Nyt.fi

Valikko

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista.

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista. ”Ei nimi lisäainetta paranna”, sitruunoita sisältävässä kuvassa lukee.

Postaus on jaettu satoja kertoja ja sen alle on kertynyt kymmeniä huolestuneita kommentteja.

”Oon luullu minäkin että sitruunasta. Hyi hitto.”

”Antaa väärän kuvan.”

”Todella harhaanjohtavaa. Taitaa tuokin jäädä jatkossa kaupan hyllylle 😡”

Meemi on peräisin Kemikaalitutka-nimisestä blogista, joka on suositun Safkatutka-sivuston johdannainen. Kemikaalitutkan Facebook-sivuilla luvataan ”ajankohtaista tietoa ympäristön ja ruoan epäpuhtauksista”.

Kummatkin sivustot ovat tuttuja Marina Heinoselle. Heinonen on elintarvikekemisti ja ravinnon turvallisuuden professori Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.

”Näitä juttuja tulee muutama joka viikko, joskus on jopa tiiviimpää”, Heinonen sanoo.

”Joku blogi tai sivusto, joka kutsuu itseään totuuden torveksi, hämmentää ihmisiä milloin mistäkin. Silloin tuntuu, että jokainen media soittaa ja haluaa kommentin.”

Ja Heinonen antaa kommentteja, auliisti, koska hän haluaa vähentää ruokaa koskevaa pelonlietsontaa.

”Tämäkin sitruunahappokohu”, Heinonen puuskahtaa.

”Kyllä meillä tuotetaan bioteknisesti vaikka kuinka monenlaisia aineita. Se tarkoittaa, että erilaiset mikrobit ja homeet ovat tuottajaorganismeja, jotka saadaan erittämään esimerkiksi sitruunahappoa”, Heinonen sanoo.

Vaikka sitruunahappo on homeessa tuotettua, on Heinosen mukaan ”erittäin epätodennäköistä”, että lopullisessa aineessa olisi hometta.

Siitä, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille, kuten meemissä vihjataan, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

”Tuotteen turvallisuus on tutkittu, meillä on tiukat säädökset ja raja-arvot, miten paljon saa olla mikrobeja missäkin aineessa.”

Heinosen mukaan kyse on pelon lietsonnasta. Ruoan turvallisuudesta liikkuu valtavasti väärää tietoa netissä. Ne leviävät, koska ihmisillä ei tunnu olevan harmainta aavistusta, mihin elintarviketiede on kehittynyt ja miten ruokaa ylipäätään tuotetaan.

Heinonen otti esiin yleisiä harhaluuloja tammikuussa Tieteiden päivillä pitämässään esitelmässä ”Rikka rokassa” – onko ruoka turvallista.

Tällaisia harhaluulot ovat:

Harhaluulo 1: Valmisruoka olisi automaattisesti vähemmän ravinteikasta kuin kotona tehty ruoka.

Harhaluulo 2: E-koodit eli lisäaineet olisivat automaattisesti vaarallisia.

Harhaluulo 3: Luontaisuus tarkoittaisi samaa kuin turvallisuus.

Näihin törmäämme jatkuvasti.

”Hyvänen aika, mehän syödään sitruunahappoa koko ajan! Se on hyvin tyypillinen aine, jota käytetään hidastamaan kasviksien ja hedelmien ruskettumista tai kun mehuissa halutaan alentaa pH:ta tai kun halutaan saada karkeista oikein kirpeitä”, Heinonen sanoo.

Sitruunahappoa on myös luonnostaan sitrushedelmissä ja -juomissa.

Sitruunahappo tunnetaan myös e-koodinimellä E 330. E-koodit ovat yleiseurooppalainen järjestelmä lisäaineille, jotka on sallittu käytettäväksi ”elintarvikeparanteina”. Heinonen tietää asiasta paljon, sillä viimeiset 12 vuotta hän on toiminut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tieteellisenä asiantuntijana.

Suurin osa Heinosen asiantuntijan työstä on uusien elintarvikkeiden turvallisuuden arviointia. Heinosen mukaan joka ikinen lisäaine on tutkittu ja testattu, ja niistä suurin osa on aineita, joita syömme muutenkin.

Lisäaineissa epäilyksiä herättävät kemian kieli, jossa luonnolliselta ja tutulta kuulostava sana on korvattu kirjainten ja numeroiden muodostamalla vieraalla koodilla, ajatus, että jotain on ”lisätty” sekä käsitys, jonka mukaan jos jokin on valmistettu keinotekoisesti, sitä ei ole luonnossa.

”Moni ainehan voidaan tehdä koeputkessa, silti se on sama aine kuin luonnossa. Labrassa tekeminen ei tee aineesta sen vaarallisempaa”, Heinonen sanoo.

Esimerkiksi kastikkeen sakeuttamiseen käytetään yleisesti vehnäjauhoja. Mutta saman ajaisi vehnästä eristettu hiilihydraatti eli tärkkelys.

Asiantuntijoiden lausuntoja saatetaan epäillä viittaamalla tutkijoiden ja teollisuuden yhteiseen salaliittoon, jossa tutkijat julkaisevat ruokateollisuudelle suosiollisia tuloksia ja hyötyvät siitä rahallisesti.

”Salaliitto heitetään ilmaan, kun omat argumentit loppuvat. Eihän me tutkijat nyt hyvänen aika tutkimustyötä keskenämme tehdä, kyllä sillä täytyy olla yhteiskunnallinen tarkoitus”, Heinonen sanoo.

”Kuka näyttäisi toteen nämä hulppeat linnat ja jaguaarit autotallissa? Se on ihan höpöhöpöä.”

Sitruunahappokohu osoittaa, miten ruoasta on tullut tänä päivänä uskonto, sanoo Heinonen. On kyse sitten liikunnasta, pukeutumisesta tai hygieniasta, ihmiset uskovat professoreitakin enemmän netistä löytyvään vertaisasiantuntemukseen.

Heitä Heinonen kutsuu ”kokemusasiantuntijoiksi”. Esimerkiksi homeyliherkkyydestä kärsivät ihmiset neuvovat netissä, mitä ruoka-aineita ihmisten tulisi välttää. Sitruunahappokeskustelukin on lähtenyt liikkeelle muutamien ”kokemusasiantuntijoiden” kirjoituksista, joiden mukaan homeallergikot ja erityisherkät yksilöt voisivat saada sitruunahaposta iho- tai hengitystieoireita.

Kuinka huuhaata on väittää, että homeallergikko voisi saada sitruunahaposta oireita, koska siinä on jäämiä tuottajaorganismista eli homemolekyylejä?

”En sanoisi, että tämä on huuhaata. Tieteellistä näyttöä ei kuitenkaan ole sille, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille”, Heinonen sanoo.

Kokemusperusteluja käytetään usein myös lääke- ja rokotusvastaisissa keskusteluissa. Tilanne on sama kuin jos elämässään paljon sairastellut alkaisi pitää lääkärin vastaanottoa.

”Henkilö, joka vain googlettelee, voi saada faktatietoa, muttei välttämättä aina ymmärrä sitä. Sieltä täältä otetaan palasia ja kyhätään kokoon pelottava tarina.”

”Oikea asiantuntija on esimerkiksi elintarviketieteestä valmistunut maisteri. Hänellä on kaikki eväät tunnistaa, mikä on totuus ja mikä on suoranaista pelottelua”, Heinonen sanoo ja antaa kaksi esimerkkiä:

1. Netissä levisi tieto, että perunalastuissa on samaa ainetta, jota käytetään Amerikassa kuolemaantuomituille annetuissa tappavissa ruiskeissa.

Kyse on kaliumkloridista (E 508), jota voidaan käyttää suolan eli natriumkloridin sijaan, jotta verenpaine pysyisi matalampana.

”Siinä on vissi ero, annatko ainetta suoraan suoneen vai syötkö sitä. Määräkin on pikkuisen toinen”, Heinonen sanoo.

”Tämä on esimerkki josta näkyy, että ilman tarkempaa tietoa asiaa ei pysty panemaan perspektiiviin.”

2. Nitriitti (E 250) on aine, jota käytetään makkaroissa säilöntäaineena. Yliannostus nitriittiä lapsilla häiritsee hapen kuljetusta, joten tämän vuoksi leikki-ikäisille saisi antaa makkaraa enintään kahdesti viikossa. Moni välttelee niitä täysin nitriitin pelossa.

Kuitenkin esimerkiksi rucola-salaatissa ja punajuuressa on luonnostaan nitraattia, joka muuntuu elimistössämme nitriitiksi. Jos siis surauttaa ihanan terveelliseksi luulemaansa vihersmoothieen koko joukon erilaisia kasviksia, voi helposti saada liian paljon aineita, joita ei pitäisi, kuten juuri nitriittiä.

”Sillä ei ole mitään väliä, saako sitä nitriittiä salaatista vai makkarasta, se vaikutus on yhtä lailla haitallinen”, Heinonen sanoo.

Netistä tietoa hakevia hän suosittelee lukemaan kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nysténin Kemikaalikimara-blogia.

Mutta entä ne meemit? Niitä on niin helppo jakaa eteenpäin ajattelematta tarkemmin, mikä viesti rivien välissä oikeastaan onkaan. Yritetäänkö sitruunahappomeemissä sanoa, että tuotantoprosessi tekisi siitä vaarallista joillekin ihmisille? Siis väittää jotakin, mistä ei ole tieteellistä näyttöä.

Soitimme Kemikaalitutkasta vastaavalle Maria Nordinille ja kysyimme, mikä ajatus sitruunahappomeemin takana oli.

”Inhottaa, että kaikki syyttävät mua kauheasta pelottelusta, vaikka sivuston tarkoitus on jakaa tietoa”, Nordin sanoo.

Nordin on arkkitehti, joka on omien sanojensa mukaan opiskellut rakennusterveysasiantuntijaksi ja sisäilma-asiantuntijaksi. Hänestä sitruunahapon nimi on oikeasti harhaanjohtava.

”Ihmiset reagoivat siihen noin, koska ne on yllättyneitä ja suuttuvat siitä, että niitä on huijattu”, Nordin sanoo.

”Ei se mun meemi valetta ole. Se on ihan neutraali.”

Soittomme jälkeen sivustolle ilmaantui seuraava viesti sekä uusi meemi:

”Kemikaalitutkan aiheena ovat ympäristön epäpuhtaudet. Jos tuntuu, että esimerkiksi sitruunahapon valmistustavasta lukeminen pelottaa, on paras lopettaa sivuston seuraaminen ja siirtyä katselemaan vaikka sateenkaaria kakkaavia yksisarvisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Ruoka
 • Internet
 • Terveys

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

 2. 2

  Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

 3. 3

  Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

 4. 4

  Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

 5. 5

  Italian pääministeri Renzi hävisi, ja se on hyvä asia

 6. 6

  Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

 7. 7

  Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

 8. 8

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 9. 9

  Kasvisruokavalio voi olla haitaksi hampaille – näin ehkäiset hampaiden kulumista

 10. 10

  Mikko Kivinen kehui kinkkua ja haukkui tofua kampanjassa, kritiikkiä tuli – Näin valtio ja EU tukevat lihan ja kasvisten markkinointia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 2. 2

  Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

 3. 3

  Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

 4. 4

  Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

 5. 5

  23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

 6. 6

  HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

 7. 7

  Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

 8. 8

  Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 9. 9

  Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

 10. 10

  Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 5. 5

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 6. 6

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 7. 7

  HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

 8. 8

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 9. 9

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 10. 10

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Imatran murhista epäilty on tuomittu aiemmin tapon yrityksestä

 2. 2

  Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

 3. 3

  Alexander Stubb oli sukupolvensa valovoimaisin poliitikko – miten ja miksi hänet syrjäytettiin huipulta?

 4. 4

  Lentoparkkiyrittäjä on ahdingossa Vantaalla: ”Peltomäki-vyyhdissä syytetty kostaa tuhoamalla firmani”

 5. 5

  Italian pääministeri Renzi hävisi, ja se on hyvä asia

 6. 6

  Opettajille voisi helposti opettaa auktoriteettia – miksi sitä ei tehdä?

 7. 7

  Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

 8. 8

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 9. 9

  Kasvisruokavalio voi olla haitaksi hampaille – näin ehkäiset hampaiden kulumista

 10. 10

  Mikko Kivinen kehui kinkkua ja haukkui tofua kampanjassa, kritiikkiä tuli – Näin valtio ja EU tukevat lihan ja kasvisten markkinointia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 2. 2

  Minua kohdeltiin huonosti työharjoittelussa – oppilaitokseni ei puuttunut asiaan mitenkään

 3. 3

  Suomalaiskenraalien suku vaikeni suuresta salaisuudesta – ”Ryssiä ollaan”

 4. 4

  Yksi Imatran uhreista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja – Puoluetoveri Antti Rinne: ”Hän oli minulle tärkeä ja läheinen ihminen”

 5. 5

  23-vuotiasta miestä epäillään kolmen naisen murhasta Imatralla: ”Vaikuttaa, että uhrit olisivat valikoituneet sattumanvaraisesti”

 6. 6

  HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

 7. 7

  Imatran surmatyöt nousivat isoksi uutiseksi maailmalla – ”Osoitus maan aseongelmasta”

 8. 8

  Poliisi: Yksi Imatran ampumisessa kuolleista oli kaupunginvaltuuston puheenjohtaja

 9. 9

  Imatran surmatut toimittajat työskentelivät Etelä-Saimaan ja Uutisvuoksen yhteisessä toimituksessa

 10. 10

  Saara Aalto eteni Britannian X Factorin finaaliin – kertoo esiintyvänsä Helsingissä maanantaina

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 5. 5

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 6. 6

  Tuhannet koulutetut karkaavat Suomesta ulkomaille joka vuosi, ja entistä harvempi aikoo palata – ”Tämä on hirveän hälyttävä tulos”

 7. 7

  HS seurasi pikkujoulujen viettoa Tallinnan-laivalla: ”Mennään hyttiin pussailemaan?” – ”Mennään vaan”

 8. 8

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 9. 9

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 10. 10

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 11. Näytä lisää