Valikko

Tätä on slutshaming: Naisia vastaan hyökätään netissä ja näin se tapahtuu

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Kanadalainen konstaapeli ohjeisti yliopisto-opiskelijoita:

”Naisten pitäisi välttää pukeutumista kuten huorat, jotta heistä ei tulisi uhreja.”

Kommentti julkaistiin aluksi yliopiston lehdessä, josta se lähti leviämään kiihtyvään tahtiin Facebookin ja Twitterin välityksellä.

Pari kuukautta myöhemmin tuhansia ihmisiä otti osaa ensimmäiseen SlutWalkiin, jossa tavalliset ihmiset marssivat Toronton katuja ja vaativat poliisia lopettamaan seksuaalisen väkivallan uhrien syyllistämisen.

SlutWalk levisi nopeasti maasta toiseen. Suomessakin ”lutkamarssina” tunnettuja marsseja järjestettiin useissa kaupungeissa – Helsingissä järjestetty mielenilmaus keräsi 3 500 osanottajaa.

Torontolaispoliisin kommentti tunnetaan nykyisin sanalla ”slutshaming”. Se ilmestyy uutisotsikoihin tämän tästä netissä, Hollywood-näyttelijät ja julkkikset kuten Amy Schumer, Ashley Judd ja Amber Rose ovat vastustaneet sitä, pelintekijä Zoe Quinn joutui sen kohteeksi maailman pelialaa kuohuttaneessa GamerGate-skandaalissa viime vuonna ja Kim Kardashian Instagramissaan viime viikolla.

Mistä on kyse?

Kirjoitin termistä kaksi vuotta sitten seuraavasti:

Slutshamingille ei ole suoraa suomennosta. Se on moraalista paheksuntaa joka kohdistuu naisten todelliseen tai oletettuun seksuaalisuuteen, montako seksikumppania naisella on esimerkiksi ollut. Tavallisesti kyse on kaksinaismoralismista: eri ihmisille pätevät eri säännöt.

Mies voi osoittaa seksuaalista halukkuutta ja säilyttää kunnollisuutensa. Jos nainen tekee saman, häntä rangaistaan häpäisemällä eli hänet leimataan huoraksi.

Monesti slutshaming näyttäytyy seksuaalirikosten kuten raiskausten uhreihin kohdistettuna jälkiviisasteluna: Olisiko kannattanut laittaa pidempi hame tai olla oikaisematta puiston halki?

Olisiko kannattanut olla antamatta syytä?

”Slutshaming on vanha ilmiö, ehkä tuhansia vuosiakin”, sanoo Harriet Silius.

Silius toimi sukupuolentutkimuksen professorina Åbo Akademissa 20 vuotta. Tammikuussa eläkkeelle jäänyt Silius on nähnyt, miten sukupuolinormit ovat siinä ajassa muuttuneet.

Ja slutshaming, se ei ole hävinnyt mihinkään vaan siirtynyt enemmän nettiin ja eri somekanaviin.

Slutslamingin perusta on patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa miehillä on ollut enemmän oikeuksia kuin naisilla.

”Kun nykyisin poliisin mielestä nainen on pukeutunut väärin ja aiheuttanut sen takia ahdistelunsa, tällaisia argumentteja on käytetty oikeudenkäynneissä Suomessa jo monta sataa vuotta sitten”, Silius sanoo.

Esimerkkejä ovat naiset, jotka ovat murhanneet lapsiaan koska eivät saaneet aborttia, sekä prostituoidut, joita ei laki suojellut.

”Argumenttina oli, että näkeehän sen päältäkin päin, että tämä nainen on prostituoitu.”

Vaikka naiset ovat saaneet oikeuksia historian saatossa, slutshaming edustaa vanhaa moraalista valtajakoa, joka piilee edelleen taustalla.

”Miehillä on enemmän sananvaltaa siihen, mikä on hyvä nainen kuin naisilla siihen, mikä on hyvä mies tai edes siihen, mikä on hyvä nainen”, Silius sanoo.

Jos Suomessa parisataa vuotta sitten oli yhteisössä vähän suositumpi tyttö, tervetullut suosio saattoi nopeasti kääntyä vihjailuksi siitä, että hän olisi moraaliltaan ”löysä”, Silius sanoo.

”Hän oli ylittänyt sen normin, että mikä on sopivaa tytölle tai naiselle. Samalla rakennettiin sitä oikeanlaista miehuutta, eli millaisia naisia miesten kannattaa yhteiskunnassa tavoitella.”

Sama mekanismi näyttää pätevän nyt somessa:

tytöt lataavat seksikkäitä ja paljastavia kuvia itsestään nettiin, koska mainokset, elokuvat ja koko ympäröivä populaarikulttuuri toitottavat, että tietynlainen seksikkyys on suositeltavaa.

”Nuoren tytön pitää näyttää seksikkäältä ja kaikilla pitää olla hauskaa seksiä”, Silius luettelee. Toisaalta ei saa olla miten seksikäs tahansa.

Kun näkymätön sovinnaisuuden raja ylitetään, tytöstä tulee ”huora”.

Tämä merkintä on itseään toteuttava ennuste: useissa amerikkalaistutkimuksissa on huomattu, että huoriteltu tyttö valikoituu helpommin seksuaalisen väkivallan kohteeksi, koska häntä pidetään helpompana uhrina. Huoritellun tytön itsetunto laskee ja hän kärsii luultavammin masennuksesta kuin toverinsa.

Huoritteleminen on eräänlainen Vapaudut vankilasta -kortti hyökkääjälle: ”se pyysi sitä” pukeutumisellaan, käyttäytymisellään tai somekuvillaan, joten väkivallalle oli jokin peruste.

Naisten vartioiminen heidän pukeutumistaan tai käytöstään kontrolloimalla sisällyttää piiloviestin, jossa minkä tahansa tapahtuman syy on aina naisen.

Näkymätön sovinnaisuuden raja, jonka perusteella huoraleimoja jaetaan, voi olla ihan erilainen eri yhteisöissä ja maissa, Silius sanoo.

Esimerkiksi käy viime viikolla kuohuttanut Kim Kardashianin nakukuvagate. Tositv-julkkis latasi nettiin alaston-selfien ja sai osakseen heti kritiikkiä ja huorittelua eri puolilta maailmaa tavallisilta ihmisiltä.

Seuraavana päivänä Kardashian latasi nettiin uuden alastonkuvan.

”Minusta tuntuu, että nämä kuvat ovat Suomessa vähemmän häpeällisiä. Me ollaan nakuina saunassa, joten tällaisen kuvan näkeminen ei ole ehkä meille niin hirveän merkillistä kuin Yhdysvalloissa”, Harriet Silius sanoo.

Olennaista Kim Kardashianin tapauksessa on, että nakuilu on tietyllä tavalla hänen työtään, tapa, jolla Kardashian on muuntanut seksivideon julkisuuteen vuotamisesta alkaneen julkkisuransa rahaksi. Jos tavis julkaisisi samanlaisen kuvan, hän todennäköisesti joutuisi huorittelun kohteeksi eikä saisi penniäkään.

Suomessa alastomuutta enemmän pohditaan Siliuksen mukaan muuta käytöstä, kuten alkoholin käyttöä tai syömistä.

”Jos tyttö tai nainen juo liian paljon, voi tulla tällä samalla periaatteella huoritelluksi, koska on ylittänyt tiettyjä normeja. Silloin tytöille luodaan helposti sellainen kuva, että koska en ollut aivan oma itseni, en voi puolustautuakaan”, Silius sanoo.

Miehiäkin on mahdollista huoritella, etenkin ei-heteromiehiä – miehillä homottelu rinnastuu naisten huoritteluun.

Kim Kardashiania haukkuivat kommenteissa niin naiset kuin miehetkin. Sukupuolella ei ole väliä, Silius sanoo, kun kaikki pyrkivät vahvistamaan omaa asemaansa suhteessa valtapositioon.

”Naisetkin haluavat parantaa asemiaan tässä valtapelissä, jossa määritellään, kuka onkaan se hyvä nainen ja kuka ei”, Silius selittää.

Slutshaming jää monesti näkymättömiin. Ilmiöstä on helpompi puhua, kun ensi-iltaleffassa haukutaan naishahmoa tämän deittailuvauhdin perusteella tai joku julkisuuden henkilö joutuu someraivon kohteeksi.

Jos kysyt kavereiltasi, onko heitä huoriteltu, he vastaavat todennäköisesti kieltävästi.

Silius oppi syyn tähän 35 vuotta sitten:

Sosiologiasta valmistuneen Siliuksen silloinen ohjaaja ehdotti, että Silius ottaisi väitöstutkimuskohteekseen naisjuristit, heidän työolonsa ja uransa.

Siliuksen haastattelemat juristit kertoivat avoimesti, että Suomessa on paljon epätasa-arvoa ja syrjintää, mutta heidän omalla kohdallaan sellaista ei ollut koskaan sattunut.

”En silloin ymmärtänyt, mistä tässä on kyse”, Silius sanoo.

Kun Silius alkoi lukea naistutkimusta, asia vihdoin valkeni: sukupuoleen liittyvästä syrjinnästä ei haluta puhua, koska sille ei haluta antautua.

”Ei ole kiva ajatus, että minua syrjitään sen perusteella, millaiseksi olen syntynyt. Ihmiset torjuvat näitä ajatuksia ja yrittävät puolustaa itseään. Muutenhan elämä olisi ihan jokapäiväistä kärsimystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
 • Feminismi
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 3. 3

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 4. 4

  Muistattehan hittivideon, jossa lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n haastattelun? Tietysti lapset saivat oman animaatiosarjan

 5. 5

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 6. 6

  Youtube-supertähti Casey Neistat esiintyy Suomessa keväällä – tällaisista tempuista hänet tunnetaan

 7. 7

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 8. 8

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 3. 3

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 5. 5

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 6. 6

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 7. 7

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 4. 4

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Hus: Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden sisällä laajojen homevaurioiden takia

 3. 3

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 4. 4

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 5. 5

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 6. 6

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 7. 7

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 8. 8

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 9. 9

  Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

 10. 10

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää