Valikko

Tällainen on Helsinkiin kuukaudeksi avattu ravintola, jossa tarjotaan kauppojen hävikkiruokaa – söimme

Hävikkiruoan hyödyntämisestä tullut nopeasti maailmanlaajuinen ilmiö.

Istun Helsingin Harjussa sijaitsevassa ravintolassa ja eteen tuodaan päivän lounas: lihapataa sekä lautasellinen salaattia leipäpaloineen.

Annokset on tehty kokonaan hävikkiruoasta. Siis kauppojen vanhaksi menevistä elintarvikkeista, jotka olisivat muuten lentäneet roskikseen.

Ja tältä ruoat näyttävät:

Paikka on From Waste to Taste -niminen pop up -ravintola, joka toimii maaliskuun ajan Vaasankadun designkauppa-työtila Made in Kalliossa. Pysyviä tiloja ravintolalle etsitään parhaillaan.

Kerroimme Helsinkiin puuhattavasta hävikkiruokaravintolasta ensimmäisen kerran loppuvuodesta. From Waste to Taste –ravintolan esikuva on samalla idealla toimiva amsterdamilainen Instock.

Suunnitelma sai runsaasti innostunutta palautetta, eikä syyttä: onhan syömäkelpoisen ruoan haaskaaminen järjetöntä. Ranskassa on ehditty jo säätää laki, joka kieltää ruokakauppoja heittämästä myymätöntä ruokaa roskiin. Sen sijaan ruoat pitää lahjoittaa hyväntekeväisyyteen tai ruokapankeille.

Tiistaina From Waste to Tasten lounasvaihtoehtoina olivat lihapata tai caesar-salaatti, joko katkarapu- tai kasvisvaihtoehtona. Salaatin kasvisvaihtoehdossa on parsaa ja mantelia.

Hävikkiruoka-alkuperä näkyy jo annosten konstailemattomassa ulkonäössä – varmaan se on tarkoituskin. Pata näyttää tavalliselta lihasopalta ja salaatti on sekalainen kokoelma vihanneksia, sekä tuoreita että marinoituja.

Ruokiin on kuitenkin panostettu. Majoneesilla höystetty pata on pehmeän makuinen ja lihapalat hyvin mureita.

Jälkeenpäin kuulen kokki Ossi Palonevalta, että padan lihapalat ovat suurimmaksi osaksi naudan ja porsaan kieltä. Sitä jää kauppojen lihatuotteista erityisen paljon yli.

Tärkeintä on siis hyödyntää hävikkinä saadut elintarvikkeet mahdollisimman tehokkaasti.

”Ainesten ehdoilla mennään”, Paloneva sanoo.

Hävikkiruoan hyödyntämisestä tullut nopeasti maailmanlaajuinen ilmiö. Viime vuonna se nousi isoksi puheenaiheeksi esimerkiksi Yhdysvalloissa, jossa ruokaa menee hukkaan kymmeniä miljardeja kiloja vuodessa. Jämäruoan käytöstä ennustetaankin tämän vuoden ruokatrendiä.

Suomessa S-ryhmä alkoi maaliskuun alussa myydä elintarvikkeita, joiden viimeinen myyntipäivä tai parasta ennen päivä on lähestymässä, tupla-alennuksella osassa Prisma-kaupoista. Iltayhdeksän jälkeen näitä tuotteita voi saada 60 prosentin alennuksella. Muulloin samat tuotteet on merkitty punaisilla -30 % -tarroilla.

Hävikkiruoasta kilpaillaan jo bisnesmielessäkin. Suomessa toimii jo kolme ravintoloiden jämäannoksia välittävää sovellusta, joiden kehittäjät riitelevät parhaillaan siitä, kuka keksi idean ensimmäisenä. Näistä yksi, ResQ, laajensi hiljattain toimintaansa pääkaupunkiseudun ulkopuolelle.

Myös Helsingin From Waste to Taste -hanke on edennyt hyvää vauhtia. Ravintolan ”luovaksi kokiksi” pestattiin alkuvuodesta Paloneva, joka piti viime syksynä villiruokiin keskittynyttä pop-up ravintola Villdiä Vaasassa. Uusin kiinnitys on Lontoon Ritz-hotellissa työskennellyt kokki Yassine Errehani.

Myös From Waste to Tasten joukkorahoitus Mesenaatti-palvelussa saavutti minimitavoitteensa.

Nyt From Waste to Taste testaa toimintaansa kuukauden ajan pop up –ravintolana. Made in Kallion From Waste to Tastessa tarjotaan lounasta, illallista ja viikonloppuisin brunssia.

Lounas salaatteineen oli paitsi maukas myös täyttävä – ja onhan se mukavaa, kun tietää syödessään säästävänsä luontoa.

Samoin ajattelevat näköjään monet muutkin, sillä pian puolenpäivän jälkeen kaikki From Waste to Tasten pöydät ovat täynnä ruokailijoista.

Paikalla on myös From Waste to Taste –hanketta vetävä Johanna Kohvakka. Hänen mukaansa pop up ravintola on otettu hyvin vastaan ja syömässä käy muitakin kuin niitä, jotka ovat etukäteen kuulleet paikan ideasta. Etenkin brunssit ovat olleet suosittuja.

Entä annosten hinta? Lounas maksaa kymmenen euroa – eikö se ole aika paljon ruoasta, jonka raaka-aineet on saatu lahjoituksina?

”Osa raaka-aineista saadaan lahjoituksina, mutta niitä myös ostetaan viljelijöiltä”, Kohvakka sanoo.

Ostettavia ovat esimerkiksi ”rumat” porkkanat, jotka eivät ulkonäkönsä vuoksi kelpaa kauppojen myyntihyllyille. From Waste to Taste myös ostaa kaupoista päiväysmerkittyjä – eli niitä tarjouslapuilla varustettuja – tuotteita.

”Lisäksi logistiikkaketjumme on laajempi kuin tavallisilla ravintoloilla.”

From Waste to Tastella on myös palkattua henkilökuntaa, kokkeja, keittiötyöntekijöitä ja lähettejä sekä viikonloppuisin tarvitaan tuntityöläisiä.

From Waste to Taste on voittoa tavoittelematon hanke, jolle on myönnetty tukea Euroopan sosiaalirahastosta. Sen tarkoitus ei ole taistella pelkästään ruokahävikkiä vastaan vaan myös tarjota työtä erityisesti maahanmuuttajille, syrjäytymisvaarassa oleville nuorille sekä pitkäaikaistyöttömille.

Pop up –versiossa kaikki From Waste to Tasten tavoitteet eivät toteudu. Paikassa työskentelee palkattujen työntekijöiden lisäksi vapaaehtoisia, sillä ravintola piti saada pyörimään nopealla aikataululla.

Made in Kallion tiloissa ei myöskään ole ruoanvalmistukseen sopivaa keittiötä: niinpä ruoat tehdään Hämeentiellä Hermannin diakoniatalon keittiössä ja tuodaan sieltä autolla Vaasankadulle.

Kaiken pitäisi toimia suunnitellulla tavalla siinä vaiheessa, kun From Waste to Taste löytää Helsingistä pysyvät tilat. Se on Kohvakan mukaan ollut yllättävän hankalaa. Lisäksi monet sopivat tilatkin vaativat remonttia.

”Mutta viimeistään syksyllä pysyvän ravintolan pitäisi olla toiminnassa”, hän uskoo.

Vaikka hanke on saanut paljon kiitosta, ovat jotkut ihmetelleet, viekö From Waste to Taste ruoat Hurstilta tai muista leipäjonoista. Mutta Kohvakan mukaan yli puolet saaduista elintarvikkeista toimitetaan edelleen ruoka-aputoimijoille.

Nytkin Vaasankadun From Waste to Tasten edustalla on laatikollinen leipäpusseja, joita ohikulkijat saavat ottaa vapaasti mukaansa.

”Hankkeen tarkoitus on lisätä ruoka-avun määrää, ei vähentää sitä”, Kohvakka sanoo.

Oikaisu 14.3. klo 12.35: From Waste to Taste ei käytä vanhaksi menneitä elintarvikkeita, vaan sellaisia, joiden viimeinen käyttöpäivä on lähestymässä.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • Ravintolat
  • Ruoka
  • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

  1. 1

    Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  2. 2

    Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

  3. 3

    & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

  4. 4

    Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

  5. 5

    Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

  6. 6

    Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

    Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  8. 8

    Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

  9. 9

    Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  10. 10

    Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

  11. Näytä lisää
  1. 1

    Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  2. 2

    Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  3. 3

    Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  4. 4

    & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

  5. 5

    Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

  6. 6

    Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

  7. 7

    Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

  8. 8

    Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

  9. 9

    Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

  10. 10

    Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

    Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  2. 2

    Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  3. 3

    Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  4. 4

    Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

  5. 5

    ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

  6. 6

    20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

  7. 7

    Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  8. 8

    Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

  9. 9

    Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

  10. 10

    Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

  11. Näytä lisää

Luetuimmat

  1. 1

    Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

    Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

    Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  4. 4

    Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

  5. 5

    Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

  6. 6

    Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  7. 7

    Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  8. 8

    Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  9. 9

    Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

  10. 10

    15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  11. Näytä lisää
  1. 1

    Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

    Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

    Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

    Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  5. 5

    Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  6. 6

    15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  7. 7

    Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  8. 8

    Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

    Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  10. 10

    Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  11. Näytä lisää
  1. 1

    Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

    Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

    Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

    Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  5. 5

    Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  6. 6

    Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  7. 7

    Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

    Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

    Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

    Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää