Valikko

Suomirap-biisissä kuvataan poliitikoille tehtävää rajua väkivaltaa – kysyimme asiantuntijoilta, rikkooko se lakia

Suomen rap-piireissä kuohuu, ja syy on levy, joka ei vielä ole edes ilmestynyt. Tarkalleen ottaen syy on raju väkivaltafantasia, jota levyllä esitellään.

Suomen rap-piireissä kuohuu, ja syy on levy, joka ei vielä ole edes ilmestynyt. Tarkalleen ottaen syy on raju väkivaltafantasia, jota levyllä esitellään.

Kohu alkoi, kun räppäri Sairas T:n maaliskuussa ilmestyvä levy Delirium arvioitiin ennakolta Rumbassa. Kriitikko Joonas Kuisma antoi levylle 0 tähteä.

Syynä murska-arvioon oli levyn kappale Suljetut Ovet. Kappale sisältää erittäin voimakkaita kuvauksia tunnettuihin poliitikkoihin kohdistuvista raiskauksista ja muusta väkivallasta.

Emme toista rajuja kuvauksia tässä jutussa, mutta niiden kohteena ovat esimerkiksi valtiovarainministeri Alexander Stubb, pääministeri Juha Sipilä ja kansanedustaja Susanna Koski.

Rumban arviosta syntyi sosiaalisessa mediassa nopeasti kiista. Sairas T:n kannattajat pitivät arviota hurskasteluna, toiset taas tuomitsivat kappaleen.

Keskustelun seurauksena Sairas T:n levy-yhtiö 3rd Rail Music julkaisi kappaleen Soundcloud-musiikkipalvelussa.

”Mulla ei oikeesti ole väkivaltafantasioita. Tää on vaan musiikkia”, Sairas T itse kirjoitti maanantaina Facebookissa.

Kuka tämä Sairas T on?

Kovalla nosteella listoille pyrkivä Sairas T, eli Sairas Takkinen, on artistinimensä ansiosta keikkaillut Tippa-T ja Paperi T:n kaltaisten yleisösuosikkien kanssa. Ahkerasti ug-gängstaräppäreiden biiseillä vieraillut Takkinen on saanut omille musiikkivideoilleen satojatuhansia katselukertoja YouTubessa. Levynjulkaisukeikkakin on buukattu kookkaalle Ääniwalli-klubille.

Mitä saa sanoa? Miten kovaa kieltä saa käyttää sosiaalisessa mediassa? Entä taiteessa? Tätä joudutaan Suomessa nyt puntaroimaan.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotion mielestä yksittäistä kappaletta on vaikea arvioida. Pykäliä ei voi soveltaa mekaanisesti.

”Tämä ei ole ollenkaan selvä asia. Tässä ruvetaan liikkumaan sellaisella alueella, että rikosvastuu voi olla ihan harkinnan arvoinen asia. Vaikka ottaa huomioon taiteellisen toiminnan kontekstin, niin tässä ainakin koetellaan, mitä voidaan hyväksyä.”

Professori Nuotio näkee Sairas T:n tekstissä ”kunnianloukkauselementtejä ja sitten on uhkausta ja tietynlaista rikokseen kehottamista.”

Tekstissä ei kuitenkaan esimerkiksi rikota henkilöiden yksityisyydensuojaa. Jos joku tekstissä mainittu henkilö kokee kunniaansa loukatun, asiaa voidaan Nuotion mukaan käsitellä oikeudessa.

Vihapuhe on lisääntynyt Suomessa huomattavasti viime vuosina.

Moni suomalainen kirjoittaa Facebookissa omalla nimellään yhtä rankkoja tekstejä kuin Sairas T kappaleessaan.

Taiteen ilmaisunvapaus on perinteisesti ollut muita julkisia puheenvuoroja laajempi. Mutta myös taiteella on lain mukaan rajansa.

Rajoja on koetellut musiikissa esimerkiksi rap-artisti Steen1. Väkivallanteoista kertovat myös ainakin Spürma-yhtyeen Potki sitä maassa -kappale, Tyhmä valtio -yhtyeen Iirolta pää sekä Shitter Limitedin Vittu mä tapan sut Iiro Viinanen.

Taiteelle on määritelty rajoja oikeudessa muutamia kertoja. Hannu Salaman Juhannustanssit (1964) ja Harro Koskisen Sikamessias (1969) toivat tekijöilleen tuomiot jumalanpilkasta. Oikeus katsoi Ulla Karttusen syyllistyneen installaatiossaan Neitsythuorakirkko (1998) lapsen sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan hallussapitoon ja levittämiseen, mutta häntä ei kuitenkaan tuomittu.

Ministeri Helena Pesola nosti kunnianloukkaussyytteen Shitter Limited -yhtyettä vastaan 1989 ilmestyneen levyn takia. Pesola perui syytteen ennen oikeudenkäyntiä.

McDonald’s uhkasi Shitter Limitediä oikeustoimilla vuonna 1992, minkä johdosta yhtyeen levy vedettiin markkinoilta.

Vuonna 2010 kouvolalaismies tuomittiin sakkorangaistukseen kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, koska hän oli myynyt white power -musiikkia.

Sairas T:n Suljetut Ovet sisältää kuitenkin poikkeuksellisen paljon ja useaan nimeltä mainittuun poliitikkoon kohdistuvaa väkivaltaa.

Asiantuntijoiden mukaan uhkauksista puhuttaessa olennaista on, voitaisiinko ne toteuttaa.

”Ikävää siinä mielessä, että vaikka tämä on fantasiaa, ei voi koskaan tietää, ottaako joku sen tosissaan”, rikosoikeuden professori Nuotio sanoo.

Tampereen yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Pauli Rautiainen on pohtinut erityisesti taiteen sääntelyä. Hän kirjoitti viime vuonna ilmestyneessä Vihapuhe Suomessa -kirjassa ilmestyneen artikkelin Vihapuhe taiteessa.

”Onhan se vihaista puhetta”, Rautiainen kommentoi Suljetut Ovet -kappaletta. ”Vihapuhe ei ole kuitenkaan oikeudellinen käsite.”

Ainakaan vielä kappale ei hänestä näyttäisi täyttävän rikokseen kiihottamisen tunnusmerkkejä.

”Ei varmaan vielä, se edellyttäisi että joku käyttäisi kappaletta tukemaan motiiveja, jotka johtavat rikollisen teon tekemiseen. Mutta jos mitään ei ole tapahtunut, lähtökohta on kai se, että demokraattisessa yhteiskunnassa pitäisi sietää tällaista puhetta.”

Mikä on levy-yhtiö 3rd Rail Musicin kanta Sairas T:n kappaleen sanoituksiin?

Kysymykseen yhtiöstä vastaa Johannes Suominen, eli rap-artisti Jontti. Hän on yhtiön epävirallinen promoottori.

”3rd Rail Music haluaa pyytää sydämellisesti anteeksi, jos joku on pahoittanut mielensä.

Yhtiö ei sitoudu mihinkään poliittisiin arvoihin vaan on riippumaton. Sairas T:n taiteellinen tuotanto ei missään muodossa heijasta 3rd Rail Musicin kantaa näihin asioihin.”

Suomisen mukaan sananvapaus on yhtiölle hyvin tärkeää, eikä hän pidä Sairas T:n sanoituksia erityisen poikkeuksellisina. Ne ovat hänen mukaansa fantasiaa.

”Tämä ei ole mikään uusi ilmiö riippumattoman hiphopin historiassa Suomessa. Itselleni biisi ei tullut millään lailla yllätyksenä tai järkytyksenä, vaikka oma poliittinen näkemykseni on hyvin erilainen. Musiikki voi olla hyvinkin provosoivaa ja siinä on käytetty hyvinkin suoraa kieltä. Nämä henkilöt ovat kuitenkin poliitikkoja, julkisuuden henkilöitä ja biisin konteksti on fantasiaa. Meille sananvapaus on hyvin tärkeä arvo, jos sitä ruvetaan rajoittamaan, mihin se päättyy? Kuka määrittelee sen raamit?”

Suominen ei halua enempää kommentoida levy-yhtiön mahdollista rikosoikeudellista vastuuta. Vastuu sisällöstä on hänen mielestään loppujen lopuksi artistilla, ei levy-yhtiöllä.

”Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tässä puhutaan artistin vastuusta. Artisti joutuu elämään sanomistensa kanssa. Viihdeteollisuudessa julkaisijan ja artistin välinen vastuu tällaisissa asioissa on vaikea kysymys. Se on harmaa alue, johon minulla ei ole mustavalkoista vastausta.”

Entä jos joku kuunneltuaan kappaleen menee ja tekee jotain niistä asioista mitä sanoituksissa on kuvattu?

”Sama kysymys koskee kaikkea fiktiota. Se pitäisi esittää kaikille kirjailijoille sekä elokuva- ja tv-tuotantoyhtiöille. Missä kulkee vastuun raja? Häiriintynyt mieli pystyy kääntämään minkä tahansa asian palvelemaan omaa agendaansa vältelläkseen vastuuta teoistaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • rap-musiikki
 • Hiphop-musiikki
 • Musiikki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Trumpin tiedottajan viime viikko oli yhtä piinaa, nyt tapahtumat koottiin tähän Saturday Night Liven uuteen sketsiin

 3. 3

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 4. 4

  Ravintola-arviossa Vallilan uusi etiopialaispaikka, joka voi hyvinkin haastaa pahimman kilpailijansa Helsingissä

 5. 5

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 6. 6

  Metallican keikan kallein lippu maksaa 2 400 euroa – vip-liput ovat tulleet jäädäkseen, sanoo tapahtumajärjestäjä

 7. 7

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Nämä 5 annosta saivat Nytin ravintolakriitikoilta kiitosta vuonna 2016 – yhden ravintola sijaitsee Myllypuron Teboililla

 10. 10

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 10. 10

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 2. 2

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 3. 3

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 4. 4

  Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

 5. 5

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 6. 6

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 7. 7

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 8. 8

  Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

 9. 9

  Räikköseltä kritiikkiä kisan voiton ratkaisseelle varikkotaktiikalle: ”Heillä oli tietysti syynsä”

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 4. 4

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 5. 5

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 6. 6

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 7. 7

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää