Valikko

Saamelaisyhteisö ei hyväksynyt lesboutta – sisarukset tekivät koettelemuksista dokumenttielokuvan

Märät säpikkäät -sarjasta tunnetun saamelaisen ohjaaja-näyttelijä-käsikirjoittaja Suvi Westin dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) sai ensi-iltansa Docpoint-festivaalilla.

Miltä tuntuu tulla syrjityksi seksuaalisen suuntautumisensa vuoksi?

Pahalta, tietysti. Sellaiselta, jota asiaa kokematon ei varmasti voi kuvitellakaan.

Entä se, jos syrjintää kokee oman vähemmistön sisällä? Valtaväestön sortaman kansan, johon kokee kuuluvansa ja jonka juuria ei haluaisi hylätä – mutta jolta saatu viesti on ”sinä et voi kuulua meihin.”

Siitä kertoo saamelaisen Suvi Westin ohjaama tuore dokumentti Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni), joka sai ensi-iltansa tiistaina Docpoint-festivaalilla. Elokuvan päähenkilö on Westin pikkusisko Kaisa, joka asuu nykyään Helsingissä ja elää parisuhteessa naisen kanssa. Vanhoillinen saamelaisyhteisö ei hyväksynyt Kaisan homoseksuaalisuutta, mikä on jättänyt häneen syvät haavat.

”Kyllä mä väkisinkin oon joistakin asioista katkera. Siitä, että jotkut ihmiset on saaneet mut tosi heikoksi”, Kaisa West sanoo eräässä kohtaa filmiä.

Aihe on vakava, vaikka Suomen suuri yleisö tunteneekin Suvi Westin enimmäkseen humoristisista viihdeohjelmista. West muistetaan esimerkiksi Märät säpikkäät -sketsisarjasta sekä Rakkauden FAQ -ohjelman panelistina.

West, 33, on paljon muutakin kuin viihdyttäjä. Hän työskennellyt saamelaiskulttuurin parissa vuosia: kuvannut lyhytdokumentteja, työskennellyt Norjan saamenkielisessä radiossa toimittajana ja vetänyt Inarin Skabgamovat-elokuvafestivaalia monta vuotta (nyt festivaalia johtaa Märät säpikkäät -kollega Anne Kirste Aikio).

”En halua olla pelkkä viihdyttäjä tai pelkkä dokumentaristi, tai pelkästään tietynlaisten dokkarien tekijä”, hän sanoo.

West painottaa myös, ettei halua leimautua nimenomaan saamelaiseksi tekijäksi. Se ei tarkoita, etteikö hän olisi saamelaisuudestaan ylpeä. Vaikka West on pikkusiskonsa tavoin asunut vuosia Helsingissä, hän on omien sanojensa mukaan täällä edelleen ”vain lomalla.”

Sparrooabbánin kuvaaminen alkoi tasan kolme vuotta sitten. Aiheen pohtimisen West oli aloittanut jo pari-kolme vuotta sitä ennen. Vaikka prosessi oli pitkä ja aihe vaikea, lähti Kaisa-sisko mukaan helposti.

"Meillä on hyvät välit ja hän varmaankin luotti muhun, että mikä tämä homma tulee olemaan. Vaikka en alkuvaiheissa itsekään tiennyt, mistä elokuva lopulta kertoo.”

Westin aiemmatkin lyhyet dokumentit ovat olleet omaelämäkerrallisia. Ne ovat sijoittuneet kotiseudulle pohjoiseen ja käsitelleet usein omaa perhettä: isää, äitiä, isoisää tai mummoa.

”Yhden henkilön tarinan kautta olen sitten yrittänyt käsitellä jotain laajempaa asiaa”, West sanoo.

Uudessa elokuvassa seurataan aluksi Kaisan ja tämän puolison Linnean elämää Helsingissä, jossa seksuaalivähemmistöihin kuuluvat voivat olla avoimemmin omia itsejään, jopa kirkon piirissä.

Uskonto on Kaisalle tärkeä asia elämässä. Hän on kouluttautunut diakonissaksi, vaikka ei alan töitä ole tehnytkään. Ja siitä huolimatta, että hänen kotiseudullaan kokemansa syrjintä on ollut ennen muuta uskonnosta juontuvaa.

Kirkko on ollut kiinteä osa Westien elämää lapsuudesta asti, perheen äitikin on työskennellyt aikanaan diakonissana.

"Eikä Utsjoella hirveästi ole muita toimijoita kuin seurakunta", West sanoo.

Kaisa toi seksuaalisen suuntautumisensa julki parikymppisenä. Sen hyväksyminen ei ollut muulle perheelle aivan ongelmatonta, mutta alkujärkytyksen jälkeen asiasta selvittiin. Sen sijaan muussa yhteisössä vallitsevat vanhoilliset asenteet tekivät elämästä vaikeaa. Kirkon puolelta annettiin ymmärtää homoseksuaalisuuden olevan väärin ja syntiä.

Asenteet ovat näkyneet eräänlaisina hiljaisina signaaleina, West kertoo.

"Eihän saamelaiset ole sellaisia, että alkaisi heitellä kananmunia tai huutamaan päin naamaa. Tuomitsevuus näytetään hiljentymällä. Sitähän mun sisko on kohdannut paljon, että jos vaikka multa kysytään että mitä mun rakkauselämälle ja poikaystäville kuuluu, häneltä kysytään vain että ’opiskeletkos sinä nyt vai oletko töissä.’”

Kristinusko ei tietenkään ole osa alkuperäistä saamelaista perinnettä. Saamelaisia alettiin käännyttää kristinuskoon 1600-luvulla. Sparrooabbànin alussa esitetäänkin teoria, että saamelaisten muinaisuskossa suhtautuminen homoseksuaalisuuteen on ollut ongelmatonta – vasta kirkko on tehnyt saamelaisista vanhoillisia.

Samaa kerrotaan monista muista alkuperäiskansoista. Dokumentissa asiasta puhuvat Kanadan alkuperäisväestöön kuuluvat ihmiset.

Voiko saamelaisyhteisön kipukohtaan sitten löytyä jokin ratkaisu?

Elokuvan käännekohta on, kun West vie siskonsa kohtaamaan vaikeaa menneisyyttään. He lähtevät kotiseudulleen ja saamelaisten Riddu Riđđu -festivaalille. Tarkoitus on kertoa sikäläisille, mistä aiheesta he tekevät dokumenttia – siis homoseksuaalisuudesta ja saamelaisten suhtautumisesta siihen. Mutta:

"Ei me vaan pystytty. Tuli jonkinlainen lamaantuminen”, West sanoo.

”Täältä (Helsingistä) katsottuna asiat tuntuvat helposti mustavalkoisilta. Siltä, että kyllähän me tällainen pystytään hoitamaan. Mutta sitten kun on paikan päällä, oman väen keskellä, se ei olekaan enää helppoa. Päätettiin, että annetaan nyt vain periksi.”

Festivaalilla sisarukset keskustelevat asiasta Pauliina Feodoroffin kanssa, jolla on niin ikään vaikeita kokemuksia kahdessa vähemmistössä elämisestä.

Elokuvaohjaaja Feodoroff on pitkän linjan saamelaisaktivisti. Hän on toiminut Saamelaisneuvoston puheenjohtajana ja otti näkyvästi kantaa kansansa puolesta jopa Linnan juhlissa. Siellä hän esiintyi numero 169 ohimoonsa maalattuna. Numero viittasi alkuperäiskansojen oikeuksia koskevaan ILO 169 -sopimukseen, jota Suomen edellinen hallitus ei ratifioinut.

Ja Feodoroff on myös parisuhteessa naisen kanssa, mikä on aiheuttanut ongelmia saamelaisyhteisössä toimimisessa. Eli on oma kansa, jonka puolustamisen eteen tekee valtavasti töitä, mutta sitten jotkut omaan väkeen kuuluvat haluavat sulkea pois.

Ajetteletko, että saamelaisilla homoseksuaaleilla on joku paikka saamelaisyhteisössä, kysyy Suvi West Feodoroffilta.

Siihen Feodoroff ei yksinkertaisesti osaa vastata.

Westin harteita painaa eräänlainen vastuu Saamen asian edistämisestä.

Hän sanoi parin vuoden takaisessa HS-haastattelussa, että ”saamelainen syntyy omantunnontuska ja syyllisyys harteillaan.

Työtä hankaloittaa, etteivät saamelaiset ole Suomen mediassa juuri koskaan, eivätkä suomalaiset tiedä saamelaisista mitään, West sanoo. Hän syyttää koululaitosta ja valtiota, jotka eivät halua kertoa suomalaisille saamelaisten historiasta tai nykytilasta.

”Aina kun joku saamelainen on esillä, suomalaiset ajattelevat että tämä on absoluuttinen totuus koko kansasta. Märkien säpikkäiden aikaan jotkut luulivat, että me tehdään dokumenttisarjaa saamelaisesta kulttuurista, mikä oli aivan absurdia”, West puuskahtaa.

Niinpä Sparrooabbáninkin tekeminen sai Westin miettimään, onko oikein tehdä dokumenttia, jossa kritisoidaan saamelaisia ja annetaan yhteisöstä vähemmän ruusuinen kuva.

”Kun oikeaa tietoa ei ole mistään saatavilla, niin monen saamelaisen mielestä olisi parempi antaa kansasta vain positiivinen kuva."

Hankalia asioita täytyy kuitenkin hänestä käsitellä.

”Toki tämä tuo saamelaisten imagolle hallaa, mutta voiko se tuoda myös jotain hyvää? Voidaanko me alkaa puhua tästä ja ryhtyä paranemaan yhteisönä?”

Dokumentin teon aikana esimerkiksi tasa-arvoinen avioliitto meni eduskunnassa läpi, ja West uskoo seksuaalivähemmistöjen parempaan tulevaisuuteen myös saamelaisyhteisössä.

”Esimerkiksi nykynuorille seksuaalinen suuntaus ei enää ole mikään ongelma.”

Pohjoisessa vierailun jälkeen dokumentissa keskitytään Kaisan elämään: haaveisiin lapsesta, Suvin yrityksiin auttaa häntä, jotka eivät aina onnistu. Matkan varrella koetaan raskaitakin vaiheita. Helppoa dokumentin teko ei ollut, West myöntää, mutta lopettaa ei voinut.

"En ole varmaan ainoa dokumenttiohjaaja, joka on tällaisen matkan tehnyt."

Kaisa West on nähnyt lopputuloksen ja seisoo sen takana, mikä on Suvi Westille ohjaajana – ja siskona – tietysti kaikkein tärkeintä.

Yksi asia on nimittäin monia teemoja käsittelevässä Sparrooabbánissa ylitse muiden.

"Sisaruus. Se on se pääteema, vaikka on vähän piilotettukin."

Sparrooabbán (Minä ja pikkusiskoni) -elokuvan toinen esitys Docpoint-festivaalilla perjantaina (Kinopalatsi 7 klo 19). Suvi West on paikalla näytöksessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Kotimaa
 • Saamelaiset

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Tänne Tukholmassa oikeasti kannattaa mennä – 44 vinkkiä kaupunkilomaan

 7. 7

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 10. 10

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 6. 6

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 7. 7

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 8. 8

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 9. 9

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 10. 10

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 6. 6

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

 5. 5

  Trump toisti väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä – senaatin demokraattijohtaja sanoi, että Trump saisi lopettaa vaaleista puhumisen ja keskittyä johtamaan

 6. 6

  Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

 7. 7

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 8. 8

  Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

 9. 9

  Lopetetaan sinkkujen neuvominen

 10. 10

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

 6. 6

  Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

 7. 7

  Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

 8. 8

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 9. 9

  Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

 10. 10

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 4. 4

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 5. 5

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 6. 6

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää