Valikko

Minne lomalle? Arman, Sara Sieppi ja Folke West kertovat minne kannattaa matkustaa

Loma, ihmisen parasta aikaa. Kovimmat kohdevinkit saa tietenkin kokeneilta reissaajilta. Folke West suosittelee Havannaa ja Kreikan saaria, uutta matkaohjelmaa juontava Sara Sieppi taas Dominikaanista tasavaltaa ja Kilpisjärveä.

Suomessa on itku ja hampaiden kiristys, kun talous sakkaa.

Mutta yhdestä harvoin tingitään: matkailusta, se kiinnostaa edelleen tasaiseen tahtiin.

Viikonlopun Matkamessuilla kymmenet eri maiden matkailuammattilaiset kertovat, miksi juuri heidän kotimaihinsa kannattaa mennä. Selviää esimerkiksi myös, millainen reissumaa on Pohjois-Korea ja mihin päin tehdään viininmaistelumatkat.

Suomi matkusti viime vuonna aika samaan tahtiin edellisvuonna. TNS Gallupin kyselyn mukaan 68 prosenttia ilmoitti matkailleensa kotimaan kohteissa ja 59 prosenttia ulkomaan kohteissa vuoden 2015 aikana.

Entistä enemmän kiinnostavat elämykset, sanoo Matkamessuista vastaava Lumia Ankkuri.

Toki myös löhöillään paljon rannoilla, mutta moni haluaa yhdistää siihen jotain. Voi vaikka ottaa lennon Barcelonaan, jossa yhdistyvät ranta ja vilkas kaupunki.

Indonesiassa auringossa paistatteluun voi lisätä esimerkiksi joogaretriitin.

Vanhat suosikit ovat pitäneet pintansa. Kaupunkikohde on usein Lontoo tai Pariisi. Shoppailemaan mennään New Yorkiin, mutta yhä enemmän myös Pekingiin.

Kotimaan matkailua harrastetaan paljon, mutta nykyään aktiivi­lomille – eli vaikka laskettelemaan – mennään Lapin lisäksi esimerkiksi Etelä-Koreaan tai ­Japaniin.

Ja mikä on se yksi tärkein asia, jota suomalainen haluaa matkaltaan? Ihan se todella perinteinen: 75 % kertoo odottavansa rentoutumista.

Myös sitä on luvassa näiden neljän matkailukonkarin suosittelemissa kohteissa. Poimi tästä parhaat vinkit talteen!

Matkamessut Messukeskuksessa (Messuaukio 1) 21.–24. 1. Auki yleisölle pe klo 12–19, la 10–18 ja su 10–18. Liput 9–29 e. Samalla lipulla myös Caravan-messuille.

Meri-Tuuli Lindström suosittelee

Kuka? Keittokirjailija on juontanut muun muassa Livin tv-ohjelmaa Saran ja Meri-Tuulin metropolit.

Vietnam, Ho Chi Minh (entinen Saigon)

”Täällä undergroundkulttuuri ja klubielämä kukoistavat. Ho Chi Minh olisi loistava paikka lähteä tyttökavereiden kanssa. Shoppailu­mahdollisuudet ovat myös hyvät. Vehreät bulevardit ja kaunis arkkitehtuuri – jotenkin mieleen tulee Pariisi.

Baristakulttuuria piisaa: kahvi on erityisen hyvää. Ja ruoka, se on mieletöntä! Hyvän ravintolan tunnistaa ulkona olevista muovisista pienistä tuoleista, eli hyvät ovat ulkona. Testaamamme sisätiloissa olevat ’oikeat’ ravintolat olivat pääosin huonoja.”

Koe ainakin tämä: ”Vincom Center -ostoskeskuksen Kichi Kichi on Hotpot-buffet, jossa istut tiskillä ja liukuhihnalla edessäsi kulkee lihaa, äyriäisiä, sieniä ja kasviksia. Niitä pannaan kattilassa olevaan liemeen ja syödään. Kaljaa saa painamalla napista. Syömistä ei yksinkertaisesti voi lopettaa.”

USA, Florida

”Etenkin Florida Keysin Marathon- ja Islamorada-saaret ovat ihania. Löhöillä voi suhteellisen edullisesti, kun ottaa Airbnb-kotimajoituksesta rantamökin. Makaat rannalla ja katsot delfiinejä, manaatteja, haita ja erilaisia lintuja. Eläimistä pitävälle paikka on ehdoton. Myös sukellusmahdollisuudet ovat hyvät.

Kannattaa kiertää länsirannikko autolla etelästä pohjoiseen ja jättää kalliimpi itärannikko sikseen.

Länsirannikolla on takapajuisia paikkoja. Eräällä valtavalla kirpputorilla vierekkäisissä kojuissa myytiin hilloa, koiria ja rynnäkkökivääreitä.

Koe ainakin tämä: ”Ilmatyynyaluksella ajaminen Evergladesillä on todella hauskaa!”

Nicaragua, Pieni Maissisaari

”Jos on juuri rakastunut ja haluaa paeta maailmaa paratiisisaarelle, tämä on se paikka, jonne ­mennä.

Nettiyhteyksiä on joissakin hotelleissa, se on ainoa yhteys ulkomaailmaan.

Simppeliys on täällä se juttu: herää siihen, kun papukaija kirkuu ja mökistä ulos astuessa meri on heti siinä. Kylmä suihku ja WC, ruoaksi riisiä, kasviksia, munakasta, juuri kalastettua kalaa ja margaritoja. Superkaunis paratiisisaari.”

Koe ainakin tämä: ”Parasta sukellusta, mitä olen testannut.”

Sara Sieppi suosittelee

Kuka? Entinen Miss Suomi on esiintynyt Subin Viidakon tähtöset -ohjelmassa. Juontaa Nelosen uutta Ummikot ulkomailla -sarjaa.

Dominikaaninen tasavalta, all inclusive -hotellit

”Laiskiaisetkin katselevat kelloa ja miettivät, eikö täällä oikeasti tapahdu mitään. Jos haluaa rentoutua ja ruskettua, Dominikaaninen tasavalta on oikea paikka.

Rannoilla hiekka on ihanan samettista ja valkoista. Ei kannata ottaa edes seuralaisia mukaan määkymään. Jos parisuhteessa menee erityisen hyvin, voi lähteä viettämään rauhallisen loman. Bilepaikkoja ei ole, eli dokut älkööt vaivautuko!

Suosin all inclusive -vaihtoehtoa, jossa alkukirpaisun jälkeen mikään ei maksa mitään.”

Koe ainakin tämä: ”Hiekkarannat.”

Suomi, Kilpisjärvi

”Tämä oli rakkautta ensilumi­kengäntallauksella, sillä talvella Kilpisjärvi on planeetan upein matkakohde. Jos Levi tai Ylläs ovat mielestäsi kauniita, et ole nähnyt vielä mitään.

Maisemat ovat mykistäviä. Tämä voisi olla lakisääteinen pyhiinvaelluskohde. Kylmähän on, joten on ihanaa, kun pääsee sisätiloihin ja varpaisiin palautuu tunto.”

Koe ainakin tämä: ”Yhteys luonnon kanssa.”

Pohjois-Thaimaan turisteista vapaat kohteet

”Kuvasimme vuonna 2011 Viidakon tähtöset -tv-sarjaa jossain päin Pohjois-Thaimaata, Bangkokin kentältä autolla kuusi tuntia ihan metsään. Yövyimme matkan varrella parissakin upeassa kohteessa keskellä ei-mitään.

Sieltä löytyikin ihania majoitus­paikkoja veden päällä bungaloweissa. Ihmisillä voi olla ennakkoluuloja Thaimaata kohtaan, mutta pienemmälläkin budjetilla voi löytää mielettömiä viidakkokyliä.”

Koe ainakin tämä: ”Mikä tahansa paikka, joka on kaukana turisti­kohteista.”

Arman Alizad suosittelee

Kuka? Jimin Arman ja viimeinen ristiretki -tv-sarjaa juontava vaatturi sai jälleen Kultaisen Venlan.

Mongolia, Kazakkien alue Länsi-Mongoliassa

”Moni saattaa ajatella, että näille minun reissuilleni ei pääse. Mutta ihan googlaamalla ja pienellä vaivannäöllä löytyy ihminen tai toimisto, joka järjestää majoituksia heimojen asumuksissa – esimerkiksi Mongoliaan kazakkien luokse telttaan.

Suurin osa heistä on kotkanmetsästäjiä, ja tyypit ovat uskomattoman näköisiä. Kun 70 sellaista ratsastaa kotkanmetsästysfestivaaleilla hevosella sinua vastaan, tulee sellainen fiilis, että oh my god!

Mongoliassa karu luonto ja sen majesteetillisuus on täysin hämmästyttävä. Tuntuu, että siellä vuoristossa vuodenajat vaihtuvat lyhyen automatkan aikana lumesta viidakkoon ja hiekkamyrskystä auringonpaisteeseen. Näin valokuvaajana voin sanoa, että valo on aina täydellinen.”

Koe ainakin tämä: ”Kazakkien teltta ja rasvaisen ruoan ja mausteisen teen tuoksu. Siitä humaltuu.”

Pohjois-Siperia, Nenetsi-heimon alue

”Ota matka Jamalin niemimaalle ja siitä junaan. Junamatka kestää kolme vuorokautta. Muut matkustajat ovat kaasukentille meneviä duunareita, jotka ryyppäävät ja tappelevat. Vessa on aina varattu, koska siellä on aina joku harrastamassa seksiä. Junan pääte­pysäkiltä pääsee moottorikelkalla Nenetsien alueelle asumaan. 50 asteen pakkasessa karuissa olosuhteissa muuttuu joksikin toiseksi. Ne kymmenientuhansien vuosien takaiset primitiiviset vaistot heräävät.”

Koe ainakin tämä: ”Poronsyömisrituaalissa poro kuristetaan hengiltä ja sen vatsa avataan. Sitten sieltä leikataan paloja ja syödään suolan kera. Mukista juodaan verta.”

Etiopia, Suri-heimon alue

”Tänne kannattaa mennä tammikuussa Donga-festivaalin aikaan. Surit ovat erittäin mukavia ja ystävällisiä, mutta heillä on väkivaltainen puolensa. Lisäksi on heimojen välistä levottomuutta.

Paikka on tosi kuuma ja savannimainen, ja siellä on paljon käärmeitä, hyönteisiä ja muita inhottavia asioita.”

Koe ainakin tämä: ”Donga-festivaali tammikuussa on paikallinen miehuuskoe, jossa kaksi miestä kaksimetrisine keppeineen menee ihmisten muodostamaan rinkiin. Toinen kävelee siltä ulos. Voittajaa ihaillaan, hän saa valita haluamansa naisen itselleen. Kaikki naiset myös haluavat tulla valituiksi. Tätä on kiehtovaa verrata länsimaiseen kulttuuriin ja sukupuolirooleihin.”

Folke West suosittelee

Kuka? Matkailuohjelmaikoni on esiintynyt lukuisissa reissuohjelmissa ja vieraillut yli sadassa maassa.

Kuuba, Havanna

”Maailman kaunein ränsistynyt kaupunki, jossa Unescon suojelema vanha kaupunki hätkähdyttää. Kuubassa viehättävät historia ja luonto sekä iloinen kansa, joka soittaa ja tanssii.

Sosialistiseen Kuubaan on alkanut viime aikoina tulla yksityisiä ravintoloita, joita kannattaa kokeilla. Etenkin ravintola Paladar La Moraleja on mainio.”

Koe ainakin tämä: ”Tropicana-kabaree on esitetty vuodesta 1939 – ja esitetään edelleen joka ilta.”

Kreikka, Kreikan saaristo

”Viikon kestävä saaristoristeily lähtee Ateenasta ja käy läpi viisi kauneinta Kreikan saarta. Bonuksena risteilyllä käydään myös Turkin puolella Efesosin rantakaupungissa. Hinnat ovat halpoja ja ruoka fantastista. Kierrettävät saaret ovat Mykonos, Kreeta, Patmos, Rodos ja Santorini.”

Koe ainakin tämä: ”Kierroksen komein saari, Santorini.”

Saran ja Meri-Tuulin metropolit-, Ummikot ulkomailla- ja Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelmia esitetään tai on esitetty Nelosen tv-kanavilla. Nelonen ja Helsingin Sanomat ovat osa Sanoma-konsernia.

Verkkojuttuun on tarkennettu Meri-Tuuli Lindströmin Florida-osiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Matkailu
 • Meri-Tuuli Lindström

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 4. 4

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Matkamessut alkoivat – Turkki on yhä suomalaisten suosituimpia matkakohteita, levottomuuksista huolimatta

 10. 10

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 7. 7

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 8. 8

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 9. 9

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 10. 10

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 9. 9

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 10. 10

  Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 5. 5

  Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

 6. 6

  Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

 7. 7

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 8. 8

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 3. 3

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 4. 4

  Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

 5. 5

  Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

 6. 6

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 7. 7

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 8. 8

  15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

 9. 9

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 10. 10

  Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

 6. 6

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 9. 9

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 10. 10

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 11. Näytä lisää