Valikko

Saamelaisyhteisö ei hyväksynyt lesboutta – sisarukset tekivät koettelemuksista dokumenttielokuvan

Märät säpikkäät -sarjasta tunnetun saamelaisen ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Suvi Westin dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) sai ensi-iltansa Docpoint-festivaalilla.

Miltä tuntuu tulla syrjityksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi?

Pahalta, tietysti. Sellaiselta, jota asiaa kokematon ei varmasti voi kuvitellakaan.

Entä se, jos syrjintää kokee oman vähemmistön sisällä? Valtaväestön sortaman kansan, johon kokee kuuluvansa ja jonka juuria ei haluaisi hylätä – mutta jolta saatu viesti on ”sinä et voi kuulua meihin.”

Siitä kertoo saamelaisen Suvi Westin ohjaama tuore dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni), joka sai ensi-iltansa tiistaina Docpoint-festivaalilla. Elokuvan päähenkilö on Westin pikkusisko Kaisa, joka asuu nykyään Helsingissä ja elää parisuhteessa naisen kanssa. Vanhoillinen saamelaisyhteisö ei hyväksynyt Kaisan homoseksuaalisuutta, mikä on jättänyt häneen syvät haavat.

”Kyllä mä väkisinkin oon joistakin asioista katkera. Siitä, että jotkut ihmiset on saaneet mut tosi heikoksi”, Kaisa West sanoo eräässä kohtaa filmiä.

Aihe on vakava, vaikka Suomen suuri yleisö tunteneekin Suvi Westin enimmäkseen humoristisista viihdeohjelmista. West muistetaan esimerkiksi Märät säpikkäät -sketsisarjasta sekä Rakkauden FAQ -ohjelman panelistina.

West, 33, on paljon muutakin kuin viihdyttäjä. Hän työskennellyt saamelaiskulttuurin parissa vuosia: kuvannut lyhytdokumentteja, työskennellyt Norjan saamenkielisessä radiossa toimittajana ja vetänyt Inarin Skabgamovat-elokuvafestivaalia monta vuotta (nyt festivaalia johtaa Märät säpikkäät -kollega Anne Kirste Aikio).

”En halua olla pelkkä viihdyttäjä tai pelkkä dokumentaristi, tai pelkästään tietynlaisten dokkarien tekijä”, hän sanoo.

West painottaa myös, ettei halua leimautua nimenomaan saamelaiseksi tekijäksi. Se ei tarkoita, etteikö hän olisi saamelaisuudestaan ylpeä. Vaikka West on pikkusiskonsa tavoin asunut vuosia Helsingissä, hän on omien sanojensa mukaan täällä edelleen ”vain lomalla.”

Sparrooabbánin kuvaaminen alkoi tasan kolme vuotta sitten. Aiheen pohtimisen West oli aloittanut jo pari-kolme vuotta sitä ennen. Vaikka prosessi oli pitkä ja aihe vaikea, lähti Kaisa-sisko mukaan helposti.

"Meillä on hyvät välit ja hän varmaankin luotti muhun, että mikä tämä homma tulee olemaan. Vaikka en alkuvaiheissa itsekään tiennyt, mistä elokuva lopulta kertoo.”

Westin aiemmatkin lyhyet dokumentit ovat olleet omaelämäkerrallisia. Ne ovat sijoittuneet kotiseudulle pohjoiseen ja käsitelleet usein omaa perhettä: isää, äitiä, isoisää tai mummoa.

”Yhden henkilön tarinan kautta olen sitten yrittänyt käsitellä jotain laajempaa asiaa”, West sanoo.

Uudessa elokuvassa seurataan aluksi Kaisan ja tämän puolison Linnean elämää Helsingissä, jossa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat voivat olla avoimemmin omia itsejään, jopa kirkon piirissä.

Uskonto on Kaisalle tärkeä asia elämässä. Hän on kouluttautunut diakonissaksi, vaikka ei alan töitä ole tehnytkään. Ja siitä huolimatta, että hänen kotiseudullaan kokemansa syrjintä on ollut ennen muuta uskonnosta juontuvaa.

Kirkko on ollut kiinteä osa Westien elämää lapsuudesta asti, perheen äitikin on työskennellyt aikanaan diakonissana.

"Eikä Utsjoella hirveästi ole muita toimijoita kuin seurakunta", West sanoo.

Kaisa toi seksuaalisen suuntautumisensa julki parikymppisenä. Sen hyväksyminen ei ollut muulle perheelle aivan ongelmatonta, mutta alkujärkytyksen jälkeen asiasta selvittiin. Sen sijaan muussa yhteisössä vallitsevat vanhoilliset asenteet tekivät elämästä vaikeaa. Kirkon puolelta annettiin ymmärtää homoseksuaalisuuden olevan väärin ja syntiä.

Asenteet ovat näkyneet eräänlaisina hiljaisina signaaleina, West kertoo.

"Eihän saamelaiset ole sellaisia, että alkaisi heitellä kananmunia tai huutamaan päin naamaa. Tuomitsevuus näytetään hiljentymällä. Sitähän mun sisko on kohdannut paljon, että jos vaikka multa kysytään että mitä mun rakkauselämälle ja poikaystäville kuuluu, häneltä kysytään vain että ’opiskeletkos sinä nyt vai oletko töissä.’”

Kristinusko ei tietenkään ole osa alkuperäistä saamelaista perinnettä. Saamelaisia alettiin käännyttää kristinuskoon 1600-luvulla. Sparrooabbànin alussa esitetäänkin teoria, että saamelaisten muinaisuskossa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on ollut ongelmatonta – vasta kirkko on tehnyt saamelaisista vanhoillisia.

Samaa kerrotaan monista muista alkuperäiskansoista. Dokumentissa asiasta puhuvat Kanadan alkuperäisväestöön kuuluvat ihmiset.

Voiko saamelaisyhteisön kipukohtaan sitten löytyä jokin ratkaisu?

Elokuvan käännekohta on, kun West vie siskonsa kohtaamaan vaikeaa menneisyyttään. He lähtevät kotiseudulleen ja saamelaisten Riddu Riđđu -festivaalille. Tarkoitus on kertoa sikäläisille, mistä aiheesta he tekevät dokumenttia – siis homoseksuaalisuudesta ja saamelaisten suhtautumisesta siihen. Mutta:

"Ei me vaan pystytty. Tuli jonkinlainen lamaantuminen”, West sanoo.

”Täältä (Helsingistä) katsottuna asiat tuntuvat helposti mustavalkoisilta. Siltä, että kyllähän me tällainen pystytään hoitamaan. Mutta sitten kun on paikan päällä, oman väen keskellä, se ei olekaan enää helppoa. Päätettiin, että annetaan nyt vain periksi.”

Festivaalilla sisarukset keskustelevat asiasta Pauliina Feodoroffin kanssa, jolla on niin ikään vaikeita kokemuksia kahdessa vähemmistössä elämisestä.

Elokuvaohjaaja Feodoroff on pitkän linjan saamelaisaktivisti. Hän on toiminut Saamelaisneuvoston puheenjohtajana ja otti näkyvästi kantaa kansansa puolesta jopa Linnan juhlissa. Siellä hän esiintyi numero 169 ohimoonsa maalattuna. Numero viittasi alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaan ILO 169 -sopimukseen, jota Suomen edellinen hallitus ei ratifioinut.

Ja Feodoroff on myös parisuhteessa naisen kanssa, mikä on aiheuttanut ongelmia saamelaisyhteisössä toimimisessa. Eli on oma kansa, jonka puolustamisen eteen tekee valtavasti töitä, mutta sitten jotkut omaan väkeen kuuluvat haluavat sulkea pois.

Ajetteletko, että saamelaisilla homoseksuaaleilla on joku paikka saamelaisyhteisössä, kysyy Suvi West Feodoroffilta.

Siihen Feodoroff ei yksinkertaisesti osaa vastata.

Westin harteita painaa eräänlainen vastuu Saamen asian edistämisestä.

Hän sanoi parin vuoden takaisessa HS-haastattelussa, että ”saamelainen syntyy omantunnontuska ja syyllisyys harteillaan.

Työtä hankaloittaa, etteivät saamelaiset ole Suomen mediassa juuri koskaan, eivätkä suomalaiset tiedä saamelaisista mitään, West sanoo. Hän syyttää koululaitosta ja valtiota, jotka eivät halua kertoa suomalaisille saamelaisten historiasta tai nykytilasta.

”Aina kun joku saamelainen on esillä, suomalaiset ajattelevat että tämä on absoluuttinen totuus koko kansasta. Märkien säpikkäiden aikaan jotkut luulivat, että me tehdään dokumenttisarjaa saamelaisesta kulttuurista, mikä oli aivan absurdia”, West puuskahtaa.

Niinpä Sparrooabbáninkin tekeminen sai Westin miettimään, onko oikein tehdä dokumenttia, jossa kritisoidaan saamelaisia ja annetaan yhteisöstä vähemmän ruusuinen kuva.

”Kun oikeaa tietoa ei ole mistään saatavilla, niin monen saamelaisen mielestä olisi parempi antaa kansasta vain positiivinen kuva."

Hankalia asioita täytyy kuitenkin hänestä käsitellä.

”Toki tämä tuo saamelaisten imagolle hallaa, mutta voiko se tuoda myös jotain hyvää? Voidaanko me alkaa puhua tästä ja ryhtyä paranemaan yhteisönä?”

Dokumentin teon aikana esimerkiksi tasa-arvoinen avioliitto meni eduskunnassa läpi, ja West uskoo seksuaalivähemmistöjen parempaan tulevaisuuteen myös saamelaisyhteisössä.

”Esimerkiksi nykynuorille seksuaalinen suuntaus ei enää ole mikään ongelma.”

Pohjoisessa vierailun jälkeen dokumentissa keskitytään Kaisan elämään: haaveisiin lapsesta, Suvin yrityksiin auttaa häntä, jotka eivät aina onnistu. Matkan varrella koetaan raskaitakin vaiheita. Helppoa dokumentin teko ei ollut, West myöntää, mutta lopettaa ei voinut.

"En ole varmaan ainoa dokumenttiohjaaja, joka on tällaisen matkan tehnyt."

Kaisa West on nähnyt lopputuloksen ja seisoo sen takana, mikä on Suvi Westille ohjaajana – ja siskona – tietysti kaikkein tärkeintä.

Yksi asia on nimittäin monia teemoja käsittelevässä Sparrooabbánissa ylitse muiden.

"Sisaruus. Se on se pääteema, vaikka on vähän piilotettukin."

Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) -elokuvan toinen esitys Docpoint-festivaalilla perjantaina (Kinopalatsi 7 klo 19). Suvi West on paikalla näytöksessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa
 • Saamelaiset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  Lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n vakavan haastattelun, videosta tuli päivän isoin nettihitti

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 7. 7

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 8. 8

  Tässä viisi mahtavaa reittiä pyöräretkille Helsingin seudulla, mennään!

 9. 9

  Tässä 6 pientuottajaa, joiden jäätelöä saa Helsingistä – vegaanistakin jäätelöä saa jo useimmista paikoista

 10. 10

  Trumpin tiedottajan viime viikko oli yhtä piinaa, nyt tapahtumat koottiin tähän Saturday Night Liven uuteen sketsiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 10. 10

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 4. 4

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 5. 5

  Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

 6. 6

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 7. 7

  Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

 8. 8

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 9. 9

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 10. 10

  Räikköseltä kritiikkiä kisan voiton ratkaisseelle varikkotaktiikalle: ”Heillä oli tietysti syynsä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 4. 4

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 5. 5

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 6. 6

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 7. 7

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää