Valikko

Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

Sarkasmia tutkiva Henri Olkoniemi on huomannut tutkimuksissaan, että terveet aikuiset ihmisetkään eivät ymmärrä sarkasmia.

Mikko kertoi Jarnolle ostaneensa hyvää kahvia. Kahvi oli tehty pavuista, jotka oli kerätty sivettikissan ulosteesta. Jarno: ”Kuulostaa tosi herkulliselta.”Mikko: ”Ethän sinä ole edes maistanut.”

Lääkäri oli unohtanut pinsetit leikkauksessa Miian vatsaan. Miia: ”Olet kyllä ammattitaitoinen lääkäri.”Lääkäri: ”Rauhoittukaa, teemme poisto-operaation jo tänään.”

Ellin koira näykki Minnan jalkoja koko vierailun ajan. Minna: ”Teidän Jeppe on sitten kiva koira.”Elli: ”Anteeksi, minä vien Jepen toiseen huoneeseen.”

Nämä kursivoidut lauseet ovat sarkasmia.

Tunnistitko?

Jos et, älä huoli. Yhdysvaltojen salainen palvelukin etsi vuonna 2014 ihan avoimesti ohjelmaa, joka pystyisi erottamaan somekirjoittelusta, mikä on sarkasmia ja mikä ei.

Netissä sarkasmin väärinymmärtäminen on juuri nyt surullisen yleistä. Joko sarkasmia ei osata tai edes haluta ymmärtää, tilanteesta riippuen.

Tieteessä vallitsi 2000-luvulle saakka käsitys, että jollei kyseessä ole lapsi tai henkilö, jolla on esimerkiksi autismikirjon häiriöitä, ymmärtää kyllä sarkasmia.

Se ei pidä paikkaansa, sanoo Turun yliopistoon sarkasmin ymmärtämisestä väitöskirjaa tekevä Henri Olkoniemi, 30.

Olkoniemi on luetuttanut sarkastisia esimerkkilauseita sadoille henkilöille netissä ja kasvotusten. Suurin osa heistä on ollut tavallisia ihmisiä.

”Joukossa on ollut aina henkilöitä, joilla on hankaluuksia sarkasmin ymmärtämisessä”, Olkoniemi sanoo.

”Kaikilla se voi mennä ohi, ei tarvitse olla mikään erityistapaus.”

Olkoniemi selittää alussa annettuja esimerkkilauseita näin:

”Voi tietysti olla, että sivettikissan ulosteesta tehtyä kahvia maistaneet tietävät, että se olisi oikeasti hyvää. Mutta se, että jokin on tehty eläimen ulosteesta, ei lähtökohtaisesti kuulosta herkulliselta. Lisävihjeen Jarnon sarkastisuudesta antaa Mikon kommentti, joka voidaan lukea pahastuneeksi: ethän sinä ole vielä edes maistanut.”

”Jos lääkäri unohtaa instrumentteja ihmisen sisälle, se ei ainakaan potilaasta itsestään vaikuta kovin ammattitaitoiselta. Kun lääkäri vielä rauhoittelee Miiaa, se kertoo, että lääkäri on tulkinnut Miian lauseen sarkastisesti, sillä jos potilas kehuisi lääkäriä ammattitaitoiseksi, se olisi positiivisesti esitetty. Tässä Miia on esittänyt sen tuohtuneena, koska hänet joudutaan leikkaamaan uudestaan.”

”Jos koira näykkii koko ajan nilkkoja, kun kyläilet, se ei ole kiva juttu. Kun Minna kuitenkin sanoo, että täähän on kiva koira, Elli on pahoillaan, että hänen koiransa tekee niin. Kommenttia ei siis ole luettu kirjaimellisesti vaan sarkastisesti.”

Mikä sarkasmin ymmärtämisestä tekee niin vaikeaa?

Ihan ensimmäiseksi pitää määritellä, mitä sarkasmi on.

Sarkasmia on tutkittu kielitieteissä ja filosofiassa runsaasti. Niissä se määritellään monimerkitykselliseksi kieleksi.

Sarkasmi ei tarkoita samaa kuin ironia. Moni sekoittaa ne keskenään.

Ironia merkitsee yleisesti tilannetta, jossa odotetun ja oikeasti tapahtuneen asian välillä on ristiriita.

”Kuvitellaan, että ulkona vihmoo räntää vaakasuoraan, ja minä sanoisin, että onpa kaunis ilma”, sanoo Olkoniemi.

”Lauseessa vain todetaan jotain, mikä on oikealle asiantilalle vastakkaista.”

Sarkasmi sen sijaan on ironian alamuoto. Sarkasmilla on aina kohde, kuten esimerkiksi säätila, jota sarkasmi koskee. Lisäksi on henkilö, jota Olkoniemi nimittää ”uhriksi”, johon kommentti todellisuudessa kohdistuu.

Sarkasmi on siis tyypillisesti loukkaus jotakuta kohtaan.

”Ajatellaan, että lupasit, että voimme hoitaa tämän haastattelun pihalla, koska siellä on niin nätti ilma. Kun siellä tuleekin sitä räntää, minä sanon, että onpa kaunis ilma!”, Olkoniemi sanoo.

”Kommenttini koskee siis tarkalleen sitä, mitä sinä hetki sitten sanoit.”

Alkaa hahmottua kuva siitä, miksi sarkasmin ymmärtäminen on niin vaikeaa. Tarvitaan olennaista tietoa siitä, missä yhteydessä, kenen toimesta ja mihin liittyen kommentti on sanottu. Jos tällaista tietoa ei ole saatavilla, tulkintaa voi aina yrittää helpottaa äänenpainoilla, käsieleillä ja ilmeillä.

Voi vinkata silmää ja lainata edesmennyttä Simo Salmista: ”This is hjuumor!”

Tätä tarvittaisiin nyt netissä, missä kaikki sävyt tuntuvat häviävän.

Sen ovat huomanneet erityisesti poliitikot, joiden oletetaan puhuvan yksiselitteisesti.

Vuonna 2011 kansanedustaja Jussi Halla-Ahon (ps) aiheutti kohun kommentoimalla Facebook-päivityksessä, että Kreikan mielenosoitukset saataisiin parhaiten kuriin tankeilla.

Myöhemmin Halla-Aho poisti kirjoituksensa, kertoi, ettei oikeasti kannata sotilasjunttaa Kreikkaan ja vetosi siihen, että kommentti oli kirjoitettu Halla-Ahon ”omassa tyylilajissa”.

Vuonna 2012 silloisen perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Eronen ehdotti blogissaan ulkomaalaisille pakollisia hihamerkkejä.

Blogikirjoitus poistettiin vielä samana päivänä ja Eronen kertoi ehdottaneensa hihamerkkejä ”vitsimielessä”:

”Ei siinä ilmeisesti ollut vitsiä, kun se ei naurattanut ihmisiä”, Eronen kommentoi Iltalehdelle.

Henri Olkoniemen mukaan nettisarkasmin ongelmina on yleisön laajuuden (käytännössä rajaton) ja pohjustamisen puutteen (kontekstia ei pystytä antamaan riittävästi) lisäksi se, ettei kommentin tekijä pysty arvioimaan kirjoituksen mahdollista lukijaa ja ”rukkaamaan” viestiä tämän sarkasmitajun mukaiseksi.

Sitten loukkaannutaan verisesti.

Niin kuin vuonna 2013, jolloin Merja Ailus joutui eroamaan eläkelaitos Kevan toimitusjohtajan paikalta raha- ja auto-etuihin liittyvien skandaalien vuoksi. Ailus pahoitteli Kevan sisäisessä tiedotustilaisuudessa, ettei voinut enää viedä lapsia BMW:llä ratsastamaan.

Kommentti levisi julkisuuteen ja Ailus sai sen ansiosta vuoden absurdeimmalle provokaatiolle myönnetyn Trolli-Finlandian.

Iltasanomissa Ailus selitti kommenttiaan näin:

”Mun on pakko tässä kyllä sanoa, että se oli itseeni kohdistuva sarkastinen heitto eikä millään muotoa tarkoittanut sitä, että tässä valitellaan.”

Ailuksen huumorintajua tuntemattomille tämä ei avautunut. Todennäköisesti Ailuksen saamat edut olivat suututtaneet ihmisiä siihen malliin, että huumorintajua ei enää löytynyt. Kommentti otettiin siis kirjaimellisesti tahallaan.

”Se oli sarkasmia”-selityksen taakse on toisaalta helppo piiloutua.

Pressiklubin toimittaja Janne Zareff on tutkinut väitöskirjassaan huumoria journalismissa. Netissä väärinymmärtämiseltä ei hänen mukaansa suojaa se, ettei käytä sarkasmia tai ironiaa ollenkaan.

”Kyllä multa on ymmärretty usein väärin ihan vakaviakin kirjoituksia ja olen niitä joutunut oikomaan”, Zareff sanoo.

Jos väärinymmärtämiseen törmää, ei selitykseksi Zareffin mukaan riitä, että toteaa ”se oli vitsi”– oli kyse tahallaan tehdystä tai ihan oikeasta väärinymmärryksestä.

Väärinymmärtämiseen töksähtäminen voi olla hyväkin juttu.

”Vitsin selittäminen ei välttämättä tarkoita epäonnistumista, vaan että päästään vielä seuraavalle tasolle. Jos vitsailijalla on urheilumieltä, voi alkaa avata sitä, mitä yritti sanoa, ja tästä voi käynnistyä erittäin hedelmällinenkin keskustelu.”

Sarkasmin ymmärtämisestä on julkaistu psykologiassa tutkimustietoa vielä vähän.

Kun sarkasmin käyttöä on tutkittuesimerkiksi oikeudenkäyntien tai mainonnan yhteydessä, on huomattu, että sarkasmi ymmärretään yleensäkin väärin.

Joissakin tutkimuksissa on huomattu, että mitä enemmän joku käyttää sarkasmia, sitä paremmin hän sitä ymmärtää.

”Ei mikään mullistava ajatus”, Olkoniemi myöntää. Myös sarkasmin ja luovuuden yhteydestä on löydetty alustavaa osviittaa.

Olkoniemen oma tutkimus liittää sarkasmin ymmärtämisen muun muassa työmuistin kapasiteettiin. Työmuisti on se paikka, missä ihmiset pitävät esimerkiksi juuri kuulemansa puhelinnumeron ennen kuin kirjaavat sen johonkin ylös.

Kun ihmisiä on pyydetty lukemaan tekstejä, joissa eteen tulee sarkasmia, ja seurattu heidän silmiensä liikkeitä, tapahtuu jotain omituista: lukeminen muuttuu ja hidastuu kun sarkasmi tulee vastaan.

Ne, joilla on korkea työmuistikapasiteetti, alkavat prosessoimaan sarkastista virkettä muita varhaisemmassa vaiheessa.

Mistä tämä johtuu?

”Koska sarkasmiin liittyy aina konteksti, yksi mahdollinen selitys on, että nämä henkilöt pystyvät pitämään aiemmin lukemaansa paremmin mielessä”, Olkoniemi sanoo.

Toinen mahdollinen selitys on työmuistin tuoma joustavuus: sarkasmi on aina pienoinen yllätys, joten työmuistirikkaat koehenkilöt pystyivät vaihtamaan lauseen kirjaimellisesta tulkinnasta nopeammin sarkastiseen.

”Sarkasmi on tehtävä, joka pitää ratkaista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Tiede

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 7. 7

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 8. 8

  Roope Salminen ei ehdi seurustella: "Vapaalla mä vaan tuijotan Netflixiä himassa"

 9. 9

  Pornolehdet Jallu, Kalle ja Ratto lakkaavat ilmestymästä, soitimme pesänhoitajalle

 10. 10

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 6. 6

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 7. 7

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 8. 8

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 9. 9

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 10. 10

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 6. 6

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

 5. 5

  Trump toisti väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä – senaatin demokraattijohtaja sanoi, että Trump saisi lopettaa vaaleista puhumisen ja keskittyä johtamaan

 6. 6

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 7. 7

  Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

 8. 8

  Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

 9. 9

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 10. 10

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

 6. 6

  Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

 7. 7

  Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

 8. 8

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 9. 9

  Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

 10. 10

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 4. 4

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 5. 5

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 6. 6

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää