Valikko

Jaksoarvio: Uusi X-Files rysäyttää heti ykkösjaksossa vanhat salaliitot nykyaikaan

Katsoimme uuden X-Filesin ensimmäisen jakson nimeltä Kamppailuni. Nämä asiat jäivät mieleen.

Legendaarisen hittisarja X-Filesin uudet jaksot alkoivat tiistaina myös Suomessa. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi ensimmäisen jakson (katsottavissa täällä), ja analysoi tässä sen kuvioita.

Varoitus, sisältää juonipaljastuksia sekä vanhasta sarjasta että uuden kauden ensimmäisestä jaksosta!

Ihan kuin olisi jouluaatto: vasta viikko sitten katsoin vanhan X-Filesin ensi kertaa ja heti perään pääsin kiinni uusiin jaksoihin.

Kirjoitin aiemmin kolme kuukautta kestäneestä projektistani, jonka aikana katsoin kokonaisuudessaan kaikki FBI-agenttipari Fox Mulderin (David Duchovny) ja Dana Scullyn (Gillian Anderson) seikkailut ensi kertaa.

Huomasin, että vielä 90-luvulla höyrypäisinä pidetyt Mulderin salaliittoteoriat ja epäluottamus instituutioihin tuntuivat nyt luontevilta, ja että tärkeintä oli lopulta Mulderin ja Scullyn välinen yhteys.

Saman ovat selkeästi tajunneet myös sarjan luoja Chris Carter tiimeineen: 10. kauden ensimmäinen jakso Kamppailuni nimittäin päivittää koko avaruusolentoja koskevan salaliiton tähän päivään, ja Mulderin ja Scullyn suhdettakin kosketellaan. Nimi viittaa kumpaakin päähahmoa ajaviin motiiveihin.

Jakson alussa on lyhyt, pakollinen historiakatsaus: Mulderin kertojanääni esittelee itsensä katsojille ja kertoo palavasta halustaan paljastaa suuri salaliitto, jolla avaruusolentojen olemassaolo on pimitetty ihmisiltä.

Avauskohtauksessa pöydälle läiskityt valokuvat ovat tarkoin valikoituja silmäniskuja vanhoille faneille, sillä ne esittävät alkuperäisestä sarjasta tuttuja tappajia (Tooms!) ja kohtauksia. Sitten Mulder toteaa saaneensa vuonna 1993 työparikseen erikoisagentti Dana Scullyn, jonka oli määrä tyrmätä hänen ”vaaralliset” teoriansa, ja hihittelin ääneen.

Mulder nimittäin kertoo Scullyn mukaantulon vain ”syventäneen” hänen ”pakkomiellettään”.

Voi veljet. Vuosikymmenen kestäneen sarjamurhaajien ja ufosikiöiden jahtaamisen, yhdessä valvottujen öiden ja loputtomien puhelumaratonien jälkeen voisi sanoa, että salaliitot eivät olleet se ainoa pakkomielle.

Scullysta ja Mulderista tuli pakkomielteitä kumpikin toisilleen.

Kun alkuperäinen sarja päättyi vuonna 2002, hallitusta pakoilevat Mulder ja Scully jäivät makaamaan sylikkäin hotellihuoneeseen ja odottelemaan avaruusolentojen vääjäämätöntä valtaannousua, jonka piti tapahtua mayojen ennustusten mukaisena maailmanlopun päivänä vuonna 2012.

Sen jälkeen tehdyssä elokuvassa Usko koetuksella (2008) Mulder ja Scully asuivat yhdessä, Scully työskenteli kutsumusammatissaan lääkärinä ja Mulder rakenteli salaliittojaan omassa miesleikkihuoneessaan.

Nyt selviää, että he ovat eronneet. Scully on muuttanut pois yhteisestä kodista ja työskentelee sairaalassa lastenkirurgina. Tapahtumat käynnistyvät kun Scully saa soiton entiseltä esimieheltään FBI:n apulaisjohtajalta Walter Skinneriltä (Mitch Pileggi), joka etsii Mulderia – Youtubessa supersuosittu oikeistolainen vloggari Tad O’Malley (Joel McHale) haluaisi tavata Mulderin, joka on ilmeisesti jonkin sortin kuuluisuus piireissä.

Rikas ja röyhkeä O’Malley on asehullu libertaari, joka jakaa Mulderin epäluottamuksen valtiota kohtaan. Ovela kettu Mulder suostuu kohtaamiseen vain jos vastahakoinen Scully on mukana.

Anderson ja Duchovny esiintyvät luontevasti parina, jonka välistä vetovoimaa raskauttavat suuret menetykset. Upea Anderson tuo Scullyyn aivan erityistä pistävyyttä ja auktoriteettia.

Mulderille luonteenomaista paranoiaa on yritetty tuoda tähän päivään ihan hauskoilla yksityiskohdilla.

Esimerkiksi läppärin webkameran päällä on laastari, ettei kukaan vain pääse tarkkailemaan.

X-Filesin sydämessä oleva salaliittojuoni saa erittäin toimivan, vuoteen 2016 päivitetyn version. Se on juuri niin posketon kuin on ollut tapana, mutta sangen vaikeasti seurattava.

Jo vanhassa sarjassa Mulder vakuuttui viidennen kauden kohdalla hetkeksi siitä, ettei mitään avaruusolentoja koskevaa salaliittoa ollutkaan, vaan sillä vain peitetään toista, vieläkin suurempaa huijausta.

Tässä ykkösjaksossa Mulder saa selville, mikä tuo huijaus on: salaliitto, jonka tarkoituksena on tehdä kansalaisista aivottomia kuluttajia ja ottaa Yhdysvallat haltuun. Kuvissa vilahtavat Saddam Hussein, George W. Bush, Obama ja Snowden.

Vihollinen ei tulekaan ulkoavaruudesta, vaan istuu vierellämme.

Alussa ollaan Roswellissa vuonna 1947. Avaruusalus iskeytyy maahan ja nuori mieslääkäri kuljetetaan bussilla paikan päälle sitä katsomaan.

Nykyhetkessä Mulder tapaa saman, jo iäkkään lääkärin öisessä puistossa. Hän on X-Filesille tyypillinen ”syväkurkku”, sisäpiiriläinen, joka johdattelee Mulderia totuuden äärelle antamalla pieniä vihjeitä.

Syväkurkkujen elinajanennuste ei ole ollut X-Filesissa kovin hyvä: ensimmäiset kaksi kuolivat väkivaltaisesti kun salaliittoa ylläpitäville miehille selvisi, että he olivat auttaneet Mulderia.

Vanhus vahvistaa Mulderille, että Roswell oli pelkkä vedätys: kyse on aina ollut ihmisten tekemästä salaliitosta, jossa avaruusolennotkin ovat olleet uhreja. Ihmiset ovat käyttäneet niiden DNA:ta yrittäessään luoda aina vain kehittyneempiä superihmisiä.

Kun vielä Mulder ja Scully tapaavat O’Malleyn välityksellä nuoren naisen nimeltä Sveta, joka paljastaa tulleensa ihmisten, ei alienien kidnappaamaksi ja lääketieteellisten kokeiden uhriksi, palaset on liitetty yhteen.

Fox Mulder ja Tad O’Malley aikovat paljastaa amerikkalaisille salaliiton, johon kuuluvat Saddamin vallasta syökseminen, Irakin sota, väestön lihottaminen livauttamalla maissisiirappia elintarvikkeisiin ja lopulta sähkömagneettinen pulssi, joka muuttaa ykköset nolliksi ja mahdollistaa monikansallisen eliitin suorittaman vallankaappauksen.

Osa tätä ”megasalaliittoa” on myös puolustusvoimien erittäin salainen alus, joka hyödyntää ulkoavaruudesta tullutta teknologiaa, pystyy ”gravitaatiopoimuajoon” eli muuttumaan näkymättömäksi ja katoamaan ja kulkee täysin ilman lentopetrolia.

Hallitus on pimittänyt tiedon teknologian olemassaolosta viimeiset 70 vuotta, jotta öljy-yhtiöt voisivat tienata triljoonia.

Aivan, edellämainittu mössö muistuttaa tämän hetken villeimpiä netissä kiertäviä teorioita. Siksi se sopii Mulderille, kaikkien foliohattupäiden isälle, niin hyvin.

Kamppailuni on aloitusjaksoksi kankea ja liian tavaran raskauttama. Jotakin olisi pitänyt pudottaa pois, jotta hahmot eivät jäisi niin etäisiksi. Nyt tapahtuu ihan kummia: esimerkiksi alussa O’Malleyta epäilevästi katsonut Scully tavataan seuraavassa hetkessä siemailemassa samppanjaa tämän limusiinissa.

Ehkä Scully vain päätti potkaista korkonsa kattoon?

Mulderin ja Scullyn koko historiaa tuntemattomille voi myös tulla aikamoisena yllätyksenä puolihuolimaton maininta Williamista, parin yhteisestä lapsesta. Odotettavasti kuulemme hänestä lisää pian.

Mitkä ovat O’Malleyn motiivit? Ja miksi Skinner näki niin paljon vaivaa saattaakseen O’Malleyn ja Mulderin yhteen?

Tekijätiimille on myös annettava ruusuja: ihanaa, kun ette lähteneet korjaamaan sitä, mikä ei ollut rikki.

Loistava päätös oli esimerkiksi palauttaa alkuperäiset, Mark Snow’n aavemaisen tunnusmusiikin tahdittamat alkutekstit. Vanhaa sarjaa tehtiin yhteensä yhdeksän tuotantokautta, ja niistä viimeisessä tuttu intro vaihdettiin pökkelöä tietokonegrafiikkaa sisältävään ja uudelleen sovitettuun karmeuteen.

Oli myös vain oikeus ja kohtuus lisätä FBI:n apulaisjohtaja Skinneriä esittävän Mitch Pileggin henkilökortti alkuteksteihin, niin keskeinen hahmosta on tullut.

Komean harmaan parransängyn kasvattanut Pileggi näytti muuten hämmentävän hyvin säilyneeltä!

Agenttitarinoissa on oltava pääkonna ja Carter tiimeineen on tuonut takaisin sen legendaarisimman. Vanhan sarjan viimeisessä jaksossa tulipalossa kuollut Tupakkamies (William B. Davis) onkin yllättäen hengissä ja tupruttelee kaulassa olevasta avanteesta tupakkaa ihan vanhaan tahtiin.

Hän saa lopussa ikäviä, katsojia suuresti ilahduttavia uutisia:

X-Files on avattu uudelleen.

X-Filesin 10. kauden ensimmäinen ja toinen jakso katsottavissa nyt Fox Playssa. Kolmas jakso Foxilla tiistaina 2. helmikuuta klo 21.55.

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Meryl Streep vaati puheessa kunnioitusta ihmisille ja haukkui Donald Trumpin – Trump haukkui Twitterissä Streepin takaisin

 4. 4

  Päivän trendi: Metsuriseksuaali on seksikäs ulkoilmamies

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 7. 7

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 8. 8

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 9. 9

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 10. 10

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 3. 3

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Opas miehen hankintaan

 6. 6

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 7. 7

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 10. 10

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää