Valikko

Tätä on slutshaming: Naisia vastaan hyökätään netissä ja näin se tapahtuu

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Kanadalainen konstaapeli ohjeisti yliopisto-opiskelijoita:

”Naisten pitäisi välttää pukeutumista kuten huorat, jotta heistä ei tulisi uhreja.”

Kommentti julkaistiin aluksi yliopiston lehdessä, josta se lähti leviämään kiihtyvään tahtiin Facebookin ja Twitterin välityksellä.

Pari kuukautta myöhemmin tuhansia ihmisiä otti osaa ensimmäiseen SlutWalkiin, jossa tavalliset ihmiset marssivat Toronton katuja ja vaativat poliisia lopettamaan seksuaalisen väkivallan uhrien syyllistämisen.

SlutWalk levisi nopeasti maasta toiseen. Suomessakin ”lutkamarssina” tunnettuja marsseja järjestettiin useissa kaupungeissa – Helsingissä järjestetty mielenilmaus keräsi 3 500 osanottajaa.

Torontolaispoliisin kommentti tunnetaan nykyisin sanalla ”slutshaming”. Se ilmestyy uutisotsikoihin tämän tästä netissä, Hollywood-näyttelijät ja julkkikset kuten Amy Schumer, Ashley Judd ja Amber Rose ovat vastustaneet sitä, pelintekijä Zoe Quinn joutui sen kohteeksi maailman pelialaa kuohuttaneessa GamerGate-skandaalissa viime vuonna ja Kim Kardashian Instagramissaan viime viikolla.

Mistä on kyse?

Kirjoitin termistä kaksi vuotta sitten seuraavasti:

Slutshamingille ei ole suoraa suomennosta. Se on moraalista paheksuntaa joka kohdistuu naisten todelliseen tai oletettuun seksuaalisuuteen, montako seksikumppania naisella on esimerkiksi ollut. Tavallisesti kyse on kaksinaismoralismista: eri ihmisille pätevät eri säännöt.

Mies voi osoittaa seksuaalista halukkuutta ja säilyttää kunnollisuutensa. Jos nainen tekee saman, häntä rangaistaan häpäisemällä eli hänet leimataan huoraksi.

Monesti slutshaming näyttäytyy seksuaalirikosten kuten raiskausten uhreihin kohdistettuna jälkiviisasteluna: Olisiko kannattanut laittaa pidempi hame tai olla oikaisematta puiston halki?

Olisiko kannattanut olla antamatta syytä?

”Slutshaming on vanha ilmiö, ehkä tuhansia vuosiakin”, sanoo Harriet Silius.

Silius toimi sukupuolentutkimuksen professorina Åbo Akademissa 20 vuotta. Tammikuussa eläkkeelle jäänyt Silius on nähnyt, miten sukupuolinormit ovat siinä ajassa muuttuneet.

Ja slutshaming, se ei ole hävinnyt mihinkään vaan siirtynyt enemmän nettiin ja eri somekanaviin.

Slutslamingin perusta on patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa miehillä on ollut enemmän oikeuksia kuin naisilla.

”Kun nykyisin poliisin mielestä nainen on pukeutunut väärin ja aiheuttanut sen takia ahdistelunsa, tällaisia argumentteja on käytetty oikeudenkäynneissä Suomessa jo monta sataa vuotta sitten”, Silius sanoo.

Esimerkkejä ovat naiset, jotka ovat murhanneet lapsiaan koska eivät saaneet aborttia, sekä prostituoidut, joita ei laki suojellut.

”Argumenttina oli, että näkeehän sen päältäkin päin, että tämä nainen on prostituoitu.”

Vaikka naiset ovat saaneet oikeuksia historian saatossa, slutshaming edustaa vanhaa moraalista valtajakoa, joka piilee edelleen taustalla.

”Miehillä on enemmän sananvaltaa siihen, mikä on hyvä nainen kuin naisilla siihen, mikä on hyvä mies tai edes siihen, mikä on hyvä nainen”, Silius sanoo.

Jos Suomessa parisataa vuotta sitten oli yhteisössä vähän suositumpi tyttö, tervetullut suosio saattoi nopeasti kääntyä vihjailuksi siitä, että hän olisi moraaliltaan ”löysä”, Silius sanoo.

”Hän oli ylittänyt sen normin, että mikä on sopivaa tytölle tai naiselle. Samalla rakennettiin sitä oikeanlaista miehuutta, eli millaisia naisia miesten kannattaa yhteiskunnassa tavoitella.”

Sama mekanismi näyttää pätevän nyt somessa:

tytöt lataavat seksikkäitä ja paljastavia kuvia itsestään nettiin, koska mainokset, elokuvat ja koko ympäröivä populaarikulttuuri toitottavat, että tietynlainen seksikkyys on suositeltavaa.

”Nuoren tytön pitää näyttää seksikkäältä ja kaikilla pitää olla hauskaa seksiä”, Silius luettelee. Toisaalta ei saa olla miten seksikäs tahansa.

Kun näkymätön sovinnaisuuden raja ylitetään, tytöstä tulee ”huora”.

Tämä merkintä on itseään toteuttava ennuste: useissa amerikkalaistutkimuksissa on huomattu, että huoriteltu tyttö valikoituu helpommin seksuaalisen väkivallan kohteeksi, koska häntä pidetään helpompana uhrina. Huoritellun tytön itsetunto laskee ja hän kärsii luultavammin masennuksesta kuin toverinsa.

Huoritteleminen on eräänlainen Vapaudut vankilasta -kortti hyökkääjälle: ”se pyysi sitä” pukeutumisellaan, käyttäytymisellään tai somekuvillaan, joten väkivallalle oli jokin peruste.

Naisten vartioiminen heidän pukeutumistaan tai käytöstään kontrolloimalla sisällyttää piiloviestin, jossa minkä tahansa tapahtuman syy on aina naisen.

Näkymätön sovinnaisuuden raja, jonka perusteella huoraleimoja jaetaan, voi olla ihan erilainen eri yhteisöissä ja maissa, Silius sanoo.

Esimerkiksi käy viime viikolla kuohuttanut Kim Kardashianin nakukuvagate. Tositv-julkkis latasi nettiin alaston-selfien ja sai osakseen heti kritiikkiä ja huorittelua eri puolilta maailmaa tavallisilta ihmisiltä.

Seuraavana päivänä Kardashian latasi nettiin uuden alastonkuvan.

”Minusta tuntuu, että nämä kuvat ovat Suomessa vähemmän häpeällisiä. Me ollaan nakuina saunassa, joten tällaisen kuvan näkeminen ei ole ehkä meille niin hirveän merkillistä kuin Yhdysvalloissa”, Harriet Silius sanoo.

Olennaista Kim Kardashianin tapauksessa on, että nakuilu on tietyllä tavalla hänen työtään, tapa, jolla Kardashian on muuntanut seksivideon julkisuuteen vuotamisesta alkaneen julkkisuransa rahaksi. Jos tavis julkaisisi samanlaisen kuvan, hän todennäköisesti joutuisi huorittelun kohteeksi eikä saisi penniäkään.

Suomessa alastomuutta enemmän pohditaan Siliuksen mukaan muuta käytöstä, kuten alkoholin käyttöä tai syömistä.

”Jos tyttö tai nainen juo liian paljon, voi tulla tällä samalla periaatteella huoritelluksi, koska on ylittänyt tiettyjä normeja. Silloin tytöille luodaan helposti sellainen kuva, että koska en ollut aivan oma itseni, en voi puolustautuakaan”, Silius sanoo.

Miehiäkin on mahdollista huoritella, etenkin ei-heteromiehiä – miehillä homottelu rinnastuu naisten huoritteluun.

Kim Kardashiania haukkuivat kommenteissa niin naiset kuin miehetkin. Sukupuolella ei ole väliä, Silius sanoo, kun kaikki pyrkivät vahvistamaan omaa asemaansa suhteessa valtapositioon.

”Naisetkin haluavat parantaa asemiaan tässä valtapelissä, jossa määritellään, kuka onkaan se hyvä nainen ja kuka ei”, Silius selittää.

Slutshaming jää monesti näkymättömiin. Ilmiöstä on helpompi puhua, kun ensi-iltaleffassa haukutaan naishahmoa tämän deittailuvauhdin perusteella tai joku julkisuuden henkilö joutuu someraivon kohteeksi.

Jos kysyt kavereiltasi, onko heitä huoriteltu, he vastaavat todennäköisesti kieltävästi.

Silius oppi syyn tähän 35 vuotta sitten:

Sosiologiasta valmistuneen Siliuksen silloinen ohjaaja ehdotti, että Silius ottaisi väitöstutkimuskohteekseen naisjuristit, heidän työolonsa ja uransa.

Siliuksen haastattelemat juristit kertoivat avoimesti, että Suomessa on paljon epätasa-arvoa ja syrjintää, mutta heidän omalla kohdallaan sellaista ei ollut koskaan sattunut.

”En silloin ymmärtänyt, mistä tässä on kyse”, Silius sanoo.

Kun Silius alkoi lukea naistutkimusta, asia vihdoin valkeni: sukupuoleen liittyvästä syrjinnästä ei haluta puhua, koska sille ei haluta antautua.

”Ei ole kiva ajatus, että minua syrjitään sen perusteella, millaiseksi olen syntynyt. Ihmiset torjuvat näitä ajatuksia ja yrittävät puolustaa itseään. Muutenhan elämä olisi ihan jokapäiväistä kärsimystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
 • Feminismi
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 7. 7

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 8. 8

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 4. 4

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 8. 8

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 9. 9

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää