Valikko

Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

Hotelliaamiainen on luksusta, josta nauttiakseen ei tarvitse reissata. Testissä viiden helsinkiläishotellin aamupalat, jotka vetoavat myös paikallisiin – vaikka arkiaamuina.

Klaus K: Ahdas mutta laadukas

Hieman ahdasta. Syöjiä on paljon, ja vastaanoton viereisestä salista on tiistaiaamuna vaikea löytää vapaata pöytää.

Aamiaissalin pieni koko on yksi syy, toinen on paikan suosio. Klaus K:n aamupalalla on hyvä maine, mikä houkuttelee hotelliasiakkaiden lisäksi tavallisia helsinkiläisiä. Testiaamuna syömässä on turistien lisäksi erityisesti bisnesväkeä. Kahvin siemailun ohessa neuvotellaan liikeasioista.

Hotelliaamiaisen peruselementit ovat kasassa: on mysliä, jogurttia, croissantteja, hedelmiä, juustoja, leikkeleitä ja makeita leivonnaisia. Buffetissa on kuitenkin myös suomalaisia erikoisuuksia, kuten yön yli haudutettua ohrapuuroa, savumuikkua ja leipäjuustoa. On myös hevos-possumakkaraa, metsäsienisalaattia ja mummonkurkkuja.

Monen ruoan kohdalla lukee teksti ”home made”. Klaus K:n aamupalassa on laadukkaat raaka-aineet. Täällä munakokkeli tehdään oikeista kananmunista eikä jauheesta.

Toisin kuin kaikissa muissa testipaikoissa, täällä ei ole tarjolla lainkaan pekonia. Kahvia ei myöskään tarjoilla pöytään, vaan se noudetaan itse buffetista.

Lämpimät ruoat ovat Sarpanevan metallisissa padoissa, mutta klassikkoesine toimii huonosti noutopöydässä. Raskaita kansia pitää nostella puisella kepillä, eikä vieressä ole paikkaa, johon ne laskisi.

Aamiainen  25 e. Klaus K (Bulevardi 2–4). Ma–pe klo 6.30–10, la–su 7.30–11. klauskhotel.com

Kämp: Aamiainen loistavissa puitteissa

Marmoripylväät kiiltävät, ja kattokruunut kimaltavat. Taustalla soi klassinen pianomusiikki.

Jo kävely hotelli Kämpin aulan halki vie ajatukset pois arjesta. Puitteet ovat kuin Suomen tunnetuimmalta luksushotellilta voikin odottaa.

Myös asiakaspalvelu on omaa luokkaansa. Muissa hotelleissa otetaan rahat kassalla ja kehotetaan etsimään vapaa paikka, täällä taas asiakas ohjataan pöytään asti ja vähän väliä joku käy tarkistamassa, onko kaikki hyvin. Kahvi tarjoillaan tietysti pöytään ja mehulasikin tuodaan pyydettäessä.

Testipäivänä aamiaisella on rauhallista ja tilaa riittää. Syödä voi joko sisällä tai katetulla ja lämmitetyllä ulkoterassilla. Talvella terassi on hieman vetoisa, varsinkin ikkunan vieressä. Näkymien kannalta se on toki paras paikka, koska siellä voi tuijotella ohikulkijoita.

Aamiainen haetaan buffetista, ja lisämaksusta saa erilaisia lämpimiä annoksia, kuten uppomunan pekonilla ja hollandaise-kastikkeella (14 e) tai pannukakkuja vaahterasiirapilla (13,90 e).

Noutopöydässä on peruskamaa: leipää, leikkeleitä, juustoja, hedelmiä, mysliä, muroja, jogurttia ja paria eri sorttia kalaa. Mitään suuria yllätyksiä ei löydy. Eniten eksotiikkaa tarjoaa jälkkäripöydän pistaasi-kirsikkakakku.

Hienostohotellilta odottaisi ruoan suhteen parempaa suoritusta. Pekoni on esimerkiksi paistettu aivan korpuksi ja pysyy kädessä suorana kuin viivoitin. Karjalanpiirakoille tarkoitetussa munavoissa taas on isoja valkuaisen paloja. Hutiloinnin makua.

Aamiainen on korkeasta hinnastaan huolimatta varsin tavallinen. Näin ylellistä tunnelmaa ei kuitenkaan muualta löydy.

Aamiainen 29 e. Hotel Kämp (Pohjoisesplanadi 29). Ma–pe klo 6.30–10.30, la–su 7–10.30. hotelkamp.fi

Ingido: Rustiikkisen tyylikäs

Designhotelli Indigo avautui Bulevardille viime vuoden alussa. Aamiainen syödään ravintola Brödissä, joka palvelee myös lounas- ja illallisravintolana.

Maksu suoritetaan kassalle, ja paikan saa valita vapaasti salista. Kannattaa istua jossakin muualla kuin takaosan keittiönoven vieressä, josta henkilökunta ramppaa koko ajan.

Asiakkaista arviolta puolet on suomalaisia ja puolet ulkomaisia matkailijoita. Liikemiehiä ei täällä näy. Taustalla hurisevat kylmälaitteet.

Kahvi ja tee tarjoillaan pöytään, mutta muuten kaikki haetaan noutopöydästä, jossa on esimerkiksi pekonia, munakokkelia, puuroa, jogurttia, leipää, leikkeleitä, muroja ja mysliä. Hotelliaamiaisen peruskattaus siis.

Leikkelepöydän lihapatee ja etikkaliemeen säilötyt silakat sen sijaan ovat erikoisuuksia, joita ei ihan joka buffetissa ole.

Ruoat on laitettu esille nätisti, ja kattauksen tyyli vie ajatukset Porvoon vanhan kaupungin sisustus- ja käsityöpuoteihin. On puukoreja, kangasliinoja, koristekiviä ja söpöjä lasipurkkeja käsinkirjoitetuilla etiketeillä.

Pieni moite lämpimien ruokien lasikantisista teräspadoista. Kun vieressä ei ole juurikaan tilaa johon kannen laskisi, ruoan lappaminen lautaselle on vaikeaa. Pitäisi olla kolme kättä.

Aamiainen 24 e. Indigo (Bulevardi 26). Ma–pe klo 6.30–10.30, la–su 7.30–11. brod.fi

Lilla Roberts: Mannapuuro ilahduttaa

Hotelli Lilla Robertsin aamupala tarjoillaan sen yhteydessä toimivassa Krog Roba -ravintolassa, josta saa myös lounasta ja illallista.

Paikka on viihtyisä. Lämpimän keltainen valaistus, ja taustalla soiva jazz-musiikki luovat kiireettömän kotoisan tunnelman.

Myös aamiainen on sympaattisen pienimuotoinen, vaikka tämä ei olekaan mikään 20 huoneen boutique-hotelli. Noutopisteitä on muutama ja ruokailijoita testikerralla nelisenkymmentä. Ainakin tuplasti enemmän mahtuisi, eli aamiainen lienee vähemmän rauhallinen elämys kun hotelli on täyteen buukattu.

Puurot, myslit ja pähkinät ovat omalla pöydällään, jolla on yli 20 erilaista purkkia, purnukkaa ja koria. Tarjonnan hahmottaminen ottaa oman aikansa.

Hotelliaamiaisten perustarjonnan lisäksi Lilla Robertsissa on panostettu suomalaisiin erikoisuuksiin. On hunajasimaa, katajanmarjagraavattua lohta, suutarinsilakkaa ja Pohjanmaan suolalihaa.

Eniten ilahduttaa kuitenkin mannapuuro. Sitä saa harvemmin hotelliaamiaisilla. Täälläkään mannaa ei kuulemma tarjoilla ihan joka aamu. Jälkiruokapöydän klassiset raesokerilla päällystetyt pullat maistuvat hyvällä tavalla kotona leivotuilta.

Lisämaksusta voi tilata esimerkiksi uppomunan (3 e), omeletin haluamallaan täytteellä (6,50 e) tai vohveleita marjahillolla ja kermavaahdolla (6 e).

Ruokailemassa on testipäivänä turisteja Suomesta, Keski-Euroopasta ja Aasiasta. Myös bisnesjengi on löytänyt tänne: läppäreitä nakutetaan jo varhain.

Aamiainen 24 e. Lilla Roberts (Pieni Roobertinkatu 1–3). Ma–pe klo 7–10, la–su 7.30–11. lillaroberts.com

Radisson Blu Plaza: Parhaat croissantit

Radisson Blu -hotelliketju uudisti viime vuoden lopulla aamiaiskonseptinsa. Uusi ”super breakfast” tuli Suomessa ensimmäisenä Rautatientorin kupeessa toimivaan Plaza-hotelliin. Hotelli on iso ja asiakkaita on testipäivänä runsaasti. Vapaita pöytiä kuitenkin löytyy, kunhan jaksaa etsiskellä.

Asiakaskunta koostuu pääosin suomalaisista ja venäläisistä turisteista. Puheensorinasta erottuu myös brittejä, amerikkalaisia ja ruotsalaisia matkailijoita.

Kahvi tarjoillaan pöytään ja ruoat haetaan buffetista. Kun väkeä on paljon, etenkin leipähuoneeseen ja mehupisteelle syntyy helposti jonoa.

Mehua saa painamalla tablettitietokoneesta haluamaansa nappia – tai sitten voi puristaa itse appelsiinimehun. Uuteen konseptiin kuuluu nimittäin asiakkaiden käytössä oleva käsikäyttöinen mehupuristin.

Kovin onnistunut keksintö se ei ole. Laite jumiutuu välillä, ja sen käyttö on hidasta. Tarvitaan useampi puolikas ennen kuin koko lasi on täynnä. Ja taas syntyy jonoa.

Vaikka aamiainen on uudistunut, hotelliaamupalan kulmakiviin ei ole koskettu. Pekonit, nakit, munakokkelit, juustot ja kinkut löytyvät. Jälkkäripuolella on niin leivonnaisten lisäksi esimerkiksi pieniä pannukakkuja. Tarjonta on perinteinen ja runsas.

Croissantteja täytyy kehua. Ne ovat isoja, muhkeita ja pehmeitä. Radissonissa on myös omelettipiste, jossa voi tilata munakkaan haluamallaan täytteellä. Mikä parasta: ilman lisämaksua.

Aamiainen 25 e. Radisson Blu Plaza (Mikonkatu 23). Ma–pe klo 6.30–10, la–su 7.30–11. radissonblu.com/fi/plazahotelli-helsinki  

Hotelliaamiaiset samankaltaisia – tässä syy
 

Aamiaiset ovat melko samanlaisia joka hotellissa. Noutopöydästä löytyy usein samaa: pekonia, munakokkelia, leipää, leikkelettä…

Poikkeuksia peruslinjasta on toki viikonloppubrunsseilla, jolloin tarjolla on yleensä myös erilaisia pääruokia. Testin paikoista brunssia tarjoavat Klaus K, Kämp ja Lilla Roberts.

Mutta nyt testissä olivat perusaamiaiset. Miksi ne ovat hotelleissa aina niin samasta puusta veistettyjä?

”Asiakkaat ovat tottuneet tietynlaiseen tarjontaan. Sitä ei voi suurella kädellä muuttaa tai alkaa tulla valituksia”, sanoo hotelli- ja ravintolapalveluiden lehtori Satu Korkiakoski ravintolakoulu Perhosta.

Paljon matkustavat bisnesihmiset arvostavat kodinomaisuutta, eivätkä kaipaa aamiaiseensa jatkuvia muutoksia. Jos on joka aamu tottunut syömään jogurtin ja hedelmän, haluaa samaa myös Suomessa.

Muutkaan asiakkaat eivät kaipaa yllätyksiä heti aamusta. Aamiainen on herkkä asia ja herättää vahvoja tunteita. Turvallinen on silloin parempi.

”Aamiainen koetaan hyvin henkilökohtaisesti. Opetan meidän oppilaillemme, että kahvin pitää olla hotelliaamiaisella tuoretta ja sitä pitää saada heti. Se on tärkeää.”

Muuten voi tulla kiukku.

Korkiakosken mukaan aamupala onkin monissa hotelliketjuissa lähes kiveen hakattu konsepti. Ruokalajit, niiden laatu ja sijoittelu buffetissa on määrätty tarkasti. Pieniä maakohtaisia erikoisuuksia saa joissakin ketjuissa olla, mutta tietyt perustuotteet täytyy ehdottomasti löytyä.

Ihmisten mieltymyksissä on toki alueellisia eroja. Suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset haluavat mannermaisen buffet-aamiaisen ja yltäkylläisesti vaihtoehtoja.

”Meillä keskivertobuffetissa saattaa olla sata eri artikkelia. Suomalaiset odottavat, että kattaus on tosi laaja, vaikka eivät ottaisi itse kuin palan leipää ja pari viipaletta kurkkua ja tomaattia.”

Keski- ja Etelä-Eurooppaan mentäessä aamiaismieltymykset ovat askeettisemmat. Espanjassa saatetaan syödä aamulla pelkkä croissant kahvin kera.

Aasialaisten matkustajien aamiaiskulttuuri poikkeaa merkittävästi eurooppalaisesta. Joissain hotellit tarjoavat aamulla myös riisiä, nuudeleita ja misokeittoa.

Toki trenditkin vaikuttavat tarjontaan: sellaisia ovat olleet esimerkiksi takavuosien karppausbuumi, ja nyt terveellisyys.

”Tehdään esimerkiksi erilaisia smoothieita. On myös paljon hedelmiä ja kasviksia sekä jyviä ja pähkinöitä, joita voi lisätä vaikkapa jogurttiin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 4. 4

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 5. 5

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 10. 10

  Matkamessut alkoivat – Turkki on yhä suomalaisten suosituimpia matkakohteita, levottomuuksista huolimatta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 7. 7

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 8. 8

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 9. 9

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 10. 10

  Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

 5. 5

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 6. 6

  Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

 7. 7

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 8. 8

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 3. 3

  Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

 4. 4

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 5. 5

  Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

 6. 6

  15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 9. 9

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 10. 10

  Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

 6. 6

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 9. 9

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 10. 10

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 11. Näytä lisää