Valikko

Sandman palasi vuosikymmenten jälkeen – tästä on kyse legendaarisessa sarjakuvassa, josta on tekeillä Hollywood-elokuvakin

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Se oli englantilaisen Neil Gaimanin kirjoittama The Sandman. Sarjakuva on nimetty päähenkilönsä mukaan: se kertoo Nukkumatista (Sandman) eli Unesta, joka tunnetaan myös nimellä Morfeus.

Uni on pitkä, laiha, kalpea ja takkutukkainen mieshahmo, joka pukeutuu lähinnä mustaan eikä erityisemmin hymyile.

Unen lisäksi sarjakuvassa esiintyvät myös tämän sisarukset, Loputtomiksi (Endless) kutsutut näennäisen kaikkivoipaiset olennot, joista kukin edustaa omaa, universaalia käsitettään: Kohtalo (Destiny), Kuolema (Death), Tuho (Destruction), Epätoivo (Despair), Intohimo (Desire) ja Houre (Delirium).

Kymmeneksi albumiksi koostettu Sandman sisältää seitsemänkymmentäviisi tarinaa, jotka ilmestyivät DC Comicsin julkaisemina vuosina 1989–1996.

Nyt viimeisimmän Sandmanin julkaisusta on ehtinyt kulua kaksikymmentä vuotta ja Gaiman on palannut hahmonsa pariin vielä viimeisen kerran. Viime vuoden lopulla julkaistiin albumi The Sandman: Overture, jonka on tarkoitus selittää, mitä tapahtui ennen ensimmäisen Sandmanin alkua.

Luin Overturen, ja onhan se hieno. Tarinat lomittuvat toisiinsa ja viittaavat aiempiin; kuvajälki on monipuolista, sujuvampaakin kuin alkupään albumeissa, josta kiitos ainakin osittain teknologialle.

Samaa vaikutusta kuin aikaisemmilla Sandmaneilla Overturella ei kuitenkaan ole. Aikanaan Sandmanit olivat jotain uutta ja erilaista: nyt hienoja, älykkäitä ja monimutkaisia fantasiasarjakuvia löytyy useita.

Sandman on klassikko, mutta myös aikansa tuote: se on yhtä tärkeä osa 1990-luvun kulttuuria kuin Salaiset kansiot, Kate Moss ja Tamagotchit.

Se toi urbaanin fantasiakirjallisuuden laajan yleisön tietoisuuteen, sen päähenkilö ei ole supersankari ja se teki sarjakuvasta jälleen tekijä- eikä julkaisijavetoista.

Tiivistettynä: se teki sarjakuvasta kulttuurituotteen, ja niin suositun, että siitä on yritetty tehdä elokuvaa jo parikymmentä vuotta. Nyt näyttelijänä paremmin tunnettu Joseph Gordon-Levitt näyttäisi viimeinkin saavan projektin toteutumaan. Sandmanista on tekeillä Hollywood-elokuva.

Miten tämä kaikki sitten tapahtui? Tässä muutamia syitä:

1. Viittaukset

Sandman on suorastaan oppikirjamateriaalia siitä, miten taideteoksessa voi viitata toiseen taideteokseen ja tuottaa samalla jotain täysin uutta.

Gaiman viittaa Sandmanissa sekä pohjoismaiseen, egyptiläiseen ja kreikkalaiseen mytologiaan että Raamattuun; sekä aiempien sarjakuvien sankareihin että historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Ja näiden historiallisten henkilöiden kehittelemiin fiktiivisiin henkilöihin.

Yksi hienoimmista viittauksista on kolmanteen albumiin sisältyvä Kesäyön unelma (A Midsummer Night’s Dream), joka voitti vuonna 1991 merkittävimpiin fantasiakirjallisuuden palkintoihin kuuluvan World Fantasy Awardin.

Tarina on tietenkin viittaus William Shakespearen samannimiseen näytelmään. Se sisältää useimmat Shakespearen näytelmäänsä kehittelemistä hahmoista, ja lisäksi sekä Shakespearen itsensä että tämän 11-vuotiaana kuolleen pojan, Hamnetin.

Viittauksillaan Gaiman saa lukijan sekä tuntemaan olonsa turvalliseksi tutulla maaperällä (kaikkihan Shakespearen tietävät) että oppimaan kiinnostavaa knoppitietoa (Shakespearen perhesuhteet).

2. Näennäinen monimutkaisuus

Sandman tuntuu monitasoisuudessaan ehtymättömältä, kiitos lukuisten historiaan, myytteihin, Raamattuun ja aiempaan sarjakuvakerrontaan tehtyjen viittausten.

Sandmanissa on useita päällekkäisiä tarinoita, viittauksia menneeseen ja tulevaan, eikä Gaimanilla ole erityistä tarvetta vääntää tarinoilleen rautalangasta loppuja.

Itse asiassa suurin osa Sandmanin tarinoista ja niissä esitellyistä kysymyksistä jää avoimiksi.

Kuten se, miksi Unen pikkusiskosta Ilosta (Delight) tuli Houre (Delirium).

Oikeasti Sandmaneissa ei kuitenkaan ole mitään erityisen vaativaa selviteltävää, ja tapahtumat itsessään ovat varsin suoraviivaisia. Sen sijaan lukija saa kerta toisensa jälkeen kokea olevansa älykäs tunnistaessaan mytologisia henkilöhahmoja tai huomatessaan tarinoiden välisiä syy-yhteyksiä.

Tämä on tietenkin älykkäintä, mitä kirjailija voi tehdä.

3. Kuvakerronta

Useat henkilöt kuvittivat Sandmaneja, ja jokainen toi tarinaan ja sen henkilöihin omat lisänsä.

2010-luvulla luettuna Sandman ei ehkä vaikuta visuaaliselta mestariteokselta, mutta 1990-luvulla se toi sarjakuvaan täysin uusia kuvakerronnan tapoja.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista oli, kun Sandmanin kansia kuvittanut Dave McKean sai luvan piirtää kanteen muutakin kuin sarjakuvan nimihenkilön.

Sen lisäksi, että ratkaisu on tehnyt sarjasta visuaalisesti monimuotoisemman, on se myös tuonut esille sen, että Sandmanissa ei ole kyse pelkästään Unesta ja tämän ongelmista.

4. Henkilöhahmot

Sandmanissa on laaja henkilögalleria, ja useissa tarinoissa Uni on vain hyvin pienessä roolissa. Monet näistä henkilöhahmoista ovat sittemmin saaneet omia spinoffejaan, joko sarjakuvien tai tv-sarjojen muodossa. Uusimpana on Yhdysvalloissa 25. tammikuuta alkanut Lucifer-sarja, joka perustuu sarjassa sivuosassa esiintyneeseen Pirun hahmoon, joka sittemmin sai myös oman spinoff-sarjakuvansa, jota käsikirjoitti Mike Carey.

Erilaiset henkilöhahmot ovat pitkään jatkuvassa sarjakuvassa hyviä monestakin syystä.

Ensinnäkin: jokainen voi löytää niistä oman lempihahmonsa ja samaistumisenkohteensa. Unen sisko Kuolema, coolin isosiskon ruumiillistuma, on suosituimpien joukossa. Mutta myös sekavalla Houre-pikkusiskolla, roisilla kurpitsapäisellä vahtimestari Mervillä, uskollisella kirjastonhoitaja Lucienilla ja hurmaavalla sarjamurhaaja Korinttilaisella on vankat kannattajakuntansa.

Toisekseen: tarina saa useampien henkilöiden mukana lisää sävyjä. Uni tarjoilee täyslaidallisen maailmantuskaa ja kohtalokkaita poseerauksia, mutta huumorintaju ja empatia eivät ole hänen vahvoja puoliaan –niitä varten tarvitaan siis muita.

Kolmanneksi: loputon henkilögalleria mahdollistaa loputtoman määrän tarinoita.

5. Tunteet

Lukemattomat erilaiset henkilöhahmot kokevat koskettavia kohtaloita, jotka herättävät tunteita. Vaikka suurin osa Sandmanin henkilögalleriasta koostuu muista kuin ihmisistä, pääsee lukija heidän kanssaan käymään läpi mittavan skaalan inhimillisiä tunteita kateudesta haluun, epätoivosta riemuun, surusta toivoon.

On hauskoja tarinoita, kuten Tuhannen kissan uni, joka saavutti myöhemmin valtavan suosion blogipalvelu Tumblrissa.

Siinä päähenkilö on kissanpentu, joka osallistuu kissojen yölliseen kokoontumiseen. Siellä se oppii ihmisten ja kissojen valtasuhteiden historian kissahahmoiselta Unelta. Tarina on sekä älykäs että humoristinen.

Tunteet: hämmästys ja ilo (sekä vahva aww-reaktio, kiitos kissanpennun).

On myös synkkiä tarinoita, kuten tarina Kalliopesta, muusasta, joka on joutunut kirjailijan vangiksi. Joka yö kirjailija raiskaa muusansa yhä uudelleen, ja joka päivä kirjailija saa häneltä yhä uusia ideoita. Kunnes Kalliope kutsuu avukseen Unen, joka kostaa kirjailijalle hirveällä tavalla.

Tarina herättää voimattomuutta, vihaa, surua ja kauhua.

Vaikka kaikkiin Sandmanin esittelemiin tunteisiin ei pystyisikään samaistumaan, toimii sarja erinomaisena muistutuksena siitä, että toisiakin totuuksia, toisenlaisia tunteita ja toisenlaisia kohtaloita, on olemassa.

Ja että erilaisista lähtökohdista huolimatta perustarpeet ovat meillä kaikilla samat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Elokuvat

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 4. 4

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 5. 5

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 10. 10

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 7. 7

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 8. 8

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 9. 9

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 10. 10

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 9. 9

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 10. 10

  Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 5. 5

  Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

 6. 6

  Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

 7. 7

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 8. 8

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 3. 3

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 4. 4

  Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

 5. 5

  Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

 6. 6

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 7. 7

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 8. 8

  15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

 9. 9

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 10. 10

  Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

 6. 6

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 9. 9

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 10. 10

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 11. Näytä lisää