Valikko

Maailman naurettavin hevibändi Manowar saapuu klubikeikalle Suomeen, ja liput maksavat enemmän kuin Justin Bieberillä – miksi?

Amerikkalaisyhtye Manowar saapuu Tampereelle ja Helsinkiin 12.–13. helmikuuta. Yli 30-vuotias hevilegenda on ainutlaatuinen bändi ja ilmiö, niin hyvässä kuin pahassa.

Puhelin soi.

Langan päässä on amerikkalaisen metalliyhtye Manowarin basisti, biisintekijä ja johtohahmo Joey DeMaio. Bändin kiertue on parhaillaan käynnissä ja parin viikon päästä se ulottuu Suomeen.

Miten kiertue on mennyt, kysäisen, ja vastaus on odotettava:

"Kaikki sujuu todella hyvin, keikka-arviot ovat olleet erinomaisia ja fanit ovat olleet innoissaan. Fanien arviot ovat tietysti kaikista tärkeimpiä”, DeMaio sanoo, ja jatkaa:

"Tämä kiertue on suurin tuotantomme pitkään aikaan. En tietenkään voi paljastaa etukäteen, mitä kaikkea lavalla nähdään. Mutta ainakin siellä tulee olemaan todella ison resoluution videoseinä. Ei videonäyttö, vaan kirjaimellisesti seinä. Se on todella vaikuttava, vaikka itse sanonkin.”

Hehkutus jatkuu ja jatkuu. Tyypillistä Manowaria ja DeMaioa siis.

Vaikka yli 30-vuotias Manowar on suosioltaan nykyään klubiltasoa, bändin haastatteluun liittyy myös käsittämättömiä oheissäätöjä, joita megaluokan staroillakaan tuskin on.

Ei siinä vielä mitään, että DeMaion puhelinsoittoa saa odotella kaksi tuntia sovitusta ajasta epämääräisten aikatauluongelmien vuoksi. Aivan oma lukunsa on ennen haastattelua meiliin putkahtava Manowarin oman firman Magic Circle Entertainment Groupin "mediaohjeistus" ("Media guidelines").

Käsittämättömimmät ohjeet koskevat bändin kuvaamista lehdistötilaisuuksissa. Siinä sanotaan, että kuvien oton jälkeen Manowarin edustaja kopioi kuvat omalle koneelleen ja deletoi ne kamerasta. Sen jälkeen bändin graafinen suunnittelija ("in-house graphic designer") valitsee sopivat kuvat ja lähettää ne käyttövalmiina takaisin.

Pelkkää puhelinkeskusteluakin varten on annettu rajat siitä, mitä Manowarilta saa kysyä. Kysymysten täytyy kuulemma liittyä ainoastaan Gods and Kings -kiertueeseen. Esimerkiksi kysymyksiä bändin aiemmasta urasta ei saa esittää, sillä Manowar ei halua ottaa osaa "historiajuttuihin."

Sori nyt vaan: vaikka ohjeita noudattaisikin, niin historiajuttu tästä silti tulee.

Metallimusiikin piirissä Manowar nimittäin on ainutlaatuinen bändi. Ja ilmiö.

Sen tietävät monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät heviä kuuntele. Manowarilla on oma äärimmäisen omistautunut fanikuntansa, mutta sen ulkopuolella bändiä pidetään enemmän tai vähemmän vitsinä.

Bändiin kiteytyvät kaikki hevimusiikin naurettavina pidetyt piirteet: kornius, mahtipontisuus ja machoilu. Yksinkertaisiin junttariffeihin, tamppaaviin rumpuihin ja kiekuvaan lauluun perustuvia biisejä höystetään milloin dramaattisilla puheosuuksilla, milloin ylipitkillä tilutussooloilla.

Sanoitukset pyörivät miekka ja magia -fantasian, viikinkitarujen, metallimusiikin puolesta taistelemisen tai Manowarin itsensä ympärillä.

Keikoillaan yhtye on ajanut lavalle prätkillä ja kasannut taustalle vahvistinmuureja sekä ties mitä övereitä lavasteita. Kaljalla läträäminen, stripparit ja pitkät palopuheet metalliveljeydestä kuuluvat myös olennaisena osana Manowarin liveshow'hun.

Manowar on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman äänekkäimpänä bändinä, julistanut itsensä moneen kertaan metallin kuninkaiksi ja kehittänyt oman "death to false metal" ("kuolema väärälle metallille") -iskulauseen.

Siis eräänlainen tosielämän Spinal Tap – mutta ilman itseironian häivääkään. Haastatteluissa Manowarin äänitorvi DeMaio paasaa vuodesta toiseen naama peruslukemilla siitä, kuinka voisi vaikka kuolla metallimusiikin puolesta.

Manowar sai alkunsa pienessä Auburnin kaupungissa New Yorkissa 1980. Yhtyeen perustivat Black Sabbathin basso- ja pyroteknikkona työskennellyt DeMaio, punkyhtye The Dictatorsin kitaristi Ross "The Boss" Friedman sekä laulaja Eric Adams (oikealta nimeltään Louis Marullo).

Bändin yllämainittu tyyli alkoi muodostua jo debyyttialbumi Battle Hymnsillä (1982). Seuraavan vuoden Into Glory Ride -levyllä se puhkesi täyteen loistoonsa: albumin kannessa yhtye poseerasi Conan Barbaari -henkisissä turkiksissa ja nahkahaarniskoissa miekat käsissään, ja biiseillä oli nimiä kuten Secret of Steel, Gates of Valhalla sekä Gloves of Metal. Jälkimmäisen video alla:

Häpeilemätön pullistelu on kuulunut Manowariin – niin musiikkiin, bändikuviin kuin levynkansiin – siitä lähtien.

Se ei suinkaan tarkoita, että yhtye olisi musiikillisesti pelkkä vitsi.

Manowar on luonut lukuisia aidosti iskeviä, klassikkotason hevibiisejä. Esimerkkinä vaikkapa Sign of the Hammer -albumilta (1984) löytyvä Thor (The Powerhead), ääritarttuva sankarimetallibiisi ajalta ennen varsinaisia sankarimetallibändejä.

Tai Triumph of Steel (1992)- ja Louder than Hell (1996) -levyjen nyrkinpuintihitit Metal Warriors ja The Gods Made Heavy Metal, joita kuunnellessa ei voi olla hymyilemättä – hyvällä tavalla.

Yhdysvalloissa Manowar ei koskaan ole saavuttanut kulttimainetta isompaa sukseeta. Bändin laajin yleisö löytyykin Euroopasta, kuten Saksasta, jossa Manowar-levyt ovat nousseet useaan kertaan albumilistojen kärkisijoille.

Suomessakin Manowar on nähty useaan kertaan, isoimmillaan 2009 Provinssirockin yhtenä pääesiintyjänä sekä bändin oman Magic Circle -festivaalin kanssa Suvilahdessa 2014. Suomessa Manowar-faneja on runsaasti, ja täkäläisiä "manowarrioreja" DeMaio jaksaa usein haastatteluissa ylistää.

Manowarin maailmanlaajuinen faniyhteisö on muutenkin oma lukunsa. Harvalla yhtyeellä on näin asialleen omistautunutta kannattajakuntaa. Somessa ja nettifoorumeilla Manowar-fanit ovat valmiita puolustamaan idoleitaan tiukasti.

Puolustettavaa riittääkin.

Manowaria on kritisoitu muun muassa fanien rahastamisesta levyjen turhilla uudelleenjulkaisuilla, ylihintaisilla keikkalipuilla ja bändikrääsällä.

Netissä liikkuu huhuja, jotka maalaavat Manowarista karumpaakin kuvaa. Esimerkiksi tunnetun italialaisen Rhapsody Of Fire -metalliyhtyeen ura Magic Circle -levy-yhtiön listoilla päättyi rankkaan oikeustaisteluun. Vuonna 2010 eräs valokuvaaja jopa haastoi DeMaion oikeuteen mafiatyylisestä uhkailusta.

Manowarin entiset jäsenet ovat olleet vähäpuheisia eroonsa johtaneista syistä, mutta ainakin edesmennyt rumpali Scott Columbus antoi ymmärtää, ettei kaikki ole mennyt aivan bändin virallisten tiedotteiden mukaan.

Muutama vuosi sitten verkossa kiersi myös ilkeämielinen ”paljastuskirjoitus” Manowarin jäsenten siviilielämästä. DeMaion väitettiin muun muassa asuvan yhä vanhempiensa luona ja Adams / Marullon elättävän itsensä rakennustyöläisenä.

Mikä sitten on totta ja mikä ei? DeMaiolta näistä asioista on turha kysyä. Hän ei joko kommentoi ollenkaan tai kuittaa kritiikit metallia halveksuvien nössöjen loanheittona. Tai yrittää estää kiusalliset kysymykset jo ennalta tiukoilla ”mediaohjeillaan.”

Arkielämäänsä ja todellista itseään DeMaio ei muutenkaan avaa koskaan. Haastatteluissa hän esiintyy vain ja ainoastaan hevimetallin sanansaattajana.

Onkin tavallaan ironista, kuinka Manowar aina toitottaa omaa aitouttaan muihin verrattuna – olivat muut sitten väärää metallia, tv:n laulukilpailujen osanottajia tai valtavirran poplaulajia.

Sillä pohjimmiltaanhan Manowar on äärimmäisen tarkkaan hiottu ja tarkoin varjeltu tuote. Teatteri, jonka kulissien taakse eivät ulkopuoliset pääse kurkistamaan. Välillä DeMaio saattaa vilauttaa huumorintajuaan, mutta muutoin suojamuuri pitää.

Tästä tinkimättömyydestä luultavasti johtuu se, miksi niin monet pitävät Manowaria pelkästään naurettavana.

Mitä se haittaisi, vaikka DeMaio asuisikin vanhempiensa kellarissa tai Adams / Marullo työskentelisi kiertueiden lomassa raksalla? Ei kai kukaan oikeasti luule kuusikymppisten keskisarjan muusikoiden elävän rock-unelmaa prätkineen ja bileineen 24 tuntia vuorokaudessa?

Jos Manowar esiintyisi julkisuudessa rennosti ja itseironisesti, kuvaisi kiertue-elämäänsä ja arkeaan vaikkapa Anvil-yhtyeen loistavan The Story of Anvil -dokumentin tavoin, sen suosiokin saattaisi kohota aivan uudelle tasolle.

Tällaisena Manowar antaa itsestään nimittäin myös surullisen kuvan. Kuvan uransa ehtoopuolta elävästä bändistä, joka yrittää väkisin pitää kiinni roolileikistään, vaikka kulissit alkavat väkisinkin murtua ympäriltä.

On siinä jotain surumielistä, kuinka pyrotekniikkaa ja prätkiä festarilavoilleen roudanneen Manowarin DeMaio fiilistelee nyt etukäteen sitä, kuinka iso resoluutio lavan taustanäytöllä on.

Manowarin tämänkertaisen klubikeikan liput muuten maksavat 82,50 euroa.

Vertailun vuoksi: Neil Youngin tuleva konsertti Hartwall-areenalla ja Black Sabbathin vihoviimeiseksi mainostetun kiertueen show Kaisaniemessä ovat samaa hintaluokkaa. Justin Bieberin ensi syksyn areenakeikalle pääsee Manowaria halvemmalla.

Vuonna 2013 Manowarin The Circus -liput maksoivat 75 euroa, ja vielä tuolloin keikka myytiin nopeasti loppuun. Nyt lippuja vaikuttaa olevan hyvin jäljellä. Kenties järkähtämättömältä vaikuttava fanisuosiokin alkaa jo hiipua.

Ja kenties DeMaio ajattelee samoin.

Palataan takaisin haastatteluun.

Eräässä kohtaa puhelua hän keskeyttää kysymykseni ja sanoo kiertueen olevan suunnattu erityisesti niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria kertaakaan livenä.

"Tämä kiertue on jotain erityistä. Se on tilaisuus kaikille niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria – kokea se, mitä fanit ovat kokeneet parikymmentä vuotta putkeen tai enemmänkin. Toivotan kaikki tervetulleiksi katsomaan, millaisia me olemme. Jos et tykkää, ei se mitään, sitten ei tarvitse tulla toiste. Mutta saatat myös yllättyä ja tykätä hyvinkin paljon.”

DeMaio korostaa tämän olevan se viesti, jonka toivoisi juttuni välittävän.

Toisin sanoen: tule katsomaan Manowaria, kun vielä voit. Vaikka pitäisit koko yhtyettä pelkkänä vitsinä.

Onko Manowarin uho vihdoin mennyttä?

Nyt voisi olla oikea hetki yrittää kysyä DeMaiolta muutakin kuin ohjeissa määrättyjä kiertueasioita. Saada suojamuuri murtumaan.

Ennen kuin ehdin toteuttaa ajatukseni, DeMaio sanoo:

"Minulla on aikaa vielä yhdelle kysymykselle."

Haastattelua on kulunut yhteensä reilut neljä minuuttia.

Heitän hätäisesti ilmoille yhden miettimäni kysymyksen. Mitä 61-vuotias DeMaio ajattelee siitä, että lähiaikoina moni ikuiselta tuntunut rock-ikoni on kuollut? Kuten David Bowie sekä Lemmy Kilmister. Motörheadin kanssa Manowarkin on kiertänyt.

"No, miltä sen voisi kuvitella tuntuvan? Kauhealta tietysti. Kovia menetyksiä paitsi faneille, myös musiikkiteollisuudelle. Ja minulle. Lemmy oli ystäväni, Ronnie James Dio oli ystäväni. Se tuntuu, kuin menettäisi veljen."

Onko Manowar yhä yhtä vahva kuin aina?

"Me olemme onneksi hyvässä kunnossa ja kiitollisia siitä. Aiomme soittaa, tehdä musiikkia ja tuoda iloa ihmisille ympäri maailman.”

"Ja levittää tosimetallin sanomaa. Sitä me olemme täällä tekemässä, veli."

Manowar Tampereen Pakkahuoneella 12.2 ja Helsingin The Circus -klubilla (Salomonkatu 1–3) 13.2. Liput 82,50 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • metallimusiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 3. 3

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 4. 4

  Muistattehan hittivideon, jossa lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n haastattelun? Tietysti lapset saivat oman animaatiosarjan

 5. 5

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 6. 6

  Youtube-supertähti Casey Neistat esiintyy Suomessa keväällä – tällaisista tempuista hänet tunnetaan

 7. 7

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 8. 8

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 10. 10

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 3. 3

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 5. 5

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 6. 6

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 7. 7

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 4. 4

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Hus: Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden sisällä laajojen homevaurioiden takia

 3. 3

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 4. 4

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 5. 5

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 6. 6

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 7. 7

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 8. 8

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 9. 9

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 10. 10

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää