Valikko

Kaikki Pokémonista: Lue tämä, niin tiedät kaiken, mitä 20 vuotta täyttävästä sarjasta pitää tietää

Kokosimme yhteen asiat, joiden ansiosta Pokémonista kasvoi yksi maailman suurimmista ilmiöistä, jonka fanitus ei hellitä.

Pokémon täyttää tänä vuonna 20 vuotta, loistavaa syntymäpäivää!

Kokosimme sen kunniaksi yhteen ne asiat, joiden ansiosta Pokémonista kasvoi yksi maailman suurimmista ilmiöistä, jonka fanitus ei hellitä:

1. Ötököistä kaikki lähti

Pokémon on pelintekijä Satoshi Tajirin neronleimaus, eli tämän miehen tässä oikealla:

Lapsena Tajiri oli niin intohimoinen hyönteisten kerääjä, että häntä kutsuttiin ”Tohtori Ötökäksi”.

Niinpä hän kehitti isona Nintendon Game Boy -pelikonsolille pelin, jossa pelaajan tehtävänä olisi tehdä vähän samaa juttua: kerätä Pokémoneiksi kutsuttuja olentoja, kouluttaa niitä, kerätä paras tiimi ja taistella toisia olentoja vastaan. Red ja Blue nimillä Euroopassa tunnetut pelit julkaistiin vuonna 1996, ja niistä alkoi Pokémonin maailmanvalloitus.

2. Tätäkin juttua varten jututimme suomalaisen superfanin, joka esittelee tässä pehmolelukokoelmaansa:
3. Hän on Ree Fagerström, 26.

Fagerström hullaantui Pokémoniin ala-asteella. Ensin iski animaatiosarja, heti perään kerättävät pelikortit, sitten videopelit.

Lukion huovutus-kurssilla Fagerström teki lempihahmonsa, alakuloisen näköisen kaktusmonsteri Cacnean, jonka näemme tässä:

Fagerström kehitti mielessään jopa oman Pokémon-lajinsa, sinisen ja vähän koiraa muistuttavan Rewelin. Siitä hän sai lempinimen, joka jäi. Kaksi vuotta sitten hän vaihtoi myös virallisesti etunimensä mukailemaan keksimäänsä Pokémon-lajia.

Nyt Fagerström on päätuottajana suomalaisten fanien tekemässä Valitsen sinut!-musikaalissa, joka saa ensi-illan huhtikuussa.

4. Pokémon-fanimusikaali sisältää:

110 rooliasua, joista

70 Pokémonia

yli 40 ihmistä, joista noin puolet näyttelijöitä ja tanssijoita

15 puvustus- ja lavastustiimiläisiä

1 valomies

4 ääniteknikkoa

2 musiikkipedagogia

4096 euroa kerättynä Indiegogo-joukkorahoituksen kautta, ja tältä musikaali kuulostaa:

5. #001 Bulbasaur

Äärimmäisen lojaali ja hyvä hoivaaja Bulbasaur on järjestysnumeroltaan ensimmäinen Pokémon:

Pokémon tarkoittaa kirjaimellisesti taskuhirviötä (eng. pocket monster). Ensimmäisten pelien myötä julkaistut ensimmäiset 151 Pokémonia tunnetaan ”ensimmäisenä sukupolvena”. Nyt Pokémoneja on 721 ja menossa on kuudes sukupolvi.

Ree Fagerströmillä on jo pehmoleluna toisiksi uusin taskumonsteri, teleporttauskyvyillä siunattu Hoopa:

6. Inttisovellusten Päivän Pokémon

Suomalaisten varusmiesten suosioon ovat nousseet viime vuosina älypuhelinsovellukset, joilla lasketaan palvelusajan pituutta eli aamujen määrää Pokémoneilla. Kirjoitimme aiheesta vuosi sitten maaliskuussa.

Heti kun aamuja on saman verran jäljellä kuin ensimmäisiä Pokémon-hahmoja, löytyy jokaiselle 151 päivälle oma Pokémon.

Eli kun ruutuun ilmestyy ”Bulbasaur”, vapaus on enää yhden päivän päässä!

7. Lauantaiaamu 6. marraskuuta vuonna 1999

Pokémon-piirrossarja alkoi MTV3-kanavan lauantaiaamuissa ja muutti kaiken.

Ensimmäisessä jaksossa päähenkilö, Pokémon-mestaruudesta haaveileva Ash Ketchum täytti 10 vuotta ja sai ensimmäisen oman Pokémoninsa.

Koko juttu oli jotain uutta ja ihmeellistä.

”Mä katoin ensin ekan ja sit kaikki seuraavat jaksot”, kertoo Ree Fagerström.

Kun vuosituhat vaihtui, hän muistaa olleensa huolissaan lähinnä siitä, tuleehan Pokémon seuraavana aamuna. Se kun sattui olemaan lauantai.

8. 19 tuotantokautta, 18 kokoillan elokuvaa, 260 miljoonaa myytyä peliä, 58 miljardia dollaria

Niin paljon Pokémon-franchise oli tuottanut vuoteen 2015 mennessä.

9. ”Meitä on kaksi / kammottavaksi /

Maailma kaipaa pelastusta / On kansamme loistavin sielultaan musta /

on totuus ja rakkaus raukkoja varten / vaan tähdet ja galaksit kuningatarten /

Jessie, James /

Me tähtäämme vasamat taivaisiin / siis astu alas tai tartumme aseisiin /

Miau, juuri niin!”

Tätä mahtipontista lorua hokevat Jessie, James sekä juoniva kissa-Pokémon Meowth, Pokémoneja jahtaavan rikollisorganisaatio Rakettiryhmän solu.

”Ahhahhahhaaaaa!”-tyylisiä hohotuksia päästelevät pahikset tuntuivat jo pienenä ihan pöhköiltä ja täysin vaarattomilta. Kaksosilta näyttävistä Jessiestä ja Jamesista oli vaikeaa saada selvää, olivatko he rakastavaisia vai kenties sisaruksia, vaikka sarjakuvan lopussa he menivät naimisiin ja saivat lapsenkin.

Pokémon-maailmassa liikkui muitakin samantapaisia rikollisryhmiä, kuten keskenään sodassa olevat Aquaryhmä ja Magmaryhmä sekä Plasmaryhmä, jonka vetäjä N haluaa vapauttaa kaikki maailman Pokémonit mutta joutuukin surullisesti Pokémonien orjuutuksesta haaveilevan kasvatti-isänsä marionetiksi.

10. Brändi nimeltä Pikachu

Useimmat tietävät Pokémonin sen keulakuvan, Ashin lemmikin Pikachun perusteella. Pikachu on keltamusta, sähköä hyökkäyksissään käyttävä Pokémon, jolla salamanmuotoinen häntä, suipot korvat ja iloisenpunaiset posket. ”Pika” tarkoittaa japaniksi sähköstä lähtevää särnää ja ”chu” hiirten ääntelyä.

Ken Sugimorin suunnittelema Pikachu esiintyy ensimmäisissä peleissä vain sivuhahmona, jonka voi napata villinä Pokémonina Viridianin metsässä, mutta se pääsi aloitus-Pokémoniksi heti vahvasti animaatiosarjaan perustuvaan Pokémon Yellow -peliin (1998). Pikachu valittiin Pokémonin päämaskotiksi, koska sen arveltiin vetoavan poikien lisäksi myös äiteihin ja tyttöihin, ja koska keltainen on väri, jonka pienetkin lapset tunnistavat helposti kaukaa.

Sittemmin Time-lehti valitsi Pikachun vuoden toiseksi parhaaksi henkilöksi ja nimitti sitä ”rakastetuimmaksi animaatiohahmoksi sitten Hello Kittyn”. Pikachu toimi myös Japanissa vuonna 2014 järjestetyn jalkapallon maailmancupin keulakuvana. Se on Mikki Hiiren veroinen brändi, jolla myydään mitä tahansa mukeista, aamutakeista ja autoista lentoihin.

Ree Fagerström ei monien Pokémon-fanaatikkojen tavoin pitänyt Pikachusta aluksi:

”Se oli vaan niin ärsyttävä, se ei totellut Ashia ja antoi vaan ukkosiskuja sille.”

Pikachulla on kuitenkin iso rooli Fagerströmin vetämässä Pokémon-musikaalissa:

11. Charizard -hologrammikortti ensimmäisestä pakasta

Pokémon-keräilykorttien himoituimpiin kuului ykköspakasta saatava Charizard-hologrammikortti. Jos on sattunut säilyttämään sellaisen täydellisessä kunnossa, sillä voi tienata verkkohuutokaupassa tuhansia euroja, kuten kuvasta näkyy:

12. 1. sija: 25 000 dollaria

2. sija: 15 000 dollaria

3. ja 4. sija: 7 500 dollaria

Näin paljon rahaa saavat Pokémon-korttipelin maailmanmestarit. Kirjoitimme Bostonissa elokuussa 2015 järjestetyistä MM-kilpailuista, joihin osallistui Suomen mestari vuosimallia 2014 Patrik Räty.

13. Kaikki kerätään, kaikki kerätään!

Tämä hokeman (eng. Gotta catch’ em all!) epäiltiin niin kovasti sisältävän ”voimakkaita mainosviestejä, joilla markkinoidaan oheistuotteita”, että Telehallintokeskus tutki laulun vuonna 2000 ja julkaisi tämän hauskan loppulauselman, jossa muun muassa todetaan Pokémonin olevan ”animaatiosarja, jossa keskeisiä hahmoja ovat pikkupoika Ash ja hänen ystävänsä ja Pokémon-olennot.”

14. Ne kuuluisat sensuroidut jaksot, etenkin nämä neljä:

Beauty and the Beach (1. kausi, 18. jakso: ei esitetty Suomessa)

Episodissa lomaillaan Acapulcossa ja Ashin kaveri Misty velvoitetaan osallistumaan naisten bikinikauneuskilpailuun. Myös Rakettiryhmän James osallistuu kisaan bikineissä ja tekorinnoissa, ja pilkkaa Mistyn rintoja liian pieniksi. Tuomio: seksualisoiva

Electric Soldier Porygon (1. kausi, 38. jakso: ei esitetty Suomessa)

Yhdessä taistelukohtauksessa koko ruutu vilkkuu kuuden sekunnin ajan villisti punaisena ja sinisenä. Japanissa osa katsojista sai epileptisiä kohtauksia, 685 lasta vietiin sairaalaan ja sarja jäi neljän kuukauden mittaiselle tauolle. ”Pokémon-shokkina” tunnettua tapausta on parodioitu Simpsoneissa ja South Parkissa. Tuomio: terveydelle vaarallinen

The Legend of Dratini (1. kausi 35. jakso: ei esitetty Suomessa)

Väkivaltaisuutensa takia sensuroidussa jaksossa metsänvartija uhkailee sankareita käsiaseella ja osoittaa pyssyllä myös katsojiin. Lisäksi Meowth esiintyy Adolf Hitlerinä. Tuomio: liian väkivaltainen

Joulun Jynx (1. kausi, erikoisjakso, esitetty Suomessa)

Mustaihoinen ja isohuulinen Joulupukin apulainen Jynx-pokémon näytti monien mielestä mustista tehdyltä rasistiselta stereotypialta. Kritiikin johdosta muissakin jaksoissa esiintyvän Jynxin ihonväri uudelleenanimoitiin mustan sijasta violetiksi. Tuomio: rasistinen

15. Tämä upea Super Bowl -mainos

Pokémon julkaisi tammikuun lopussa 20-vuotisjuhlamainoksen:

Se on katsottu jo yli 12 miljoonaa kertaa Youtubessa.

16. Myyttisin Mew

Faneja kiehtoo vuodesta toiseen salaperäinen, söpö Mew, eli tämä tässä:

Mew esiintynyt vain pienessä sivuosassa ensimmäisessä (Pokémon – Mewtwon vastaisku, 1998) sekä kahdeksannessa (Pokémon: Lucario and the Mystery of Mew, 2005) elokuvassa.

”Sen taustaa ei ole oikeastaan avattu mitenkään”, sanoo Ree Fagerström.

Siksi suomalaisen fanimusikaalin työryhmä päätti kehittää sille tarinan: Käytännössä Mew’n uskotaan olevan kaikkien Pokémonien kantaisä, sillä sen DNA sisältää kaikkien Pokémonien geneettiset koodit.

Geenitekniikalla oli taustoituksessa iso rooli.

Fagerströmin hyvä ystävä Saara Gonçalves on biologian opiskelija, ja piti huolta taustatarinan uskottavuudesta.

17. Pelottavin Phantump

Karmivinta Pokémoneissa ovat haamuelementaalit. Niistä vähän kannolta näyttävä Phantump on yksi Fagerströmin lempi-Pokémoneista.

Ai miksikö? Koska Phantumpit ovat oikeasti kuolleita ihmislapsia, jotka ovat eksyneet metsään ja yrittävät yhä vain löytää tietään ulos.

”Kun sitä alkaa oikein katsoa, kyseenalaistaa, että onkohan tää nyt ihan lapsille suunnattua”, Fagerström sanoo.

18. PokémonGO

Fanien eniten odottama uusi Pokémon-tuote on virtuaalitodellisuuspeli, joka yhdistää geokätköilyn ja videopelaamisen.

PokémonGO:ssa pelaaja laittaa käteensä rannekellolta näyttävän kojeen, joka ilmoittaa kun lähistöllä käyskentelee Pokémoneja. Menemällä oikeaan kohtaan pelaaja voi pyydystää hirviön kännykkäpeliinsä. Meren läheisyydessä peliin pitäisi ilmestyä vesi-Pokémoneja, metsässä samoillessa kasvimonstereita.

Pelikojeen ilmestysmispäivämäärää ei ole vielä ilmoitettu, mutta huijauksia liikkuu.

19. Pikachu Mestarietsivänä

”Odotan myös tosi paljon peliä, jossa Pikachu ratkoo arvoituksia Sherlockina”, fiilistelee Fagerström. Nintendo 3DS:llä tänä vuonna ilmestyvän Great Detective Pikachun traileri, olkaa hyvät:20. Mistä Pokémonissa on ihan oikeasti kyse

Päällisin puolin Pokémon kertoo fantastisista hirviöistä, niiden pyydystämisestä ja kouluttamisesta, mutta oikeastihan koko ilmiössä on kyse ihmisten ja eläinten välisestä suhteesta.

Helpointa on ajatella taskuhirviöt koirina, joita ihmishahmot hoitavat ja käyttävät eri tarkoitusperiin, kuten vievät koiranäyttelyihin tai kisaavat niiden kanssa agilityssä. Ihmiset voivat pitää koiristaan huolta tai kohdella niitä kaltoin.

Jos niistä pitää oikein hyvää huolta, ne voivat vaikka pelastaa hädän hetkellä.

Valitsen sinut! -fanimusikaali saa ensi-iltansa Popcult-tapahtumassa, joka järjestetään 9.–10. huhtikuuta Helsingin Kulttuuritalolla. Lisätiedot täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Televisio
 • Elokuvat
 • Koululaisten uutiset

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 4. 4

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 5. 5

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 10. 10

  Matkamessut alkoivat – Turkki on yhä suomalaisten suosituimpia matkakohteita, levottomuuksista huolimatta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 7. 7

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 8. 8

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 9. 9

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 10. 10

  Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

 5. 5

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 6. 6

  Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

 7. 7

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 8. 8

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 3. 3

  Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

 4. 4

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 5. 5

  Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

 6. 6

  15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 9. 9

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 10. 10

  Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

 6. 6

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 9. 9

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 10. 10

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 11. Näytä lisää