Valikko

Tästä 29-vuotiaasta tuli Suomen uusin hittivelho, joka haluaa mullistaa popin – mutta oli lähellä, että niin ei olisi käynyt

Viimevuotinen En kommentoi -albumi oli laulaja Antti Tuiskulle uusi alku. Levy oli virstanpylväs myös erään toisen ihmisen uralla: nyt 29-vuotias Jurek Reunamäki on yksi Suomen kuumimmista uusista biisintekijöistä.

Viime vuonna Antti Tuisku ilmestyi Youtubeen ja kajautti ilmoille laulun nimeltä Peto on irti.

Valtava hitti aloitti kahden ihmisen elämässä uuden vaihteen. Toinen heistä oli Tuisku. Toinen oli 29-vuotias biisintekijä Simo Reunamäki.

Reunamäkeä ei suuri yleisö vielä tunne, mutta Tuiskun En kommentoi -levyn jälkeen artistit kyllä tuntevat – tuottaja Jurekina. Säveltäjästä, sanoittajasta ja tuottajasta on tullut pikavauhtia Suomen kysytyimpiä hittinikkareita.

Vuonna 2003 oli lähellä, että näin ei olisi koskaan käynyt.

Kuopiossa syntynyt Reunamäki oli soittanut bändeissä koko teini-ikänsä. Helsinkiin muuttaessa ”oman elämän sotkut” tulivat väliin.

”Enkä tuntenut Helsingistä yhtään ketään. Ajattelin, että parempi pitää musiikki pelkkänä harrastuksena ja mennä muihin töihin.”

Ensimmäinen työ McDonaldsin kassalla kesti kaksi viikkoa, mutta siviilipalveluksen kautta saatu pesti sosiaalivirastossa venähti parivuotiseksi.

”Olin vähällä jäädä sinne, tykkäsin siitä työstä niin paljon.”

Sitten luova työ alkoi taas kiinnostaa.

Reunamäki pääsi opiskelemaan elokuvaäänitystä ammattikouluun – ja vuonna 2011 työharjoitteluun Kaiku Entertainment -musiikkiyhtiöön.

Siellä Reunamäki on yhä.

Kaikua johtaa veteraanimuusikko ja -tuottaja Pekka Ruuska. Tämä oli aluksi sitä mieltä, että jos Reunamäki osaa tehdä biisejä, hänen tulisi myös esittää ne itse.

Jonkin aikaa Reunamäki tähtäsikin sooloartistiksi, ja täysillä.

Hän otti taitelijanimeksi oman toisen nimensä Jurekin. Reunamäki väänsi kappaleita päivin ja öin. Lopputuloksena oli pari singleä ja keikkaa, sen jälkeen sooloura hiipui pois.

”Itselle oli kauhean ahdistavaa yrittää tehdä biisejä, kun en tiennyt yhtään, millaista musiikkia haluaisin esittää”, Reunamäki sanoo.

”Sen sijaan tiesin heti, millaista musaa tuolle toiselle pitää tehdä.”

Reunamäki kierteli jo teini-iän bändiputkessa Suomen pienet keikkapaikat. Aikuisena sooloartistina sama ei enää huvittanut.

”Tuntui, että tämä on täsmälleen samaa hommaa kuin teininä. Vaikka sinkku lähti soimaan YleX:llä ja levysopimus oli Universalilla, olisin joutunut kiertelemään aluksi samoja pizzeriannurkkia kuin ennenkin. Ei se ollut mun juttu enää.”

Putous-sketsihahmo Jani-Petteri oli ensimmäinen artisti, jonka levylle Reunamäki sai kappaleitaan.

Sitten tulikin jo iso hyppäys, kun vuorossa oli pop-iskelmälaulaja Johanna Kurkelan Sudenmorsian-albumi, jota myytiin kultalevyn verran. Sitä seurasi muun muassa sekalaisia biisejä Robinille ja Jannalle sekä Lastensairaala-kampanjabiisi Lohdun lyriikat.

Ja 2015 Antti Tuisku, joka etsi uusia tuottajia tulevalle levylleen. Ohjenuorana oli ainoastaan Tuiskun toive siitä, että nyt vanhasta kädenlämpöisestä meiningistä pitää päästä eroon.

”Ajattelin, että katsotaan nyt, kuinka kreiseihin juttuihin se lähtee mukaan. Sitten Antti vaan innostui kaikesta enemmän ja enemmän.”

Tuiskun Peto-imago kehittyi biisisessioiden kuluessa. ”Aina kun mä flippaan, niin peto on irti” -heiton keksi toinen biisintekijä Kalle Lindroth, Keinutaan-biisi tuli seksikeinuja koskeneesta kaksimielisestä läpänheitosta, banaanit Tuisku keksi netissä näkemältään videolta.

Tällaisina ryhmätöinä suosittujen laulajien biisit nykyään syntyvät. Mukana on yleensä useampi biisintekijä ja artisti itse. Joku säveltää, joku sanoittaa, joku tuottaa, joku tekee kaikkia kolmea (kuten Reunamäki).

Hän ottaa tekoprosessista esimerkiksi uusimman työnsä, räppäri Tippa-T:n maanantaina julkaistun Ei tippa tapa -biisin. Se syntyi Reunamäen, Suvi Vainion ja Tippa-T:n yhteistyönä.

Vainio sai ensiksi idean käyttää pohjana Irwinin vanhaa biisiä ja kehitti kertosäkeeseen alustavat sanoitukset. Reunamäki ja Tippa liittyivät mukaan, ja kappale löysi muotonsa vartissa.

Reunamäki tuntuu tosiaan olevan elementissään tuottajana. Hän käyttää biisintekoa kuvaillessaan sanoja kuten ”konseptointi”. Sävellettäessä etsitään tapoja ”palvella asiakasta.”

Usein sanotaan, ettei Elviskään kirjoittanut omia biisejään. Silti Reunamäenkin suhde uuteen rooliin on kaksijakoinen.

Teini-iässä hän esimerkiksi soitti Radioheadin ja The Mars Voltan inspiroimassa taiderock-yhtyeessä, joka päätti ettei edes tavoittele levytyssopimusta, koska se olisi liian kaupallista. Tällaista musiikintekoa Reunamäki myöntää edelleen välillä kaipaavansa.

”Mutta olen aina rakastanut myös populaarimusiikkia. Ja jos puhutaan menestyvistä bändeistä, ne ottavat täsmälleen samoja askelia kuin pop-artistit. Se näkemys, että vain dokataan treenikämpällä ja hittejä syntyy, on aika romantisoitu. Jossain vaiheessa bisnes tulee kaikessa musanteossa väkisinkin mukaan”, hän sanoo.

Reunamäen työhuone sijaitsee Kalasatamassa samoissa tiloissa, jossa musiikkiaan väsäävät muun muassa Risto Asikainen ja Stig.

Seinillä roikkuu Asikaisen ja muiden vuosikausia työskennelleiden hittinikkarien kultalevyjä. Tähän sarjaan uusi tulokas Reunamäki ei vielä ole päässyt, mutta aikoo kyllä tulevaisuudessa päästä.

Ja omalla tavallaan.

Suosittua suomalaista popmusiikkia on aina leimannut iskelmällisyys, särökitarat ja melankoliset sävelet.

Reunamäki taas kuuntelee itse mieluiten amerikkalaistä räppiä ja muuta rytmimusaa. Reunamäen mukaan hänellä on tavoite tuoda Suomeen sellaista pop-soundia, jota ”ei vielä kukaan muu tee” – Antti Tuiskun biisit antoivat siitä jo esimakua.

”Haluan luoda jotain uutta, josta muut tekijät voivat sitten ottaa inspiraatioita omiin biiseihinsä”, hän sanoo.

”Samalla tavalla mä sain inspiraatiota siitä, mitä Henri Salonen on tehny Sannin musiikin kanssa. Että ei vitsi, että tällasta voi tehdä Suomessa ja se menee jengille läpi.”

Sillä kaikkien biisintekijöiden ja tuottajien tehtävä on paitsi tehdä musiikkia, myös kehittää oman maan popkulttuuria, Reunamäki sanoo.

”Musiikkimaailma pienenee koko ajan. Kuuntelijalle ei saa tulla sellaista fiilistä, että miksi pitäisi kuunnella Robinin biisiä, kun voisi kuunnella Justin Bieberin biisiä. Robinin ja Bieberin pitää pystyä kilpailemaan toistensa kanssa tasaveroisina artisteina. Muun maailman perässä ei enää voi laahata.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vegaanin Helsinki – tässä yli 30 tsekkaamisen arvoista paikkaa, joista saa vegaanituotteita

 2. 2

  Halla-aho valitti, miten häneltä ei kysytä kuin maahanmuutosta, sitten käytti kampanjapuheensa puhuakseen pelkästään siitä

 3. 3

  Ville Halonen ymmärsi olevansa yksinäinen ja vapautui siitä – tässä hänen työkalunsa selviytymiseen

 4. 4

  Tässä ovat Helsingin parhaat pizzat

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Sara Forsberg, David Hasselhoff ja kolme muuta syytä olla katsomatta Talent Suomea

 7. 7

  Tällainen oli Ruisrock – 9 asiaa festivaalilta

 8. 8

  Pikachu-asuinen mies käveli läpi Tampereen keskustan ja anoi ihmisiä lopettamaan Pokémon-ajojahdin

 9. 9

  Roope Salmisen bändin uudella biisillä jahdataan ”sieppiä” – Kysyimme, mistä on kyse

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 8. 8

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 9. 9

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 10. 10

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 4. 4

  Kananmuna on nyt trendiruokaa – tutkimukset korostavat terveellisyyttä, ja suomalaisia vaivaavan kolesteroli­herkkyyden voi testata helposti

 5. 5

  Alhainen syntyvyys johtuu köyhyydestä – mieheni on yhden lapsen ja yhden aikuisen yksinhuoltaja

 6. 6

  Onko saunassa oikeasti pakko olla alasti?

 7. 7

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 8. 8

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 9. 9

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 10. 10

  Kesäaikaprotesti leviää – kansalaisaloite kerännyt jo yli 33 000 allekirjoitusta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 4. 4

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 5. 5

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 6. 6

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 7. 7

  Sunday Times: Trump ojensi Merkelille 350 miljardin euron laskun Nato-puolustuksesta

 8. 8

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 9. 9

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 10. 10

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 9. 9

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 10. 10

  Sanna Stellanin talo paljastui homepommiksi – Vakuutus ei korvaa totaalisesta remontista senttiäkään

 11. Näytä lisää