Valikko

Netissä leviävään kauhuhahmoon uskoneet lapset yrittivät tappaa ystävänsä Amerikassa – tästä on kyse elokuvaksi muuttuneessa ilmiössä

HBO-kanavan uusi Beware the Slenderman -dokumentti käsittelee Yhdysvaltoja pari vuotta sitten kuohuttanutta rikosta.

Tekstiä on päivitetty 6.5. tiedolla uudesta Slender Man -elokuvasta. Alunperin juttu on julkaistu maaliskuussa.

30. toukokuuta 2014 kolme tyttöä vietti aikaa keskenään pienessä Waukeshan kaupungissa Yhdysvalloissa. Yhdellä heistä oli syntymäpäivä, joten kaverit saivat illan päätteeksi jäädä yökylään.

Seuraavana aamuna kolmikko lähti läheiseen puistoon leikkimään.

Siellä kaksi tytöistä kävi yhteisestä päätöksestä ystävänsä kimppuun. Toinen iski tätä keittiöveitsellä 19 kertaa.

Pahoin haavoittunut uhri pääsi raahautumaan tielle, josta ohikulkenut pyöräilijä löysi hänet. Sairaalassa lääkärit onnistuivat pelastamaan tytön hengen juuri ja juuri.

Sekä tekijät että uhri olivat 12-vuotiaita.

Muutenkin järkyttävään tapaukseen liittyi vielä jotain poikkeuksellisen outoa. Kuulusteluissa veriteon tehneet tytöt kertoivat motiivikseen halun miellyttää Slender Man -nimistä hirviöhahmoa.

Luonnottoman pitkää ja pitkäraajaista, laihaa ja kasvotonta miestä, jonka sanotaan vaanivan lapsia syrjäisissä paikoissa.

Slender Mania ei tietenkään ole olemassa muualla kuin internetissä leviävissä kauhutarinoissa. Makaaberi rikos nousi joka tapauksessa isoksi uutisaiheeksi maailmalla, Suomessakin.

Pian parin vuoden takainen tapaus noussee uudelleen tapetille, sillä siitä tehty elokuva on juuri valmistunut.

HBO-kanavan Beware the Slenderman on tuorein tosielämän outoa rikostutkintaa käsittelevä dokumentti. Lajityypin tunnetuin esimerkki on vuodenvaihteessa äärimmäisen suosituksi noussutMaking A Murderer -sarja.

Irene Taylor Brodskyn ohjaama Beware the Slenderman sai ensi-iltansa parhaillaan käynnissä olevalla South by Southwest -festivaalilla. HBO:lle se ilmestyy katseltavaksi myöhemmin tänä vuonna.

Toukokuun alussa uutisoitiin, että Slender Manista suunnitellaan myös uutta näyteltyä elokuvaa. Sen käsikirjoittaa muun muassa Paul Verhoevenin tulevan Elle-trillerin kirjoittanut David Birke, kertoo Hollywood Reporter. Tarkempaa tietoa elokuvan sisällöstä ei vielä ole.

Slender Man (suom. ”hoikka mies”) on osa creepypasta-nimistä nettikulttuuria.

Creepypastat ovat netinkäyttäjien ideoimia kauhutarinoita, jotka leviävät usein anonyymeillä nettifoorumeilla, kuten Redditissä tai 4chanissa. Nykyään niillä on omia sivustoja, kuten Creepypasta.com.

Creepypastat voivat olla tekstejä, kuvia tai videoita. Teksteistä monet on kirjoitettu päiväkirjojen tai blogipostausten tyyliin – ideana on, että siihen sattumalta törmäävä nettilukija voisi luulla pelottavaa tarinaa todeksi.

Tällainen on esimerkiksi Ted the Caver, yksi varhaisimmista ja tunnetuimmista creepypastoista. Jo vuonna 2001 nettiin ilmaantunut tarina on sarja päiväkirjamaisia kirjoituksia, joissa Ted-niminen kertoja kuvaa outoja näkyjä, joita kohtaa tutkimassaan luolassa.

Monissa kuuluisissa creepypastoissa jokin harmiton viihdeteos muuttuukin karmivaksi. ”Kadonnut episodi” -alalajia edustavissa tarinoissa kertoja saattaa löytää vaikkapa Simpsoneista tai Paavo Pesusienestä tehdyn hylätyn, kauhistuttavan jakson.

Creepypastat ovat siis eräänlaisia nettiajan kansantarinoita ja urbaaneja legendoja.

Ne eivät yleensä ole tekijänoikeuksilla suojattuja kirjallisia teoksia, vaan niitä saa kuka tahansa jakaa, jatkaa, soveltaa ja varioida. Creepypasta-nimikin tulee tekstin leikkaamisesta ja kopioinnista väännetystä copypasta-termistä, creepy tarkoittaa kammottavaa tai kuumottavaa.

Suosittujen tarinoiden ympärille voi siis helposti muodostua laaja mytologia. Ja kaikkein laajin on muodostunut juuri Slender Manin ympärille.

Hahmon loiErik Knudsen Something Awful -nettisivuston foorumilla, käyttäjänimellä Victor Surge. Vuosituhannen vaihteesta asti toiminut Something Awful on yksi tunnetuimmista huumorisivustoista. Sen maksulliselta, lähes 200 000 käyttäjän foorumilta moni nettimeemi on saanut alkunsa.

Knudsen latasi foorumin ”luo paranormaali kuva” -ketjuun kesäkuussa 2009 kaksi mustavalkoista valokuvaa, joiden taustalle oli muokannut tummapukuisen, kasvottoman ja pitkäraajaisen hahmon – Slender Manin.

Kuvien oheen Knudsen kirjoitti kryptiset kuvatekstit. ”Emme olisi halunneet tappaa heitä, mutta sen itsepintainen hiljaisuus ja ojennetut kädet kauhistuttivat ja lohduttivat meitä samaan aikaan”, toinen kuului. Toinen kuva oli muka löydetty 1980-luvulla palaneen kirjaston raunioista, sen jälkeen kun 14 lasta oli kadonnut mystisesti.

Tällainen tarinankerronta on creepypastaa puhtaimmillaan. Pian muut foorumikäyttäjät inspiroituivat jatkamaan Slender Manin legendaa omilla kuvillaan ja kirjoituksillaan.

Vielä saman kuun aikana eräs foorumin jäsen ilmoitti aloittaneensa Slender Manin inspiroiman videosarjan Youtubessa. Marble Hornets -niminen kauhusarja jatkui vuosia ja sen jaksot keräsivät Youtubessa miljoonia katselukertoja.

Pikkuhiljaa Slender Manin myytti levisi kaikkialle nettiin. 2011 Minecraft-peliin lisättiin uusi hirviö, mustanpuhuva Enderman. Parin vuoden sisään ilmestyi parikin Slender Man -indie-videopeliä. Marble Hornets -sarjaan perustuva, ammattilaisvoimin tehty elokuva julkaistiin viime vuonna.

Slender Manista on siis tullut ikoninen kauhuhahmo, samanlainen kuin Painajainen Elm Streetillä -leffojen Freddystä tai Hellraiser-elokuvien Pinheadista – mutta ensimmäistä kertaa pohjana ei ole toiminut suosittu elokuva, sarjakuva tai vastaava teos.

Tällä kertaa hahmo sai alkunsa harrastelijoiden nettitarinoista ja fanitaiteesta, ja laajeni vasta sitten perinteisiin populaarikulttuuriteoksiin.

Oikeasti laajaan tietoisuuteen Slender Man – ja koko creepypasta-ilmiö – nousi vasta Waukeshan veriteon jälkeen.

Elokuvien, sarjakuvien, pelien ja muun fiktion on iät ja ajat epäilty innoittavan lapsia ja nuoria oikeaan väkivaltaan.

Esimerkiksi Suomessa elokuvasensuuri oli vielä 1980- ja 90-luvuilla poikkeuksellisen tiukka, ja moni kauhu- tai toimintafilmi kiellettiin ”raaistavana” tai ”kauhua herättämällä mielenterveydelle vahingollisena.”

Sensuurista päästiin Suomessa 2000-luvun alussa. Hieman aiemmin yleiseksi huolenaiheeksi olivat nousseet videopelit, mutta niidenkin tapauksessa tutkimukset päätyivät yleensä puoltamaan sitä, etteivät väkivaltapelit lisää väkivaltaista käyttäytymistä.

Edelleenkin kuohuttaviin väkivallantekoihin saatetaan etsiä syitä elokuvista, peleistä tai musiikista, mutta menneiden vuosikymmenten kaltaista ”moraalipaniikkia” viihdeteokset eivät enää aiheuta.

Waukeshan puukotuksen Slender Man -yhteys kuitenkin aiheutti, pitkästä aikaa.

Kaupungin poliisipäällikkö sanoi teon jälkeen ”internetin olevan täynnä synkkiä ja pahoja asioita” ja että ”lasten valvomaton pääsy internetiin on hälyttävä ongelma.” Kaupungin koulut estivät pääsyn Creepypasta.com -sivulle, jonka kautta tytöt olivat tiettävästi tutustuneet Slender Man -tarinoihin.

Sensaatiohenkiset mediat repivät aiheesta kohuotsikoita. Australialainen uutissivusto News.com.au kutsui puukotuksen jälkeisessä artikkelissaan creepypasta-kulttuuria ”internetin kauhukultiksi, joka oli vähällä aiheuttaa tapon.”

Creepypasta.comin ylläpitäjä joutui tapauksen jälkeisessä kannanotossaan kirjoittamaan asioita, jotka aktiivisille netinkäyttäjille olivat tietysti itsestäänselvyyksiä: Slender Mania ei ole olemassa, creepypastat ovat pelkkiä tarinoita, ja niin edelleen.

Tavallaan paniikkireaktion voi silti ymmärtää. Nyt kyse ei ollut elokuvasta tai pelistä, vaan jostain suurelle yleisölle uudesta ja tuntemattomasta fiktiomuodosta.

Ja sellaisesta, joka oli alusta asti syntynyt verkossa. Kuten The Washington Postin analyysissä todetaan, koko internet herättää edelleen monissa pelkoa. Se on kaikkialle ulottuva, kasvoton ja käsittämätön voima – aivan kuin Slender Man.

Waukeshan verityön nuoret tekijät ovat olleet nuorisovankilassa viranomaisten ja sosiaalityöntekijöiden huostassa teosta lähtien.

New York Magazinen pitkässä artikkelissa kerrotaan, kuinka toinen heistä ei kuulusteluissakaan pystynyt ymmärtämään, että Slender Man on kuvitteellinen hahmo. Mielentilatutkimuksessa hänen todettiin kärsivän muun muassa skitsofreniasta. People-lehden maanantaina julkaistun jutun mukaan hänet on siirretty tammikuussa psykiatriseen sairaalaan.

Tapauksen käsittely on yhä kesken. Tuomioistuin ei ole vielä päättänyt, käsitelläänkö tyttöjä oikeudessa alaikäisinä vai aikuisina. Jos heidät todetaan syyllisiksi murhayritykseen, saattaa seuraus jälkimmäisessä tapauksessa olla kymmenien vuosien vankilatuomio.

Slender Man taas elää vapaana internetissä.

Mutta vain siellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Rikokset
 • Elokuvat
 • Yleinen

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Matkamessut alkoivat – Turkki on yhä suomalaisten suosituimpia matkakohteita, levottomuuksista huolimatta

 10. 10

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 7. 7

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 8. 8

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 9. 9

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 10. 10

  Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

 5. 5

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 6. 6

  Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

 7. 7

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 8. 8

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 3. 3

  Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

 4. 4

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 5. 5

  Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

 6. 6

  15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 9. 9

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 10. 10

  Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

 6. 6

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 9. 9

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 10. 10

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 11. Näytä lisää