Nyt.fi

Valikko

Jaksoarvio: Uusi X-Files rysäyttää heti ykkösjaksossa vanhat salaliitot nykyaikaan

Katsoimme uuden X-Filesin ensimmäisen jakson nimeltä Kamppailuni. Nämä asiat jäivät mieleen.

Legendaarisen hittisarja X-Filesin uudet jaksot alkoivat tiistaina myös Suomessa. Toimittaja Jutta Sarhimaa katsoi ensimmäisen jakson (katsottavissa täällä), ja analysoi tässä sen kuvioita.

Varoitus, sisältää juonipaljastuksia sekä vanhasta sarjasta että uuden kauden ensimmäisestä jaksosta!

Ihan kuin olisi jouluaatto: vasta viikko sitten katsoin vanhan X-Filesin ensi kertaa ja heti perään pääsin kiinni uusiin jaksoihin.

Kirjoitin aiemmin kolme kuukautta kestäneestä projektistani, jonka aikana katsoin kokonaisuudessaan kaikki FBI-agenttipari Fox Mulderin (David Duchovny) ja Dana Scullyn (Gillian Anderson) seikkailut ensi kertaa.

Huomasin, että vielä 90-luvulla höyrypäisinä pidetyt Mulderin salaliittoteoriat ja epäluottamus instituutioihin tuntuivat nyt luontevilta, ja että tärkeintä oli lopulta Mulderin ja Scullyn välinen yhteys.

Saman ovat selkeästi tajunneet myös sarjan luoja Chris Carter tiimeineen: 10. kauden ensimmäinen jakso Kamppailuni nimittäin päivittää koko avaruusolentoja koskevan salaliiton tähän päivään, ja Mulderin ja Scullyn suhdettakin kosketellaan. Nimi viittaa kumpaakin päähahmoa ajaviin motiiveihin.

Jakson alussa on lyhyt, pakollinen historiakatsaus: Mulderin kertojanääni esittelee itsensä katsojille ja kertoo palavasta halustaan paljastaa suuri salaliitto, jolla avaruusolentojen olemassaolo on pimitetty ihmisiltä.

Avauskohtauksessa pöydälle läiskityt valokuvat ovat tarkoin valikoituja silmäniskuja vanhoille faneille, sillä ne esittävät alkuperäisestä sarjasta tuttuja tappajia (Tooms!) ja kohtauksia. Sitten Mulder toteaa saaneensa vuonna 1993 työparikseen erikoisagentti Dana Scullyn, jonka oli määrä tyrmätä hänen ”vaaralliset” teoriansa, ja hihittelin ääneen.

Mulder nimittäin kertoo Scullyn mukaantulon vain ”syventäneen” hänen ”pakkomiellettään”.

Voi veljet. Vuosikymmenen kestäneen sarjamurhaajien ja ufosikiöiden jahtaamisen, yhdessä valvottujen öiden ja loputtomien puhelumaratonien jälkeen voisi sanoa, että salaliitot eivät olleet se ainoa pakkomielle.

Scullysta ja Mulderista tuli pakkomielteitä kumpikin toisilleen.

Kun alkuperäinen sarja päättyi vuonna 2002, hallitusta pakoilevat Mulder ja Scully jäivät makaamaan sylikkäin hotellihuoneeseen ja odottelemaan avaruusolentojen vääjäämätöntä valtaannousua, jonka piti tapahtua mayojen ennustusten mukaisena maailmanlopun päivänä vuonna 2012.

Sen jälkeen tehdyssä elokuvassa Usko koetuksella (2008) Mulder ja Scully asuivat yhdessä, Scully työskenteli kutsumusammatissaan lääkärinä ja Mulder rakenteli salaliittojaan omassa miesleikkihuoneessaan.

Nyt selviää, että he ovat eronneet. Scully on muuttanut pois yhteisestä kodista ja työskentelee sairaalassa lastenkirurgina. Tapahtumat käynnistyvät kun Scully saa soiton entiseltä esimieheltään FBI:n apulaisjohtajalta Walter Skinneriltä (Mitch Pileggi), joka etsii Mulderia – Youtubessa supersuosittu oikeistolainen vloggari Tad O’Malley (Joel McHale) haluaisi tavata Mulderin, joka on ilmeisesti jonkin sortin kuuluisuus piireissä.

Rikas ja röyhkeä O’Malley on asehullu libertaari, joka jakaa Mulderin epäluottamuksen valtiota kohtaan. Ovela kettu Mulder suostuu kohtaamiseen vain jos vastahakoinen Scully on mukana.

Anderson ja Duchovny esiintyvät luontevasti parina, jonka välistä vetovoimaa raskauttavat suuret menetykset. Upea Anderson tuo Scullyyn aivan erityistä pistävyyttä ja auktoriteettia.

Mulderille luonteenomaista paranoiaa on yritetty tuoda tähän päivään ihan hauskoilla yksityiskohdilla.

Esimerkiksi läppärin webkameran päällä on laastari, ettei kukaan vain pääse tarkkailemaan.

X-Filesin sydämessä oleva salaliittojuoni saa erittäin toimivan, vuoteen 2016 päivitetyn version. Se on juuri niin posketon kuin on ollut tapana, mutta sangen vaikeasti seurattava.

Jo vanhassa sarjassa Mulder vakuuttui viidennen kauden kohdalla hetkeksi siitä, ettei mitään avaruusolentoja koskevaa salaliittoa ollutkaan, vaan sillä vain peitetään toista, vieläkin suurempaa huijausta.

Tässä ykkösjaksossa Mulder saa selville, mikä tuo huijaus on: salaliitto, jonka tarkoituksena on tehdä kansalaisista aivottomia kuluttajia ja ottaa Yhdysvallat haltuun. Kuvissa vilahtavat Saddam Hussein, George W. Bush, Obama ja Snowden.

Vihollinen ei tulekaan ulkoavaruudesta, vaan istuu vierellämme.

Alussa ollaan Roswellissa vuonna 1947. Avaruusalus iskeytyy maahan ja nuori mieslääkäri kuljetetaan bussilla paikan päälle sitä katsomaan.

Nykyhetkessä Mulder tapaa saman, jo iäkkään lääkärin öisessä puistossa. Hän on X-Filesille tyypillinen ”syväkurkku”, sisäpiiriläinen, joka johdattelee Mulderia totuuden äärelle antamalla pieniä vihjeitä.

Syväkurkkujen elinajanennuste ei ole ollut X-Filesissa kovin hyvä: ensimmäiset kaksi kuolivat väkivaltaisesti kun salaliittoa ylläpitäville miehille selvisi, että he olivat auttaneet Mulderia.

Vanhus vahvistaa Mulderille, että Roswell oli pelkkä vedätys: kyse on aina ollut ihmisten tekemästä salaliitosta, jossa avaruusolennotkin ovat olleet uhreja. Ihmiset ovat käyttäneet niiden DNA:ta yrittäessään luoda aina vain kehittyneempiä superihmisiä.

Kun vielä Mulder ja Scully tapaavat O’Malleyn välityksellä nuoren naisen nimeltä Sveta, joka paljastaa tulleensa ihmisten, ei alienien kidnappaamaksi ja lääketieteellisten kokeiden uhriksi, palaset on liitetty yhteen.

Fox Mulder ja Tad O’Malley aikovat paljastaa amerikkalaisille salaliiton, johon kuuluvat Saddamin vallasta syökseminen, Irakin sota, väestön lihottaminen livauttamalla maissisiirappia elintarvikkeisiin ja lopulta sähkömagneettinen pulssi, joka muuttaa ykköset nolliksi ja mahdollistaa monikansallisen eliitin suorittaman vallankaappauksen.

Osa tätä ”megasalaliittoa” on myös puolustusvoimien erittäin salainen alus, joka hyödyntää ulkoavaruudesta tullutta teknologiaa, pystyy ”gravitaatiopoimuajoon” eli muuttumaan näkymättömäksi ja katoamaan ja kulkee täysin ilman lentopetrolia.

Hallitus on pimittänyt tiedon teknologian olemassaolosta viimeiset 70 vuotta, jotta öljy-yhtiöt voisivat tienata triljoonia.

Aivan, edellämainittu mössö muistuttaa tämän hetken villeimpiä netissä kiertäviä teorioita. Siksi se sopii Mulderille, kaikkien foliohattupäiden isälle, niin hyvin.

Kamppailuni on aloitusjaksoksi kankea ja liian tavaran raskauttama. Jotakin olisi pitänyt pudottaa pois, jotta hahmot eivät jäisi niin etäisiksi. Nyt tapahtuu ihan kummia: esimerkiksi alussa O’Malleyta epäilevästi katsonut Scully tavataan seuraavassa hetkessä siemailemassa samppanjaa tämän limusiinissa.

Ehkä Scully vain päätti potkaista korkonsa kattoon?

Mulderin ja Scullyn koko historiaa tuntemattomille voi myös tulla aikamoisena yllätyksenä puolihuolimaton maininta Williamista, parin yhteisestä lapsesta. Odotettavasti kuulemme hänestä lisää pian.

Mitkä ovat O’Malleyn motiivit? Ja miksi Skinner näki niin paljon vaivaa saattaakseen O’Malleyn ja Mulderin yhteen?

Tekijätiimille on myös annettava ruusuja: ihanaa, kun ette lähteneet korjaamaan sitä, mikä ei ollut rikki.

Loistava päätös oli esimerkiksi palauttaa alkuperäiset, Mark Snow’n aavemaisen tunnusmusiikin tahdittamat alkutekstit. Vanhaa sarjaa tehtiin yhteensä yhdeksän tuotantokautta, ja niistä viimeisessä tuttu intro vaihdettiin pökkelöä tietokonegrafiikkaa sisältävään ja uudelleen sovitettuun karmeuteen.

Oli myös vain oikeus ja kohtuus lisätä FBI:n apulaisjohtaja Skinneriä esittävän Mitch Pileggin henkilökortti alkuteksteihin, niin keskeinen hahmosta on tullut.

Komean harmaan parransängyn kasvattanut Pileggi näytti muuten hämmentävän hyvin säilyneeltä!

Agenttitarinoissa on oltava pääkonna ja Carter tiimeineen on tuonut takaisin sen legendaarisimman. Vanhan sarjan viimeisessä jaksossa tulipalossa kuollut Tupakkamies (William B. Davis) onkin yllättäen hengissä ja tupruttelee kaulassa olevasta avanteesta tupakkaa ihan vanhaan tahtiin.

Hän saa lopussa ikäviä, katsojia suuresti ilahduttavia uutisia:

X-Files on avattu uudelleen.

X-Filesin 10. kauden ensimmäinen ja toinen jakso katsottavissa nyt Fox Playssa. Kolmas jakso Foxilla tiistaina 2. helmikuuta klo 21.55.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Salaiset kansiot
 • The X-Files - Salaiset kansiot

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää