Valikko

Kävimme yhden Pasin ja yhden Tiinan saunassa, koska lauantaina kymmenet helsinkiläiset avaavat saunansa tuntemattomille

Lauantaina Tiina ja Pasi Räisänen sekä kymmenet muut avaavat saunansa ventovieraille Helsinki Sauna Dayssä. Kokeilimme jo etukäteen Pasin saunaa ja selvitimme, mistä tempauksessa on kyse.

Pohjois-Helsingissä omakotitalon ovea rimputtaessa jännittää vähän. Oven avaa nainen.

”Tervetuloa!” Tiina Räisänen, 52, sanoo. ”Siinä voit potkia kengät pois, ja tuohon takkia. Peremmälle vain!”

Tiina Räisänen esittelee asuntoa. Vaivaannuttaa, tällaista ei ole tullut ennen kokeiltua.

Onko sekasauna? Ollaanko pyyhkeet päällä vai alasti? Juodaanko kaljaa? Millaisia tyyppejä isäntä ja emäntä ovat? Mitä jos ei ole mitään puhuttavaa? Mitä jos…

Samanlaisia ajatuksia saattaa herätä, jos osallistuu tulevana lauantaina 12.3. kaikkien aikojen ensimmäiseen Helsinki Sauna Dayhin.

Tempauksessa halukkaat taloyhtiöt, hotellit, yksityiset ihmiset ja ketkä vain avaavat saunansa maksutta vieraille ihmisille. Yhteismaa ry:n ja Visit Helsingin järjestämässä tapahtumassa on lähinnä helsinkiläisiä saunoja, mutta tapahtuma on levinnyt Malesiaan ja Saksaan asti.

Saunomaan haluavat ilmoittautuvat mukaan ennakkoon Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla. Saunaansa muiden käyttöön ovat sivustolla tarjonneet jo kymmenet. Heihin kuuluvat myös Tiina ja Pasi Räisänen.

Mutta millaista on olla ventovieraan kotona hikisenä ja alasti?

Ensin syödään. Pasi, 50, paistaa burgereita, joihin pannaan tässä taloudessa täytteeksi muikkuja.

Jutellaan kevyitä: koska muutitte, onko taloa rempattu, mitä maksoi, mitä teette työksenne, onko ollut kiva asua, sen sellaista.

”Saunapäivä oli loistava idea! Tutustuu uusin tyyppeihin ja saa tarjota saunan, ruokaa ja rentoa olemista. Me lähdettiin heti mukaan, kun kuultiin asiasta”, Pasi sanoo muikkupannun ääreltä.

Ruuan jälkeen saunotaan, vain minä ja Pasi. Myös varsinaisena saunapäivänä Räisäsillä on naisten ja miesten vuorot erikseen.

Pasi ohjeistaa, missä saa riisua vaatteet. Riisun, vedän pyyhkeen vyölle ja menen kylpyhuoneeseen. Pasi tulee pian perässä alasti.

Selvä homma. Pyyhe pois ja lauteille.

Helsinki Sauna Day on tavallaan kuin saunojen Ravintolapäivä. Siinähän kuka vain voi kutsua vieraita syömään itse tehtyä ruokaa kotiinsa tai kadulle.

Yhteisöllinen oleminen kaupungissa on kasvanut viime vuosina: siivouspäivä, ravintolapäivä, Kallio Block Party tai vaikka Olohuonenäyttely, jossa tavalliset tyypit avaavat kotinsa taidenäyttelytilaksi.

Helsinki Sauna Dayn tuottaja Jaakko Blomberg kertoo, miksi tapahtuma järjestetään.

”Ihmiset kaipaavat toisten ihmisten kohtaamista. Saunoja on käyttämättömänä paljon, vaikka Helsinki on täynnä ihmisiä, jotka tykkäävät saunoa”, Blomberg sanoo.

Myös esimerkiksi Olohuonenäyttelyä järjestänyt Blomberg ajoittaa tapahtumakulttuurin muutoksen nimenomaan vuoteen 2011, jolloin muun muassa Ravintolapäivä syntyi.

”Nyt tällaiseen on totuttu, ja mieli on avautunut monilla. Myös kaupungin suhtautuminen on muuttunut. Aiemmin kansalaisaktivismi nähtiin lähinnä virkamiesten kiusaamisena. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on helppoa järjestää erilaisia tapahtumia.”

Saatetaanpa taloyhtiöiden Facebook-sivuillakin tarjota muiden asukkaiden käyttöön saunavuoroa, johon ei juuri silloin itse pääse.

Helsingin yliopistossa kansantiedettä opettava professori Pia Olsson sanoo, että Helsinki Sauna Dayssä on kyse myös uudenlaisesta kaupungin kokemisesta.

”Tämä voisi olla tapa ottaa kaupunki uudella tavalla haltuun, tutustua siihen uudesta kulmasta. Ollaan ikään kuin turisteina omassa kaupungissa”, Olsson arvioi.

Helsinki Sauna Day liittyy myös arjen karnevalisoimiseen eli arkisten asioiden nostamiseen uudelle tasolle. Kokemuksellisuus ja elämyksellisyys ovat Olssonin mukaan nykyään erityisesti arvossa.

”Kyseessä ei ole se normaali saunavuoro omassa saunassa, vaan siitä tulee tapahtuma. Siinä on tuttuja elementtejä, mutta myös uutta”, Olsson sanoo.

Kokemuksia on totisesti tarjolla lauantainakin tapahtumassa. Välimerenkadulla saunotaan kymmenennessä kerroksessa, Lapinlahdenpolulla on telttasauna, ja Elielinaukiolla tarjotaan saunasimulaattori, jossa saunakokemus on virtuaalinen.

Taimistontien saunaa käyttöön tarjoava kuvailee Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla tilaisuuttaan näin: ”Osallistujilla oltava mukanaan saunahattu ja venäläinen kevätruno.”

Räisästen kolme henkeä vetävässä saunassa on muuten pimeää, mutta rätisevä tuli valaisee hieman, samoin valo löylyastian pohjassa.

Löylyä.

Juttelemme saunapäivästä ja siitä, kuinka Räisäset tykkäävät muutenkin kestitä ihmisiä. Pasi toivoisi, että lauantaina paikalle tulisi joku, jolla ei ole puusaunasta kokemusta.

”Vaikka joku ulkomaalainen. Olisi hauskaa, kun olisi erilaiset ihmiset tässä lauteilla.”

Pasi ottaa huikan olutta ja heittää löylyä. Klapi rasahtaa pesässä.

Entä jos paikalle saapuu joku ikävä saunoja?

”Sitten pistän ne nippuun!” isäntä sanoo nauraen.

”Ei vain, vitsi vitsinä. En usko, että sieltä mitään kauheita tyyppejä tulee. Kyllä ihmisiin pitää sen verran luottaa.”

Kuuma. Kietaisemme pyyhkeet vyötäisillemme ja menemme takapihan kuistille. Ulkona hämärtää, Kehä Kolmonen humisee vieressä.

Pasi sytyttää muutaman kynttilän ja katsoo taivaalle. Siellä näkyvät illan ensimmäiset tähdet.

Tunnin saunomisen jälkeen jutut käyvät jo filosofisiksi. Puhumme antamisesta ja hyötymisestä. Miten tulee kiva olo, kun saa jonkun iloiseksi.

Sitten väkivallasta. Pasi on harrastanut parikymmentä vuotta itsepuolustuslajeja, mutta ei voi sietää väkivaltaa:

”Oikea ratkaisu on se, että antaa vaikka rahaa, jotta pääsee tappelematta tilanteista ulos”, Pasi sanoo.

Löylyä. Rentoutuminen syvenee, ehkä rätisevän tulen takia.

”Siinä on jotain primitiivistä ja hypnoottista, siinä tulen rätinässä ja huminassa. Ei siitä ole niin kauan, kun metsästettiin mammutteja ja oltiin sen jälkeen nuotion äärellä porukalla”, Pasi sanoo.

Eikä kyse ole vain tulesta. Amerikkalainen saunaintoilija, valokuvaaja ja dokumentaristi Mikkel Aaland on sanonut, että saunomisessa on jotain kerta kaikkiaan kokonaisvaltaista niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Hän on tehnyt aiheesta dokumentteja sekä kirjoja ja pitänyt jopa Kaliforniassa kansainvälisen saunahuippukokouksen.

Aalandin mukaan alastomana, pimeässä ja sihisevässä huoneessa endorfiinien vapautuessa tulee avauduttua ihan eri tavalla kuin normaalisti. Näin kävi myös palkitussa kotimaisessa Miesten vuoro -dokumentissa, jossa köriläät avasivat saunassa sydämensä.

Saunassa kokee myös yhteyden johonkin mystiseen ja suurempaan, on Aaland sanonut. Pasikin on kokenut tämän.

”Paras ystäväni kuoli jokin aika sitten. Se oli eräs satakuntalainen kaveri. Kun saat satakuntalaisen kertomaan tunteistaan, se on iso juttu, ja hänkin avautui saunassa, ei tarvittu olutta eikä mitään”, Pasi kertoo.

”Hänen kuolemansa jälkeen mietiskelin ja surin saunassa paljon. Täällä asiat asettuvat jotenkin mittasuhteisiinsa.”

Sauna on aina ollut sosiaalinen juttu. Esimerkiksi Helsingissä oli 1940-luvulla toistasataa yleistä saunaa. 90-luvulla kerätyissä helsinkiläisten muistoissa puhutaan paljon saunoista ja nimenomaan yhteissaunomisesta, kertoo asiaa tutkinut professori Olsson.

Muistot ovat myönteisiä: työviikon päättäminen saunaan, erilaisten ihmisten kohtaaminen yhteisessä hetkessä, tiedon siirto sukupolvilta toiselle, syöminen ja juominen.

”Muistoissa yhteissaunominen on antanut erilaisia eväitä elämään. Se on ollut tavallaan elämän korkeakoulu, kun on oppinut vierailta ja kuullut kertomuksia elämästä”, Olsson sanoo.

Helsinki Sauna Day on yksi esimerkki siitä, että kaupunkikulttuuri on muuttunut entistä yhteisöllisemmäksi.

Halutaan tehdä ja kokea yhdessä, saada arjesta elämyksellisempää.

Parin tunnin saunomisen jälkeen istua rötkötän pyyhe vyötäisilläni Pasin ja Tiinan olohuoneessa kuin kotonani. Harvoin saunasta muuta kuin hyvä olo tulee, mutta nyt jotenkin erityisen.

”Voit tulla jatkossakin koska vain tänne saunomaan, soitat vain”, Pasi sanoo.

Mielelläni.

Helsinki Sauna Day la 12.3. Ilmoittaudu saunojaksi: helsinkisaunaday.fi. Oma pyyhe ja peseytymisvälineet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Kotimaa
 • Helsinki

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 6. 6

  Tänne Tukholmassa oikeasti kannattaa mennä – 44 vinkkiä kaupunkilomaan

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Aamiaistesti: Kokeilimme viiden helsinkiläishotellin aamiaisia, tällaisia ne olivat

 9. 9

  Spotify listasi Suomen suosituimmat artistit, biisit ja albumit – mukana Kaija Koo, Juju ja (tietysti) Cheek

 10. 10

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 4. 4

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 5. 5

  Tavastia aloittaa vegaaniset sunnuntaibrunssit, joissa kuullaan myös livemusiikkia – ensimmäisenä vuorossa Samuli Putro

 6. 6

  Seuraavan Star Warsin nimi paljastettiin: Elokuva on The Last Jedi, mutta kuka tuo viimeinen jedi oikein on?

 7. 7

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 8. 8

  Feminismiä vastaan, poliittista korrektiutta vastaan: Tällainen on netistä nouseva uusi oikeisto, jonka Donald Trump vie Valkoiseen taloon

 9. 9

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 10. 10

  Miesten seksuaalisuus pitää vapauttaa, jotta miehetkin voisivat nauttia seksistä enemmän, sanoo tutkija – ja näin se tapahtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 6. 6

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 7. 7

  George W. Bush vastaan sadeviitta – Trumpin päivän todellinen draama nähtiin katsomossa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Yhdysvaltain uuden oikeiston keulahahmoa lyötiin kesken haastattelun – nyt maassa keskustellaan siitä, onko poliittinen väkivalta oikeutettua

 10. 10

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 3. 3

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 4. 4

  Toimittaja katsoi kameraan ja sinutteli

 5. 5

  STT: Timo T.A. Mikkonen on kuollut

 6. 6

  Trump toisti väitteensä miljoonista laittomista äänestäjistä – senaatin demokraattijohtaja sanoi, että Trump saisi lopettaa vaaleista puhumisen ja keskittyä johtamaan

 7. 7

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 8. 8

  Hollannin pääministeri avoimessa kirjeessä: Jos maan tavat eivät sovi, häipykää maasta

 9. 9

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 10. 10

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 2. 2

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 3. 3

  Jos et jaksa venytellä, tee edes tämä – asiantuntija näyttää kaksi liikettä, jotka huoltavat koko kehon

 4. 4

  Tämän opin seksityöntekijöiden arjesta Suomessa kun katsoin uuden kotimaisen dokumentin

 5. 5

  Vieraiden miesten treffipyyntöjä, uhkailua ja savukaasupanos työpaikalla – kostoa hautonut asiakas vainosi vuosia Marjo Oinosta

 6. 6

  Nimimerkki Musta Pekka mielipidesivulla: Työttömyyteni jatkuessa tunnen vihaa päättäjiä ja yhteiskuntaa kohtaan

 7. 7

  Rocktähtien sanat kovenevat Trumpia kohtaan – Bruce Springsteen ryhtyi julistamaan presidentin vastaista ”uutta vastarintaa”

 8. 8

  Kansanedustaja Touko Aalto harkitsee siirtymistä siviilipalvelukseen Jussi Niinistön puheiden takia – toivoo ministerin pyytävän anteeksi

 9. 9

  Kiinniotettu kuoli poliisin syliin Vihdintiellä Vantaalla – ajotiellä juosseen miehen ”kunto romahti” yhtäkkiä

 10. 10

  Superbakteereita vastaan täytyy keksiä aivan uusia keinoja tai taistelu on hävitty: ”Meidän täytyy taas tottua siihen, että lapset kuolevat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  CNN otti Trumpin virkaanastujaisista uskomattoman kuvan – yleisön voi laskea vaikka yksitellen

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Trump suuttui median uutisoimasta vaatimattomasta yleisömäärästä – ilmakuvat näyttävät karun totuuden virkaanastujaisista

 4. 4

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 5. 5

  ”Vapauttakaa Melania” – Melania Trumpin lannistuva ilme Trumpin virkaanastujaisissa hämmentää somessa, tästä on kyse

 6. 6

  Miehen epäillään tunkeutuneen sikalaan ja paritelleen karjun kanssa Oulun seudulla

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Uusi Vain elämää -osallistujalista on pöyristyttävä – eikä se ole edes tulevan kauden pahin ongelma

 9. 9

  Tältä me näytämme aamulla bussissa ja metrossa – Akseli Valmusen kuvareportaasi

 10. 10

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 11. Näytä lisää