Valikko

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista.

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista. ”Ei nimi lisäainetta paranna”, sitruunoita sisältävässä kuvassa lukee.

Postaus on jaettu satoja kertoja ja sen alle on kertynyt kymmeniä huolestuneita kommentteja.

”Oon luullu minäkin että sitruunasta. Hyi hitto.”

”Antaa väärän kuvan.”

”Todella harhaanjohtavaa. Taitaa tuokin jäädä jatkossa kaupan hyllylle 😡”

Meemi on peräisin Kemikaalitutka-nimisestä blogista, joka on suositun Safkatutka-sivuston johdannainen. Kemikaalitutkan Facebook-sivuilla luvataan ”ajankohtaista tietoa ympäristön ja ruoan epäpuhtauksista”.

Kummatkin sivustot ovat tuttuja Marina Heinoselle. Heinonen on elintarvikekemisti ja ravinnon turvallisuuden professori Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.

”Näitä juttuja tulee muutama joka viikko, joskus on jopa tiiviimpää”, Heinonen sanoo.

”Joku blogi tai sivusto, joka kutsuu itseään totuuden torveksi, hämmentää ihmisiä milloin mistäkin. Silloin tuntuu, että jokainen media soittaa ja haluaa kommentin.”

Ja Heinonen antaa kommentteja, auliisti, koska hän haluaa vähentää ruokaa koskevaa pelonlietsontaa.

”Tämäkin sitruunahappokohu”, Heinonen puuskahtaa.

”Kyllä meillä tuotetaan bioteknisesti vaikka kuinka monenlaisia aineita. Se tarkoittaa, että erilaiset mikrobit ja homeet ovat tuottajaorganismeja, jotka saadaan erittämään esimerkiksi sitruunahappoa”, Heinonen sanoo.

Vaikka sitruunahappo on homeessa tuotettua, on Heinosen mukaan ”erittäin epätodennäköistä”, että lopullisessa aineessa olisi hometta.

Siitä, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille, kuten meemissä vihjataan, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

”Tuotteen turvallisuus on tutkittu, meillä on tiukat säädökset ja raja-arvot, miten paljon saa olla mikrobeja missäkin aineessa.”

Heinosen mukaan kyse on pelon lietsonnasta. Ruoan turvallisuudesta liikkuu valtavasti väärää tietoa netissä. Ne leviävät, koska ihmisillä ei tunnu olevan harmainta aavistusta, mihin elintarviketiede on kehittynyt ja miten ruokaa ylipäätään tuotetaan.

Heinonen otti esiin yleisiä harhaluuloja tammikuussa Tieteiden päivillä pitämässään esitelmässä ”Rikka rokassa” – onko ruoka turvallista.

Tällaisia harhaluulot ovat:

Harhaluulo 1: Valmisruoka olisi automaattisesti vähemmän ravinteikasta kuin kotona tehty ruoka.

Harhaluulo 2: E-koodit eli lisäaineet olisivat automaattisesti vaarallisia.

Harhaluulo 3: Luontaisuus tarkoittaisi samaa kuin turvallisuus.

Näihin törmäämme jatkuvasti.

”Hyvänen aika, mehän syödään sitruunahappoa koko ajan! Se on hyvin tyypillinen aine, jota käytetään hidastamaan kasviksien ja hedelmien ruskettumista tai kun mehuissa halutaan alentaa pH:ta tai kun halutaan saada karkeista oikein kirpeitä”, Heinonen sanoo.

Sitruunahappoa on myös luonnostaan sitrushedelmissä ja -juomissa.

Sitruunahappo tunnetaan myös e-koodinimellä E 330. E-koodit ovat yleiseurooppalainen järjestelmä lisäaineille, jotka on sallittu käytettäväksi ”elintarvikeparanteina”. Heinonen tietää asiasta paljon, sillä viimeiset 12 vuotta hän on toiminut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tieteellisenä asiantuntijana.

Suurin osa Heinosen asiantuntijan työstä on uusien elintarvikkeiden turvallisuuden arviointia. Heinosen mukaan joka ikinen lisäaine on tutkittu ja testattu, ja niistä suurin osa on aineita, joita syömme muutenkin.

Lisäaineissa epäilyksiä herättävät kemian kieli, jossa luonnolliselta ja tutulta kuulostava sana on korvattu kirjainten ja numeroiden muodostamalla vieraalla koodilla, ajatus, että jotain on ”lisätty” sekä käsitys, jonka mukaan jos jokin on valmistettu keinotekoisesti, sitä ei ole luonnossa.

”Moni ainehan voidaan tehdä koeputkessa, silti se on sama aine kuin luonnossa. Labrassa tekeminen ei tee aineesta sen vaarallisempaa”, Heinonen sanoo.

Esimerkiksi kastikkeen sakeuttamiseen käytetään yleisesti vehnäjauhoja. Mutta saman ajaisi vehnästä eristettu hiilihydraatti eli tärkkelys.

Asiantuntijoiden lausuntoja saatetaan epäillä viittaamalla tutkijoiden ja teollisuuden yhteiseen salaliittoon, jossa tutkijat julkaisevat ruokateollisuudelle suosiollisia tuloksia ja hyötyvät siitä rahallisesti.

”Salaliitto heitetään ilmaan, kun omat argumentit loppuvat. Eihän me tutkijat nyt hyvänen aika tutkimustyötä keskenämme tehdä, kyllä sillä täytyy olla yhteiskunnallinen tarkoitus”, Heinonen sanoo.

”Kuka näyttäisi toteen nämä hulppeat linnat ja jaguaarit autotallissa? Se on ihan höpöhöpöä.”

Sitruunahappokohu osoittaa, miten ruoasta on tullut tänä päivänä uskonto, sanoo Heinonen. On kyse sitten liikunnasta, pukeutumisesta tai hygieniasta, ihmiset uskovat professoreitakin enemmän netistä löytyvään vertaisasiantuntemukseen.

Heitä Heinonen kutsuu ”kokemusasiantuntijoiksi”. Esimerkiksi homeyliherkkyydestä kärsivät ihmiset neuvovat netissä, mitä ruoka-aineita ihmisten tulisi välttää. Sitruunahappokeskustelukin on lähtenyt liikkeelle muutamien ”kokemusasiantuntijoiden” kirjoituksista, joiden mukaan homeallergikot ja erityisherkät yksilöt voisivat saada sitruunahaposta iho- tai hengitystieoireita.

Kuinka huuhaata on väittää, että homeallergikko voisi saada sitruunahaposta oireita, koska siinä on jäämiä tuottajaorganismista eli homemolekyylejä?

”En sanoisi, että tämä on huuhaata. Tieteellistä näyttöä ei kuitenkaan ole sille, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille”, Heinonen sanoo.

Kokemusperusteluja käytetään usein myös lääke- ja rokotusvastaisissa keskusteluissa. Tilanne on sama kuin jos elämässään paljon sairastellut alkaisi pitää lääkärin vastaanottoa.

”Henkilö, joka vain googlettelee, voi saada faktatietoa, muttei välttämättä aina ymmärrä sitä. Sieltä täältä otetaan palasia ja kyhätään kokoon pelottava tarina.”

”Oikea asiantuntija on esimerkiksi elintarviketieteestä valmistunut maisteri. Hänellä on kaikki eväät tunnistaa, mikä on totuus ja mikä on suoranaista pelottelua”, Heinonen sanoo ja antaa kaksi esimerkkiä:

1. Netissä levisi tieto, että perunalastuissa on samaa ainetta, jota käytetään Amerikassa kuolemaantuomituille annetuissa tappavissa ruiskeissa.

Kyse on kaliumkloridista (E 508), jota voidaan käyttää suolan eli natriumkloridin sijaan, jotta verenpaine pysyisi matalampana.

”Siinä on vissi ero, annatko ainetta suoraan suoneen vai syötkö sitä. Määräkin on pikkuisen toinen”, Heinonen sanoo.

”Tämä on esimerkki josta näkyy, että ilman tarkempaa tietoa asiaa ei pysty panemaan perspektiiviin.”

2. Nitriitti (E 250) on aine, jota käytetään makkaroissa säilöntäaineena. Yliannostus nitriittiä lapsilla häiritsee hapen kuljetusta, joten tämän vuoksi leikki-ikäisille saisi antaa makkaraa enintään kahdesti viikossa. Moni välttelee niitä täysin nitriitin pelossa.

Kuitenkin esimerkiksi rucola-salaatissa ja punajuuressa on luonnostaan nitraattia, joka muuntuu elimistössämme nitriitiksi. Jos siis surauttaa ihanan terveelliseksi luulemaansa vihersmoothieen koko joukon erilaisia kasviksia, voi helposti saada liian paljon aineita, joita ei pitäisi, kuten juuri nitriittiä.

”Sillä ei ole mitään väliä, saako sitä nitriittiä salaatista vai makkarasta, se vaikutus on yhtä lailla haitallinen”, Heinonen sanoo.

Netistä tietoa hakevia hän suosittelee lukemaan kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nysténin Kemikaalikimara-blogia.

Mutta entä ne meemit? Niitä on niin helppo jakaa eteenpäin ajattelematta tarkemmin, mikä viesti rivien välissä oikeastaan onkaan. Yritetäänkö sitruunahappomeemissä sanoa, että tuotantoprosessi tekisi siitä vaarallista joillekin ihmisille? Siis väittää jotakin, mistä ei ole tieteellistä näyttöä.

Soitimme Kemikaalitutkasta vastaavalle Maria Nordinille ja kysyimme, mikä ajatus sitruunahappomeemin takana oli.

”Inhottaa, että kaikki syyttävät mua kauheasta pelottelusta, vaikka sivuston tarkoitus on jakaa tietoa”, Nordin sanoo.

Nordin on arkkitehti, joka on omien sanojensa mukaan opiskellut rakennusterveysasiantuntijaksi ja sisäilma-asiantuntijaksi. Hänestä sitruunahapon nimi on oikeasti harhaanjohtava.

”Ihmiset reagoivat siihen noin, koska ne on yllättyneitä ja suuttuvat siitä, että niitä on huijattu”, Nordin sanoo.

”Ei se mun meemi valetta ole. Se on ihan neutraali.”

Soittomme jälkeen sivustolle ilmaantui seuraava viesti sekä uusi meemi:

”Kemikaalitutkan aiheena ovat ympäristön epäpuhtaudet. Jos tuntuu, että esimerkiksi sitruunahapon valmistustavasta lukeminen pelottaa, on paras lopettaa sivuston seuraaminen ja siirtyä katselemaan vaikka sateenkaaria kakkaavia yksisarvisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Ruoka
 • Internet
 • Terveys
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 8. 8

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää