Valikko

Ruoasta saa sanoa netissä ihan mitä tahansa, ja tämä suomalaisprofessori on saanut siitä tarpeekseen

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista.

Viikko sitten Facebookissa lähti leviämään meemi, jossa kerrotaan, ettei sitruunahappoa valmisteta sitruunasta vaan homeesta ja melassista. ”Ei nimi lisäainetta paranna”, sitruunoita sisältävässä kuvassa lukee.

Postaus on jaettu satoja kertoja ja sen alle on kertynyt kymmeniä huolestuneita kommentteja.

”Oon luullu minäkin että sitruunasta. Hyi hitto.”

”Antaa väärän kuvan.”

”Todella harhaanjohtavaa. Taitaa tuokin jäädä jatkossa kaupan hyllylle 😡”

Meemi on peräisin Kemikaalitutka-nimisestä blogista, joka on suositun Safkatutka-sivuston johdannainen. Kemikaalitutkan Facebook-sivuilla luvataan ”ajankohtaista tietoa ympäristön ja ruoan epäpuhtauksista”.

Kummatkin sivustot ovat tuttuja Marina Heinoselle. Heinonen on elintarvikekemisti ja ravinnon turvallisuuden professori Helsingin yliopiston elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella.

”Näitä juttuja tulee muutama joka viikko, joskus on jopa tiiviimpää”, Heinonen sanoo.

”Joku blogi tai sivusto, joka kutsuu itseään totuuden torveksi, hämmentää ihmisiä milloin mistäkin. Silloin tuntuu, että jokainen media soittaa ja haluaa kommentin.”

Ja Heinonen antaa kommentteja, auliisti, koska hän haluaa vähentää ruokaa koskevaa pelonlietsontaa.

”Tämäkin sitruunahappokohu”, Heinonen puuskahtaa.

”Kyllä meillä tuotetaan bioteknisesti vaikka kuinka monenlaisia aineita. Se tarkoittaa, että erilaiset mikrobit ja homeet ovat tuottajaorganismeja, jotka saadaan erittämään esimerkiksi sitruunahappoa”, Heinonen sanoo.

Vaikka sitruunahappo on homeessa tuotettua, on Heinosen mukaan ”erittäin epätodennäköistä”, että lopullisessa aineessa olisi hometta.

Siitä, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille, kuten meemissä vihjataan, ei ole olemassa tieteellistä näyttöä.

”Tuotteen turvallisuus on tutkittu, meillä on tiukat säädökset ja raja-arvot, miten paljon saa olla mikrobeja missäkin aineessa.”

Heinosen mukaan kyse on pelon lietsonnasta. Ruoan turvallisuudesta liikkuu valtavasti väärää tietoa netissä. Ne leviävät, koska ihmisillä ei tunnu olevan harmainta aavistusta, mihin elintarviketiede on kehittynyt ja miten ruokaa ylipäätään tuotetaan.

Heinonen otti esiin yleisiä harhaluuloja tammikuussa Tieteiden päivillä pitämässään esitelmässä ”Rikka rokassa” – onko ruoka turvallista.

Tällaisia harhaluulot ovat:

Harhaluulo 1: Valmisruoka olisi automaattisesti vähemmän ravinteikasta kuin kotona tehty ruoka.

Harhaluulo 2: E-koodit eli lisäaineet olisivat automaattisesti vaarallisia.

Harhaluulo 3: Luontaisuus tarkoittaisi samaa kuin turvallisuus.

Näihin törmäämme jatkuvasti.

”Hyvänen aika, mehän syödään sitruunahappoa koko ajan! Se on hyvin tyypillinen aine, jota käytetään hidastamaan kasviksien ja hedelmien ruskettumista tai kun mehuissa halutaan alentaa pH:ta tai kun halutaan saada karkeista oikein kirpeitä”, Heinonen sanoo.

Sitruunahappoa on myös luonnostaan sitrushedelmissä ja -juomissa.

Sitruunahappo tunnetaan myös e-koodinimellä E 330. E-koodit ovat yleiseurooppalainen järjestelmä lisäaineille, jotka on sallittu käytettäväksi ”elintarvikeparanteina”. Heinonen tietää asiasta paljon, sillä viimeiset 12 vuotta hän on toiminut Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n tieteellisenä asiantuntijana.

Suurin osa Heinosen asiantuntijan työstä on uusien elintarvikkeiden turvallisuuden arviointia. Heinosen mukaan joka ikinen lisäaine on tutkittu ja testattu, ja niistä suurin osa on aineita, joita syömme muutenkin.

Lisäaineissa epäilyksiä herättävät kemian kieli, jossa luonnolliselta ja tutulta kuulostava sana on korvattu kirjainten ja numeroiden muodostamalla vieraalla koodilla, ajatus, että jotain on ”lisätty” sekä käsitys, jonka mukaan jos jokin on valmistettu keinotekoisesti, sitä ei ole luonnossa.

”Moni ainehan voidaan tehdä koeputkessa, silti se on sama aine kuin luonnossa. Labrassa tekeminen ei tee aineesta sen vaarallisempaa”, Heinonen sanoo.

Esimerkiksi kastikkeen sakeuttamiseen käytetään yleisesti vehnäjauhoja. Mutta saman ajaisi vehnästä eristettu hiilihydraatti eli tärkkelys.

Asiantuntijoiden lausuntoja saatetaan epäillä viittaamalla tutkijoiden ja teollisuuden yhteiseen salaliittoon, jossa tutkijat julkaisevat ruokateollisuudelle suosiollisia tuloksia ja hyötyvät siitä rahallisesti.

”Salaliitto heitetään ilmaan, kun omat argumentit loppuvat. Eihän me tutkijat nyt hyvänen aika tutkimustyötä keskenämme tehdä, kyllä sillä täytyy olla yhteiskunnallinen tarkoitus”, Heinonen sanoo.

”Kuka näyttäisi toteen nämä hulppeat linnat ja jaguaarit autotallissa? Se on ihan höpöhöpöä.”

Sitruunahappokohu osoittaa, miten ruoasta on tullut tänä päivänä uskonto, sanoo Heinonen. On kyse sitten liikunnasta, pukeutumisesta tai hygieniasta, ihmiset uskovat professoreitakin enemmän netistä löytyvään vertaisasiantuntemukseen.

Heitä Heinonen kutsuu ”kokemusasiantuntijoiksi”. Esimerkiksi homeyliherkkyydestä kärsivät ihmiset neuvovat netissä, mitä ruoka-aineita ihmisten tulisi välttää. Sitruunahappokeskustelukin on lähtenyt liikkeelle muutamien ”kokemusasiantuntijoiden” kirjoituksista, joiden mukaan homeallergikot ja erityisherkät yksilöt voisivat saada sitruunahaposta iho- tai hengitystieoireita.

Kuinka huuhaata on väittää, että homeallergikko voisi saada sitruunahaposta oireita, koska siinä on jäämiä tuottajaorganismista eli homemolekyylejä?

”En sanoisi, että tämä on huuhaata. Tieteellistä näyttöä ei kuitenkaan ole sille, että homeessa tuotettu sitruunahappo aiheuttaisi oireita homeyliherkille”, Heinonen sanoo.

Kokemusperusteluja käytetään usein myös lääke- ja rokotusvastaisissa keskusteluissa. Tilanne on sama kuin jos elämässään paljon sairastellut alkaisi pitää lääkärin vastaanottoa.

”Henkilö, joka vain googlettelee, voi saada faktatietoa, muttei välttämättä aina ymmärrä sitä. Sieltä täältä otetaan palasia ja kyhätään kokoon pelottava tarina.”

”Oikea asiantuntija on esimerkiksi elintarviketieteestä valmistunut maisteri. Hänellä on kaikki eväät tunnistaa, mikä on totuus ja mikä on suoranaista pelottelua”, Heinonen sanoo ja antaa kaksi esimerkkiä:

1. Netissä levisi tieto, että perunalastuissa on samaa ainetta, jota käytetään Amerikassa kuolemaantuomituille annetuissa tappavissa ruiskeissa.

Kyse on kaliumkloridista (E 508), jota voidaan käyttää suolan eli natriumkloridin sijaan, jotta verenpaine pysyisi matalampana.

”Siinä on vissi ero, annatko ainetta suoraan suoneen vai syötkö sitä. Määräkin on pikkuisen toinen”, Heinonen sanoo.

”Tämä on esimerkki josta näkyy, että ilman tarkempaa tietoa asiaa ei pysty panemaan perspektiiviin.”

2. Nitriitti (E 250) on aine, jota käytetään makkaroissa säilöntäaineena. Yliannostus nitriittiä lapsilla häiritsee hapen kuljetusta, joten tämän vuoksi leikki-ikäisille saisi antaa makkaraa enintään kahdesti viikossa. Moni välttelee niitä täysin nitriitin pelossa.

Kuitenkin esimerkiksi rucola-salaatissa ja punajuuressa on luonnostaan nitraattia, joka muuntuu elimistössämme nitriitiksi. Jos siis surauttaa ihanan terveelliseksi luulemaansa vihersmoothieen koko joukon erilaisia kasviksia, voi helposti saada liian paljon aineita, joita ei pitäisi, kuten juuri nitriittiä.

”Sillä ei ole mitään väliä, saako sitä nitriittiä salaatista vai makkarasta, se vaikutus on yhtä lailla haitallinen”, Heinonen sanoo.

Netistä tietoa hakevia hän suosittelee lukemaan kemiantekniikan diplomi-insinööri Anja Nysténin Kemikaalikimara-blogia.

Mutta entä ne meemit? Niitä on niin helppo jakaa eteenpäin ajattelematta tarkemmin, mikä viesti rivien välissä oikeastaan onkaan. Yritetäänkö sitruunahappomeemissä sanoa, että tuotantoprosessi tekisi siitä vaarallista joillekin ihmisille? Siis väittää jotakin, mistä ei ole tieteellistä näyttöä.

Soitimme Kemikaalitutkasta vastaavalle Maria Nordinille ja kysyimme, mikä ajatus sitruunahappomeemin takana oli.

”Inhottaa, että kaikki syyttävät mua kauheasta pelottelusta, vaikka sivuston tarkoitus on jakaa tietoa”, Nordin sanoo.

Nordin on arkkitehti, joka on omien sanojensa mukaan opiskellut rakennusterveysasiantuntijaksi ja sisäilma-asiantuntijaksi. Hänestä sitruunahapon nimi on oikeasti harhaanjohtava.

”Ihmiset reagoivat siihen noin, koska ne on yllättyneitä ja suuttuvat siitä, että niitä on huijattu”, Nordin sanoo.

”Ei se mun meemi valetta ole. Se on ihan neutraali.”

Soittomme jälkeen sivustolle ilmaantui seuraava viesti sekä uusi meemi:

”Kemikaalitutkan aiheena ovat ympäristön epäpuhtaudet. Jos tuntuu, että esimerkiksi sitruunahapon valmistustavasta lukeminen pelottaa, on paras lopettaa sivuston seuraaminen ja siirtyä katselemaan vaikka sateenkaaria kakkaavia yksisarvisia.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Tiede
 • Ruoka
 • Internet
 • Terveys
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 4. 4

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 7. 7

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 8. 8

  Pikatestissä oman panimon tuotteita tarjoileva Ohrana, jonka oluet on tehty juotavuus edellä: ”Mukavia nautiskelujuomia”

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 6. 6

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 2. 2

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus

 5. 5

  Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

 6. 6

  Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

 7. 7

  Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

 8. 8

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 9. 9

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 10. 10

  Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 4. 4

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 5. 5

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 6. 6

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 7. 7

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 8. 8

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 9. 9

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
 3. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun eläintä on piesty ennen teurastusta
 4. Ryan Gosling aloitti Justin Timberlaken rinnalla Disney-lapsinäyttelijänä – Näin hänestä tuli Hollywoodin seksisymboli, meemien aihe ja uusi Blade Runner
 5. Kartta näyttää, mille alueille maahanmuutto keskittyy Suomessa – professorin mielestä hajasijoittaminen on ”periaatteessa kiva”, mutta ongelmallinen ajatus
 6. Miksi kakkutaikina maistuu paremmalta kuin valmis kakku?
 7. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
 8. Tunti sitten
 9. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
 10. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
 11. 2 tuntia sitten
 12. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
 13. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
 14. Näytä lisää