Valikko

Näin katuruoasta tuli koko kansan ilmiö: ”Nykyään kaikki myydään street foodina”

Aluksi oli pieniä kärryjä, joista myytiin uudentyyppistä ruokaa, street foodia. Sitten sanapari ilmestyi joka paikkaan.

Pasi Hassinen leikkaa vaalean leivän auki ja panee sen grilliin. Leipä valuu laitteen liukuhihan läpi ja ilmestyy hetken kuluttua alatasolle lämpimänä.

Hassinen panee sen paperitaskuun ja heittää sisään täytteet: seitania, salaattia, tomaattia, tsatsikia, piparijuurimajoneesia ja hyppysellinen minttua. Lopuksi töräys jogurttikastiketta.

Siinä sitä nyt on: street foodia, modernia katuruokaa – miksi sitä haluakaan kutsua.

Megaluokan ruokailmiö.

Tyypillisiä annoksia ovat esimerkiksi täytetyt leivät, tacot ja hot dogit. Vaikutteet yhdistyvät ympäri maailmaa. Street food voi olla vaikkapa korealaisia tacoja, joissa meksikolaisten tortillojen sisällä on kimchi-salaattia.

Helppoa ja nopeaa: pannaan vain valmiita täytteitä sisään. Hassiseltakin, yhdeltä Street Gastro -ravintolan pyörittäjistä, meni pari minuuttia kasata annos. Se maksaa vähän alle 10 euroa.

Helppoa ehkä, mutta monilla tekijöillä on gourmetlähtökohta. Valmistuotteita ja pakasteita ei käytetä, vaan kaikki kastikkeista lähtien valmistetaan itse tuoreista raaka-aineista.

Vaikka Street Gastro on toiminut vasta alle kolme vuotta, se on modernin katuruuan pioneereja Suomessa. Senaatintorin lähelle avautui vappuna 2013 ensimmäinen toimipiste: peräkärryyn tehty ruokavaunu.

Nyt on kolme ravintolaa, yksi pop-up-liike, kesätapahtumia kiertävä ruokarekka ja lähes 30 työntekijää.

Moderni katuruoka on lyhyestä historiastaan huolimatta levinnyt kaikkialle, lounasruokaloista eineshyllyyn.

Katsotaanpa, miten niin kävi.

Katuruoka ei ole uusi asia. Helsingissä syötiin eräänlaista street foodia ainakin jo 1800-luvun lopulla. Se oli silloin työväenluokan ruokaa. Tehtaiden ja työmaiden lähellä oli kojuja ja kärryjä, joissa myytiin keittoa, leipää ja kahvia.

Myös nakkikioskeja on Suomessa ollut pitkään.

Kesti kuitenkin kauan ennen kuin keksittiin termi street food, ja katuruoasta tuli trendikästä.

Termiä on käytetty ainakin jo vuonna 1993: Helsingin Sanomatkin kertoi Sokos Hotels Street Food -katuruokafestivaaleista.

Tieto voi saada kylmän hien hipsterin otsalle. Lanseerasiko S-ryhmä modernin katuruuan Suomessa? Eikä sittenkään jokin pieni paikka?

Sittemminkin termi vilahteli julkisuudessa, mutta harvoin ja lähinnä matkailujuttujen yhteydessä. Korkeavuorenkadun Mecca-ravintolan listalla tosin oli street food -osio jo vuonna 2008. Listalla oli muun muassa Hoisin-marinoitua ankkaa ja mustekalacouscousia, mikä kuulostaa vähän fine diningilta.

Tietä street food -ilmiölle raivasi vuonna 2011 alkanut Ravintolapäivä, jossa kansalaisetkin myyvät ruokaa kadulla. Jotkut miettivät myös, olisko tästä jopa päivätyöksi.

Eteen tuli myös ongelmia. Yhdessä ensimmäisistä äläköistä nuori yrittäjä Tio Tikka tappeli Helsingin kaupungin kanssa saadakseen kahvila-autolle myyntipaikan. Syntyi kansanliike: nettiadressi ja 10 000 hengen tukiryhmä Facebookiin.

Keväällä 2011 Tikka sai lopulta luvan myydä ranskalaisia crepsejä kärrystään, mutta taistelu jatkui. Sääntöjen mukaan myyntipisteet eivät esimerkiksi saaneet näyttää liikuteltavilta, vaikka ne olivat, no, kärryjä tai rekkoja.

Street Gastrokin teetti vaunuunsa renkaat peittävät levyt, joita ei tosin koskaan asennettu.

Lopullinen muutos tapahtui talvella 2014, jolloin kaupungin oli pakko tarkistaa säädöksiään uusien yrittäjien tultua kaduille. Moderni katuruoka rantautui kunnolla Suomeen.

Ruokarekat ovat olennainen osa nykyistä street food -kulttuuria, joka sai alkunsa Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa.

Tuolloin useat fine dining -ravintoloissa työskennelleet kokit innostuivat aasialaisesta katuruoasta.

Moni aloitti uransa juuri ruokarekassa. Se oli köyhälle nuorelle kokille edullinen ja usein ainoa tapa päästä alkuun.

Siinä missä kivijalkaravintolan perustamiseen tarvittiin helposti satatuhatta euroa, käytetyn ruokarekan sai kymppitonneilla.

Fine dining -tausta on myös Street Gastron perustajilla. Pasi Hassinen ja Pertti Kallioinen kokkasivat G.W. Sundmansilla. Kokemusta oli myös Chez Dominiquesta ja ulkomaisista Michelin-tähtiravintoloista.

Kaverukset halusivat kuitenkin tehdä täytettyjä sämpylöitä.

”Jossain vaiheessa sitä kyllästyi siihen, että kaikki pitää tehdä niin monimutkaisesti ja muka-hienosti”, Hassinen sanoo.

”Jengi kuitenkin pitää yksinkertaisista asioista. Tällaisen ruoan voi tehdä ihan yhtä huolella, ja ihmiset ovat aivan yhtä fiiliksissä, elleivät enemmänkin.”

Vappuna 2013 hän juoksi 150 metrin matkan G.W. Sundmansilta Sofiankadulle. Työvuoro fine dining -paikassa oli ohi, ja alkamassa oli uusi ura ruokakioskin tiskin takana.

”Yllätyin, miten siistiä oli saada välitöntä palautetta asiakkailta.”

Toista oli huippuravintolassa, jossa tarjoilija saattoi joskus huikata asiakaspalautetta keittiöön.

Kaduille uskaltautui myös muita kokkeja. Syksyllä 2013 yrittäjiä tuli pari lisää, ensimmäisten joukossa Liesikiesi, Barbeque on Wheels ja Tortilla Truck.

Vuonna 2014 suosio räjähti: tuli street foodin hullu vuosi. Esimakua saatiin jo talvella, kun Döner Harju avasi. Niin ikään entiset fine dining -kokit halusivat tehdä mieluummin berliiniläistä kebabia.

Sitä yleisö oli odottanut. Ensimmäiset viikot ravintolaan oli kymmenien metrien jono.

Jonottaminen jatkui maaliskuussa katuruokatapahtuma Streat Helsingissä. Saapui 20 000 nälkäistä – paljon enemmän kuin järjestäjät odottivat. Ruokarekoille oli pitkät jonot, ja monesta loppui syötävä kesken.

Kuultiin jo ensimmäiset purnaukset. Tungos raivostutti jotkut kävijöistä, osa myös koki ruuan hinnan korkeaksi laatuun nähden.

Koska kysyntää street foodille riitti, kaikki halusivat mukaan trendiin.

Suosituksi osoittautunut street food pääsi lähes kaikkialle. Moni aiemmin pikaruoaksi kutsuttu asia muuttui street foodiksi.

Luottokorttiyhtiö Diners Club järjesti kesällä 2014 katuruokakiertueen. Amicakin toi ”street gourmet -annokset" henkilöstöravintoloihin, ja street food nousi tv-ohjelmiin ja lehtiin. Nyhtöpossuakin haudutettiin kotona ruokalehtien ohjeilla.

Ilmiö houkutteli tapahtumiin uusia yrittäjiä, jotka halusivat osansa trendistä.

”Jengi huomasi voivansa myydä vaikka pieniä kiviä katuruokana. Ihmiset ostivat innoissaan, koska sen oli pakko olla hyvää”, Pasi Hassinen sanoo.

”Street foodia tungettiin joka paikkaan, termi koki inflaation.”

Oli syy mikä tahansa, vuoden 2015 katuruokatempauksissa ei enää käynyt väkeä kuin ennen.

Kaksipäiväiseksi laajentunut Streat Helsinki keräsi 30 000 kävijää ja jäi 40 000 kävijätavoitteesta. Sää oli kylmä, mikä lienee osasyy. Myös viikoittainen Street Food Carnival kärsi kadosta.

Helsingin kaupungin entinen ruokakulttuuristrategi Ville Relander oli järjestämässä ensimmäistä Streat Helsinkiä. Myös hänestä katuruoka kuumeni liikaa.

”Alussa ilmiöllä ei osattu eikä haluttu ratsastaa. Nykyään kaikki myydään street foodina.”

Relanderin mielestä ”aidointa tekemistä” edustavat nyt ruokapyörät. Viime kesän aikana Helsingin kaduille ilmestyi 15 polkupyörän päälle rakennettua ruokakärryä, jotka myivät kaikkea karjalanpiirakoista hodareihin.

Modernin katuruuan yleistyminen ”aidon tekemisen” ulkopuolelle on toisaalta monipuolistanut ja kasvattanut pikaruuan tarjontaa. Hartwall-areenalle avattiin elokuussa joukko Street Food Deli -ravintoloita.

Meilahteen on avautumassa alkukesästä Cumulus-hotelli, jonka Bistro-ravintola tarjoaa ”modernia street foodia”, kuten gourmet-hampurilaisia ja japanilaista katuruokaa.

Miten siellä määritellään street food?

”Ajankohtaista, kohtuuhintaista ja makuhermoja kutkuttavaa. Pieni, nopeasti valmistuva annos, jonka voimakkaasta mausta tulee vau-elämys. Ruoka pitää saada helposti ja nopeasti”, kertoo kehittämispäällikkö Kirsi Asposalo.

Kuka ylipäänsä määrittelee, mikä on aitoa ja mikä ei?

Se on varma, että termi street food ei ole kenellekään oikotie onneen.

Siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin mihin tahansa ravintolaruokaan. Osa paikoista on keskinkertaisia, osa ei.

Tekeekö street food saman kuin pizza, sushi ja moni muu ruoka ennen sitä: muuttuu trendistä pysyväksi suosikiksi?

Street Food Carnival Kaapelitehtaassa (Tallberginkatu 1) la 30.1. klo 12–20 (jatkobileet 20–24) ja su 31.1. klo 11–18. Mukana yli 20 katuruokayrittäjää. Liput 5 e. streetfoodcarnival.com.

Juttua varten on haastateltu myös Mikko Takalaa, joka on julkaissut kirjan Street Food (2015).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • katuruoka
 • Ravintolat
 • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 9. 9

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 10. 10

  Matkamessut alkoivat – Turkki on yhä suomalaisten suosituimpia matkakohteita, levottomuuksista huolimatta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 7. 7

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 8. 8

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 9. 9

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 10. 10

  Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

 4. 4

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

 7. 7

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 8. 8

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 9. 9

  Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

 10. 10

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 3. 3

  Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

 4. 4

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 5. 5

  Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

 6. 6

  15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 9. 9

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 10. 10

  Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

 6. 6

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 9. 9

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 10. 10

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 11. Näytä lisää