Valikko

7 taidenäyttelyä, joissa kannattaa nyt käydä Helsingissä

Ei mitään tekemistä? Tilanne korjattu. Kriitikko suosittelee näyttelyitä, jotka kannattaa katsastaa juuri nyt. Poimi joukosta omat suosikkisi.

1. Taiteilija irvailee taiteelle

Mikä? Art vs. History – Ad Reinhardt 17. 4. saakka Espoon modernin taiteen museossa Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to klo 11–18, ke, pe 11–19, la–su 11–17. Liput 12 e. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille ja yli 70-vuotiaille ja kaikille pe klo 17–19.

Kenelle? Humoristille

Ensimmäinen suositeltu taidenäyttely sijaitsee Espoon Tapiolassa. Siellä on esillä yhdysvaltalaisen Ad Reinhardtin näyttely Ars vs. History. Reinhardt (1913–1967) oli modernin maalaustaiteen musta munkki, jonka vaikutus esimerkiksi minimalismin ja käsitetaiteen syntyyn on ollut ohittamaton.

Emma-museo yllättää esittelemällä ehdottomuudestaan kuuluisan maalarin toisen puolen: poliittiset pilapiirrokset ja varsinkin huikean sarjan satiirisia taiteen katsomisen opetustauluja, joissa Reinhardtin pilkkakirves ei säästele ketään. Osansa saavat huono taide, teennäiset taiteilijat sekä tietenkin ymmärtämätön yleisö.

Esillä on myös maalauksia, mutta ei niitä melkein mustia ja lähes toistensa kaltaisia, joista Reinhardt tunnetaan. ”Taide on taidetta. Muu on kaikkea muuta”, hän julisti 1950-luvun New Yorkissa.

Kuten tämä näyttely osoittaa, taiteilija viihtyi mainiosti ”kaiken muun” parissa ja saa katsojankin innostumaan.

Erikoista: ”Kaiken muun” ohella Reinhardt oli syvällisesti perehtynyt Kiinan klassiseen maalaustaiteeseen.

2. Ihminen on koira on ihminen

Mikä? Erika Erre, Anna Estarriola ja Petteri Cederberg 6. 3. saakka galleria Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Edelläkävijälle ja ihmettelijälle

Takaisin Helsinkiin. Vastikään palkittu mediataiteilija Anna Estarriola laatii taidokkaita kohtaamisia, joissa vakava ja absurdi, tragedia ja kauneus ottavat mittaa. Näyttelyn keskipisteeksi nousee yksi hänen teoksistaan, jossa ihminen esittää koiraa tai päinvastoin.

Sympaattinen olento herättää odottamatonta vastakaikua katsojassa. Mutta olisiko sellainen kiva kotona?

Näyttelyn toisen taiteilijan musta pallomeri kuohuu synkempänä kuin se lapsuuden ruotsinlaivoilta tuttu versio. Se on surullinen ja pelottava meri, saasteiden likaama tai pakolaisten hauta. Monipuolisena tekijänä tunnetun Erika Erren installaatio on salinmittainen ja vahvasti läsnä.

Sitä ei ole helppo sivuuttaa. On otettava kantaa.

Erikoista: Katalonialainen Anna Estarriola sai viime syksynä arvostetun mediataiteilijoiden AVEK-palkinnon.

3. Nykytaiteen luksusta

Mikä? Enslaved or Free? -näyttely 6. 3. saakka esillä galleria Zetterberg Galleryssa (Telakkakatu 6). Ke–pe klo 13–18, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Tyylitietoisille

Moniselitteisen nimen saanut näyttely näyttää, mitä suomalainen pop-taide on 2000-luvulla. Sen lisäksi, että Jiri Geller, Joonas Kota, Mari Keto, Jani Leinonen, Aurora Reinhard ja Sampsa avaavat kriittisiä näkökulmia median sekä kulutus- ja populaarikulttuurin maailmaan, heitä yhdistää teosten äärimmäisen pitkälle viety viimeistely.

Ne ovat nykytaiteen luksusta: komeita, kalliita ja haluttuja.

Esimerkistä käyvät Jiri Gellerin jalustalleen sulanut pääkallo, jonka pinta on puhdasta hopeaa, sekä sarja iloisenkirjavia, veistettyjä paukkupommeja.

Kööpenhaminassa asuva Mari Keto sommittelee teoksensa suurten trooppisten perhosten siivistä hieman nykytaiteen brittiläisen supertähden Damien Hirstin tapaan. Matkan päästä silmää hiveleviin teoksiin sisältyy makaaberi yllätys. Sen nähdäkseen on mentävä aivan lähelle.

Erikoista: Kööpenhaminassa asuva Mari Keto tunnetaan myös korutaiteilijana.

4. Neliulotteisia maalauksia

Mikä? Jussi Niva ja Jacob Hashimoto 6. 3. saakka Galerie Forsblomissa (Yrjonkatu 22). Ti–pe klo 11–18, la 11–16, su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Aasian ja avaruuden ystävälle

Jussi Nivan uusia maalauksia ja maalattuja reliefejä katsoessa tuntuu siltä, etteivät tähänastiset ulottuvuudet riitä.

On otettava käyttöön neljäs eli aika, sillä jokainen hänen teoksensa edessä otettu askel avaa niihin uusia näkökulmia. Käy niin, että yksinkertaisesta tulee monimutkaista, vangitsevaa ja arvoituksellista.

Berliinissä asuvan taiteilijan teokset eivät esitä mitään itsensä ulkopuolella olevaa. Ne johdattavat ajatukset katsomisen ja näkemisen perusasioihin. Pääosassa ovat valo, tila ja liike, ainekset joista jokapäiväiset havaintomme koostuvat, mutta jotka vain harvoin saavat näin pelkistyneen muodon.

Yhdysvaltalainen Jacob Hashimoto etenee päinvastaiseen suuntaan. Hän sommittelee teoksensa sadoista pienistä paperileijoista, joista jokainen on pikkutarkkaa käsityötä. Kun leijoihin lisätään mittava metrimäärä mustaa lankaa, tuloksena on herkkiä ja hauraita maalausten kaltaisia teoksia, joissa Hashimoton japanilaiset juuret lomittuvat länsimaisen nykytaiteen perinteeseen.

Erikoista: Niva harrasti nuoruudessaan murtomaahiihtoa kilpatasolla. Hashimoto on innokas maastopyöräilijä.

5. Ajatusten veistäjä

Mikä? Observationes – Jussi Heikkilä 13. 3. saakka Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti, to, pe klo 11–18, ke 11–20, la–su 11–17. Liput 7 ja 10 e, vapaa pääsy alle 18-vuotialle.

Kenelle? Kaikenikäisille löytöretkeilijöille

Jussi Heikkilän taiteen ydin on aineeton, se ilmenee ajatuksissa, ideoissa ja sanoissa. Mutta kuten hänen näyttelyssään nopeasti huomaa, hän antaa ajatuksilleen myös kauniisti toteutetun aineellisen hahmon.

Terävät oivallukset yhdistyvät taitavaan käsityöhön.

Heikkilä käyttää hyväkseen lähes kaikkea, mitä maailma uteliaalle tarjoaa, ja loihtii löydöistään jännittäviä kuvallisia koosteita. Materiaalien skaala on laaja, timanteista aina tietokirjoihin ja merestä kerättyyn muovijätteeseen. Ympäristötietoisen taiteen tekijänä Heikkilä on uranuurtaja.

Hän on myös lintuharrastaja, jonka teoksissa linnut toistuvat sekä aiheena että sisältönä. Ne ovat enemmän kuin luokittelun kohteita: ne ovat vapauden symboleja ja portteja laajempiin retkiin luonnon ja kulttuurin maisemissa.

Materiaaleista tärkein on kuitenkin katsojan mielikuvitus, jota Heikkilä käsittelee taidolla. Jo pelkkä ajopuun nokassa tasapainotteleva lusikkasirri houkuttelee ajatusmatkalle pienten siivekkäiden rajattomaan maailmaan.

Erikoista: Allihaahka on Heikkilän suosikkilintuja. Hän seurasi kerran sellaisia kaukoputkella keskeytyksettä yli kuusi tuntia, kerrotaan.

6. Katujen maailmankaikkeus

Mikä? Universum – Timo Kelaranta vielä nyt su 28. 2. galleria Amassa (Rikhardinkatu 1). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Kauneuden rakastajalle

Timo Kelaranta viihtyy kuvataiteen lajien välimaastossa ja tekee abstrakteja valokuvia, jotka nojaavat usein maalauksen tai veistoksen suuntaan. Hänen uudet kuvansa näyttävät piirustuksilta, ja sellaisina niitä tulee myös katsoa.

Oleellista ei ole, miten kuva on tehty, vaan mitä silmä siinä näkee.

Valokuvien mustavalkoiset viivasykeröt eivät näytä esittävän mitään erityistä, mutta synnyttävät joukoittain mielikuvia. Madridissa työskentelevällä taiteilijalla on surrealistin sydän.

Täysin abstrakti valokuva on mahdoton, koska kameran edessä on aina oltava jotain. Myös Kelaranta paljastaa, että ”piirustukset” ovat oikeasti kaduilta kerättyjä pikku roskia. Tieto ei tuo teoksiin paljonkaan lisää, mutta se ei myöskään vähennä niiden arvoituksellista kauneutta.

Erikoista: Kelaranta on myös yhden novellikokoelman ja yhden romaanin julkaissut kirjailija.

7. Aikamatka naapuriin

Mikä? Olipa kerran neuvostotaide – teoksia Arefjevin kokoelmasta 15. 5. saakka Didrichsenin taidemuseossa (Kuusilahdenkuja 1). Ti–to klo 11–18, pe–su 11–17. Liput 10 ja 12 e. Taidemuseoon vapaa pääsy alle 5-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille.

Kenelle? Nostalgiannälkäiselle

Viimeinen taidetärppi on sekin Helsingissä, mutta matka suuntaa hieman kauemmas keskustasta.

Didrichsenin taidemuseo tarjoaa kiehtovan aikamatkan maailmaan, jota ei enää ole. Esillä on pääasiassa 1960- ja 1970-lukujen neuvostoliittolaista maalaustaidetta, jota muutamat suomalaisetkin tuohon aikaan tutkivat tarkkaan.

Varsinaista propagandataidetta, Stalinin ajan sosialistisia kiiltokuvia näyttelyssä ei ole, ei myöskään niitä edeltänyttä avantgardea. Suurin osa teoksista edustaa ”suojasäätä”, aikaa jolloin taiteilijat vapautuivat tiukimmista ideologian kahleista ja nostivat aiheekseen neuvostoihmisen ja hänen työn täyttämän arkensa.

Teoksista on lähes mahdotonta sanoa, milloin ne on maalattu, sillä käytännössä ainoa tyylisuunta oli 1800-luvulla syntynyt realismi, jonka piirteet akateemisesti koulutetut taiteilijat hallitsivat suvereenisti. Tekovuosiinsa verrattuina vanhahtavat teokset yhdistää aikaan ja paikkaan vain jokin satunnainen yksityiskohta, pöydällä oleva radio tai taustalle osunut traktori.

Erikoista: Puoluejohtaja Josef Stalin määräsi sosialistisen realismin Neuvostoliiton viralliseksi taidesuunnaksi 1932.

Pst! Muista myös Galleriakeskiviikko

Galleriakeskiviikko on yhteisöllinen hanke, jossa mukana olevien gallerioiden ovat ovat auki iltaan saakka ja jokainen on kutsuttu vieras. Gallerioissa voi olla tarjolla musiikkia tai pientä purtavaa, niissä voi yllättyä taiteesta tai uusista kavereista.

Seuraava Galleriakeskiviikko järjestetään keskiviikkona 2. maaliskuuta. Mukana ovat galleriat Pirkko-Liisa Topelius, Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory, Artika, Dix ja Galleria 68. Maksuton opastettu näyttelykierros alkaa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksesta (Hietalahdenranta 17) klo 17.

Lisätiedot: galleriakeskiviikko.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 3. 3

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 4. 4

  Muistattehan hittivideon, jossa lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n haastattelun? Tietysti lapset saivat oman animaatiosarjan

 5. 5

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 6. 6

  Youtube-supertähti Casey Neistat esiintyy Suomessa keväällä – tällaisista tempuista hänet tunnetaan

 7. 7

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 8. 8

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 10. 10

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 3. 3

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 5. 5

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 6. 6

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 7. 7

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 4. 4

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Hus: Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden sisällä laajojen homevaurioiden takia

 3. 3

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 4. 4

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 5. 5

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 6. 6

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 7. 7

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 8. 8

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 9. 9

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 10. 10

  Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää