Valikko

Jaksoarvio: Uusi X-Files rysäyttää heti ykkösjaksossa vanhat salaliitot nykyaikaan

Katsoimme uuden X-Filesin ensimmäisen jakson nimeltä Kamppailuni. Nämä asiat jäivät mieleen.

Legendaarisen hittisarja X-Filesin uudet jaksot alkoivat tiistaina myös Suomessa. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi ensimmäisen jakson (katsottavissa täällä), ja analysoi tässä sen kuvioita.

Varoitus, sisältää juonipaljastuksia sekä vanhasta sarjasta että uuden kauden ensimmäisestä jaksosta!

Ihan kuin olisi jouluaatto: vasta viikko sitten katsoin vanhan X-Filesin ensi kertaa ja heti perään pääsin kiinni uusiin jaksoihin.

Kirjoitin aiemmin kolme kuukautta kestäneestä projektistani, jonka aikana katsoin kokonaisuudessaan kaikki FBI-agenttipari Fox Mulderin (David Duchovny) ja Dana Scullyn (Gillian Anderson) seikkailut ensi kertaa.

Huomasin, että vielä 90-luvulla höyrypäisinä pidetyt Mulderin salaliittoteoriat ja epäluottamus instituutioihin tuntuivat nyt luontevilta, ja että tärkeintä oli lopulta Mulderin ja Scullyn välinen yhteys.

Saman ovat selkeästi tajunneet myös sarjan luoja Chris Carter tiimeineen: 10. kauden ensimmäinen jakso Kamppailuni nimittäin päivittää koko avaruusolentoja koskevan salaliiton tähän päivään, ja Mulderin ja Scullyn suhdettakin kosketellaan. Nimi viittaa kumpaakin päähahmoa ajaviin motiiveihin.

Jakson alussa on lyhyt, pakollinen historiakatsaus: Mulderin kertojanääni esittelee itsensä katsojille ja kertoo palavasta halustaan paljastaa suuri salaliitto, jolla avaruusolentojen olemassaolo on pimitetty ihmisiltä.

Avauskohtauksessa pöydälle läiskityt valokuvat ovat tarkoin valikoituja silmäniskuja vanhoille faneille, sillä ne esittävät alkuperäisestä sarjasta tuttuja tappajia (Tooms!) ja kohtauksia. Sitten Mulder toteaa saaneensa vuonna 1993 työparikseen erikoisagentti Dana Scullyn, jonka oli määrä tyrmätä hänen ”vaaralliset” teoriansa, ja hihittelin ääneen.

Mulder nimittäin kertoo Scullyn mukaantulon vain ”syventäneen” hänen ”pakkomiellettään”.

Voi veljet. Vuosikymmenen kestäneen sarjamurhaajien ja ufosikiöiden jahtaamisen, yhdessä valvottujen öiden ja loputtomien puhelumaratonien jälkeen voisi sanoa, että salaliitot eivät olleet se ainoa pakkomielle.

Scullysta ja Mulderista tuli pakkomielteitä kumpikin toisilleen.

Kun alkuperäinen sarja päättyi vuonna 2002, hallitusta pakoilevat Mulder ja Scully jäivät makaamaan sylikkäin hotellihuoneeseen ja odottelemaan avaruusolentojen vääjäämätöntä valtaannousua, jonka piti tapahtua mayojen ennustusten mukaisena maailmanlopun päivänä vuonna 2012.

Sen jälkeen tehdyssä elokuvassa Usko koetuksella (2008) Mulder ja Scully asuivat yhdessä, Scully työskenteli kutsumusammatissaan lääkärinä ja Mulder rakenteli salaliittojaan omassa miesleikkihuoneessaan.

Nyt selviää, että he ovat eronneet. Scully on muuttanut pois yhteisestä kodista ja työskentelee sairaalassa lastenkirurgina. Tapahtumat käynnistyvät kun Scully saa soiton entiseltä esimieheltään FBI:n apulaisjohtajalta Walter Skinneriltä (Mitch Pileggi), joka etsii Mulderia – Youtubessa supersuosittu oikeistolainen vloggari Tad O’Malley (Joel McHale) haluaisi tavata Mulderin, joka on ilmeisesti jonkin sortin kuuluisuus piireissä.

Rikas ja röyhkeä O’Malley on asehullu libertaari, joka jakaa Mulderin epäluottamuksen valtiota kohtaan. Ovela kettu Mulder suostuu kohtaamiseen vain jos vastahakoinen Scully on mukana.

Anderson ja Duchovny esiintyvät luontevasti parina, jonka välistä vetovoimaa raskauttavat suuret menetykset. Upea Anderson tuo Scullyyn aivan erityistä pistävyyttä ja auktoriteettia.

Mulderille luonteenomaista paranoiaa on yritetty tuoda tähän päivään ihan hauskoilla yksityiskohdilla.

Esimerkiksi läppärin webkameran päällä on laastari, ettei kukaan vain pääse tarkkailemaan.

X-Filesin sydämessä oleva salaliittojuoni saa erittäin toimivan, vuoteen 2016 päivitetyn version. Se on juuri niin posketon kuin on ollut tapana, mutta sangen vaikeasti seurattava.

Jo vanhassa sarjassa Mulder vakuuttui viidennen kauden kohdalla hetkeksi siitä, ettei mitään avaruusolentoja koskevaa salaliittoa ollutkaan, vaan sillä vain peitetään toista, vieläkin suurempaa huijausta.

Tässä ykkösjaksossa Mulder saa selville, mikä tuo huijaus on: salaliitto, jonka tarkoituksena on tehdä kansalaisista aivottomia kuluttajia ja ottaa Yhdysvallat haltuun. Kuvissa vilahtavat Saddam Hussein, George W. Bush, Obama ja Snowden.

Vihollinen ei tulekaan ulkoavaruudesta, vaan istuu vierellämme.

Alussa ollaan Roswellissa vuonna 1947. Avaruusalus iskeytyy maahan ja nuori mieslääkäri kuljetetaan bussilla paikan päälle sitä katsomaan.

Nykyhetkessä Mulder tapaa saman, jo iäkkään lääkärin öisessä puistossa. Hän on X-Filesille tyypillinen ”syväkurkku”, sisäpiiriläinen, joka johdattelee Mulderia totuuden äärelle antamalla pieniä vihjeitä.

Syväkurkkujen elinajanennuste ei ole ollut X-Filesissa kovin hyvä: ensimmäiset kaksi kuolivat väkivaltaisesti kun salaliittoa ylläpitäville miehille selvisi, että he olivat auttaneet Mulderia.

Vanhus vahvistaa Mulderille, että Roswell oli pelkkä vedätys: kyse on aina ollut ihmisten tekemästä salaliitosta, jossa avaruusolennotkin ovat olleet uhreja. Ihmiset ovat käyttäneet niiden DNA:ta yrittäessään luoda aina vain kehittyneempiä superihmisiä.

Kun vielä Mulder ja Scully tapaavat O’Malleyn välityksellä nuoren naisen nimeltä Sveta, joka paljastaa tulleensa ihmisten, ei alienien kidnappaamaksi ja lääketieteellisten kokeiden uhriksi, palaset on liitetty yhteen.

Fox Mulder ja Tad O’Malley aikovat paljastaa amerikkalaisille salaliiton, johon kuuluvat Saddamin vallasta syökseminen, Irakin sota, väestön lihottaminen livauttamalla maissisiirappia elintarvikkeisiin ja lopulta sähkömagneettinen pulssi, joka muuttaa ykköset nolliksi ja mahdollistaa monikansallisen eliitin suorittaman vallankaappauksen.

Osa tätä ”megasalaliittoa” on myös puolustusvoimien erittäin salainen alus, joka hyödyntää ulkoavaruudesta tullutta teknologiaa, pystyy ”gravitaatiopoimuajoon” eli muuttumaan näkymättömäksi ja katoamaan ja kulkee täysin ilman lentopetrolia.

Hallitus on pimittänyt tiedon teknologian olemassaolosta viimeiset 70 vuotta, jotta öljy-yhtiöt voisivat tienata triljoonia.

Aivan, edellämainittu mössö muistuttaa tämän hetken villeimpiä netissä kiertäviä teorioita. Siksi se sopii Mulderille, kaikkien foliohattupäiden isälle, niin hyvin.

Kamppailuni on aloitusjaksoksi kankea ja liian tavaran raskauttama. Jotakin olisi pitänyt pudottaa pois, jotta hahmot eivät jäisi niin etäisiksi. Nyt tapahtuu ihan kummia: esimerkiksi alussa O’Malleyta epäilevästi katsonut Scully tavataan seuraavassa hetkessä siemailemassa samppanjaa tämän limusiinissa.

Ehkä Scully vain päätti potkaista korkonsa kattoon?

Mulderin ja Scullyn koko historiaa tuntemattomille voi myös tulla aikamoisena yllätyksenä puolihuolimaton maininta Williamista, parin yhteisestä lapsesta. Odotettavasti kuulemme hänestä lisää pian.

Mitkä ovat O’Malleyn motiivit? Ja miksi Skinner näki niin paljon vaivaa saattaakseen O’Malleyn ja Mulderin yhteen?

Tekijätiimille on myös annettava ruusuja: ihanaa, kun ette lähteneet korjaamaan sitä, mikä ei ollut rikki.

Loistava päätös oli esimerkiksi palauttaa alkuperäiset, Mark Snow’n aavemaisen tunnusmusiikin tahdittamat alkutekstit. Vanhaa sarjaa tehtiin yhteensä yhdeksän tuotantokautta, ja niistä viimeisessä tuttu intro vaihdettiin pökkelöä tietokonegrafiikkaa sisältävään ja uudelleen sovitettuun karmeuteen.

Oli myös vain oikeus ja kohtuus lisätä FBI:n apulaisjohtaja Skinneriä esittävän Mitch Pileggin henkilökortti alkuteksteihin, niin keskeinen hahmosta on tullut.

Komean harmaan parransängyn kasvattanut Pileggi näytti muuten hämmentävän hyvin säilyneeltä!

Agenttitarinoissa on oltava pääkonna ja Carter tiimeineen on tuonut takaisin sen legendaarisimman. Vanhan sarjan viimeisessä jaksossa tulipalossa kuollut Tupakkamies (William B. Davis) onkin yllättäen hengissä ja tupruttelee kaulassa olevasta avanteesta tupakkaa ihan vanhaan tahtiin.

Hän saa lopussa ikäviä, katsojia suuresti ilahduttavia uutisia:

X-Files on avattu uudelleen.

X-Filesin 10. kauden ensimmäinen ja toinen jakso katsottavissa nyt Fox Playssa. Kolmas jakso Foxilla tiistaina 2. helmikuuta klo 21.55.

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 7. 7

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää