Valikko

Tätä on slutshaming: Naisia vastaan hyökätään netissä ja näin se tapahtuu

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Vuonna 2011 yksi poliisi käski naisia olemaan pukeutumatta ”huorahtavasti” ja käynnisti samalla SlutWalkina tunnetun kansanliikkeen.

Kanadalainen konstaapeli ohjeisti yliopisto-opiskelijoita:

”Naisten pitäisi välttää pukeutumista kuten huorat, jotta heistä ei tulisi uhreja.”

Kommentti julkaistiin aluksi yliopiston lehdessä, josta se lähti leviämään kiihtyvään tahtiin Facebookin ja Twitterin välityksellä.

Pari kuukautta myöhemmin tuhansia ihmisiä otti osaa ensimmäiseen SlutWalkiin, jossa tavalliset ihmiset marssivat Toronton katuja ja vaativat poliisia lopettamaan seksuaalisen väkivallan uhrien syyllistämisen.

SlutWalk levisi nopeasti maasta toiseen. Suomessakin ”lutkamarssina” tunnettuja marsseja järjestettiin useissa kaupungeissa – Helsingissä järjestetty mielenilmaus keräsi 3 500 osanottajaa.

Torontolaispoliisin kommentti tunnetaan nykyisin sanalla ”slutshaming”. Se ilmestyy uutisotsikoihin tämän tästä netissä, Hollywood-näyttelijät ja julkkikset kuten Amy Schumer, Ashley Judd ja Amber Rose ovat vastustaneet sitä, pelintekijä Zoe Quinn joutui sen kohteeksi maailman pelialaa kuohuttaneessa GamerGate-skandaalissa viime vuonna ja Kim Kardashian Instagramissaan viime viikolla.

Mistä on kyse?

Kirjoitin termistä kaksi vuotta sitten seuraavasti:

Slutshamingille ei ole suoraa suomennosta. Se on moraalista paheksuntaa joka kohdistuu naisten todelliseen tai oletettuun seksuaalisuuteen, montako seksikumppania naisella on esimerkiksi ollut. Tavallisesti kyse on kaksinaismoralismista: eri ihmisille pätevät eri säännöt.

Mies voi osoittaa seksuaalista halukkuutta ja säilyttää kunnollisuutensa. Jos nainen tekee saman, häntä rangaistaan häpäisemällä eli hänet leimataan huoraksi.

Monesti slutshaming näyttäytyy seksuaalirikosten kuten raiskausten uhreihin kohdistettuna jälkiviisasteluna: Olisiko kannattanut laittaa pidempi hame tai olla oikaisematta puiston halki?

Olisiko kannattanut olla antamatta syytä?

”Slutshaming on vanha ilmiö, ehkä tuhansia vuosiakin”, sanoo Harriet Silius.

Silius toimi sukupuolentutkimuksen professorina Åbo Akademissa 20 vuotta. Tammikuussa eläkkeelle jäänyt Silius on nähnyt, miten sukupuolinormit ovat siinä ajassa muuttuneet.

Ja slutshaming, se ei ole hävinnyt mihinkään vaan siirtynyt enemmän nettiin ja eri somekanaviin.

Slutslamingin perusta on patriarkaalisessa yhteiskunnassa, jossa miehillä on ollut enemmän oikeuksia kuin naisilla.

”Kun nykyisin poliisin mielestä nainen on pukeutunut väärin ja aiheuttanut sen takia ahdistelunsa, tällaisia argumentteja on käytetty oikeudenkäynneissä Suomessa jo monta sataa vuotta sitten”, Silius sanoo.

Esimerkkejä ovat naiset, jotka ovat murhanneet lapsiaan koska eivät saaneet aborttia, sekä prostituoidut, joita ei laki suojellut.

”Argumenttina oli, että näkeehän sen päältäkin päin, että tämä nainen on prostituoitu.”

Vaikka naiset ovat saaneet oikeuksia historian saatossa, slutshaming edustaa vanhaa moraalista valtajakoa, joka piilee edelleen taustalla.

”Miehillä on enemmän sananvaltaa siihen, mikä on hyvä nainen kuin naisilla siihen, mikä on hyvä mies tai edes siihen, mikä on hyvä nainen”, Silius sanoo.

Jos Suomessa parisataa vuotta sitten oli yhteisössä vähän suositumpi tyttö, tervetullut suosio saattoi nopeasti kääntyä vihjailuksi siitä, että hän olisi moraaliltaan ”löysä”, Silius sanoo.

”Hän oli ylittänyt sen normin, että mikä on sopivaa tytölle tai naiselle. Samalla rakennettiin sitä oikeanlaista miehuutta, eli millaisia naisia miesten kannattaa yhteiskunnassa tavoitella.”

Sama mekanismi näyttää pätevän nyt somessa:

tytöt lataavat seksikkäitä ja paljastavia kuvia itsestään nettiin, koska mainokset, elokuvat ja koko ympäröivä populaarikulttuuri toitottavat, että tietynlainen seksikkyys on suositeltavaa.

”Nuoren tytön pitää näyttää seksikkäältä ja kaikilla pitää olla hauskaa seksiä”, Silius luettelee. Toisaalta ei saa olla miten seksikäs tahansa.

Kun näkymätön sovinnaisuuden raja ylitetään, tytöstä tulee ”huora”.

Tämä merkintä on itseään toteuttava ennuste: useissa amerikkalaistutkimuksissa on huomattu, että huoriteltu tyttö valikoituu helpommin seksuaalisen väkivallan kohteeksi, koska häntä pidetään helpompana uhrina. Huoritellun tytön itsetunto laskee ja hän kärsii luultavammin masennuksesta kuin toverinsa.

Huoritteleminen on eräänlainen Vapaudut vankilasta -kortti hyökkääjälle: ”se pyysi sitä” pukeutumisellaan, käyttäytymisellään tai somekuvillaan, joten väkivallalle oli jokin peruste.

Naisten vartioiminen heidän pukeutumistaan tai käytöstään kontrolloimalla sisällyttää piiloviestin, jossa minkä tahansa tapahtuman syy on aina naisen.

Näkymätön sovinnaisuuden raja, jonka perusteella huoraleimoja jaetaan, voi olla ihan erilainen eri yhteisöissä ja maissa, Silius sanoo.

Esimerkiksi käy viime viikolla kuohuttanut Kim Kardashianin nakukuvagate. Tositv-julkkis latasi nettiin alaston-selfien ja sai osakseen heti kritiikkiä ja huorittelua eri puolilta maailmaa tavallisilta ihmisiltä.

Seuraavana päivänä Kardashian latasi nettiin uuden alastonkuvan.

”Minusta tuntuu, että nämä kuvat ovat Suomessa vähemmän häpeällisiä. Me ollaan nakuina saunassa, joten tällaisen kuvan näkeminen ei ole ehkä meille niin hirveän merkillistä kuin Yhdysvalloissa”, Harriet Silius sanoo.

Olennaista Kim Kardashianin tapauksessa on, että nakuilu on tietyllä tavalla hänen työtään, tapa, jolla Kardashian on muuntanut seksivideon julkisuuteen vuotamisesta alkaneen julkkisuransa rahaksi. Jos tavis julkaisisi samanlaisen kuvan, hän todennäköisesti joutuisi huorittelun kohteeksi eikä saisi penniäkään.

Suomessa alastomuutta enemmän pohditaan Siliuksen mukaan muuta käytöstä, kuten alkoholin käyttöä tai syömistä.

”Jos tyttö tai nainen juo liian paljon, voi tulla tällä samalla periaatteella huoritelluksi, koska on ylittänyt tiettyjä normeja. Silloin tytöille luodaan helposti sellainen kuva, että koska en ollut aivan oma itseni, en voi puolustautuakaan”, Silius sanoo.

Miehiäkin on mahdollista huoritella, etenkin ei-heteromiehiä – miehillä homottelu rinnastuu naisten huoritteluun.

Kim Kardashiania haukkuivat kommenteissa niin naiset kuin miehetkin. Sukupuolella ei ole väliä, Silius sanoo, kun kaikki pyrkivät vahvistamaan omaa asemaansa suhteessa valtapositioon.

”Naisetkin haluavat parantaa asemiaan tässä valtapelissä, jossa määritellään, kuka onkaan se hyvä nainen ja kuka ei”, Silius selittää.

Slutshaming jää monesti näkymättömiin. Ilmiöstä on helpompi puhua, kun ensi-iltaleffassa haukutaan naishahmoa tämän deittailuvauhdin perusteella tai joku julkisuuden henkilö joutuu someraivon kohteeksi.

Jos kysyt kavereiltasi, onko heitä huoriteltu, he vastaavat todennäköisesti kieltävästi.

Silius oppi syyn tähän 35 vuotta sitten:

Sosiologiasta valmistuneen Siliuksen silloinen ohjaaja ehdotti, että Silius ottaisi väitöstutkimuskohteekseen naisjuristit, heidän työolonsa ja uransa.

Siliuksen haastattelemat juristit kertoivat avoimesti, että Suomessa on paljon epätasa-arvoa ja syrjintää, mutta heidän omalla kohdallaan sellaista ei ollut koskaan sattunut.

”En silloin ymmärtänyt, mistä tässä on kyse”, Silius sanoo.

Kun Silius alkoi lukea naistutkimusta, asia vihdoin valkeni: sukupuoleen liittyvästä syrjinnästä ei haluta puhua, koska sille ei haluta antautua.

”Ei ole kiva ajatus, että minua syrjitään sen perusteella, millaiseksi olen syntynyt. Ihmiset torjuvat näitä ajatuksia ja yrittävät puolustaa itseään. Muutenhan elämä olisi ihan jokapäiväistä kärsimystä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Kotimaa
 • Feminismi

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 6. 6

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 7. 7

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 8. 8

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 9. 9

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 10. 10

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 3. 3

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 6. 6

  Opas miehen hankintaan

 7. 7

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 10. 10

  Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää