Minne lomalle? Arman, Sara Sieppi ja Folke West kertovat minne kannattaa matkustaa

Loma, ihmisen parasta aikaa. Kovimmat kohdevinkit saa tietenkin kokeneilta reissaajilta. Folke West suosittelee Havannaa ja Kreikan saaria, uutta matkaohjelmaa juontava Sara Sieppi taas Dominikaanista tasavaltaa ja Kilpisjärveä.

Suomessa on itku ja hampaiden kiristys, kun talous sakkaa.

Mutta yhdestä harvoin tingitään: matkailusta, se kiinnostaa edelleen tasaiseen tahtiin.

Viikonlopun Matkamessuilla kymmenet eri maiden matkailuammattilaiset kertovat, miksi juuri heidän kotimaihinsa kannattaa mennä. Selviää esimerkiksi myös, millainen reissumaa on Pohjois-Korea ja mihin päin tehdään viininmaistelumatkat.

Suomi matkusti viime vuonna aika samaan tahtiin edellisvuonna. TNS Gallupin kyselyn mukaan 68 prosenttia ilmoitti matkailleensa kotimaan kohteissa ja 59 prosenttia ulkomaan kohteissa vuoden 2015 aikana.

Entistä enemmän kiinnostavat elämykset, sanoo Matkamessuista vastaava Lumia Ankkuri.

Toki myös löhöillään paljon rannoilla, mutta moni haluaa yhdistää siihen jotain. Voi vaikka ottaa lennon Barcelonaan, jossa yhdistyvät ranta ja vilkas kaupunki.

Indonesiassa auringossa paistatteluun voi lisätä esimerkiksi joogaretriitin.

Vanhat suosikit ovat pitäneet pintansa. Kaupunkikohde on usein Lontoo tai Pariisi. Shoppailemaan mennään New Yorkiin, mutta yhä enemmän myös Pekingiin.

Kotimaan matkailua harrastetaan paljon, mutta nykyään aktiivi­lomille – eli vaikka laskettelemaan – mennään Lapin lisäksi esimerkiksi Etelä-Koreaan tai ­Japaniin.

Ja mikä on se yksi tärkein asia, jota suomalainen haluaa matkaltaan? Ihan se todella perinteinen: 75 % kertoo odottavansa rentoutumista.

Myös sitä on luvassa näiden neljän matkailukonkarin suosittelemissa kohteissa. Poimi tästä parhaat vinkit talteen!

Matkamessut Messukeskuksessa (Messuaukio 1) 21.–24. 1. Auki yleisölle pe klo 12–19, la 10–18 ja su 10–18. Liput 9–29 e. Samalla lipulla myös Caravan-messuille.

Meri-Tuuli Lindström suosittelee

Kuka? Keittokirjailija on juontanut muun muassa Livin tv-ohjelmaa Saran ja Meri-Tuulin metropolit.

Vietnam, Ho Chi Minh (entinen Saigon)

”Täällä undergroundkulttuuri ja klubielämä kukoistavat. Ho Chi Minh olisi loistava paikka lähteä tyttökavereiden kanssa. Shoppailu­mahdollisuudet ovat myös hyvät. Vehreät bulevardit ja kaunis arkkitehtuuri – jotenkin mieleen tulee Pariisi.

Baristakulttuuria piisaa: kahvi on erityisen hyvää. Ja ruoka, se on mieletöntä! Hyvän ravintolan tunnistaa ulkona olevista muovisista pienistä tuoleista, eli hyvät ovat ulkona. Testaamamme sisätiloissa olevat ’oikeat’ ravintolat olivat pääosin huonoja.”

Koe ainakin tämä: ”Vincom Center -ostoskeskuksen Kichi Kichi on Hotpot-buffet, jossa istut tiskillä ja liukuhihnalla edessäsi kulkee lihaa, äyriäisiä, sieniä ja kasviksia. Niitä pannaan kattilassa olevaan liemeen ja syödään. Kaljaa saa painamalla napista. Syömistä ei yksinkertaisesti voi lopettaa.”

USA, Florida

”Etenkin Florida Keysin Marathon- ja Islamorada-saaret ovat ihania. Löhöillä voi suhteellisen edullisesti, kun ottaa Airbnb-kotimajoituksesta rantamökin. Makaat rannalla ja katsot delfiinejä, manaatteja, haita ja erilaisia lintuja. Eläimistä pitävälle paikka on ehdoton. Myös sukellusmahdollisuudet ovat hyvät.

Kannattaa kiertää länsirannikko autolla etelästä pohjoiseen ja jättää kalliimpi itärannikko sikseen.

Länsirannikolla on takapajuisia paikkoja. Eräällä valtavalla kirpputorilla vierekkäisissä kojuissa myytiin hilloa, koiria ja rynnäkkökivääreitä.

Koe ainakin tämä: ”Ilmatyynyaluksella ajaminen Evergladesillä on todella hauskaa!”

Nicaragua, Pieni Maissisaari

”Jos on juuri rakastunut ja haluaa paeta maailmaa paratiisisaarelle, tämä on se paikka, jonne ­mennä.

Nettiyhteyksiä on joissakin hotelleissa, se on ainoa yhteys ulkomaailmaan.

Simppeliys on täällä se juttu: herää siihen, kun papukaija kirkuu ja mökistä ulos astuessa meri on heti siinä. Kylmä suihku ja WC, ruoaksi riisiä, kasviksia, munakasta, juuri kalastettua kalaa ja margaritoja. Superkaunis paratiisisaari.”

Koe ainakin tämä: ”Parasta sukellusta, mitä olen testannut.”

Sara Sieppi suosittelee

Kuka? Entinen Miss Suomi on esiintynyt Subin Viidakon tähtöset -ohjelmassa. Juontaa Nelosen uutta Ummikot ulkomailla -sarjaa.

Dominikaaninen tasavalta, all inclusive -hotellit

”Laiskiaisetkin katselevat kelloa ja miettivät, eikö täällä oikeasti tapahdu mitään. Jos haluaa rentoutua ja ruskettua, Dominikaaninen tasavalta on oikea paikka.

Rannoilla hiekka on ihanan samettista ja valkoista. Ei kannata ottaa edes seuralaisia mukaan määkymään. Jos parisuhteessa menee erityisen hyvin, voi lähteä viettämään rauhallisen loman. Bilepaikkoja ei ole, eli dokut älkööt vaivautuko!

Suosin all inclusive -vaihtoehtoa, jossa alkukirpaisun jälkeen mikään ei maksa mitään.”

Koe ainakin tämä: ”Hiekkarannat.”

Suomi, Kilpisjärvi

”Tämä oli rakkautta ensilumi­kengäntallauksella, sillä talvella Kilpisjärvi on planeetan upein matkakohde. Jos Levi tai Ylläs ovat mielestäsi kauniita, et ole nähnyt vielä mitään.

Maisemat ovat mykistäviä. Tämä voisi olla lakisääteinen pyhiinvaelluskohde. Kylmähän on, joten on ihanaa, kun pääsee sisätiloihin ja varpaisiin palautuu tunto.”

Koe ainakin tämä: ”Yhteys luonnon kanssa.”

Pohjois-Thaimaan turisteista vapaat kohteet

”Kuvasimme vuonna 2011 Viidakon tähtöset -tv-sarjaa jossain päin Pohjois-Thaimaata, Bangkokin kentältä autolla kuusi tuntia ihan metsään. Yövyimme matkan varrella parissakin upeassa kohteessa keskellä ei-mitään.

Sieltä löytyikin ihania majoitus­paikkoja veden päällä bungaloweissa. Ihmisillä voi olla ennakkoluuloja Thaimaata kohtaan, mutta pienemmälläkin budjetilla voi löytää mielettömiä viidakkokyliä.”

Koe ainakin tämä: ”Mikä tahansa paikka, joka on kaukana turisti­kohteista.”

Arman Alizad suosittelee

Kuka? Jimin Arman ja viimeinen ristiretki -tv-sarjaa juontava vaatturi sai jälleen Kultaisen Venlan.

Mongolia, Kazakkien alue Länsi-Mongoliassa

”Moni saattaa ajatella, että näille minun reissuilleni ei pääse. Mutta ihan googlaamalla ja pienellä vaivannäöllä löytyy ihminen tai toimisto, joka järjestää majoituksia heimojen asumuksissa – esimerkiksi Mongoliaan kazakkien luokse telttaan.

Suurin osa heistä on kotkanmetsästäjiä, ja tyypit ovat uskomattoman näköisiä. Kun 70 sellaista ratsastaa kotkanmetsästysfestivaaleilla hevosella sinua vastaan, tulee sellainen fiilis, että oh my god!

Mongoliassa karu luonto ja sen majesteetillisuus on täysin hämmästyttävä. Tuntuu, että siellä vuoristossa vuodenajat vaihtuvat lyhyen automatkan aikana lumesta viidakkoon ja hiekkamyrskystä auringonpaisteeseen. Näin valokuvaajana voin sanoa, että valo on aina täydellinen.”

Koe ainakin tämä: ”Kazakkien teltta ja rasvaisen ruoan ja mausteisen teen tuoksu. Siitä humaltuu.”

Pohjois-Siperia, Nenetsi-heimon alue

”Ota matka Jamalin niemimaalle ja siitä junaan. Junamatka kestää kolme vuorokautta. Muut matkustajat ovat kaasukentille meneviä duunareita, jotka ryyppäävät ja tappelevat. Vessa on aina varattu, koska siellä on aina joku harrastamassa seksiä. Junan pääte­pysäkiltä pääsee moottorikelkalla Nenetsien alueelle asumaan. 50 asteen pakkasessa karuissa olosuhteissa muuttuu joksikin toiseksi. Ne kymmenientuhansien vuosien takaiset primitiiviset vaistot heräävät.”

Koe ainakin tämä: ”Poronsyömisrituaalissa poro kuristetaan hengiltä ja sen vatsa avataan. Sitten sieltä leikataan paloja ja syödään suolan kera. Mukista juodaan verta.”

Etiopia, Suri-heimon alue

”Tänne kannattaa mennä tammikuussa Donga-festivaalin aikaan. Surit ovat erittäin mukavia ja ystävällisiä, mutta heillä on väkivaltainen puolensa. Lisäksi on heimojen välistä levottomuutta.

Paikka on tosi kuuma ja savannimainen, ja siellä on paljon käärmeitä, hyönteisiä ja muita inhottavia asioita.”

Koe ainakin tämä: ”Donga-festivaali tammikuussa on paikallinen miehuuskoe, jossa kaksi miestä kaksimetrisine keppeineen menee ihmisten muodostamaan rinkiin. Toinen kävelee siltä ulos. Voittajaa ihaillaan, hän saa valita haluamansa naisen itselleen. Kaikki naiset myös haluavat tulla valituiksi. Tätä on kiehtovaa verrata länsimaiseen kulttuuriin ja sukupuolirooleihin.”

Folke West suosittelee

Kuka? Matkailuohjelmaikoni on esiintynyt lukuisissa reissuohjelmissa ja vieraillut yli sadassa maassa.

Kuuba, Havanna

”Maailman kaunein ränsistynyt kaupunki, jossa Unescon suojelema vanha kaupunki hätkähdyttää. Kuubassa viehättävät historia ja luonto sekä iloinen kansa, joka soittaa ja tanssii.

Sosialistiseen Kuubaan on alkanut viime aikoina tulla yksityisiä ravintoloita, joita kannattaa kokeilla. Etenkin ravintola Paladar La Moraleja on mainio.”

Koe ainakin tämä: ”Tropicana-kabaree on esitetty vuodesta 1939 – ja esitetään edelleen joka ilta.”

Kreikka, Kreikan saaristo

”Viikon kestävä saaristoristeily lähtee Ateenasta ja käy läpi viisi kauneinta Kreikan saarta. Bonuksena risteilyllä käydään myös Turkin puolella Efesosin rantakaupungissa. Hinnat ovat halpoja ja ruoka fantastista. Kierrettävät saaret ovat Mykonos, Kreeta, Patmos, Rodos ja Santorini.”

Koe ainakin tämä: ”Kierroksen komein saari, Santorini.”

Saran ja Meri-Tuulin metropolit-, Ummikot ulkomailla- ja Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelmia esitetään tai on esitetty Nelosen tv-kanavilla. Nelonen ja Helsingin Sanomat ovat osa Sanoma-konsernia.

Verkkojuttuun on tarkennettu Meri-Tuuli Lindströmin Florida-osiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Matkailu
 • Meri-Tuuli Lindström
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 2. 2

  Susikoira Roi, Puhtaat valkeat lakanat, Far Out – Äänestä, mille suomalaiselle tv-ohjelmalle pitää saada jatkokausia

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 5. 5

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 6. 6

  Pikatesti: We Got Beef muuttui Jackie-pizza-baariksi, eikä se ole ollenkaan hullumpi juttu, sillä nämä pizzat maistuvat

 7. 7

  Sophie Turner näytteli Game of Thronesin puhutuimmassa kohtauksessa ja kertoo nyt, kuinka seksuaalisesta väkivallasta pitäisi puhua enemmän

 8. 8

  Nyt.fi seuraa Game of Thronesia uudessa Westerosin kirjeenvaihtaja -blogissa, näin se toimii

 9. 9

  Näin mahtava on Islanti: 14 asiaa maasta, joka tekee käsittämätöntä jalkapallohistoriaa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susikoira Roi, Puhtaat valkeat lakanat, Far Out – Äänestä, mille suomalaiselle tv-ohjelmalle pitää saada jatkokausia

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 3. 3

  Pikatesti: We Got Beef muuttui Jackie-pizza-baariksi, eikä se ole ollenkaan hullumpi juttu, sillä nämä pizzat maistuvat

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 5. 5

  Azealia Banks saapuu viimein Suomeen – perunut kolme aiempaa esiintymistään

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kauden paras jakso vahvisti odotetun ja pelätyn teorian sarjasta

 7. 7

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 8. 8

  Suosikkisarjojen vuotamista ja etukäteen katsomista halveksitaan – ja se kertoo paljon siitä, miten viihdettä nyt katsotaan

 9. 9

  Katsojia kärrätään nyt teattereista Jäämeren rannalle ja minibussilla ympäri Helsinkiä – Uusi teatteriesitys taas kestää 12 tuntia ja läpi yön

 10. 10

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 2. 2

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 3. 3

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 4. 4

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 5. 5

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 6. 6

  Elintärkeillä lääkkeillä rahastaneen Martin Shkrelin oikeudenkäyntiin oli mahdotonta saada puolueettomia valamiehiä – pöytäkirjat ovat hulvatonta luettavaa

 7. 7

  Flow-festivaalin turvallisuudesta vastannut yritys ei ole nähnyt todisteita pahoinpitelystä – ”aika harvoin kukaan syyttömänä putkasta herää”

 8. 8

  70-vuotias lihasmassa tiivisti jälleen ihmiskunnan syvimmät tuntemukset ja neuvoi, mitä Trumpin olisi pitänyt sanoa

 9. 9

  Vertasimme: Suomessa on kaksi hittisaunaa vieri vieressä – kumpi on viime kädessä se mihin kannattaa mennä, Löyly vai Allas?

 10. 10

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 2. 2

  22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, kunnes kuolema muutti kaiken

 3. 3

  Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

 4. 4

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 6. 6

  Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

 7. 7

  Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

 8. 8

  Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

 9. 9

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 10. 10

  Hyvin menestyvien tyttöjen haukkuminen on yleisesti hyväksytty kiusaamisen muoto – Miksi tyttöhikareita pilkataan?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 2. 2

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 3. 3

  Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

 4. 4

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 5. 5

  Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

 6. 6

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 7. 7

  Poliisi: Maahanmuuttajataustaista miestä puukotettiin Vantaalla – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 8. 8

  Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

 9. 9

  Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

 10. 10

  Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 7. 7

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää