Nyt.fi

Valikko

Tätä on slutshaming: Naisia vastaan hyökätään netissä ja näin se tapahtuu

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Kanadalainen konstaapeli ohjeisti yliopisto-opiskelijoita:

”Naisten pitäisi välttää pukeutumista kuten huorat, jotta heistä ei tulisi uhreja.”

Kommentti julkaistiin aluksi yliopiston lehdessä, josta se lähti leviämään kiihtyvään tahtiin Facebookin ja Twitterin välityksellä.

Pari kuukautta myöhemmin tuhansia ihmisiä otti osaa ensimmäiseen SlutWalkiin, jossa tavalliset ihmiset marssivat Toronton katuja ja vaativat poliisia lopettamaan seksuaalisen väkivallan uhrien syyllistämisen.

SlutWalk levisi nopeasti maasta toiseen. Suomessakin ”lutkamarssina” tunnettuja marsseja järjestettiin useissa kaupungeissa – Helsingissä järjestetty mielenilmaus keräsi 3 500 osanottajaa.

Torontolaispoliisin kommentti tunnetaan nykyisin sanalla ”slutshaming”. Se ilmestyy uutisotsikoihin tämän tästä netissä, Hollywood-näyttelijät ja julkkikset kuten Amy Schumer, Ashley Judd ja Amber Rose ovat vastustaneet sitä, pelintekijä Zoe Quinn joutui sen kohteeksi maailman pelialaa kuohuttaneessa GamerGate-skandaalissa viime vuonna ja Kim Kardashian Instagramissaan viime viikolla.

Mistä on kyse?

Kirjoitin termistä kaksi vuotta sitten seuraavasti:

Slutshamingille ei ole suoraa suomennosta. Se on moraalista paheksuntaa joka kohdistuu naisten todelliseen tai oletettuun seksuaalisuuteen, montako seksikumppania naisella on esimerkiksi ollut. Tavallisesti kyse on kaksinaismoralismista: eri ihmisille pätevät eri säännöt.

Mies voi osoittaa seksuaalista halukkuutta ja säilyttää kunnollisuutensa. Jos nainen tekee saman, häntä rangaistaan häpäisemällä eli hänet leimataan huoraksi.

Monesti slutshaming näyttäytyy seksuaalirikosten kuten raiskausten uhreihin kohdistettuna jälkiviisasteluna: Olisiko kannattanut laittaa pidempi hame tai olla oikaisematta puiston halki?

Olisiko kannattanut olla antamatta syytä?

”Slutshaming on vanha ilmiö, ehkä tuhansia vuosiakin”, sanoo Harriet Silius.

Silius toimi sukupuolentutkimuksen professorina Åbo Akademissa 20 vuotta. Tammikuussa eläkkeelle jäänyt Silius on nähnyt, miten sukupuolinormit ovat siinä ajassa muuttuneet.

Ja slutshaming, se ei ole hävinnyt mihinkään vaan siirtynyt enemmän nettiin ja eri somekanaviin.

Slutslamingin perusta on patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa miehillä on ollut enemmän oikeuksia kuin naisilla.

”Kun nykyisin poliisin mielestä nainen on pukeutunut väärin ja aiheuttanut sen takia ahdistelunsa, tällaisia argumentteja on käytetty oikeudenkäynneissä Suomessa jo monta sataa vuotta sitten”, Silius sanoo.

Esimerkkejä ovat naiset, jotka ovat murhanneet lapsiaan koska eivät saaneet aborttia, sekä prostituoidut, joita ei laki suojellut.

”Argumenttina oli, että näkeehän sen päältäkin päin, että tämä nainen on prostituoitu.”

Vaikka naiset ovat saaneet oikeuksia historian saatossa, slutshaming edustaa vanhaa moraalista valtajakoa, joka piilee edelleen taustalla.

”Miehillä on enemmän sananvaltaa siihen, mikä on hyvä nainen kuin naisilla siihen, mikä on hyvä mies tai edes siihen, mikä on hyvä nainen”, Silius sanoo.

Jos Suomessa parisataa vuotta sitten oli yhteisössä vähän suositumpi tyttö, tervetullut suosio saattoi nopeasti kääntyä vihjailuksi siitä, että hän olisi moraaliltaan ”löysä”, Silius sanoo.

”Hän oli ylittänyt sen normin, että mikä on sopivaa tytölle tai naiselle. Samalla rakennettiin sitä oikeanlaista miehuutta, eli millaisia naisia miesten kannattaa yhteiskunnassa tavoitella.”

Sama mekanismi näyttää pätevän nyt somessa:

tytöt lataavat seksikkäitä ja paljastavia kuvia itsestään nettiin, koska mainokset, elokuvat ja koko ympäröivä populaarikulttuuri toitottavat, että tietynlainen seksikkyys on suositeltavaa.

”Nuoren tytön pitää näyttää seksikkäältä ja kaikilla pitää olla hauskaa seksiä”, Silius luettelee. Toisaalta ei saa olla miten seksikäs tahansa.

Kun näkymätön sovinnaisuuden raja ylitetään, tytöstä tulee ”huora”.

Tämä merkintä on itseään toteuttava ennuste: useissa amerikkalaistutkimuksissa on huomattu, että huoriteltu tyttö valikoituu helpommin seksuaalisen väkivallan kohteeksi, koska häntä pidetään helpompana uhrina. Huoritellun tytön itsetunto laskee ja hän kärsii luultavammin masennuksesta kuin toverinsa.

Huoritteleminen on eräänlainen Vapaudut vankilasta -kortti hyökkääjälle: ”se pyysi sitä” pukeutumisellaan, käyttäytymisellään tai somekuvillaan, joten väkivallalle oli jokin peruste.

Naisten vartioiminen heidän pukeutumistaan tai käytöstään kontrolloimalla sisällyttää piiloviestin, jossa minkä tahansa tapahtuman syy on aina naisen.

Näkymätön sovinnaisuuden raja, jonka perusteella huoraleimoja jaetaan, voi olla ihan erilainen eri yhteisöissä ja maissa, Silius sanoo.

Esimerkiksi käy viime viikolla kuohuttanut Kim Kardashianin nakukuvagate. Tositv-julkkis latasi nettiin alaston-selfien ja sai osakseen heti kritiikkiä ja huorittelua eri puolilta maailmaa tavallisilta ihmisiltä.

Seuraavana päivänä Kardashian latasi nettiin uuden alastonkuvan.

”Minusta tuntuu, että nämä kuvat ovat Suomessa vähemmän häpeällisiä. Me ollaan nakuina saunassa, joten tällaisen kuvan näkeminen ei ole ehkä meille niin hirveän merkillistä kuin Yhdysvalloissa”, Harriet Silius sanoo.

Olennaista Kim Kardashianin tapauksessa on, että nakuilu on tietyllä tavalla hänen työtään, tapa, jolla Kardashian on muuntanut seksivideon julkisuuteen vuotamisesta alkaneen julkkisuransa rahaksi. Jos tavis julkaisisi samanlaisen kuvan, hän todennäköisesti joutuisi huorittelun kohteeksi eikä saisi penniäkään.

Suomessa alastomuutta enemmän pohditaan Siliuksen mukaan muuta käytöstä, kuten alkoholin käyttöä tai syömistä.

”Jos tyttö tai nainen juo liian paljon, voi tulla tällä samalla periaatteella huoritelluksi, koska on ylittänyt tiettyjä normeja. Silloin tytöille luodaan helposti sellainen kuva, että koska en ollut aivan oma itseni, en voi puolustautuakaan”, Silius sanoo.

Miehiäkin on mahdollista huoritella, etenkin ei-heteromiehiä – miehillä homottelu rinnastuu naisten huoritteluun.

Kim Kardashiania haukkuivat kommenteissa niin naiset kuin miehetkin. Sukupuolella ei ole väliä, Silius sanoo, kun kaikki pyrkivät vahvistamaan omaa asemaansa suhteessa valtapositioon.

”Naisetkin haluavat parantaa asemiaan tässä valtapelissä, jossa määritellään, kuka onkaan se hyvä nainen ja kuka ei”, Silius selittää.

Slutshaming jää monesti näkymättömiin. Ilmiöstä on helpompi puhua, kun ensi-iltaleffassa haukutaan naishahmoa tämän deittailuvauhdin perusteella tai joku julkisuuden henkilö joutuu someraivon kohteeksi.

Jos kysyt kavereiltasi, onko heitä huoriteltu, he vastaavat todennäköisesti kieltävästi.

Silius oppi syyn tähän 35 vuotta sitten:

Sosiologiasta valmistuneen Siliuksen silloinen ohjaaja ehdotti, että Silius ottaisi väitöstutkimuskohteekseen naisjuristit, heidän työolonsa ja uransa.

Siliuksen haastattelemat juristit kertoivat avoimesti, että Suomessa on paljon epätasa-arvoa ja syrjintää, mutta heidän omalla kohdallaan sellaista ei ollut koskaan sattunut.

”En silloin ymmärtänyt, mistä tässä on kyse”, Silius sanoo.

Kun Silius alkoi lukea naistutkimusta, asia vihdoin valkeni: sukupuoleen liittyvästä syrjinnästä ei haluta puhua, koska sille ei haluta antautua.

”Ei ole kiva ajatus, että minua syrjitään sen perusteella, millaiseksi olen syntynyt. Ihmiset torjuvat näitä ajatuksia ja yrittävät puolustaa itseään. Muutenhan elämä olisi ihan jokapäiväistä kärsimystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
 • Feminismi

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Ylen päätoimittajan mukaan ohjaaja Susanna Kuparinen loukkasi Sipilän vaimoa – Kuparinen: ”Järkytyin ihan hirveästi”

 2. 2

  Ylen päätoimittaja Atte Jääskeläinen myönsi tehneensä virheen Sipilä-asiassa – Ruben Stiller: ”Ylessä on paljon pelkoa”

 3. 3

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 4. 4

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 5. 5

  Lewis Hamilton vinoili Nico Rosbergin lopettamisesta

 6. 6

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 7. 7

  Slushissa esiteltiin designbrändi, jonka tekijöitä ovat Suomeen tulleet turvapaikanhakijat, ja josta toivotaan vientihittiä

 8. 8

  ”Muista syistä” tuli Ylelle iso ongelma – toimituksen toimintakyvyn palautus on yhteinen etu

 9. 9

  Tesla-sijoittaja uskoo tietotekniikan mullistavan maailman ja haukkuu taloustieteilijät – ”Koko tiedekunta pitäisi tuhota”

 10. 10

  Kymmenen ravintolan ”kortteli” aukeaa Kampin keskukseen lauantaina – tältä siellä näyttää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 2. 2

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 3. 3

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 4. 4

  Nico Rosberg lopettaa F1-uransa – ”Olen noussut oman vuoreni – olen huipulla, joten tämä päätös tuntuu oikealta”

 5. 5

  Puolustusministeri Niinistö sai valtavasti julkisuutta Venäjällä – yhdellä lyhyellä lausahduksella

 6. 6

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 7. 7

  Onko Juha Sipilä sairastunut ”pääministeritautiin”?

 8. 8

  Suomen suurin ruokakauppa yrittää 24h-aukioloa – et ole koskaan nähnyt hypermarkettia näin tyhjänä

 9. 9

  Koulukiusaamisen julkinen kuva on vinoutunut – kiusattu on harvoin hylätty kärsijä, kiusaaja harvoin vain kiusaaja

 10. 10

  Natsilippu roikkui opiskelija-asunnon ikkunassa – ”Ei nauti lain suojaa”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Susanne Päivärinta ja Jan Andersson kiistävät päätoimittaja Atte Jääskeläisen väitteet: Ylen linjausta perusteltiin ”muilla syillä”, juontajat sanovat

 2. 2

  Nainen meni kauneusklinikalle Helsingissä – päätyi öisen autokyydin jälkeen leikattavaksi omakotitaloon Viron Pärnussa

 3. 3

  Kymmenien suomalaisten kauneusleikkaukset ovat menneet pieleen – Cheyenne Järvisen rintoihin jäi rujot jäljet

 4. 4

  Sanna-Mari Paakki aloitti kampanjan tissien puolesta ja joutui Ylilaudalta nousseen vihakampanjan kohteeksi – ja se kertoo siitä, mikä internetiä nyt riivaa kaikkialla

 5. 5

  Ruben Stiller kertoo HS:lle saamastaan varoituksesta ja Ylen kovista vaatimuksista Sipilä-asiassa: ”Olen hiiri ja minua pelotti”

 6. 6

  Miten elämäsi sujuu muihin verrattuna? Lue sinulle räätälöity juttu perheestä, terveydestä, työstä ja onnesta

 7. 7

  Ylen juontaja tenttasi päätoimittajaa suorassa lähetyksessä – ja hukkuu nyt kiittävään palautteeseen

 8. 8

  Pidimme kaksi viikkoa uutta päiväkirjamaista kalenteria, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Helsingin kaupunginvaltuusto hylkäsi Guggenheimin taidemuseon äänin 53–32

 10. 10

  Suomalainen on niin etuoikeutettu, että hävettää

 11. Näytä lisää