Valikko

Kaikki Pokémonista: Lue tämä, niin tiedät kaiken, mitä 20 vuotta täyttävästä sarjasta pitää tietää

Kokosimme yhteen asiat, joiden ansiosta Pokémonista kasvoi yksi maailman suurimmista ilmiöistä, jonka fanitus ei hellitä.

Pokémon täyttää tänä vuonna 20 vuotta, loistavaa syntymäpäivää!

Kokosimme sen kunniaksi yhteen ne asiat, joiden ansiosta Pokémonista kasvoi yksi maailman suurimmista ilmiöistä, jonka fanitus ei hellitä:

1. Ötököistä kaikki lähti

Pokémon on pelintekijä Satoshi Tajirin neronleimaus, eli tämän miehen tässä oikealla:

Lapsena Tajiri oli niin intohimoinen hyönteisten kerääjä, että häntä kutsuttiin ”Tohtori Ötökäksi”.

Niinpä hän kehitti isona Nintendon Game Boy -pelikonsolille pelin, jossa pelaajan tehtävänä olisi tehdä vähän samaa juttua: kerätä Pokémoneiksi kutsuttuja olentoja, kouluttaa niitä, kerätä paras tiimi ja taistella toisia olentoja vastaan. Red ja Blue nimillä Euroopassa tunnetut pelit julkaistiin vuonna 1996, ja niistä alkoi Pokémonin maailmanvalloitus.

2. Tätäkin juttua varten jututimme suomalaisen superfanin, joka esittelee tässä pehmolelukokoelmaansa:
3. Hän on Ree Fagerström, 26.

Fagerström hullaantui Pokémoniin ala-asteella. Ensin iski animaatiosarja, heti perään kerättävät pelikortit, sitten videopelit.

Lukion huovutus-kurssilla Fagerström teki lempihahmonsa, alakuloisen näköisen kaktusmonsteri Cacnean, jonka näemme tässä:

Fagerström kehitti mielessään jopa oman Pokémon-lajinsa, sinisen ja vähän koiraa muistuttavan Rewelin. Siitä hän sai lempinimen, joka jäi. Kaksi vuotta sitten hän vaihtoi myös virallisesti etunimensä mukailemaan keksimäänsä Pokémon-lajia.

Nyt Fagerström on päätuottajana suomalaisten fanien tekemässä Valitsen sinut!-musikaalissa, joka saa ensi-illan huhtikuussa.

4. Pokémon-fanimusikaali sisältää:

110 rooliasua, joista

70 Pokémonia

yli 40 ihmistä, joista noin puolet näyttelijöitä ja tanssijoita

15 puvustus- ja lavastustiimiläisiä

1 valomies

4 ääniteknikkoa

2 musiikkipedagogia

4096 euroa kerättynä Indiegogo-joukkorahoituksen kautta, ja tältä musikaali kuulostaa:

5. #001 Bulbasaur

Äärimmäisen lojaali ja hyvä hoivaaja Bulbasaur on järjestysnumeroltaan ensimmäinen Pokémon:

Pokémon tarkoittaa kirjaimellisesti taskuhirviötä (eng. pocket monster). Ensimmäisten pelien myötä julkaistut ensimmäiset 151 Pokémonia tunnetaan ”ensimmäisenä sukupolvena”. Nyt Pokémoneja on 721 ja menossa on kuudes sukupolvi.

Ree Fagerströmillä on jo pehmoleluna toisiksi uusin taskumonsteri, teleporttauskyvyillä siunattu Hoopa:

6. Inttisovellusten Päivän Pokémon

Suomalaisten varusmiesten suosioon ovat nousseet viime vuosina älypuhelinsovellukset, joilla lasketaan palvelusajan pituutta eli aamujen määrää Pokémoneilla. Kirjoitimme aiheesta vuosi sitten maaliskuussa.

Heti kun aamuja on saman verran jäljellä kuin ensimmäisiä Pokémon-hahmoja, löytyy jokaiselle 151 päivälle oma Pokémon.

Eli kun ruutuun ilmestyy ”Bulbasaur”, vapaus on enää yhden päivän päässä!

7. Lauantaiaamu 6. marraskuuta vuonna 1999

Pokémon-piirrossarja alkoi MTV3-kanavan lauantaiaamuissa ja muutti kaiken.

Ensimmäisessä jaksossa päähenkilö, Pokémon-mestaruudesta haaveileva Ash Ketchum täytti 10 vuotta ja sai ensimmäisen oman Pokémoninsa.

Koko juttu oli jotain uutta ja ihmeellistä.

”Mä katoin ensin ekan ja sit kaikki seuraavat jaksot”, kertoo Ree Fagerström.

Kun vuosituhat vaihtui, hän muistaa olleensa huolissaan lähinnä siitä, tuleehan Pokémon seuraavana aamuna. Se kun sattui olemaan lauantai.

8. 19 tuotantokautta, 18 kokoillan elokuvaa, 260 miljoonaa myytyä peliä, 58 miljardia dollaria

Niin paljon Pokémon-franchise oli tuottanut vuoteen 2015 mennessä.

9. ”Meitä on kaksi / kammottavaksi /

Maailma kaipaa pelastusta / On kansamme loistavin sielultaan musta /

on totuus ja rakkaus raukkoja varten / vaan tähdet ja galaksit kuningatarten /

Jessie, James /

Me tähtäämme vasamat taivaisiin / siis astu alas tai tartumme aseisiin /

Miau, juuri niin!”

Tätä mahtipontista lorua hokevat Jessie, James sekä juoniva kissa-Pokémon Meowth, Pokémoneja jahtaavan rikollisorganisaatio Rakettiryhmän solu.

”Ahhahhahhaaaaa!”-tyylisiä hohotuksia päästelevät pahikset tuntuivat jo pienenä ihan pöhköiltä ja täysin vaarattomilta. Kaksosilta näyttävistä Jessiestä ja Jamesista oli vaikeaa saada selvää, olivatko he rakastavaisia vai kenties sisaruksia, vaikka sarjakuvan lopussa he menivät naimisiin ja saivat lapsenkin.

Pokémon-maailmassa liikkui muitakin samantapaisia rikollisryhmiä, kuten keskenään sodassa olevat Aquaryhmä ja Magmaryhmä sekä Plasmaryhmä, jonka vetäjä N haluaa vapauttaa kaikki maailman Pokémonit mutta joutuukin surullisesti Pokémonien orjuutuksesta haaveilevan kasvatti-isänsä marionetiksi.

10. Brändi nimeltä Pikachu

Useimmat tietävät Pokémonin sen keulakuvan, Ashin lemmikin Pikachun perusteella. Pikachu on keltamusta, sähköä hyökkäyksissään käyttävä Pokémon, jolla salamanmuotoinen häntä, suipot korvat ja iloisenpunaiset posket. ”Pika” tarkoittaa japaniksi sähköstä lähtevää särnää ja ”chu” hiirten ääntelyä.

Ken Sugimorin suunnittelema Pikachu esiintyy ensimmäisissä peleissä vain sivuhahmona, jonka voi napata villinä Pokémonina Viridianin metsässä, mutta se pääsi aloitus-Pokémoniksi heti vahvasti animaatiosarjaan perustuvaan Pokémon Yellow -peliin (1998). Pikachu valittiin Pokémonin päämaskotiksi, koska sen arveltiin vetoavan poikien lisäksi myös äiteihin ja tyttöihin, ja koska keltainen on väri, jonka pienetkin lapset tunnistavat helposti kaukaa.

Sittemmin Time-lehti valitsi Pikachun vuoden toiseksi parhaaksi henkilöksi ja nimitti sitä ”rakastetuimmaksi animaatiohahmoksi sitten Hello Kittyn”. Pikachu toimi myös Japanissa vuonna 2014 järjestetyn jalkapallon maailmancupin keulakuvana. Se on Mikki Hiiren veroinen brändi, jolla myydään mitä tahansa mukeista, aamutakeista ja autoista lentoihin.

Ree Fagerström ei monien Pokémon-fanaatikkojen tavoin pitänyt Pikachusta aluksi:

”Se oli vaan niin ärsyttävä, se ei totellut Ashia ja antoi vaan ukkosiskuja sille.”

Pikachulla on kuitenkin iso rooli Fagerströmin vetämässä Pokémon-musikaalissa:

11. Charizard -hologrammikortti ensimmäisestä pakasta

Pokémon-keräilykorttien himoituimpiin kuului ykköspakasta saatava Charizard-hologrammikortti. Jos on sattunut säilyttämään sellaisen täydellisessä kunnossa, sillä voi tienata verkkohuutokaupassa tuhansia euroja, kuten kuvasta näkyy:

12. 1. sija: 25 000 dollaria

2. sija: 15 000 dollaria

3. ja 4. sija: 7 500 dollaria

Näin paljon rahaa saavat Pokémon-korttipelin maailmanmestarit. Kirjoitimme Bostonissa elokuussa 2015 järjestetyistä MM-kilpailuista, joihin osallistui Suomen mestari vuosimallia 2014 Patrik Räty.

13. Kaikki kerätään, kaikki kerätään!

Tämä hokeman (eng. Gotta catch’ em all!) epäiltiin niin kovasti sisältävän ”voimakkaita mainosviestejä, joilla markkinoidaan oheistuotteita”, että Telehallintokeskus tutki laulun vuonna 2000 ja julkaisi tämän hauskan loppulauselman, jossa muun muassa todetaan Pokémonin olevan ”animaatiosarja, jossa keskeisiä hahmoja ovat pikkupoika Ash ja hänen ystävänsä ja Pokémon-olennot.”

14. Ne kuuluisat sensuroidut jaksot, etenkin nämä neljä:

Beauty and the Beach (1. kausi, 18. jakso: ei esitetty Suomessa)

Episodissa lomaillaan Acapulcossa ja Ashin kaveri Misty velvoitetaan osallistumaan naisten bikinikauneuskilpailuun. Myös Rakettiryhmän James osallistuu kisaan bikineissä ja tekorinnoissa, ja pilkkaa Mistyn rintoja liian pieniksi. Tuomio: seksualisoiva

Electric Soldier Porygon (1. kausi, 38. jakso: ei esitetty Suomessa)

Yhdessä taistelukohtauksessa koko ruutu vilkkuu kuuden sekunnin ajan villisti punaisena ja sinisenä. Japanissa osa katsojista sai epileptisiä kohtauksia, 685 lasta vietiin sairaalaan ja sarja jäi neljän kuukauden mittaiselle tauolle. ”Pokémon-shokkina” tunnettua tapausta on parodioitu Simpsoneissa ja South Parkissa. Tuomio: terveydelle vaarallinen

The Legend of Dratini (1. kausi 35. jakso: ei esitetty Suomessa)

Väkivaltaisuutensa takia sensuroidussa jaksossa metsänvartija uhkailee sankareita käsiaseella ja osoittaa pyssyllä myös katsojiin. Lisäksi Meowth esiintyy Adolf Hitlerinä. Tuomio: liian väkivaltainen

Joulun Jynx (1. kausi, erikoisjakso, esitetty Suomessa)

Mustaihoinen ja isohuulinen Joulupukin apulainen Jynx-pokémon näytti monien mielestä mustista tehdyltä rasistiselta stereotypialta. Kritiikin johdosta muissakin jaksoissa esiintyvän Jynxin ihonväri uudelleenanimoitiin mustan sijasta violetiksi. Tuomio: rasistinen

15. Tämä upea Super Bowl -mainos

Pokémon julkaisi tammikuun lopussa 20-vuotisjuhlamainoksen:

Se on katsottu jo yli 12 miljoonaa kertaa Youtubessa.

16. Myyttisin Mew

Faneja kiehtoo vuodesta toiseen salaperäinen, söpö Mew, eli tämä tässä:

Mew esiintynyt vain pienessä sivuosassa ensimmäisessä (Pokémon – Mewtwon vastaisku, 1998) sekä kahdeksannessa (Pokémon: Lucario and the Mystery of Mew, 2005) elokuvassa.

”Sen taustaa ei ole oikeastaan avattu mitenkään”, sanoo Ree Fagerström.

Siksi suomalaisen fanimusikaalin työryhmä päätti kehittää sille tarinan: Käytännössä Mew’n uskotaan olevan kaikkien Pokémonien kantaisä, sillä sen DNA sisältää kaikkien Pokémonien geneettiset koodit.

Geenitekniikalla oli taustoituksessa iso rooli.

Fagerströmin hyvä ystävä Saara Gonçalves on biologian opiskelija, ja piti huolta taustatarinan uskottavuudesta.

17. Pelottavin Phantump

Karmivinta Pokémoneissa ovat haamuelementaalit. Niistä vähän kannolta näyttävä Phantump on yksi Fagerströmin lempi-Pokémoneista.

Ai miksikö? Koska Phantumpit ovat oikeasti kuolleita ihmislapsia, jotka ovat eksyneet metsään ja yrittävät yhä vain löytää tietään ulos.

”Kun sitä alkaa oikein katsoa, kyseenalaistaa, että onkohan tää nyt ihan lapsille suunnattua”, Fagerström sanoo.

18. PokémonGO

Fanien eniten odottama uusi Pokémon-tuote on virtuaalitodellisuuspeli, joka yhdistää geokätköilyn ja videopelaamisen.

PokémonGO:ssa pelaaja laittaa käteensä rannekellolta näyttävän kojeen, joka ilmoittaa kun lähistöllä käyskentelee Pokémoneja. Menemällä oikeaan kohtaan pelaaja voi pyydystää hirviön kännykkäpeliinsä. Meren läheisyydessä peliin pitäisi ilmestyä vesi-Pokémoneja, metsässä samoillessa kasvimonstereita.

Pelikojeen ilmestysmispäivämäärää ei ole vielä ilmoitettu, mutta huijauksia liikkuu.

19. Pikachu Mestarietsivänä

”Odotan myös tosi paljon peliä, jossa Pikachu ratkoo arvoituksia Sherlockina”, fiilistelee Fagerström. Nintendo 3DS:llä tänä vuonna ilmestyvän Great Detective Pikachun traileri, olkaa hyvät:20. Mistä Pokémonissa on ihan oikeasti kyse

Päällisin puolin Pokémon kertoo fantastisista hirviöistä, niiden pyydystämisestä ja kouluttamisesta, mutta oikeastihan koko ilmiössä on kyse ihmisten ja eläinten välisestä suhteesta.

Helpointa on ajatella taskuhirviöt koirina, joita ihmishahmot hoitavat ja käyttävät eri tarkoitusperiin, kuten vievät koiranäyttelyihin tai kisaavat niiden kanssa agilityssä. Ihmiset voivat pitää koiristaan huolta tai kohdella niitä kaltoin.

Jos niistä pitää oikein hyvää huolta, ne voivat vaikka pelastaa hädän hetkellä.

Valitsen sinut! -fanimusikaali saa ensi-iltansa Popcult-tapahtumassa, joka järjestetään 9.–10. huhtikuuta Helsingin Kulttuuritalolla. Lisätiedot täältä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Televisio
 • Elokuvat
 • Koululaisten uutiset
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 2. 2

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 3. 3

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 4. 4

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 5. 5

  Yhden hitin ihme Peter Björn and John tulee Suomeen keikalle: näistä muista kuin kappaleesta ”Young Folks” yhtye tiedetään

 6. 6

  16-vuotias Tuure Boelius nousi tähdeksi tubettajana, valittiin Vuoden homoksi – ja pettyi pahasti Suomen mediaan

 7. 7

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 8. 8

  Meryl Streep vaati puheessa kunnioitusta ihmisille ja haukkui Donald Trumpin – Trump haukkui Twitterissä Streepin takaisin

 9. 9

  Tällainen on HBO:n ylistetty uusi suursarja Westworld, josta toivotaan ”scifin Game of Thronesia”

 10. 10

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 4. 4

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 5. 5

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 6. 6

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 7. 7

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 8. 8

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää