Nyt.fi

Valikko

Maailman naurettavin hevibändi Manowar saapuu klubikeikalle Suomeen, ja liput maksavat enemmän kuin Justin Bieberillä – miksi?

Amerikkalaisyhtye Manowar saapuu Tampereelle ja Helsinkiin 12.–13. helmikuuta. Yli 30-vuotias hevilegenda on ainutlaatuinen bändi ja ilmiö, niin hyvässä kuin pahassa.

Puhelin soi.

Langan päässä on amerikkalaisen metalliyhtye Manowarin basisti, biisintekijä ja johtohahmo Joey DeMaio. Bändin kiertue on parhaillaan käynnissä ja parin viikon päästä se ulottuu Suomeen.

Miten kiertue on mennyt, kysäisen, ja vastaus on odotettava:

"Kaikki sujuu todella hyvin, keikka-arviot ovat olleet erinomaisia ja fanit ovat olleet innoissaan. Fanien arviot ovat tietysti kaikista tärkeimpiä”, DeMaio sanoo, ja jatkaa:

"Tämä kiertue on suurin tuotantomme pitkään aikaan. En tietenkään voi paljastaa etukäteen, mitä kaikkea lavalla nähdään. Mutta ainakin siellä tulee olemaan todella ison resoluution videoseinä. Ei videonäyttö, vaan kirjaimellisesti seinä. Se on todella vaikuttava, vaikka itse sanonkin.”

Hehkutus jatkuu ja jatkuu. Tyypillistä Manowaria ja DeMaioa siis.

Vaikka yli 30-vuotias Manowar on suosioltaan nykyään klubiltasoa, bändin haastatteluun liittyy myös käsittämättömiä oheissäätöjä, joita megaluokan staroillakaan tuskin on.

Ei siinä vielä mitään, että DeMaion puhelinsoittoa saa odotella kaksi tuntia sovitusta ajasta epämääräisten aikatauluongelmien vuoksi. Aivan oma lukunsa on ennen haastattelua meiliin putkahtava Manowarin oman firman Magic Circle Entertainment Groupin "mediaohjeistus" ("Media guidelines").

Käsittämättömimmät ohjeet koskevat bändin kuvaamista lehdistötilaisuuksissa. Siinä sanotaan, että kuvien oton jälkeen Manowarin edustaja kopioi kuvat omalle koneelleen ja deletoi ne kamerasta. Sen jälkeen bändin graafinen suunnittelija ("in-house graphic designer") valitsee sopivat kuvat ja lähettää ne käyttövalmiina takaisin.

Pelkkää puhelinkeskusteluakin varten on annettu rajat siitä, mitä Manowarilta saa kysyä. Kysymysten täytyy kuulemma liittyä ainoastaan Gods and Kings -kiertueeseen. Esimerkiksi kysymyksiä bändin aiemmasta urasta ei saa esittää, sillä Manowar ei halua ottaa osaa "historiajuttuihin."

Sori nyt vaan: vaikka ohjeita noudattaisikin, niin historiajuttu tästä silti tulee.

Metallimusiikin piirissä Manowar nimittäin on ainutlaatuinen bändi. Ja ilmiö.

Sen tietävät monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät heviä kuuntele. Manowarilla on oma äärimmäisen omistautunut fanikuntansa, mutta sen ulkopuolella bändiä pidetään enemmän tai vähemmän vitsinä.

Bändiin kiteytyvät kaikki hevimusiikin naurettavina pidetyt piirteet: kornius, mahtipontisuus ja machoilu. Yksinkertaisiin junttariffeihin, tamppaaviin rumpuihin ja kiekuvaan lauluun perustuvia biisejä höystetään milloin dramaattisilla puheosuuksilla, milloin ylipitkillä tilutussooloilla.

Sanoitukset pyörivät miekka ja magia -fantasian, viikinkitarujen, metallimusiikin puolesta taistelemisen tai Manowarin itsensä ympärillä.

Keikoillaan yhtye on ajanut lavalle prätkillä ja kasannut taustalle vahvistinmuureja sekä ties mitä övereitä lavasteita. Kaljalla läträäminen, stripparit ja pitkät palopuheet metalliveljeydestä kuuluvat myös olennaisena osana Manowarin liveshow'hun.

Manowar on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman äänekkäimpänä bändinä, julistanut itsensä moneen kertaan metallin kuninkaiksi ja kehittänyt oman "death to false metal" ("kuolema väärälle metallille") -iskulauseen.

Siis eräänlainen tosielämän Spinal Tap – mutta ilman itseironian häivääkään. Haastatteluissa Manowarin äänitorvi DeMaio paasaa vuodesta toiseen naama peruslukemilla siitä, kuinka voisi vaikka kuolla metallimusiikin puolesta.

Manowar sai alkunsa pienessä Auburnin kaupungissa New Yorkissa 1980. Yhtyeen perustivat Black Sabbathin basso- ja pyroteknikkona työskennellyt DeMaio, punkyhtye The Dictatorsin kitaristi Ross "The Boss" Friedman sekä laulaja Eric Adams (oikealta nimeltään Louis Marullo).

Bändin yllämainittu tyyli alkoi muodostua jo debyyttialbumi Battle Hymnsillä (1982). Seuraavan vuoden Into Glory Ride -levyllä se puhkesi täyteen loistoonsa: albumin kannessa yhtye poseerasi Conan Barbaari -henkisissä turkiksissa ja nahkahaarniskoissa miekat käsissään, ja biiseillä oli nimiä kuten Secret of Steel, Gates of Valhalla sekä Gloves of Metal. Jälkimmäisen video alla:

Häpeilemätön pullistelu on kuulunut Manowariin – niin musiikkiin, bändikuviin kuin levynkansiin – siitä lähtien.

Se ei suinkaan tarkoita, että yhtye olisi musiikillisesti pelkkä vitsi.

Manowar on luonut lukuisia aidosti iskeviä, klassikkotason hevibiisejä. Esimerkkinä vaikkapa Sign of the Hammer -albumilta (1984) löytyvä Thor (The Powerhead), ääritarttuva sankarimetallibiisi ajalta ennen varsinaisia sankarimetallibändejä.

Tai Triumph of Steel (1992)- ja Louder than Hell (1996) -levyjen nyrkinpuintihitit Metal Warriors ja The Gods Made Heavy Metal, joita kuunnellessa ei voi olla hymyilemättä – hyvällä tavalla.

Yhdysvalloissa Manowar ei koskaan ole saavuttanut kulttimainetta isompaa sukseeta. Bändin laajin yleisö löytyykin Euroopasta, kuten Saksasta, jossa Manowar-levyt ovat nousseet useaan kertaan albumilistojen kärkisijoille.

Suomessakin Manowar on nähty useaan kertaan, isoimmillaan 2009 Provinssirockin yhtenä pääesiintyjänä sekä bändin oman Magic Circle -festivaalin kanssa Suvilahdessa 2014. Suomessa Manowar-faneja on runsaasti, ja täkäläisiä "manowarrioreja" DeMaio jaksaa usein haastatteluissa ylistää.

Manowarin maailmanlaajuinen faniyhteisö on muutenkin oma lukunsa. Harvalla yhtyeellä on näin asialleen omistautunutta kannattajakuntaa. Somessa ja nettifoorumeilla Manowar-fanit ovat valmiita puolustamaan idoleitaan tiukasti.

Puolustettavaa riittääkin.

Manowaria on kritisoitu muun muassa fanien rahastamisesta levyjen turhilla uudelleenjulkaisuilla, ylihintaisilla keikkalipuilla ja bändikrääsällä.

Netissä liikkuu huhuja, jotka maalaavat Manowarista karumpaakin kuvaa. Esimerkiksi tunnetun italialaisen Rhapsody Of Fire -metalliyhtyeen ura Magic Circle -levy-yhtiön listoilla päättyi rankkaan oikeustaisteluun. Vuonna 2010 eräs valokuvaaja jopa haastoi DeMaion oikeuteen mafiatyylisestä uhkailusta.

Manowarin entiset jäsenet ovat olleet vähäpuheisia eroonsa johtaneista syistä, mutta ainakin edesmennyt rumpali Scott Columbus antoi ymmärtää, ettei kaikki ole mennyt aivan bändin virallisten tiedotteiden mukaan.

Muutama vuosi sitten verkossa kiersi myös ilkeämielinen ”paljastuskirjoitus” Manowarin jäsenten siviilielämästä. DeMaion väitettiin muun muassa asuvan yhä vanhempiensa luona ja Adams / Marullon elättävän itsensä rakennustyöläisenä.

Mikä sitten on totta ja mikä ei? DeMaiolta näistä asioista on turha kysyä. Hän ei joko kommentoi ollenkaan tai kuittaa kritiikit metallia halveksuvien nössöjen loanheittona. Tai yrittää estää kiusalliset kysymykset jo ennalta tiukoilla ”mediaohjeillaan.”

Arkielämäänsä ja todellista itseään DeMaio ei muutenkaan avaa koskaan. Haastatteluissa hän esiintyy vain ja ainoastaan hevimetallin sanansaattajana.

Onkin tavallaan ironista, kuinka Manowar aina toitottaa omaa aitouttaan muihin verrattuna – olivat muut sitten väärää metallia, tv:n laulukilpailujen osanottajia tai valtavirran poplaulajia.

Sillä pohjimmiltaanhan Manowar on äärimmäisen tarkkaan hiottu ja tarkoin varjeltu tuote. Teatteri, jonka kulissien taakse eivät ulkopuoliset pääse kurkistamaan. Välillä DeMaio saattaa vilauttaa huumorintajuaan, mutta muutoin suojamuuri pitää.

Tästä tinkimättömyydestä luultavasti johtuu se, miksi niin monet pitävät Manowaria pelkästään naurettavana.

Mitä se haittaisi, vaikka DeMaio asuisikin vanhempiensa kellarissa tai Adams / Marullo työskentelisi kiertueiden lomassa raksalla? Ei kai kukaan oikeasti luule kuusikymppisten keskisarjan muusikoiden elävän rock-unelmaa prätkineen ja bileineen 24 tuntia vuorokaudessa?

Jos Manowar esiintyisi julkisuudessa rennosti ja itseironisesti, kuvaisi kiertue-elämäänsä ja arkeaan vaikkapa Anvil-yhtyeen loistavan The Story of Anvil -dokumentin tavoin, sen suosiokin saattaisi kohota aivan uudelle tasolle.

Tällaisena Manowar antaa itsestään nimittäin myös surullisen kuvan. Kuvan uransa ehtoopuolta elävästä bändistä, joka yrittää väkisin pitää kiinni roolileikistään, vaikka kulissit alkavat väkisinkin murtua ympäriltä.

On siinä jotain surumielistä, kuinka pyrotekniikkaa ja prätkiä festarilavoilleen roudanneen Manowarin DeMaio fiilistelee nyt etukäteen sitä, kuinka iso resoluutio lavan taustanäytöllä on.

Manowarin tämänkertaisen klubikeikan liput muuten maksavat 82,50 euroa.

Vertailun vuoksi: Neil Youngin tuleva konsertti Hartwall-areenalla ja Black Sabbathin vihoviimeiseksi mainostetun kiertueen show Kaisaniemessä ovat samaa hintaluokkaa. Justin Bieberin ensi syksyn areenakeikalle pääsee Manowaria halvemmalla.

Vuonna 2013 Manowarin The Circus -liput maksoivat 75 euroa, ja vielä tuolloin keikka myytiin nopeasti loppuun. Nyt lippuja vaikuttaa olevan hyvin jäljellä. Kenties järkähtämättömältä vaikuttava fanisuosiokin alkaa jo hiipua.

Ja kenties DeMaio ajattelee samoin.

Palataan takaisin haastatteluun.

Eräässä kohtaa puhelua hän keskeyttää kysymykseni ja sanoo kiertueen olevan suunnattu erityisesti niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria kertaakaan livenä.

"Tämä kiertue on jotain erityistä. Se on tilaisuus kaikille niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria – kokea se, mitä fanit ovat kokeneet parikymmentä vuotta putkeen tai enemmänkin. Toivotan kaikki tervetulleiksi katsomaan, millaisia me olemme. Jos et tykkää, ei se mitään, sitten ei tarvitse tulla toiste. Mutta saatat myös yllättyä ja tykätä hyvinkin paljon.”

DeMaio korostaa tämän olevan se viesti, jonka toivoisi juttuni välittävän.

Toisin sanoen: tule katsomaan Manowaria, kun vielä voit. Vaikka pitäisit koko yhtyettä pelkkänä vitsinä.

Onko Manowarin uho vihdoin mennyttä?

Nyt voisi olla oikea hetki yrittää kysyä DeMaiolta muutakin kuin ohjeissa määrättyjä kiertueasioita. Saada suojamuuri murtumaan.

Ennen kuin ehdin toteuttaa ajatukseni, DeMaio sanoo:

"Minulla on aikaa vielä yhdelle kysymykselle."

Haastattelua on kulunut yhteensä reilut neljä minuuttia.

Heitän hätäisesti ilmoille yhden miettimäni kysymyksen. Mitä 61-vuotias DeMaio ajattelee siitä, että lähiaikoina moni ikuiselta tuntunut rock-ikoni on kuollut? Kuten David Bowie sekä Lemmy Kilmister. Motörheadin kanssa Manowarkin on kiertänyt.

"No, miltä sen voisi kuvitella tuntuvan? Kauhealta tietysti. Kovia menetyksiä paitsi faneille, myös musiikkiteollisuudelle. Ja minulle. Lemmy oli ystäväni, Ronnie James Dio oli ystäväni. Se tuntuu, kuin menettäisi veljen."

Onko Manowar yhä yhtä vahva kuin aina?

"Me olemme onneksi hyvässä kunnossa ja kiitollisia siitä. Aiomme soittaa, tehdä musiikkia ja tuoda iloa ihmisille ympäri maailman.”

"Ja levittää tosimetallin sanomaa. Sitä me olemme täällä tekemässä, veli."

Manowar Tampereen Pakkahuoneella 12.2 ja Helsingin The Circus -klubilla (Salomonkatu 1–3) 13.2. Liput 82,50 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • metallimusiikki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää