Valikko

Jaksoarvio: Uusi X-Files rysäyttää heti ykkösjaksossa vanhat salaliitot nykyaikaan

Katsoimme uuden X-Filesin ensimmäisen jakson nimeltä Kamppailuni. Nämä asiat jäivät mieleen.

Legendaarisen hittisarja X-Filesin uudet jaksot alkoivat tiistaina myös Suomessa. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi ensimmäisen jakson (katsottavissa täällä), ja analysoi tässä sen kuvioita.

Varoitus, sisältää juonipaljastuksia sekä vanhasta sarjasta että uuden kauden ensimmäisestä jaksosta!

Ihan kuin olisi jouluaatto: vasta viikko sitten katsoin vanhan X-Filesin ensi kertaa ja heti perään pääsin kiinni uusiin jaksoihin.

Kirjoitin aiemmin kolme kuukautta kestäneestä projektistani, jonka aikana katsoin kokonaisuudessaan kaikki FBI-agenttipari Fox Mulderin (David Duchovny) ja Dana Scullyn (Gillian Anderson) seikkailut ensi kertaa.

Huomasin, että vielä 90-luvulla höyrypäisinä pidetyt Mulderin salaliittoteoriat ja epäluottamus instituutioihin tuntuivat nyt luontevilta, ja että tärkeintä oli lopulta Mulderin ja Scullyn välinen yhteys.

Saman ovat selkeästi tajunneet myös sarjan luoja Chris Carter tiimeineen: 10. kauden ensimmäinen jakso Kamppailuni nimittäin päivittää koko avaruusolentoja koskevan salaliiton tähän päivään, ja Mulderin ja Scullyn suhdettakin kosketellaan. Nimi viittaa kumpaakin päähahmoa ajaviin motiiveihin.

Jakson alussa on lyhyt, pakollinen historiakatsaus: Mulderin kertojanääni esittelee itsensä katsojille ja kertoo palavasta halustaan paljastaa suuri salaliitto, jolla avaruusolentojen olemassaolo on pimitetty ihmisiltä.

Avauskohtauksessa pöydälle läiskityt valokuvat ovat tarkoin valikoituja silmäniskuja vanhoille faneille, sillä ne esittävät alkuperäisestä sarjasta tuttuja tappajia (Tooms!) ja kohtauksia. Sitten Mulder toteaa saaneensa vuonna 1993 työparikseen erikoisagentti Dana Scullyn, jonka oli määrä tyrmätä hänen ”vaaralliset” teoriansa, ja hihittelin ääneen.

Mulder nimittäin kertoo Scullyn mukaantulon vain ”syventäneen” hänen ”pakkomiellettään”.

Voi veljet. Vuosikymmenen kestäneen sarjamurhaajien ja ufosikiöiden jahtaamisen, yhdessä valvottujen öiden ja loputtomien puhelumaratonien jälkeen voisi sanoa, että salaliitot eivät olleet se ainoa pakkomielle.

Scullysta ja Mulderista tuli pakkomielteitä kumpikin toisilleen.

Kun alkuperäinen sarja päättyi vuonna 2002, hallitusta pakoilevat Mulder ja Scully jäivät makaamaan sylikkäin hotellihuoneeseen ja odottelemaan avaruusolentojen vääjäämätöntä valtaannousua, jonka piti tapahtua mayojen ennustusten mukaisena maailmanlopun päivänä vuonna 2012.

Sen jälkeen tehdyssä elokuvassa Usko koetuksella (2008) Mulder ja Scully asuivat yhdessä, Scully työskenteli kutsumusammatissaan lääkärinä ja Mulder rakenteli salaliittojaan omassa miesleikkihuoneessaan.

Nyt selviää, että he ovat eronneet. Scully on muuttanut pois yhteisestä kodista ja työskentelee sairaalassa lastenkirurgina. Tapahtumat käynnistyvät kun Scully saa soiton entiseltä esimieheltään FBI:n apulaisjohtajalta Walter Skinneriltä (Mitch Pileggi), joka etsii Mulderia – Youtubessa supersuosittu oikeistolainen vloggari Tad O’Malley (Joel McHale) haluaisi tavata Mulderin, joka on ilmeisesti jonkin sortin kuuluisuus piireissä.

Rikas ja röyhkeä O’Malley on asehullu libertaari, joka jakaa Mulderin epäluottamuksen valtiota kohtaan. Ovela kettu Mulder suostuu kohtaamiseen vain jos vastahakoinen Scully on mukana.

Anderson ja Duchovny esiintyvät luontevasti parina, jonka välistä vetovoimaa raskauttavat suuret menetykset. Upea Anderson tuo Scullyyn aivan erityistä pistävyyttä ja auktoriteettia.

Mulderille luonteenomaista paranoiaa on yritetty tuoda tähän päivään ihan hauskoilla yksityiskohdilla.

Esimerkiksi läppärin webkameran päällä on laastari, ettei kukaan vain pääse tarkkailemaan.

X-Filesin sydämessä oleva salaliittojuoni saa erittäin toimivan, vuoteen 2016 päivitetyn version. Se on juuri niin posketon kuin on ollut tapana, mutta sangen vaikeasti seurattava.

Jo vanhassa sarjassa Mulder vakuuttui viidennen kauden kohdalla hetkeksi siitä, ettei mitään avaruusolentoja koskevaa salaliittoa ollutkaan, vaan sillä vain peitetään toista, vieläkin suurempaa huijausta.

Tässä ykkösjaksossa Mulder saa selville, mikä tuo huijaus on: salaliitto, jonka tarkoituksena on tehdä kansalaisista aivottomia kuluttajia ja ottaa Yhdysvallat haltuun. Kuvissa vilahtavat Saddam Hussein, George W. Bush, Obama ja Snowden.

Vihollinen ei tulekaan ulkoavaruudesta, vaan istuu vierellämme.

Alussa ollaan Roswellissa vuonna 1947. Avaruusalus iskeytyy maahan ja nuori mieslääkäri kuljetetaan bussilla paikan päälle sitä katsomaan.

Nykyhetkessä Mulder tapaa saman, jo iäkkään lääkärin öisessä puistossa. Hän on X-Filesille tyypillinen ”syväkurkku”, sisäpiiriläinen, joka johdattelee Mulderia totuuden äärelle antamalla pieniä vihjeitä.

Syväkurkkujen elinajanennuste ei ole ollut X-Filesissa kovin hyvä: ensimmäiset kaksi kuolivat väkivaltaisesti kun salaliittoa ylläpitäville miehille selvisi, että he olivat auttaneet Mulderia.

Vanhus vahvistaa Mulderille, että Roswell oli pelkkä vedätys: kyse on aina ollut ihmisten tekemästä salaliitosta, jossa avaruusolennotkin ovat olleet uhreja. Ihmiset ovat käyttäneet niiden DNA:ta yrittäessään luoda aina vain kehittyneempiä superihmisiä.

Kun vielä Mulder ja Scully tapaavat O’Malleyn välityksellä nuoren naisen nimeltä Sveta, joka paljastaa tulleensa ihmisten, ei alienien kidnappaamaksi ja lääketieteellisten kokeiden uhriksi, palaset on liitetty yhteen.

Fox Mulder ja Tad O’Malley aikovat paljastaa amerikkalaisille salaliiton, johon kuuluvat Saddamin vallasta syökseminen, Irakin sota, väestön lihottaminen livauttamalla maissisiirappia elintarvikkeisiin ja lopulta sähkömagneettinen pulssi, joka muuttaa ykköset nolliksi ja mahdollistaa monikansallisen eliitin suorittaman vallankaappauksen.

Osa tätä ”megasalaliittoa” on myös puolustusvoimien erittäin salainen alus, joka hyödyntää ulkoavaruudesta tullutta teknologiaa, pystyy ”gravitaatiopoimuajoon” eli muuttumaan näkymättömäksi ja katoamaan ja kulkee täysin ilman lentopetrolia.

Hallitus on pimittänyt tiedon teknologian olemassaolosta viimeiset 70 vuotta, jotta öljy-yhtiöt voisivat tienata triljoonia.

Aivan, edellämainittu mössö muistuttaa tämän hetken villeimpiä netissä kiertäviä teorioita. Siksi se sopii Mulderille, kaikkien foliohattupäiden isälle, niin hyvin.

Kamppailuni on aloitusjaksoksi kankea ja liian tavaran raskauttama. Jotakin olisi pitänyt pudottaa pois, jotta hahmot eivät jäisi niin etäisiksi. Nyt tapahtuu ihan kummia: esimerkiksi alussa O’Malleyta epäilevästi katsonut Scully tavataan seuraavassa hetkessä siemailemassa samppanjaa tämän limusiinissa.

Ehkä Scully vain päätti potkaista korkonsa kattoon?

Mulderin ja Scullyn koko historiaa tuntemattomille voi myös tulla aikamoisena yllätyksenä puolihuolimaton maininta Williamista, parin yhteisestä lapsesta. Odotettavasti kuulemme hänestä lisää pian.

Mitkä ovat O’Malleyn motiivit? Ja miksi Skinner näki niin paljon vaivaa saattaakseen O’Malleyn ja Mulderin yhteen?

Tekijätiimille on myös annettava ruusuja: ihanaa, kun ette lähteneet korjaamaan sitä, mikä ei ollut rikki.

Loistava päätös oli esimerkiksi palauttaa alkuperäiset, Mark Snow’n aavemaisen tunnusmusiikin tahdittamat alkutekstit. Vanhaa sarjaa tehtiin yhteensä yhdeksän tuotantokautta, ja niistä viimeisessä tuttu intro vaihdettiin pökkelöä tietokonegrafiikkaa sisältävään ja uudelleen sovitettuun karmeuteen.

Oli myös vain oikeus ja kohtuus lisätä FBI:n apulaisjohtaja Skinneriä esittävän Mitch Pileggin henkilökortti alkuteksteihin, niin keskeinen hahmosta on tullut.

Komean harmaan parransängyn kasvattanut Pileggi näytti muuten hämmentävän hyvin säilyneeltä!

Agenttitarinoissa on oltava pääkonna ja Carter tiimeineen on tuonut takaisin sen legendaarisimman. Vanhan sarjan viimeisessä jaksossa tulipalossa kuollut Tupakkamies (William B. Davis) onkin yllättäen hengissä ja tupruttelee kaulassa olevasta avanteesta tupakkaa ihan vanhaan tahtiin.

Hän saa lopussa ikäviä, katsojia suuresti ilahduttavia uutisia:

X-Files on avattu uudelleen.

X-Filesin 10. kauden ensimmäinen ja toinen jakso katsottavissa nyt Fox Playssa. Kolmas jakso Foxilla tiistaina 2. helmikuuta klo 21.55.

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 3. 3

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 4. 4

  Muistattehan hittivideon, jossa lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n haastattelun? Tietysti lapset saivat oman animaatiosarjan

 5. 5

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 6. 6

  Youtube-supertähti Casey Neistat esiintyy Suomessa keväällä – tällaisista tempuista hänet tunnetaan

 7. 7

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 10. 10

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 25 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 3. 3

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 5. 5

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 6. 6

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 7. 7

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 4. 4

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 3. 3

  Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

 4. 4

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 5. 5

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 6. 6

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 7. 7

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 8. 8

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 9. 9

  Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

 10. 10

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää