Valikko

Tämä teki uudet vallanpitäjät – 10 asiaa, jotka muokkasivat 80-luvun lapsia

Suomi on siirtymässä 1980-luvun lasten käsiin. Millainen lapsuus heitä yhdistää? Ja miksi he eivät voi lakata ihannoimasta kasarilapsuutta?

Suomi 1980-luvulla:

Kekkonen istuu presidenttinä toiseksi viimeistä vuottaan. Kylmä sota jakaa maailmaa kahteen leiriin, Suomi keikkuu niiden välissä. Ydinpommi pelottaa. Maahan syntyy sukupolvi, joita nämä asiat eivät ehdi juuri koskettaa.

He kasvavat nousukauden, kiihtyvän teknologisen murroksen, globalisaation ja kaupallisen kulutuskulttuurin keskellä.

Nyt 1980-luvun lapset ovat jo nousseet yhteiskunnan, talouden ja median avainasemiin. Meillä on vuonna 1983 syntynyt kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen, musiikkialaa dominoivat vuonna 1981 syntyneet Cheek ja Elastinen ja vuoden 1980 molemmin puolin syntyneet Supercellin perustajat pyörittävät miljardien arvoista yritystä.

Miten jaettu lapsuuskokemus yhdistää erilaisia aikuisia?

Tätä pohtii käsikirjoittaja Veikko Nuutinen ensi-iltaan tulevassa näytelmässä Pasi Was Here. Se kertoo kahdesta 80-luvulla kasvaneesta ihmisestä, jotka ovat ajautuneet elämässään eri urille. Kysytään siis häneltä, ja samalla Jyväskylän yliopiston nykykulttuurin tutkija Raine Koskimaalta.

Olkaa hyvät, kymmenen asiaa, jotka muokkasivat 80-luvun lapsia.

1. He-Man nielaisi viikkorahat

1980-luvulla suomalaisiin lastenhuoneisiin ilmestyivät ukkelit. Virallinen termi lienee action figure eli “toimintafiguuri”, mutta arkikielessä niitä kutsuttiin ukoiksi tai ukkeleiksi.

Muotoaan muuttavat Transformers-robotit ja amerikkalaisten öljyintressejä ympäri maailman suojeleva Action Force tekivät debyyttinsä vuosikymmenen alkupuolella. Suurin, kaunein ja uniikein oli Masters of the Universe -lelusarja, tuttavallisemmin He-Manit.

Omassa animaatiosarjassaan 1982-84 seikkaillut He-Man, kuten kaikki muistavat, oli löperön Prinssi Adamin hypermaskuliinen soturiminä. Eternian planeetan polkkatukkainen barbaari, joka taisteli karvasortseissaan pahaa Skeletoria vastaan.

He-Man kolonisoi yhden ikäluokan läpikotaisin. Leluja oli lähestulkoon joka taloudessa, ja niiden vanavedessä tulivat sarjakuvat, tarrakirjat, kuunnelmakasetit (“Kun kuulet tämän äänen, on aika kääntää sivua”), reput, penaalit ja muu tilpehööri.

Vanhemmat kauhistelivat lähes sata markkaa maksavia ukkoja ja muovikrääsän määrää, mutta lasten mielikuvitukselle värikkään hirviöt ja sankarit olivat puhdasta crackia.

“Muistan, että jouduin itse säästämään viikkorahoistani rahat ensimmäiseen He-Man-ukkoon. Kaverilla oli niitä paljon. Kotona käytiin paljon periaatteellista keskustelua, että onko niillä ukoilla järkevää leikkiä ja niin edelleen.”

80-luvun lapsilla oli enemmän leluja kuin yhdelläkään sukupolvella heitä ennen, he omaksuivat jo lapsena läpeensä konsumeristisen maailmankuvan. Useimmille lapsuus oli jonkinasteista rojun keräämistä, johon vanhemmilla oli jännitteinen suhde.

“Huomaan vielä itsekin kamppailevani näiden asioiden kanssa. Että voiko noista nostalgisista jutuista oikeasti tykätä ihan täysillä?” Nuutinen sanoo.

Kasarilapsia pidetään myös ensimmäisenä sukupolvena, joka ei koskaan luopunut leluistaan. Toki ne asetettiin syrjään teini-iän tullen, mutta sittemmin niistä on tullut keräilyesineitä ja hahmoista teepaitaikoneita.

“Ihan samanlaista nostagista suhdetta lapsuuden leluihin ei ole aikaisemmilla aikakausilla, mutta on vaikea sanoa, kuinka isoa joukkoa se koskettaa”, sanoo nykykulttuurin tutkimuksen professori Raine Koskimaa Jyväskylän yliopistosta. Hän on mukana Niin kasaria -tutkimusprojektissa, joka kartoittaa suomalaisten muistoja 80-luvun musiikista.

2. My Little Pony teki saman tytöille

Mitä He-Man oli pojille, My Little Pony oli tytöille. 80-luvulla osattiin lelumarkkinoiden sukupuolittaminen, eikä sitä kukaan kyseenalaistanut.

Lelufirma Hasbron alkuperäisiä ponileluja markkinoitiin lähinnä hoivaviettien toteuttamiseen, harjattaviksi, koristeltaviksi ja paijattaviksi. Pian oheen syntyi myös animaatiosarja, jossa ponit seikkailivat ponimaailmassaan, sekä elokuvat, sarjakuvat ja muu oheistuotanto.

Myös lelut muuttuivat yhä monimutkaisemmiksi, isojen pehmeiden kumisten ponien oheen ilmestyi peukaloisia minihahmoja. Ennen pitkää ponit kulkivat skoottereilla, nukkuivat ponilinnoissaan ja kävivät potalla. Nousukauden hengessä porvarillisten perheiden tyttärillä saattoi olla lukemattomia eri poninukkeja.

My Little Pony ei varsinaisesti koskaan kadonnut leluhyllyiltä. Se piti pintansa Barbie-nuken tavoin sukupolvelta toiselle. Pitkän muoviharjaksen sukiminen on ollut pikkutyttöjen lapsuusriitti 80-luvulta lähtien.

Ponibrändin todellinen kulttuurinen vallankumous tapahtui vasta 2010-luvulla uudelleen käynnistetyn animaatiosarjan myötä. Ekaluokkalaisille suunnattu My Little Pony: Friendship is Magic on kuuluisia lähinnä aikuisten miesfaniensa vuoksi.

3. Lankapuhelin katosi

Vuoden 1980 jälkeen syntyneet lasketaan nykyisin usein mukaan “milleniaaleihin” tai “y-sukupolveen” vuoteen 1995 mennessä syntyneiden kanssa. Mutta on ilmeistä, että aikana ennen internetiä ja matkapuhelimia eläneiden lasten kokemus on ratkaisevasti erilainen kuin 1990-luvulla syntyneiden. Siihen liittyy muisto lankapuhelimesta.

“Ajatus langattomasta viestinnästä oli 1980-luvulla vielä hyvin kaukainen, Se ei ollut oikeastaan lainkaan läsnä. On suorastaan hämmentävää, kuinka huonosti se ennustettiin edes tieteiskirjallisuudessa. Vaikka tietokoneiden merkitys kyllä tunnistettiin”, Koskimaa sanoo.

NMT-verkot olivat olemassa jo 1980-luvulla, mutta eivät laajemmin kuluttajien käytössä. Mobiran (sittemmin Nokian) Cityman-matkapuhelin esiintyi näyttävästi Neuvostoliiton presidentin Mihail Gorbatshovin vierailulla, mutta sekin tapahtui vasta 1989.

Lankapuhelimen aikaan lapset oppivat puhelinnumeroita ulkoa ja osasivat kysyä kohteliaasti, pääseekö Jenni tai Jarkko langan päähän. Ihmisen tavoittaminen kodin ulkopuolelta oli yhtä helppoa kuin puhelinyhteyden saaminen Marsiin.

4. Nintendoa pelattiin kotona tai kavereilla

Jos langaton teknologia oli 80-luvulla vielä utopiaa, interaktiivinen viihde oli arkea.

Super Mario, Duck Hunt ja television alla möllöttävä 8-bittinen Nintendo Entertainment System koskettivat suurinta osaa koko ikäluokasta. Ellei kotona ollut Nintendoa, sellainen löytyi joltain kaverilta tai vähintäänkin lähimmästä videovuokraamosta.

“Sekin oli asioita, joihin ei kotona katsottu että kannattaisi aikaansa kuluttaa. Kyllähän kaikki Mariot ja Mega Manit tuli pelattua. Mulla on ystäviä joiden kanssa vieläkin pelataan näitä pelejä. Esimerkiksi ohjaaja Lauri Maijala halusi meille Pasi Was Here -näytelmään heti myös Nintendon sinne, se tuntui ihan välttämättömältä.”

Nintendon parissa kasvaneet omivat pelit. 8-bittisen sukupolven pelikoneet luokiteltiin leluiksi, mutta ne kasvoivat pelaajien mukana. Vuosituhannen taitteessa Playstationia ja Xboxia kaupiteltiin opiskelijabokseihin ja nykyisen sukupolven konsolit ovat jo aikuisten laitteita, joiden käyttö vaatii enemmän kuin vain kasetin tunkemisen oikeaan luukkuun.

Ja varhaisen pelikulttuurin vaikutusvalta ulottuu nykyisin paljon pientä harrastajaporukkaa laajemmalle: se näkyy musiikkivideoiden pikseligrafiikassa, katumuodin Atari-logopaidoissa ja retropelien suosiossa.

“Retropelaamisen yksi juonne on 80-luvulla lapsuuttaan eläneiden nostalgia ja yksinkertaisesti se on osa tiettyä kulttuuriperintöä. Mutta nostalgia ei selitä kokonaan sitä retropelibuumia. Niitä pelaavat nuoremmatkin”, Koskimaa sanoo.

5. McDonald’s pilasi makuhermot

Suomen ensimmäinen McDonald’s avasi ovensa Tampereen Keskustorin laidalla vuonna 1984.

Amerikkalaisessa pikaruoassa oli lapsille käsittämätöntä vetovoimaa, joka ei selity vain ruokaan lisätyillä aromeilla. Sen vanavedessä tulivat kotimaiset Carrollsit ja uudenlainen ravintolakulttuuri, johon liittyivät lelut, syntymäpäiväjuhlat ja värikkäät maskotit.

Sittemmin ketjuilla ei ole pyyhkinyt ihan yhtä hyvin. 1990-luvulla McDonald’sin maine mustui globalisaation ja markkinatalouden pimeän puolen symboliksi. Mutta 1980-luvun lopun Suomessa McDonald’s oli jotain uutta ja jännittävää, nokare globaalia ruokakulttuuria.

Aikuistuneet kasarilapset eivät ehkä kaipaa entiseen tapaan näkertämään purilaista lasikuitupellen katveeseen, mutta tilalle on tullut hienompi tai eettisempi pikaruoka: Friends & Burgers, Hodari & Hummeri, Fafa’s.

“Savonlinnaan se tuli hirveän myöhään. Kun oli käyny jossain McDonald’sissa, se oli kokemus josta pystyi kertomaan tarinaa kavereille, jotka ei olleet koskaan käyneet. Ehkä siinä oli joku osa isompaa Eurooppaa ja maailmaa, se oli joku portti johonkin suureen maailmaan”, Nuutinen kertoo.

6. Dingo villitsi lapset ja nuoret

Alangon veljekset perustivat bändinsä, Mikko Alatalo hallitsi Syksyn säveltä ja MTV Europe alkoi näkyä kaapeliverkossa. Lapsilta 1980-luvun pop-virtaukset menivät enimmäkseen ohi tai jäivät tärkeämpien asioiden varjoon. Mutta Dingolta ei voinut välttyä kukaan.

“Munkin ensimmäinen vinyylilevy oli kerjäläisten valtakunta. Olin ehkä vähän liian pieni menemään niiden keikoille, ja ehkä se ympäröivä hysteria vähän pelotttikin. Mutta kyllä mulla oli sellanen vihko johon keräsin Neumannin kuvia”, Nuutinen kertoo.

“Että suomalainen bändi voi saada aikaiseksi tällaisen hysterian, se teki mahdolliseksi että suomalainenkin artisti voi olla iso asia. Vähän toisella tavalla joku Hanoi Rocks toi kansainvälisen suosion kautta uskottavuutta suomalaiselle musiikille. Esimerkiksi Cheekin stadionkeikat ovat tietyssä mielessä velkaa tälle ilmiölle”, Koskimaa sanoo.

7. Mikroaaltouuni pelotti ja kiehtoi

Harva laite voidaan todeta yhtä aikaa helpoksi ja turvalliseksi ja äärimmäisen vaaralliseksi ja uhkaavaksi. Niin kävi mikroaaltouunille. Toisille se oli vallankumous keittiössä, toisille nousukauden kerskakulutuksen symboli.

Mikron puolesta puhui käytännöllisyys ja kiire. Pikku Tero tai Annastiina saattoi koulusta tultuaan itse lämmittää viikonlopun tähteet, kunhan oli ensin opeteltu yhdessä käyttämään mystistä säteilytintä.

Sillä jos mikroa käytti väärin, esimerkiksi laittamalla sinne metallia, seurauksena oli todennäköisesti jonkinlainen apokalypsi. Ja jos tuijotti liian läheltä lasin takana pyörivää lautasta, sai varmuudella aivosyövän.

“Muistan, että tämäkin jakoi kotia kahtia. Äiti sitä mikroa kauheasti vastusti, eikä sitä vieläkään ole kotona. Isällä se oli, ja olihan se ihan mahtavaa että pystyi sulattamaan juustoa sekunneissa”, Nuutinen muistelee.

8. Hymyhuulet jätti trauman

Televisiossa Yleisradion monopolin murtuminen, kaupallisen viihteen lisääntyminen ja kansainväliset satelliittikanavat muokkasivat 80-luvun mediamaisemaa. Mutta kotimaisia viihdeohjelmia hallitsivat kaksi naamaa: Vesa-Matti Loiri ja Pirkka-Pekka Petelius.

Vesku Show’ta ja Hymyhuulia kokoonnuttiin koko perheen voimin katsomaan joka lauantai. Ja niitä katsottiin, vaikka ne olivat kuinka karsean huonoja.

Huumoria oli kahdenlaista: naurettiin joko naisille tai vähemmistöille. Kun Petelius ja Aake Kalliala pukeutuivat lappalaisiksi ja lauloivat hampaat noessa “Nunnuka-nunnuka-lai-laa”, lapset hykersivät hassuille sedille. Mutta kun istuttiin autossa matkalla ruskaretkelle Lappiin, vanhemmat kielsivät laulamasta. Vaikka samanlaisia asuja näkyi ihmisillä.

“Poliittisen korrektiuden käsite on ehkä enemmän 90-luvun ilmiö, ja ehkä 80-luvulla asenne ei ollut vielä samanlainen.”, Koskimaa sanoo.

“Mutta kyllähän niitä sketsejä paheksuttiin jo 80-luvullakin.”

9. Kasettinauhuri toi musiikin omaan huoneeseen

Musiikin muuttuminen digitaaliseksi palveluksi lienee kolmekymppisten tärkeimpiä katkeruuden aiheita. Ainakin nostalginen hekumointi saavuttaa lakipisteensä yleensä, kun puhutaan c-kaseteista.

Kuinka hienoa oli kytätä radion ääressä hyvä biisiä, sormi nauhoitusnapilla. Kuinka ihanasti vanhat kasetit alkoivat vouvata ja miten hekumallista oli pyöritellä sotkeutuneita nauhoja kasaan lyijykynällä.

Internetin suoratoistopalvelut ovat kuitenkin vain saattaneet loppuun vallankumouksen, jonka c-kasetti aloitti. Kasettimankka ja Walkman vapauttivat musiikin olohuoneesta, perheen ainoan levysoittimen kahleista, ja toivat sen lastenhuoneisiin, kaduille ja autoihin. Sitten älypuhelin ja suoratoistopalvelut irrottivat sen fyysisistä tallenteista.

Muutoksen hintana oli musiikin arkipäiväistyminen.

“Musiikkia oli lapsuudessa tosi vaikea saada. Levyt maksoivat ihan hirveästi, eikä niitä saanut missään kuulla etukäteen. Se oli iso investointi, joka usein tehtiin lähinnä kannen perusteella. Musiikin kuuntelu oli paljon sitoutuneempaa”, Nuutinen sanoo.

10. Terminator ja Rambo näyttivät miehen mallia

Kiitos VHS-teknologian, elokuvien ikärajat olivat 1980-luvulla täysin viitteellisiä. Ja kiitos Hollywoodin, aikakauden toimintaelokuvat olivat älyttömän raakoja.

Videovuokraamojen ja kopiokasettien ansista lapset näkivät jo nuorena amerikkalaista militarismia ja oikeistolaista uhoa tihkuvia väkivaltaelokuvia. Ideologiset sävyt menivät lapsilta helposti ohi, mutta Chuck Norrisin, Sylvester Stallonen ja Arnold Schwarzeneggerin muskelit eivät.

“Muistan, että jollain kaverilla oli vaatekaapin ovessa kuva Terminator 2:sta. Siinä Arnold Schwarzenegger on harrikan selässä ja joku iso haulikko toisessa kädessä ja nahkatakki päällä. Toisessa ovessa oli Pamela Anderson punaisessa uimapuvussa. Ne edustivat jollain tavalla ravintoketjun huippua, jonkinlaista ideaali-ihmistä jota tavoiteltiin”, Nuutinen kertoo.

Nykyajan metro- ja metsuriseksuaalien miesihanteiden valossa toimintatähtien edustama mieskuva näyttää kuitenkin aika, no, naurettavalta. Elokuvien sisältöön suhtaudutaan usein samanlaisella häpeän sekaisella ironialla kuin vaikkapa 90-luvun eurodiskoon.

“Kyllähän niihin liittyvässä nostalgiassa on usein aika ironinen sävy. Mutta tuleeko ironian hauskuus siinä että ne on ottanut tosissaan?” Nuutinen pohtii.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • 1980-luku
 • Kotimaa
 • Nostalgia
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 2. 2

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 3. 3

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 9. 9

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 10. 10

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 2. 2

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 3. 3

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 4. 4

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 5. 5

  Hittisarja Stranger Thingsin toisen tuotantokauden traileri julkaistiin ja se on upea – Ainakin näitä asioita uusilta jaksoilta voi odottaa

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Pikatestissä Jätkäsaaren cocktailkeidas, joka sijaitsee vanhassa huutokonttorissa: juomat ovat kaupungin kärkitasoa

 8. 8

  Jos haet koko kesän huippufiiliksiä, suosittelen jazzkeikkaa Teurastamolla

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Tässä 9 kiinnostavinta pizzeriaa Helsingissä juuri nyt

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 3. 3

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 4. 4

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 5. 5

  Elina Jyväs 1977–2017

 6. 6

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 7. 7

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 8. 8

  Vasta joka kolmannella on eurooppalainen sairaanhoitokortti – moni myös ajattelee virheellisesti, että Suomen valtio järjestää kotiinkuljetuksen vakavan sairastumisen jälkeen

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elina Jyväs 1977–2017

 2. 2

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 5. 5

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 6. 6

  ”Kapitalistista logiikkaa” vastustavat talonvaltaajat eivät suostu lähtemään saaristohuvilalta – Helsingin vaihtamat uudet lukot rikottiin heti, valtaajat kieltävät koskeneensa

 7. 7

  Viisilapsisen perheen äiti Aino Kämäräinen tekee itse hammastahnansa, välttää vihannespusseja ja elää heinäkuun ilman muovia – näin sinäkin voit vähentää muovijätettäsi

 8. 8

  Venäjällä media valmistautuu Putinin Suomen-vierailuun syyllistämällä, nöyryyttämällä ja vähättelemällä Suomea

 9. 9

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 10. 10

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 3. 3

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Elina Jyväs 1977–2017

 11. Näytä lisää