Valikko

Tällaista on, kun saa ensimmäiset oikeat ystävät vasta aikuisena – 88-vuotias Aira Samulin kertoo

Aira Samulin, Stig ja Essi Hellén tietävät, ettei hyvä ystävä ole itsestäänselvyys. Ystävänpäivän kynnyksellä he kertovat, millaista on olla lähellä.

”Melkein kaikki ystäväni ovat miehiä”

Aira Samulin, 88: ”Ystävyys ei yrittämällä synny. Joidenkin kanssa niin vain tapahtuu, mutta molemmilla pitää sykähtää. Silloin melkein näkee, kuinka kahden ihmisen välillä kulkee ilmassa jotain erityistä, sellaisia pikkusäteitä.

Arvostan ystävyyttä todella paljon. Se johtuu varmasti siitä, että sain ensimmäiset oikeat ystäväni vasta aikuisiällä. Kun olin lapsi, perheemme muutti isän työn perässä kolmetoista kertaa. Siinä ei ollut mahdollisuuksia luoda ystävyyssuhteita, kun kohta taas vaihdettiin paikkakuntaa.

En silloin lapsena ajatellut, että se olisi huono juttu. Sitä yritti vain pärjätä koulussa.

Myöhemmin olen miettinyt, että sen on täytynyt rikkoa aika paljon. Kävin joskus jossain luokkakokouksessa ja koin itseni vierailijaksi, sillä muilla oli pitkä yhteinen historia ja siitä kumpuavat jutut. En kuulunut sinne.

Isäni kaatui sodassa ollessani 14-vuotias. Meillä oli hänen kanssaan erityinen yhteys. Ei tarvinnut kuin vaihtaa katseita, ja kumpikin tiesi, mitä toinen ajatteli. Tuota yhteyttä ja turvaa olen varmaan tiedostamattani hakenut ystävyyssuhteissani, sillä kaikki ystäväni ovat miehiä, pitkäaikaista työkumppaniani psykologi Pirkko Lahtea lukuun ottamatta.

Ehkä se johtuu siitäkin, että työskentelin pitkään tekstiilialalla, jossa olin ainoa nainen. Koin, että miehet kannustivat minua ja sain onnistua täysillä. He eivät kadehtineet tai vehkeilleet. Kai siinä oli sellaista ystävyydentuntua.

Vuonna 1970 olin järjestämässä Vatevan messujen yhteydessä muotinäytöstä, jota Yhdysvalloissa asuva vaatealan yrittäjä Peter Nygård saapui katsomaan. Hän nappasi minut sivuun ja ehdotti, että menisimme näytöksen jälkeen porukalla syömään.

Pian istuimmekin samassa pöydässä vierekkäin. Koska olimme molemmat tekstiilialalla, löysimme oitis yhteisen sävelen. Ystävyys syntyi heti. Se oli sellaista sielujen sympatiaa. Olemme kuin veli ja sisar. Ehkä siitä olisi voinut tulla jotain muutakin, mutta ei sitten kuitenkaan. Syvä ystävyys riittää meille.

Peter on vanhin ystäväni, joka on edelleen mukana elämässäni. Olemme viettäneet kymmenen jouluakin yhdessä.

Emme nykyään pidä kovin paljon yhteyttä, sillä olemme kumpikin niin kiireisiä. Tiedän, ettei Peter ota puheluita, mutta minulle hän kyllä vastaisi. Sen takia en viitsi soittaa hänelle suoraan. Ties minkä miljoonien dollareiden palaverin keskeyttäisin. Siksi soitankin hänen siskolleen ja kyselen sitä kautta kuulumiset.

Peter on luvannut tulla hakemaan minut joskus luokseen omalla lentokoneellaan. Kun kerroin Peterille, että Jorma Uotinen on paras ystäväni, Peter älähti. Kiiruhdin lisäämään, niin siis Suomessa. Sinä olet koko maailmassa.

Jorman taas näin ensimmäistä kertaa Aleksanterin teatterissa tanssimassa 80-luvun alkupuolella. Olin aivan hurmioitunut! Mikä karisma!

Yllättäen muusikko Pirjo Bergström sitten toi Jorman järjestämiini juhliin. Siitä se sitten alkoi.

Jorma on käyttänyt meistä sanaa sydänystävät. Sitä me olemme, sillä tämä on kestänyt ja tämä kestää. Muut kyllä huomaavat, että meillä on oma juttumme, aivan erityinen yhteys.

Ystävien välinen katse kertoo niin paljon. Se on niin hienosäkeistä, että sitä on vaikea pukea sanoiksi. Helpottavaa, lohduttavaa ja kannustavaa se ainakin on.

Kuljemme käsikynkkää niin, että toinen vie toista.

Tutustuessani Peteriin ja Jormaan, ystävyys ei jäänyt vain kahdenkeskiseksi. Sain elämääni myös heidän ystäväpiirinsä ja perheensä. Se on suuri onni ja rikkaus!

On näitä ystäviä toki muitakin. Esimerkiksi ratsastaja Marko Björs ja toimittaja Veli Kojonen. Vaikka meillä on suuri ikäero, he viihtyvät seurassani. Sanon, että he ovat bailukavereitani, joiden kanssa lähdetään juhlimaan tuosta noin vaan – ei elämässä erityistä syytä juhlaan tarvita. Olen aina viimeisenä tanssilat­tialla.

Täytyy muistaa, että ystävällisyys ja ystävyys ovat eri asioita. Olen onnellinen, että tämä kansa kohtelee minua ystävällisesti, sillä ystävällisyys tuottaa molemminpuolisen ilahtumisen.

Ystävyys puolestaan on jotain syvempää. Se on ilo itsessään – ja iloa, jos jotain, elämässä tarvitaan.”

Aira Samulin juhlii 89-vuotissyntymäpäiväänsä Night Fever goes Aira 89 -diskossa 26. 2. ravintola Bottalla (Museokatu 10) klo 20. Liput

15 e.

 

”Ystävilleni olen Pasi enkä Stig”

Muusikko Stig, 37: ”Varhaisimmat lapsuusmuistoni liittyvät itse asiassa ystävyyteen. Muistan parhaan puistokaverini ja sen, kuinka olin hänen luonaan päivähoidossa.

Tiemme erkanivat, kun menimme eri tarhoihin. Aina joskus mietin, mitäköhän sille kuuluu. Olen ylipäänsä vähän huono pitämään yhteyttä ystäviini. Välillä minulle soitetaan ja kuumotellaan, että hei, miksei sinusta ole kuulunut aikoihin.

Ehkä tässä pitäisi ryhdistäytyä. Muuten voi käydä niin, että vanhemmiten erakoidun ihan kokonaan.

Minulla on laaja kaveripiiri, ja kaikki kaverini tuntevat toisensa jotain kautta.

Yleensä istumme iltaa baarissa, tai jos on jotain isoja kisoja, niin joku saattaa järjestää kotonaan kisakatsomon.

Viime vuonna teimme lähiömatkan itähelsinkiläiseen olutravintolaan. Baari-ilta on meidän porukassamme yleensä se helpoin ratkaisu viettää aikaa yhdessä.

Porukkaamme kuuluu myös naisia. En ole huomannut, että keskustelunaiheet olisivat naisten ja miesten kanssa erilaisia. Naispuolisten ystävien kanssa asioista vaan ylipäänsä puhutaan enemmän kuin miesten.

Joskus kun tulen kotiin tavattuani vanhoja kavereita, avovaimo saattaa kysyä, mitä sille ja sille kuuluu. Monesti vastaan, että en tiedä. Ei kai sitten tullut vain kysyttyä.

Olin vanhojen bändikavereiden kanssa viime syksynä keikalla Tartossa. Kuvasimme omaksi iloksemme matkapäiväkirjan, jonka sitten katsoimme pari viikkoa sitten. Huomasimme siitä, että jokainen meistä puhui seurassa omia asioitaan eikä tarttunut toisen sanoihin siten, että olisi syntynyt keskustelua.

Ei kai se siinä hetkessä haitannut, mutta näin jälkeenpäin siihen kiinnitti huomiota, että tuotako se meidän kanssakäymisemme aina on.

Pärjätäkseen tällä alalla on oltava vähän narsisti ja innoissaan omista tekemisistään. Välillä havahdun siihen, että en kai ole vain puhunut omista kuulumisistani liian pitkään. Koska olen ystävilleni Pasi enkä Stig, on varottava, etten suolla liikaa työhön liittyviä Stig-juttuja. Olen tsempannut myös sen suhteen, että olisin parempi kuuntelija.

Mutta toisaalta tykkään siitä, että otetaan oma tila, puhutaan välillä päälle eikä olla liian kohteliaita. Minulla alkaa heti hälytyskellot soida, jos joku on liian kiinnostunut ja kohtelias.

Voikohan tuo olla aitoa, mietin. Aitous on todella tärkeää ystävyydessä. Se tarkoittaa myös sitä, että välillä voi riidellä.

Tuottajani DJPP on tästä hyvä esimerkki. Olemme tunteneet teini-ikäisestä ja tehneet töitä kimpassa kohta vuosikymmenen. Voisin sanoa, että hän on minun bestikseni. Ainakin jos se mitataan sillä, kuinka paljon viettää aikaa yhdessä.

Olemme kokeneet valtavasti hienoja asioita, mutta totta kai jos viettää paljon aikaa yhdessä, toisen naama voi alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Silloin jännitteet saattavat purkautua.

Joskus kun olemme palanneet ruotsinlaivakeikalta, olemme ottaneet terminaalissa yhteen niin näyttävästi, että tuliaiskarkit ovat lennelleet ympäriinsä.

Pitäisi muistaa, ettei anna työasioiden vaikuttaa ystävyyteen, mutta vaikuttavathan ne, jos tekee ystävän kanssa töitä yhdessä. Siinä kun sitten on tehty sovintoa, kummallakin aikuisella miehellä on ollut kyynel silmässä. Oikea ystävyys kestää muutaman välikohtauksenkin.”

Muusikko Stigin kappale Roy Orbison kilpailee Emma-gaalassa Vuoden biisi -kategoriassa. Uusi sinkku IT-mies ilmestyi 5. 2. 

”En halua olla se tyypillinen ainoa lapsi”

Essi Hellén, 27: ”Olin pitkään ainoa lapsi ja siksi lähtökohtaisesti aina ilman leikkiseuraa, ellen itse sellaista hankkinut. Missä olimmekaan, bongasin sieltä aina jonkun, jolle esittelin itseni ja sitten leikittiin.

Uskon, että tämä on vaikuttanut minuun paljon. Olen kasvanut sosiaaliseksi: tahdon ihmisiä ympärilleni, haluan jakaa asioitani ja autan mielelläni muita.

Lapsuudenystäväni Saara, jonka olen tuntenut 20 vuotta, sanoi minulle kerran, että minusta näkee hänen tuntemistaan kaikista vähiten, että olen ainoa lapsi. Se oli niin ihanasti sanottu, että haluan pitää siitä kiinni näissä välillä vähän narsistisissakin näyttelijäpiireissä.

En halua olla se niin sanotusti tyypillinen ainoa lapsi.

Monista työporukoista on tullut läheisiä, ja pidämme yhteyttä. En aina edes tajua olevani töissä, koska ympärilläni on niin paljon ihmisiä, joiden kanssa synkkaa.

Joskus olen miettinyt, onko siinä jotain huonoa, että menee ja tutustuu helposti ihmisiin. Onko haitallista, että kerron liikaa itsestäni ja jos meistä ei sitten tulekaan läheisiä?

Ainakaan tähän mennessä en ole havainnut, että sosiaalisuuteni olisi haitaksi tai että joku olisi halunnut kaveerata siksi, että olen julkisuudessa – tilanne voisi olla toinen, jos heiluisin tuolla baareissa ja kekkereillä.

En ole ollenkaan erakkoluonne, mutta tarvitsen myös omat rauhalliset hetkeni, sillä työni on nimenomaan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Tästä syystä ajattelen, että sosiaalisuutta on aina vähän enemmän toisessa kupissa kuin toisessa. Molemmat kupit eivät vain voi olla samaan aikaan täysiä.

Viime aikoina minulla on ollut niin paljon töitä ja kiire, ettei aikaa ole riittänyt mielestäni riittävästi ystävyydelle, siihen toiseen kuppiin. Tunnen välillä huonoa omaatuntoa, etten ole nyt ehtinyt panostaa ystävyyssuhteisiin.

Oikeiden ystävien kanssa ystävyys ei onneksi katoa, vaikkei hetkeen tai pidempään aikaan näkisikään. Oikealle ystävälle voi myös sanoa suoraan ja kiertelemättä, jos ei jaksakaan tavata. Mutta tärkeää olisi muistuttaa kaiken kiireenkin keskellä tärkeille ihmisille, että olen olemassa ja ystäviäni varten, vaikkei minusta välillä kuuluisikaan.

Olin vanhan ystäväporukkamme ensimmäinen, joka sai lapsen, ja olen sitä edelleen. Ulkopuolinen on liian vahva sana kuvaamaan fiiliksiäni, mutta huomaan monesti olevani erilaisessa elämäntilanteessa kuin moni hyvä ystäväni. Voisin kai sanoa eläväni niitä ruuhkavuosia.

Myös ammattini epäsäännöllisyys ja vaikeat työajat hankaloittavat ystävien tapaamista.

Olen myös huomannut olevani aika perhekeskeinen, sillä se on kiireessä kai helpointa. Sen sijaan, että lähtisin matkalle mieheni kanssa, voisin ihan yhtä hyvin mennä välillä ystävä­porukalla.

Olen lähdössä pian hyvän ystäväni Niina Koposen kanssa Berliiniin. Siitä tulee mahtava ystävyysmatka!

Yhteisistä asioista innostuminen ja tulevan suunnitteleminen on todella tärkeää ystävyyssuhteissa.”

Putous-ohjelmastakin tuttu näyttelijä Essi Hellén on mukana TV2:n Villi Kortti -urheilupaneelissa tiistaisin klo 21.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  HSTV:n satiirinen Uutisraportti: Trump oli vasta alkusoittoa – Keväällä Euroopassa alkaa todellinen populistibingo

 3. 3

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 4. 4

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 5. 5

  Forumin katolle avautuu kaksikerroksinen baari, joka on suunnattu "avarakatseisille ja monimuotoisuutta tasavertaisesti kunnioittaville"

 6. 6

  Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

 7. 7

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 8. 8

  8 ihanaa espoolaista kahvilaa, joihin kannattaa tehdä kesäretki

 9. 9

  Tällainen on Annankadun William K:n paikalle tullut baari, josta saa olutcocktaileja ja kaupan pakastepizzaa

 10. 10

  Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 3. 3

  HSTV:n satiirinen Uutisraportti: Trump oli vasta alkusoittoa – Keväällä Euroopassa alkaa todellinen populistibingo

 4. 4

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 5. 5

  Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

 6. 6

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  Buzzfeedin toimittaja Tabatha Leggett kertoo, miten Saara Aalto sai britit innostumaan Suomesta – ja Leggettin ylpeäksi suomalaisjuuristaan

 8. 8

  Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

 9. 9

  Haluatko tuntea naiseksi kasvamisen ilot ja surut? Katso tämä 25 vuotta myöhässä Suomen ensi-illan saava Ghibli-animaatio

 10. 10

  Tällainen on Annankadun William K:n paikalle tullut baari, josta saa olutcocktaileja ja kaupan pakastepizzaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 3. 3

  Äärioikeisto järjestää salaisia konsertteja jatkuvasti Suomessa – tästä on kyse

 4. 4

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 5. 5

  Mitä jos Linnan juhlien miehistä kirjoitettaisiin kuin naisista?

 6. 6

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 7. 7

  Tämä kaikki pitää tietää uudesta Rogue One -elokuvasta – aikajana näyttää, mihin kohtaan Tähtien sota -leffahistoriaa se sijoittuu

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Yhdysvalloissa uusi oikeisto puhuu luonnollisesta konservatiivisuudesta – tämän takia se on vaarallinen idea

 10. 10

  HSTV:n satiirinen Uutisraportti-ohjelma: Ylen päätoimittaja Jääskeläinen unohti, että hänen lafkastaan tuli hallituksen äänitorvi jo vuosi sitten

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Näin brittimedia kirjoittaa X Factorista ja Saara Aallosta – ”Voitaisiinko vain julistaa molemmat voittajiksi ja jatkaa elämäämme”

 2. 2

  Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

 3. 3

  Asiakaspalvelijat kertovat salaisuutensa: Mitä he oikeasti ajattelevat asiakkaistaan?

 4. 4

  Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

 5. 5

  HS tapasi Turkissa suomalais­runoilijan, joka pelkäsi vainoa ja pakeni Jyväskylään: ”Alkoi olla hikiset paikat”

 6. 6

  Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton – lauantain finaaliesitykset jäivät vaisummiksi kuin olisi suonut

 7. 7

  Helsingin kaupunki teki kannustusvideon Saara Aallolle – ”In Finland we have this thing called ’Torilla tavataan’!”

 8. 8

  Poliisi: Imatran kolmoissurmasta epäilty varasti metsästyskiväärin tuttavaltaan – ”Aseen omistajaa ei epäillä mistään”

 9. 9

  Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

 10. 10

  Suomi käännytti Hamidin, Zaidin, Nawarin ja Murtadhan, nyt he pelkäävät ja piileskelevät – HS vieraili Irakiin palanneiden luona Bagdadissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

 2. 2

  Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

 3. 3

  Lääkekorvauksen muutos vie minulta aktiivisen elämäni – tiedättekö, miltä tuntuu hyvästellä elämä hitaasti?

 4. 4

  Enää yksi kilpailija voi estää Saara Aallon X Factor -voiton – lauantain finaaliesitykset jäivät vaisummiksi kuin olisi suonut

 5. 5

  Vakavat betoniongelmat löivät rakennusalan ällikällä – ”En muista, milloin Suomessa olisi purettu noin merkittäviä kohteita”

 6. 6

  Saara Aalto selviytyi X Factorin finaaliin

 7. 7

  Pääministeri Sipilä kertoi Ylelle saaneensa tappouhkauksia ja miettineensä jopa pääministerin tehtävästä luopumista

 8. 8

  Eutanasia-aloite kerännyt hurjalla vauhdilla lähes 42 000 kannattajaa – Lääkäriliiton mukaan laki on turha

 9. 9

  Konduktööriä uhattiin veitsellä junassa Pasilassa

 10. 10

  Kaksi ihmistä löytyi surmattuna autosta Paraisilla – Rajavartiolaitos vei poliiseja saareen helikopterilla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Netissä on levinnyt jo vuoden ajan teoria, jonka mukaan Suomea ei ole olemassa – haastattelimme sen aloittajaa

 2. 2

  Poikamme päätti kestää kiusaamisen ja homottelun – vanhojentanssien jälkeen hän viimein romahti

 3. 3

  Tähtitieteilijä Anne Liljeström ei ole nainen eikä mies

 4. 4

  Nimetön vihapuhe tekee Suomesta Neuvostoliiton – valhesivuston ylläpitäjäksi paljastui hyvämaineisen lakifirman asianajaja

 5. 5

  Avarat kaula-aukot ja erottuvat nännit kohahduttivat Linnassa – Stylisti: ”Kaula-aukko voi olla antavakin, jos se on kaunis ja diskreetti”

 6. 6

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 7. 7

  44 vuotta vanhan elokuvaklassikon raiskauskohtaus järkyttää maailmaa – Miksi vasta nyt?

 8. 8

  Seinäjoen ”ihme” kiinnostaa maailmalla – ylipainoisten lasten määrä puolittui muutamassa vuodessa

 9. 9

  Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

 10. 10

  Perheen isä kuuli järkyttävän uutisen työvuorossa – Vuosaaren palossa kuolleiden läheiset ja naapurit saavat kriisiapua

 11. Näytä lisää