Valikko

X-Filesin uudet jaksot alkavat tiistaina – Katsoimme 150 tuntia vanhoja, ja ne ovat tärkeämpiä kuin koskaan

Ensi tiistaina televisioon palaa legendaarinen X-Files -sarja. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi 90-luvulla hitiksi nousseen sarjan lähes kaikki jaksot. Selvisi, että se on tärkeämpi kuin koskaan.

Ensi tiistaina televisioon palaa legendaarinen X-Files -sarja. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi 90-luvulla hitiksi nousseen sarjan lähes kaikki jaksot. Selvisi, että se on tärkeämpi kuin koskaan.

Olen viime viikkoina katsonut Salaiset kansiot (eng. The X-Files) lähes kokonaan.

En ollut nähnyt sarjaa aiemmin. Kun avaruusolentoja ja sarjamurhaajia käsittelevä tv-sarja alkoi Yhdysvalloissa syyskuussa 1993, olin juuri mennyt ala-asteen toiselle luokalle. Olin liian pieni myös silloin, kun sarja alkoi Suomessa vuonna 1995.

Sitten tuli tieto, että vuonna 2002 päättynyt sarja saa pian jatkoa. Välillä sarjasta oli tullut legenda, joka nauttii valtavaa nettisuosiota. Aukko sivistyksessä piti paikata.

Olen käyttänyt katseluun lokakuun jälkeen yli 150 tuntia. Ne eivät menneet hukkaan: paljastui, että X-Files on nyt tärkeämpi kuin koskaan.

Katsotaanpa, miksi.

Aluksi Chris Carter sai idean.

Parikymppinen Carter työskenteli 1990-luvun alussa surffauslehden toimittajana ja oli lukenut tutkimuksen, jonka mukaan kolme prosenttia amerikkalaisista uskoi tulleensa abduktoiduksi eli avaruusolentojen kidnappaamaksi.

Lentävät lautaset valtasivat popkulttuurin jo 1940-luvulla, kun USA:n ilmavoimat ilmoittivat löytäneensä lentävän kiekon Roswellista New Mexicosta. Tuolloin syntyi valtava ufobuumi. Nyt elettiin kuitenkin 1990-lukua.

Yhdysvalloissa takana olivat Watergate-skandaalin ja suurten pettymysten 70-luku sekä kylmän sodan ja AIDS-epidemian 80-luku.

Kun tultiin 90-luvulle, lehtipisteet pullistelivat tarinoita, joissa alienit leijuttivat kotirouvat aluksiinsa ja käyttivät heitä ihmiskokeissa. Vuosituhannen vaihteen läheisyys lietsoi maailmanlopun odottajia näkemään tuhon merkkejä kaikkialla.

Näistä virtauksista innoittuneena Carter möi Fox-kanavalle idean tv-sarjasta. Sarjassa kaksi toisilleen täysin vastakohtaista etsivää joutuu virtausten keskelle. Toinen on okkultismista kiinnostunut FBI-psykologi ja toinen tieteen nimeen vannova kuolinsyyntutkija. Yhdessä he selvittäisivät selittämättömiä rikoksia.

Normista poiketen mytologioista, tarot-korteista ja muusta ”huuhaasta” kiinnostunut hahmo olikin miespuolinen, ja maalaisjärkeä edusti nainen.

Kyllä, X-Filesin menestyksen ansiosta tämä roolijako ei kuulosta nykyisin yhtään mullistavalta.

Pilottijaksossa FBI lähettää märkäkorvaisen erikoisagentin Dana Scullyn (Gillian Anderson) auttamaan viraston toista agenttia Fox Mulderia (David Duchovny), joka on piilotettu syvälle toivottomien tapausten, niin kutsuttujen ”X-kansioiden” osastolle.

Käytännössä auttaminen tarkoittaa vakoilua, koska johto haluaa pysyä kärryillä siitä, mitä entinen lapsinero oikein touhuaa – ensimmäinen vihje siitä, ettei ”villeistä teorioista” tunnettu Mulder ole hakoteillä.

Huippuyliopistot huippuarvosanoin läpäisseelle Mulderille hihitellään FBI:n käytävillä selän takana. Miksi?

Koska Mulder uskoo avaruusolentojen kidnapanneen pikkusiskonsa Samanthan eräänä iltana kun sisarukset olivat lapsia ja yksin kotona. Mulder on ottanut elämäntehtäväkseen löytää Samanthan.

Ymmärrettävästi Scully on aluksi erittäin skeptinen uuden työparinsa suhteen.

Mutta jo ensimmäisessä jaksossa Scully näkee ja kokee asioita, jotka eivät ole arkijärjellä ymmärrettävissä, ja joiden todisteet FBI ja Pentagon haluavat salata muilta kansalaisilta.

Kahden älykkään ihmisen välille muodostuu yhteisymmärrys, joka syvenee nopeasti luottamukseksi. Kolmanteen jaksoon mennessä FBI-pomojen kentälle lähettämä ”Troijan hevonen” on siirtynyt Mulderin puolelle, taistelemaan viraston virallista valehtelupolitiikkaa vastaan.

X-Filesin sydämessa on aina ollut tämä valtava epäluulo Yhdysvaltojen hallintoa kohtaan. Sitä edustaa sarjan pitkäaikainen pahis, tupakkaa ketjussa polttava Cigarette Smoking Man eli Tupakkamies.

Tupakkamies on monta kautta nimettömänä pysyttelevä pukumies, jolla on valta esimerkiksi hävittää todistusaineistoa, hajottaa koko X-Files ja erottaa Mulder ja Scully toisistaan. Hän on hyvä herravihan kohde.

X-Filesin suosiota lietsova yhteiskunnallinen skeptisismi kääntyi kuitenkin päälaelleen kun lentokoneet iskeytyivät WTC-torneihin 11. syyskuuta 2001. Äkkiä amerikkalaiset hakivatkin turvaa ennen niin suuresti epäilemiltään johtajilta.

Mutta vuonna 2016 eletään uutta aikaa.

Jälkeen Julian Assangen, Edward Snowdenin, NSA-vakoilupaljastusten ja Occupy Wall Streetin, kun internet on vihdoin valloittanut koko maailman, X-Files on uudella tavalla epävarmassa ajassa kiinni.

Tästä todistavat myös Mulderin ja Scullyn fanitrio The Lone Gunmen, jonka kolme hassua nörttijäsentä hakkeroivat itsensä tämän tästä salattuihin verkkoihin. Eräänlainen esi-Anonymous, siis.

Siinä missä Mulderin epäily vaikutti 90-luvulla höyrypäiseltä, näyttää moni sarjan teema nyt suorastaan ennustukselta. Epäluottamus instituutioihin, jatkuvasti ihmisiä kyttäävä ja asioita salaava valtio ja kaikkien ympärille kietoutuva hallinnan tietoverkko ovat nyt aivan eri tavalla arkea kuin vuonna 1995.

Kaikkea tätä epäillyt Fox Mulder olikin ehkä enemmän oikeassa kuin sarjan alkaessa ymmärrettiin.

Heti ensimmäisistä jaksoista lähtien olin koukussa.

Sarjassa on vuosia jatkuva pääjuoni, joka kertoo avaruusolioista ja Mulderin yrityksistä löytää todisteita niiden olemassaolosta.

Pääjuonta kuljettavien kokonaisuuksien väliin on ripoteltu mielikuvituksellisia hirviöjaksoja, komedia- tai suhdejaksoja. Osa jaksoista oli suorastaan kammottavan synkkiä (etenkin uusintakierroksilta kokonaan poistettu, insestiperheestä kertova ”Home”). Synkät teemat ovat nykyisin valtavirtaa, mutta järkyttivät aikoinaan katsojia.

Ainoat asiat, jotka X-Filesissa ovat selkeästi vanhentuneita, ovat muoti (olkatoppaukset!) ja moraali: alusta asti vilkkusilmälle sinkku-Mulderille sallitaan pientä seksuaalista aktiivisuutta, mutta Scullyn pitää odottaa monta kautta (Never Again, 4. kausi, 13. jakso).

Niin hyvästä kuin pahasta kiitos kuuluu sarjan luojalle Chris Carterille, jonka kunnianhimoisena tavoitteena oli tehdä jokaisesta jaksosta yhtä hieno kuin elokuva.

X-Filesin aikaan televisiota pidettiin vielä elokuvalle alisteisena kakkoslaatuna.

Tämä oli aikaa ennen Sopranosien David Chasen, Mad Menin Matthew Weinerin tai 30 Rockin Tina Feyn kaltaisia ”showrunnereita”, jotka pitävät sarjaansa tiukasti ohjaksissaan alusta loppuun.

Carterin vetämästä X-Files-tekijätiimistä nousi tähtiä. Breaking Badin luoja Vince Gilligan ja 24-sarjaa vetänyt Howard Gordon olivat molemmat mukana.

X-Files innoitti useita hittisarjoja, kuten Roswell, Lost, Heroes, Bones, Mentalist, Fringe tai Taken. Jopa BBC:n Uusi Sherlock yliluonnollisine ilmiöineen kumartaa X-Filesille.

Mulder ja Scully ovat Sherlock ja Watson!

Walesilainen rockbändi Catatonia jopa levytti heille omistetun biisin:

Varoitus! Seuraa spoilereita, eli jos et halua tietää, mitä sarjassa tapahtuu, älä lue eteenpäin!

Sarjan edetessä selviää, että FBI:n johtoon kuuluva Tupakkamies kuuluu vanhojen rikkaiden valkoisten miesten kerhoon, joka muodostaa laajan salaliiton. Kerhon tavoitteena on valmistella maailmaa avaruusolentojen valtaannousuun.

Avaruusolioiden kanssa liittoutuneet miehet yrittävät samalla salaa olioilta kehittää asetta, jolla valtaannousu voitaisiin estää tai ainakin viivyttää. Lopulta selviää, että kyse onkin olioiden paluusta: avaruuden asukit ovat olleet maapallolla jo kauan ennen ihmisiä.

Olioiden paluuta manageroivat salaliittolaiset ovat pimittäneet tietoja ufoista, yliluonnollisista otuksista, kadonneista ihmisistä ja karkuteillä olevista sarjamurhaajista. Näin he ovat aiheuttaneet valtavaa kärsimystä tielle sattuneille sivullisille.

Kun Mulder ja Scully pääsevät salaliiton jäljille, ja yrittävät estää sitä, väkivalta kohdistuu heihin, sijaiskärsijiin. Koska Mulder on varsinainen päähahmo, hänet yritetään aluksi musertaa käymällä Scullyn kimppuun. Ja se on aina uudelleen yhtä raastavaa seurattavaa.

Heti toisella kaudella Scully siepataan ja Mulder on surusta sairas.

Scully palautetaan, mutta selviää, etteivät asialla olleetkaan ulkoavaruuden olennot, vaan salaperäiset hallituksen miehet, jotka sieppaavat naisia, varastavat heidän munasolunsa ja yrittävät luoda uutta hybridirotua, ihmisen ja avaruusolioiden yhdistelmää. Myöhemmin Scully sairastuu vakavaan syöpään ja Mulder ei pysty hyväksymään asiaa.

Päästään vihdoin siihen, mikä tekee X-Filesista lopulta kuolemattoman: kahden ihmisen välinen yhteys.

Sillä tietenkään X-Files ei kerro oikeasti alieneista tai edes sarjasta pop-ikoneiksi nousseiden Eugene Victor Toomsin ja Luther Lee Boggsin kaltaisista tappajista vaan siitä, millaista on tuijottaa epävarmuutta silmästä silmään ja luottaa toiseen ihmiseen.

Vastakkaisilta näkökannoilta lähtevät päähenkilöt Mulder ja Scully matkaavat sarjan aikana syvälle toistensa näkökantoihin ja todistavat, etteivät asiat ole koskaan yksinkertaisia. Faktojen ja fiktion, uskonnon ja tieteen ikuinen kamppailu elää näissä kahdessa.

Ankara teorioiden testaaja ja tieteilijä Scully voi uskoa yliluonnolliseen jumalaan.

Mulderin uskomaton empatiakyky ja taito asettua toisen asemaan voivat tehdä hänestä FBI:n parhaimman profiloijan, mutta jos kurkistaa liian syvälle sarjamurhaajan mieleen, voi lipsahtaa väärälle puolelle. Näin on käynyt esimerkiksi Mulderin entiselle mentorille yhdessä parhaista jaksoista (Grotesque, 3. kausi 14. jakso).

Tärkeäksi yhdistäväksi hahmoksi nouseva varajohtaja Walter Skinner (Mitch Pileggi) tuodaan sarjaan sisään pomoporrasta edustavana kihona. Sarjan edetessä ”Skin-Manistä” tulee Mulderille ja Scullylle eräänlainen isähahmo, jonka yrittää suojella kaikin keinoin kahta rasavilliä lastaan.

Viimeisen kolmen kuukauden aikana olen siis viettänyt Mulder ja Scullyn seurassa liki 150 tuntia.

Luku saadaan kun kukin jakso on 45 minuuttia, kussakin kaudessa on 22–24 jaksoa (ja katsoin monet jaksot useaan otteeseen). Mulder ja Scully esiintyvät molemmat sarjassa käytännössä putkeen seitsemän kautta, mutta ovat yhdessä enää puolessa kahdeksannen kauden ja muutamassa yhdeksännen kauden jaksoista. Lisäksi olen katsonut molemmat elokuvat (vitos- ja kutoskaudet yhdistävä X-Files –taistelu tulevaisuudesta, 1998; pettymys X-Files: Usko koetuksella, 2008).

Sopimus- ja rahariitojen vuoksi Duchovny jättäytyi käytännössä pois sarjasta seitsemännen kauden lopussa ja Scullyn rinnalle tuotiin uudet agentit Doggett (Robert Patrick) ja Reyes (Annabeth Gish).

Se ei vain toiminut, sillä vain Duchovnylla ja Andersonilla oli sitä kuuluisaa kemiaa. Se muodostuu pienistä paloista: pituuserosta, korostetusta vakavuudesta, loputtoman pitkistä katseista, kinastelusta, olkapään sipaisusta siellä, käsien pitelystä täällä.

Onko missään sarjassa puhelimeen puhumisestä tullut yhtä intiimi rituaali, joka on aina pakko aloittaa samalla tavalla (”Mulder, it’s me. / Scully, it’s me”)? Nokian kännyköillä on nostalginen päärooli!

Flirttailu alkaa ensimmäisessä jaksossa eikä koskaan lopu. Pikku hiljaa kummallakaan ei ole mitään muuta elämää kuin työ ja toisensa.

Mulderin ja Scullyn tähtiin kirjattu romanssi oli jo 1990-luvulla kauneinta, mitä postmodernien, työorientoituneiden ihmisten välillä voi tapahtua.

Nyt kun X-Filesin uusi, kymmenes kausi ensi tiistaina alkaa, nähdään lopulta, mihin Mulderista ja Scullysta on.

Aika on kypsä. Juuri nyt heitä tarvitaan eniten, vaikka yhtä, kaiken selittävää totuutta ei enää olisikaan.

Mulder ja Scully, te ennustitte kaiken tämän.

Osaisitteko te myös ratkaista sen?

X-Filesin 10. kausi alkaa Fox-kanavalla tiistaina 26.1. klo 21, jolloin nähdään kaksi jaksoa. Jaksot nähtävinä verkossa jälkeenpäin Fox Playssa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 8. 8

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää