Nyt.fi

Valikko

Tällaista on oluttastingissä: yllättävää tietoa pieneliöistä – listasimme myös Helsingin muita maistelupaikkoja

Helsingissä järjestetään paljon maistelutilaisuuksia, joissa oppii uutta – oli kyseessä sitten viini, viski tai olut. Tiesitkö, että oluen panemiseen saattaa osallistua pieneliöitä?

Mustat verhot rajaavat ravintola Brewdogin peränurkkaan maistelutilan. Kuudelta tiistai-iltana se on viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Tässä tilaisuudessa maistellaan pullo-oluita ja opitaan niistä uutta. Ilta on yksi lukuisista alkoholin maistelutilaisuuksista, joita Helsingin baareissa pidetään joka kuukausi. Oluen lisäksi kaupungissa pääsee testaamaan esimerkiksi viinejä, viskejä ja erilaisia drinkkejä.

Brewdogin ilta (24 e) on loppuunmyyty – tastingeihin kannattaa yleensäkin varata paikka ajoissa. Hinnat vaihtelevat ohjelman mukaan.

Maistelutilassa istuu 18 miestä ja kaksi naista, suurin osa kolmenkympin kieppeillä, moni siististi kauluspaidassa.

”Maistelemme tänään viittä eri olutta, koko ajan nousevalla alkoholiprosentilla. Tämä ei siis ole mikään keskiolut-tasting” kertoo tilaisuuden vetäjä, baarimikko Tomi Niskanen kertoo.

Liikkeelle lähdetään noin kuudesta tilavuusprosentista ja päädytään kuuteentoista. Näin vahvoja oluita kannattakin maistella ison seurueen voimin. Pullo 16-prosenttista voi olla monelle liikaa, ja mautkin ovat usein sen verran vahvoja, että lasi riittää.

Niskanen katoaa verhon toiselle puolelle. Hetken päästä hän palaa tarjotin täynnä laseja. Ensimmäinen juoma on italialainen saison-tyylinen olut.

”Olutta maistellessa katsotaan ensin väriä”, Niskanen opastaa.

Kaikki pyörittelevät lasejaan ja tuijottelevat oluen punertavaa sävyä vasten valoa. Sen verran hämärää tosin on, että kovin syvää analyysia on vaikea tehdä.

”Tosi kiva pinkki”, yksi osallistujista sanoo.

Niskasen mukaan olutta ei kannata tuijotella liian pitkään, sillä ensimmäiset aromit haihtuvat parissa minuutissa. Niinpä jatketaan heti haistelulla. Tuoksu on happaman kirsikkainen.

Ja sitten maistetaan.

”Älkää heti nielaisko. Pyöritelkää suussa. Voitte ottaa ilmaakin mukaan”, Niskanen neuvoo.

Ilmeet ovat keskittyneitä. Samassa pöydässä istuva mies sanoo, että hänelle tuli mausta mieleen hillo. ”Todella viinimäinen”, toteaa toinen.

Kyseinen olut on tehty laakeas­sa puualtaassa, jossa elää villihiivoja ja muita pieneliöitä. Ne saavat aikaan käymisen, eikä lisättyä hiivaa tarvita.

”Olut saa ilmasta pienet eläimet oravaa myöten”, Niskanen vitsailee.

Hän alkaa selostaa oluen valmistamisen historiaa ja päätyy pian saksalaiseen Reinheitsgebot-lakiin, joka säätelee siellä oluiden valmistusta.

Joillakin taitaa olla keskit­tymisvaikeuksia, sillä muutamissa pöydissä jutellaan baarimikon kesken baarimikon luennon niitä näitä. Olisikohan jo aika maistaa seuraava olut?

Yhdysvaltalaisen Founders-panimon 9,2-prosenttiseen olueen on käytetty vadelmapyreetä.

”Kun maistatte, sieltä tulee tosi iso makea vadelma”, Niskanen lupaa ja pyytää kertomaan, millaisia tunteita juoma herättää.

”Juuri niin vadelmamehumainen kuin luulin”, yksi toteaa.

Makealla linjalla jatketaan. Seuraavaksi verhon takaa tuodaan ”maapähkinävoi-suklaakeksi-stout vanilja-bourbonkypsytyksellä”.

Kyseessä on ruotsalaisen Omnipollon tuote. Se on niin sanottu ”mustalaispanimo”, joka ei omista itse laitteita, vaan kiertää panimosta toiseen olutta tekemässä. Nyt on oltu kylässä Britannian Buxtonissa, joka on hyvästä vedestään tunnettu vanha roomalainen kylpyläkaupunki.

Panimossa tuo vesi on muuttunut 12-prosenttiseksi alkoholijuomaksi, joka maistuu vähän bourbonviskitynnyrissä lilluneelta Snickers-patukalta.

”Juotava”, joku kommentoi.

Kolmen lasin jälkeen olo on jo tukevan nousuhumalainen – ja lisää juomaa kannetaan eteen.

Nyt poiketaan pullolinjalta ja maistetaan Brewdogin tekemää maailman vahvinta tölkkiolutta (12,7 %), jonka pitäisi maistua vietnamilaiselta kahvilta.

Niskanen kertoo, että tölkki on itse asiassa paras mahdollinen oluen myyntipakkaus. Se kun ei päästä läpi yhtään valoa, joka taas tuhoaa makuaineita.

Puhe rönsyilee parhaisiin maistelulaseihin.

”Jos haluatte järjestää tas­tingin kotona, käyttäkää valko­viinilaseja”, Niskanen neuvoo.

”Eikö muovituoppi olekaan paras?” joku heittää ja kaikki nauravat.

Tunnelma alkaa olla rentoutunut. On illan viimeisen oluen aika: virolaisen Põhjalan Odravein on tyyliltään barley wine.

Kyseisen oluttyypin nimi johtuu kuulemma Englannin ja Ranskan välisistä kahnauksista joskus vuosisatoja sitten. Sotimisen takia viinin maahantuonti Englantiin loppui – yläluokan tyrmistykseksi.

”Sitten keksittiin tehdä vahvaa olutta ja kutsua sitä nimellä barley wine. Taas kelpasi juhlia.”

Vahvaa olut kieltämättä onkin: 16-prosenttista. ”Tämä on ihan sairaan hyvää”, sanoo yksi. ”On tämä myös tosi vahvaa”, toinen kommentoi.

Niskanen kiittää osallistujia ja kertoo, että juomia saa jäädä hörppimään kaikessa rauhassa. Aikaa on kulunut 80 minuuttia.

Mitä jäi käteen? Nippelitietoa, uusia makukokemuksia ja selkeä hiprakka.

Maisteluita Brewdogissa (Tarkkampujankatu 20) joka kuukausi. Suklaa ja olut 26.1. (loppuunmyyty) sekä 10.2. Ötökät ja olut -teema 17.2. Facebook.com/BrewDogHel.

Muita maistelutilaisuuksia Helsingissä

Jenkkiviskiä

Missä? Tommyknocker Craft Beer Bar (Iso Roobertinkatu 13), tommyknocker.fi

Mitä tapahtuu? Baari on erikoistunut amerikkalaisiin alkoholijuomiin, ja maisteluilloissa siemaillaan yhdysvaltalaisia viskejä. Paikalla on yleensä myös ulkopuolinen viskiasiantuntija kertomassa aiheesta lisää. Kuullaan viskin historiasta ja juoman tehneen tislaamon taustoista.

Tyypillinen annosmäärä on neljästä kuuteen viskiä ja maistiaisen koko noin kaksi senttilitraa. ”Ihmiset tuntevat jenkkiviskeistä yleensä vain Jim Beamin ja Jack Danielsin. Meidän tilaisuuksissa he oppivat, että amerikkalainen viski voi olla hyvääkin”, Aki Rytkönen Tommyknockerista kertoo.

Ketkä osallistuvat? Miehiä 90 prosenttia, ikähaitari 25–70 vuotta. Mukaan mahtuu 15–20 henkilöä.

Milloin? Noin kerran kuussa, seuraavan kerran ti 23.2.

Paljonko? 20–30 e/hlö.

Viiniä omien toiveiden mukaan

Missä? Latva Bar (Korkeavuorenkatu 25), latva.fi

Mitä tapahtuu? Viinibaari pitää maistelutilaisuuksia pääasiassa tilauksesta ja toiveiden mukaan. Illassa voidaan keskittyä esimerkiksi tiettyyn rypäleeseen. Suosituin on kuitenkin yleismaistelu, jossa siemaillaan sekä puna- että valkoviiniä.

Tyypillinen määrä on kuusi eri viiniä. Vetäjä kertoo ensin maistelutekniikoista ja sitten analysoidaan ”rennosti keskustellen”. ”Kukaan ei ole vielä toistaiseksi pyytänyt sylkykuppia”, sommelier Pilvi Pursiainen sanoo.

Ketkä osallistuvat? Kaveriporukoita ja firmoja laidasta laitaan. Minimimäärä on neljä henkilöä ja maksimi 20.

Milloin? Keväällä on tiedossa myös kaikille avoimia maisteluita, joihin kuka tahansa voi ilmoittautua. Päivämääriä ei ole vielä päätetty. Ryhmien tastingit sopimuksen mukaan.

Paljonko? Noin 50 e/hlö.

Juomabrändien tuotteita alehintaan

Missä? Teatterin Kellobaari (Pohjoisesplanadi 2), teatteri.fi

Mitä tapahtuu? Tasting-torstait säännöllisesti. Teema perustuu aina jonkin tietyn juomabrändin tuotteisiin. Paikalle tulee myös kyseisen tuotemerkin edustaja kertomaan juomista. Viimeksi perehdyttiin italialaisesta Peroni-oluesta tehtyihin cocktaileihin. Myös suomalaisen Kyrö Distilleryn juomia on maisteltu. Jokainen voi itse valita, kuinka monta juomaa juo, minkä mukaan veloitetaan.

Millaisia osallistujia? Varsinkin kanta-asiakkaita ja vip-kortin haltijoita. Osallistujamäärä on ollut noin 20–30 henkeä.

Milloin? Joka toinen viikko. Seuraavan illan alustava päivämäärä on 18.2. ja teema Italia.

Paljonko? Cocktailit noin 5e/kappale. ”Ne myydään puoleen hintaan. Toki tämä on markkinointia juomabrändeille, jotka tekevät tämän mahdolliseksi. Emme tee tällä bisnestä”, kommentoi Stephan N’gawe Royal-ravintoloilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Helsinki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 10. 10

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 10. 10

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää