) lähes kokonaan.

En ollut nähnyt sarjaa aiemmin. Kun avaruusolentoja ja sarjamurhaajia käsittelevä tv-sarja alkoi Yhdysvalloissa syyskuussa 1993, olin juuri mennyt ala-asteen toiselle luokalle. Olin liian pieni myös silloin, kun sarja alkoi Suomessa vuonna 1995.

Sitten tuli tieto, että vuonna 2002 päättynyt sarja saa pian jatkoa. Välillä sarjasta oli tullut legenda, joka nauttii valtavaa nettisuosiota. Aukko sivistyksessä piti paikata.

Olen käyttänyt katseluun lokakuun jälkeen yli 150 tuntia. Ne eivät menneet hukkaan: paljastui, että X-Files on nyt tärkeämpi kuin koskaan.

Katsotaanpa, miksi.

Aluksi Chris Carter sai idean.

Parikymppinen Carter työskenteli 1990-luvun alussa surffauslehden toimittajana ja oli lukenut tutkimuksen, jonka mukaan kolme prosenttia amerikkalaisista uskoi tulleensa abduktoiduksi eli avaruusolentojen kidnappaamaksi.

Lentävät lautaset valtasivat popkulttuurin jo 1940-luvulla, kun USA:n ilmavoimat ilmoittivat löytäneensä lentävän kiekon Roswellista New Mexicosta. Tuolloin syntyi valtava ufobuumi. Nyt elettiin kuitenkin 1990-lukua.

Yhdysvalloissa takana olivat Watergate-skandaalin ja suurten pettymysten 70-luku sekä kylmän sodan ja AIDS-epidemian 80-luku.

Kun tultiin 90-luvulle, lehtipisteet pullistelivat tarinoita, joissa alienit leijuttivat kotirouvat aluksiinsa ja käyttivät heitä ihmiskokeissa. Vuosituhannen vaihteen läheisyys lietsoi maailmanlopun odottajia näkemään tuhon merkkejä kaikkialla.

Näistä virtauksista innoittuneena Carter möi Fox-kanavalle idean tv-sarjasta. Sarjassa kaksi toisilleen täysin vastakohtaista etsivää joutuu virtausten keskelle. Toinen on okkultismista kiinnostunut FBI-psykologi ja toinen tieteen nimeen vannova kuolinsyyntutkija. Yhdessä he selvittäisivät selittämättömiä rikoksia.

Normista poiketen mytologioista, tarot-korteista ja muusta ”huuhaasta” kiinnostunut hahmo olikin miespuolinen, ja maalaisjärkeä edusti nainen.

Kyllä, X-Filesin menestyksen ansiosta tämä roolijako ei kuulosta nykyisin yhtään mullistavalta.

Pilottijaksossa FBI lähettää märkäkorvaisen erikoisagentin Dana Scullyn (Gillian Anderson) auttamaan viraston toista agenttia Fox Mulderia (David Duchovny), joka on piilotettu syvälle toivottomien tapausten, niin kutsuttujen ”X-kansioiden” osastolle.

Käytännössä auttaminen tarkoittaa vakoilua, koska johto haluaa pysyä kärryillä siitä, mitä entinen lapsinero oikein touhuaa – ensimmäinen vihje siitä, ettei ”villeistä teorioista” tunnettu Mulder ole hakoteillä.

Huippuyliopistot huippuarvosanoin läpäisseelle Mulderille hihitellään FBI:n käytävillä selän takana. Miksi?

Koska Mulder uskoo avaruusolentojen kidnapanneen pikkusiskonsa Samanthan eräänä iltana kun sisarukset olivat lapsia ja yksin kotona. Mulder on ottanut elämäntehtäväkseen löytää Samanthan.

Ymmärrettävästi Scully on aluksi erittäin skeptinen uuden työparinsa suhteen.

Mutta jo ensimmäisessä jaksossa Scully näkee ja kokee asioita, jotka eivät ole arkijärjellä ymmärrettävissä, ja joiden todisteet FBI ja Pentagon haluavat salata muilta kansalaisilta.

Kahden älykkään ihmisen välille muodostuu yhteisymmärrys, joka syvenee nopeasti luottamukseksi. Kolmanteen jaksoon mennessä FBI-pomojen kentälle lähettämä ”Troijan hevonen” on siirtynyt Mulderin puolelle, taistelemaan viraston virallista valehtelupolitiikkaa vastaan.

X-Filesin sydämessa on aina ollut tämä valtava epäluulo Yhdysvaltojen hallintoa kohtaan. Sitä edustaa sarjan pitkäaikainen pahis, tupakkaa ketjussa polttava Cigarette Smoking Man eli Tupakkamies.

Tupakkamies on monta kautta nimettömänä pysyttelevä pukumies, jolla on valta esimerkiksi hävittää todistusaineistoa, hajottaa koko X-Files ja erottaa Mulder ja Scully toisistaan. Hän on hyvä herravihan kohde.

X-Filesin suosiota lietsova yhteiskunnallinen skeptisismi kääntyi kuitenkin päälaelleen kun lentokoneet iskeytyivät WTC-torneihin 11. syyskuuta 2001. Äkkiä amerikkalaiset hakivatkin turvaa ennen niin suuresti epäilemiltään johtajilta.

Mutta vuonna 2016 eletään uutta aikaa.

Jälkeen Julian Assangen, Edward Snowdenin, NSA-vakoilupaljastusten ja Occupy Wall Streetin, kun internet on vihdoin valloittanut koko maailman, X-Files on uudella tavalla epävarmassa ajassa kiinni.

Tästä todistavat myös Mulderin ja Scullyn fanitrio The Lone Gunmen, jonka kolme hassua nörttijäsentä hakkeroivat itsensä tämän tästä salattuihin verkkoihin. Eräänlainen esi-Anonymous, siis.

Siinä missä Mulderin epäily vaikutti 90-luvulla höyrypäiseltä, näyttää moni sarjan teema nyt suorastaan ennustukselta. Epäluottamus instituutioihin, jatkuvasti ihmisiä kyttäävä ja asioita salaava valtio ja kaikkien ympärille kietoutuva hallinnan tietoverkko ovat nyt aivan eri tavalla arkea kuin vuonna 1995.

Kaikkea tätä epäillyt Fox Mulder olikin ehkä enemmän oikeassa kuin sarjan alkaessa ymmärrettiin.

Heti ensimmäisistä jaksoista lähtien olin koukussa.

Sarjassa on vuosia jatkuva pääjuoni, joka kertoo avaruusolioista ja Mulderin yrityksistä löytää todisteita niiden olemassaolosta.

Pääjuonta kuljettavien kokonaisuuksien väliin on ripoteltu mielikuvituksellisia hirviöjaksoja, komedia- tai suhdejaksoja. Osa jaksoista oli suorastaan kammottavan synkkiä (etenkin uusintakierroksilta kokonaan poistettu, insestiperheestä kertova ”Home”). Synkät teemat ovat nykyisin valtavirtaa, mutta järkyttivät aikoinaan katsojia.

Ainoat asiat, jotka X-Filesissa ovat selkeästi vanhentuneita, ovat muoti (olkatoppaukset!) ja moraali: alusta asti vilkkusilmälle sinkku-Mulderille sallitaan pientä seksuaalista aktiivisuutta, mutta Scullyn pitää odottaa monta kautta (Never Again, 4. kausi, 13. jakso).

Niin hyvästä kuin pahasta kiitos kuuluu sarjan luojalle Chris Carterille, jonka kunnianhimoisena tavoitteena oli tehdä jokaisesta jaksosta yhtä hieno kuin elokuva.

X-Filesin aikaan televisiota pidettiin vielä elokuvalle alisteisena kakkoslaatuna.

Tämä oli aikaa ennen Sopranosien David Chasen, Mad Menin Matthew Weinerin tai 30 Rockin Tina Feyn kaltaisia ”showrunnereita”, jotka pitävät sarjaansa tiukasti ohjaksissaan alusta loppuun.

Carterin vetämästä X-Files-tekijätiimistä nousi tähtiä. Breaking Badin luoja Vince Gilligan ja 24-sarjaa vetänyt Howard Gordon olivat molemmat mukana.

X-Files innoitti useita hittisarjoja, kuten Roswell, Lost, Heroes, Bones, Mentalist, Fringe tai Taken. Jopa BBC:n Uusi Sherlock yliluonnollisine ilmiöineen kumartaa X-Filesille.

Mulder ja Scully ovat Sherlock ja Watson!

Walesilainen rockbändi Catatonia jopa levytti heille omistetun biisin:

Varoitus! Seuraa spoilereita, eli jos et halua tietää, mitä sarjassa tapahtuu, älä lue eteenpäin!

Sarjan edetessä selviää, että FBI:n johtoon kuuluva Tupakkamies kuuluu vanhojen rikkaiden valkoisten miesten kerhoon, joka muodostaa laajan salaliiton. Kerhon tavoitteena on valmistella maailmaa avaruusolentojen valtaannousuun.

Avaruusolioiden kanssa liittoutuneet miehet yrittävät samalla salaa olioilta kehittää asetta, jolla valtaannousu voitaisiin estää tai ainakin viivyttää. Lopulta selviää, että kyse onkin olioiden paluusta: avaruuden asukit ovat olleet maapallolla jo kauan ennen ihmisiä.

Olioiden paluuta manageroivat salaliittolaiset ovat pimittäneet tietoja ufoista, yliluonnollisista otuksista, kadonneista ihmisistä ja karkuteillä olevista sarjamurhaajista. Näin he ovat aiheuttaneet valtavaa kärsimystä tielle sattuneille sivullisille.

Kun Mulder ja Scully pääsevät salaliiton jäljille, ja yrittävät estää sitä, väkivalta kohdistuu heihin, sijaiskärsijiin. Koska Mulder on varsinainen päähahmo, hänet yritetään aluksi musertaa käymällä Scullyn kimppuun. Ja se on aina uudelleen yhtä raastavaa seurattavaa.

Heti toisella kaudella Scully siepataan ja Mulder on surusta sairas.

Scully palautetaan, mutta selviää, etteivät asialla olleetkaan ulkoavaruuden olennot, vaan salaperäiset hallituksen miehet, jotka sieppaavat naisia, varastavat heidän munasolunsa ja yrittävät luoda uutta hybridirotua, ihmisen ja avaruusolioiden yhdistelmää. Myöhemmin Scully sairastuu vakavaan syöpään ja Mulder ei pysty hyväksymään asiaa.

Päästään vihdoin siihen, mikä tekee X-Filesista lopulta kuolemattoman: kahden ihmisen välinen yhteys.

Sillä tietenkään X-Files ei kerro oikeasti alieneista tai edes sarjasta pop-ikoneiksi nousseiden Eugene Victor Toomsin ja Luther Lee Boggsin kaltaisista tappajista vaan siitä, millaista on tuijottaa epävarmuutta silmästä silmään ja luottaa toiseen ihmiseen.

Vastakkaisilta näkökannoilta lähtevät päähenkilöt Mulder ja Scully matkaavat sarjan aikana syvälle toistensa näkökantoihin ja todistavat, etteivät asiat ole koskaan yksinkertaisia. Faktojen ja fiktion, uskonnon ja tieteen ikuinen kamppailu elää näissä kahdessa.

Ankara teorioiden testaaja ja tieteilijä Scully voi uskoa yliluonnolliseen jumalaan.

Mulderin uskomaton empatiakyky ja taito asettua toisen asemaan voivat tehdä hänestä FBI:n parhaimman profiloijan, mutta jos kurkistaa liian syvälle sarjamurhaajan mieleen, voi lipsahtaa väärälle puolelle. Näin on käynyt esimerkiksi Mulderin entiselle mentorille yhdessä parhaista jaksoista (Grotesque, 3. kausi 14. jakso).

Tärkeäksi yhdistäväksi hahmoksi nouseva varajohtaja Walter Skinner (Mitch Pileggi) tuodaan sarjaan sisään pomoporrasta edustavana kihona. Sarjan edetessä ”Skin-Manistä” tulee Mulderille ja Scullylle eräänlainen isähahmo, jonka yrittää suojella kaikin keinoin kahta rasavilliä lastaan.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana olen siis viettänyt Mulder ja Scullyn seurassa liki 150 tuntia.

Luku saadaan kun kukin jakso on 45 minuuttia, kussakin kaudessa on 22–24 jaksoa (ja katsoin monet jaksot useaan otteeseen). Mulder ja Scully esiintyvät molemmat sarjassa käytännössä putkeen seitsemän kautta, mutta ovat yhdessä enää puolessa kahdeksannen kauden ja muutamassa yhdeksännen kauden jaksoista. Lisäksi olen katsonut molemmat elokuvat (vitos- ja kutoskaudet yhdistävä X-Files –taistelu tulevaisuudesta, 1998; pettymys X-Files: Usko koetuksella, 2008).

Sopimus- ja rahariitojen vuoksi Duchovny jättäytyi käytännössä pois sarjasta seitsemännen kauden lopussa ja Scullyn rinnalle tuotiin uudet agentit Doggett (Robert Patrick) ja Reyes (Annabeth Gish).

Se ei vain toiminut, sillä vain Duchovnylla ja Andersonilla oli sitä kuuluisaa kemiaa. Se muodostuu pienistä paloista: pituuserosta, korostetusta vakavuudesta, loputtoman pitkistä katseista, kinastelusta, olkapään sipaisusta siellä, käsien pitelystä täällä.

Onko missään sarjassa puhelimeen puhumisestä tullut yhtä intiimi rituaali, joka on aina pakko aloittaa samalla tavalla (”Mulder, it’s me. / Scully, it’s me”)? Nokian kännyköillä on nostalginen päärooli!

Flirttailu alkaa ensimmäisessä jaksossa eikä koskaan lopu. Pikku hiljaa kummallakaan ei ole mitään muuta elämää kuin työ ja toisensa.

Mulderin ja Scullyn tähtiin kirjattu romanssi oli jo 1990-luvulla kauneinta, mitä postmodernien, työorientoituneiden ihmisten välillä voi tapahtua.

Nyt kun X-Filesin uusi, kymmenes kausi ensi tiistaina alkaa, nähdään lopulta, mihin Mulderista ja Scullysta on.

Aika on kypsä. Juuri nyt heitä tarvitaan eniten, vaikka yhtä, kaiken selittävää totuutta ei enää olisikaan.

Mulder ja Scully, te ennustitte kaiken tämän.

Osaisitteko te myös ratkaista sen?

X-Filesin 10. kausi alkaa Fox-kanavalla tiistaina 26.1. klo 21, jolloin nähdään kaksi jaksoa. Jaksot nähtävinä verkossa jälkeenpäin Fox Playssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 3. 3

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 4. 4

  Muistattehan hittivideon, jossa lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n haastattelun? Tietysti lapset saivat oman animaatiosarjan

 5. 5

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 6. 6

  Youtube-supertähti Casey Neistat esiintyy Suomessa keväällä – tällaisista tempuista hänet tunnetaan

 7. 7

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 8. 8

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 3. 3

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 5. 5

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 6. 6

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 7. 7

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 4. 4

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Hus: Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden sisällä laajojen homevaurioiden takia

 3. 3

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 4. 4

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 5. 5

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 6. 6

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 7. 7

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 8. 8

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 9. 9

  Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

 10. 10

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää