Valikko

Kävimme yhden Pasin ja yhden Tiinan saunassa, koska lauantaina kymmenet helsinkiläiset avaavat saunansa tuntemattomille

Lauantaina Tiina ja Pasi Räisänen sekä kymmenet muut avaavat saunansa ventovieraille Helsinki Sauna Dayssä. Kokeilimme jo etukäteen Pasin saunaa ja selvitimme, mistä tempauksessa on kyse.

Pohjois-Helsingissä omakotitalon ovea rimputtaessa jännittää vähän. Oven avaa nainen.

”Tervetuloa!” Tiina Räisänen, 52, sanoo. ”Siinä voit potkia kengät pois, ja tuohon takkia. Peremmälle vain!”

Tiina Räisänen esittelee asuntoa. Vaivaannuttaa, tällaista ei ole tullut ennen kokeiltua.

Onko sekasauna? Ollaanko pyyhkeet päällä vai alasti? Juodaanko kaljaa? Millaisia tyyppejä isäntä ja emäntä ovat? Mitä jos ei ole mitään puhuttavaa? Mitä jos…

Samanlaisia ajatuksia saattaa herätä, jos osallistuu tulevana lauantaina 12.3. kaikkien aikojen ensimmäiseen Helsinki Sauna Dayhin.

Tempauksessa halukkaat taloyhtiöt, hotellit, yksityiset ihmiset ja ketkä vain avaavat saunansa maksutta vieraille ihmisille. Yhteismaa ry:n ja Visit Helsingin järjestämässä tapahtumassa on lähinnä helsinkiläisiä saunoja, mutta tapahtuma on levinnyt Malesiaan ja Saksaan asti.

Saunomaan haluavat ilmoittautuvat mukaan ennakkoon Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla. Saunaansa muiden käyttöön ovat sivustolla tarjonneet jo kymmenet. Heihin kuuluvat myös Tiina ja Pasi Räisänen.

Mutta millaista on olla ventovieraan kotona hikisenä ja alasti?

Ensin syödään. Pasi, 50, paistaa burgereita, joihin pannaan tässä taloudessa täytteeksi muikkuja.

Jutellaan kevyitä: koska muutitte, onko taloa rempattu, mitä maksoi, mitä teette työksenne, onko ollut kiva asua, sen sellaista.

”Saunapäivä oli loistava idea! Tutustuu uusin tyyppeihin ja saa tarjota saunan, ruokaa ja rentoa olemista. Me lähdettiin heti mukaan, kun kuultiin asiasta”, Pasi sanoo muikkupannun ääreltä.

Ruuan jälkeen saunotaan, vain minä ja Pasi. Myös varsinaisena saunapäivänä Räisäsillä on naisten ja miesten vuorot erikseen.

Pasi ohjeistaa, missä saa riisua vaatteet. Riisun, vedän pyyhkeen vyölle ja menen kylpyhuoneeseen. Pasi tulee pian perässä alasti.

Selvä homma. Pyyhe pois ja lauteille.

Helsinki Sauna Day on tavallaan kuin saunojen Ravintolapäivä. Siinähän kuka vain voi kutsua vieraita syömään itse tehtyä ruokaa kotiinsa tai kadulle.

Yhteisöllinen oleminen kaupungissa on kasvanut viime vuosina: siivouspäivä, ravintolapäivä, Kallio Block Party tai vaikka Olohuonenäyttely, jossa tavalliset tyypit avaavat kotinsa taidenäyttelytilaksi.

Helsinki Sauna Dayn tuottaja Jaakko Blomberg kertoo, miksi tapahtuma järjestetään.

”Ihmiset kaipaavat toisten ihmisten kohtaamista. Saunoja on käyttämättömänä paljon, vaikka Helsinki on täynnä ihmisiä, jotka tykkäävät saunoa”, Blomberg sanoo.

Myös esimerkiksi Olohuonenäyttelyä järjestänyt Blomberg ajoittaa tapahtumakulttuurin muutoksen nimenomaan vuoteen 2011, jolloin muun muassa Ravintolapäivä syntyi.

”Nyt tällaiseen on totuttu, ja mieli on avautunut monilla. Myös kaupungin suhtautuminen on muuttunut. Aiemmin kansalaisaktivismi nähtiin lähinnä virkamiesten kiusaamisena. Lisäksi sosiaalisessa mediassa on helppoa järjestää erilaisia tapahtumia.”

Saatetaanpa taloyhtiöiden Facebook-sivuillakin tarjota muiden asukkaiden käyttöön saunavuoroa, johon ei juuri silloin itse pääse.

Helsingin yliopistossa kansantiedettä opettava professori Pia Olsson sanoo, että Helsinki Sauna Dayssä on kyse myös uudenlaisesta kaupungin kokemisesta.

”Tämä voisi olla tapa ottaa kaupunki uudella tavalla haltuun, tutustua siihen uudesta kulmasta. Ollaan ikään kuin turisteina omassa kaupungissa”, Olsson arvioi.

Helsinki Sauna Day liittyy myös arjen karnevalisoimiseen eli arkisten asioiden nostamiseen uudelle tasolle. Kokemuksellisuus ja elämyksellisyys ovat Olssonin mukaan nykyään erityisesti arvossa.

”Kyseessä ei ole se normaali saunavuoro omassa saunassa, vaan siitä tulee tapahtuma. Siinä on tuttuja elementtejä, mutta myös uutta”, Olsson sanoo.

Kokemuksia on totisesti tarjolla lauantainakin tapahtumassa. Välimerenkadulla saunotaan kymmenennessä kerroksessa, Lapinlahdenpolulla on telttasauna, ja Elielinaukiolla tarjotaan saunasimulaattori, jossa saunakokemus on virtuaalinen.

Taimistontien saunaa käyttöön tarjoava kuvailee Helsinki Sauna Dayn nettisivuilla tilaisuuttaan näin: ”Osallistujilla oltava mukanaan saunahattu ja venäläinen kevätruno.”

Räisästen kolme henkeä vetävässä saunassa on muuten pimeää, mutta rätisevä tuli valaisee hieman, samoin valo löylyastian pohjassa.

Löylyä.

Juttelemme saunapäivästä ja siitä, kuinka Räisäset tykkäävät muutenkin kestitä ihmisiä. Pasi toivoisi, että lauantaina paikalle tulisi joku, jolla ei ole puusaunasta kokemusta.

”Vaikka joku ulkomaalainen. Olisi hauskaa, kun olisi erilaiset ihmiset tässä lauteilla.”

Pasi ottaa huikan olutta ja heittää löylyä. Klapi rasahtaa pesässä.

Entä jos paikalle saapuu joku ikävä saunoja?

”Sitten pistän ne nippuun!” isäntä sanoo nauraen.

”Ei vain, vitsi vitsinä. En usko, että sieltä mitään kauheita tyyppejä tulee. Kyllä ihmisiin pitää sen verran luottaa.”

Kuuma. Kietaisemme pyyhkeet vyötäisillemme ja menemme takapihan kuistille. Ulkona hämärtää, Kehä Kolmonen humisee vieressä.

Pasi sytyttää muutaman kynttilän ja katsoo taivaalle. Siellä näkyvät illan ensimmäiset tähdet.

Tunnin saunomisen jälkeen jutut käyvät jo filosofisiksi. Puhumme antamisesta ja hyötymisestä. Miten tulee kiva olo, kun saa jonkun iloiseksi.

Sitten väkivallasta. Pasi on harrastanut parikymmentä vuotta itsepuolustuslajeja, mutta ei voi sietää väkivaltaa:

”Oikea ratkaisu on se, että antaa vaikka rahaa, jotta pääsee tappelematta tilanteista ulos”, Pasi sanoo.

Löylyä. Rentoutuminen syvenee, ehkä rätisevän tulen takia.

”Siinä on jotain primitiivistä ja hypnoottista, siinä tulen rätinässä ja huminassa. Ei siitä ole niin kauan, kun metsästettiin mammutteja ja oltiin sen jälkeen nuotion äärellä porukalla”, Pasi sanoo.

Eikä kyse ole vain tulesta. Amerikkalainen saunaintoilija, valokuvaaja ja dokumentaristi Mikkel Aaland on sanonut, että saunomisessa on jotain kerta kaikkiaan kokonaisvaltaista niin henkisesti kuin fyysisestikin.

Hän on tehnyt aiheesta dokumentteja sekä kirjoja ja pitänyt jopa Kaliforniassa kansainvälisen saunahuippukokouksen.

Aalandin mukaan alastomana, pimeässä ja sihisevässä huoneessa endorfiinien vapautuessa tulee avauduttua ihan eri tavalla kuin normaalisti. Näin kävi myös palkitussa kotimaisessa Miesten vuoro -dokumentissa, jossa köriläät avasivat saunassa sydämensä.

Saunassa kokee myös yhteyden johonkin mystiseen ja suurempaan, on Aaland sanonut. Pasikin on kokenut tämän.

”Paras ystäväni kuoli jokin aika sitten. Se oli eräs satakuntalainen kaveri. Kun saat satakuntalaisen kertomaan tunteistaan, se on iso juttu, ja hänkin avautui saunassa, ei tarvittu olutta eikä mitään”, Pasi kertoo.

”Hänen kuolemansa jälkeen mietiskelin ja surin saunassa paljon. Täällä asiat asettuvat jotenkin mittasuhteisiinsa.”

Sauna on aina ollut sosiaalinen juttu. Esimerkiksi Helsingissä oli 1940-luvulla toistasataa yleistä saunaa. 90-luvulla kerätyissä helsinkiläisten muistoissa puhutaan paljon saunoista ja nimenomaan yhteissaunomisesta, kertoo asiaa tutkinut professori Olsson.

Muistot ovat myönteisiä: työviikon päättäminen saunaan, erilaisten ihmisten kohtaaminen yhteisessä hetkessä, tiedon siirto sukupolvilta toiselle, syöminen ja juominen.

”Muistoissa yhteissaunominen on antanut erilaisia eväitä elämään. Se on ollut tavallaan elämän korkeakoulu, kun on oppinut vierailta ja kuullut kertomuksia elämästä”, Olsson sanoo.

Helsinki Sauna Day on yksi esimerkki siitä, että kaupunkikulttuuri on muuttunut entistä yhteisöllisemmäksi.

Halutaan tehdä ja kokea yhdessä, saada arjesta elämyksellisempää.

Parin tunnin saunomisen jälkeen istua rötkötän pyyhe vyötäisilläni Pasin ja Tiinan olohuoneessa kuin kotonani. Harvoin saunasta muuta kuin hyvä olo tulee, mutta nyt jotenkin erityisen.

”Voit tulla jatkossakin koska vain tänne saunomaan, soitat vain”, Pasi sanoo.

Mielelläni.

Helsinki Sauna Day la 12.3. Ilmoittaudu saunojaksi: helsinkisaunaday.fi. Oma pyyhe ja peseytymisvälineet.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Sauna
 • Kotimaa
 • Helsinki
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  Lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n vakavan haastattelun, videosta tuli päivän isoin nettihitti

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 7. 7

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 8. 8

  Tässä viisi mahtavaa reittiä pyöräretkille Helsingin seudulla, mennään!

 9. 9

  Tässä 6 pientuottajaa, joiden jäätelöä saa Helsingistä – vegaanistakin jäätelöä saa jo useimmista paikoista

 10. 10

  Trumpin tiedottajan viime viikko oli yhtä piinaa, nyt tapahtumat koottiin tähän Saturday Night Liven uuteen sketsiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 9. 9

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 10. 10

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Yksi kuva palkintopallilta kiteyttää Räikkösen tunnelmat Monacon kakkossijan jälkeen: ”Tämä oli yksi niistä päivistä”

 4. 4

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 5. 5

  Trumpin perheen­jäsen FBI-tutkintaan, laki­miehet ehkä tarkastamaan presidentin twiittejä – Tämä kaikki maailmalta palanneella Trumpilla on nyt edessään

 6. 6

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 7. 7

  Keuhkosyöpä osoittautui persoksi sokerille – tutkijat haluavat selvittää, voiko syövän kasvuun vaikuttaa ruokavaliolla

 8. 8

  Ensi viikolle karu sääennuste: Lämpötila laskee päivä päivältä ja öisin on hallaa – ”Mitään kesäjuhlia ei näillä lämpötiloilla vietetä”

 9. 9

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 10. 10

  Räikköseltä kritiikkiä kisan voiton ratkaisseelle varikkotaktiikalle: ”Heillä oli tietysti syynsä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 2. 2

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 3. 3

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 4. 4

  Ylen Jääskeläinen JSN-puheistaan: ”Sanotaan se nyt suoraan, mokasin varomattomalla lausunnolla”

 5. 5

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 6. 6

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 7. 7

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 8. 8

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 9. 9

  Jussi Halla-aho haluaa unohtaa unohdetun kansan – minkä puolueen johtoon hän oikein pyrkii?

 10. 10

  Kuuro Tomas Vaarala on lähettänyt yli 60 työhakemusta mutta ei pääse edes palkattomaan harjoitteluun – ”Haluaisin vain samalle viivalle muiden kanssa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 8. 8

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 9. 9

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 10. 10

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 11. Näytä lisää