Valikko

7 taidenäyttelyä, joissa kannattaa nyt käydä Helsingissä

Ei mitään tekemistä? Tilanne korjattu. Kriitikko suosittelee näyttelyitä, jotka kannattaa katsastaa juuri nyt. Poimi joukosta omat suosikkisi.

1. Taiteilija irvailee taiteelle

Mikä? Art vs. History – Ad Reinhardt 17. 4. saakka Espoon modernin taiteen museossa Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to klo 11–18, ke, pe 11–19, la–su 11–17. Liput 12 e. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille ja yli 70-vuotiaille ja kaikille pe klo 17–19.

Kenelle? Humoristille

Ensimmäinen suositeltu taidenäyttely sijaitsee Espoon Tapiolassa. Siellä on esillä yhdysvaltalaisen Ad Reinhardtin näyttely Ars vs. History. Reinhardt (1913–1967) oli modernin maalaustaiteen musta munkki, jonka vaikutus esimerkiksi minimalismin ja käsitetaiteen syntyyn on ollut ohittamaton.

Emma-museo yllättää esittelemällä ehdottomuudestaan kuuluisan maalarin toisen puolen: poliittiset pilapiirrokset ja varsinkin huikean sarjan satiirisia taiteen katsomisen opetustauluja, joissa Reinhardtin pilkkakirves ei säästele ketään. Osansa saavat huono taide, teennäiset taiteilijat sekä tietenkin ymmärtämätön yleisö.

Esillä on myös maalauksia, mutta ei niitä melkein mustia ja lähes toistensa kaltaisia, joista Reinhardt tunnetaan. ”Taide on taidetta. Muu on kaikkea muuta”, hän julisti 1950-luvun New Yorkissa.

Kuten tämä näyttely osoittaa, taiteilija viihtyi mainiosti ”kaiken muun” parissa ja saa katsojankin innostumaan.

Erikoista: ”Kaiken muun” ohella Reinhardt oli syvällisesti perehtynyt Kiinan klassiseen maalaustaiteeseen.

2. Ihminen on koira on ihminen

Mikä? Erika Erre, Anna Estarriola ja Petteri Cederberg 6. 3. saakka galleria Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Edelläkävijälle ja ihmettelijälle

Takaisin Helsinkiin. Vastikään palkittu mediataiteilija Anna Estarriola laatii taidokkaita kohtaamisia, joissa vakava ja absurdi, tragedia ja kauneus ottavat mittaa. Näyttelyn keskipisteeksi nousee yksi hänen teoksistaan, jossa ihminen esittää koiraa tai päinvastoin.

Sympaattinen olento herättää odottamatonta vastakaikua katsojassa. Mutta olisiko sellainen kiva kotona?

Näyttelyn toisen taiteilijan musta pallomeri kuohuu synkempänä kuin se lapsuuden ruotsinlaivoilta tuttu versio. Se on surullinen ja pelottava meri, saasteiden likaama tai pakolaisten hauta. Monipuolisena tekijänä tunnetun Erika Erren installaatio on salinmittainen ja vahvasti läsnä.

Sitä ei ole helppo sivuuttaa. On otettava kantaa.

Erikoista: Katalonialainen Anna Estarriola sai viime syksynä arvostetun mediataiteilijoiden AVEK-palkinnon.

3. Nykytaiteen luksusta

Mikä? Enslaved or Free? -näyttely 6. 3. saakka esillä galleria Zetterberg Galleryssa (Telakkakatu 6). Ke–pe klo 13–18, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Tyylitietoisille

Moniselitteisen nimen saanut näyttely näyttää, mitä suomalainen pop-taide on 2000-luvulla. Sen lisäksi, että Jiri Geller, Joonas Kota, Mari Keto, Jani Leinonen, Aurora Reinhard ja Sampsa avaavat kriittisiä näkökulmia median sekä kulutus- ja populaarikulttuurin maailmaan, heitä yhdistää teosten äärimmäisen pitkälle viety viimeistely.

Ne ovat nykytaiteen luksusta: komeita, kalliita ja haluttuja.

Esimerkistä käyvät Jiri Gellerin jalustalleen sulanut pääkallo, jonka pinta on puhdasta hopeaa, sekä sarja iloisenkirjavia, veistettyjä paukkupommeja.

Kööpenhaminassa asuva Mari Keto sommittelee teoksensa suurten trooppisten perhosten siivistä hieman nykytaiteen brittiläisen supertähden Damien Hirstin tapaan. Matkan päästä silmää hiveleviin teoksiin sisältyy makaaberi yllätys. Sen nähdäkseen on mentävä aivan lähelle.

Erikoista: Kööpenhaminassa asuva Mari Keto tunnetaan myös korutaiteilijana.

4. Neliulotteisia maalauksia

Mikä? Jussi Niva ja Jacob Hashimoto 6. 3. saakka Galerie Forsblomissa (Yrjonkatu 22). Ti–pe klo 11–18, la 11–16, su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Aasian ja avaruuden ystävälle

Jussi Nivan uusia maalauksia ja maalattuja reliefejä katsoessa tuntuu siltä, etteivät tähänastiset ulottuvuudet riitä.

On otettava käyttöön neljäs eli aika, sillä jokainen hänen teoksensa edessä otettu askel avaa niihin uusia näkökulmia. Käy niin, että yksinkertaisesta tulee monimutkaista, vangitsevaa ja arvoituksellista.

Berliinissä asuvan taiteilijan teokset eivät esitä mitään itsensä ulkopuolella olevaa. Ne johdattavat ajatukset katsomisen ja näkemisen perusasioihin. Pääosassa ovat valo, tila ja liike, ainekset joista jokapäiväiset havaintomme koostuvat, mutta jotka vain harvoin saavat näin pelkistyneen muodon.

Yhdysvaltalainen Jacob Hashimoto etenee päinvastaiseen suuntaan. Hän sommittelee teoksensa sadoista pienistä paperileijoista, joista jokainen on pikkutarkkaa käsityötä. Kun leijoihin lisätään mittava metrimäärä mustaa lankaa, tuloksena on herkkiä ja hauraita maalausten kaltaisia teoksia, joissa Hashimoton japanilaiset juuret lomittuvat länsimaisen nykytaiteen perinteeseen.

Erikoista: Niva harrasti nuoruudessaan murtomaahiihtoa kilpatasolla. Hashimoto on innokas maastopyöräilijä.

5. Ajatusten veistäjä

Mikä? Observationes – Jussi Heikkilä 13. 3. saakka Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti, to, pe klo 11–18, ke 11–20, la–su 11–17. Liput 7 ja 10 e, vapaa pääsy alle 18-vuotialle.

Kenelle? Kaikenikäisille löytöretkeilijöille

Jussi Heikkilän taiteen ydin on aineeton, se ilmenee ajatuksissa, ideoissa ja sanoissa. Mutta kuten hänen näyttelyssään nopeasti huomaa, hän antaa ajatuksilleen myös kauniisti toteutetun aineellisen hahmon.

Terävät oivallukset yhdistyvät taitavaan käsityöhön.

Heikkilä käyttää hyväkseen lähes kaikkea, mitä maailma uteliaalle tarjoaa, ja loihtii löydöistään jännittäviä kuvallisia koosteita. Materiaalien skaala on laaja, timanteista aina tietokirjoihin ja merestä kerättyyn muovijätteeseen. Ympäristötietoisen taiteen tekijänä Heikkilä on uranuurtaja.

Hän on myös lintuharrastaja, jonka teoksissa linnut toistuvat sekä aiheena että sisältönä. Ne ovat enemmän kuin luokittelun kohteita: ne ovat vapauden symboleja ja portteja laajempiin retkiin luonnon ja kulttuurin maisemissa.

Materiaaleista tärkein on kuitenkin katsojan mielikuvitus, jota Heikkilä käsittelee taidolla. Jo pelkkä ajopuun nokassa tasapainotteleva lusikkasirri houkuttelee ajatusmatkalle pienten siivekkäiden rajattomaan maailmaan.

Erikoista: Allihaahka on Heikkilän suosikkilintuja. Hän seurasi kerran sellaisia kaukoputkella keskeytyksettä yli kuusi tuntia, kerrotaan.

6. Katujen maailmankaikkeus

Mikä? Universum – Timo Kelaranta vielä nyt su 28. 2. galleria Amassa (Rikhardinkatu 1). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Kauneuden rakastajalle

Timo Kelaranta viihtyy kuvataiteen lajien välimaastossa ja tekee abstrakteja valokuvia, jotka nojaavat usein maalauksen tai veistoksen suuntaan. Hänen uudet kuvansa näyttävät piirustuksilta, ja sellaisina niitä tulee myös katsoa.

Oleellista ei ole, miten kuva on tehty, vaan mitä silmä siinä näkee.

Valokuvien mustavalkoiset viivasykeröt eivät näytä esittävän mitään erityistä, mutta synnyttävät joukoittain mielikuvia. Madridissa työskentelevällä taiteilijalla on surrealistin sydän.

Täysin abstrakti valokuva on mahdoton, koska kameran edessä on aina oltava jotain. Myös Kelaranta paljastaa, että ”piirustukset” ovat oikeasti kaduilta kerättyjä pikku roskia. Tieto ei tuo teoksiin paljonkaan lisää, mutta se ei myöskään vähennä niiden arvoituksellista kauneutta.

Erikoista: Kelaranta on myös yhden novellikokoelman ja yhden romaanin julkaissut kirjailija.

7. Aikamatka naapuriin

Mikä? Olipa kerran neuvostotaide – teoksia Arefjevin kokoelmasta 15. 5. saakka Didrichsenin taidemuseossa (Kuusilahdenkuja 1). Ti–to klo 11–18, pe–su 11–17. Liput 10 ja 12 e. Taidemuseoon vapaa pääsy alle 5-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille.

Kenelle? Nostalgiannälkäiselle

Viimeinen taidetärppi on sekin Helsingissä, mutta matka suuntaa hieman kauemmas keskustasta.

Didrichsenin taidemuseo tarjoaa kiehtovan aikamatkan maailmaan, jota ei enää ole. Esillä on pääasiassa 1960- ja 1970-lukujen neuvostoliittolaista maalaustaidetta, jota muutamat suomalaisetkin tuohon aikaan tutkivat tarkkaan.

Varsinaista propagandataidetta, Stalinin ajan sosialistisia kiiltokuvia näyttelyssä ei ole, ei myöskään niitä edeltänyttä avantgardea. Suurin osa teoksista edustaa ”suojasäätä”, aikaa jolloin taiteilijat vapautuivat tiukimmista ideologian kahleista ja nostivat aiheekseen neuvostoihmisen ja hänen työn täyttämän arkensa.

Teoksista on lähes mahdotonta sanoa, milloin ne on maalattu, sillä käytännössä ainoa tyylisuunta oli 1800-luvulla syntynyt realismi, jonka piirteet akateemisesti koulutetut taiteilijat hallitsivat suvereenisti. Tekovuosiinsa verrattuina vanhahtavat teokset yhdistää aikaan ja paikkaan vain jokin satunnainen yksityiskohta, pöydällä oleva radio tai taustalle osunut traktori.

Erikoista: Puoluejohtaja Josef Stalin määräsi sosialistisen realismin Neuvostoliiton viralliseksi taidesuunnaksi 1932.

Pst! Muista myös Galleriakeskiviikko

Galleriakeskiviikko on yhteisöllinen hanke, jossa mukana olevien gallerioiden ovat ovat auki iltaan saakka ja jokainen on kutsuttu vieras. Gallerioissa voi olla tarjolla musiikkia tai pientä purtavaa, niissä voi yllättyä taiteesta tai uusista kavereista.

Seuraava Galleriakeskiviikko järjestetään keskiviikkona 2. maaliskuuta. Mukana ovat galleriat Pirkko-Liisa Topelius, Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory, Artika, Dix ja Galleria 68. Maksuton opastettu näyttelykierros alkaa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksesta (Hietalahdenranta 17) klo 17.

Lisätiedot: galleriakeskiviikko.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Helsinki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Päivän trendi: Metsuriseksuaali on seksikäs ulkoilmamies

 5. 5

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 6. 6

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 9. 9

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 10. 10

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 3. 3

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 6. 6

  Opas miehen hankintaan

 7. 7

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 10. 10

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää