Valikko

High School Musical 10 vuotta! Näistä syistä rakastamme Disney-kanavan hittileffoja

Keräsimme 10-vuotissynttäreiden kunniaksi asioita, joiden takia yhä rakastamme High School Musicalia.

High School Musical (2006) täyttää 10 vuotta!

Musikaalisista yläasteelaisista kertova tv-leffa on Disney-kanavan kaikkien aikojen suosituimpia ohjelmia ja 2000-luvun musikaalihulluuden lähde täällä meillä Suomessakin.

Keräsimme synttäreiden kunniaksi asioita, joiden takia yhä rakastamme High School Musicalia:

1. Se toi musikaalit takaisin

Jo elokuvan alkuajoista lähtien tanssittiin ja laulettiin, mutta High School Musical teki spontaanista lauluun ja tanssiin puhkeamisesta siistiä 2000-luvulla.

Vauhdikkaissa joukkotanssikohtauksissa koreografioihin uitettiin milloin koripallo, pesäpallo, jälki-istunnot tai ihan kesäduunit. Autotunella kyllästetyissä biiseissä aurinko paistoi aina, ja se hurmasi:

HSM:n jälkijunassa on syntynyt useita musikaalisarjoja, kuten Suomessakin suosittu showkuorosarja Glee, Smash, ritariparodia Galavant sekä ihastustuksen jahtaamisesta kertova Crazy Ex-Girlfriend. A cappella-lauluryhmien kisoja kuvaavia Pitch Perfect -leffoja tai Stage Fright -kauhumusikaalia tuskin olisi ilman High School Musicalia.

Innostus rantautui meille Suomeenkin: Neil Hardwickin ohjaama kantasuomalaisen Ellin ja maahanmuuttaja-Chiken musikaaliromanssi Jos rakastat (2010) oli myös selvästi samaa aaltoa.

Marco Bjurström ohjasi Helsingin kaupunginteatteriin kaksikin virallista High School Musicalia.

2. Päähahmojen rakkaustarina kosketti

High School Musicalin hahmoista löytyi jokaiselle jotakin ja moni samastuikin päähahmojen pakahduttavaan tarinaan.

Troy Bolton (Efron) oli tosi hyvä koriksessa. Troyn isä sattui olemaan myös koulun korisjoukkueen Wildcatsien valmentaja, joten hän kiritti Troyta ankarasti kohti yliopistostipendiä.

Gabriella (Vanessa Hudgens) oli unelmien täyttymys kaikille runotytöille, jotka rakastivat lukemista ja olivat todella hyviä koulussa. Gabriella oli matkalla huippuyliopistoon, mutta hänen tragediansa oli joutua muuttamaan äidin työn perässä ja vaihtamaan jatkuvasti koulua.

Koko High School Musical alkaa siitä, kun Troy ja Gabriella tapaavat joululomalla karaokessa ja ihastuvat.

Tietysti he päätyvät samaan kouluun, koulumusikaalin tähdiksi ja rakastavaisiksi. Tosin on yksi, joka ei ole tilanteesta innoissaan:

3. Sharpay Evans

HSM:stä ei voi puhua mainitsematta Paris Hiltonia muistuttavaa rikasta ja turhamaista Sharpay Evansia. Ashley Tishdalen esittämä Sharpay tuli rikkaasta perheestä ja hallitsi koulua, vaikka moni naljailikin Sharpayn selän takana. Sharpay oli myös ihan oikeasti ihastunut Troyhin ja yritti kovasti tulla Troyn ja Gabriellan väliin.

Loppujen lopuksi Sharpayn ykkösrakkaus oli Sharpay itse.

Sharpayn tyylitaju on edelleen villi: tekonahkaa, tekojalokiviä, hapsuja, rimpsuja, röyhelöitä, tiaroita ja mahdollisimman paljon pinkkiä. Barbien näköinen tyttö ajeli omalla pinkillä Barbie-avoautolla, jonka rekisterikilvessä luki tietysti FABULUS.

Tämä HSM II:ssa esitetty Fabulous-tanssiesitys onkin Sharpayn teemalaulu.

4. Sen maailma oli kiitettävän monimuotoinen

High School Musicaleissa oli monimuotoisuutta, vaikka se olikin tehty Disneylle tyypillisesti eli siloitellusti. Toki, henkilöhahmot olivat kaikki yhtä puhtaisiin ja värikkäisiin vaatteisiin puettuja, mutta oli myös normaalipainoisiakin tyyppejä. Ydinhahmokaartiin mahtui jopa yksi latino ja kaksi mustaa näyttelijää.

Disney Channelin lapsinäyttelijöistä miltei kaikki olivat vaaleaihoisia. Klassinen esimerkki on Hannah Montanaa (2006–2011) näytellyt Miley Cyrus.

HSM:ssä oli myös yksi selvästi homo hahmo, Sharpayn veli Ryan (Lucas Grabeel). Tekijät yrittivät parhaansa mukaan parittaa jazz-askelia rakastavaa Ryania tyttöjenkin kanssa, turhaan. Kaikille Ryanin faneille juttu oli aika selvä.

5. Tämä bromance

Bestikset Troy ja Chad (Corbin Bleu) ovat olleet parhaita ystäviä pikkupojista asti. He pelaavat koripalloa yhdessä ja tekevät kaiken yhdessä, kunnes tytöt tulevat kuvioihin ja sekoittavat pakkaa.

High School Musical 2:ssa Troy joutuu hetkeksi Sharpayn rahojen ja yhteyksien pauloihin, ja on vähällä menettää Chadin ystävyyden Ryanille.

Hich School Musical 3:ssa vanha ystävyys kulminoituu virnuiluttavaan tanssispektaakkeliin The Boys are Back, jossa Troy ja Chad muistelevat lapsuutensa leikkejä kaatopaikalla, leikkivät samuraita ja muuttuvat hetkeksi kirjaimellisesti takaisin pikkupojiksi.

6. Vanessa Hudgensin ura lähti nousuun

Gabriellaa esittäneestä Vanessa Hudgensista tuli HSM:n ansiosta ihan mukiinmenevä elokuvatähti, joka on esittänyt sivurooleja esimerkiksi fantasialeffa Sucker Punchissa (2011) sekä Machete Killsissä (2013).

Parhaan HSM:n jälkeisen roolinsa Hudgens teki kuitenkin kokeilevista projekteistaan tutun Harmony Korinen villissä taideleffassa Spring Breakers (2012).

Siinä neljän collegetytön seurue osallistui jenkkiyliopistojen kevätkarnevaaleihin, ryösteli rikkaita kanssaopiskelijoitaan ja uima-allasbailasi neonvärisissä bikineissä Skrillexin musiikin tahtiin.

Hudgensin High School Musicalissa kehitetystä kiltin lukutoukan maineesta tehtiin hetkessä polttopuita.

7. Zac Efronista tuli oikeasti iso tähti

Tätä ei voi alleviivata liikaa: ilman High School Musicalia meillä ei olisi Zac Efronia (s. 1987). Troy Boltonia näytellyt supersöpö teini-idoli nousi nopeasti koko leffasarjan suosituimmaksi hahmoksi. Efron esiintyi heti perään musikaalileffa Hairsprayn (2007) uusintaversiossa, mutta ei jäänyt onneksi jumiin samoihin rooleihin.

Sittemmin Efron on tehnyt kovasti töitä päästäkseen eroon kiltin pojan imagosta ja onnistunutkin kiitettävästi:

viimeisimmät elokuvaroolit ovat olleet poikkeuksetta bilehuumeita käyttäviä ja paidatta kulkevia ”jäbiä” komedioissa, kuten Naapurit (2014) sekä Dirty Grandpa (2016):

8. Se kuvasi hyvin pelottavia asioita

High School Musicaleja halkova teema on itsenäistyminen.

Ykkösleffassa omissa poteroissaan olleet hahmot tulevat yhteen koulumusikaalin saattelemina. Korisjengin on sulatettava se, että Troy haluaa myös laulaa. Gabriella taas päättää tehdä välillä jotain muutakin kuin opiskella.

Kakkosleffa seuraa, miten päähenkilöt viettävät kesäänsä töitä tehden, sillä yliopistomaksut odottavat jossain lähitulevaisuudessa.

Kolmosessa on jo haikeat jäähyväisfiilikset kun kukin joutuu valitsemaan, mihin kouluun menee ja mitä ystävyyksille ja ihastuksille tapahtuu.

Koulun ja kaveripiirin vaihtuminen, kotoa poismuuttaminen, kaikki pelottavia juttuja, mutta High School Musical käsitteli niin hyvin niitä kaikkia.

Eli: onnea High School Musical, kiitos Zac Efronista ja kaikesta!

High School Musical I ja II Sing-along pe 19.2. klo 19–23 Annantalolla (Annankatu 30). K13, ilmainen. Huom. saa tanssia, paras HSM-asu palkitaan!

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Trumpin tiedottajan viime viikko oli yhtä piinaa, nyt tapahtumat koottiin tähän Saturday Night Liven uuteen sketsiin

 3. 3

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 4. 4

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 5. 5

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 6. 6

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 7. 7

  Pikku Kakkosen Morso traumatisoi tuhannet lapset – nyt puhuvat sarjan tekijät

 8. 8

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 9. 9

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 10. 10

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 10. 10

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 2. 2

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 3. 3

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 4. 4

  Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

 5. 5

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 6. 6

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 7. 7

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 8. 8

  Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

 9. 9

  Räikköseltä kritiikkiä kisan voiton ratkaisseelle varikkotaktiikalle: ”Heillä oli tietysti syynsä”

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 4. 4

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 5. 5

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 6. 6

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 7. 7

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää