Valikko

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista.

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista. ”Ei nimi lisäainetta paranna”, sitruunoita sisältävässä kuvassa lukee.

Postaus on jaettu satoja kertoja ja sen alle on kertynyt kymmeniä huolestuneita kommentteja.

”Oon luullu minäkin että sitruunasta. Hyi hitto.”

”Antaa väärän kuvan.”

”Todella harhaanjohtavaa. Taitaa tuokin jäädä jatkossa kaupan hyllylle 😡”

Meemi on peräisin Kemikaalitutka-nimisestä blogista, joka on suositun Safkatutka-sivuston johdannainen. Kemikaalitutkan Facebook-sivuilla luvataan ”ajankohtaista tietoa ympäristön ja ruoan epäpuhtauksista”.

Kummatkin sivustot ovat tuttuja Marina Heinoselle. Heinonen on elintarvikekemisti ja ravinnon turvallisuuden professori Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.

”Näitä juttuja tulee muutama joka viikko, joskus on jopa tiiviimpää”, Heinonen sanoo.

”Joku blogi tai sivusto, joka kutsuu itseään totuuden torveksi, hämmentää ihmisiä milloin mistäkin. Silloin tuntuu, että jokainen media soittaa ja haluaa kommentin.”

Ja Heinonen antaa kommentteja, auliisti, koska hän haluaa vähentää ruokaa koskevaa pelonlietsontaa.

”Tämäkin sitruunahappokohu”, Heinonen puuskahtaa.

”Kyllä meillä tuotetaan bioteknisesti vaikka kuinka monenlaisia aineita. Se tarkoittaa, että erilaiset mikrobit ja homeet ovat tuottajaorganismeja, jotka saadaan erittämään esimerkiksi sitruunahappoa”, Heinonen sanoo.

Vaikka sitruunahappo on homeessa tuotettua, on Heinosen mukaan ”erittäin epätodennäköistä”, että lopullisessa aineessa olisi hometta.

Siitä, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille, kuten meemissä vihjataan, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

”Tuotteen turvallisuus on tutkittu, meillä on tiukat säädökset ja raja-arvot, miten paljon saa olla mikrobeja missäkin aineessa.”

Heinosen mukaan kyse on pelon lietsonnasta. Ruoan turvallisuudesta liikkuu valtavasti väärää tietoa netissä. Ne leviävät, koska ihmisillä ei tunnu olevan harmainta aavistusta, mihin elintarviketiede on kehittynyt ja miten ruokaa ylipäätään tuotetaan.

Heinonen otti esiin yleisiä harhaluuloja tammikuussa Tieteiden päivillä pitämässään esitelmässä ”Rikka rokassa” – onko ruoka turvallista.

Tällaisia harhaluulot ovat:

Harhaluulo 1: Valmisruoka olisi automaattisesti vähemmän ravinteikasta kuin kotona tehty ruoka.

Harhaluulo 2: E-koodit eli lisäaineet olisivat automaattisesti vaarallisia.

Harhaluulo 3: Luontaisuus tarkoittaisi samaa kuin turvallisuus.

Näihin törmäämme jatkuvasti.

”Hyvänen aika, mehän syödään sitruunahappoa koko ajan! Se on hyvin tyypillinen aine, jota käytetään hidastamaan kasviksien ja hedelmien ruskettumista tai kun mehuissa halutaan alentaa pH:ta tai kun halutaan saada karkeista oikein kirpeitä”, Heinonen sanoo.

Sitruunahappoa on myös luonnostaan sitrushedelmissä ja -juomissa.

Sitruunahappo tunnetaan myös e-koodinimellä E 330. E-koodit ovat yleiseurooppalainen järjestelmä lisäaineille, jotka on sallittu käytettäväksi ”elintarvikeparanteina”. Heinonen tietää asiasta paljon, sillä viimeiset 12 vuotta hän on toiminut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tieteellisenä asiantuntijana.

Suurin osa Heinosen asiantuntijan työstä on uusien elintarvikkeiden turvallisuuden arviointia. Heinosen mukaan joka ikinen lisäaine on tutkittu ja testattu, ja niistä suurin osa on aineita, joita syömme muutenkin.

Lisäaineissa epäilyksiä herättävät kemian kieli, jossa luonnolliselta ja tutulta kuulostava sana on korvattu kirjainten ja numeroiden muodostamalla vieraalla koodilla, ajatus, että jotain on ”lisätty” sekä käsitys, jonka mukaan jos jokin on valmistettu keinotekoisesti, sitä ei ole luonnossa.

”Moni ainehan voidaan tehdä koeputkessa, silti se on sama aine kuin luonnossa. Labrassa tekeminen ei tee aineesta sen vaarallisempaa”, Heinonen sanoo.

Esimerkiksi kastikkeen sakeuttamiseen käytetään yleisesti vehnäjauhoja. Mutta saman ajaisi vehnästä eristettu hiilihydraatti eli tärkkelys.

Asiantuntijoiden lausuntoja saatetaan epäillä viittaamalla tutkijoiden ja teollisuuden yhteiseen salaliittoon, jossa tutkijat julkaisevat ruokateollisuudelle suosiollisia tuloksia ja hyötyvät siitä rahallisesti.

”Salaliitto heitetään ilmaan, kun omat argumentit loppuvat. Eihän me tutkijat nyt hyvänen aika tutkimustyötä keskenämme tehdä, kyllä sillä täytyy olla yhteiskunnallinen tarkoitus”, Heinonen sanoo.

”Kuka näyttäisi toteen nämä hulppeat linnat ja jaguaarit autotallissa? Se on ihan höpöhöpöä.”

Sitruunahappokohu osoittaa, miten ruoasta on tullut tänä päivänä uskonto, sanoo Heinonen. On kyse sitten liikunnasta, pukeutumisesta tai hygieniasta, ihmiset uskovat professoreitakin enemmän netistä löytyvään vertaisasiantuntemukseen.

Heitä Heinonen kutsuu ”kokemusasiantuntijoiksi”. Esimerkiksi homeyliherkkyydestä kärsivät ihmiset neuvovat netissä, mitä ruoka-aineita ihmisten tulisi välttää. Sitruunahappokeskustelukin on lähtenyt liikkeelle muutamien ”kokemusasiantuntijoiden” kirjoituksista, joiden mukaan homeallergikot ja erityisherkät yksilöt voisivat saada sitruunahaposta iho- tai hengitystieoireita.

Kuinka huuhaata on väittää, että homeallergikko voisi saada sitruunahaposta oireita, koska siinä on jäämiä tuottajaorganismista eli homemolekyylejä?

”En sanoisi, että tämä on huuhaata. Tieteellistä näyttöä ei kuitenkaan ole sille, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille”, Heinonen sanoo.

Kokemusperusteluja käytetään usein myös lääke- ja rokotusvastaisissa keskusteluissa. Tilanne on sama kuin jos elämässään paljon sairastellut alkaisi pitää lääkärin vastaanottoa.

”Henkilö, joka vain googlettelee, voi saada faktatietoa, muttei välttämättä aina ymmärrä sitä. Sieltä täältä otetaan palasia ja kyhätään kokoon pelottava tarina.”

”Oikea asiantuntija on esimerkiksi elintarviketieteestä valmistunut maisteri. Hänellä on kaikki eväät tunnistaa, mikä on totuus ja mikä on suoranaista pelottelua”, Heinonen sanoo ja antaa kaksi esimerkkiä:

1. Netissä levisi tieto, että perunalastuissa on samaa ainetta, jota käytetään Amerikassa kuolemaantuomituille annetuissa tappavissa ruiskeissa.

Kyse on kaliumkloridista (E 508), jota voidaan käyttää suolan eli natriumkloridin sijaan, jotta verenpaine pysyisi matalampana.

”Siinä on vissi ero, annatko ainetta suoraan suoneen vai syötkö sitä. Määräkin on pikkuisen toinen”, Heinonen sanoo.

”Tämä on esimerkki josta näkyy, että ilman tarkempaa tietoa asiaa ei pysty panemaan perspektiiviin.”

2. Nitriitti (E 250) on aine, jota käytetään makkaroissa säilöntäaineena. Yliannostus nitriittiä lapsilla häiritsee hapen kuljetusta, joten tämän vuoksi leikki-ikäisille saisi antaa makkaraa enintään kahdesti viikossa. Moni välttelee niitä täysin nitriitin pelossa.

Kuitenkin esimerkiksi rucola-salaatissa ja punajuuressa on luonnostaan nitraattia, joka muuntuu elimistössämme nitriitiksi. Jos siis surauttaa ihanan terveelliseksi luulemaansa vihersmoothieen koko joukon erilaisia kasviksia, voi helposti saada liian paljon aineita, joita ei pitäisi, kuten juuri nitriittiä.

”Sillä ei ole mitään väliä, saako sitä nitriittiä salaatista vai makkarasta, se vaikutus on yhtä lailla haitallinen”, Heinonen sanoo.

Netistä tietoa hakevia hän suosittelee lukemaan kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nysténin Kemikaalikimara-blogia.

Mutta entä ne meemit? Niitä on niin helppo jakaa eteenpäin ajattelematta tarkemmin, mikä viesti rivien välissä oikeastaan onkaan. Yritetäänkö sitruunahappomeemissä sanoa, että tuotantoprosessi tekisi siitä vaarallista joillekin ihmisille? Siis väittää jotakin, mistä ei ole tieteellistä näyttöä.

Soitimme Kemikaalitutkasta vastaavalle Maria Nordinille ja kysyimme, mikä ajatus sitruunahappomeemin takana oli.

”Inhottaa, että kaikki syyttävät mua kauheasta pelottelusta, vaikka sivuston tarkoitus on jakaa tietoa”, Nordin sanoo.

Nordin on arkkitehti, joka on omien sanojensa mukaan opiskellut rakennusterveysasiantuntijaksi ja sisäilma-asiantuntijaksi. Hänestä sitruunahapon nimi on oikeasti harhaanjohtava.

”Ihmiset reagoivat siihen noin, koska ne on yllättyneitä ja suuttuvat siitä, että niitä on huijattu”, Nordin sanoo.

”Ei se mun meemi valetta ole. Se on ihan neutraali.”

Soittomme jälkeen sivustolle ilmaantui seuraava viesti sekä uusi meemi:

”Kemikaalitutkan aiheena ovat ympäristön epäpuhtaudet. Jos tuntuu, että esimerkiksi sitruunahapon valmistustavasta lukeminen pelottaa, on paras lopettaa sivuston seuraaminen ja siirtyä katselemaan vaikka sateenkaaria kakkaavia yksisarvisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Ruoka
 • Internet
 • Terveys

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 6. 6

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 7. 7

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 8. 8

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 9. 9

  Uutisraportti-ohjelma katsastaa vuoden 2016 – Ja Sauli Niinistö, sinun kannattaa katsoa viimeinen minuutti

 10. 10

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 3. 3

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 6. 6

  Opas miehen hankintaan

 7. 7

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 10. 10

  Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää