Valikko

Tällaista on oluttastingissä: yllättävää tietoa pieneliöistä – listasimme myös Helsingin muita maistelupaikkoja

Helsingissä järjestetään paljon maistelutilaisuuksia, joissa oppii uutta – oli kyseessä sitten viini, viski tai olut. Tiesitkö, että oluen panemiseen saattaa osallistua pieneliöitä?

Mustat verhot rajaavat ravintola Brewdogin peränurkkaan maistelutilan. Kuudelta tiistai-iltana se on viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Tässä tilaisuudessa maistellaan pullo-oluita ja opitaan niistä uutta. Ilta on yksi lukuisista alkoholin maistelutilaisuuksista, joita Helsingin baareissa pidetään joka kuukausi. Oluen lisäksi kaupungissa pääsee testaamaan esimerkiksi viinejä, viskejä ja erilaisia drinkkejä.

Brewdogin ilta (24 e) on loppuunmyyty – tastingeihin kannattaa yleensäkin varata paikka ajoissa. Hinnat vaihtelevat ohjelman mukaan.

Maistelutilassa istuu 18 miestä ja kaksi naista, suurin osa kolmenkympin kieppeillä, moni siististi kauluspaidassa.

”Maistelemme tänään viittä eri olutta, koko ajan nousevalla alkoholiprosentilla. Tämä ei siis ole mikään keskiolut-tasting” kertoo tilaisuuden vetäjä, baarimikko Tomi Niskanen kertoo.

Liikkeelle lähdetään noin kuudesta tilavuusprosentista ja päädytään kuuteentoista. Näin vahvoja oluita kannattakin maistella ison seurueen voimin. Pullo 16-prosenttista voi olla monelle liikaa, ja mautkin ovat usein sen verran vahvoja, että lasi riittää.

Niskanen katoaa verhon toiselle puolelle. Hetken päästä hän palaa tarjotin täynnä laseja. Ensimmäinen juoma on italialainen saison-tyylinen olut.

”Olutta maistellessa katsotaan ensin väriä”, Niskanen opastaa.

Kaikki pyörittelevät lasejaan ja tuijottelevat oluen punertavaa sävyä vasten valoa. Sen verran hämärää tosin on, että kovin syvää analyysia on vaikea tehdä.

”Tosi kiva pinkki”, yksi osallistujista sanoo.

Niskasen mukaan olutta ei kannata tuijotella liian pitkään, sillä ensimmäiset aromit haihtuvat parissa minuutissa. Niinpä jatketaan heti haistelulla. Tuoksu on happaman kirsikkainen.

Ja sitten maistetaan.

”Älkää heti nielaisko. Pyöritelkää suussa. Voitte ottaa ilmaakin mukaan”, Niskanen neuvoo.

Ilmeet ovat keskittyneitä. Samassa pöydässä istuva mies sanoo, että hänelle tuli mausta mieleen hillo. ”Todella viinimäinen”, toteaa toinen.

Kyseinen olut on tehty laakeas­sa puualtaassa, jossa elää villihiivoja ja muita pieneliöitä. Ne saavat aikaan käymisen, eikä lisättyä hiivaa tarvita.

”Olut saa ilmasta pienet eläimet oravaa myöten”, Niskanen vitsailee.

Hän alkaa selostaa oluen valmistamisen historiaa ja päätyy pian saksalaiseen Reinheitsgebot-lakiin, joka säätelee siellä oluiden valmistusta.

Joillakin taitaa olla keskit­tymisvaikeuksia, sillä muutamissa pöydissä jutellaan baarimikon kesken baarimikon luennon niitä näitä. Olisikohan jo aika maistaa seuraava olut?

Yhdysvaltalaisen Founders-panimon 9,2-prosenttiseen olueen on käytetty vadelmapyreetä.

”Kun maistatte, sieltä tulee tosi iso makea vadelma”, Niskanen lupaa ja pyytää kertomaan, millaisia tunteita juoma herättää.

”Juuri niin vadelmamehumainen kuin luulin”, yksi toteaa.

Makealla linjalla jatketaan. Seuraavaksi verhon takaa tuodaan ”maapähkinävoi-suklaakeksi-stout vanilja-bourbonkypsytyksellä”.

Kyseessä on ruotsalaisen Omnipollon tuote. Se on niin sanottu ”mustalaispanimo”, joka ei omista itse laitteita, vaan kiertää panimosta toiseen olutta tekemässä. Nyt on oltu kylässä Britannian Buxtonissa, joka on hyvästä vedestään tunnettu vanha roomalainen kylpyläkaupunki.

Panimossa tuo vesi on muuttunut 12-prosenttiseksi alkoholijuomaksi, joka maistuu vähän bourbonviskitynnyrissä lilluneelta Snickers-patukalta.

”Juotava”, joku kommentoi.

Kolmen lasin jälkeen olo on jo tukevan nousuhumalainen – ja lisää juomaa kannetaan eteen.

Nyt poiketaan pullolinjalta ja maistetaan Brewdogin tekemää maailman vahvinta tölkkiolutta (12,7 %), jonka pitäisi maistua vietnamilaiselta kahvilta.

Niskanen kertoo, että tölkki on itse asiassa paras mahdollinen oluen myyntipakkaus. Se kun ei päästä läpi yhtään valoa, joka taas tuhoaa makuaineita.

Puhe rönsyilee parhaisiin maistelulaseihin.

”Jos haluatte järjestää tas­tingin kotona, käyttäkää valko­viinilaseja”, Niskanen neuvoo.

”Eikö muovituoppi olekaan paras?” joku heittää ja kaikki nauravat.

Tunnelma alkaa olla rentoutunut. On illan viimeisen oluen aika: virolaisen Põhjalan Odravein on tyyliltään barley wine.

Kyseisen oluttyypin nimi johtuu kuulemma Englannin ja Ranskan välisistä kahnauksista joskus vuosisatoja sitten. Sotimisen takia viinin maahantuonti Englantiin loppui – yläluokan tyrmistykseksi.

”Sitten keksittiin tehdä vahvaa olutta ja kutsua sitä nimellä barley wine. Taas kelpasi juhlia.”

Vahvaa olut kieltämättä onkin: 16-prosenttista. ”Tämä on ihan sairaan hyvää”, sanoo yksi. ”On tämä myös tosi vahvaa”, toinen kommentoi.

Niskanen kiittää osallistujia ja kertoo, että juomia saa jäädä hörppimään kaikessa rauhassa. Aikaa on kulunut 80 minuuttia.

Mitä jäi käteen? Nippelitietoa, uusia makukokemuksia ja selkeä hiprakka.

Maisteluita Brewdogissa (Tarkkampujankatu 20) joka kuukausi. Suklaa ja olut 26.1. (loppuunmyyty) sekä 10.2. Ötökät ja olut -teema 17.2. Facebook.com/BrewDogHel.

Muita maistelutilaisuuksia Helsingissä

Jenkkiviskiä

Missä? Tommyknocker Craft Beer Bar (Iso Roobertinkatu 13), tommyknocker.fi

Mitä tapahtuu? Baari on erikoistunut amerikkalaisiin alkoholijuomiin, ja maisteluilloissa siemaillaan yhdysvaltalaisia viskejä. Paikalla on yleensä myös ulkopuolinen viskiasiantuntija kertomassa aiheesta lisää. Kuullaan viskin historiasta ja juoman tehneen tislaamon taustoista.

Tyypillinen annosmäärä on neljästä kuuteen viskiä ja maistiaisen koko noin kaksi senttilitraa. ”Ihmiset tuntevat jenkkiviskeistä yleensä vain Jim Beamin ja Jack Danielsin. Meidän tilaisuuksissa he oppivat, että amerikkalainen viski voi olla hyvääkin”, Aki Rytkönen Tommyknockerista kertoo.

Ketkä osallistuvat? Miehiä 90 prosenttia, ikähaitari 25–70 vuotta. Mukaan mahtuu 15–20 henkilöä.

Milloin? Noin kerran kuussa, seuraavan kerran ti 23.2.

Paljonko? 20–30 e/hlö.

Viiniä omien toiveiden mukaan

Missä? Latva Bar (Korkeavuorenkatu 25), latva.fi

Mitä tapahtuu? Viinibaari pitää maistelutilaisuuksia pääasiassa tilauksesta ja toiveiden mukaan. Illassa voidaan keskittyä esimerkiksi tiettyyn rypäleeseen. Suosituin on kuitenkin yleismaistelu, jossa siemaillaan sekä puna- että valkoviiniä.

Tyypillinen määrä on kuusi eri viiniä. Vetäjä kertoo ensin maistelutekniikoista ja sitten analysoidaan ”rennosti keskustellen”. ”Kukaan ei ole vielä toistaiseksi pyytänyt sylkykuppia”, sommelier Pilvi Pursiainen sanoo.

Ketkä osallistuvat? Kaveriporukoita ja firmoja laidasta laitaan. Minimimäärä on neljä henkilöä ja maksimi 20.

Milloin? Keväällä on tiedossa myös kaikille avoimia maisteluita, joihin kuka tahansa voi ilmoittautua. Päivämääriä ei ole vielä päätetty. Ryhmien tastingit sopimuksen mukaan.

Paljonko? Noin 50 e/hlö.

Juomabrändien tuotteita alehintaan

Missä? Teatterin Kellobaari (Pohjoisesplanadi 2), teatteri.fi

Mitä tapahtuu? Tasting-torstait säännöllisesti. Teema perustuu aina jonkin tietyn juomabrändin tuotteisiin. Paikalle tulee myös kyseisen tuotemerkin edustaja kertomaan juomista. Viimeksi perehdyttiin italialaisesta Peroni-oluesta tehtyihin cocktaileihin. Myös suomalaisen Kyrö Distilleryn juomia on maisteltu. Jokainen voi itse valita, kuinka monta juomaa juo, minkä mukaan veloitetaan.

Millaisia osallistujia? Varsinkin kanta-asiakkaita ja vip-kortin haltijoita. Osallistujamäärä on ollut noin 20–30 henkeä.

Milloin? Joka toinen viikko. Seuraavan illan alustava päivämäärä on 18.2. ja teema Italia.

Paljonko? Cocktailit noin 5e/kappale. ”Ne myydään puoleen hintaan. Toki tämä on markkinointia juomabrändeille, jotka tekevät tämän mahdolliseksi. Emme tee tällä bisnestä”, kommentoi Stephan N’gawe Royal-ravintoloilta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hyväksytäänkö animaatiot lopulta aikuisten viihteeksi: Teattereihin tulevassa hittileffassa teurastetaan päähenkilöitä ja se on lapsilta kielletty

 2. 2

  Sointi Jazz Orchestra toivoo twiittimyrskyä Suomen-kiertueensa avauskonsertin aikana Malmitalolla

 3. 3

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 4. 4

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 5. 5

  Pikatestissä Kampin pieni salaattiravintola, jossa annoksista saa selville kaiken mahdollisen

 6. 6

  Carpool Karaoke -hittivideoista tunnettu James Cordenin show tulee Ylelle

 7. 7

  Kännykän näprääminen meni yli, tarvitset siis askeesiharjoituksia, sanoo teologi

 8. 8

  Nämä asiat voisimme oppia keppihevosia harrastavilta tytöiltä, jotka tsemppaavat toisiaan ja taistelevat latistamista vastaan, psykologi kertoo

 9. 9

  Aikuisten animaatiosarja fiilisteli McDonald’sin 90-luvun dippikastiketta ja synnytti nettikansanliikkeen – yhtiö harkitsee nyt dipin tuomista takaisin

 10. 10

  Nytpedia: Tällainen yhtye on Pertti Kurikan nimipäivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Ihastuttavasti hellivä viiniravintola Wino on parasta uutta Kalliossa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Maistuisiko vapaan kissan kakkakahvi tai viskikahvi? Tässä 3 maisteluvinkkiä viikonlopun kahvifestivaalille

 10. 10

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 4. 4

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 5. 5

  Sotatanner – raportti Malmön monikulttuurisesta helvetistä

 6. 6

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 9. 9

  Trumpin poika twiittasi selfien valeuutiset-paidassa ja tuplapeukuttaen, internet rakastui ja muutti meemeiksi

 10. 10

  Norjan Huippuvuorille avattiin ydintuhon kestävä ”ikuinen” holvi ihmiskunnan tietoaarteille – tällainen se on

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 2. 2

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 3. 3

  Suomi maksaa naapureihin verrattuna asiantuntijoille pientä palkkaa – ”Tukholmassa maksetaan joistain tehtävistä Suomeen verrattuna tuplasti”

 4. 4

  Kristityiksi kääntyneitä turvapaikanhakijoita ei pidä palauttaa

 5. 5

  Tieteelliset tosiasiat hylätään humpuukina, jos ne horjuttavat omaa maailmankuvaa – ”Ihmiset kyseenalaistavat tutkijoiden motiivit ja sitoumukset”

 6. 6

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 7. 7

  Sunnuntaina lyötiin murskaksi Ranskan vanha valta – murtuuko tässä myös brexitin ja Trumpin käynnistämä hyökyaalto?

 8. 8

  Sydänsairaudesta, aivokasvaimesta, keuhkosyövästä ja murtuneesta lonkasta kärsivälle yli 90-vuotiaalle toitotetaan, että ”kotona on paras”

 9. 9

  HS Ranskassa: Le Penin kannattaja liikuttui pettymyksestä, vaikka äärioikeiston johtaja pääseekin jatkoon

 10. 10

  Edessä hulppea nousu vai joko se päättyi? Nämä kuusi tekijää keikuttavat Suomenkin taloutta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 2. 2

  Kieltäytyikö isoisä puhumasta sodasta? Vanhemman sukulaisen vaiheista talvi- ja jatkosodassa saa selville yllättävän paljon netissä

 3. 3

  Facebook valtasi Suomen 10 vuotta sitten ja muutti meitä ihmisinä – vaikutus on tutkijan mukaan ”järisyttävän iso”

 4. 4

  Lapsitähden jäähyväiset – ”Oli pakko antaa periksi, jouduin tekemään kuntoliikkujan treenejä”

 5. 5

  Ranskan vaaleissa toiselle kierrokselle menevät EU-myönteinen Macron ja oikeistopopulisti Le Pen – perinteisille puolueille rökäletappio

 6. 6

  Köyhät, rikkaat ja maahanmuuttajat asuvat yhä useammin omilla alueillaan – asuinalueet eriarvoistuvat erityisesti Turussa

 7. 7

  Kela ja VR noudattivat Antti Tuiskun ohjetta – mutta jokin tässä tökkii

 8. 8

  Onnen päivät -sarjan ”pikkuriiviö” kuoli – Erin Moran oli lapsitähti, jonka tragediaksi koitui rooleitta jääminen aikuisena

 9. 9

  Sekä kuljettaja että matkustaja simahtivat ”Haagan jättiläiseen” – sekavat miehet oli Helsingin poliisin mukaan pakko pitää sidottuina vielä sairaalassakin

 10. 10

  Munkkiniemessä odotettiin postia kaksi viikkoa, tärkeä lasku maksamatta – jakeluongelmat jatkuvat Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nämä tuotteet katoavat kauppojen hyllyistä varkaiden taskuun – kauppa päätyi piilottamaan jopa 1,30 euron kurkumapurkit palvelutiskin taakse

 2. 2

  Maailman vaarallisin tulivuori oireilee uhkaavasti – Kun Campi Flegrei taas räjähtää, vaarassa on miljoonia ihmisiä

 3. 3

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 4. 4

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 5. 5

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 6. 6

  Gynekologian ohittaminen on kultakaivos työterveyshuollon palveluita tuottavalle yritykselle

 7. 7

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 8. 8

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 9. 9

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 10. 10

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 11. Näytä lisää