Valikko

Tällaista on oluttastingissä: yllättävää tietoa pieneliöistä – listasimme myös Helsingin muita maistelupaikkoja

Helsingissä järjestetään paljon maistelutilaisuuksia, joissa oppii uutta – oli kyseessä sitten viini, viski tai olut. Tiesitkö, että oluen panemiseen saattaa osallistua pieneliöitä?

Mustat verhot rajaavat ravintola Brewdogin peränurkkaan maistelutilan. Kuudelta tiistai-iltana se on viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Tässä tilaisuudessa maistellaan pullo-oluita ja opitaan niistä uutta. Ilta on yksi lukuisista alkoholin maistelutilaisuuksista, joita Helsingin baareissa pidetään joka kuukausi. Oluen lisäksi kaupungissa pääsee testaamaan esimerkiksi viinejä, viskejä ja erilaisia drinkkejä.

Brewdogin ilta (24 e) on loppuunmyyty – tastingeihin kannattaa yleensäkin varata paikka ajoissa. Hinnat vaihtelevat ohjelman mukaan.

Maistelutilassa istuu 18 miestä ja kaksi naista, suurin osa kolmenkympin kieppeillä, moni siististi kauluspaidassa.

”Maistelemme tänään viittä eri olutta, koko ajan nousevalla alkoholiprosentilla. Tämä ei siis ole mikään keskiolut-tasting” kertoo tilaisuuden vetäjä, baarimikko Tomi Niskanen kertoo.

Liikkeelle lähdetään noin kuudesta tilavuusprosentista ja päädytään kuuteentoista. Näin vahvoja oluita kannattakin maistella ison seurueen voimin. Pullo 16-prosenttista voi olla monelle liikaa, ja mautkin ovat usein sen verran vahvoja, että lasi riittää.

Niskanen katoaa verhon toiselle puolelle. Hetken päästä hän palaa tarjotin täynnä laseja. Ensimmäinen juoma on italialainen saison-tyylinen olut.

”Olutta maistellessa katsotaan ensin väriä”, Niskanen opastaa.

Kaikki pyörittelevät lasejaan ja tuijottelevat oluen punertavaa sävyä vasten valoa. Sen verran hämärää tosin on, että kovin syvää analyysia on vaikea tehdä.

”Tosi kiva pinkki”, yksi osallistujista sanoo.

Niskasen mukaan olutta ei kannata tuijotella liian pitkään, sillä ensimmäiset aromit haihtuvat parissa minuutissa. Niinpä jatketaan heti haistelulla. Tuoksu on happaman kirsikkainen.

Ja sitten maistetaan.

”Älkää heti nielaisko. Pyöritelkää suussa. Voitte ottaa ilmaakin mukaan”, Niskanen neuvoo.

Ilmeet ovat keskittyneitä. Samassa pöydässä istuva mies sanoo, että hänelle tuli mausta mieleen hillo. ”Todella viinimäinen”, toteaa toinen.

Kyseinen olut on tehty laakeas­sa puualtaassa, jossa elää villihiivoja ja muita pieneliöitä. Ne saavat aikaan käymisen, eikä lisättyä hiivaa tarvita.

”Olut saa ilmasta pienet eläimet oravaa myöten”, Niskanen vitsailee.

Hän alkaa selostaa oluen valmistamisen historiaa ja päätyy pian saksalaiseen Reinheitsgebot-lakiin, joka säätelee siellä oluiden valmistusta.

Joillakin taitaa olla keskit­tymisvaikeuksia, sillä muutamissa pöydissä jutellaan baarimikon kesken baarimikon luennon niitä näitä. Olisikohan jo aika maistaa seuraava olut?

Yhdysvaltalaisen Founders-panimon 9,2-prosenttiseen olueen on käytetty vadelmapyreetä.

”Kun maistatte, sieltä tulee tosi iso makea vadelma”, Niskanen lupaa ja pyytää kertomaan, millaisia tunteita juoma herättää.

”Juuri niin vadelmamehumainen kuin luulin”, yksi toteaa.

Makealla linjalla jatketaan. Seuraavaksi verhon takaa tuodaan ”maapähkinävoi-suklaakeksi-stout vanilja-bourbonkypsytyksellä”.

Kyseessä on ruotsalaisen Omnipollon tuote. Se on niin sanottu ”mustalaispanimo”, joka ei omista itse laitteita, vaan kiertää panimosta toiseen olutta tekemässä. Nyt on oltu kylässä Britannian Buxtonissa, joka on hyvästä vedestään tunnettu vanha roomalainen kylpyläkaupunki.

Panimossa tuo vesi on muuttunut 12-prosenttiseksi alkoholijuomaksi, joka maistuu vähän bourbonviskitynnyrissä lilluneelta Snickers-patukalta.

”Juotava”, joku kommentoi.

Kolmen lasin jälkeen olo on jo tukevan nousuhumalainen – ja lisää juomaa kannetaan eteen.

Nyt poiketaan pullolinjalta ja maistetaan Brewdogin tekemää maailman vahvinta tölkkiolutta (12,7 %), jonka pitäisi maistua vietnamilaiselta kahvilta.

Niskanen kertoo, että tölkki on itse asiassa paras mahdollinen oluen myyntipakkaus. Se kun ei päästä läpi yhtään valoa, joka taas tuhoaa makuaineita.

Puhe rönsyilee parhaisiin maistelulaseihin.

”Jos haluatte järjestää tas­tingin kotona, käyttäkää valko­viinilaseja”, Niskanen neuvoo.

”Eikö muovituoppi olekaan paras?” joku heittää ja kaikki nauravat.

Tunnelma alkaa olla rentoutunut. On illan viimeisen oluen aika: virolaisen Põhjalan Odravein on tyyliltään barley wine.

Kyseisen oluttyypin nimi johtuu kuulemma Englannin ja Ranskan välisistä kahnauksista joskus vuosisatoja sitten. Sotimisen takia viinin maahantuonti Englantiin loppui – yläluokan tyrmistykseksi.

”Sitten keksittiin tehdä vahvaa olutta ja kutsua sitä nimellä barley wine. Taas kelpasi juhlia.”

Vahvaa olut kieltämättä onkin: 16-prosenttista. ”Tämä on ihan sairaan hyvää”, sanoo yksi. ”On tämä myös tosi vahvaa”, toinen kommentoi.

Niskanen kiittää osallistujia ja kertoo, että juomia saa jäädä hörppimään kaikessa rauhassa. Aikaa on kulunut 80 minuuttia.

Mitä jäi käteen? Nippelitietoa, uusia makukokemuksia ja selkeä hiprakka.

Maisteluita Brewdogissa (Tarkkampujankatu 20) joka kuukausi. Suklaa ja olut 26.1. (loppuunmyyty) sekä 10.2. Ötökät ja olut -teema 17.2. Facebook.com/BrewDogHel.

Muita maistelutilaisuuksia Helsingissä

Jenkkiviskiä

Missä? Tommyknocker Craft Beer Bar (Iso Roobertinkatu 13), tommyknocker.fi

Mitä tapahtuu? Baari on erikoistunut amerikkalaisiin alkoholijuomiin, ja maisteluilloissa siemaillaan yhdysvaltalaisia viskejä. Paikalla on yleensä myös ulkopuolinen viskiasiantuntija kertomassa aiheesta lisää. Kuullaan viskin historiasta ja juoman tehneen tislaamon taustoista.

Tyypillinen annosmäärä on neljästä kuuteen viskiä ja maistiaisen koko noin kaksi senttilitraa. ”Ihmiset tuntevat jenkkiviskeistä yleensä vain Jim Beamin ja Jack Danielsin. Meidän tilaisuuksissa he oppivat, että amerikkalainen viski voi olla hyvääkin”, Aki Rytkönen Tommyknockerista kertoo.

Ketkä osallistuvat? Miehiä 90 prosenttia, ikähaitari 25–70 vuotta. Mukaan mahtuu 15–20 henkilöä.

Milloin? Noin kerran kuussa, seuraavan kerran ti 23.2.

Paljonko? 20–30 e/hlö.

Viiniä omien toiveiden mukaan

Missä? Latva Bar (Korkeavuorenkatu 25), latva.fi

Mitä tapahtuu? Viinibaari pitää maistelutilaisuuksia pääasiassa tilauksesta ja toiveiden mukaan. Illassa voidaan keskittyä esimerkiksi tiettyyn rypäleeseen. Suosituin on kuitenkin yleismaistelu, jossa siemaillaan sekä puna- että valkoviiniä.

Tyypillinen määrä on kuusi eri viiniä. Vetäjä kertoo ensin maistelutekniikoista ja sitten analysoidaan ”rennosti keskustellen”. ”Kukaan ei ole vielä toistaiseksi pyytänyt sylkykuppia”, sommelier Pilvi Pursiainen sanoo.

Ketkä osallistuvat? Kaveriporukoita ja firmoja laidasta laitaan. Minimimäärä on neljä henkilöä ja maksimi 20.

Milloin? Keväällä on tiedossa myös kaikille avoimia maisteluita, joihin kuka tahansa voi ilmoittautua. Päivämääriä ei ole vielä päätetty. Ryhmien tastingit sopimuksen mukaan.

Paljonko? Noin 50 e/hlö.

Juomabrändien tuotteita alehintaan

Missä? Teatterin Kellobaari (Pohjoisesplanadi 2), teatteri.fi

Mitä tapahtuu? Tasting-torstait säännöllisesti. Teema perustuu aina jonkin tietyn juomabrändin tuotteisiin. Paikalle tulee myös kyseisen tuotemerkin edustaja kertomaan juomista. Viimeksi perehdyttiin italialaisesta Peroni-oluesta tehtyihin cocktaileihin. Myös suomalaisen Kyrö Distilleryn juomia on maisteltu. Jokainen voi itse valita, kuinka monta juomaa juo, minkä mukaan veloitetaan.

Millaisia osallistujia? Varsinkin kanta-asiakkaita ja vip-kortin haltijoita. Osallistujamäärä on ollut noin 20–30 henkeä.

Milloin? Joka toinen viikko. Seuraavan illan alustava päivämäärä on 18.2. ja teema Italia.

Paljonko? Cocktailit noin 5e/kappale. ”Ne myydään puoleen hintaan. Toki tämä on markkinointia juomabrändeille, jotka tekevät tämän mahdolliseksi. Emme tee tällä bisnestä”, kommentoi Stephan N’gawe Royal-ravintoloilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Helsinki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 7. 7

  Roope Salminen ei ehdi seurustella: "Vapaalla mä vaan tuijotan Netflixiä himassa"

 8. 8

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 9. 9

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 10. 10

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 6. 6

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 7. 7

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 8. 8

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 9. 9

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 10. 10

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 6. 6

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

 5. 5

  Trump toisti väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä – senaatin demokraattijohtaja sanoi, että Trump saisi lopettaa vaaleista puhumisen ja keskittyä johtamaan

 6. 6

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 7. 7

  Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

 8. 8

  Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

 9. 9

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 10. 10

  Lopetetaan sinkkujen neuvominen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

 6. 6

  Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

 7. 7

  Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

 8. 8

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 9. 9

  Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

 10. 10

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 4. 4

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 5. 5

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 6. 6

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää