Valikko

Maailman naurettavin hevibändi Manowar saapuu klubikeikalle Suomeen, ja liput maksavat enemmän kuin Justin Bieberillä – miksi?

Amerikkalaisyhtye Manowar saapuu Tampereelle ja Helsinkiin 12.–13. helmikuuta. Yli 30-vuotias hevilegenda on ainutlaatuinen bändi ja ilmiö, niin hyvässä kuin pahassa.

Puhelin soi.

Langan päässä on amerikkalaisen metalliyhtye Manowarin basisti, biisintekijä ja johtohahmo Joey DeMaio. Bändin kiertue on parhaillaan käynnissä ja parin viikon päästä se ulottuu Suomeen.

Miten kiertue on mennyt, kysäisen, ja vastaus on odotettava:

"Kaikki sujuu todella hyvin, keikka-arviot ovat olleet erinomaisia ja fanit ovat olleet innoissaan. Fanien arviot ovat tietysti kaikista tärkeimpiä”, DeMaio sanoo, ja jatkaa:

"Tämä kiertue on suurin tuotantomme pitkään aikaan. En tietenkään voi paljastaa etukäteen, mitä kaikkea lavalla nähdään. Mutta ainakin siellä tulee olemaan todella ison resoluution videoseinä. Ei videonäyttö, vaan kirjaimellisesti seinä. Se on todella vaikuttava, vaikka itse sanonkin.”

Hehkutus jatkuu ja jatkuu. Tyypillistä Manowaria ja DeMaioa siis.

Vaikka yli 30-vuotias Manowar on suosioltaan nykyään klubiltasoa, bändin haastatteluun liittyy myös käsittämättömiä oheissäätöjä, joita megaluokan staroillakaan tuskin on.

Ei siinä vielä mitään, että DeMaion puhelinsoittoa saa odotella kaksi tuntia sovitusta ajasta epämääräisten aikatauluongelmien vuoksi. Aivan oma lukunsa on ennen haastattelua meiliin putkahtava Manowarin oman firman Magic Circle Entertainment Groupin "mediaohjeistus" ("Media guidelines").

Käsittämättömimmät ohjeet koskevat bändin kuvaamista lehdistötilaisuuksissa. Siinä sanotaan, että kuvien oton jälkeen Manowarin edustaja kopioi kuvat omalle koneelleen ja deletoi ne kamerasta. Sen jälkeen bändin graafinen suunnittelija ("in-house graphic designer") valitsee sopivat kuvat ja lähettää ne käyttövalmiina takaisin.

Pelkkää puhelinkeskusteluakin varten on annettu rajat siitä, mitä Manowarilta saa kysyä. Kysymysten täytyy kuulemma liittyä ainoastaan Gods and Kings -kiertueeseen. Esimerkiksi kysymyksiä bändin aiemmasta urasta ei saa esittää, sillä Manowar ei halua ottaa osaa "historiajuttuihin."

Sori nyt vaan: vaikka ohjeita noudattaisikin, niin historiajuttu tästä silti tulee.

Metallimusiikin piirissä Manowar nimittäin on ainutlaatuinen bändi. Ja ilmiö.

Sen tietävät monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät heviä kuuntele. Manowarilla on oma äärimmäisen omistautunut fanikuntansa, mutta sen ulkopuolella bändiä pidetään enemmän tai vähemmän vitsinä.

Bändiin kiteytyvät kaikki hevimusiikin naurettavina pidetyt piirteet: kornius, mahtipontisuus ja machoilu. Yksinkertaisiin junttariffeihin, tamppaaviin rumpuihin ja kiekuvaan lauluun perustuvia biisejä höystetään milloin dramaattisilla puheosuuksilla, milloin ylipitkillä tilutussooloilla.

Sanoitukset pyörivät miekka ja magia -fantasian, viikinkitarujen, metallimusiikin puolesta taistelemisen tai Manowarin itsensä ympärillä.

Keikoillaan yhtye on ajanut lavalle prätkillä ja kasannut taustalle vahvistinmuureja sekä ties mitä övereitä lavasteita. Kaljalla läträäminen, stripparit ja pitkät palopuheet metalliveljeydestä kuuluvat myös olennaisena osana Manowarin liveshow'hun.

Manowar on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman äänekkäimpänä bändinä, julistanut itsensä moneen kertaan metallin kuninkaiksi ja kehittänyt oman "death to false metal" ("kuolema väärälle metallille") -iskulauseen.

Siis eräänlainen tosielämän Spinal Tap – mutta ilman itseironian häivääkään. Haastatteluissa Manowarin äänitorvi DeMaio paasaa vuodesta toiseen naama peruslukemilla siitä, kuinka voisi vaikka kuolla metallimusiikin puolesta.

Manowar sai alkunsa pienessä Auburnin kaupungissa New Yorkissa 1980. Yhtyeen perustivat Black Sabbathin basso- ja pyroteknikkona työskennellyt DeMaio, punkyhtye The Dictatorsin kitaristi Ross "The Boss" Friedman sekä laulaja Eric Adams (oikealta nimeltään Louis Marullo).

Bändin yllämainittu tyyli alkoi muodostua jo debyyttialbumi Battle Hymnsillä (1982). Seuraavan vuoden Into Glory Ride -levyllä se puhkesi täyteen loistoonsa: albumin kannessa yhtye poseerasi Conan Barbaari -henkisissä turkiksissa ja nahkahaarniskoissa miekat käsissään, ja biiseillä oli nimiä kuten Secret of Steel, Gates of Valhalla sekä Gloves of Metal. Jälkimmäisen video alla:

Häpeilemätön pullistelu on kuulunut Manowariin – niin musiikkiin, bändikuviin kuin levynkansiin – siitä lähtien.

Se ei suinkaan tarkoita, että yhtye olisi musiikillisesti pelkkä vitsi.

Manowar on luonut lukuisia aidosti iskeviä, klassikkotason hevibiisejä. Esimerkkinä vaikkapa Sign of the Hammer -albumilta (1984) löytyvä Thor (The Powerhead), ääritarttuva sankarimetallibiisi ajalta ennen varsinaisia sankarimetallibändejä.

Tai Triumph of Steel (1992)- ja Louder than Hell (1996) -levyjen nyrkinpuintihitit Metal Warriors ja The Gods Made Heavy Metal, joita kuunnellessa ei voi olla hymyilemättä – hyvällä tavalla.

Yhdysvalloissa Manowar ei koskaan ole saavuttanut kulttimainetta isompaa sukseeta. Bändin laajin yleisö löytyykin Euroopasta, kuten Saksasta, jossa Manowar-levyt ovat nousseet useaan kertaan albumilistojen kärkisijoille.

Suomessakin Manowar on nähty useaan kertaan, isoimmillaan 2009 Provinssirockin yhtenä pääesiintyjänä sekä bändin oman Magic Circle -festivaalin kanssa Suvilahdessa 2014. Suomessa Manowar-faneja on runsaasti, ja täkäläisiä "manowarrioreja" DeMaio jaksaa usein haastatteluissa ylistää.

Manowarin maailmanlaajuinen faniyhteisö on muutenkin oma lukunsa. Harvalla yhtyeellä on näin asialleen omistautunutta kannattajakuntaa. Somessa ja nettifoorumeilla Manowar-fanit ovat valmiita puolustamaan idoleitaan tiukasti.

Puolustettavaa riittääkin.

Manowaria on kritisoitu muun muassa fanien rahastamisesta levyjen turhilla uudelleenjulkaisuilla, ylihintaisilla keikkalipuilla ja bändikrääsällä.

Netissä liikkuu huhuja, jotka maalaavat Manowarista karumpaakin kuvaa. Esimerkiksi tunnetun italialaisen Rhapsody Of Fire -metalliyhtyeen ura Magic Circle -levy-yhtiön listoilla päättyi rankkaan oikeustaisteluun. Vuonna 2010 eräs valokuvaaja jopa haastoi DeMaion oikeuteen mafiatyylisestä uhkailusta.

Manowarin entiset jäsenet ovat olleet vähäpuheisia eroonsa johtaneista syistä, mutta ainakin edesmennyt rumpali Scott Columbus antoi ymmärtää, ettei kaikki ole mennyt aivan bändin virallisten tiedotteiden mukaan.

Muutama vuosi sitten verkossa kiersi myös ilkeämielinen ”paljastuskirjoitus” Manowarin jäsenten siviilielämästä. DeMaion väitettiin muun muassa asuvan yhä vanhempiensa luona ja Adams / Marullon elättävän itsensä rakennustyöläisenä.

Mikä sitten on totta ja mikä ei? DeMaiolta näistä asioista on turha kysyä. Hän ei joko kommentoi ollenkaan tai kuittaa kritiikit metallia halveksuvien nössöjen loanheittona. Tai yrittää estää kiusalliset kysymykset jo ennalta tiukoilla ”mediaohjeillaan.”

Arkielämäänsä ja todellista itseään DeMaio ei muutenkaan avaa koskaan. Haastatteluissa hän esiintyy vain ja ainoastaan hevimetallin sanansaattajana.

Onkin tavallaan ironista, kuinka Manowar aina toitottaa omaa aitouttaan muihin verrattuna – olivat muut sitten väärää metallia, tv:n laulukilpailujen osanottajia tai valtavirran poplaulajia.

Sillä pohjimmiltaanhan Manowar on äärimmäisen tarkkaan hiottu ja tarkoin varjeltu tuote. Teatteri, jonka kulissien taakse eivät ulkopuoliset pääse kurkistamaan. Välillä DeMaio saattaa vilauttaa huumorintajuaan, mutta muutoin suojamuuri pitää.

Tästä tinkimättömyydestä luultavasti johtuu se, miksi niin monet pitävät Manowaria pelkästään naurettavana.

Mitä se haittaisi, vaikka DeMaio asuisikin vanhempiensa kellarissa tai Adams / Marullo työskentelisi kiertueiden lomassa raksalla? Ei kai kukaan oikeasti luule kuusikymppisten keskisarjan muusikoiden elävän rock-unelmaa prätkineen ja bileineen 24 tuntia vuorokaudessa?

Jos Manowar esiintyisi julkisuudessa rennosti ja itseironisesti, kuvaisi kiertue-elämäänsä ja arkeaan vaikkapa Anvil-yhtyeen loistavan The Story of Anvil -dokumentin tavoin, sen suosiokin saattaisi kohota aivan uudelle tasolle.

Tällaisena Manowar antaa itsestään nimittäin myös surullisen kuvan. Kuvan uransa ehtoopuolta elävästä bändistä, joka yrittää väkisin pitää kiinni roolileikistään, vaikka kulissit alkavat väkisinkin murtua ympäriltä.

On siinä jotain surumielistä, kuinka pyrotekniikkaa ja prätkiä festarilavoilleen roudanneen Manowarin DeMaio fiilistelee nyt etukäteen sitä, kuinka iso resoluutio lavan taustanäytöllä on.

Manowarin tämänkertaisen klubikeikan liput muuten maksavat 82,50 euroa.

Vertailun vuoksi: Neil Youngin tuleva konsertti Hartwall-areenalla ja Black Sabbathin vihoviimeiseksi mainostetun kiertueen show Kaisaniemessä ovat samaa hintaluokkaa. Justin Bieberin ensi syksyn areenakeikalle pääsee Manowaria halvemmalla.

Vuonna 2013 Manowarin The Circus -liput maksoivat 75 euroa, ja vielä tuolloin keikka myytiin nopeasti loppuun. Nyt lippuja vaikuttaa olevan hyvin jäljellä. Kenties järkähtämättömältä vaikuttava fanisuosiokin alkaa jo hiipua.

Ja kenties DeMaio ajattelee samoin.

Palataan takaisin haastatteluun.

Eräässä kohtaa puhelua hän keskeyttää kysymykseni ja sanoo kiertueen olevan suunnattu erityisesti niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria kertaakaan livenä.

"Tämä kiertue on jotain erityistä. Se on tilaisuus kaikille niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria – kokea se, mitä fanit ovat kokeneet parikymmentä vuotta putkeen tai enemmänkin. Toivotan kaikki tervetulleiksi katsomaan, millaisia me olemme. Jos et tykkää, ei se mitään, sitten ei tarvitse tulla toiste. Mutta saatat myös yllättyä ja tykätä hyvinkin paljon.”

DeMaio korostaa tämän olevan se viesti, jonka toivoisi juttuni välittävän.

Toisin sanoen: tule katsomaan Manowaria, kun vielä voit. Vaikka pitäisit koko yhtyettä pelkkänä vitsinä.

Onko Manowarin uho vihdoin mennyttä?

Nyt voisi olla oikea hetki yrittää kysyä DeMaiolta muutakin kuin ohjeissa määrättyjä kiertueasioita. Saada suojamuuri murtumaan.

Ennen kuin ehdin toteuttaa ajatukseni, DeMaio sanoo:

"Minulla on aikaa vielä yhdelle kysymykselle."

Haastattelua on kulunut yhteensä reilut neljä minuuttia.

Heitän hätäisesti ilmoille yhden miettimäni kysymyksen. Mitä 61-vuotias DeMaio ajattelee siitä, että lähiaikoina moni ikuiselta tuntunut rock-ikoni on kuollut? Kuten David Bowie sekä Lemmy Kilmister. Motörheadin kanssa Manowarkin on kiertänyt.

"No, miltä sen voisi kuvitella tuntuvan? Kauhealta tietysti. Kovia menetyksiä paitsi faneille, myös musiikkiteollisuudelle. Ja minulle. Lemmy oli ystäväni, Ronnie James Dio oli ystäväni. Se tuntuu, kuin menettäisi veljen."

Onko Manowar yhä yhtä vahva kuin aina?

"Me olemme onneksi hyvässä kunnossa ja kiitollisia siitä. Aiomme soittaa, tehdä musiikkia ja tuoda iloa ihmisille ympäri maailman.”

"Ja levittää tosimetallin sanomaa. Sitä me olemme täällä tekemässä, veli."

Manowar Tampereen Pakkahuoneella 12.2 ja Helsingin The Circus -klubilla (Salomonkatu 1–3) 13.2. Liput 82,50 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • metallimusiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Kävimme yhden Pasin ja yhden Tiinan saunassa, koska lauantaina kymmenet helsinkiläiset avaavat saunansa tuntemattomille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää