Valikko

Tällaista on oluttastingissä: yllättävää tietoa pieneliöistä – listasimme myös Helsingin muita maistelupaikkoja

Helsingissä järjestetään paljon maistelutilaisuuksia, joissa oppii uutta – oli kyseessä sitten viini, viski tai olut. Tiesitkö, että oluen panemiseen saattaa osallistua pieneliöitä?

Mustat verhot rajaavat ravintola Brewdogin peränurkkaan maistelutilan. Kuudelta tiistai-iltana se on viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Tässä tilaisuudessa maistellaan pullo-oluita ja opitaan niistä uutta. Ilta on yksi lukuisista alkoholin maistelutilaisuuksista, joita Helsingin baareissa pidetään joka kuukausi. Oluen lisäksi kaupungissa pääsee testaamaan esimerkiksi viinejä, viskejä ja erilaisia drinkkejä.

Brewdogin ilta (24 e) on loppuunmyyty – tastingeihin kannattaa yleensäkin varata paikka ajoissa. Hinnat vaihtelevat ohjelman mukaan.

Maistelutilassa istuu 18 miestä ja kaksi naista, suurin osa kolmenkympin kieppeillä, moni siististi kauluspaidassa.

”Maistelemme tänään viittä eri olutta, koko ajan nousevalla alkoholiprosentilla. Tämä ei siis ole mikään keskiolut-tasting” kertoo tilaisuuden vetäjä, baarimikko Tomi Niskanen kertoo.

Liikkeelle lähdetään noin kuudesta tilavuusprosentista ja päädytään kuuteentoista. Näin vahvoja oluita kannattakin maistella ison seurueen voimin. Pullo 16-prosenttista voi olla monelle liikaa, ja mautkin ovat usein sen verran vahvoja, että lasi riittää.

Niskanen katoaa verhon toiselle puolelle. Hetken päästä hän palaa tarjotin täynnä laseja. Ensimmäinen juoma on italialainen saison-tyylinen olut.

”Olutta maistellessa katsotaan ensin väriä”, Niskanen opastaa.

Kaikki pyörittelevät lasejaan ja tuijottelevat oluen punertavaa sävyä vasten valoa. Sen verran hämärää tosin on, että kovin syvää analyysia on vaikea tehdä.

”Tosi kiva pinkki”, yksi osallistujista sanoo.

Niskasen mukaan olutta ei kannata tuijotella liian pitkään, sillä ensimmäiset aromit haihtuvat parissa minuutissa. Niinpä jatketaan heti haistelulla. Tuoksu on happaman kirsikkainen.

Ja sitten maistetaan.

”Älkää heti nielaisko. Pyöritelkää suussa. Voitte ottaa ilmaakin mukaan”, Niskanen neuvoo.

Ilmeet ovat keskittyneitä. Samassa pöydässä istuva mies sanoo, että hänelle tuli mausta mieleen hillo. ”Todella viinimäinen”, toteaa toinen.

Kyseinen olut on tehty laakeas­sa puualtaassa, jossa elää villihiivoja ja muita pieneliöitä. Ne saavat aikaan käymisen, eikä lisättyä hiivaa tarvita.

”Olut saa ilmasta pienet eläimet oravaa myöten”, Niskanen vitsailee.

Hän alkaa selostaa oluen valmistamisen historiaa ja päätyy pian saksalaiseen Reinheitsgebot-lakiin, joka säätelee siellä oluiden valmistusta.

Joillakin taitaa olla keskit­tymisvaikeuksia, sillä muutamissa pöydissä jutellaan baarimikon kesken baarimikon luennon niitä näitä. Olisikohan jo aika maistaa seuraava olut?

Yhdysvaltalaisen Founders-panimon 9,2-prosenttiseen olueen on käytetty vadelmapyreetä.

”Kun maistatte, sieltä tulee tosi iso makea vadelma”, Niskanen lupaa ja pyytää kertomaan, millaisia tunteita juoma herättää.

”Juuri niin vadelmamehumainen kuin luulin”, yksi toteaa.

Makealla linjalla jatketaan. Seuraavaksi verhon takaa tuodaan ”maapähkinävoi-suklaakeksi-stout vanilja-bourbonkypsytyksellä”.

Kyseessä on ruotsalaisen Omnipollon tuote. Se on niin sanottu ”mustalaispanimo”, joka ei omista itse laitteita, vaan kiertää panimosta toiseen olutta tekemässä. Nyt on oltu kylässä Britannian Buxtonissa, joka on hyvästä vedestään tunnettu vanha roomalainen kylpyläkaupunki.

Panimossa tuo vesi on muuttunut 12-prosenttiseksi alkoholijuomaksi, joka maistuu vähän bourbonviskitynnyrissä lilluneelta Snickers-patukalta.

”Juotava”, joku kommentoi.

Kolmen lasin jälkeen olo on jo tukevan nousuhumalainen – ja lisää juomaa kannetaan eteen.

Nyt poiketaan pullolinjalta ja maistetaan Brewdogin tekemää maailman vahvinta tölkkiolutta (12,7 %), jonka pitäisi maistua vietnamilaiselta kahvilta.

Niskanen kertoo, että tölkki on itse asiassa paras mahdollinen oluen myyntipakkaus. Se kun ei päästä läpi yhtään valoa, joka taas tuhoaa makuaineita.

Puhe rönsyilee parhaisiin maistelulaseihin.

”Jos haluatte järjestää tas­tingin kotona, käyttäkää valko­viinilaseja”, Niskanen neuvoo.

”Eikö muovituoppi olekaan paras?” joku heittää ja kaikki nauravat.

Tunnelma alkaa olla rentoutunut. On illan viimeisen oluen aika: virolaisen Põhjalan Odravein on tyyliltään barley wine.

Kyseisen oluttyypin nimi johtuu kuulemma Englannin ja Ranskan välisistä kahnauksista joskus vuosisatoja sitten. Sotimisen takia viinin maahantuonti Englantiin loppui – yläluokan tyrmistykseksi.

”Sitten keksittiin tehdä vahvaa olutta ja kutsua sitä nimellä barley wine. Taas kelpasi juhlia.”

Vahvaa olut kieltämättä onkin: 16-prosenttista. ”Tämä on ihan sairaan hyvää”, sanoo yksi. ”On tämä myös tosi vahvaa”, toinen kommentoi.

Niskanen kiittää osallistujia ja kertoo, että juomia saa jäädä hörppimään kaikessa rauhassa. Aikaa on kulunut 80 minuuttia.

Mitä jäi käteen? Nippelitietoa, uusia makukokemuksia ja selkeä hiprakka.

Maisteluita Brewdogissa (Tarkkampujankatu 20) joka kuukausi. Suklaa ja olut 26.1. (loppuunmyyty) sekä 10.2. Ötökät ja olut -teema 17.2. Facebook.com/BrewDogHel.

Muita maistelutilaisuuksia Helsingissä

Jenkkiviskiä

Missä? Tommyknocker Craft Beer Bar (Iso Roobertinkatu 13), tommyknocker.fi

Mitä tapahtuu? Baari on erikoistunut amerikkalaisiin alkoholijuomiin, ja maisteluilloissa siemaillaan yhdysvaltalaisia viskejä. Paikalla on yleensä myös ulkopuolinen viskiasiantuntija kertomassa aiheesta lisää. Kuullaan viskin historiasta ja juoman tehneen tislaamon taustoista.

Tyypillinen annosmäärä on neljästä kuuteen viskiä ja maistiaisen koko noin kaksi senttilitraa. ”Ihmiset tuntevat jenkkiviskeistä yleensä vain Jim Beamin ja Jack Danielsin. Meidän tilaisuuksissa he oppivat, että amerikkalainen viski voi olla hyvääkin”, Aki Rytkönen Tommyknockerista kertoo.

Ketkä osallistuvat? Miehiä 90 prosenttia, ikähaitari 25–70 vuotta. Mukaan mahtuu 15–20 henkilöä.

Milloin? Noin kerran kuussa, seuraavan kerran ti 23.2.

Paljonko? 20–30 e/hlö.

Viiniä omien toiveiden mukaan

Missä? Latva Bar (Korkeavuorenkatu 25), latva.fi

Mitä tapahtuu? Viinibaari pitää maistelutilaisuuksia pääasiassa tilauksesta ja toiveiden mukaan. Illassa voidaan keskittyä esimerkiksi tiettyyn rypäleeseen. Suosituin on kuitenkin yleismaistelu, jossa siemaillaan sekä puna- että valkoviiniä.

Tyypillinen määrä on kuusi eri viiniä. Vetäjä kertoo ensin maistelutekniikoista ja sitten analysoidaan ”rennosti keskustellen”. ”Kukaan ei ole vielä toistaiseksi pyytänyt sylkykuppia”, sommelier Pilvi Pursiainen sanoo.

Ketkä osallistuvat? Kaveriporukoita ja firmoja laidasta laitaan. Minimimäärä on neljä henkilöä ja maksimi 20.

Milloin? Keväällä on tiedossa myös kaikille avoimia maisteluita, joihin kuka tahansa voi ilmoittautua. Päivämääriä ei ole vielä päätetty. Ryhmien tastingit sopimuksen mukaan.

Paljonko? Noin 50 e/hlö.

Juomabrändien tuotteita alehintaan

Missä? Teatterin Kellobaari (Pohjoisesplanadi 2), teatteri.fi

Mitä tapahtuu? Tasting-torstait säännöllisesti. Teema perustuu aina jonkin tietyn juomabrändin tuotteisiin. Paikalle tulee myös kyseisen tuotemerkin edustaja kertomaan juomista. Viimeksi perehdyttiin italialaisesta Peroni-oluesta tehtyihin cocktaileihin. Myös suomalaisen Kyrö Distilleryn juomia on maisteltu. Jokainen voi itse valita, kuinka monta juomaa juo, minkä mukaan veloitetaan.

Millaisia osallistujia? Varsinkin kanta-asiakkaita ja vip-kortin haltijoita. Osallistujamäärä on ollut noin 20–30 henkeä.

Milloin? Joka toinen viikko. Seuraavan illan alustava päivämäärä on 18.2. ja teema Italia.

Paljonko? Cocktailit noin 5e/kappale. ”Ne myydään puoleen hintaan. Toki tämä on markkinointia juomabrändeille, jotka tekevät tämän mahdolliseksi. Emme tee tällä bisnestä”, kommentoi Stephan N’gawe Royal-ravintoloilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 6. 6

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 7. 7

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 10. 10

  Henri Alén ja Niki Thieulon keskittyvät ruokaohjelmassaan nyt amerikkalaisiin klassikoihin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 3. 3

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

 6. 6

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 7. 7

  Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

 8. 8

  Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista

 9. 9

  Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

 10. 10

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 8. 8

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 9. 9

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 10. 10

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Ylitorniolla poikkeuksellinen omaisuusrikos: Rautatieasemalta varastettu kaksi varastorakennusta
 3. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
 4. Ruotsi yhä lähempänä hallituskriisiä – kolmen ministerin ero olisi kova isku Löfvenin hallitukselle
 5. Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä
 6. Saamelaiselokuva ylsi EU:n elokuvapalkinnon finaaliin – ylistetty Saamelaisveri-elokuva esitetään ilmaiseksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa
 7. Ainakin 17 kuoli kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa – remontoidun kiinteistön omistaja on pidätetty epäiltynä henkirikoksista
 8. Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää
 9. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
 10. Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista
 11. Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”
 12. Näytä lisää