Valikko

Tällaista on, kun saa ensimmäiset oikeat ystävät vasta aikuisena – 88-vuotias Aira Samulin kertoo

Aira Samulin, Stig ja Essi Hellén tietävät, ettei hyvä ystävä ole itsestäänselvyys. Ystävänpäivän kynnyksellä he kertovat, millaista on olla lähellä.

”Melkein kaikki ystäväni ovat miehiä”

Aira Samulin, 88: ”Ystävyys ei yrittämällä synny. Joidenkin kanssa niin vain tapahtuu, mutta molemmilla pitää sykähtää. Silloin melkein näkee, kuinka kahden ihmisen välillä kulkee ilmassa jotain erityistä, sellaisia pikkusäteitä.

Arvostan ystävyyttä todella paljon. Se johtuu varmasti siitä, että sain ensimmäiset oikeat ystäväni vasta aikuisiällä. Kun olin lapsi, perheemme muutti isän työn perässä kolmetoista kertaa. Siinä ei ollut mahdollisuuksia luoda ystävyyssuhteita, kun kohta taas vaihdettiin paikkakuntaa.

En silloin lapsena ajatellut, että se olisi huono juttu. Sitä yritti vain pärjätä koulussa.

Myöhemmin olen miettinyt, että sen on täytynyt rikkoa aika paljon. Kävin joskus jossain luokkakokouksessa ja koin itseni vierailijaksi, sillä muilla oli pitkä yhteinen historia ja siitä kumpuavat jutut. En kuulunut sinne.

Isäni kaatui sodassa ollessani 14-vuotias. Meillä oli hänen kanssaan erityinen yhteys. Ei tarvinnut kuin vaihtaa katseita, ja kumpikin tiesi, mitä toinen ajatteli. Tuota yhteyttä ja turvaa olen varmaan tiedostamattani hakenut ystävyyssuhteissani, sillä kaikki ystäväni ovat miehiä, pitkäaikaista työkumppaniani psykologi Pirkko Lahtea lukuun ottamatta.

Ehkä se johtuu siitäkin, että työskentelin pitkään tekstiilialalla, jossa olin ainoa nainen. Koin, että miehet kannustivat minua ja sain onnistua täysillä. He eivät kadehtineet tai vehkeilleet. Kai siinä oli sellaista ystävyydentuntua.

Vuonna 1970 olin järjestämässä Vatevan messujen yhteydessä muotinäytöstä, jota Yhdysvalloissa asuva vaatealan yrittäjä Peter Nygård saapui katsomaan. Hän nappasi minut sivuun ja ehdotti, että menisimme näytöksen jälkeen porukalla syömään.

Pian istuimmekin samassa pöydässä vierekkäin. Koska olimme molemmat tekstiilialalla, löysimme oitis yhteisen sävelen. Ystävyys syntyi heti. Se oli sellaista sielujen sympatiaa. Olemme kuin veli ja sisar. Ehkä siitä olisi voinut tulla jotain muutakin, mutta ei sitten kuitenkaan. Syvä ystävyys riittää meille.

Peter on vanhin ystäväni, joka on edelleen mukana elämässäni. Olemme viettäneet kymmenen jouluakin yhdessä.

Emme nykyään pidä kovin paljon yhteyttä, sillä olemme kumpikin niin kiireisiä. Tiedän, ettei Peter ota puheluita, mutta minulle hän kyllä vastaisi. Sen takia en viitsi soittaa hänelle suoraan. Ties minkä miljoonien dollareiden palaverin keskeyttäisin. Siksi soitankin hänen siskolleen ja kyselen sitä kautta kuulumiset.

Peter on luvannut tulla hakemaan minut joskus luokseen omalla lentokoneellaan. Kun kerroin Peterille, että Jorma Uotinen on paras ystäväni, Peter älähti. Kiiruhdin lisäämään, niin siis Suomessa. Sinä olet koko maailmassa.

Jorman taas näin ensimmäistä kertaa Aleksanterin teatterissa tanssimassa 80-luvun alkupuolella. Olin aivan hurmioitunut! Mikä karisma!

Yllättäen muusikko Pirjo Bergström sitten toi Jorman järjestämiini juhliin. Siitä se sitten alkoi.

Jorma on käyttänyt meistä sanaa sydänystävät. Sitä me olemme, sillä tämä on kestänyt ja tämä kestää. Muut kyllä huomaavat, että meillä on oma juttumme, aivan erityinen yhteys.

Ystävien välinen katse kertoo niin paljon. Se on niin hienosäkeistä, että sitä on vaikea pukea sanoiksi. Helpottavaa, lohduttavaa ja kannustavaa se ainakin on.

Kuljemme käsikynkkää niin, että toinen vie toista.

Tutustuessani Peteriin ja Jormaan, ystävyys ei jäänyt vain kahdenkeskiseksi. Sain elämääni myös heidän ystäväpiirinsä ja perheensä. Se on suuri onni ja rikkaus!

On näitä ystäviä toki muitakin. Esimerkiksi ratsastaja Marko Björs ja toimittaja Veli Kojonen. Vaikka meillä on suuri ikäero, he viihtyvät seurassani. Sanon, että he ovat bailukavereitani, joiden kanssa lähdetään juhlimaan tuosta noin vaan – ei elämässä erityistä syytä juhlaan tarvita. Olen aina viimeisenä tanssilat­tialla.

Täytyy muistaa, että ystävällisyys ja ystävyys ovat eri asioita. Olen onnellinen, että tämä kansa kohtelee minua ystävällisesti, sillä ystävällisyys tuottaa molemminpuolisen ilahtumisen.

Ystävyys puolestaan on jotain syvempää. Se on ilo itsessään – ja iloa, jos jotain, elämässä tarvitaan.”

Aira Samulin juhlii 89-vuotissyntymäpäiväänsä Night Fever goes Aira 89 -diskossa 26. 2. ravintola Bottalla (Museokatu 10) klo 20. Liput

15 e.

 

”Ystävilleni olen Pasi enkä Stig”

Muusikko Stig, 37: ”Varhaisimmat lapsuusmuistoni liittyvät itse asiassa ystävyyteen. Muistan parhaan puistokaverini ja sen, kuinka olin hänen luonaan päivähoidossa.

Tiemme erkanivat, kun menimme eri tarhoihin. Aina joskus mietin, mitäköhän sille kuuluu. Olen ylipäänsä vähän huono pitämään yhteyttä ystäviini. Välillä minulle soitetaan ja kuumotellaan, että hei, miksei sinusta ole kuulunut aikoihin.

Ehkä tässä pitäisi ryhdistäytyä. Muuten voi käydä niin, että vanhemmiten erakoidun ihan kokonaan.

Minulla on laaja kaveripiiri, ja kaikki kaverini tuntevat toisensa jotain kautta.

Yleensä istumme iltaa baarissa, tai jos on jotain isoja kisoja, niin joku saattaa järjestää kotonaan kisakatsomon.

Viime vuonna teimme lähiömatkan itähelsinkiläiseen olutravintolaan. Baari-ilta on meidän porukassamme yleensä se helpoin ratkaisu viettää aikaa yhdessä.

Porukkaamme kuuluu myös naisia. En ole huomannut, että keskustelunaiheet olisivat naisten ja miesten kanssa erilaisia. Naispuolisten ystävien kanssa asioista vaan ylipäänsä puhutaan enemmän kuin miesten.

Joskus kun tulen kotiin tavattuani vanhoja kavereita, avovaimo saattaa kysyä, mitä sille ja sille kuuluu. Monesti vastaan, että en tiedä. Ei kai sitten tullut vain kysyttyä.

Olin vanhojen bändikavereiden kanssa viime syksynä keikalla Tartossa. Kuvasimme omaksi iloksemme matkapäiväkirjan, jonka sitten katsoimme pari viikkoa sitten. Huomasimme siitä, että jokainen meistä puhui seurassa omia asioitaan eikä tarttunut toisen sanoihin siten, että olisi syntynyt keskustelua.

Ei kai se siinä hetkessä haitannut, mutta näin jälkeenpäin siihen kiinnitti huomiota, että tuotako se meidän kanssakäymisemme aina on.

Pärjätäkseen tällä alalla on oltava vähän narsisti ja innoissaan omista tekemisistään. Välillä havahdun siihen, että en kai ole vain puhunut omista kuulumisistani liian pitkään. Koska olen ystävilleni Pasi enkä Stig, on varottava, etten suolla liikaa työhön liittyviä Stig-juttuja. Olen tsempannut myös sen suhteen, että olisin parempi kuuntelija.

Mutta toisaalta tykkään siitä, että otetaan oma tila, puhutaan välillä päälle eikä olla liian kohteliaita. Minulla alkaa heti hälytyskellot soida, jos joku on liian kiinnostunut ja kohtelias.

Voikohan tuo olla aitoa, mietin. Aitous on todella tärkeää ystävyydessä. Se tarkoittaa myös sitä, että välillä voi riidellä.

Tuottajani DJPP on tästä hyvä esimerkki. Olemme tunteneet teini-ikäisestä ja tehneet töitä kimpassa kohta vuosikymmenen. Voisin sanoa, että hän on minun bestikseni. Ainakin jos se mitataan sillä, kuinka paljon viettää aikaa yhdessä.

Olemme kokeneet valtavasti hienoja asioita, mutta totta kai jos viettää paljon aikaa yhdessä, toisen naama voi alkaa jossain vaiheessa kyllästyttää. Silloin jännitteet saattavat purkautua.

Joskus kun olemme palanneet ruotsinlaivakeikalta, olemme ottaneet terminaalissa yhteen niin näyttävästi, että tuliaiskarkit ovat lennelleet ympäriinsä.

Pitäisi muistaa, ettei anna työasioiden vaikuttaa ystävyyteen, mutta vaikuttavathan ne, jos tekee ystävän kanssa töitä yhdessä. Siinä kun sitten on tehty sovintoa, kummallakin aikuisella miehellä on ollut kyynel silmässä. Oikea ystävyys kestää muutaman välikohtauksenkin.”

Muusikko Stigin kappale Roy Orbison kilpailee Emma-gaalassa Vuoden biisi -kategoriassa. Uusi sinkku IT-mies ilmestyi 5. 2. 

”En halua olla se tyypillinen ainoa lapsi”

Essi Hellén, 27: ”Olin pitkään ainoa lapsi ja siksi lähtökohtaisesti aina ilman leikkiseuraa, ellen itse sellaista hankkinut. Missä olimmekaan, bongasin sieltä aina jonkun, jolle esittelin itseni ja sitten leikittiin.

Uskon, että tämä on vaikuttanut minuun paljon. Olen kasvanut sosiaaliseksi: tahdon ihmisiä ympärilleni, haluan jakaa asioitani ja autan mielelläni muita.

Lapsuudenystäväni Saara, jonka olen tuntenut 20 vuotta, sanoi minulle kerran, että minusta näkee hänen tuntemistaan kaikista vähiten, että olen ainoa lapsi. Se oli niin ihanasti sanottu, että haluan pitää siitä kiinni näissä välillä vähän narsistisissakin näyttelijäpiireissä.

En halua olla se niin sanotusti tyypillinen ainoa lapsi.

Monista työporukoista on tullut läheisiä, ja pidämme yhteyttä. En aina edes tajua olevani töissä, koska ympärilläni on niin paljon ihmisiä, joiden kanssa synkkaa.

Joskus olen miettinyt, onko siinä jotain huonoa, että menee ja tutustuu helposti ihmisiin. Onko haitallista, että kerron liikaa itsestäni ja jos meistä ei sitten tulekaan läheisiä?

Ainakaan tähän mennessä en ole havainnut, että sosiaalisuuteni olisi haitaksi tai että joku olisi halunnut kaveerata siksi, että olen julkisuudessa – tilanne voisi olla toinen, jos heiluisin tuolla baareissa ja kekkereillä.

En ole ollenkaan erakkoluonne, mutta tarvitsen myös omat rauhalliset hetkeni, sillä työni on nimenomaan ihmisten välistä vuorovaikutusta. Tästä syystä ajattelen, että sosiaalisuutta on aina vähän enemmän toisessa kupissa kuin toisessa. Molemmat kupit eivät vain voi olla samaan aikaan täysiä.

Viime aikoina minulla on ollut niin paljon töitä ja kiire, ettei aikaa ole riittänyt mielestäni riittävästi ystävyydelle, siihen toiseen kuppiin. Tunnen välillä huonoa omaatuntoa, etten ole nyt ehtinyt panostaa ystävyyssuhteisiin.

Oikeiden ystävien kanssa ystävyys ei onneksi katoa, vaikkei hetkeen tai pidempään aikaan näkisikään. Oikealle ystävälle voi myös sanoa suoraan ja kiertelemättä, jos ei jaksakaan tavata. Mutta tärkeää olisi muistuttaa kaiken kiireenkin keskellä tärkeille ihmisille, että olen olemassa ja ystäviäni varten, vaikkei minusta välillä kuuluisikaan.

Olin vanhan ystäväporukkamme ensimmäinen, joka sai lapsen, ja olen sitä edelleen. Ulkopuolinen on liian vahva sana kuvaamaan fiiliksiäni, mutta huomaan monesti olevani erilaisessa elämäntilanteessa kuin moni hyvä ystäväni. Voisin kai sanoa eläväni niitä ruuhkavuosia.

Myös ammattini epäsäännöllisyys ja vaikeat työajat hankaloittavat ystävien tapaamista.

Olen myös huomannut olevani aika perhekeskeinen, sillä se on kiireessä kai helpointa. Sen sijaan, että lähtisin matkalle mieheni kanssa, voisin ihan yhtä hyvin mennä välillä ystävä­porukalla.

Olen lähdössä pian hyvän ystäväni Niina Koposen kanssa Berliiniin. Siitä tulee mahtava ystävyysmatka!

Yhteisistä asioista innostuminen ja tulevan suunnitteleminen on todella tärkeää ystävyyssuhteissa.”

Putous-ohjelmastakin tuttu näyttelijä Essi Hellén on mukana TV2:n Villi Kortti -urheilupaneelissa tiistaisin klo 21.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 4. 4

  Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 5. 5

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 6. 6

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 7. 7

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 8. 8

  Menovinkkejä Helsingin vappuun – valitse tästä

 9. 9

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 10. 10

  8 parasta elokuvaa valkokankailla juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 4. 4

  Teinivapaa disko, venäläiset bileet ja ruotsalaisia hevibändejä – Tässä 10 kiinnostavaa menovinkkiä vappuun

 5. 5

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 6. 6

  Kalsarikännit ”korvaavat Hyggen” – suomalainen kotona juominen viehättää nyt ulkomailla

 7. 7

  Näyttelijä Johnny Depp yllätti faninsa Disneylandin Pirates of the Caribbean -ajelulla, kaikki sekosivat tietysti täysin

 8. 8

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 9. 9

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Hallitus on metsästänyt myyttistä kahta prosenttia jo vuosikausia

 10. 10

  Hietsun rantakahvila on yrittäjille hankala paikka, ja vappuna siellä aukeava Badenbaden onkin ruokaravintola

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 3. 3

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 4. 4

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 5. 5

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 6. 6

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 7. 7

  Kyllä, Donald Trumpin työpöydällä on nappi, jota painamalla saa Cokista – internet tietysti rakastaa

 8. 8

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 9. 9

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 10. 10

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 2. 2

  Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

 3. 3

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 4. 4

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 5. 5

  Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

 6. 6

  Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

 7. 7

  Kuolemaa Lapin taivaalla uhmannut Casey Neistat muokkaa suomalaisteinien mielipiteitä enemmän kuin ehkä kukaan muu – ja tienaa samalla miljoonia

 8. 8

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 9. 9

  Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

 10. 10

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  22-vuotias laulaja yritti kaikin tavoin lyödä läpi – sitten yksi dramaattinen tapaaminen muutti kaiken

 3. 3

  Potkiiko hallitus hyvätuloiset ulos Helsingin kaupungin vuokra-asunnoista? Vuokrataloihin jaettu kirje nostatti asukkaat takajaloilleen

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 6. 6

  Teinitytön itsemurhaa käsittelevä hittisarja kuohuttaa, nyt sarja kiellettiin Uudessa-Seelannissa alle 18-vuotiailta: tästä on kyse

 7. 7

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 8. 8

  Tämä kuva-arvoitus on piinannut helsinkiläistä Panu Sihvolaa liki 60 vuotta – Hoksaatko itse, mitä 1920-luvun maalaus esittää?

 9. 9

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 10. 10

  Liettualaismies petkutti Facebookilta ja Googlelta jopa 100 miljoonaa dollaria

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 2. 2

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 3. 3

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 4. 4

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 5. 5

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 6. 6

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 9. 9

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 10. 10

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 11. Näytä lisää