Netissä leviävään kauhuhahmoon uskoneet lapset yrittivät tappaa ystävänsä Amerikassa – tästä on kyse elokuvaksi muuttuneessa ilmiössä

HBO-kanavan uusi Beware the Slenderman -dokumentti käsittelee Yhdysvaltoja pari vuotta sitten kuohuttanutta rikosta.

Tekstiä on päivitetty 6.5. tiedolla uudesta Slender Man -elokuvasta. Alunperin juttu on julkaistu maaliskuussa.

30. toukokuuta 2014 kolme tyttöä vietti aikaa keskenään pienessä Waukeshan kaupungissa Yhdysvalloissa. Yhdellä heistä oli syntymäpäivä, joten kaverit saivat illan päätteeksi jäädä yökylään.

Seuraavana aamuna kolmikko lähti läheiseen puistoon leikkimään.

Siellä kaksi tytöistä kävi yhteisestä päätöksestä ystävänsä kimppuun. Toinen iski tätä keittiöveitsellä 19 kertaa.

Pahoin haavoittunut uhri pääsi raahautumaan tielle, josta ohikulkenut pyöräilijä löysi hänet. Sairaalassa lääkärit onnistuivat pelastamaan tytön hengen juuri ja juuri.

Sekä tekijät että uhri olivat 12-vuotiaita.

Muutenkin järkyttävään tapaukseen liittyi vielä jotain poikkeuksellisen outoa. Kuulusteluissa veriteon tehneet tytöt kertoivat motiivikseen halun miellyttää Slender Man -nimistä hirviöhahmoa.

Luonnottoman pitkää ja pitkäraajaista, laihaa ja kasvotonta miestä, jonka sanotaan vaanivan lapsia syrjäisissä paikoissa.

Slender Mania ei tietenkään ole olemassa muualla kuin internetissä leviävissä kauhutarinoissa. Makaaberi rikos nousi joka tapauksessa isoksi uutisaiheeksi maailmalla, Suomessakin.

Pian parin vuoden takainen tapaus noussee uudelleen tapetille, sillä siitä tehty elokuva on juuri valmistunut.

HBO-kanavan Beware the Slenderman on tuorein tosielämän outoa rikostutkintaa käsittelevä dokumentti. Lajityypin tunnetuin esimerkki on vuodenvaihteessa äärimmäisen suosituksi noussutMaking A Murderer -sarja.

Irene Taylor Brodskyn ohjaama Beware the Slenderman sai ensi-iltansa parhaillaan käynnissä olevalla South by Southwest -festivaalilla. HBO:lle se ilmestyy katseltavaksi myöhemmin tänä vuonna.

Toukokuun alussa uutisoitiin, että Slender Manista suunnitellaan myös uutta näyteltyä elokuvaa. Sen käsikirjoittaa muun muassa Paul Verhoevenin tulevan Elle-trillerin kirjoittanut David Birke, kertoo Hollywood Reporter. Tarkempaa tietoa elokuvan sisällöstä ei vielä ole.

Slender Man (suom. ”hoikka mies”) on osa creepypasta-nimistä nettikulttuuria.

Creepypastat ovat netinkäyttäjien ideoimia kauhutarinoita, jotka leviävät usein anonyymeillä nettifoorumeilla, kuten Redditissä tai 4chanissa. Nykyään niillä on omia sivustoja, kuten Creepypasta.com.

Creepypastat voivat olla tekstejä, kuvia tai videoita. Teksteistä monet on kirjoitettu päiväkirjojen tai blogipostausten tyyliin – ideana on, että siihen sattumalta törmäävä nettilukija voisi luulla pelottavaa tarinaa todeksi.

Tällainen on esimerkiksi Ted the Caver, yksi varhaisimmista ja tunnetuimmista creepypastoista. Jo vuonna 2001 nettiin ilmaantunut tarina on sarja päiväkirjamaisia kirjoituksia, joissa Ted-niminen kertoja kuvaa outoja näkyjä, joita kohtaa tutkimassaan luolassa.

Monissa kuuluisissa creepypastoissa jokin harmiton viihdeteos muuttuukin karmivaksi. ”Kadonnut episodi” -alalajia edustavissa tarinoissa kertoja saattaa löytää vaikkapa Simpsoneista tai Paavo Pesusienestä tehdyn hylätyn, kauhistuttavan jakson.

Creepypastat ovat siis eräänlaisia nettiajan kansantarinoita ja urbaaneja legendoja.

Ne eivät yleensä ole tekijänoikeuksilla suojattuja kirjallisia teoksia, vaan niitä saa kuka tahansa jakaa, jatkaa, soveltaa ja varioida. Creepypasta-nimikin tulee tekstin leikkaamisesta ja kopioinnista väännetystä copypasta-termistä, creepy tarkoittaa kammottavaa tai kuumottavaa.

Suosittujen tarinoiden ympärille voi siis helposti muodostua laaja mytologia. Ja kaikkein laajin on muodostunut juuri Slender Manin ympärille.

Hahmon loiErik Knudsen Something Awful -nettisivuston foorumilla, käyttäjänimellä Victor Surge. Vuosituhannen vaihteesta asti toiminut Something Awful on yksi tunnetuimmista huumorisivustoista. Sen maksulliselta, lähes 200 000 käyttäjän foorumilta moni nettimeemi on saanut alkunsa.

Knudsen latasi foorumin ”luo paranormaali kuva” -ketjuun kesäkuussa 2009 kaksi mustavalkoista valokuvaa, joiden taustalle oli muokannut tummapukuisen, kasvottoman ja pitkäraajaisen hahmon – Slender Manin.

Kuvien oheen Knudsen kirjoitti kryptiset kuvatekstit. ”Emme olisi halunneet tappaa heitä, mutta sen itsepintainen hiljaisuus ja ojennetut kädet kauhistuttivat ja lohduttivat meitä samaan aikaan”, toinen kuului. Toinen kuva oli muka löydetty 1980-luvulla palaneen kirjaston raunioista, sen jälkeen kun 14 lasta oli kadonnut mystisesti.

Tällainen tarinankerronta on creepypastaa puhtaimmillaan. Pian muut foorumikäyttäjät inspiroituivat jatkamaan Slender Manin legendaa omilla kuvillaan ja kirjoituksillaan.

Vielä saman kuun aikana eräs foorumin jäsen ilmoitti aloittaneensa Slender Manin inspiroiman videosarjan Youtubessa. Marble Hornets -niminen kauhusarja jatkui vuosia ja sen jaksot keräsivät Youtubessa miljoonia katselukertoja.

Pikkuhiljaa Slender Manin myytti levisi kaikkialle nettiin. 2011 Minecraft-peliin lisättiin uusi hirviö, mustanpuhuva Enderman. Parin vuoden sisään ilmestyi parikin Slender Man -indie-videopeliä. Marble Hornets -sarjaan perustuva, ammattilaisvoimin tehty elokuva julkaistiin viime vuonna.

Slender Manista on siis tullut ikoninen kauhuhahmo, samanlainen kuin Painajainen Elm Streetillä -leffojen Freddystä tai Hellraiser-elokuvien Pinheadista – mutta ensimmäistä kertaa pohjana ei ole toiminut suosittu elokuva, sarjakuva tai vastaava teos.

Tällä kertaa hahmo sai alkunsa harrastelijoiden nettitarinoista ja fanitaiteesta, ja laajeni vasta sitten perinteisiin populaarikulttuuriteoksiin.

Oikeasti laajaan tietoisuuteen Slender Man – ja koko creepypasta-ilmiö – nousi vasta Waukeshan veriteon jälkeen.

Elokuvien, sarjakuvien, pelien ja muun fiktion on iät ja ajat epäilty innoittavan lapsia ja nuoria oikeaan väkivaltaan.

Esimerkiksi Suomessa elokuvasensuuri oli vielä 1980- ja 90-luvuilla poikkeuksellisen tiukka, ja moni kauhu- tai toimintafilmi kiellettiin ”raaistavana” tai ”kauhua herättämällä mielenterveydelle vahingollisena.”

Sensuurista päästiin Suomessa 2000-luvun alussa. Hieman aiemmin yleiseksi huolenaiheeksi olivat nousseet videopelit, mutta niidenkin tapauksessa tutkimukset päätyivät yleensä puoltamaan sitä, etteivät väkivaltapelit lisää väkivaltaista käyttäytymistä.

Edelleenkin kuohuttaviin väkivallantekoihin saatetaan etsiä syitä elokuvista, peleistä tai musiikista, mutta menneiden vuosikymmenten kaltaista ”moraalipaniikkia” viihdeteokset eivät enää aiheuta.

Waukeshan puukotuksen Slender Man -yhteys kuitenkin aiheutti, pitkästä aikaa.

Kaupungin poliisipäällikkö sanoi teon jälkeen ”internetin olevan täynnä synkkiä ja pahoja asioita” ja että ”lasten valvomaton pääsy internetiin on hälyttävä ongelma.” Kaupungin koulut estivät pääsyn Creepypasta.com -sivulle, jonka kautta tytöt olivat tiettävästi tutustuneet Slender Man -tarinoihin.

Sensaatiohenkiset mediat repivät aiheesta kohuotsikoita. Australialainen uutissivusto News.com.au kutsui puukotuksen jälkeisessä artikkelissaan creepypasta-kulttuuria ”internetin kauhukultiksi, joka oli vähällä aiheuttaa tapon.”

Creepypasta.comin ylläpitäjä joutui tapauksen jälkeisessä kannanotossaan kirjoittamaan asioita, jotka aktiivisille netinkäyttäjille olivat tietysti itsestäänselvyyksiä: Slender Mania ei ole olemassa, creepypastat ovat pelkkiä tarinoita, ja niin edelleen.

Tavallaan paniikkireaktion voi silti ymmärtää. Nyt kyse ei ollut elokuvasta tai pelistä, vaan jostain suurelle yleisölle uudesta ja tuntemattomasta fiktiomuodosta.

Ja sellaisesta, joka oli alusta asti syntynyt verkossa. Kuten The Washington Postin analyysissä todetaan, koko internet herättää edelleen monissa pelkoa. Se on kaikkialle ulottuva, kasvoton ja käsittämätön voima – aivan kuin Slender Man.

Waukeshan verityön nuoret tekijät ovat olleet nuorisovankilassa viranomaisten ja sosiaalityöntekijöiden huostassa teosta lähtien.

New York Magazinen pitkässä artikkelissa kerrotaan, kuinka toinen heistä ei kuulusteluissakaan pystynyt ymmärtämään, että Slender Man on kuvitteellinen hahmo. Mielentilatutkimuksessa hänen todettiin kärsivän muun muassa skitsofreniasta. People-lehden maanantaina julkaistun jutun mukaan hänet on siirretty tammikuussa psykiatriseen sairaalaan.

Tapauksen käsittely on yhä kesken. Tuomioistuin ei ole vielä päättänyt, käsitelläänkö tyttöjä oikeudessa alaikäisinä vai aikuisina. Jos heidät todetaan syyllisiksi murhayritykseen, saattaa seuraus jälkimmäisessä tapauksessa olla kymmenien vuosien vankilatuomio.

Slender Man taas elää vapaana internetissä.

Mutta vain siellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Rikokset
 • Elokuvat
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 2. 2

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 5. 5

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 6. 6

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 7. 7

  ”Tulee kolme kertaa se tunne: ai, ai, ai!” – ruokataiteilija Kozeen Shiwan tarjoaa illallisillaan epämiellyttäviä makukokemuksia ja haluaa mullistaa koko syömisen konseptin

 8. 8

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 9. 9

  Koirat ovat tervetulleita Sörkan Ruusuun – lemmikit tuovat kapakoihin kodikkuutta

 10. 10

  Sohvaperunat alkaa taas – Näistä syistä show on niin rakastettu ja radikaalimpi kuin mikään aiempi tosi-tv

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 2. 2

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 3. 3

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 4. 4

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 5. 5

  Internet ei saa tästä tarpeekseen: häissä pettymyksensä avoimesti osoittava pikkutyttö

 6. 6

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 7. 7

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 8. 8

  Sohvaperunat alkaa taas – Näistä syistä show on niin rakastettu ja radikaalimpi kuin mikään aiempi tosi-tv

 9. 9

  Musiikkitalossa oltiin sovitusten taivaassa – Jacob Collier ja Core Henry nostivat Youtube-kansan ilmaan

 10. 10

  Töölöön avattu Daddy Greens tarjoilee newyorkilais-napolilaista pizzaa – ja se on todella, todella hyvää

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 3. 3

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 4. 4

  Tässä kokonaisuudessaan listaus Suomessa käytettävistä virallisista virkanimikkeistä, joissa esiintyy ”-nainen”

 5. 5

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 6. 6

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 7. 7

  Suomessa leikittiin ”Kuka pelkää mustaa miestä” kunnes se kiellettiin rasistisena – mutta ajattelivatko lapset oikeasti tummaihoista ihmistä leikeissään? Vastaa kyselyyn

 8. 8

  Trumpin ykkösvalehtelijan armahdus tv-gaalassa vaikuttaa oikealta emämokalta – Mitä ihmettä tapahtui?

 9. 9

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 10. 10

  Trumpin ex-tiedottaja ilmaantui yllättäen televisiogaalan lavalle pilkkaamaan Trumpia, yleisö ja internet eivät pääse yli

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Poliisi sai hälytyksen eduskuntatalon edessä tapahtuneesta puukotuksesta, portailla on verta – HS seuraa

 2. 2

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 3. 3

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 4. 4

  Kansanedustaja Tom Packalén näki puukotuksen jälkitilanteen: ”Kaveri oli hoidettavana ambulanssissa”

 5. 5

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 6. 6

  ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

 7. 7

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 8. 8

  Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

 9. 9

  25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

 10. 10

  Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 2. 2

  Heti ensimmäinen yhteydenotto te-toimistosta oli uhkauskirje – Työttömiä kohdellaan kuin rikollisia

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne oli sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

 5. 5

  25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

 6. 6

  Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

 7. 7

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 8. 8

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 9. 9

  Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

 10. 10

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 7. 7

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Poliisi sai hälytyksen eduskuntatalon edessä tapahtuneesta puukotuksesta, portailla on verta – HS seuraa
 3. Kolmelle entiselle Telian johtajalle syytteet Uzbekistanissa tehdyistä kaupoista – yksi syytetyistä on yhtiön entinen toimitusjohtaja
 4. Kansanedustaja Tom Packalén näki puukotuksen jälkitilanteen: ”Kaveri oli hoidettavana ambulanssissa”
 5. Uusi Napakymppi keräsi yli 700 000 katsojaa
 6. Lapset sopeutuvat nopeasti minne tahansa, sanotaan, mutta se ei mennyt ihan niin – Kolmevuotias muutti Kiinaan ja riipivä ikävä kesti kuukausia
 7. Suomen ensimmäinen supersankarielokuva Rendel oli parhaimmillaan ennen kuin siitä oli nähty sekuntiakaan – lopputulos on kälyinen ja naisiin kohdistuva väkivalta inhottaa
 8. Riihimäen teatterissa kantaesitetty Pesärikko saa kriitikolta täydet viisi tähteä – ”Näyttelijän taidetta isolla N-kirjaimella”Riihimäen teatterissa kantaesitetty Pesärikko saa kriitikolta täydet viisi tähteä – ”Näyttelijän taidetta isolla N-kirjaimella”
 9. Eduskunta pääsee äänestämään naisparien vanhemmuuden tunnustamisesta – lakivaliokunta esittää äitiyslain hyväksymistä
 10. ”Kaikilla alkoi matkan aikana oksennustauti” – Pikkulasten kanssa lentäessä voi sattua mitä vain, mutta paljon reissannut Inari Fernández kertoo, miten siitä selviää
 11. Volvo julkaisi juuri pikkumaasturin nimeltä XC40, ja se on – taas – Volvolle kohtalonkysymys
 12. Näytä lisää