Valikko

Sandman palasi vuosikymmenten jälkeen – tästä on kyse legendaarisessa sarjakuvassa, josta on tekeillä Hollywood-elokuvakin

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Vuonna 1989 DC Comics alkoi julkaista sarjakuvaa, joka muutti historiaa.

Se oli englantilaisen Neil Gaimanin kirjoittama The Sandman. Sarjakuva on nimetty päähenkilönsä mukaan: se kertoo Nukkumatista (Sandman) eli Unesta, joka tunnetaan myös nimellä Morfeus.

Uni on pitkä, laiha, kalpea ja takkutukkainen mieshahmo, joka pukeutuu lähinnä mustaan eikä erityisemmin hymyile.

Unen lisäksi sarjakuvassa esiintyvät myös tämän sisarukset, Loputtomiksi (Endless) kutsutut näennäisen kaikkivoipaiset olennot, joista kukin edustaa omaa, universaalia käsitettään: Kohtalo (Destiny), Kuolema (Death), Tuho (Destruction), Epätoivo (Despair), Intohimo (Desire) ja Houre (Delirium).

Kymmeneksi albumiksi koostettu Sandman sisältää seitsemänkymmentäviisi tarinaa, jotka ilmestyivät DC Comicsin julkaisemina vuosina 1989–1996.

Nyt viimeisimmän Sandmanin julkaisusta on ehtinyt kulua kaksikymmentä vuotta ja Gaiman on palannut hahmonsa pariin vielä viimeisen kerran. Viime vuoden lopulla julkaistiin albumi The Sandman: Overture, jonka on tarkoitus selittää, mitä tapahtui ennen ensimmäisen Sandmanin alkua.

Luin Overturen, ja onhan se hieno. Tarinat lomittuvat toisiinsa ja viittaavat aiempiin; kuvajälki on monipuolista, sujuvampaakin kuin alkupään albumeissa, josta kiitos ainakin osittain teknologialle.

Samaa vaikutusta kuin aikaisemmilla Sandmaneilla Overturella ei kuitenkaan ole. Aikanaan Sandmanit olivat jotain uutta ja erilaista: nyt hienoja, älykkäitä ja monimutkaisia fantasiasarjakuvia löytyy useita.

Sandman on klassikko, mutta myös aikansa tuote: se on yhtä tärkeä osa 1990-luvun kulttuuria kuin Salaiset kansiot, Kate Moss ja Tamagotchit.

Se toi urbaanin fantasiakirjallisuuden laajan yleisön tietoisuuteen, sen päähenkilö ei ole supersankari ja se teki sarjakuvasta jälleen tekijä- eikä julkaisijavetoista.

Tiivistettynä: se teki sarjakuvasta kulttuurituotteen, ja niin suositun, että siitä on yritetty tehdä elokuvaa jo parikymmentä vuotta. Nyt näyttelijänä paremmin tunnettu Joseph Gordon-Levitt näyttäisi viimeinkin saavan projektin toteutumaan. Sandmanista on tekeillä Hollywood-elokuva.

Miten tämä kaikki sitten tapahtui? Tässä muutamia syitä:

1. Viittaukset

Sandman on suorastaan oppikirjamateriaalia siitä, miten taideteoksessa voi viitata toiseen taideteokseen ja tuottaa samalla jotain täysin uutta.

Gaiman viittaa Sandmanissa sekä pohjoismaiseen, egyptiläiseen ja kreikkalaiseen mytologiaan että Raamattuun; sekä aiempien sarjakuvien sankareihin että historiallisiin tapahtumiin ja henkilöihin. Ja näiden historiallisten henkilöiden kehittelemiin fiktiivisiin henkilöihin.

Yksi hienoimmista viittauksista on kolmanteen albumiin sisältyvä Kesäyön unelma (A Midsummer Night’s Dream), joka voitti vuonna 1991 merkittävimpiin fantasiakirjallisuuden palkintoihin kuuluvan World Fantasy Awardin.

Tarina on tietenkin viittaus William Shakespearen samannimiseen näytelmään. Se sisältää useimmat Shakespearen näytelmäänsä kehittelemistä hahmoista, ja lisäksi sekä Shakespearen itsensä että tämän 11-vuotiaana kuolleen pojan, Hamnetin.

Viittauksillaan Gaiman saa lukijan sekä tuntemaan olonsa turvalliseksi tutulla maaperällä (kaikkihan Shakespearen tietävät) että oppimaan kiinnostavaa knoppitietoa (Shakespearen perhesuhteet).

2. Näennäinen monimutkaisuus

Sandman tuntuu monitasoisuudessaan ehtymättömältä, kiitos lukuisten historiaan, myytteihin, Raamattuun ja aiempaan sarjakuvakerrontaan tehtyjen viittausten.

Sandmanissa on useita päällekkäisiä tarinoita, viittauksia menneeseen ja tulevaan, eikä Gaimanilla ole erityistä tarvetta vääntää tarinoilleen rautalangasta loppuja.

Itse asiassa suurin osa Sandmanin tarinoista ja niissä esitellyistä kysymyksistä jää avoimiksi.

Kuten se, miksi Unen pikkusiskosta Ilosta (Delight) tuli Houre (Delirium).

Oikeasti Sandmaneissa ei kuitenkaan ole mitään erityisen vaativaa selviteltävää, ja tapahtumat itsessään ovat varsin suoraviivaisia. Sen sijaan lukija saa kerta toisensa jälkeen kokea olevansa älykäs tunnistaessaan mytologisia henkilöhahmoja tai huomatessaan tarinoiden välisiä syy-yhteyksiä.

Tämä on tietenkin älykkäintä, mitä kirjailija voi tehdä.

3. Kuvakerronta

Useat henkilöt kuvittivat Sandmaneja, ja jokainen toi tarinaan ja sen henkilöihin omat lisänsä.

2010-luvulla luettuna Sandman ei ehkä vaikuta visuaaliselta mestariteokselta, mutta 1990-luvulla se toi sarjakuvaan täysin uusia kuvakerronnan tapoja.

Yksi tärkeimmistä uudistuksista oli, kun Sandmanin kansia kuvittanut Dave McKean sai luvan piirtää kanteen muutakin kuin sarjakuvan nimihenkilön.

Sen lisäksi, että ratkaisu on tehnyt sarjasta visuaalisesti monimuotoisemman, on se myös tuonut esille sen, että Sandmanissa ei ole kyse pelkästään Unesta ja tämän ongelmista.

4. Henkilöhahmot

Sandmanissa on laaja henkilögalleria, ja useissa tarinoissa Uni on vain hyvin pienessä roolissa. Monet näistä henkilöhahmoista ovat sittemmin saaneet omia spinoffejaan, joko sarjakuvien tai tv-sarjojen muodossa. Uusimpana on Yhdysvalloissa 25. tammikuuta alkanut Lucifer-sarja, joka perustuu sarjassa sivuosassa esiintyneeseen Pirun hahmoon, joka sittemmin sai myös oman spinoff-sarjakuvansa, jota käsikirjoitti Mike Carey.

Erilaiset henkilöhahmot ovat pitkään jatkuvassa sarjakuvassa hyviä monestakin syystä.

Ensinnäkin: jokainen voi löytää niistä oman lempihahmonsa ja samaistumisenkohteensa. Unen sisko Kuolema, coolin isosiskon ruumiillistuma, on suosituimpien joukossa. Mutta myös sekavalla Houre-pikkusiskolla, roisilla kurpitsapäisellä vahtimestari Mervillä, uskollisella kirjastonhoitaja Lucienilla ja hurmaavalla sarjamurhaaja Korinttilaisella on vankat kannattajakuntansa.

Toisekseen: tarina saa useampien henkilöiden mukana lisää sävyjä. Uni tarjoilee täyslaidallisen maailmantuskaa ja kohtalokkaita poseerauksia, mutta huumorintaju ja empatia eivät ole hänen vahvoja puoliaan –niitä varten tarvitaan siis muita.

Kolmanneksi: loputon henkilögalleria mahdollistaa loputtoman määrän tarinoita.

5. Tunteet

Lukemattomat erilaiset henkilöhahmot kokevat koskettavia kohtaloita, jotka herättävät tunteita. Vaikka suurin osa Sandmanin henkilögalleriasta koostuu muista kuin ihmisistä, pääsee lukija heidän kanssaan käymään läpi mittavan skaalan inhimillisiä tunteita kateudesta haluun, epätoivosta riemuun, surusta toivoon.

On hauskoja tarinoita, kuten Tuhannen kissan uni, joka saavutti myöhemmin valtavan suosion blogipalvelu Tumblrissa.

Siinä päähenkilö on kissanpentu, joka osallistuu kissojen yölliseen kokoontumiseen. Siellä se oppii ihmisten ja kissojen valtasuhteiden historian kissahahmoiselta Unelta. Tarina on sekä älykäs että humoristinen.

Tunteet: hämmästys ja ilo (sekä vahva aww-reaktio, kiitos kissanpennun).

On myös synkkiä tarinoita, kuten tarina Kalliopesta, muusasta, joka on joutunut kirjailijan vangiksi. Joka yö kirjailija raiskaa muusansa yhä uudelleen, ja joka päivä kirjailija saa häneltä yhä uusia ideoita. Kunnes Kalliope kutsuu avukseen Unen, joka kostaa kirjailijalle hirveällä tavalla.

Tarina herättää voimattomuutta, vihaa, surua ja kauhua.

Vaikka kaikkiin Sandmanin esittelemiin tunteisiin ei pystyisikään samaistumaan, toimii sarja erinomaisena muistutuksena siitä, että toisiakin totuuksia, toisenlaisia tunteita ja toisenlaisia kohtaloita, on olemassa.

Ja että erilaisista lähtökohdista huolimatta perustarpeet ovat meillä kaikilla samat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sarjakuvat
 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 2. 2

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 3. 3

  Tänään keikalla: Jazzsaksofonisti Adele Sauros, 26, joka näki unessa soittavansa hienon soolon ennen kuin osasi oikeasti edes soittaa sitä

 4. 4

  Pikatestissä munaan keskittyvä pikaruokaravintola, josta saa myös vegaanisia munakkaita – ja jälkiruoaksi pavlovaa

 5. 5

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 6. 6

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 7. 7

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 8. 8

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 9. 9

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 10. 10

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 6. 6

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 7. 7

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää