Valikko

Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

Hotelliaamiainen on luksusta, josta nauttiakseen ei tarvitse reissata. Testissä viiden helsinkiläishotellin aamupalat, jotka vetoavat myös paikallisiin – vaikka arkiaamuina.

Klaus K: Ahdas mutta laadukas

Hieman ahdasta. Syöjiä on paljon, ja vastaanoton viereisestä salista on tiistaiaamuna vaikea löytää vapaata pöytää.

Aamiaissalin pieni koko on yksi syy, toinen on paikan suosio. Klaus K:n aamupalalla on hyvä maine, mikä houkuttelee hotelliasiakkaiden lisäksi tavallisia helsinkiläisiä. Testiaamuna syömässä on turistien lisäksi erityisesti bisnesväkeä. Kahvin siemailun ohessa neuvotellaan liikeasioista.

Hotelliaamiaisen peruselementit ovat kasassa: on mysliä, jogurttia, croissantteja, hedelmiä, juustoja, leikkeleitä ja makeita leivonnaisia. Buffetissa on kuitenkin myös suomalaisia erikoisuuksia, kuten yön yli haudutettua ohrapuuroa, savumuikkua ja leipäjuustoa. On myös hevos-possumakkaraa, metsäsienisalaattia ja mummonkurkkuja.

Monen ruoan kohdalla lukee teksti ”home made”. Klaus K:n aamupalassa on laadukkaat raaka-aineet. Täällä munakokkeli tehdään oikeista kananmunista eikä jauheesta.

Toisin kuin kaikissa muissa testipaikoissa, täällä ei ole tarjolla lainkaan pekonia. Kahvia ei myöskään tarjoilla pöytään, vaan se noudetaan itse buffetista.

Lämpimät ruoat ovat Sarpanevan metallisissa padoissa, mutta klassikkoesine toimii huonosti noutopöydässä. Raskaita kansia pitää nostella puisella kepillä, eikä vieressä ole paikkaa, johon ne laskisi.

Aamiainen  25 e. Klaus K (Bulevardi 2–4). Ma–pe klo 6.30–10, la–su 7.30–11. klauskhotel.com

Kämp: Aamiainen loistavissa puitteissa

Marmoripylväät kiiltävät, ja kattokruunut kimaltavat. Taustalla soi klassinen pianomusiikki.

Jo kävely hotelli Kämpin aulan halki vie ajatukset pois arjesta. Puitteet ovat kuin Suomen tunnetuimmalta luksushotellilta voikin odottaa.

Myös asiakaspalvelu on omaa luokkaansa. Muissa hotelleissa otetaan rahat kassalla ja kehotetaan etsimään vapaa paikka, täällä taas asiakas ohjataan pöytään asti ja vähän väliä joku käy tarkistamassa, onko kaikki hyvin. Kahvi tarjoillaan tietysti pöytään ja mehulasikin tuodaan pyydettäessä.

Testipäivänä aamiaisella on rauhallista ja tilaa riittää. Syödä voi joko sisällä tai katetulla ja lämmitetyllä ulkoterassilla. Talvella terassi on hieman vetoisa, varsinkin ikkunan vieressä. Näkymien kannalta se on toki paras paikka, koska siellä voi tuijotella ohikulkijoita.

Aamiainen haetaan buffetista, ja lisämaksusta saa erilaisia lämpimiä annoksia, kuten uppomunan pekonilla ja hollandaise-kastikkeella (14 e) tai pannukakkuja vaahterasiirapilla (13,90 e).

Noutopöydässä on peruskamaa: leipää, leikkeleitä, juustoja, hedelmiä, mysliä, muroja, jogurttia ja paria eri sorttia kalaa. Mitään suuria yllätyksiä ei löydy. Eniten eksotiikkaa tarjoaa jälkkäripöydän pistaasi-kirsikkakakku.

Hienostohotellilta odottaisi ruoan suhteen parempaa suoritusta. Pekoni on esimerkiksi paistettu aivan korpuksi ja pysyy kädessä suorana kuin viivoitin. Karjalanpiirakoille tarkoitetussa munavoissa taas on isoja valkuaisen paloja. Hutiloinnin makua.

Aamiainen on korkeasta hinnastaan huolimatta varsin tavallinen. Näin ylellistä tunnelmaa ei kuitenkaan muualta löydy.

Aamiainen 29 e. Hotel Kämp (Pohjoisesplanadi 29). Ma–pe klo 6.30–10.30, la–su 7–10.30. hotelkamp.fi

Ingido: Rustiikkisen tyylikäs

Designhotelli Indigo avautui Bulevardille viime vuoden alussa. Aamiainen syödään ravintola Brödissä, joka palvelee myös lounas- ja illallisravintolana.

Maksu suoritetaan kassalle, ja paikan saa valita vapaasti salista. Kannattaa istua jossakin muualla kuin takaosan keittiönoven vieressä, josta henkilökunta ramppaa koko ajan.

Asiakkaista arviolta puolet on suomalaisia ja puolet ulkomaisia matkailijoita. Liikemiehiä ei täällä näy. Taustalla hurisevat kylmälaitteet.

Kahvi ja tee tarjoillaan pöytään, mutta muuten kaikki haetaan noutopöydästä, jossa on esimerkiksi pekonia, munakokkelia, puuroa, jogurttia, leipää, leikkeleitä, muroja ja mysliä. Hotelliaamiaisen peruskattaus siis.

Leikkelepöydän lihapatee ja etikkaliemeen säilötyt silakat sen sijaan ovat erikoisuuksia, joita ei ihan joka buffetissa ole.

Ruoat on laitettu esille nätisti, ja kattauksen tyyli vie ajatukset Porvoon vanhan kaupungin sisustus- ja käsityöpuoteihin. On puukoreja, kangasliinoja, koristekiviä ja söpöjä lasipurkkeja käsinkirjoitetuilla etiketeillä.

Pieni moite lämpimien ruokien lasikantisista teräspadoista. Kun vieressä ei ole juurikaan tilaa johon kannen laskisi, ruoan lappaminen lautaselle on vaikeaa. Pitäisi olla kolme kättä.

Aamiainen 24 e. Indigo (Bulevardi 26). Ma–pe klo 6.30–10.30, la–su 7.30–11. brod.fi

Lilla Roberts: Mannapuuro ilahduttaa

Hotelli Lilla Robertsin aamupala tarjoillaan sen yhteydessä toimivassa Krog Roba -ravintolassa, josta saa myös lounasta ja illallista.

Paikka on viihtyisä. Lämpimän keltainen valaistus, ja taustalla soiva jazz-musiikki luovat kiireettömän kotoisan tunnelman.

Myös aamiainen on sympaattisen pienimuotoinen, vaikka tämä ei olekaan mikään 20 huoneen boutique-hotelli. Noutopisteitä on muutama ja ruokailijoita testikerralla nelisenkymmentä. Ainakin tuplasti enemmän mahtuisi, eli aamiainen lienee vähemmän rauhallinen elämys kun hotelli on täyteen buukattu.

Puurot, myslit ja pähkinät ovat omalla pöydällään, jolla on yli 20 erilaista purkkia, purnukkaa ja koria. Tarjonnan hahmottaminen ottaa oman aikansa.

Hotelliaamiaisten perustarjonnan lisäksi Lilla Robertsissa on panostettu suomalaisiin erikoisuuksiin. On hunajasimaa, katajanmarjagraavattua lohta, suutarinsilakkaa ja Pohjanmaan suolalihaa.

Eniten ilahduttaa kuitenkin mannapuuro. Sitä saa harvemmin hotelliaamiaisilla. Täälläkään mannaa ei kuulemma tarjoilla ihan joka aamu. Jälkiruokapöydän klassiset raesokerilla päällystetyt pullat maistuvat hyvällä tavalla kotona leivotuilta.

Lisämaksusta voi tilata esimerkiksi uppomunan (3 e), omeletin haluamallaan täytteellä (6,50 e) tai vohveleita marjahillolla ja kermavaahdolla (6 e).

Ruokailemassa on testipäivänä turisteja Suomesta, Keski-Euroopasta ja Aasiasta. Myös bisnesjengi on löytänyt tänne: läppäreitä nakutetaan jo varhain.

Aamiainen 24 e. Lilla Roberts (Pieni Roobertinkatu 1–3). Ma–pe klo 7–10, la–su 7.30–11. lillaroberts.com

Radisson Blu Plaza: Parhaat croissantit

Radisson Blu -hotelliketju uudisti viime vuoden lopulla aamiaiskonseptinsa. Uusi ”super breakfast” tuli Suomessa ensimmäisenä Rautatientorin kupeessa toimivaan Plaza-hotelliin. Hotelli on iso ja asiakkaita on testipäivänä runsaasti. Vapaita pöytiä kuitenkin löytyy, kunhan jaksaa etsiskellä.

Asiakaskunta koostuu pääosin suomalaisista ja venäläisistä turisteista. Puheensorinasta erottuu myös brittejä, amerikkalaisia ja ruotsalaisia matkailijoita.

Kahvi tarjoillaan pöytään ja ruoat haetaan buffetista. Kun väkeä on paljon, etenkin leipähuoneeseen ja mehupisteelle syntyy helposti jonoa.

Mehua saa painamalla tablettitietokoneesta haluamaansa nappia – tai sitten voi puristaa itse appelsiinimehun. Uuteen konseptiin kuuluu nimittäin asiakkaiden käytössä oleva käsikäyttöinen mehupuristin.

Kovin onnistunut keksintö se ei ole. Laite jumiutuu välillä, ja sen käyttö on hidasta. Tarvitaan useampi puolikas ennen kuin koko lasi on täynnä. Ja taas syntyy jonoa.

Vaikka aamiainen on uudistunut, hotelliaamupalan kulmakiviin ei ole koskettu. Pekonit, nakit, munakokkelit, juustot ja kinkut löytyvät. Jälkkäripuolella on niin leivonnaisten lisäksi esimerkiksi pieniä pannukakkuja. Tarjonta on perinteinen ja runsas.

Croissantteja täytyy kehua. Ne ovat isoja, muhkeita ja pehmeitä. Radissonissa on myös omelettipiste, jossa voi tilata munakkaan haluamallaan täytteellä. Mikä parasta: ilman lisämaksua.

Aamiainen 25 e. Radisson Blu Plaza (Mikonkatu 23). Ma–pe klo 6.30–10, la–su 7.30–11. radissonblu.com/fi/plazahotelli-helsinki  

Hotelliaamiaiset samankaltaisia – tässä syy
 

Aamiaiset ovat melko samanlaisia joka hotellissa. Noutopöydästä löytyy usein samaa: pekonia, munakokkelia, leipää, leikkelettä…

Poikkeuksia peruslinjasta on toki viikonloppubrunsseilla, jolloin tarjolla on yleensä myös erilaisia pääruokia. Testin paikoista brunssia tarjoavat Klaus K, Kämp ja Lilla Roberts.

Mutta nyt testissä olivat perusaamiaiset. Miksi ne ovat hotelleissa aina niin samasta puusta veistettyjä?

”Asiakkaat ovat tottuneet tietynlaiseen tarjontaan. Sitä ei voi suurella kädellä muuttaa tai alkaa tulla valituksia”, sanoo hotelli- ja ravintolapalveluiden lehtori Satu Korkiakoski ravintolakoulu Perhosta.

Paljon matkustavat bisnesihmiset arvostavat kodinomaisuutta, eivätkä kaipaa aamiaiseensa jatkuvia muutoksia. Jos on joka aamu tottunut syömään jogurtin ja hedelmän, haluaa samaa myös Suomessa.

Muutkaan asiakkaat eivät kaipaa yllätyksiä heti aamusta. Aamiainen on herkkä asia ja herättää vahvoja tunteita. Turvallinen on silloin parempi.

”Aamiainen koetaan hyvin henkilökohtaisesti. Opetan meidän oppilaillemme, että kahvin pitää olla hotelliaamiaisella tuoretta ja sitä pitää saada heti. Se on tärkeää.”

Muuten voi tulla kiukku.

Korkiakosken mukaan aamupala onkin monissa hotelliketjuissa lähes kiveen hakattu konsepti. Ruokalajit, niiden laatu ja sijoittelu buffetissa on määrätty tarkasti. Pieniä maakohtaisia erikoisuuksia saa joissakin ketjuissa olla, mutta tietyt perustuotteet täytyy ehdottomasti löytyä.

Ihmisten mieltymyksissä on toki alueellisia eroja. Suomalaiset ja muut pohjoismaalaiset haluavat mannermaisen buffet-aamiaisen ja yltäkylläisesti vaihtoehtoja.

”Meillä keskivertobuffetissa saattaa olla sata eri artikkelia. Suomalaiset odottavat, että kattaus on tosi laaja, vaikka eivät ottaisi itse kuin palan leipää ja pari viipaletta kurkkua ja tomaattia.”

Keski- ja Etelä-Eurooppaan mentäessä aamiaismieltymykset ovat askeettisemmat. Espanjassa saatetaan syödä aamulla pelkkä croissant kahvin kera.

Aasialaisten matkustajien aamiaiskulttuuri poikkeaa merkittävästi eurooppalaisesta. Joissain hotellit tarjoavat aamulla myös riisiä, nuudeleita ja misokeittoa.

Toki trenditkin vaikuttavat tarjontaan: sellaisia ovat olleet esimerkiksi takavuosien karppausbuumi, ja nyt terveellisyys.

”Tehdään esimerkiksi erilaisia smoothieita. On myös paljon hedelmiä ja kasviksia sekä jyviä ja pähkinöitä, joita voi lisätä vaikkapa jogurttiin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 5. 5

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 6. 6

  Tänään keikalla: Jazzsaksofonisti Adele Sauros, 26, joka näki unessa soittavansa hienon soolon ennen kuin osasi oikeasti edes soittaa sitä

 7. 7

  Maria Ylipää: Suomalaiset voisivat ottaa oppia ruotsalaisten käytöstavoista

 8. 8

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 9. 9

  Hollywood-tähden Trump-vastainen neljän vuoden videoprotesti suljettiin kolmen viikon jälkeen: ”Väkivallalla uhkailua ja useita pidätyksiä”

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 7. 7

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää