Valikko

Minne lomalle? Arman, Sara Sieppi ja Folke West kertovat minne kannattaa matkustaa

Loma, ihmisen parasta aikaa. Kovimmat kohdevinkit saa tietenkin kokeneilta reissaajilta. Folke West suosittelee Havannaa ja Kreikan saaria, uutta matkaohjelmaa juontava Sara Sieppi taas Dominikaanista tasavaltaa ja Kilpisjärveä.

Suomessa on itku ja hampaiden kiristys, kun talous sakkaa.

Mutta yhdestä harvoin tingitään: matkailusta, se kiinnostaa edelleen tasaiseen tahtiin.

Viikonlopun Matkamessuilla kymmenet eri maiden matkailuammattilaiset kertovat, miksi juuri heidän kotimaihinsa kannattaa mennä. Selviää esimerkiksi myös, millainen reissumaa on Pohjois-Korea ja mihin päin tehdään viininmaistelumatkat.

Suomi matkusti viime vuonna aika samaan tahtiin edellisvuonna. TNS Gallupin kyselyn mukaan 68 prosenttia ilmoitti matkailleensa kotimaan kohteissa ja 59 prosenttia ulkomaan kohteissa vuoden 2015 aikana.

Entistä enemmän kiinnostavat elämykset, sanoo Matkamessuista vastaava Lumia Ankkuri.

Toki myös löhöillään paljon rannoilla, mutta moni haluaa yhdistää siihen jotain. Voi vaikka ottaa lennon Barcelonaan, jossa yhdistyvät ranta ja vilkas kaupunki.

Indonesiassa auringossa paistatteluun voi lisätä esimerkiksi joogaretriitin.

Vanhat suosikit ovat pitäneet pintansa. Kaupunkikohde on usein Lontoo tai Pariisi. Shoppailemaan mennään New Yorkiin, mutta yhä enemmän myös Pekingiin.

Kotimaan matkailua harrastetaan paljon, mutta nykyään aktiivi­lomille – eli vaikka laskettelemaan – mennään Lapin lisäksi esimerkiksi Etelä-Koreaan tai ­Japaniin.

Ja mikä on se yksi tärkein asia, jota suomalainen haluaa matkaltaan? Ihan se todella perinteinen: 75 % kertoo odottavansa rentoutumista.

Myös sitä on luvassa näiden neljän matkailukonkarin suosittelemissa kohteissa. Poimi tästä parhaat vinkit talteen!

Matkamessut Messukeskuksessa (Messuaukio 1) 21.–24. 1. Auki yleisölle pe klo 12–19, la 10–18 ja su 10–18. Liput 9–29 e. Samalla lipulla myös Caravan-messuille.

Meri-Tuuli Lindström suosittelee

Kuka? Keittokirjailija on juontanut muun muassa Livin tv-ohjelmaa Saran ja Meri-Tuulin metropolit.

Vietnam, Ho Chi Minh (entinen Saigon)

”Täällä undergroundkulttuuri ja klubielämä kukoistavat. Ho Chi Minh olisi loistava paikka lähteä tyttökavereiden kanssa. Shoppailu­mahdollisuudet ovat myös hyvät. Vehreät bulevardit ja kaunis arkkitehtuuri – jotenkin mieleen tulee Pariisi.

Baristakulttuuria piisaa: kahvi on erityisen hyvää. Ja ruoka, se on mieletöntä! Hyvän ravintolan tunnistaa ulkona olevista muovisista pienistä tuoleista, eli hyvät ovat ulkona. Testaamamme sisätiloissa olevat ’oikeat’ ravintolat olivat pääosin huonoja.”

Koe ainakin tämä: ”Vincom Center -ostoskeskuksen Kichi Kichi on Hotpot-buffet, jossa istut tiskillä ja liukuhihnalla edessäsi kulkee lihaa, äyriäisiä, sieniä ja kasviksia. Niitä pannaan kattilassa olevaan liemeen ja syödään. Kaljaa saa painamalla napista. Syömistä ei yksinkertaisesti voi lopettaa.”

USA, Florida

”Etenkin Florida Keysin Marathon- ja Islamorada-saaret ovat ihania. Löhöillä voi suhteellisen edullisesti, kun ottaa Airbnb-kotimajoituksesta rantamökin. Makaat rannalla ja katsot delfiinejä, manaatteja, haita ja erilaisia lintuja. Eläimistä pitävälle paikka on ehdoton. Myös sukellusmahdollisuudet ovat hyvät.

Kannattaa kiertää länsirannikko autolla etelästä pohjoiseen ja jättää kalliimpi itärannikko sikseen.

Länsirannikolla on takapajuisia paikkoja. Eräällä valtavalla kirpputorilla vierekkäisissä kojuissa myytiin hilloa, koiria ja rynnäkkökivääreitä.

Koe ainakin tämä: ”Ilmatyynyaluksella ajaminen Evergladesillä on todella hauskaa!”

Nicaragua, Pieni Maissisaari

”Jos on juuri rakastunut ja haluaa paeta maailmaa paratiisisaarelle, tämä on se paikka, jonne ­mennä.

Nettiyhteyksiä on joissakin hotelleissa, se on ainoa yhteys ulkomaailmaan.

Simppeliys on täällä se juttu: herää siihen, kun papukaija kirkuu ja mökistä ulos astuessa meri on heti siinä. Kylmä suihku ja WC, ruoaksi riisiä, kasviksia, munakasta, juuri kalastettua kalaa ja margaritoja. Superkaunis paratiisisaari.”

Koe ainakin tämä: ”Parasta sukellusta, mitä olen testannut.”

Sara Sieppi suosittelee

Kuka? Entinen Miss Suomi on esiintynyt Subin Viidakon tähtöset -ohjelmassa. Juontaa Nelosen uutta Ummikot ulkomailla -sarjaa.

Dominikaaninen tasavalta, all inclusive -hotellit

”Laiskiaisetkin katselevat kelloa ja miettivät, eikö täällä oikeasti tapahdu mitään. Jos haluaa rentoutua ja ruskettua, Dominikaaninen tasavalta on oikea paikka.

Rannoilla hiekka on ihanan samettista ja valkoista. Ei kannata ottaa edes seuralaisia mukaan määkymään. Jos parisuhteessa menee erityisen hyvin, voi lähteä viettämään rauhallisen loman. Bilepaikkoja ei ole, eli dokut älkööt vaivautuko!

Suosin all inclusive -vaihtoehtoa, jossa alkukirpaisun jälkeen mikään ei maksa mitään.”

Koe ainakin tämä: ”Hiekkarannat.”

Suomi, Kilpisjärvi

”Tämä oli rakkautta ensilumi­kengäntallauksella, sillä talvella Kilpisjärvi on planeetan upein matkakohde. Jos Levi tai Ylläs ovat mielestäsi kauniita, et ole nähnyt vielä mitään.

Maisemat ovat mykistäviä. Tämä voisi olla lakisääteinen pyhiinvaelluskohde. Kylmähän on, joten on ihanaa, kun pääsee sisätiloihin ja varpaisiin palautuu tunto.”

Koe ainakin tämä: ”Yhteys luonnon kanssa.”

Pohjois-Thaimaan turisteista vapaat kohteet

”Kuvasimme vuonna 2011 Viidakon tähtöset -tv-sarjaa jossain päin Pohjois-Thaimaata, Bangkokin kentältä autolla kuusi tuntia ihan metsään. Yövyimme matkan varrella parissakin upeassa kohteessa keskellä ei-mitään.

Sieltä löytyikin ihania majoitus­paikkoja veden päällä bungaloweissa. Ihmisillä voi olla ennakkoluuloja Thaimaata kohtaan, mutta pienemmälläkin budjetilla voi löytää mielettömiä viidakkokyliä.”

Koe ainakin tämä: ”Mikä tahansa paikka, joka on kaukana turisti­kohteista.”

Arman Alizad suosittelee

Kuka? Jimin Arman ja viimeinen ristiretki -tv-sarjaa juontava vaatturi sai jälleen Kultaisen Venlan.

Mongolia, Kazakkien alue Länsi-Mongoliassa

”Moni saattaa ajatella, että näille minun reissuilleni ei pääse. Mutta ihan googlaamalla ja pienellä vaivannäöllä löytyy ihminen tai toimisto, joka järjestää majoituksia heimojen asumuksissa – esimerkiksi Mongoliaan kazakkien luokse telttaan.

Suurin osa heistä on kotkanmetsästäjiä, ja tyypit ovat uskomattoman näköisiä. Kun 70 sellaista ratsastaa kotkanmetsästysfestivaaleilla hevosella sinua vastaan, tulee sellainen fiilis, että oh my god!

Mongoliassa karu luonto ja sen majesteetillisuus on täysin hämmästyttävä. Tuntuu, että siellä vuoristossa vuodenajat vaihtuvat lyhyen automatkan aikana lumesta viidakkoon ja hiekkamyrskystä auringonpaisteeseen. Näin valokuvaajana voin sanoa, että valo on aina täydellinen.”

Koe ainakin tämä: ”Kazakkien teltta ja rasvaisen ruoan ja mausteisen teen tuoksu. Siitä humaltuu.”

Pohjois-Siperia, Nenetsi-heimon alue

”Ota matka Jamalin niemimaalle ja siitä junaan. Junamatka kestää kolme vuorokautta. Muut matkustajat ovat kaasukentille meneviä duunareita, jotka ryyppäävät ja tappelevat. Vessa on aina varattu, koska siellä on aina joku harrastamassa seksiä. Junan pääte­pysäkiltä pääsee moottorikelkalla Nenetsien alueelle asumaan. 50 asteen pakkasessa karuissa olosuhteissa muuttuu joksikin toiseksi. Ne kymmenientuhansien vuosien takaiset primitiiviset vaistot heräävät.”

Koe ainakin tämä: ”Poronsyömisrituaalissa poro kuristetaan hengiltä ja sen vatsa avataan. Sitten sieltä leikataan paloja ja syödään suolan kera. Mukista juodaan verta.”

Etiopia, Suri-heimon alue

”Tänne kannattaa mennä tammikuussa Donga-festivaalin aikaan. Surit ovat erittäin mukavia ja ystävällisiä, mutta heillä on väkivaltainen puolensa. Lisäksi on heimojen välistä levottomuutta.

Paikka on tosi kuuma ja savannimainen, ja siellä on paljon käärmeitä, hyönteisiä ja muita inhottavia asioita.”

Koe ainakin tämä: ”Donga-festivaali tammikuussa on paikallinen miehuuskoe, jossa kaksi miestä kaksimetrisine keppeineen menee ihmisten muodostamaan rinkiin. Toinen kävelee siltä ulos. Voittajaa ihaillaan, hän saa valita haluamansa naisen itselleen. Kaikki naiset myös haluavat tulla valituiksi. Tätä on kiehtovaa verrata länsimaiseen kulttuuriin ja sukupuolirooleihin.”

Folke West suosittelee

Kuka? Matkailuohjelmaikoni on esiintynyt lukuisissa reissuohjelmissa ja vieraillut yli sadassa maassa.

Kuuba, Havanna

”Maailman kaunein ränsistynyt kaupunki, jossa Unescon suojelema vanha kaupunki hätkähdyttää. Kuubassa viehättävät historia ja luonto sekä iloinen kansa, joka soittaa ja tanssii.

Sosialistiseen Kuubaan on alkanut viime aikoina tulla yksityisiä ravintoloita, joita kannattaa kokeilla. Etenkin ravintola Paladar La Moraleja on mainio.”

Koe ainakin tämä: ”Tropicana-kabaree on esitetty vuodesta 1939 – ja esitetään edelleen joka ilta.”

Kreikka, Kreikan saaristo

”Viikon kestävä saaristoristeily lähtee Ateenasta ja käy läpi viisi kauneinta Kreikan saarta. Bonuksena risteilyllä käydään myös Turkin puolella Efesosin rantakaupungissa. Hinnat ovat halpoja ja ruoka fantastista. Kierrettävät saaret ovat Mykonos, Kreeta, Patmos, Rodos ja Santorini.”

Koe ainakin tämä: ”Kierroksen komein saari, Santorini.”

Saran ja Meri-Tuulin metropolit-, Ummikot ulkomailla- ja Arman ja viimeinen ristiretki -ohjelmia esitetään tai on esitetty Nelosen tv-kanavilla. Nelonen ja Helsingin Sanomat ovat osa Sanoma-konsernia.

Verkkojuttuun on tarkennettu Meri-Tuuli Lindströmin Florida-osiota.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ulkomaat
 • Matkailu
 • Meri-Tuuli Lindström
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 4. 4

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 5. 5

  Tänään keikalla: Jazzsaksofonisti Adele Sauros, 26, joka näki unessa soittavansa hienon soolon ennen kuin osasi oikeasti edes soittaa sitä

 6. 6

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 7. 7

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 8. 8

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 9. 9

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 10. 10

  Maria Ylipää: Suomalaiset voisivat ottaa oppia ruotsalaisten käytöstavoista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 10. 10

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 7. 7

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää