Valikko

Maailman naurettavin hevibändi Manowar saapuu klubikeikalle Suomeen, ja liput maksavat enemmän kuin Justin Bieberillä – miksi?

Amerikkalaisyhtye Manowar saapuu Tampereelle ja Helsinkiin 12.–13. helmikuuta. Yli 30-vuotias hevilegenda on ainutlaatuinen bändi ja ilmiö, niin hyvässä kuin pahassa.

Puhelin soi.

Langan päässä on amerikkalaisen metalliyhtye Manowarin basisti, biisintekijä ja johtohahmo Joey DeMaio. Bändin kiertue on parhaillaan käynnissä ja parin viikon päästä se ulottuu Suomeen.

Miten kiertue on mennyt, kysäisen, ja vastaus on odotettava:

"Kaikki sujuu todella hyvin, keikka-arviot ovat olleet erinomaisia ja fanit ovat olleet innoissaan. Fanien arviot ovat tietysti kaikista tärkeimpiä”, DeMaio sanoo, ja jatkaa:

"Tämä kiertue on suurin tuotantomme pitkään aikaan. En tietenkään voi paljastaa etukäteen, mitä kaikkea lavalla nähdään. Mutta ainakin siellä tulee olemaan todella ison resoluution videoseinä. Ei videonäyttö, vaan kirjaimellisesti seinä. Se on todella vaikuttava, vaikka itse sanonkin.”

Hehkutus jatkuu ja jatkuu. Tyypillistä Manowaria ja DeMaioa siis.

Vaikka yli 30-vuotias Manowar on suosioltaan nykyään klubiltasoa, bändin haastatteluun liittyy myös käsittämättömiä oheissäätöjä, joita megaluokan staroillakaan tuskin on.

Ei siinä vielä mitään, että DeMaion puhelinsoittoa saa odotella kaksi tuntia sovitusta ajasta epämääräisten aikatauluongelmien vuoksi. Aivan oma lukunsa on ennen haastattelua meiliin putkahtava Manowarin oman firman Magic Circle Entertainment Groupin "mediaohjeistus" ("Media guidelines").

Käsittämättömimmät ohjeet koskevat bändin kuvaamista lehdistötilaisuuksissa. Siinä sanotaan, että kuvien oton jälkeen Manowarin edustaja kopioi kuvat omalle koneelleen ja deletoi ne kamerasta. Sen jälkeen bändin graafinen suunnittelija ("in-house graphic designer") valitsee sopivat kuvat ja lähettää ne käyttövalmiina takaisin.

Pelkkää puhelinkeskusteluakin varten on annettu rajat siitä, mitä Manowarilta saa kysyä. Kysymysten täytyy kuulemma liittyä ainoastaan Gods and Kings -kiertueeseen. Esimerkiksi kysymyksiä bändin aiemmasta urasta ei saa esittää, sillä Manowar ei halua ottaa osaa "historiajuttuihin."

Sori nyt vaan: vaikka ohjeita noudattaisikin, niin historiajuttu tästä silti tulee.

Metallimusiikin piirissä Manowar nimittäin on ainutlaatuinen bändi. Ja ilmiö.

Sen tietävät monet sellaisetkin ihmiset, jotka eivät heviä kuuntele. Manowarilla on oma äärimmäisen omistautunut fanikuntansa, mutta sen ulkopuolella bändiä pidetään enemmän tai vähemmän vitsinä.

Bändiin kiteytyvät kaikki hevimusiikin naurettavina pidetyt piirteet: kornius, mahtipontisuus ja machoilu. Yksinkertaisiin junttariffeihin, tamppaaviin rumpuihin ja kiekuvaan lauluun perustuvia biisejä höystetään milloin dramaattisilla puheosuuksilla, milloin ylipitkillä tilutussooloilla.

Sanoitukset pyörivät miekka ja magia -fantasian, viikinkitarujen, metallimusiikin puolesta taistelemisen tai Manowarin itsensä ympärillä.

Keikoillaan yhtye on ajanut lavalle prätkillä ja kasannut taustalle vahvistinmuureja sekä ties mitä övereitä lavasteita. Kaljalla läträäminen, stripparit ja pitkät palopuheet metalliveljeydestä kuuluvat myös olennaisena osana Manowarin liveshow'hun.

Manowar on päässyt Guinnessin ennätysten kirjaan maailman äänekkäimpänä bändinä, julistanut itsensä moneen kertaan metallin kuninkaiksi ja kehittänyt oman "death to false metal" ("kuolema väärälle metallille") -iskulauseen.

Siis eräänlainen tosielämän Spinal Tap – mutta ilman itseironian häivääkään. Haastatteluissa Manowarin äänitorvi DeMaio paasaa vuodesta toiseen naama peruslukemilla siitä, kuinka voisi vaikka kuolla metallimusiikin puolesta.

Manowar sai alkunsa pienessä Auburnin kaupungissa New Yorkissa 1980. Yhtyeen perustivat Black Sabbathin basso- ja pyroteknikkona työskennellyt DeMaio, punkyhtye The Dictatorsin kitaristi Ross "The Boss" Friedman sekä laulaja Eric Adams (oikealta nimeltään Louis Marullo).

Bändin yllämainittu tyyli alkoi muodostua jo debyyttialbumi Battle Hymnsillä (1982). Seuraavan vuoden Into Glory Ride -levyllä se puhkesi täyteen loistoonsa: albumin kannessa yhtye poseerasi Conan Barbaari -henkisissä turkiksissa ja nahkahaarniskoissa miekat käsissään, ja biiseillä oli nimiä kuten Secret of Steel, Gates of Valhalla sekä Gloves of Metal. Jälkimmäisen video alla:

Häpeilemätön pullistelu on kuulunut Manowariin – niin musiikkiin, bändikuviin kuin levynkansiin – siitä lähtien.

Se ei suinkaan tarkoita, että yhtye olisi musiikillisesti pelkkä vitsi.

Manowar on luonut lukuisia aidosti iskeviä, klassikkotason hevibiisejä. Esimerkkinä vaikkapa Sign of the Hammer -albumilta (1984) löytyvä Thor (The Powerhead), ääritarttuva sankarimetallibiisi ajalta ennen varsinaisia sankarimetallibändejä.

Tai Triumph of Steel (1992)- ja Louder than Hell (1996) -levyjen nyrkinpuintihitit Metal Warriors ja The Gods Made Heavy Metal, joita kuunnellessa ei voi olla hymyilemättä – hyvällä tavalla.

Yhdysvalloissa Manowar ei koskaan ole saavuttanut kulttimainetta isompaa sukseeta. Bändin laajin yleisö löytyykin Euroopasta, kuten Saksasta, jossa Manowar-levyt ovat nousseet useaan kertaan albumilistojen kärkisijoille.

Suomessakin Manowar on nähty useaan kertaan, isoimmillaan 2009 Provinssirockin yhtenä pääesiintyjänä sekä bändin oman Magic Circle -festivaalin kanssa Suvilahdessa 2014. Suomessa Manowar-faneja on runsaasti, ja täkäläisiä "manowarrioreja" DeMaio jaksaa usein haastatteluissa ylistää.

Manowarin maailmanlaajuinen faniyhteisö on muutenkin oma lukunsa. Harvalla yhtyeellä on näin asialleen omistautunutta kannattajakuntaa. Somessa ja nettifoorumeilla Manowar-fanit ovat valmiita puolustamaan idoleitaan tiukasti.

Puolustettavaa riittääkin.

Manowaria on kritisoitu muun muassa fanien rahastamisesta levyjen turhilla uudelleenjulkaisuilla, ylihintaisilla keikkalipuilla ja bändikrääsällä.

Netissä liikkuu huhuja, jotka maalaavat Manowarista karumpaakin kuvaa. Esimerkiksi tunnetun italialaisen Rhapsody Of Fire -metalliyhtyeen ura Magic Circle -levy-yhtiön listoilla päättyi rankkaan oikeustaisteluun. Vuonna 2010 eräs valokuvaaja jopa haastoi DeMaion oikeuteen mafiatyylisestä uhkailusta.

Manowarin entiset jäsenet ovat olleet vähäpuheisia eroonsa johtaneista syistä, mutta ainakin edesmennyt rumpali Scott Columbus antoi ymmärtää, ettei kaikki ole mennyt aivan bändin virallisten tiedotteiden mukaan.

Muutama vuosi sitten verkossa kiersi myös ilkeämielinen ”paljastuskirjoitus” Manowarin jäsenten siviilielämästä. DeMaion väitettiin muun muassa asuvan yhä vanhempiensa luona ja Adams / Marullon elättävän itsensä rakennustyöläisenä.

Mikä sitten on totta ja mikä ei? DeMaiolta näistä asioista on turha kysyä. Hän ei joko kommentoi ollenkaan tai kuittaa kritiikit metallia halveksuvien nössöjen loanheittona. Tai yrittää estää kiusalliset kysymykset jo ennalta tiukoilla ”mediaohjeillaan.”

Arkielämäänsä ja todellista itseään DeMaio ei muutenkaan avaa koskaan. Haastatteluissa hän esiintyy vain ja ainoastaan hevimetallin sanansaattajana.

Onkin tavallaan ironista, kuinka Manowar aina toitottaa omaa aitouttaan muihin verrattuna – olivat muut sitten väärää metallia, tv:n laulukilpailujen osanottajia tai valtavirran poplaulajia.

Sillä pohjimmiltaanhan Manowar on äärimmäisen tarkkaan hiottu ja tarkoin varjeltu tuote. Teatteri, jonka kulissien taakse eivät ulkopuoliset pääse kurkistamaan. Välillä DeMaio saattaa vilauttaa huumorintajuaan, mutta muutoin suojamuuri pitää.

Tästä tinkimättömyydestä luultavasti johtuu se, miksi niin monet pitävät Manowaria pelkästään naurettavana.

Mitä se haittaisi, vaikka DeMaio asuisikin vanhempiensa kellarissa tai Adams / Marullo työskentelisi kiertueiden lomassa raksalla? Ei kai kukaan oikeasti luule kuusikymppisten keskisarjan muusikoiden elävän rock-unelmaa prätkineen ja bileineen 24 tuntia vuorokaudessa?

Jos Manowar esiintyisi julkisuudessa rennosti ja itseironisesti, kuvaisi kiertue-elämäänsä ja arkeaan vaikkapa Anvil-yhtyeen loistavan The Story of Anvil -dokumentin tavoin, sen suosiokin saattaisi kohota aivan uudelle tasolle.

Tällaisena Manowar antaa itsestään nimittäin myös surullisen kuvan. Kuvan uransa ehtoopuolta elävästä bändistä, joka yrittää väkisin pitää kiinni roolileikistään, vaikka kulissit alkavat väkisinkin murtua ympäriltä.

On siinä jotain surumielistä, kuinka pyrotekniikkaa ja prätkiä festarilavoilleen roudanneen Manowarin DeMaio fiilistelee nyt etukäteen sitä, kuinka iso resoluutio lavan taustanäytöllä on.

Manowarin tämänkertaisen klubikeikan liput muuten maksavat 82,50 euroa.

Vertailun vuoksi: Neil Youngin tuleva konsertti Hartwall-areenalla ja Black Sabbathin vihoviimeiseksi mainostetun kiertueen show Kaisaniemessä ovat samaa hintaluokkaa. Justin Bieberin ensi syksyn areenakeikalle pääsee Manowaria halvemmalla.

Vuonna 2013 Manowarin The Circus -liput maksoivat 75 euroa, ja vielä tuolloin keikka myytiin nopeasti loppuun. Nyt lippuja vaikuttaa olevan hyvin jäljellä. Kenties järkähtämättömältä vaikuttava fanisuosiokin alkaa jo hiipua.

Ja kenties DeMaio ajattelee samoin.

Palataan takaisin haastatteluun.

Eräässä kohtaa puhelua hän keskeyttää kysymykseni ja sanoo kiertueen olevan suunnattu erityisesti niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria kertaakaan livenä.

"Tämä kiertue on jotain erityistä. Se on tilaisuus kaikille niille, jotka eivät ole vielä nähneet Manowaria – kokea se, mitä fanit ovat kokeneet parikymmentä vuotta putkeen tai enemmänkin. Toivotan kaikki tervetulleiksi katsomaan, millaisia me olemme. Jos et tykkää, ei se mitään, sitten ei tarvitse tulla toiste. Mutta saatat myös yllättyä ja tykätä hyvinkin paljon.”

DeMaio korostaa tämän olevan se viesti, jonka toivoisi juttuni välittävän.

Toisin sanoen: tule katsomaan Manowaria, kun vielä voit. Vaikka pitäisit koko yhtyettä pelkkänä vitsinä.

Onko Manowarin uho vihdoin mennyttä?

Nyt voisi olla oikea hetki yrittää kysyä DeMaiolta muutakin kuin ohjeissa määrättyjä kiertueasioita. Saada suojamuuri murtumaan.

Ennen kuin ehdin toteuttaa ajatukseni, DeMaio sanoo:

"Minulla on aikaa vielä yhdelle kysymykselle."

Haastattelua on kulunut yhteensä reilut neljä minuuttia.

Heitän hätäisesti ilmoille yhden miettimäni kysymyksen. Mitä 61-vuotias DeMaio ajattelee siitä, että lähiaikoina moni ikuiselta tuntunut rock-ikoni on kuollut? Kuten David Bowie sekä Lemmy Kilmister. Motörheadin kanssa Manowarkin on kiertänyt.

"No, miltä sen voisi kuvitella tuntuvan? Kauhealta tietysti. Kovia menetyksiä paitsi faneille, myös musiikkiteollisuudelle. Ja minulle. Lemmy oli ystäväni, Ronnie James Dio oli ystäväni. Se tuntuu, kuin menettäisi veljen."

Onko Manowar yhä yhtä vahva kuin aina?

"Me olemme onneksi hyvässä kunnossa ja kiitollisia siitä. Aiomme soittaa, tehdä musiikkia ja tuoda iloa ihmisille ympäri maailman.”

"Ja levittää tosimetallin sanomaa. Sitä me olemme täällä tekemässä, veli."

Manowar Tampereen Pakkahuoneella 12.2 ja Helsingin The Circus -klubilla (Salomonkatu 1–3) 13.2. Liput 82,50 e.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • metallimusiikki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 5. 5

  Päivän trendi: Metsuriseksuaali on seksikäs ulkoilmamies

 6. 6

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 7. 7

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 8. 8

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 9. 9

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 10. 10

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 3. 3

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 6. 6

  Opas miehen hankintaan

 7. 7

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 10. 10

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää