Valikko

Näin katuruoasta tuli koko kansan ilmiö: ”Nykyään kaikki myydään street foodina”

Aluksi oli pieniä kärryjä, joista myytiin uudentyyppistä ruokaa, street foodia. Sitten sanapari ilmestyi joka paikkaan.

Pasi Hassinen leikkaa vaalean leivän auki ja panee sen grilliin. Leipä valuu laitteen liukuhihan läpi ja ilmestyy hetken kuluttua alatasolle lämpimänä.

Hassinen panee sen paperitaskuun ja heittää sisään täytteet: seitania, salaattia, tomaattia, tsatsikia, piparijuurimajoneesia ja hyppysellinen minttua. Lopuksi töräys jogurttikastiketta.

Siinä sitä nyt on: street foodia, modernia katuruokaa – miksi sitä haluakaan kutsua.

Megaluokan ruokailmiö.

Tyypillisiä annoksia ovat esimerkiksi täytetyt leivät, tacot ja hot dogit. Vaikutteet yhdistyvät ympäri maailmaa. Street food voi olla vaikkapa korealaisia tacoja, joissa meksikolaisten tortillojen sisällä on kimchi-salaattia.

Helppoa ja nopeaa: pannaan vain valmiita täytteitä sisään. Hassiseltakin, yhdeltä Street Gastro -ravintolan pyörittäjistä, meni pari minuuttia kasata annos. Se maksaa vähän alle 10 euroa.

Helppoa ehkä, mutta monilla tekijöillä on gourmetlähtökohta. Valmistuotteita ja pakasteita ei käytetä, vaan kaikki kastikkeista lähtien valmistetaan itse tuoreista raaka-aineista.

Vaikka Street Gastro on toiminut vasta alle kolme vuotta, se on modernin katuruuan pioneereja Suomessa. Senaatintorin lähelle avautui vappuna 2013 ensimmäinen toimipiste: peräkärryyn tehty ruokavaunu.

Nyt on kolme ravintolaa, yksi pop-up-liike, kesätapahtumia kiertävä ruokarekka ja lähes 30 työntekijää.

Moderni katuruoka on lyhyestä historiastaan huolimatta levinnyt kaikkialle, lounasruokaloista eineshyllyyn.

Katsotaanpa, miten niin kävi.

Katuruoka ei ole uusi asia. Helsingissä syötiin eräänlaista street foodia ainakin jo 1800-luvun lopulla. Se oli silloin työväenluokan ruokaa. Tehtaiden ja työmaiden lähellä oli kojuja ja kärryjä, joissa myytiin keittoa, leipää ja kahvia.

Myös nakkikioskeja on Suomessa ollut pitkään.

Kesti kuitenkin kauan ennen kuin keksittiin termi street food, ja katuruoasta tuli trendikästä.

Termiä on käytetty ainakin jo vuonna 1993: Helsingin Sanomatkin kertoi Sokos Hotels Street Food -katuruokafestivaaleista.

Tieto voi saada kylmän hien hipsterin otsalle. Lanseerasiko S-ryhmä modernin katuruuan Suomessa? Eikä sittenkään jokin pieni paikka?

Sittemminkin termi vilahteli julkisuudessa, mutta harvoin ja lähinnä matkailujuttujen yhteydessä. Korkeavuorenkadun Mecca-ravintolan listalla tosin oli street food -osio jo vuonna 2008. Listalla oli muun muassa Hoisin-marinoitua ankkaa ja mustekalacouscousia, mikä kuulostaa vähän fine diningilta.

Tietä street food -ilmiölle raivasi vuonna 2011 alkanut Ravintolapäivä, jossa kansalaisetkin myyvät ruokaa kadulla. Jotkut miettivät myös, olisko tästä jopa päivätyöksi.

Eteen tuli myös ongelmia. Yhdessä ensimmäisistä äläköistä nuori yrittäjä Tio Tikka tappeli Helsingin kaupungin kanssa saadakseen kahvila-autolle myyntipaikan. Syntyi kansanliike: nettiadressi ja 10 000 hengen tukiryhmä Facebookiin.

Keväällä 2011 Tikka sai lopulta luvan myydä ranskalaisia crepsejä kärrystään, mutta taistelu jatkui. Sääntöjen mukaan myyntipisteet eivät esimerkiksi saaneet näyttää liikuteltavilta, vaikka ne olivat, no, kärryjä tai rekkoja.

Street Gastrokin teetti vaunuunsa renkaat peittävät levyt, joita ei tosin koskaan asennettu.

Lopullinen muutos tapahtui talvella 2014, jolloin kaupungin oli pakko tarkistaa säädöksiään uusien yrittäjien tultua kaduille. Moderni katuruoka rantautui kunnolla Suomeen.

Ruokarekat ovat olennainen osa nykyistä street food -kulttuuria, joka sai alkunsa Yhdysvalloissa 2000-luvun alussa.

Tuolloin useat fine dining -ravintoloissa työskennelleet kokit innostuivat aasialaisesta katuruoasta.

Moni aloitti uransa juuri ruokarekassa. Se oli köyhälle nuorelle kokille edullinen ja usein ainoa tapa päästä alkuun.

Siinä missä kivijalkaravintolan perustamiseen tarvittiin helposti satatuhatta euroa, käytetyn ruokarekan sai kymppitonneilla.

Fine dining -tausta on myös Street Gastron perustajilla. Pasi Hassinen ja Pertti Kallioinen kokkasivat G.W. Sundmansilla. Kokemusta oli myös Chez Dominiquesta ja ulkomaisista Michelin-tähtiravintoloista.

Kaverukset halusivat kuitenkin tehdä täytettyjä sämpylöitä.

”Jossain vaiheessa sitä kyllästyi siihen, että kaikki pitää tehdä niin monimutkaisesti ja muka-hienosti”, Hassinen sanoo.

”Jengi kuitenkin pitää yksinkertaisista asioista. Tällaisen ruoan voi tehdä ihan yhtä huolella, ja ihmiset ovat aivan yhtä fiiliksissä, elleivät enemmänkin.”

Vappuna 2013 hän juoksi 150 metrin matkan G.W. Sundmansilta Sofiankadulle. Työvuoro fine dining -paikassa oli ohi, ja alkamassa oli uusi ura ruokakioskin tiskin takana.

”Yllätyin, miten siistiä oli saada välitöntä palautetta asiakkailta.”

Toista oli huippuravintolassa, jossa tarjoilija saattoi joskus huikata asiakaspalautetta keittiöön.

Kaduille uskaltautui myös muita kokkeja. Syksyllä 2013 yrittäjiä tuli pari lisää, ensimmäisten joukossa Liesikiesi, Barbeque on Wheels ja Tortilla Truck.

Vuonna 2014 suosio räjähti: tuli street foodin hullu vuosi. Esimakua saatiin jo talvella, kun Döner Harju avasi. Niin ikään entiset fine dining -kokit halusivat tehdä mieluummin berliiniläistä kebabia.

Sitä yleisö oli odottanut. Ensimmäiset viikot ravintolaan oli kymmenien metrien jono.

Jonottaminen jatkui maaliskuussa katuruokatapahtuma Streat Helsingissä. Saapui 20 000 nälkäistä – paljon enemmän kuin järjestäjät odottivat. Ruokarekoille oli pitkät jonot, ja monesta loppui syötävä kesken.

Kuultiin jo ensimmäiset purnaukset. Tungos raivostutti jotkut kävijöistä, osa myös koki ruuan hinnan korkeaksi laatuun nähden.

Koska kysyntää street foodille riitti, kaikki halusivat mukaan trendiin.

Suosituksi osoittautunut street food pääsi lähes kaikkialle. Moni aiemmin pikaruoaksi kutsuttu asia muuttui street foodiksi.

Luottokorttiyhtiö Diners Club järjesti kesällä 2014 katuruokakiertueen. Amicakin toi ”street gourmet -annokset" henkilöstöravintoloihin, ja street food nousi tv-ohjelmiin ja lehtiin. Nyhtöpossuakin haudutettiin kotona ruokalehtien ohjeilla.

Ilmiö houkutteli tapahtumiin uusia yrittäjiä, jotka halusivat osansa trendistä.

”Jengi huomasi voivansa myydä vaikka pieniä kiviä katuruokana. Ihmiset ostivat innoissaan, koska sen oli pakko olla hyvää”, Pasi Hassinen sanoo.

”Street foodia tungettiin joka paikkaan, termi koki inflaation.”

Oli syy mikä tahansa, vuoden 2015 katuruokatempauksissa ei enää käynyt väkeä kuin ennen.

Kaksipäiväiseksi laajentunut Streat Helsinki keräsi 30 000 kävijää ja jäi 40 000 kävijätavoitteesta. Sää oli kylmä, mikä lienee osasyy. Myös viikoittainen Street Food Carnival kärsi kadosta.

Helsingin kaupungin entinen ruokakulttuuristrategi Ville Relander oli järjestämässä ensimmäistä Streat Helsinkiä. Myös hänestä katuruoka kuumeni liikaa.

”Alussa ilmiöllä ei osattu eikä haluttu ratsastaa. Nykyään kaikki myydään street foodina.”

Relanderin mielestä ”aidointa tekemistä” edustavat nyt ruokapyörät. Viime kesän aikana Helsingin kaduille ilmestyi 15 polkupyörän päälle rakennettua ruokakärryä, jotka myivät kaikkea karjalanpiirakoista hodareihin.

Modernin katuruuan yleistyminen ”aidon tekemisen” ulkopuolelle on toisaalta monipuolistanut ja kasvattanut pikaruuan tarjontaa. Hartwall-areenalle avattiin elokuussa joukko Street Food Deli -ravintoloita.

Meilahteen on avautumassa alkukesästä Cumulus-hotelli, jonka Bistro-ravintola tarjoaa ”modernia street foodia”, kuten gourmet-hampurilaisia ja japanilaista katuruokaa.

Miten siellä määritellään street food?

”Ajankohtaista, kohtuuhintaista ja makuhermoja kutkuttavaa. Pieni, nopeasti valmistuva annos, jonka voimakkaasta mausta tulee vau-elämys. Ruoka pitää saada helposti ja nopeasti”, kertoo kehittämispäällikkö Kirsi Asposalo.

Kuka ylipäänsä määrittelee, mikä on aitoa ja mikä ei?

Se on varma, että termi street food ei ole kenellekään oikotie onneen.

Siihen pätevät samat lainalaisuudet kuin mihin tahansa ravintolaruokaan. Osa paikoista on keskinkertaisia, osa ei.

Tekeekö street food saman kuin pizza, sushi ja moni muu ruoka ennen sitä: muuttuu trendistä pysyväksi suosikiksi?

Street Food Carnival Kaapelitehtaassa (Tallberginkatu 1) la 30.1. klo 12–20 (jatkobileet 20–24) ja su 31.1. klo 11–18. Mukana yli 20 katuruokayrittäjää. Liput 5 e. streetfoodcarnival.com.

Juttua varten on haastateltu myös Mikko Takalaa, joka on julkaissut kirjan Street Food (2015).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ruoka
 • Katuruoka
 • Ravintolat
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 3. 3

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 4. 4

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 5. 5

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 6. 6

  Näe ennen kuin on liian myöhäistä: Roihuvuoren kirsikkapuisto kukkii nyt täydessä loistossaan

 7. 7

  Pikatestissä Merihaan trendikäs indonesialainen ravintola Bali Brunch, joka ei ratsasta eksotiikalla

 8. 8

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 9. 9

  Aamiainen on uusi brunssi – testasimme neljä aamispaikkaa Helsingissä

 10. 10

  Helsinkiläinen viinatislaamo avasi oman baarin Teurastamolle, pikatestasimme: ”Fancy mutta helppo”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 10. 10

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 2. 2

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 3. 3

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 4. 4

  Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

 5. 5

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 6. 6

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 7. 7

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 8. 8

  Räikköseltä kritiikkiä kisan voiton ratkaisseelle varikkotaktiikalle: ”Heillä oli tietysti syynsä”

 9. 9

  Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 4. 4

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 5. 5

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 6. 6

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 7. 7

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää