Valikko

Tämä mies on pappi ja haltiakielen lausujamestari – ja nyt hän lukee teille uutiset Tolkienin Keski-Maasta

Suomalainen Petri Tikka on maailman parhaita haltiakielen taitajia, ja lukee meille tässä Keski-Maan uutiset.

Yllä olevalla videolla mies lukee Keski-Maasta kertovia uutisia haltiakielellä.

Hän sanoo:

Curumo hosta túra úme telpeva Angoston; mo cene Endóre taura carastale har i osto. I carastier cé sauratuvar vilya.

Queni enétier lil cendaler i núle ”morne roquenion” Endoresse palan. Ingolmor sanar sa i cendaler er incar alasaile nar.

Nyatil nórello Periandion: Vilvo Lavingi, sinwa an utúries i lóce Ráhu, avánie ve rinca merendello nostareryava.

Lauce súlir caituvar ilya Endorenna. Lairina áre rahtuva Eppelo Lómíva tenna Ondóre. Ulyale úva Ondóreo rómenna, yasse mo cenuva loalúmen alasenya untúpie lumboiva ahosta.

Már' andúne, vinyar ata enwa.

Suomeksi se tarkoittaa:

Saruman investoi jättisumman Rautapihaan, Keski-Maan suurimpiin kuuluva rakennusprojekti näkyy linnoituksen lähistöllä. Rakennustyöt saattavat paikoitellen heikentää ilmanlaatua.

Ympäri Keski-maata on tehty lisää havaintoja salaperäisistä "mustista ratsastajista". Asiantuntijat pitävät havaintoja taikauskona.

Seurapiiriuutisia Konnusta: Smaug-lohikäärmeen kukistajana tunnettu Bilbo Reppuli katosi mystisesti kesken syntymäpäiviensä.

Lämmin sää jatkuu koko Keski-Maassa. Kesäinen lämpötila ulottuu Varjovuorilta aina Gondoriin saakka ulottuvalla alueella. Sateen riski kasvaa Gondorista itään ulottuvalla vyöhykkeellä, jonne kerääntyy vuodenaikaan nähden paksu pilvipeite.

Hyvää illanjatkoa, uutiset taas huomenna.

Mies on helsinkiläinen Petri Tikka, 29. Hän on yksi maailman parhaita haltiakielen taitajia, ja paras lausuja.

Se johtuu osin siitä, että videolla kuuluva haltiakieli, quenya, perustuu suomen kieleen.

”Suomalainen voi helpommin ymmärtää näiden vokaalien ja tiettyjen konsonanttien laatua”, Tikka selittää.

Ylä-asteella Tikka luki fantasiakirjailija J. R. R. Tolkienin Taru sormusten herrasta -kirjat ja oli myyty.

”Siinä tarinassa ei ollut suurta sankaria, joka voittaa pahan, vaan päähenkilö uhrautuu. Parhaat tarinat eivät mene niin suoraviivaisesti”, hän sanoo.

Englantilainen kirjailija ja kielitieteilijä Tolkien keksi maailman nimeltä Keski-Maa.

Ensimmäiseen maailmansotaan joutunut parikymppinen Tolkien alkoi hahmotella sitä suurin piirtein juoksuhaudoissa.

Hän kehitti Keski-Maalle esihistorian, kansat ja kansoille omat kielet. Jotkin kielet, kuten Atlantiksen kohtalon kokeneiden númenorilaisten adûnaicin, hän vain hahmotteli.

Pikkutarkkaa kielioppia, sanastoa ja ääntämisohjeita myöten Tolkien kehitteli kaksi kieltä, joita kauniit ja viisaat haltiat puhuivat.

Sindarinin hän pohjasi muinaiseen kymriin eli Walesin kieleen. Toisen, quenyan pohjana hän käytti suomea sekä toista lempikieltään latinaa.

Nuorena lingvistina Tolkien oli tutustunut suomen kielen kielioppiin ja ihastunut siihen totaalisesti. Hän luki Kalevalaa suomeksi ja imi siitä vaikutteita.

Sormusten herrat ahmittuaan Petri Tikka päätti opetella haltiakieltä.

Hän löysi itsensä norjalaisen kielitieteilijän ja maailman parhaan Tolkien-kielten tuntijan Helge Fauskangerin tekemältä nettisivulta. Sieltä löytyi kaikki tarvittava, sanalistat ja ääntämisohjeet.

Sittemmin esimerkiksi muinaishepreaa, muinaiskreikkaa ja latinaa opiskellut Tikka on kääntänyt erilaisia tekstejä ja lauluja quenyaksi. Hän on tunnettu haltiakielten ekspertti, joka esiintyy esimerkiksi suomalaisessa Tolkien-dokkarissa Eru Ilúvatar, joka esitetään lauantaina Helsingissä.

Vuonna 2013 Tikka isännöi Helsingissä järjestettyä kansainvälistä Tolkien-konferenssia. Sen yhteydessä hän johti Temppelinaukion kirkossa erityisen Tolkien-jumalanpalveluksen, joka pidettiin suomeksi, englanniksi ja quenyaksi.

Niin, Tikka on koulutukseltaan pappi. Hän sai pappisvihkimyksen vuonna 2011 ja teki viransijaisuuksia Kotkassa ja Helsingissä ennen väitöskirjatutkijaksi ryhtymistä.

Hänen lopputyönsä otsikko oli Eru Ilúvatar: Jumala J. R. R. Tolkienin legendariumissa. Myös Tähtien sotaa fanittava Tikka ei ole koskaan törmännyt ongelmiin yhdistäessään fantasiaintoilua ja papin työtä.

Luther kirjoitti satuja. Elias Lönnrotkin oli virsirunoilija ja keräsi Kalevalan tarinat.”

”Tarut ja fantasiathan kertovat ihmisten syvimmästä todellisuudesta sellaisessa muodossa, joka on helpompi sulattaa kuin jos lukisi suoraan historiaa tai Raamattua”, Tikka sanoo.

Taru sormusten herrasta kertookin Tikan mukana hengellisestä arvomaailmasta.

Sormusta kantava ja toisten puolesta uhrautuva hobitti Frodo edustaa yhtä Jeesuksen puolta, viisas tietäjä Gandalf toista ja ihmisten kuningas Aragorn kolmatta.

On yleistä tietoa, että Tolkien oli roomalais-katolinen, ja keskusteli paljon henkisyydestä hyvän ystävänsä C. S. Lewisin kanssa. Alun perin ateisti Lewis loi myöhemmin Narnian tarinat -lastenkirjoihinsa erittäin suoraviivaisen Jeesus-vertauskuvan: kuolleista nousevan Aslan-leijonan.

”Tolkien itse kirjoitti, että Taru sormusten herrasta on tarkoitettu pelkästään viihteeksi, mutta sanoi sen myös olevan perustavanlaatuisesti kristillinen teos.”

On pakko kysyä, kuka on Tikan suosikkihahmo trilogiassa.

”Kyllä se on kirjojen Frodo”, hän vastaa ja viittaa Peter Jacksonin ohjaamaan elokuvatrilogiaan, jossa Elijah Woodin esittämä hahmo esitetään huomattavasti nuorempana kuin Tolkien tarkoitti.

Frodo elää ihan tavallista elämää kotonaan 50-vuotiaaksi ja on silti kiinnostunut maailmasta, perustelee Tikka. Pienessä kyläyhteisössä elävät hobitit muistuttavat ehkä hieman suomalaisia.

”Tai hobitit ovat kuin minkä tahansa maan kylähulluja, jotka juoruilevat keskenään.”

Frodo ottaa harteilleen vastuun mahtisormuksen tuhoamisesta vaikka tietää, että on epätäydellinen. Matkan varrella hän oppii armahtamaan sormuksen orjuuttamaa Klonkkua. Frodo oppii siis syvästi elämästä.

”Lopussa Frodolla on haikeus ja surumielisyys sydämessään”, Tikka sanoo.

”Se varmasti heijastaa jotain Tolkienista itsestään.”

Riitta Jalosen dokumenttielokuva Eru Ilúvatar – The Ethos of Tolkien's Lore esitetään ilmaiseksi lauantaina 30. tammikuuta klo 16 kirjakauppa Arkadiassa (Nervanderinkatu 11)

Lue myös: Petri Tikka uskoo Tolkieniin ja Jumalaan

Suomalaispastori laulaa Satumaatangon haltiakielellä – katso video

Tarkennus klo 14.10: Lönnrot oli virsirunoilija.

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Meryl Streep vaati puheessa kunnioitusta ihmisille ja haukkui Donald Trumpin – Trump haukkui Twitterissä Streepin takaisin

 4. 4

  Päivän trendi: Metsuriseksuaali on seksikäs ulkoilmamies

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 7. 7

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 8. 8

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 9. 9

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 10. 10

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 3. 3

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Opas miehen hankintaan

 6. 6

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 7. 7

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 10. 10

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää