Valikko

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista.

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista. ”Ei nimi lisäainetta paranna”, sitruunoita sisältävässä kuvassa lukee.

Postaus on jaettu satoja kertoja ja sen alle on kertynyt kymmeniä huolestuneita kommentteja.

”Oon luullu minäkin että sitruunasta. Hyi hitto.”

”Antaa väärän kuvan.”

”Todella harhaanjohtavaa. Taitaa tuokin jäädä jatkossa kaupan hyllylle 😡”

Meemi on peräisin Kemikaalitutka-nimisestä blogista, joka on suositun Safkatutka-sivuston johdannainen. Kemikaalitutkan Facebook-sivuilla luvataan ”ajankohtaista tietoa ympäristön ja ruoan epäpuhtauksista”.

Kummatkin sivustot ovat tuttuja Marina Heinoselle. Heinonen on elintarvikekemisti ja ravinnon turvallisuuden professori Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.

”Näitä juttuja tulee muutama joka viikko, joskus on jopa tiiviimpää”, Heinonen sanoo.

”Joku blogi tai sivusto, joka kutsuu itseään totuuden torveksi, hämmentää ihmisiä milloin mistäkin. Silloin tuntuu, että jokainen media soittaa ja haluaa kommentin.”

Ja Heinonen antaa kommentteja, auliisti, koska hän haluaa vähentää ruokaa koskevaa pelonlietsontaa.

”Tämäkin sitruunahappokohu”, Heinonen puuskahtaa.

”Kyllä meillä tuotetaan bioteknisesti vaikka kuinka monenlaisia aineita. Se tarkoittaa, että erilaiset mikrobit ja homeet ovat tuottajaorganismeja, jotka saadaan erittämään esimerkiksi sitruunahappoa”, Heinonen sanoo.

Vaikka sitruunahappo on homeessa tuotettua, on Heinosen mukaan ”erittäin epätodennäköistä”, että lopullisessa aineessa olisi hometta.

Siitä, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille, kuten meemissä vihjataan, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

”Tuotteen turvallisuus on tutkittu, meillä on tiukat säädökset ja raja-arvot, miten paljon saa olla mikrobeja missäkin aineessa.”

Heinosen mukaan kyse on pelon lietsonnasta. Ruoan turvallisuudesta liikkuu valtavasti väärää tietoa netissä. Ne leviävät, koska ihmisillä ei tunnu olevan harmainta aavistusta, mihin elintarviketiede on kehittynyt ja miten ruokaa ylipäätään tuotetaan.

Heinonen otti esiin yleisiä harhaluuloja tammikuussa Tieteiden päivillä pitämässään esitelmässä ”Rikka rokassa” – onko ruoka turvallista.

Tällaisia harhaluulot ovat:

Harhaluulo 1: Valmisruoka olisi automaattisesti vähemmän ravinteikasta kuin kotona tehty ruoka.

Harhaluulo 2: E-koodit eli lisäaineet olisivat automaattisesti vaarallisia.

Harhaluulo 3: Luontaisuus tarkoittaisi samaa kuin turvallisuus.

Näihin törmäämme jatkuvasti.

”Hyvänen aika, mehän syödään sitruunahappoa koko ajan! Se on hyvin tyypillinen aine, jota käytetään hidastamaan kasviksien ja hedelmien ruskettumista tai kun mehuissa halutaan alentaa pH:ta tai kun halutaan saada karkeista oikein kirpeitä”, Heinonen sanoo.

Sitruunahappoa on myös luonnostaan sitrushedelmissä ja -juomissa.

Sitruunahappo tunnetaan myös e-koodinimellä E 330. E-koodit ovat yleiseurooppalainen järjestelmä lisäaineille, jotka on sallittu käytettäväksi ”elintarvikeparanteina”. Heinonen tietää asiasta paljon, sillä viimeiset 12 vuotta hän on toiminut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tieteellisenä asiantuntijana.

Suurin osa Heinosen asiantuntijan työstä on uusien elintarvikkeiden turvallisuuden arviointia. Heinosen mukaan joka ikinen lisäaine on tutkittu ja testattu, ja niistä suurin osa on aineita, joita syömme muutenkin.

Lisäaineissa epäilyksiä herättävät kemian kieli, jossa luonnolliselta ja tutulta kuulostava sana on korvattu kirjainten ja numeroiden muodostamalla vieraalla koodilla, ajatus, että jotain on ”lisätty” sekä käsitys, jonka mukaan jos jokin on valmistettu keinotekoisesti, sitä ei ole luonnossa.

”Moni ainehan voidaan tehdä koeputkessa, silti se on sama aine kuin luonnossa. Labrassa tekeminen ei tee aineesta sen vaarallisempaa”, Heinonen sanoo.

Esimerkiksi kastikkeen sakeuttamiseen käytetään yleisesti vehnäjauhoja. Mutta saman ajaisi vehnästä eristettu hiilihydraatti eli tärkkelys.

Asiantuntijoiden lausuntoja saatetaan epäillä viittaamalla tutkijoiden ja teollisuuden yhteiseen salaliittoon, jossa tutkijat julkaisevat ruokateollisuudelle suosiollisia tuloksia ja hyötyvät siitä rahallisesti.

”Salaliitto heitetään ilmaan, kun omat argumentit loppuvat. Eihän me tutkijat nyt hyvänen aika tutkimustyötä keskenämme tehdä, kyllä sillä täytyy olla yhteiskunnallinen tarkoitus”, Heinonen sanoo.

”Kuka näyttäisi toteen nämä hulppeat linnat ja jaguaarit autotallissa? Se on ihan höpöhöpöä.”

Sitruunahappokohu osoittaa, miten ruoasta on tullut tänä päivänä uskonto, sanoo Heinonen. On kyse sitten liikunnasta, pukeutumisesta tai hygieniasta, ihmiset uskovat professoreitakin enemmän netistä löytyvään vertaisasiantuntemukseen.

Heitä Heinonen kutsuu ”kokemusasiantuntijoiksi”. Esimerkiksi homeyliherkkyydestä kärsivät ihmiset neuvovat netissä, mitä ruoka-aineita ihmisten tulisi välttää. Sitruunahappokeskustelukin on lähtenyt liikkeelle muutamien ”kokemusasiantuntijoiden” kirjoituksista, joiden mukaan homeallergikot ja erityisherkät yksilöt voisivat saada sitruunahaposta iho- tai hengitystieoireita.

Kuinka huuhaata on väittää, että homeallergikko voisi saada sitruunahaposta oireita, koska siinä on jäämiä tuottajaorganismista eli homemolekyylejä?

”En sanoisi, että tämä on huuhaata. Tieteellistä näyttöä ei kuitenkaan ole sille, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille”, Heinonen sanoo.

Kokemusperusteluja käytetään usein myös lääke- ja rokotusvastaisissa keskusteluissa. Tilanne on sama kuin jos elämässään paljon sairastellut alkaisi pitää lääkärin vastaanottoa.

”Henkilö, joka vain googlettelee, voi saada faktatietoa, muttei välttämättä aina ymmärrä sitä. Sieltä täältä otetaan palasia ja kyhätään kokoon pelottava tarina.”

”Oikea asiantuntija on esimerkiksi elintarviketieteestä valmistunut maisteri. Hänellä on kaikki eväät tunnistaa, mikä on totuus ja mikä on suoranaista pelottelua”, Heinonen sanoo ja antaa kaksi esimerkkiä:

1. Netissä levisi tieto, että perunalastuissa on samaa ainetta, jota käytetään Amerikassa kuolemaantuomituille annetuissa tappavissa ruiskeissa.

Kyse on kaliumkloridista (E 508), jota voidaan käyttää suolan eli natriumkloridin sijaan, jotta verenpaine pysyisi matalampana.

”Siinä on vissi ero, annatko ainetta suoraan suoneen vai syötkö sitä. Määräkin on pikkuisen toinen”, Heinonen sanoo.

”Tämä on esimerkki josta näkyy, että ilman tarkempaa tietoa asiaa ei pysty panemaan perspektiiviin.”

2. Nitriitti (E 250) on aine, jota käytetään makkaroissa säilöntäaineena. Yliannostus nitriittiä lapsilla häiritsee hapen kuljetusta, joten tämän vuoksi leikki-ikäisille saisi antaa makkaraa enintään kahdesti viikossa. Moni välttelee niitä täysin nitriitin pelossa.

Kuitenkin esimerkiksi rucola-salaatissa ja punajuuressa on luonnostaan nitraattia, joka muuntuu elimistössämme nitriitiksi. Jos siis surauttaa ihanan terveelliseksi luulemaansa vihersmoothieen koko joukon erilaisia kasviksia, voi helposti saada liian paljon aineita, joita ei pitäisi, kuten juuri nitriittiä.

”Sillä ei ole mitään väliä, saako sitä nitriittiä salaatista vai makkarasta, se vaikutus on yhtä lailla haitallinen”, Heinonen sanoo.

Netistä tietoa hakevia hän suosittelee lukemaan kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nysténin Kemikaalikimara-blogia.

Mutta entä ne meemit? Niitä on niin helppo jakaa eteenpäin ajattelematta tarkemmin, mikä viesti rivien välissä oikeastaan onkaan. Yritetäänkö sitruunahappomeemissä sanoa, että tuotantoprosessi tekisi siitä vaarallista joillekin ihmisille? Siis väittää jotakin, mistä ei ole tieteellistä näyttöä.

Soitimme Kemikaalitutkasta vastaavalle Maria Nordinille ja kysyimme, mikä ajatus sitruunahappomeemin takana oli.

”Inhottaa, että kaikki syyttävät mua kauheasta pelottelusta, vaikka sivuston tarkoitus on jakaa tietoa”, Nordin sanoo.

Nordin on arkkitehti, joka on omien sanojensa mukaan opiskellut rakennusterveysasiantuntijaksi ja sisäilma-asiantuntijaksi. Hänestä sitruunahapon nimi on oikeasti harhaanjohtava.

”Ihmiset reagoivat siihen noin, koska ne on yllättyneitä ja suuttuvat siitä, että niitä on huijattu”, Nordin sanoo.

”Ei se mun meemi valetta ole. Se on ihan neutraali.”

Soittomme jälkeen sivustolle ilmaantui seuraava viesti sekä uusi meemi:

”Kemikaalitutkan aiheena ovat ympäristön epäpuhtaudet. Jos tuntuu, että esimerkiksi sitruunahapon valmistustavasta lukeminen pelottaa, on paras lopettaa sivuston seuraaminen ja siirtyä katselemaan vaikka sateenkaaria kakkaavia yksisarvisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Ruoka
 • Internet
 • Terveys
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 3. 3

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 4. 4

  Muistattehan hittivideon, jossa lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n haastattelun? Tietysti lapset saivat oman animaatiosarjan

 5. 5

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 6. 6

  Youtube-supertähti Casey Neistat esiintyy Suomessa keväällä – tällaisista tempuista hänet tunnetaan

 7. 7

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 8. 8

  Fleminginkadulle aukeaa lokakuussa viinibaari, joka erikoistuu luomu- ja alkuviineihin

 9. 9

  Nettihitiksi nousseen BBC-haastattelun asiantuntija-isä antoi uuden haastattelun – nyt sovitusti koko perheen kanssa

 10. 10

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 3. 3

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 5. 5

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 6. 6

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 7. 7

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 4. 4

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 3. 3

  Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

 4. 4

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 5. 5

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 6. 6

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 7. 7

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 8. 8

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 9. 9

  Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

 10. 10

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää