Valikko

Tämä teki uudet vallanpitäjät – 10 asiaa, jotka muokkasivat 80-luvun lapsia

Suomi on siirtymässä 1980-luvun lasten käsiin. Millainen lapsuus heitä yhdistää? Ja miksi he eivät voi lakata ihannoimasta kasarilapsuutta?

Suomi 1980-luvulla:

Kekkonen istuu presidenttinä toiseksi viimeistä vuottaan. Kylmä sota jakaa maailmaa kahteen leiriin, Suomi keikkuu niiden välissä. Ydinpommi pelottaa. Maahan syntyy sukupolvi, joita nämä asiat eivät ehdi juuri koskettaa.

He kasvavat nousukauden, kiihtyvän teknologisen murroksen, globalisaation ja kaupallisen kulutuskulttuurin keskellä.

Nyt 1980-luvun lapset ovat jo nousseet yhteiskunnan, talouden ja median avainasemiin. Meillä on vuonna 1983 syntynyt kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, musiikkialaa dominoivat vuonna 1981 syntyneet Cheek ja Elastinen ja vuoden 1980 molemmin puolin syntyneet Supercellin perustajat pyörittävät miljardien arvoista yritystä.

Miten jaettu lapsuuskokemus yhdistää erilaisia aikuisia?

Tätä pohtii käsikirjoittaja Veikko Nuutinen ensi-iltaan tulevassa näytelmässä Pasi Was Here. Se kertoo kahdesta 80-luvulla kasvaneesta ihmisestä, jotka ovat ajautuneet elämässään eri urille. Kysytään siis häneltä, ja samalla Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkija Raine Koskimaalta.

Olkaa hyvät, kymmenen asiaa, jotka muokkasivat 80-luvun lapsia.

1. He-Man nielaisi viikkorahat

1980-luvulla suomalaisiin lastenhuoneisiin ilmestyivät ukkelit. Virallinen termi lienee action figure eli “toimintafiguuri”, mutta arkikielessä niitä kutsuttiin ukoiksi tai ukkeleiksi.

Muotoaan muuttavat Transformers-robotit ja amerikkalaisten öljyintressejä ympäri maailman suojeleva Action Force tekivät debyyttinsä vuosikymmenen alkupuolella. Suurin, kaunein ja uniikein oli Masters of the Universe -lelusarja, tuttavallisemmin He-Manit.

Omassa animaatiosarjassaan 1982-84 seikkaillut He-Man, kuten kaikki muistavat, oli löperön Prinssi Adamin hypermaskuliinen soturiminä. Eternian planeetan polkkatukkainen barbaari, joka taisteli karvasortseissaan pahaa Skeletoria vastaan.

He-Man kolonisoi yhden ikäluokan läpikotaisin. Leluja oli lähestulkoon joka taloudessa, ja niiden vanavedessä tulivat sarjakuvat, tarrakirjat, kuunnelmakasetit (“Kun kuulet tämän äänen, on aika kääntää sivua”), reput, penaalit ja muu tilpehööri.

Vanhemmat kauhistelivat lähes sata markkaa maksavia ukkoja ja muovikrääsän määrää, mutta lasten mielikuvitukselle värikkään hirviöt ja sankarit olivat puhdasta crackia.

“Muistan, että jouduin itse säästämään viikkorahoistani rahat ensimmäiseen He-Man-ukkoon. Kaverilla oli niitä paljon. Kotona käytiin paljon periaatteellista keskustelua, että onko niillä ukoilla järkevää leikkiä ja niin edelleen.”

80-luvun lapsilla oli enemmän leluja kuin yhdelläkään sukupolvella heitä ennen, he omaksuivat jo lapsena läpeensä konsumeristisen maailmankuvan. Useimmille lapsuus oli jonkinasteista rojun keräämistä, johon vanhemmilla oli jännitteinen suhde.

“Huomaan vielä itsekin kamppailevani näiden asioiden kanssa. Että voiko noista nostalgisista jutuista oikeasti tykätä ihan täysillä?” Nuutinen sanoo.

Kasarilapsia pidetään myös ensimmäisenä sukupolvena, joka ei koskaan luopunut leluistaan. Toki ne asetettiin syrjään teini-iän tullen, mutta sittemmin niistä on tullut keräilyesineitä ja hahmoista teepaitaikoneita.

“Ihan samanlaista nostagista suhdetta lapsuuden leluihin ei ole aikaisemmilla aikakausilla, mutta on vaikea sanoa, kuinka isoa joukkoa se koskettaa”, sanoo nykykulttuurin tutkimuksen professori Raine Koskimaa Jyväskylän yliopistosta. Hän on mukana Niin kasaria -tutkimusprojektissa, joka kartoittaa suomalaisten muistoja 80-luvun musiikista.

2. My Little Pony teki saman tytöille

Mitä He-Man oli pojille, My Little Pony oli tytöille. 80-luvulla osattiin lelumarkkinoiden sukupuolittaminen, eikä sitä kukaan kyseenalaistanut.

Lelufirma Hasbron alkuperäisiä ponileluja markkinoitiin lähinnä hoivaviettien toteuttamiseen, harjattaviksi, koristeltaviksi ja paijattaviksi. Pian oheen syntyi myös animaatiosarja, jossa ponit seikkailivat ponimaailmassaan, sekä elokuvat, sarjakuvat ja muu oheistuotanto.

Myös lelut muuttuivat yhä monimutkaisemmiksi, isojen pehmeiden kumisten ponien oheen ilmestyi peukaloisia minihahmoja. Ennen pitkää ponit kulkivat skoottereilla, nukkuivat ponilinnoissaan ja kävivät potalla. Nousukauden hengessä porvarillisten perheiden tyttärillä saattoi olla lukemattomia eri poninukkeja.

My Little Pony ei varsinaisesti koskaan kadonnut leluhyllyiltä. Se piti pintansa Barbie-nuken tavoin sukupolvelta toiselle. Pitkän muoviharjaksen sukiminen on ollut pikkutyttöjen lapsuusriitti 80-luvulta lähtien.

Ponibrändin todellinen kulttuurinen vallankumous tapahtui vasta 2010-luvulla uudelleen käynnistetyn animaatiosarjan myötä. Ekaluokkalaisille suunnattu My Little Pony: Friendship is Magic on kuuluisia lähinnä aikuisten miesfaniensa vuoksi.

3. Lankapuhelin katosi

Vuoden 1980 jälkeen syntyneet lasketaan nykyisin usein mukaan “milleniaaleihin” tai “y-sukupolveen” vuoteen 1995 mennessä syntyneiden kanssa. Mutta on ilmeistä, että aikana ennen internetiä ja matkapuhelimia eläneiden lasten kokemus on ratkaisevasti erilainen kuin 1990-luvulla syntyneiden. Siihen liittyy muisto lankapuhelimesta.

“Ajatus langattomasta viestinnästä oli 1980-luvulla vielä hyvin kaukainen, Se ei ollut oikeastaan lainkaan läsnä. On suorastaan hämmentävää, kuinka huonosti se ennustettiin edes tieteiskirjallisuudessa. Vaikka tietokoneiden merkitys kyllä tunnistettiin”, Koskimaa sanoo.

NMT-verkot olivat olemassa jo 1980-luvulla, mutta eivät laajemmin kuluttajien käytössä. Mobiran (sittemmin Nokian) Cityman-matkapuhelin esiintyi näyttävästi Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatshovin vierailulla, mutta sekin tapahtui vasta 1989.

Lankapuhelimen aikaan lapset oppivat puhelinnumeroita ulkoa ja osasivat kysyä kohteliaasti, pääseekö Jenni tai Jarkko langan päähän. Ihmisen tavoittaminen kodin ulkopuolelta oli yhtä helppoa kuin puhelinyhteyden saaminen Marsiin.

4. Nintendoa pelattiin kotona tai kavereilla

Jos langaton teknologia oli 80-luvulla vielä utopiaa, interaktiivinen viihde oli arkea.

Super Mario, Duck Hunt ja television alla möllöttävä 8-bittinen Nintendo Entertainment System koskettivat suurinta osaa koko ikäluokasta. Ellei kotona ollut Nintendoa, sellainen löytyi joltain kaverilta tai vähintäänkin lähimmästä videovuokraamosta.

“Sekin oli asioita, joihin ei kotona katsottu että kannattaisi aikaansa kuluttaa. Kyllähän kaikki Mariot ja Mega Manit tuli pelattua. Mulla on ystäviä joiden kanssa vieläkin pelataan näitä pelejä. Esimerkiksi ohjaaja Lauri Maijala halusi meille Pasi Was Here -näytelmään heti myös Nintendon sinne, se tuntui ihan välttämättömältä.”

Nintendon parissa kasvaneet omivat pelit. 8-bittisen sukupolven pelikoneet luokiteltiin leluiksi, mutta ne kasvoivat pelaajien mukana. Vuosituhannen taitteessa Playstationia ja Xboxia kaupiteltiin opiskelijabokseihin ja nykyisen sukupolven konsolit ovat jo aikuisten laitteita, joiden käyttö vaatii enemmän kuin vain kasetin tunkemisen oikeaan luukkuun.

Ja varhaisen pelikulttuurin vaikutusvalta ulottuu nykyisin paljon pientä harrastajaporukkaa laajemmalle: se näkyy musiikkivideoiden pikseligrafiikassa, katumuodin Atari-logopaidoissa ja retropelien suosiossa.

“Retropelaamisen yksi juonne on 80-luvulla lapsuuttaan eläneiden nostalgia ja yksinkertaisesti se on osa tiettyä kulttuuriperintöä. Mutta nostalgia ei selitä kokonaan sitä retropelibuumia. Niitä pelaavat nuoremmatkin”, Koskimaa sanoo.

5. McDonald’s pilasi makuhermot

Suomen ensimmäinen McDonald’s avasi ovensa Tampereen Keskustorin laidalla vuonna 1984.

Amerikkalaisessa pikaruoassa oli lapsille käsittämätöntä vetovoimaa, joka ei selity vain ruokaan lisätyillä aromeilla. Sen vanavedessä tulivat kotimaiset Carrollsit ja uudenlainen ravintolakulttuuri, johon liittyivät lelut, syntymäpäiväjuhlat ja värikkäät maskotit.

Sittemmin ketjuilla ei ole pyyhkinyt ihan yhtä hyvin. 1990-luvulla McDonald’sin maine mustui globalisaation ja markkinatalouden pimeän puolen symboliksi. Mutta 1980-luvun lopun Suomessa McDonald’s oli jotain uutta ja jännittävää, nokare globaalia ruokakulttuuria.

Aikuistuneet kasarilapset eivät ehkä kaipaa entiseen tapaan näkertämään purilaista lasikuitupellen katveeseen, mutta tilalle on tullut hienompi tai eettisempi pikaruoka: Friends & Burgers, Hodari & Hummeri, Fafa’s.

“Savonlinnaan se tuli hirveän myöhään. Kun oli käyny jossain McDonald’sissa, se oli kokemus josta pystyi kertomaan tarinaa kavereille, jotka ei olleet koskaan käyneet. Ehkä siinä oli joku osa isompaa Eurooppaa ja maailmaa, se oli joku portti johonkin suureen maailmaan”, Nuutinen kertoo.

6. Dingo villitsi lapset ja nuoret

Alangon veljekset perustivat bändinsä, Mikko Alatalo hallitsi Syksyn säveltä ja MTV Europe alkoi näkyä kaapeliverkossa. Lapsilta 1980-luvun pop-virtaukset menivät enimmäkseen ohi tai jäivät tärkeämpien asioiden varjoon. Mutta Dingolta ei voinut välttyä kukaan.

“Munkin ensimmäinen vinyylilevy oli kerjäläisten valtakunta. Olin ehkä vähän liian pieni menemään niiden keikoille, ja ehkä se ympäröivä hysteria vähän pelotttikin. Mutta kyllä mulla oli sellanen vihko johon keräsin Neumannin kuvia”, Nuutinen kertoo.

“Että suomalainen bändi voi saada aikaiseksi tällaisen hysterian, se teki mahdolliseksi että suomalainenkin artisti voi olla iso asia. Vähän toisella tavalla joku Hanoi Rocks toi kansainvälisen suosion kautta uskottavuutta suomalaiselle musiikille. Esimerkiksi Cheekin stadionkeikat ovat tietyssä mielessä velkaa tälle ilmiölle”, Koskimaa sanoo.

7. Mikroaaltouuni pelotti ja kiehtoi

Harva laite voidaan todeta yhtä aikaa helpoksi ja turvalliseksi ja äärimmäisen vaaralliseksi ja uhkaavaksi. Niin kävi mikroaaltouunille. Toisille se oli vallankumous keittiössä, toisille nousukauden kerskakulutuksen symboli.

Mikron puolesta puhui käytännöllisyys ja kiire. Pikku Tero tai Annastiina saattoi koulusta tultuaan itse lämmittää viikonlopun tähteet, kunhan oli ensin opeteltu yhdessä käyttämään mystistä säteilytintä.

Sillä jos mikroa käytti väärin, esimerkiksi laittamalla sinne metallia, seurauksena oli todennäköisesti jonkinlainen apokalypsi. Ja jos tuijotti liian läheltä lasin takana pyörivää lautasta, sai varmuudella aivosyövän.

“Muistan, että tämäkin jakoi kotia kahtia. Äiti sitä mikroa kauheasti vastusti, eikä sitä vieläkään ole kotona. Isällä se oli, ja olihan se ihan mahtavaa että pystyi sulattamaan juustoa sekunneissa”, Nuutinen muistelee.

8. Hymyhuulet jätti trauman

Televisiossa Yleisradion monopolin murtuminen, kaupallisen viihteen lisääntyminen ja kansainväliset satelliittikanavat muokkasivat 80-luvun mediamaisemaa. Mutta kotimaisia viihdeohjelmia hallitsivat kaksi naamaa: Vesa-Matti Loiri ja Pirkka-Pekka Petelius.

Vesku Show’ta ja Hymyhuulia kokoonnuttiin koko perheen voimin katsomaan joka lauantai. Ja niitä katsottiin, vaikka ne olivat kuinka karsean huonoja.

Huumoria oli kahdenlaista: naurettiin joko naisille tai vähemmistöille. Kun Petelius ja Aake Kalliala pukeutuivat lappalaisiksi ja lauloivat hampaat noessa “Nunnuka-nunnuka-lai-laa”, lapset hykersivät hassuille sedille. Mutta kun istuttiin autossa matkalla ruskaretkelle Lappiin, vanhemmat kielsivät laulamasta. Vaikka samanlaisia asuja näkyi ihmisillä.

“Poliittisen korrektiuden käsite on ehkä enemmän 90-luvun ilmiö, ja ehkä 80-luvulla asenne ei ollut vielä samanlainen.”, Koskimaa sanoo.

“Mutta kyllähän niitä sketsejä paheksuttiin jo 80-luvullakin.”

9. Kasettinauhuri toi musiikin omaan huoneeseen

Musiikin muuttuminen digitaaliseksi palveluksi lienee kolmekymppisten tärkeimpiä katkeruuden aiheita. Ainakin nostalginen hekumointi saavuttaa lakipisteensä yleensä, kun puhutaan c-kaseteista.

Kuinka hienoa oli kytätä radion ääressä hyvä biisiä, sormi nauhoitusnapilla. Kuinka ihanasti vanhat kasetit alkoivat vouvata ja miten hekumallista oli pyöritellä sotkeutuneita nauhoja kasaan lyijykynällä.

Internetin suoratoistopalvelut ovat kuitenkin vain saattaneet loppuun vallankumouksen, jonka c-kasetti aloitti. Kasettimankka ja Walkman vapauttivat musiikin olohuoneesta, perheen ainoan levysoittimen kahleista, ja toivat sen lastenhuoneisiin, kaduille ja autoihin. Sitten älypuhelin ja suoratoistopalvelut irrottivat sen fyysisistä tallenteista.

Muutoksen hintana oli musiikin arkipäiväistyminen.

“Musiikkia oli lapsuudessa tosi vaikea saada. Levyt maksoivat ihan hirveästi, eikä niitä saanut missään kuulla etukäteen. Se oli iso investointi, joka usein tehtiin lähinnä kannen perusteella. Musiikin kuuntelu oli paljon sitoutuneempaa”, Nuutinen sanoo.

10. Terminator ja Rambo näyttivät miehen mallia

Kiitos VHS-teknologian, elokuvien ikärajat olivat 1980-luvulla täysin viitteellisiä. Ja kiitos Hollywoodin, aikakauden toimintaelokuvat olivat älyttömän raakoja.

Videovuokraamojen ja kopiokasettien ansista lapset näkivät jo nuorena amerikkalaista militarismia ja oikeistolaista uhoa tihkuvia väkivaltaelokuvia. Ideologiset sävyt menivät lapsilta helposti ohi, mutta Chuck Norrisin, Sylvester Stallonen ja Arnold Schwarzeneggerin muskelit eivät.

“Muistan, että jollain kaverilla oli vaatekaapin ovessa kuva Terminator 2:sta. Siinä Arnold Schwarzenegger on harrikan selässä ja joku iso haulikko toisessa kädessä ja nahkatakki päällä. Toisessa ovessa oli Pamela Anderson punaisessa uimapuvussa. Ne edustivat jollain tavalla ravintoketjun huippua, jonkinlaista ideaali-ihmistä jota tavoiteltiin”, Nuutinen kertoo.

Nykyajan metro- ja metsuriseksuaalien miesihanteiden valossa toimintatähtien edustama mieskuva näyttää kuitenkin aika, no, naurettavalta. Elokuvien sisältöön suhtaudutaan usein samanlaisella häpeän sekaisella ironialla kuin vaikkapa 90-luvun eurodiskoon.

“Kyllähän niihin liittyvässä nostalgiassa on usein aika ironinen sävy. Mutta tuleeko ironian hauskuus siinä että ne on ottanut tosissaan?” Nuutinen pohtii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 1980-luku
 • Kotimaa
 • nostalgia
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 4. 4

  Ravintolauutisia: Siltasen Lie Mi siirtyy Kamppiin, tilalle Onda

 5. 5

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 6. 6

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 7. 7

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 8. 8

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 9. 9

  Suomi-jazz valmiina Bremeniin – Näillä keinoilla Suomi pärjäisi vielä paremmin kansainvälisessä kilpailussa

 10. 10

  Alexander Stubb, olet väärässä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 3. 3

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 4. 4

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 5. 5

  Menin epäillen katsomaan uutta Kaunotarta ja hirviötä ja yllätyin: Se on alkuperäistä parempi, olennainen päivitys klassikkoon

 6. 6

  Tästä syystä suomalaispoliitikoiden kauhistelu suurmoskeijasta on tekopyhää

 7. 7

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 10. 10

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Instagramin seuratuin ihminen poisti Instagramin puhelimestaan eikä halua enää seurata sitä, koska väsyi turhia asioita tursuavaan someen

 4. 4

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 5. 5

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 6. 6

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 7. 7

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Cheekin osaomistama yökerho avataan Makkarataloon parin viikon päästä – nyt paljastettiin nimi Skohan, josta vihjailtiin jo Cheekin ja Elastisen yhteisbiisissä

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Yli sata laskua ilman kauppakuitteja – Helsingissä vanhuksia ilman ruokaa jättänyt Servea lähetti edunvalvojalle epäselviä laskuja

 2. 2

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 3. 3

  Ilmavoimat on perustanut kaikessa hiljaisuudessa Raven-joukot – ”korpit” suojelevat vip-matkustajia mahdollisesti vaarallisilla paikoilla

 4. 4

  HS Alman loppuunmyydyllä keikalla Lontoossa – ”Ilman BBC:tä olisin jossain Suomessa pelailemassa siskoni kanssa”

 5. 5

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 6. 6

  Näin lähtee Jopo hävyttömän varkaan mukaan helsinkiläisnaisen kotipihasta – ”Toivottavasti tämä toimii muille opetuksena”

 7. 7

  Herätkää poliittiset päättäjät – Suomi on sairastunut, ja taudin nimi on avoin rasismi

 8. 8

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 9. 9

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 10. 10

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 3. 3

  Vantaan Koivuhaassa on Jehovan todistajien päämaja, jossa valikoitu joukko odottaa pääsyä paratiisiin – lapset on kielletty ja raamatuntulkinta ainoaa oikeaa

 4. 4

  Turvapaikanhakijat eivät työllisty – etenkin Irakista ja Somaliasta tulevien työllisyys on hyvin heikko

 5. 5

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 6. 6

  Aikuiset ihmiset ovat unohtaneet, ettei töykeyttä voi perustella millään

 7. 7

  Happohyökkääjä vaanii nuoria naisia Berliinissä – uhreja ainakin kuusi

 8. 8

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 9. 9

  Tohtori Tuulan ja tehdastyöntekijä Ritvan rakkaus oli monelle yllätys – ”Alemmassa sosiaaliluokassa ajatellaan, että herrat eivät pidä maailmaa käynnissä”

 10. 10

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 4. 4

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 5. 5

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 6. 6

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 7. 7

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 8. 8

  Kela vaatii, että 6-vuotiaalle lapsenlapselle säästämäni rahat käytetään perheen elättämiseen

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää