Valikko

Tacotesti: Raati kokeili seitsemän Helsingin tacopaikkaa, tällaisia ne olivat

Elämme keskellä tacobuumia! Helsingissä on meksikolaisia ravintoloita vaikka kuinka. Raati testasi seitsemän ja rankkasi niiden tacot remmuusjärjestykseen.

Elämme keskellä tacobuumia! Helsingissä on meksikolaisia ravintoloita vaikka kuinka. Raati testasi seitsemän ja rankkasi niiden tacot remmuusjärjestykseen.

Sanoiko joku taco? Mistä Helsingistä saa hyviä sellaisia?

Kokeilimme tacoja seitsemässä paikassa, jotka kaikki ovat avanneet 2010-luvulla.

Mukaan valittiin kattava valikoima ravintoloita, mutta toki testattavia paikkoja olisi tarjolla enemmänkin. Saman omistajan pyörittämistä Cholosta, Lucha Locosta ja Patronasta testiin otettiin Cholo, joka on näistä selkeimmin klassinen tacopaikka eli taqueria.

Testiravintolat keskittyvät autenttiseen meksikolaiseen ruokaan ja tacoihin. Texmexravintolat ja eri ruokakulttuureja yhdistelevät fuusiopaikat jäivät pois. 1990-luvun laman aikoihin Suomen valloittanut texmexruoka on yhdysvaltalais-meksikolainen ruokafuusio ja poikkeaa aidosta meksikolaisesta muun muassa raaka-aineissa.

Texmexravintoloissa tortillat on tehty vehnäjauhoista, kun taas autenttisissa meksikolaisissa ne ovat pelkistä maissijauhoista. Texmexiin kuuluva erikoisuus on myös cheddarjuustokastike.

Oikeaoppisen tacon perus­elementit ovat maissista tehty tortilla ja sen sisään tulevat täytteet, joista tärkeimmät ovat liha ja salsakastike.

Testissä keskityttiin neljään osa-alueeseen: tortillaan, lihaan, salsakastikkeisiin ja niiden muodostamaan kokonaisuuteen. Kolmihenkisen raadin jokainen jäsen antoi kaikista neljästä osa-alueesta pisteitä yhdestä kymmeneen. Näin ollen kunkin tacon enimmäispistemääräksi tuli 120 pistettä.

Vertailukelpoisuuden vuoksi kaikissa paikoissa syötiin possutäytteinen taco, paitsi Suburritos-ravintolassa, jossa tällaista vaihtoehtoa ei ollut saatavilla.

Raati teki testin viime vuoden lopulla yhden päivän aikana, ja kaikki testatut tacot kuuluvat edelleen ravintoloiden valikoimaan.

Ja ketkä kuuluivat raatiin? Nytin ravintolakriitikon Valtteri Väkevän lisäksi mukana oli Adriana López, turkulaisen ravintola Taco-Nito -ravintolan toinen omistaja ja ruokavastaava. Etelä-Meksikon Oaxacasta kotoisin oleva López on asunut Suomessa vuodesta 2010.

Kolmas jäsen Timo Santala on yksi Ravintolapäivän perustajista ja Helsingin kaupungin entinen ruokakulttuuristrategi. Santala on perehtynyt tacokulttuuriin myös Meksikossa.

 

1. Cochinita pibil -taco, ravintola El Rey

Paljonko? 16,50 e / 4 tacoa

Pisteet? 101/120

Voittajaksi selviytyi täpärällä yhden pisteen erolla Laivurinkadun El Rey -ravintolan taco. Se saa kiitosta muun muassa yksinkertaisesta kokonaisuudesta: täytteenä on vain pitkään haudutettua porsaanlihaa, jonka päällä on tuoretta punasipulia. Tortillan sisään ei ole tungettu mitään ylimääräistä.

Raati arvostaa myös kolmea viereen tuotua erilaista salsakastiketta, joissa on hapokkuutta ja riittävästi potkua. Tacot tarjoillaan oikeaoppisesti limeviipaleen kanssa, josta asiakas voi itse puristaa limemehua.

Liha on mehukasta ja hyvää, mutta sitä on ripaus liikaa, mikä hankaloittaa sormin syömistä. Kaukana ollaan silti useiden muiden paikkojen ylipursuavista mättöversioista.

El Reyn tortillat ovat kierroksen tuoreimmasta päästä ja hieman pienempiä kuin muissa paikoissa. Sen ansiosta paikan taco on muutaman suupalan kokoinen herkkupala, aivan kuten Meksikossa.

El Rey (Vuorimiehenkatu 12) ti–la klo 17–23. elrey.fi

 

2. Possutaco, ravintola Ahorita

Paljonko? 10,50 e / 3 tacoa

Pisteet? 100/120

Ahoritan tacot ovat kaukana puhdaslinjaisesta meksikolaisesta. Lihan lisäksi valittavana on kolme täytevaihtoehtoa: punajuurta ja kvinoaa, lehtikaalia ja kurpitsaa tai valkopapuja ja kanelia. Niihin ei Meksikossa törmäisi.

Kokeilemme kaikkia kolmea porsaanlihan kanssa ja yllätymme. Makuyhdistelmät ovat erittäin toimivia, eikä täytteitä ole liikaa. Tacon syöminen sormin onnistuu hyvin. Liha on koostumukseltaan kuivempaa kuin kierroksen paikoissa keskimäärin, mutta se toimii silti osana kokonaisuutta.

Tacon päälle tulee vielä ripaus guacamolea ja hillottua punasipulia. Salsakastikkeita saa neljää eri tulisuusvaihtoehtoa. Ne ovat mukavan raikkaita, mutta tulisimmat ovat raadin makuun lähinnä keskitulisia.

Ahoritan tortilla on koko kierroksen tuorein. Selitys löytyy keittiöstä. Kluuvin toimipisteessä on nimittäin tortillakone, jolla tehdään päivittäin tuoreita tortilloja.

Tacojen makumaailmaa on muokattu suomalaiseen makuun ja lopputuote edustaa enemmän fuusiokeittiötä kuin autenttista meksikolaista.

Se ei silti haittaa, kun kokonaisuus on näin maistuva.

Ahorita Kluuvi (Aleksanterinkatu 9) ma–pe klo 11–21, la 11–18, su 12–17. Ahorita Jumbo (Vantaanportinkatu 3) ma–pe 11–21, su 11–18. ahorita.fi

 

3. Carnitas, ravintola Pueblo

Paljonko? 12,30 e / 3 tacoa

Pisteet? 92/120

Vuonna 2011 avautunut Pueblo on Helsingin meksikolaisten ravintoloiden joukossa jo vanha tekijä.

Tacot täällä osataan. Syötävyys on kierroksen parhaita, sillä ­täytteiden määrä on optimaalinen tortillan kokoon nähden. Kokonaisuuden pystyy nostamaan lautaselta kahden sormen rapuotteella.

Ylimääräisiä, asiaan kuulumattomia lisukkeitakaan ei tästä tacosta löydy. Pitkään haudutetun porsaanniskan lisäksi täytteenä on vain sipulia ja korianteria.

Lautaselle kasattu riisilisuke aiheuttaa kummastusta, kuten monessa muussakin paikassa. Pelkät tacot riittäisivät mainiosti.

Viereen tuodaan kahta erilaista salsakastiketta. Punaisessa on makea, ketsuppimainen sivumaku. Vihreä on autenttisempi.

Pueblo Bar y Taqueria (Eerikinkatu 27), keittiö auki ma–la klo 17–21.30. pueblobar.fi

4. Carnitas, ravintola Cholo

Paljonko? 9,80 e / 3 tacoa

Pisteet? 85/120

Cholon versio carnitas-tyylisestä tacosta on täytteiltään runsaampi kuin esimerkiksi Pueblossa. Tortillan sisään on pantu porsaanlihan lisäksi muun muassa punasipulia, tomaattia, korianteria ja ripaus guacamolea.

Täytettä on vähän liikaa tortillan kokoon nähden, mikä vaikeuttaa syömistä. Tavara ei meinaa pysyä tacon sisällä.

Liha on mehukasta, mutta mautonta. Se kaipaa rohkeampaa maustamista. Yksi raatilaisista tarttuu jopa pöydällä olevaan suolasirottimeen, mihin ei ole tarvetta muissa kierroksen paikoissa. Salsakastike voisi maistua rohkeammin. Muuten makumaailma on raikas ja tortilla tuoretta tavaraa.

Pienistä puutteista huolimatta kyse on perushyvästä tacosta.

Cholo (Lönnrotinkatu 9) ma–pe klo 11–20, la 12–21. cholo.fi

5. Carnitas, ravintola Eatos

Paljonko? 14,90 e / 3 tacoa

Pisteet? 65/120

Eatos-ravintolan tacoon on tungettu jostain syystä vihreää salaattia, joka saa täystyrmäyksen raadilta. Lisäksi tortillan sisällä on muun muassa porsaanlihaa, punasipulia, tomaattia ja korianteria.

Täytteitä on kaiken kaikkiaan liikaa ja lihaakin todella paljon. Syöminen on jälleen kerran hankalaa ja makumaailma sekava.

Lautaselle tungettua riisi-herne-maissilisuketta ihmetellään myös.

Moitittavaa on myös tarjoilussa: annoksen kylkeen ei tuoda salsakastikkeita eikä edes limeviipaletta. Tacolle olennaiset maut, eli raikkaus, happamuus ja tulisuus jäävät sen myötä ­uupumaan.

Kiitoksen aiheitakin kuitenkin löytyy.

Tortilla on tuore ja liha koko kierroksen mehukkainta ja maistuvinta. Tällaisella possulla moni kierroksen muista paikoista olisi nostanut pisteitään tuntuvasti.

Eatos (Töölönlahdenkatu 3) ma–to klo 11–22, pe 11–23, la 16–23. eatos.fi

6. Sweet carnitas, Chalupa

Paljonko? 9,20 e / 3 tacoa

Pisteet? 40/120

Chalupan konsepti poikkeaa muista paikoista, sillä täällä asiakas valitsee itse kaikki täytteet tacoonsa.

Tarjolla on erilaisia papuja, salaatteja, salsoja, juustoa, korianteria, chimichurria, chiliä, kolmea eri kastiketta… Myyjä kasaa tacon asiakkaan silmien edessä, ja joka osastolla pitää valita useista vaihtoehdoista.

Runsaudenpula on periaatteessa hyvä juttu: asiakas saa valita ja tilata juuri sellaisen tacon kuin haluaa.

Ikävä kyllä taco on jo puolessa välissä tiskiä aivan liian täynnä. Ääriään myöten tursuavan maissiletun syöminen käsin on mahdotonta ja makumaailmasta muodostuu ristiriitainen sillisalaatti.

Jos Chalupassa haluaa saada syömäkelpoisen tacon, pitää tuntea paikan konsepti ja tietää, mitkä ainesosat sopivat yhteen. Ja pitää kieltäytyä usean kipon kohdalla.

Raadissa huomataan, että paikan tortilla on tehty vehnästä, ei maissista. Liha on myös kuivaa.

Chalupa Punavuori (Pursimiehenkatu 8) ma–su klo 11–20. Chalupa Kallio (Porthaninkatu 3) ma–su klo 11–23. chalupa.fi

7. Nautataco, ravintola Suburritos

Paljonko? 9,50 e / 3 tacoa

Mitä? 21/120 p

Forumin Kukontorin paikka mainostaa olevansa meksikolainen ravintola, mutta raadin testaaman tacon tyyli on pikemminkin texmexhenkinen.

Muista kierroksen paikoista poiketen täältä ei saa lainkaan porsaanlihatacoja, joten tilaamme naudanlihaversion.

Se sisältää yllättäen jauhelihaa, joka on Meksikossa hyvin harvinainen tacojen täyte. Se tekee kokonaisuudesta kotiruokamaisen ja vie ajatukset texmexiin.

Samaan suuntaan viittaa myös tacon pohjalla oleva juustoraaste. Autenttiseen meksikolaiseen tacoon ei kuulu myöskään vihreä salaatti. Salsakin maistuu purkkitavaralta. Tortilla on kuiva, ja siinä tuntuu olevan muutakin kuin maissia.

Kaiken kaikkiaan Suburritosin taco tuntuu joutuneen väärään sarjaan.

Suburritos (Yrjönkatu 29) ma–to 11–21, pe–la 11–22, su 12–19. suburritos.fi

Taco, Meksikon sushi

Helsinkiin on avautunut neljän viime vuoden aikana yli kymmenen meksikolaista ravintolaa, ketjujen kaikki toimipisteet mukaan lukien. Niistä suurin osa tarjoaa kuitenkin samaa ruokaa: tacoja.

”Tacosta on tullut Meksikon sushi. Luullaan, että siellä syödään vain niitä. Meksikossa on kuitenkin valtavan rikas ruokakulttuuri, josta meillä näkyy vain pieni osa”, sanoo Timo Santala, yksi Ravintolapäivän perustajista.

Tämä on vähän sama kuin suomalaista ruokaa edustaisi maailmalla vain karjalanpiirakka. Mutta miksi juuri taco on niin suosittu? Syy on osin ainakin helppous, Santala arvelee.
”Nopea tehdä, helppo syödä ja erilaisia täytevaihtoehtoja on lukemattomia. Ja onhan se myös maukasta tämän kaiken lisäksi.”

Kenties heikko taloustilannekin vaikuttaa asiaan. Jo kympillä saa autenttista meksikolaista ruokaa.
Tacoistakin on tosin Suomessa edustettuna vain murto-osa. Vuonna 2015 englanniksi ilmestynyt, alun perin meksikolainen Tacopedia-kirja jakaa tacot valmistustapojen perusteella 16:een eri kategoriaan ja niiden eri variaatioihin.

Suurinta osaa näistä ei Suomesta saa. Variaatioiden vähäisyyttä ihmettelee myös ruokatoimittaja Mikko Takala, jonka katuruokakeittokirja Street Food julkaistiin viime vuonna.

”Meillä pelataan varman päälle. Sisäelimet puuttuvat esimerkiksi kokonaan. Meksikossahan saa kielitacoja hirveän usein. Se on maukasta ja rasvaista lihaa, mutta on toki eri asia suostuisivatko suomalaiset syömään sitä”, Takala sanoo.

Myös hyönteistacojen tuloa joudutaan todennäköisesti vielä odottamaan. Ehkä autenttisuuden tavoittelua kannattaa harjoitella ensin perusraaka-aineilla.

Tacoille on täällä käynyt kuten muualta tulleille ruokalajeille Suomessa usein käy: annoskokoa ja täytteiden määrää kasvatetaan maun ja laadun kustannuksella. Saman kohtalon ovat kokeneet tätä ennen ainakin pizza, pasta ja hampurilaiset.

Kuitenkin pienet, mutta laadukkaat tacot toimivat parhaiten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 7. 7

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 8. 8

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  Kuorma-auton perävaunu seisoi tunteja keskellä vilkasta risteystä Helsingin Pikku-Huopalahdessa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää