Valikko

Tällainen on Helsinkiin kuukaudeksi avattu ravintola, jossa tarjotaan kauppojen hävikkiruokaa – söimme

Hävikkiruoan hyödyntämisestä tullut nopeasti maailmanlaajuinen ilmiö.

Istun Helsingin Harjussa sijaitsevassa ravintolassa ja eteen tuodaan päivän lounas: lihapataa sekä lautasellinen salaattia leipäpaloineen.

Annokset on tehty kokonaan hävikkiruoasta. Siis kauppojen vanhaksi menevistä elintarvikkeista, jotka olisivat muuten lentäneet roskikseen.

Ja tältä ruoat näyttävät:

Paikka on From Waste to Taste -niminen pop up -ravintola, joka toimii maaliskuun ajan Vaasankadun designkauppa-työtila Made in Kalliossa. Pysyviä tiloja ravintolalle etsitään parhaillaan.

Kerroimme Helsinkiin puuhattavasta hävikkiruokaravintolasta ensimmäisen kerran loppuvuodesta. From Waste to Taste –ravintolan esikuva on samalla idealla toimiva amsterdamilainen Instock.

Suunnitelma sai runsaasti innostunutta palautetta, eikä syyttä: onhan syömäkelpoisen ruoan haaskaaminen järjetöntä. Ranskassa on ehditty jo säätää laki, joka kieltää ruokakauppoja heittämästä myymätöntä ruokaa roskiin. Sen sijaan ruoat pitää lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai ruokapankeille.

Tiistaina From Waste to Tasten lounasvaihtoehtoina olivat lihapata tai caesar-salaatti, joko katkarapu- tai kasvisvaihtoehtona. Salaatin kasvisvaihtoehdossa on parsaa ja mantelia.

Hävikkiruoka-alkuperä näkyy jo annosten konstailemattomassa ulkonäössä – varmaan se on tarkoituskin. Pata näyttää tavalliselta lihasopalta ja salaatti on sekalainen kokoelma vihanneksia, sekä tuoreita että marinoituja.

Ruokiin on kuitenkin panostettu. Majoneesilla höystetty pata on pehmeän makuinen ja lihapalat hyvin mureita.

Jälkeenpäin kuulen kokki Ossi Palonevalta, että padan lihapalat ovat suurimmaksi osaksi naudan ja porsaan kieltä. Sitä jää kauppojen lihatuotteista erityisen paljon yli.

Tärkeintä on siis hyödyntää hävikkinä saadut elintarvikkeet mahdollisimman tehokkaasti.

”Ainesten ehdoilla mennään”, Paloneva sanoo.

Hävikkiruoan hyödyntämisestä tullut nopeasti maailmanlaajuinen ilmiö. Viime vuonna se nousi isoksi puheenaiheeksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa ruokaa menee hukkaan kymmeniä miljardeja kiloja vuodessa. Jämäruoan käytöstä ennustetaankin tämän vuoden ruokatrendiä.

Suomessa S-ryhmä alkoi maaliskuun alussa myydä elintarvikkeita, joiden viimeinen myyntipäivä tai parasta ennen päivä on lähestymässä, tupla-alennuksella osassa Prisma-kaupoista. Iltayhdeksän jälkeen näitä tuotteita voi saada 60 prosentin alennuksella. Muulloin samat tuotteet on merkitty punaisilla -30 % -tarroilla.

Hävikkiruoasta kilpaillaan jo bisnesmielessäkin. Suomessa toimii jo kolme ravintoloiden jämäannoksia välittävää sovellusta, joiden kehittäjät riitelevät parhaillaan siitä, kuka keksi idean ensimmäisenä. Näistä yksi, ResQ, laajensi hiljattain toimintaansa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Myös Helsingin From Waste to Taste -hanke on edennyt hyvää vauhtia. Ravintolan ”luovaksi kokiksi” pestattiin alkuvuodesta Paloneva, joka piti viime syksynä villiruokiin keskittynyttä pop-up ravintola Villdiä Vaasassa. Uusin kiinnitys on Lontoon Ritz-hotellissa työskennellyt kokki Yassine Errehani.

Myös From Waste to Tasten joukkorahoitus Mesenaatti-palvelussa saavutti minimitavoitteensa.

Nyt From Waste to Taste testaa toimintaansa kuukauden ajan pop up –ravintolana. Made in Kallion From Waste to Tastessa tarjotaan lounasta, illallista ja viikonloppuisin brunssia.

Lounas salaatteineen oli paitsi maukas myös täyttävä – ja onhan se mukavaa, kun tietää syödessään säästävänsä luontoa.

Samoin ajattelevat näköjään monet muutkin, sillä pian puolenpäivän jälkeen kaikki From Waste to Tasten pöydät ovat täynnä ruokailijoista.

Paikalla on myös From Waste to Taste –hanketta vetävä Johanna Kohvakka. Hänen mukaansa pop up ravintola on otettu hyvin vastaan ja syömässä käy muitakin kuin niitä, jotka ovat etukäteen kuulleet paikan ideasta. Etenkin brunssit ovat olleet suosittuja.

Entä annosten hinta? Lounas maksaa kymmenen euroa – eikö se ole aika paljon ruoasta, jonka raaka-aineet on saatu lahjoituksina?

”Osa raaka-aineista saadaan lahjoituksina, mutta niitä myös ostetaan viljelijöiltä”, Kohvakka sanoo.

Ostettavia ovat esimerkiksi ”rumat” porkkanat, jotka eivät ulkonäkönsä vuoksi kelpaa kauppojen myyntihyllyille. From Waste to Taste myös ostaa kaupoista päiväysmerkittyjä – eli niitä tarjouslapuilla varustettuja – tuotteita.

”Lisäksi logistiikkaketjumme on laajempi kuin tavallisilla ravintoloilla.”

From Waste to Tastella on myös palkattua henkilökuntaa, kokkeja, keittiötyöntekijöitä ja lähettejä sekä viikonloppuisin tarvitaan tuntityöläisiä.

From Waste to Taste on voittoa tavoittelematon hanke, jolle on myönnetty tukea Euroopan sosiaalirahastosta. Sen tarkoitus ei ole taistella pelkästään ruokahävikkiä vastaan vaan myös tarjota työtä erityisesti maahanmuuttajille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille sekä pitkäaikaistyöttömille.

Pop up –versiossa kaikki From Waste to Tasten tavoitteet eivät toteudu. Paikassa työskentelee palkattujen työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisia, sillä ravintola piti saada pyörimään nopealla aikataululla.

Made in Kallion tiloissa ei myöskään ole ruoanvalmistukseen sopivaa keittiötä: niinpä ruoat tehdään Hämeentiellä Hermannin diakoniatalon keittiössä ja tuodaan sieltä autolla Vaasankadulle.

Kaiken pitäisi toimia suunnitellulla tavalla siinä vaiheessa, kun From Waste to Taste löytää Helsingistä pysyvät tilat. Se on Kohvakan mukaan ollut yllättävän hankalaa. Lisäksi monet sopivat tilatkin vaativat remonttia.

”Mutta viimeistään syksyllä pysyvän ravintolan pitäisi olla toiminnassa”, hän uskoo.

Vaikka hanke on saanut paljon kiitosta, ovat jotkut ihmetelleet, viekö From Waste to Taste ruoat Hurstilta tai muista leipäjonoista. Mutta Kohvakan mukaan yli puolet saaduista elintarvikkeista toimitetaan edelleen ruoka-aputoimijoille.

Nytkin Vaasankadun From Waste to Tasten edustalla on laatikollinen leipäpusseja, joita ohikulkijat saavat ottaa vapaasti mukaansa.

”Hankkeen tarkoitus on lisätä ruoka-avun määrää, ei vähentää sitä”, Kohvakka sanoo.

Oikaisu 14.3. klo 12.35: From Waste to Taste ei käytä vanhaksi menneitä elintarvikkeita, vaan sellaisia, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähestymässä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Ravintolat
 • Ruoka
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 2. 2

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 3. 3

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 4. 4

  8 ihanaa espoolaista kahvilaa, joihin kannattaa tehdä kesäretki

 5. 5

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 6. 6

  Näillä tekijöillä Katu Kaiku vei voiton jazzkisassa

 7. 7

  Yhden hitin ihme Peter Björn and John tulee Suomeen keikalle: näistä muista kuin kappaleesta ”Young Folks” yhtye tiedetään

 8. 8

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 9. 9

  Tämä nainen valmistaa Vallilassa puudildoja ja aikoo valloittaa niillä maailman

 10. 10

  Jos luulit leipovasi korvapuustit oikein, lue tämä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 4. 4

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 5. 5

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 6. 6

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 7. 7

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 8. 8

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää