Valikko

7 taidenäyttelyä, joissa kannattaa nyt käydä Helsingissä

Ei mitään tekemistä? Tilanne korjattu. Kriitikko suosittelee näyttelyitä, jotka kannattaa katsastaa juuri nyt. Poimi joukosta omat suosikkisi.

1. Taiteilija irvailee taiteelle

Mikä? Art vs. History – Ad Reinhardt 17. 4. saakka Espoon modernin taiteen museossa Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to klo 11–18, ke, pe 11–19, la–su 11–17. Liput 12 e. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille ja yli 70-vuotiaille ja kaikille pe klo 17–19.

Kenelle? Humoristille

Ensimmäinen suositeltu taidenäyttely sijaitsee Espoon Tapiolassa. Siellä on esillä yhdysvaltalaisen Ad Reinhardtin näyttely Ars vs. History. Reinhardt (1913–1967) oli modernin maalaustaiteen musta munkki, jonka vaikutus esimerkiksi minimalismin ja käsitetaiteen syntyyn on ollut ohittamaton.

Emma-museo yllättää esittelemällä ehdottomuudestaan kuuluisan maalarin toisen puolen: poliittiset pilapiirrokset ja varsinkin huikean sarjan satiirisia taiteen katsomisen opetustauluja, joissa Reinhardtin pilkkakirves ei säästele ketään. Osansa saavat huono taide, teennäiset taiteilijat sekä tietenkin ymmärtämätön yleisö.

Esillä on myös maalauksia, mutta ei niitä melkein mustia ja lähes toistensa kaltaisia, joista Reinhardt tunnetaan. ”Taide on taidetta. Muu on kaikkea muuta”, hän julisti 1950-luvun New Yorkissa.

Kuten tämä näyttely osoittaa, taiteilija viihtyi mainiosti ”kaiken muun” parissa ja saa katsojankin innostumaan.

Erikoista: ”Kaiken muun” ohella Reinhardt oli syvällisesti perehtynyt Kiinan klassiseen maalaustaiteeseen.

2. Ihminen on koira on ihminen

Mikä? Erika Erre, Anna Estarriola ja Petteri Cederberg 6. 3. saakka galleria Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Edelläkävijälle ja ihmettelijälle

Takaisin Helsinkiin. Vastikään palkittu mediataiteilija Anna Estarriola laatii taidokkaita kohtaamisia, joissa vakava ja absurdi, tragedia ja kauneus ottavat mittaa. Näyttelyn keskipisteeksi nousee yksi hänen teoksistaan, jossa ihminen esittää koiraa tai päinvastoin.

Sympaattinen olento herättää odottamatonta vastakaikua katsojassa. Mutta olisiko sellainen kiva kotona?

Näyttelyn toisen taiteilijan musta pallomeri kuohuu synkempänä kuin se lapsuuden ruotsinlaivoilta tuttu versio. Se on surullinen ja pelottava meri, saasteiden likaama tai pakolaisten hauta. Monipuolisena tekijänä tunnetun Erika Erren installaatio on salinmittainen ja vahvasti läsnä.

Sitä ei ole helppo sivuuttaa. On otettava kantaa.

Erikoista: Katalonialainen Anna Estarriola sai viime syksynä arvostetun mediataiteilijoiden AVEK-palkinnon.

3. Nykytaiteen luksusta

Mikä? Enslaved or Free? -näyttely 6. 3. saakka esillä galleria Zetterberg Galleryssa (Telakkakatu 6). Ke–pe klo 13–18, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Tyylitietoisille

Moniselitteisen nimen saanut näyttely näyttää, mitä suomalainen pop-taide on 2000-luvulla. Sen lisäksi, että Jiri Geller, Joonas Kota, Mari Keto, Jani Leinonen, Aurora Reinhard ja Sampsa avaavat kriittisiä näkökulmia median sekä kulutus- ja populaarikulttuurin maailmaan, heitä yhdistää teosten äärimmäisen pitkälle viety viimeistely.

Ne ovat nykytaiteen luksusta: komeita, kalliita ja haluttuja.

Esimerkistä käyvät Jiri Gellerin jalustalleen sulanut pääkallo, jonka pinta on puhdasta hopeaa, sekä sarja iloisenkirjavia, veistettyjä paukkupommeja.

Kööpenhaminassa asuva Mari Keto sommittelee teoksensa suurten trooppisten perhosten siivistä hieman nykytaiteen brittiläisen supertähden Damien Hirstin tapaan. Matkan päästä silmää hiveleviin teoksiin sisältyy makaaberi yllätys. Sen nähdäkseen on mentävä aivan lähelle.

Erikoista: Kööpenhaminassa asuva Mari Keto tunnetaan myös korutaiteilijana.

4. Neliulotteisia maalauksia

Mikä? Jussi Niva ja Jacob Hashimoto 6. 3. saakka Galerie Forsblomissa (Yrjonkatu 22). Ti–pe klo 11–18, la 11–16, su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Aasian ja avaruuden ystävälle

Jussi Nivan uusia maalauksia ja maalattuja reliefejä katsoessa tuntuu siltä, etteivät tähänastiset ulottuvuudet riitä.

On otettava käyttöön neljäs eli aika, sillä jokainen hänen teoksensa edessä otettu askel avaa niihin uusia näkökulmia. Käy niin, että yksinkertaisesta tulee monimutkaista, vangitsevaa ja arvoituksellista.

Berliinissä asuvan taiteilijan teokset eivät esitä mitään itsensä ulkopuolella olevaa. Ne johdattavat ajatukset katsomisen ja näkemisen perusasioihin. Pääosassa ovat valo, tila ja liike, ainekset joista jokapäiväiset havaintomme koostuvat, mutta jotka vain harvoin saavat näin pelkistyneen muodon.

Yhdysvaltalainen Jacob Hashimoto etenee päinvastaiseen suuntaan. Hän sommittelee teoksensa sadoista pienistä paperileijoista, joista jokainen on pikkutarkkaa käsityötä. Kun leijoihin lisätään mittava metrimäärä mustaa lankaa, tuloksena on herkkiä ja hauraita maalausten kaltaisia teoksia, joissa Hashimoton japanilaiset juuret lomittuvat länsimaisen nykytaiteen perinteeseen.

Erikoista: Niva harrasti nuoruudessaan murtomaahiihtoa kilpatasolla. Hashimoto on innokas maastopyöräilijä.

5. Ajatusten veistäjä

Mikä? Observationes – Jussi Heikkilä 13. 3. saakka Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti, to, pe klo 11–18, ke 11–20, la–su 11–17. Liput 7 ja 10 e, vapaa pääsy alle 18-vuotialle.

Kenelle? Kaikenikäisille löytöretkeilijöille

Jussi Heikkilän taiteen ydin on aineeton, se ilmenee ajatuksissa, ideoissa ja sanoissa. Mutta kuten hänen näyttelyssään nopeasti huomaa, hän antaa ajatuksilleen myös kauniisti toteutetun aineellisen hahmon.

Terävät oivallukset yhdistyvät taitavaan käsityöhön.

Heikkilä käyttää hyväkseen lähes kaikkea, mitä maailma uteliaalle tarjoaa, ja loihtii löydöistään jännittäviä kuvallisia koosteita. Materiaalien skaala on laaja, timanteista aina tietokirjoihin ja merestä kerättyyn muovijätteeseen. Ympäristötietoisen taiteen tekijänä Heikkilä on uranuurtaja.

Hän on myös lintuharrastaja, jonka teoksissa linnut toistuvat sekä aiheena että sisältönä. Ne ovat enemmän kuin luokittelun kohteita: ne ovat vapauden symboleja ja portteja laajempiin retkiin luonnon ja kulttuurin maisemissa.

Materiaaleista tärkein on kuitenkin katsojan mielikuvitus, jota Heikkilä käsittelee taidolla. Jo pelkkä ajopuun nokassa tasapainotteleva lusikkasirri houkuttelee ajatusmatkalle pienten siivekkäiden rajattomaan maailmaan.

Erikoista: Allihaahka on Heikkilän suosikkilintuja. Hän seurasi kerran sellaisia kaukoputkella keskeytyksettä yli kuusi tuntia, kerrotaan.

6. Katujen maailmankaikkeus

Mikä? Universum – Timo Kelaranta vielä nyt su 28. 2. galleria Amassa (Rikhardinkatu 1). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Kauneuden rakastajalle

Timo Kelaranta viihtyy kuvataiteen lajien välimaastossa ja tekee abstrakteja valokuvia, jotka nojaavat usein maalauksen tai veistoksen suuntaan. Hänen uudet kuvansa näyttävät piirustuksilta, ja sellaisina niitä tulee myös katsoa.

Oleellista ei ole, miten kuva on tehty, vaan mitä silmä siinä näkee.

Valokuvien mustavalkoiset viivasykeröt eivät näytä esittävän mitään erityistä, mutta synnyttävät joukoittain mielikuvia. Madridissa työskentelevällä taiteilijalla on surrealistin sydän.

Täysin abstrakti valokuva on mahdoton, koska kameran edessä on aina oltava jotain. Myös Kelaranta paljastaa, että ”piirustukset” ovat oikeasti kaduilta kerättyjä pikku roskia. Tieto ei tuo teoksiin paljonkaan lisää, mutta se ei myöskään vähennä niiden arvoituksellista kauneutta.

Erikoista: Kelaranta on myös yhden novellikokoelman ja yhden romaanin julkaissut kirjailija.

7. Aikamatka naapuriin

Mikä? Olipa kerran neuvostotaide – teoksia Arefjevin kokoelmasta 15. 5. saakka Didrichsenin taidemuseossa (Kuusilahdenkuja 1). Ti–to klo 11–18, pe–su 11–17. Liput 10 ja 12 e. Taidemuseoon vapaa pääsy alle 5-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille.

Kenelle? Nostalgiannälkäiselle

Viimeinen taidetärppi on sekin Helsingissä, mutta matka suuntaa hieman kauemmas keskustasta.

Didrichsenin taidemuseo tarjoaa kiehtovan aikamatkan maailmaan, jota ei enää ole. Esillä on pääasiassa 1960- ja 1970-lukujen neuvostoliittolaista maalaustaidetta, jota muutamat suomalaisetkin tuohon aikaan tutkivat tarkkaan.

Varsinaista propagandataidetta, Stalinin ajan sosialistisia kiiltokuvia näyttelyssä ei ole, ei myöskään niitä edeltänyttä avantgardea. Suurin osa teoksista edustaa ”suojasäätä”, aikaa jolloin taiteilijat vapautuivat tiukimmista ideologian kahleista ja nostivat aiheekseen neuvostoihmisen ja hänen työn täyttämän arkensa.

Teoksista on lähes mahdotonta sanoa, milloin ne on maalattu, sillä käytännössä ainoa tyylisuunta oli 1800-luvulla syntynyt realismi, jonka piirteet akateemisesti koulutetut taiteilijat hallitsivat suvereenisti. Tekovuosiinsa verrattuina vanhahtavat teokset yhdistää aikaan ja paikkaan vain jokin satunnainen yksityiskohta, pöydällä oleva radio tai taustalle osunut traktori.

Erikoista: Puoluejohtaja Josef Stalin määräsi sosialistisen realismin Neuvostoliiton viralliseksi taidesuunnaksi 1932.

Pst! Muista myös Galleriakeskiviikko

Galleriakeskiviikko on yhteisöllinen hanke, jossa mukana olevien gallerioiden ovat ovat auki iltaan saakka ja jokainen on kutsuttu vieras. Gallerioissa voi olla tarjolla musiikkia tai pientä purtavaa, niissä voi yllättyä taiteesta tai uusista kavereista.

Seuraava Galleriakeskiviikko järjestetään keskiviikkona 2. maaliskuuta. Mukana ovat galleriat Pirkko-Liisa Topelius, Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory, Artika, Dix ja Galleria 68. Maksuton opastettu näyttelykierros alkaa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksesta (Hietalahdenranta 17) klo 17.

Lisätiedot: galleriakeskiviikko.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 8. 8

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää