Valikko

Onko sydän nyt parempi kuin peukku? Facebookin tykkää-napin muutos hämmentää – tätä siitä voi ajatella

Amerikkalaisyhtiö tarjoaa nyt viittä naamaa, joilla pitäisi kommunikoida ihmistunteiden kirjo. Se kertoo meistä enemmän kuin yhtiöstä, kirjoittaa Jussi Pullinen.

En tykkää.

Tälle on lopulta oma nappinsa Facebookissa – tavallaan.

Yhtiö nimikkopalveluun ilmestyi viime viikolla sen suurin muutos vuosiin: Facebookin peukku muuttui ”tunnevalitsimeksi”. Siitä Facebookia tökkivä ihminen voi valita, miten edessään olevaan postaukseen reagoi.

Tarjolla ovat peukku, sydän, nauru, ”vau”, suru ja suuttumus. Siinä skaala, johon amerikkalaisyhtiön mielestä mahtuu koko ihmisyys.

Muutos on lähtöisin meistä.

En tykkää -nappi on ollut Facebookin käyttäjien ykköstoive jo vuosien ajan. Kun läheistä kohtaa kuolema lähipiirissä, irtisanominen tai onnettomuus, peukku tuntuu mahdollisimman epäsopivalta tavalta osoittaa myötätuntoa.

Aina voi toki kirjoittaa, mutta Facebookissa sekään ei aina kerro kaikkea. Numeroilla on väliä. Peukut ja niiden viereen ilmestyvä laskuri on julma ja lapsellinen tapa luoda läheisyydellä mittari, mutta – ollaan rehellisiä – vaikea sitä on ihmisen ohittaakaan. Näin moni huomasi minut ja minun tunteeni, sanoo numero. Nyt surijankin huomio voidaan laskea, ja mittarina ovat uudet itkunaamat.

Sosiaalisen verkon tavat olla yhdessä ovat vasta muotoutumassa.

Twitter perustettiin maaliskuussa 2006. Facebookiin eivät päässeet ennen saman vuoden syksyä kuin muutamien maiden opiskelijat. Nykymuotoinen sosiaalinen internet on siis hädin tuskin kymmenvuotias.

Vielä uudempaa perua on tykkää-nappi. Se ilmestyi Facebookiin helmikuussa 2009.

Napista tehtiin lauluja, sitä painettiin t-paitoihin ja kirjoitettiin esseitä sen kenties narsismia lietsovasta vaikutuksesta. Kutistuuko maailma pelkäksi peukkujen jahtaamiseksi, kysyttiin. Nyt sosiaalisen median sovellusta on vaikea kuvitella ilman sellaista.

Peukusta, sydämestä tai tähdestä on tullut eräänlainen viestinnän minimitaso: Kuulin, mitä sanoit. Olen tässä, mukana.

Kauniisti ajateltuna tämä on viestinnän muoto, johon teksti ei suoraan pysty. Ole vain siinä, ilman sanoja. Rumasti ajateltuna se on tapa hoitaa sosiaalisia suhteita pienimmällä mahdollisella vaivalla. Siinä, missä ennen vaihdettiin kuulumiset, nyt yksi puhuu ja toinen peukuttaa.

Toisaalta peukut vastaavat tarpeeseen, joka selvästi on olemassa.

Tutkimuksissa toistuu kerta toisensa jälkeen sama tulos: ihmisistä yllättävän harva suoltaa tuntojaan säännöllisesti statuksiksi, videoiksi tai kuviksi, mutta peukkuja jakaa paljon useampi. Oli peukusta mitä mieltä tahansa, sillä on selvästi sosiaalinen paikkansa.

Tämän vuoksi Facebookin päätös panna uusiksi juuri tykkää-nappi oli lopulta yllätys.

Facebookia käyttää tuoreimman osavuosikatsauksen mukaan päivittäin miljardi ihmistä.

Heistä jokainen saa nyt pähkäillä, mikä ero on vauvakuvan alle ilmestyneillä nauru- ja sydänmerkeillä. Onko nauru hyväntahtoista? Entä mikä ero on sydämellä ja peukulla? Mitä niiden antaja yrittää valinnallaan viestiä?

Peukun ympärille syntyneet tavat ja piilomerkitykset menevät nyt uusiksi, ja uusien tapojen löytyminen vie aikaa.

Jo nyt näkee, että sosiaalinen asetelma muuttuu. Jos joku sanoo jotakin epämiellyttävää, päivityksen alle satelee sekä tykkäyksiä että vihainen-naamoja. Jokaisesta Facebookiin lisätystä asiasta voi näin tulla eräänlainen äänestys. Joku voidaan vihaisilla naamoilla lytätäkin, mitä peukuilla ei koskaan voitu tehdä. Onko tämä tervettä tunneilmaisun skaalaa vai jotakin muuta? Mikä lopulta on tapa, jolla naamoja jaellaan?

Aloitteen muutoksesta teki käyttäjien pyyntöjen jälkeen Facebookin perustaja Mark Zuckerberg. Hän halusi luoda peukkua vastaavan tavan osoittaa myötätuntoa.

Yhtiö kokeilikin tällaista ”symppausnappia”, mutta tulokset eivät tyydyttäneet käyttäjiä. Zuckerberg ei kuitenkaan halunnut sivustolleen peukku alaspäin -nappia, jonka katsottiin olevan liian negatiivinen.

Tilalle otettiin tällä viikolla esitelty tunnepaletti, jonka luomisessa käytettiin avuksi psykologian tutkijoita (jotka konsultoivat aiemmin Pixarin Inside Out -elokuvan tekoa). He kertoivat Facebookille, että ihmisen perustunteita on ainakin 20.

Ne karsittiin viiteen, ja pois jäivät esimerkiksi pelko, myötätunto ja häpeä. Syy oli Slate-sivuston haastatteleman tutkijan mukaan se, ”ettei kännykän näytölle mahtunut enempää”.

Facebookin tunnekuvien suosio on vielä arvoitus. Jos muusta internetistä jotakin voi päätellä, ne tuskin floppaavat.

Tarkkaa tietoa on vähän, mutta amerikkalaiskyselyissä selvän enemmistön verkon käyttäjistä on todettu käyttävän ilmeikkäitä emojeja viestinnässään. Niiden sanotaan parantavan tunneilmaisua ja tekevän siitä tarkempaa.

Tämän kuvallisen vallankumouksen toinen muoto ovat reaktiokuvat. Omaa tunnetta ilmaistaan lähettämällä toiselle vaikkapa villisti MM-maalia tuulettavan Timo Jutilan kuva.

Reaktion voi lähettää myös omakuvana, ilmehtimällä. Tekstiä ei tarvita.

Erityisen suosittua tällainen viestintä on pienten porukoiden tai perheiden kesken. Sosiaalisen verkon painopiste onkin viime aikoina hiipinyt Facebookin kaltaisilta puolijulkisilta areenoilta kohti pienempiä ryhmiä, jotka kokoontuvat esimerkiksi Whatsappissa (omistaja: Facebook).

Tavallaan Facebook siis tulee perässä: se yrittää sopeutua muutokseen, joka on jo ajanut kuusi vuotta vanhan peukun ohi.

Emme ehkä itse sitä aina huomanneet, mutta siinä ajassa meidän oma viestintämme mullistui.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Varusteleka teki ”tissimainoksen”, sai arvosteluryöpyn, selittää nyt toimintaansa

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 5. 5

  Nyt puhuu ylikersantti, joka marssi Pridessä univormussa – ja se oli jo toinen kerta, kun hän oli tasa-arvon symbolina

 6. 6

  Päivän trendi: tiukat choker-kaulakorut ovat kova juttu – vuonna 2017 myös miehillä

 7. 7

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 8. 8

  Bam Margera aikoo lahjoittaa rahojaan pois, ja 100 000 dollaria menee Andy McCoylle

 9. 9

  Huippukokit kertovat, missä Helsingin ravintoloissa käyvät syömässä ja juomassa

 10. 10

  Mitä tehdä Helsingissä juhannuksena? Nytin kattava opas kaupunkijuhannukseen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 10. 10

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 2. 2

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 3. 3

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 4. 4

  Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

 5. 5

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 6. 6

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 7. 7

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 8. 8

  Räikköseltä kritiikkiä kisan voiton ratkaisseelle varikkotaktiikalle: ”Heillä oli tietysti syynsä”

 9. 9

  Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 4. 4

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 5. 5

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 6. 6

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 7. 7

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää