Nyt.fi

Valikko

7 taidenäyttelyä, joissa kannattaa nyt käydä Helsingissä

Ei mitään tekemistä? Tilanne korjattu. Kriitikko suosittelee näyttelyitä, jotka kannattaa katsastaa juuri nyt. Poimi joukosta omat suosikkisi.

1. Taiteilija irvailee taiteelle

Mikä? Art vs. History – Ad Reinhardt 17. 4. saakka Espoon modernin taiteen museossa Emmassa (Ahertajantie 5, Tapiola). Ti, to klo 11–18, ke, pe 11–19, la–su 11–17. Liput 12 e. Vapaa pääsy alle 18-vuotiaille ja yli 70-vuotiaille ja kaikille pe klo 17–19.

Kenelle? Humoristille

Ensimmäinen suositeltu taidenäyttely sijaitsee Espoon Tapiolassa. Siellä on esillä yhdysvaltalaisen Ad Reinhardtin näyttely Ars vs. History. Reinhardt (1913–1967) oli modernin maalaustaiteen musta munkki, jonka vaikutus esimerkiksi minimalismin ja käsitetaiteen syntyyn on ollut ohittamaton.

Emma-museo yllättää esittelemällä ehdottomuudestaan kuuluisan maalarin toisen puolen: poliittiset pilapiirrokset ja varsinkin huikean sarjan satiirisia taiteen katsomisen opetustauluja, joissa Reinhardtin pilkkakirves ei säästele ketään. Osansa saavat huono taide, teennäiset taiteilijat sekä tietenkin ymmärtämätön yleisö.

Esillä on myös maalauksia, mutta ei niitä melkein mustia ja lähes toistensa kaltaisia, joista Reinhardt tunnetaan. ”Taide on taidetta. Muu on kaikkea muuta”, hän julisti 1950-luvun New Yorkissa.

Kuten tämä näyttely osoittaa, taiteilija viihtyi mainiosti ”kaiken muun” parissa ja saa katsojankin innostumaan.

Erikoista: ”Kaiken muun” ohella Reinhardt oli syvällisesti perehtynyt Kiinan klassiseen maalaustaiteeseen.

2. Ihminen on koira on ihminen

Mikä? Erika Erre, Anna Estarriola ja Petteri Cederberg 6. 3. saakka galleria Forum Boxissa (Ruoholahdenranta 3). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Edelläkävijälle ja ihmettelijälle

Takaisin Helsinkiin. Vastikään palkittu mediataiteilija Anna Estarriola laatii taidokkaita kohtaamisia, joissa vakava ja absurdi, tragedia ja kauneus ottavat mittaa. Näyttelyn keskipisteeksi nousee yksi hänen teoksistaan, jossa ihminen esittää koiraa tai päinvastoin.

Sympaattinen olento herättää odottamatonta vastakaikua katsojassa. Mutta olisiko sellainen kiva kotona?

Näyttelyn toisen taiteilijan musta pallomeri kuohuu synkempänä kuin se lapsuuden ruotsinlaivoilta tuttu versio. Se on surullinen ja pelottava meri, saasteiden likaama tai pakolaisten hauta. Monipuolisena tekijänä tunnetun Erika Erren installaatio on salinmittainen ja vahvasti läsnä.

Sitä ei ole helppo sivuuttaa. On otettava kantaa.

Erikoista: Katalonialainen Anna Estarriola sai viime syksynä arvostetun mediataiteilijoiden AVEK-palkinnon.

3. Nykytaiteen luksusta

Mikä? Enslaved or Free? -näyttely 6. 3. saakka esillä galleria Zetterberg Galleryssa (Telakkakatu 6). Ke–pe klo 13–18, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Tyylitietoisille

Moniselitteisen nimen saanut näyttely näyttää, mitä suomalainen pop-taide on 2000-luvulla. Sen lisäksi, että Jiri Geller, Joonas Kota, Mari Keto, Jani Leinonen, Aurora Reinhard ja Sampsa avaavat kriittisiä näkökulmia median sekä kulutus- ja populaarikulttuurin maailmaan, heitä yhdistää teosten äärimmäisen pitkälle viety viimeistely.

Ne ovat nykytaiteen luksusta: komeita, kalliita ja haluttuja.

Esimerkistä käyvät Jiri Gellerin jalustalleen sulanut pääkallo, jonka pinta on puhdasta hopeaa, sekä sarja iloisenkirjavia, veistettyjä paukkupommeja.

Kööpenhaminassa asuva Mari Keto sommittelee teoksensa suurten trooppisten perhosten siivistä hieman nykytaiteen brittiläisen supertähden Damien Hirstin tapaan. Matkan päästä silmää hiveleviin teoksiin sisältyy makaaberi yllätys. Sen nähdäkseen on mentävä aivan lähelle.

Erikoista: Kööpenhaminassa asuva Mari Keto tunnetaan myös korutaiteilijana.

4. Neliulotteisia maalauksia

Mikä? Jussi Niva ja Jacob Hashimoto 6. 3. saakka Galerie Forsblomissa (Yrjonkatu 22). Ti–pe klo 11–18, la 11–16, su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Aasian ja avaruuden ystävälle

Jussi Nivan uusia maalauksia ja maalattuja reliefejä katsoessa tuntuu siltä, etteivät tähänastiset ulottuvuudet riitä.

On otettava käyttöön neljäs eli aika, sillä jokainen hänen teoksensa edessä otettu askel avaa niihin uusia näkökulmia. Käy niin, että yksinkertaisesta tulee monimutkaista, vangitsevaa ja arvoituksellista.

Berliinissä asuvan taiteilijan teokset eivät esitä mitään itsensä ulkopuolella olevaa. Ne johdattavat ajatukset katsomisen ja näkemisen perusasioihin. Pääosassa ovat valo, tila ja liike, ainekset joista jokapäiväiset havaintomme koostuvat, mutta jotka vain harvoin saavat näin pelkistyneen muodon.

Yhdysvaltalainen Jacob Hashimoto etenee päinvastaiseen suuntaan. Hän sommittelee teoksensa sadoista pienistä paperileijoista, joista jokainen on pikkutarkkaa käsityötä. Kun leijoihin lisätään mittava metrimäärä mustaa lankaa, tuloksena on herkkiä ja hauraita maalausten kaltaisia teoksia, joissa Hashimoton japanilaiset juuret lomittuvat länsimaisen nykytaiteen perinteeseen.

Erikoista: Niva harrasti nuoruudessaan murtomaahiihtoa kilpatasolla. Hashimoto on innokas maastopyöräilijä.

5. Ajatusten veistäjä

Mikä? Observationes – Jussi Heikkilä 13. 3. saakka Taidehallissa (Nervanderinkatu 3). Ti, to, pe klo 11–18, ke 11–20, la–su 11–17. Liput 7 ja 10 e, vapaa pääsy alle 18-vuotialle.

Kenelle? Kaikenikäisille löytöretkeilijöille

Jussi Heikkilän taiteen ydin on aineeton, se ilmenee ajatuksissa, ideoissa ja sanoissa. Mutta kuten hänen näyttelyssään nopeasti huomaa, hän antaa ajatuksilleen myös kauniisti toteutetun aineellisen hahmon.

Terävät oivallukset yhdistyvät taitavaan käsityöhön.

Heikkilä käyttää hyväkseen lähes kaikkea, mitä maailma uteliaalle tarjoaa, ja loihtii löydöistään jännittäviä kuvallisia koosteita. Materiaalien skaala on laaja, timanteista aina tietokirjoihin ja merestä kerättyyn muovijätteeseen. Ympäristötietoisen taiteen tekijänä Heikkilä on uranuurtaja.

Hän on myös lintuharrastaja, jonka teoksissa linnut toistuvat sekä aiheena että sisältönä. Ne ovat enemmän kuin luokittelun kohteita: ne ovat vapauden symboleja ja portteja laajempiin retkiin luonnon ja kulttuurin maisemissa.

Materiaaleista tärkein on kuitenkin katsojan mielikuvitus, jota Heikkilä käsittelee taidolla. Jo pelkkä ajopuun nokassa tasapainotteleva lusikkasirri houkuttelee ajatusmatkalle pienten siivekkäiden rajattomaan maailmaan.

Erikoista: Allihaahka on Heikkilän suosikkilintuja. Hän seurasi kerran sellaisia kaukoputkella keskeytyksettä yli kuusi tuntia, kerrotaan.

6. Katujen maailmankaikkeus

Mikä? Universum – Timo Kelaranta vielä nyt su 28. 2. galleria Amassa (Rikhardinkatu 1). Ti–pe klo 11–17, la–su 12–16. Vapaa pääsy.

Kenelle? Kauneuden rakastajalle

Timo Kelaranta viihtyy kuvataiteen lajien välimaastossa ja tekee abstrakteja valokuvia, jotka nojaavat usein maalauksen tai veistoksen suuntaan. Hänen uudet kuvansa näyttävät piirustuksilta, ja sellaisina niitä tulee myös katsoa.

Oleellista ei ole, miten kuva on tehty, vaan mitä silmä siinä näkee.

Valokuvien mustavalkoiset viivasykeröt eivät näytä esittävän mitään erityistä, mutta synnyttävät joukoittain mielikuvia. Madridissa työskentelevällä taiteilijalla on surrealistin sydän.

Täysin abstrakti valokuva on mahdoton, koska kameran edessä on aina oltava jotain. Myös Kelaranta paljastaa, että ”piirustukset” ovat oikeasti kaduilta kerättyjä pikku roskia. Tieto ei tuo teoksiin paljonkaan lisää, mutta se ei myöskään vähennä niiden arvoituksellista kauneutta.

Erikoista: Kelaranta on myös yhden novellikokoelman ja yhden romaanin julkaissut kirjailija.

7. Aikamatka naapuriin

Mikä? Olipa kerran neuvostotaide – teoksia Arefjevin kokoelmasta 15. 5. saakka Didrichsenin taidemuseossa (Kuusilahdenkuja 1). Ti–to klo 11–18, pe–su 11–17. Liput 10 ja 12 e. Taidemuseoon vapaa pääsy alle 5-vuotiaille ja yli 75-vuotiaille.

Kenelle? Nostalgiannälkäiselle

Viimeinen taidetärppi on sekin Helsingissä, mutta matka suuntaa hieman kauemmas keskustasta.

Didrichsenin taidemuseo tarjoaa kiehtovan aikamatkan maailmaan, jota ei enää ole. Esillä on pääasiassa 1960- ja 1970-lukujen neuvostoliittolaista maalaustaidetta, jota muutamat suomalaisetkin tuohon aikaan tutkivat tarkkaan.

Varsinaista propagandataidetta, Stalinin ajan sosialistisia kiiltokuvia näyttelyssä ei ole, ei myöskään niitä edeltänyttä avantgardea. Suurin osa teoksista edustaa ”suojasäätä”, aikaa jolloin taiteilijat vapautuivat tiukimmista ideologian kahleista ja nostivat aiheekseen neuvostoihmisen ja hänen työn täyttämän arkensa.

Teoksista on lähes mahdotonta sanoa, milloin ne on maalattu, sillä käytännössä ainoa tyylisuunta oli 1800-luvulla syntynyt realismi, jonka piirteet akateemisesti koulutetut taiteilijat hallitsivat suvereenisti. Tekovuosiinsa verrattuina vanhahtavat teokset yhdistää aikaan ja paikkaan vain jokin satunnainen yksityiskohta, pöydällä oleva radio tai taustalle osunut traktori.

Erikoista: Puoluejohtaja Josef Stalin määräsi sosialistisen realismin Neuvostoliiton viralliseksi taidesuunnaksi 1932.

Pst! Muista myös Galleriakeskiviikko

Galleriakeskiviikko on yhteisöllinen hanke, jossa mukana olevien gallerioiden ovat ovat auki iltaan saakka ja jokainen on kutsuttu vieras. Gallerioissa voi olla tarjolla musiikkia tai pientä purtavaa, niissä voi yllättyä taiteesta tai uusista kavereista.

Seuraava Galleriakeskiviikko järjestetään keskiviikkona 2. maaliskuuta. Mukana ovat galleriat Pirkko-Liisa Topelius, Kuvataideakatemian Exhibition Laboratory, Artika, Dix ja Galleria 68. Maksuton opastettu näyttelykierros alkaa Galleria Pirkko-Liisa Topeliuksesta (Hietalahdenranta 17) klo 17.

Lisätiedot: galleriakeskiviikko.fi

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kuvataide
 • Helsinki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää