Valikko

Tacotesti: Raati kokeili seitsemän Helsingin tacopaikkaa, tällaisia ne olivat

Elämme keskellä tacobuumia! Helsingissä on meksikolaisia ravintoloita vaikka kuinka. Raati testasi seitsemän ja rankkasi niiden tacot remmuusjärjestykseen.

Elämme keskellä tacobuumia! Helsingissä on meksikolaisia ravintoloita vaikka kuinka. Raati testasi seitsemän ja rankkasi niiden tacot remmuusjärjestykseen.

Sanoiko joku taco? Mistä Helsingistä saa hyviä sellaisia?

Kokeilimme tacoja seitsemässä paikassa, jotka kaikki ovat avanneet 2010-luvulla.

Mukaan valittiin kattava valikoima ravintoloita, mutta toki testattavia paikkoja olisi tarjolla enemmänkin. Saman omistajan pyörittämistä Cholosta, Lucha Locosta ja Patronasta testiin otettiin Cholo, joka on näistä selkeimmin klassinen tacopaikka eli taqueria.

Testiravintolat keskittyvät autenttiseen meksikolaiseen ruokaan ja tacoihin. Texmexravintolat ja eri ruokakulttuureja yhdistelevät fuusiopaikat jäivät pois. 1990-luvun laman aikoihin Suomen valloittanut texmexruoka on yhdysvaltalais-meksikolainen ruokafuusio ja poikkeaa aidosta meksikolaisesta muun muassa raaka-aineissa.

Texmexravintoloissa tortillat on tehty vehnäjauhoista, kun taas autenttisissa meksikolaisissa ne ovat pelkistä maissijauhoista. Texmexiin kuuluva erikoisuus on myös cheddarjuustokastike.

Oikeaoppisen tacon perus­elementit ovat maissista tehty tortilla ja sen sisään tulevat täytteet, joista tärkeimmät ovat liha ja salsakastike.

Testissä keskityttiin neljään osa-alueeseen: tortillaan, lihaan, salsakastikkeisiin ja niiden muodostamaan kokonaisuuteen. Kolmihenkisen raadin jokainen jäsen antoi kaikista neljästä osa-alueesta pisteitä yhdestä kymmeneen. Näin ollen kunkin tacon enimmäispistemääräksi tuli 120 pistettä.

Vertailukelpoisuuden vuoksi kaikissa paikoissa syötiin possutäytteinen taco, paitsi Suburritos-ravintolassa, jossa tällaista vaihtoehtoa ei ollut saatavilla.

Raati teki testin viime vuoden lopulla yhden päivän aikana, ja kaikki testatut tacot kuuluvat edelleen ravintoloiden valikoimaan.

Ja ketkä kuuluivat raatiin? Nytin ravintolakriitikon Valtteri Väkevän lisäksi mukana oli Adriana López, turkulaisen ravintola Taco-Nito -ravintolan toinen omistaja ja ruokavastaava. Etelä-Meksikon Oaxacasta kotoisin oleva López on asunut Suomessa vuodesta 2010.

Kolmas jäsen Timo Santala on yksi Ravintolapäivän perustajista ja Helsingin kaupungin entinen ruokakulttuuristrategi. Santala on perehtynyt tacokulttuuriin myös Meksikossa.

 

1. Cochinita pibil -taco, ravintola El Rey

Paljonko? 16,50 e / 4 tacoa

Pisteet? 101/120

Voittajaksi selviytyi täpärällä yhden pisteen erolla Laivurinkadun El Rey -ravintolan taco. Se saa kiitosta muun muassa yksinkertaisesta kokonaisuudesta: täytteenä on vain pitkään haudutettua porsaanlihaa, jonka päällä on tuoretta punasipulia. Tortillan sisään ei ole tungettu mitään ylimääräistä.

Raati arvostaa myös kolmea viereen tuotua erilaista salsakastiketta, joissa on hapokkuutta ja riittävästi potkua. Tacot tarjoillaan oikeaoppisesti limeviipaleen kanssa, josta asiakas voi itse puristaa limemehua.

Liha on mehukasta ja hyvää, mutta sitä on ripaus liikaa, mikä hankaloittaa sormin syömistä. Kaukana ollaan silti useiden muiden paikkojen ylipursuavista mättöversioista.

El Reyn tortillat ovat kierroksen tuoreimmasta päästä ja hieman pienempiä kuin muissa paikoissa. Sen ansiosta paikan taco on muutaman suupalan kokoinen herkkupala, aivan kuten Meksikossa.

El Rey (Vuorimiehenkatu 12) ti–la klo 17–23. elrey.fi

 

2. Possutaco, ravintola Ahorita

Paljonko? 10,50 e / 3 tacoa

Pisteet? 100/120

Ahoritan tacot ovat kaukana puhdaslinjaisesta meksikolaisesta. Lihan lisäksi valittavana on kolme täytevaihtoehtoa: punajuurta ja kvinoaa, lehtikaalia ja kurpitsaa tai valkopapuja ja kanelia. Niihin ei Meksikossa törmäisi.

Kokeilemme kaikkia kolmea porsaanlihan kanssa ja yllätymme. Makuyhdistelmät ovat erittäin toimivia, eikä täytteitä ole liikaa. Tacon syöminen sormin onnistuu hyvin. Liha on koostumukseltaan kuivempaa kuin kierroksen paikoissa keskimäärin, mutta se toimii silti osana kokonaisuutta.

Tacon päälle tulee vielä ripaus guacamolea ja hillottua punasipulia. Salsakastikkeita saa neljää eri tulisuusvaihtoehtoa. Ne ovat mukavan raikkaita, mutta tulisimmat ovat raadin makuun lähinnä keskitulisia.

Ahoritan tortilla on koko kierroksen tuorein. Selitys löytyy keittiöstä. Kluuvin toimipisteessä on nimittäin tortillakone, jolla tehdään päivittäin tuoreita tortilloja.

Tacojen makumaailmaa on muokattu suomalaiseen makuun ja lopputuote edustaa enemmän fuusiokeittiötä kuin autenttista meksikolaista.

Se ei silti haittaa, kun kokonaisuus on näin maistuva.

Ahorita Kluuvi (Aleksanterinkatu 9) ma–pe klo 11–21, la 11–18, su 12–17. Ahorita Jumbo (Vantaanportinkatu 3) ma–pe 11–21, su 11–18. ahorita.fi

 

3. Carnitas, ravintola Pueblo

Paljonko? 12,30 e / 3 tacoa

Pisteet? 92/120

Vuonna 2011 avautunut Pueblo on Helsingin meksikolaisten ravintoloiden joukossa jo vanha tekijä.

Tacot täällä osataan. Syötävyys on kierroksen parhaita, sillä ­täytteiden määrä on optimaalinen tortillan kokoon nähden. Kokonaisuuden pystyy nostamaan lautaselta kahden sormen rapuotteella.

Ylimääräisiä, asiaan kuulumattomia lisukkeitakaan ei tästä tacosta löydy. Pitkään haudutetun porsaanniskan lisäksi täytteenä on vain sipulia ja korianteria.

Lautaselle kasattu riisilisuke aiheuttaa kummastusta, kuten monessa muussakin paikassa. Pelkät tacot riittäisivät mainiosti.

Viereen tuodaan kahta erilaista salsakastiketta. Punaisessa on makea, ketsuppimainen sivumaku. Vihreä on autenttisempi.

Pueblo Bar y Taqueria (Eerikinkatu 27), keittiö auki ma–la klo 17–21.30. pueblobar.fi

4. Carnitas, ravintola Cholo

Paljonko? 9,80 e / 3 tacoa

Pisteet? 85/120

Cholon versio carnitas-tyylisestä tacosta on täytteiltään runsaampi kuin esimerkiksi Pueblossa. Tortillan sisään on pantu porsaanlihan lisäksi muun muassa punasipulia, tomaattia, korianteria ja ripaus guacamolea.

Täytettä on vähän liikaa tortillan kokoon nähden, mikä vaikeuttaa syömistä. Tavara ei meinaa pysyä tacon sisällä.

Liha on mehukasta, mutta mautonta. Se kaipaa rohkeampaa maustamista. Yksi raatilaisista tarttuu jopa pöydällä olevaan suolasirottimeen, mihin ei ole tarvetta muissa kierroksen paikoissa. Salsakastike voisi maistua rohkeammin. Muuten makumaailma on raikas ja tortilla tuoretta tavaraa.

Pienistä puutteista huolimatta kyse on perushyvästä tacosta.

Cholo (Lönnrotinkatu 9) ma–pe klo 11–20, la 12–21. cholo.fi

5. Carnitas, ravintola Eatos

Paljonko? 14,90 e / 3 tacoa

Pisteet? 65/120

Eatos-ravintolan tacoon on tungettu jostain syystä vihreää salaattia, joka saa täystyrmäyksen raadilta. Lisäksi tortillan sisällä on muun muassa porsaanlihaa, punasipulia, tomaattia ja korianteria.

Täytteitä on kaiken kaikkiaan liikaa ja lihaakin todella paljon. Syöminen on jälleen kerran hankalaa ja makumaailma sekava.

Lautaselle tungettua riisi-herne-maissilisuketta ihmetellään myös.

Moitittavaa on myös tarjoilussa: annoksen kylkeen ei tuoda salsakastikkeita eikä edes limeviipaletta. Tacolle olennaiset maut, eli raikkaus, happamuus ja tulisuus jäävät sen myötä ­uupumaan.

Kiitoksen aiheitakin kuitenkin löytyy.

Tortilla on tuore ja liha koko kierroksen mehukkainta ja maistuvinta. Tällaisella possulla moni kierroksen muista paikoista olisi nostanut pisteitään tuntuvasti.

Eatos (Töölönlahdenkatu 3) ma–to klo 11–22, pe 11–23, la 16–23. eatos.fi

6. Sweet carnitas, Chalupa

Paljonko? 9,20 e / 3 tacoa

Pisteet? 40/120

Chalupan konsepti poikkeaa muista paikoista, sillä täällä asiakas valitsee itse kaikki täytteet tacoonsa.

Tarjolla on erilaisia papuja, salaatteja, salsoja, juustoa, korianteria, chimichurria, chiliä, kolmea eri kastiketta… Myyjä kasaa tacon asiakkaan silmien edessä, ja joka osastolla pitää valita useista vaihtoehdoista.

Runsaudenpula on periaatteessa hyvä juttu: asiakas saa valita ja tilata juuri sellaisen tacon kuin haluaa.

Ikävä kyllä taco on jo puolessa välissä tiskiä aivan liian täynnä. Ääriään myöten tursuavan maissiletun syöminen käsin on mahdotonta ja makumaailmasta muodostuu ristiriitainen sillisalaatti.

Jos Chalupassa haluaa saada syömäkelpoisen tacon, pitää tuntea paikan konsepti ja tietää, mitkä ainesosat sopivat yhteen. Ja pitää kieltäytyä usean kipon kohdalla.

Raadissa huomataan, että paikan tortilla on tehty vehnästä, ei maissista. Liha on myös kuivaa.

Chalupa Punavuori (Pursimiehenkatu 8) ma–su klo 11–20. Chalupa Kallio (Porthaninkatu 3) ma–su klo 11–23. chalupa.fi

7. Nautataco, ravintola Suburritos

Paljonko? 9,50 e / 3 tacoa

Mitä? 21/120 p

Forumin Kukontorin paikka mainostaa olevansa meksikolainen ravintola, mutta raadin testaaman tacon tyyli on pikemminkin texmexhenkinen.

Muista kierroksen paikoista poiketen täältä ei saa lainkaan porsaanlihatacoja, joten tilaamme naudanlihaversion.

Se sisältää yllättäen jauhelihaa, joka on Meksikossa hyvin harvinainen tacojen täyte. Se tekee kokonaisuudesta kotiruokamaisen ja vie ajatukset texmexiin.

Samaan suuntaan viittaa myös tacon pohjalla oleva juustoraaste. Autenttiseen meksikolaiseen tacoon ei kuulu myöskään vihreä salaatti. Salsakin maistuu purkkitavaralta. Tortilla on kuiva, ja siinä tuntuu olevan muutakin kuin maissia.

Kaiken kaikkiaan Suburritosin taco tuntuu joutuneen väärään sarjaan.

Suburritos (Yrjönkatu 29) ma–to 11–21, pe–la 11–22, su 12–19. suburritos.fi

Taco, Meksikon sushi

Helsinkiin on avautunut neljän viime vuoden aikana yli kymmenen meksikolaista ravintolaa, ketjujen kaikki toimipisteet mukaan lukien. Niistä suurin osa tarjoaa kuitenkin samaa ruokaa: tacoja.

”Tacosta on tullut Meksikon sushi. Luullaan, että siellä syödään vain niitä. Meksikossa on kuitenkin valtavan rikas ruokakulttuuri, josta meillä näkyy vain pieni osa”, sanoo Timo Santala, yksi Ravintolapäivän perustajista.

Tämä on vähän sama kuin suomalaista ruokaa edustaisi maailmalla vain karjalanpiirakka. Mutta miksi juuri taco on niin suosittu? Syy on osin ainakin helppous, Santala arvelee.
”Nopea tehdä, helppo syödä ja erilaisia täytevaihtoehtoja on lukemattomia. Ja onhan se myös maukasta tämän kaiken lisäksi.”

Kenties heikko taloustilannekin vaikuttaa asiaan. Jo kympillä saa autenttista meksikolaista ruokaa.
Tacoistakin on tosin Suomessa edustettuna vain murto-osa. Vuonna 2015 englanniksi ilmestynyt, alun perin meksikolainen Tacopedia-kirja jakaa tacot valmistustapojen perusteella 16:een eri kategoriaan ja niiden eri variaatioihin.

Suurinta osaa näistä ei Suomesta saa. Variaatioiden vähäisyyttä ihmettelee myös ruokatoimittaja Mikko Takala, jonka katuruokakeittokirja Street Food julkaistiin viime vuonna.

”Meillä pelataan varman päälle. Sisäelimet puuttuvat esimerkiksi kokonaan. Meksikossahan saa kielitacoja hirveän usein. Se on maukasta ja rasvaista lihaa, mutta on toki eri asia suostuisivatko suomalaiset syömään sitä”, Takala sanoo.

Myös hyönteistacojen tuloa joudutaan todennäköisesti vielä odottamaan. Ehkä autenttisuuden tavoittelua kannattaa harjoitella ensin perusraaka-aineilla.

Tacoille on täällä käynyt kuten muualta tulleille ruokalajeille Suomessa usein käy: annoskokoa ja täytteiden määrää kasvatetaan maun ja laadun kustannuksella. Saman kohtalon ovat kokeneet tätä ennen ainakin pizza, pasta ja hampurilaiset.

Kuitenkin pienet, mutta laadukkaat tacot toimivat parhaiten.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Helsinki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 4. 4

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 5. 5

  Meryl Streep vaati puheessa kunnioitusta ihmisille ja haukkui Donald Trumpin – Trump haukkui Twitterissä Streepin takaisin

 6. 6

  Päivän trendi: Metsuriseksuaali on seksikäs ulkoilmamies

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 9. 9

  Nämä 17 kirjaa muuttavat mielipiteesi ja auttavat ymmärtämään ihan eri tavalla ajattelevia

 10. 10

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 3. 3

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 6. 6

  Opas miehen hankintaan

 7. 7

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 8. 8

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 9. 9

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 10. 10

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää