Valikko

Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

Sarkasmia tutkiva Henri Olkoniemi on huomannut tutkimuksissaan, että terveet aikuiset ihmisetkään eivät ymmärrä sarkasmia.

Mikko kertoi Jarnolle ostaneensa hyvää kahvia. Kahvi oli tehty pavuista, jotka oli kerätty sivettikissan ulosteesta. Jarno: ”Kuulostaa tosi herkulliselta.”Mikko: ”Ethän sinä ole edes maistanut.”

Lääkäri oli unohtanut pinsetit leikkauksessa Miian vatsaan. Miia: ”Olet kyllä ammattitaitoinen lääkäri.”Lääkäri: ”Rauhoittukaa, teemme poisto-operaation jo tänään.”

Ellin koira näykki Minnan jalkoja koko vierailun ajan. Minna: ”Teidän Jeppe on sitten kiva koira.”Elli: ”Anteeksi, minä vien Jepen toiseen huoneeseen.”

Nämä kursivoidut lauseet ovat sarkasmia.

Tunnistitko?

Jos et, älä huoli. Yhdysvaltojen salainen palvelukin etsi vuonna 2014 ihan avoimesti ohjelmaa, joka pystyisi erottamaan somekirjoittelusta, mikä on sarkasmia ja mikä ei.

Netissä sarkasmin väärinymmärtäminen on juuri nyt surullisen yleistä. Joko sarkasmia ei osata tai edes haluta ymmärtää, tilanteesta riippuen.

Tieteessä vallitsi 2000-luvulle saakka käsitys, että jollei kyseessä ole lapsi tai henkilö, jolla on esimerkiksi autismikirjon häiriöitä, ymmärtää kyllä sarkasmia.

Se ei pidä paikkaansa, sanoo Turun yliopistoon sarkasmin ymmärtämisestä väitöskirjaa tekevä Henri Olkoniemi, 30.

Olkoniemi on luetuttanut sarkastisia esimerkkilauseita sadoille henkilöille netissä ja kasvotusten. Suurin osa heistä on ollut tavallisia ihmisiä.

”Joukossa on ollut aina henkilöitä, joilla on hankaluuksia sarkasmin ymmärtämisessä”, Olkoniemi sanoo.

”Kaikilla se voi mennä ohi, ei tarvitse olla mikään erityistapaus.”

Olkoniemi selittää alussa annettuja esimerkkilauseita näin:

”Voi tietysti olla, että sivettikissan ulosteesta tehtyä kahvia maistaneet tietävät, että se olisi oikeasti hyvää. Mutta se, että jokin on tehty eläimen ulosteesta, ei lähtökohtaisesti kuulosta herkulliselta. Lisävihjeen Jarnon sarkastisuudesta antaa Mikon kommentti, joka voidaan lukea pahastuneeksi: ethän sinä ole vielä edes maistanut.”

”Jos lääkäri unohtaa instrumentteja ihmisen sisälle, se ei ainakaan potilaasta itsestään vaikuta kovin ammattitaitoiselta. Kun lääkäri vielä rauhoittelee Miiaa, se kertoo, että lääkäri on tulkinnut Miian lauseen sarkastisesti, sillä jos potilas kehuisi lääkäriä ammattitaitoiseksi, se olisi positiivisesti esitetty. Tässä Miia on esittänyt sen tuohtuneena, koska hänet joudutaan leikkaamaan uudestaan.”

”Jos koira näykkii koko ajan nilkkoja, kun kyläilet, se ei ole kiva juttu. Kun Minna kuitenkin sanoo, että täähän on kiva koira, Elli on pahoillaan, että hänen koiransa tekee niin. Kommenttia ei siis ole luettu kirjaimellisesti vaan sarkastisesti.”

Mikä sarkasmin ymmärtämisestä tekee niin vaikeaa?

Ihan ensimmäiseksi pitää määritellä, mitä sarkasmi on.

Sarkasmia on tutkittu kielitieteissä ja filosofiassa runsaasti. Niissä se määritellään monimerkitykselliseksi kieleksi.

Sarkasmi ei tarkoita samaa kuin ironia. Moni sekoittaa ne keskenään.

Ironia merkitsee yleisesti tilannetta, jossa odotetun ja oikeasti tapahtuneen asian välillä on ristiriita.

”Kuvitellaan, että ulkona vihmoo räntää vaakasuoraan, ja minä sanoisin, että onpa kaunis ilma”, sanoo Olkoniemi.

”Lauseessa vain todetaan jotain, mikä on oikealle asiantilalle vastakkaista.”

Sarkasmi sen sijaan on ironian alamuoto. Sarkasmilla on aina kohde, kuten esimerkiksi säätila, jota sarkasmi koskee. Lisäksi on henkilö, jota Olkoniemi nimittää ”uhriksi”, johon kommentti todellisuudessa kohdistuu.

Sarkasmi on siis tyypillisesti loukkaus jotakuta kohtaan.

”Ajatellaan, että lupasit, että voimme hoitaa tämän haastattelun pihalla, koska siellä on niin nätti ilma. Kun siellä tuleekin sitä räntää, minä sanon, että onpa kaunis ilma!”, Olkoniemi sanoo.

”Kommenttini koskee siis tarkalleen sitä, mitä sinä hetki sitten sanoit.”

Alkaa hahmottua kuva siitä, miksi sarkasmin ymmärtäminen on niin vaikeaa. Tarvitaan olennaista tietoa siitä, missä yhteydessä, kenen toimesta ja mihin liittyen kommentti on sanottu. Jos tällaista tietoa ei ole saatavilla, tulkintaa voi aina yrittää helpottaa äänenpainoilla, käsieleillä ja ilmeillä.

Voi vinkata silmää ja lainata edesmennyttä Simo Salmista: ”This is hjuumor!”

Tätä tarvittaisiin nyt netissä, missä kaikki sävyt tuntuvat häviävän.

Sen ovat huomanneet erityisesti poliitikot, joiden oletetaan puhuvan yksiselitteisesti.

Vuonna 2011 kansanedustaja Jussi Halla-Ahon (ps) aiheutti kohun kommentoimalla Facebook-päivityksessä, että Kreikan mielenosoitukset saataisiin parhaiten kuriin tankeilla.

Myöhemmin Halla-Aho poisti kirjoituksensa, kertoi, ettei oikeasti kannata sotilasjunttaa Kreikkaan ja vetosi siihen, että kommentti oli kirjoitettu Halla-Ahon ”omassa tyylilajissa”.

Vuonna 2012 silloisen perussuomalaisten kansanedustajan James Hirvisaaren eduskunta-avustaja Helena Eronen ehdotti blogissaan ulkomaalaisille pakollisia hihamerkkejä.

Blogikirjoitus poistettiin vielä samana päivänä ja Eronen kertoi ehdottaneensa hihamerkkejä ”vitsimielessä”:

”Ei siinä ilmeisesti ollut vitsiä, kun se ei naurattanut ihmisiä”, Eronen kommentoi Iltalehdelle.

Henri Olkoniemen mukaan nettisarkasmin ongelmina on yleisön laajuuden (käytännössä rajaton) ja pohjustamisen puutteen (kontekstia ei pystytä antamaan riittävästi) lisäksi se, ettei kommentin tekijä pysty arvioimaan kirjoituksen mahdollista lukijaa ja ”rukkaamaan” viestiä tämän sarkasmitajun mukaiseksi.

Sitten loukkaannutaan verisesti.

Niin kuin vuonna 2013, jolloin Merja Ailus joutui eroamaan eläkelaitos Kevan toimitusjohtajan paikalta raha- ja auto-etuihin liittyvien skandaalien vuoksi. Ailus pahoitteli Kevan sisäisessä tiedotustilaisuudessa, ettei voinut enää viedä lapsia BMW:llä ratsastamaan.

Kommentti levisi julkisuuteen ja Ailus sai sen ansiosta vuoden absurdeimmalle provokaatiolle myönnetyn Trolli-Finlandian.

Iltasanomissa Ailus selitti kommenttiaan näin:

”Mun on pakko tässä kyllä sanoa, että se oli itseeni kohdistuva sarkastinen heitto eikä millään muotoa tarkoittanut sitä, että tässä valitellaan.”

Ailuksen huumorintajua tuntemattomille tämä ei avautunut. Todennäköisesti Ailuksen saamat edut olivat suututtaneet ihmisiä siihen malliin, että huumorintajua ei enää löytynyt. Kommentti otettiin siis kirjaimellisesti tahallaan.

”Se oli sarkasmia”-selityksen taakse on toisaalta helppo piiloutua.

Pressiklubin toimittaja Janne Zareff on tutkinut väitöskirjassaan huumoria journalismissa. Netissä väärinymmärtämiseltä ei hänen mukaansa suojaa se, ettei käytä sarkasmia tai ironiaa ollenkaan.

”Kyllä multa on ymmärretty usein väärin ihan vakaviakin kirjoituksia ja olen niitä joutunut oikomaan”, Zareff sanoo.

Jos väärinymmärtämiseen törmää, ei selitykseksi Zareffin mukaan riitä, että toteaa ”se oli vitsi”– oli kyse tahallaan tehdystä tai ihan oikeasta väärinymmärryksestä.

Väärinymmärtämiseen töksähtäminen voi olla hyväkin juttu.

”Vitsin selittäminen ei välttämättä tarkoita epäonnistumista, vaan että päästään vielä seuraavalle tasolle. Jos vitsailijalla on urheilumieltä, voi alkaa avata sitä, mitä yritti sanoa, ja tästä voi käynnistyä erittäin hedelmällinenkin keskustelu.”

Sarkasmin ymmärtämisestä on julkaistu psykologiassa tutkimustietoa vielä vähän.

Kun sarkasmin käyttöä on tutkittuesimerkiksi oikeudenkäyntien tai mainonnan yhteydessä, on huomattu, että sarkasmi ymmärretään yleensäkin väärin.

Joissakin tutkimuksissa on huomattu, että mitä enemmän joku käyttää sarkasmia, sitä paremmin hän sitä ymmärtää.

”Ei mikään mullistava ajatus”, Olkoniemi myöntää. Myös sarkasmin ja luovuuden yhteydestä on löydetty alustavaa osviittaa.

Olkoniemen oma tutkimus liittää sarkasmin ymmärtämisen muun muassa työmuistin kapasiteettiin. Työmuisti on se paikka, missä ihmiset pitävät esimerkiksi juuri kuulemansa puhelinnumeron ennen kuin kirjaavat sen johonkin ylös.

Kun ihmisiä on pyydetty lukemaan tekstejä, joissa eteen tulee sarkasmia, ja seurattu heidän silmiensä liikkeitä, tapahtuu jotain omituista: lukeminen muuttuu ja hidastuu kun sarkasmi tulee vastaan.

Ne, joilla on korkea työmuistikapasiteetti, alkavat prosessoimaan sarkastista virkettä muita varhaisemmassa vaiheessa.

Mistä tämä johtuu?

”Koska sarkasmiin liittyy aina konteksti, yksi mahdollinen selitys on, että nämä henkilöt pystyvät pitämään aiemmin lukemaansa paremmin mielessä”, Olkoniemi sanoo.

Toinen mahdollinen selitys on työmuistin tuoma joustavuus: sarkasmi on aina pienoinen yllätys, joten työmuistirikkaat koehenkilöt pystyivät vaihtamaan lauseen kirjaimellisesta tulkinnasta nopeammin sarkastiseen.

”Sarkasmi on tehtävä, joka pitää ratkaista.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kieli ja tapakulttuuri
 • Kotimaa
 • Tiede
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  ”Kun ihmiset eivät tiedä, mitä tehdä, juodaan kahvit” – Niskavuori-näytelmien kaikki kahvihetket koostettiin yhdeksi esitykseksi

 8. 8

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 10. 10

  Pikatestissä Espoon idyllisin museokahvila, jossa saa palvella itseään, mutta myös ihailla upeaa merinäköalaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 2. 2

  Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää

 3. 3

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 4. 4

  Näin treenaat kuin Iso-Arska: ”Suomen lihaksikkain nainen” näyttää, miten teet oikeaoppisesti tehokkaat liikkeet rinnan, selän ja haban kasvattamiseen

 5. 5

  Niinistö ja Putin ovat lähes kaikesta eri mieltä – Nyt Yhdysvaltain ärtyisä senaatti puskee Niinistöä ja Putinia yhteen

 6. 6

  200 miljoonan euron tieteisseikkailu on kaunis katastrofi – kakkivia kärsäotuksia, Google Translaten läpi ajettua dialogia ja juoni, josta ei tajua mitään

 7. 7

  Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”

 8. 8

  Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista

 9. 9

  Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”

 10. 10

  ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 2. 2

  Mies tyydytti itseään sekasaunassa, toinen kommentoi naisten vartaloita – seksuaalinen häirintä varjostaa Sompasaunaa

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa vetää arvostettu, karu ja pelättykin mies – Hän on palvellut viittä pääministeriä, mutta silti hänestä ei löydy edes Wikipedia-artikkelia

 7. 7

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 8. 8

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 9. 9

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 10. 10

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Ylitorniolla poikkeuksellinen omaisuusrikos: Rautatieasemalta varastettu kaksi varastorakennusta
 3. ”Miten homeinen pitää olla, että puhuu vielä naisartisteista”, sanoo Paula Vesala – Pekka Kuusiston johtaman festivaalin ohjelmisto on alusta loppuun naisia, ja tämän takia siinä ei pitäisi olla mitään ihmeellistä
 4. Ruotsi yhä lähempänä hallituskriisiä – kolmen ministerin ero olisi kova isku Löfvenin hallitukselle
 5. Poliisin USA:ssa ampuman naisen kuolemasta uutta tietoa – Ampuminen saattoi johtua poliisiauton läpsäisystä
 6. Saamelaiselokuva ylsi EU:n elokuvapalkinnon finaaliin – ylistetty Saamelaisveri-elokuva esitetään ilmaiseksi Helsingissä, Turussa ja Oulussa
 7. Ainakin 17 kuoli kerrostalon romahdettua Intian Mumbaissa – remontoidun kiinteistön omistaja on pidätetty epäiltynä henkirikoksista
 8. Suomalaiset parit muuttavat yhteen yllättävän nopeasti – Yhteen muuttaminen on aina kriisi suhteelle, mutta näin siitä selviää
 9. Vanhempiensa Malesiaan hylkäämästä Evon Söderlundista kasvoi Suomessa menestyvä yrittäjä – ”Suomessa ei ole korruptiota vaan kilpailu on reilua”
 10. Helsinkiläinen Xavier Hildén polkee kaupunkifillarilla 1 300 kilometriä Nuorgamiin, koska ärsyyntyi Munkkiniemenrannan roskista
 11. Helsingin poliisin 400 000 pillerin takavarikko nousi Euroopan suurimmaksi – ”Salakuljetusliigan selkä on katkaistu”
 12. Näytä lisää