Valikko

Netissä leviävään kauhuhahmoon uskoneet lapset yrittivät tappaa ystävänsä Amerikassa – tästä on kyse elokuvaksi muuttuneessa ilmiössä

HBO-kanavan uusi Beware the Slenderman -dokumentti käsittelee Yhdysvaltoja pari vuotta sitten kuohuttanutta rikosta.

Tekstiä on päivitetty 6.5. tiedolla uudesta Slender Man -elokuvasta. Alunperin juttu on julkaistu maaliskuussa.

30. toukokuuta 2014 kolme tyttöä vietti aikaa keskenään pienessä Waukeshan kaupungissa Yhdysvalloissa. Yhdellä heistä oli syntymäpäivä, joten kaverit saivat illan päätteeksi jäädä yökylään.

Seuraavana aamuna kolmikko lähti läheiseen puistoon leikkimään.

Siellä kaksi tytöistä kävi yhteisestä päätöksestä ystävänsä kimppuun. Toinen iski tätä keittiöveitsellä 19 kertaa.

Pahoin haavoittunut uhri pääsi raahautumaan tielle, josta ohikulkenut pyöräilijä löysi hänet. Sairaalassa lääkärit onnistuivat pelastamaan tytön hengen juuri ja juuri.

Sekä tekijät että uhri olivat 12-vuotiaita.

Muutenkin järkyttävään tapaukseen liittyi vielä jotain poikkeuksellisen outoa. Kuulusteluissa veriteon tehneet tytöt kertoivat motiivikseen halun miellyttää Slender Man -nimistä hirviöhahmoa.

Luonnottoman pitkää ja pitkäraajaista, laihaa ja kasvotonta miestä, jonka sanotaan vaanivan lapsia syrjäisissä paikoissa.

Slender Mania ei tietenkään ole olemassa muualla kuin internetissä leviävissä kauhutarinoissa. Makaaberi rikos nousi joka tapauksessa isoksi uutisaiheeksi maailmalla, Suomessakin.

Pian parin vuoden takainen tapaus noussee uudelleen tapetille, sillä siitä tehty elokuva on juuri valmistunut.

HBO-kanavan Beware the Slenderman on tuorein tosielämän outoa rikostutkintaa käsittelevä dokumentti. Lajityypin tunnetuin esimerkki on vuodenvaihteessa äärimmäisen suosituksi noussutMaking A Murderer -sarja.

Irene Taylor Brodskyn ohjaama Beware the Slenderman sai ensi-iltansa parhaillaan käynnissä olevalla South by Southwest -festivaalilla. HBO:lle se ilmestyy katseltavaksi myöhemmin tänä vuonna.

Toukokuun alussa uutisoitiin, että Slender Manista suunnitellaan myös uutta näyteltyä elokuvaa. Sen käsikirjoittaa muun muassa Paul Verhoevenin tulevan Elle-trillerin kirjoittanut David Birke, kertoo Hollywood Reporter. Tarkempaa tietoa elokuvan sisällöstä ei vielä ole.

Slender Man (suom. ”hoikka mies”) on osa creepypasta-nimistä nettikulttuuria.

Creepypastat ovat netinkäyttäjien ideoimia kauhutarinoita, jotka leviävät usein anonyymeillä nettifoorumeilla, kuten Redditissä tai 4chanissa. Nykyään niillä on omia sivustoja, kuten Creepypasta.com.

Creepypastat voivat olla tekstejä, kuvia tai videoita. Teksteistä monet on kirjoitettu päiväkirjojen tai blogipostausten tyyliin – ideana on, että siihen sattumalta törmäävä nettilukija voisi luulla pelottavaa tarinaa todeksi.

Tällainen on esimerkiksi Ted the Caver, yksi varhaisimmista ja tunnetuimmista creepypastoista. Jo vuonna 2001 nettiin ilmaantunut tarina on sarja päiväkirjamaisia kirjoituksia, joissa Ted-niminen kertoja kuvaa outoja näkyjä, joita kohtaa tutkimassaan luolassa.

Monissa kuuluisissa creepypastoissa jokin harmiton viihdeteos muuttuukin karmivaksi. ”Kadonnut episodi” -alalajia edustavissa tarinoissa kertoja saattaa löytää vaikkapa Simpsoneista tai Paavo Pesusienestä tehdyn hylätyn, kauhistuttavan jakson.

Creepypastat ovat siis eräänlaisia nettiajan kansantarinoita ja urbaaneja legendoja.

Ne eivät yleensä ole tekijänoikeuksilla suojattuja kirjallisia teoksia, vaan niitä saa kuka tahansa jakaa, jatkaa, soveltaa ja varioida. Creepypasta-nimikin tulee tekstin leikkaamisesta ja kopioinnista väännetystä copypasta-termistä, creepy tarkoittaa kammottavaa tai kuumottavaa.

Suosittujen tarinoiden ympärille voi siis helposti muodostua laaja mytologia. Ja kaikkein laajin on muodostunut juuri Slender Manin ympärille.

Hahmon loiErik Knudsen Something Awful -nettisivuston foorumilla, käyttäjänimellä Victor Surge. Vuosituhannen vaihteesta asti toiminut Something Awful on yksi tunnetuimmista huumorisivustoista. Sen maksulliselta, lähes 200 000 käyttäjän foorumilta moni nettimeemi on saanut alkunsa.

Knudsen latasi foorumin ”luo paranormaali kuva” -ketjuun kesäkuussa 2009 kaksi mustavalkoista valokuvaa, joiden taustalle oli muokannut tummapukuisen, kasvottoman ja pitkäraajaisen hahmon – Slender Manin.

Kuvien oheen Knudsen kirjoitti kryptiset kuvatekstit. ”Emme olisi halunneet tappaa heitä, mutta sen itsepintainen hiljaisuus ja ojennetut kädet kauhistuttivat ja lohduttivat meitä samaan aikaan”, toinen kuului. Toinen kuva oli muka löydetty 1980-luvulla palaneen kirjaston raunioista, sen jälkeen kun 14 lasta oli kadonnut mystisesti.

Tällainen tarinankerronta on creepypastaa puhtaimmillaan. Pian muut foorumikäyttäjät inspiroituivat jatkamaan Slender Manin legendaa omilla kuvillaan ja kirjoituksillaan.

Vielä saman kuun aikana eräs foorumin jäsen ilmoitti aloittaneensa Slender Manin inspiroiman videosarjan Youtubessa. Marble Hornets -niminen kauhusarja jatkui vuosia ja sen jaksot keräsivät Youtubessa miljoonia katselukertoja.

Pikkuhiljaa Slender Manin myytti levisi kaikkialle nettiin. 2011 Minecraft-peliin lisättiin uusi hirviö, mustanpuhuva Enderman. Parin vuoden sisään ilmestyi parikin Slender Man -indie-videopeliä. Marble Hornets -sarjaan perustuva, ammattilaisvoimin tehty elokuva julkaistiin viime vuonna.

Slender Manista on siis tullut ikoninen kauhuhahmo, samanlainen kuin Painajainen Elm Streetillä -leffojen Freddystä tai Hellraiser-elokuvien Pinheadista – mutta ensimmäistä kertaa pohjana ei ole toiminut suosittu elokuva, sarjakuva tai vastaava teos.

Tällä kertaa hahmo sai alkunsa harrastelijoiden nettitarinoista ja fanitaiteesta, ja laajeni vasta sitten perinteisiin populaarikulttuuriteoksiin.

Oikeasti laajaan tietoisuuteen Slender Man – ja koko creepypasta-ilmiö – nousi vasta Waukeshan veriteon jälkeen.

Elokuvien, sarjakuvien, pelien ja muun fiktion on iät ja ajat epäilty innoittavan lapsia ja nuoria oikeaan väkivaltaan.

Esimerkiksi Suomessa elokuvasensuuri oli vielä 1980- ja 90-luvuilla poikkeuksellisen tiukka, ja moni kauhu- tai toimintafilmi kiellettiin ”raaistavana” tai ”kauhua herättämällä mielenterveydelle vahingollisena.”

Sensuurista päästiin Suomessa 2000-luvun alussa. Hieman aiemmin yleiseksi huolenaiheeksi olivat nousseet videopelit, mutta niidenkin tapauksessa tutkimukset päätyivät yleensä puoltamaan sitä, etteivät väkivaltapelit lisää väkivaltaista käyttäytymistä.

Edelleenkin kuohuttaviin väkivallantekoihin saatetaan etsiä syitä elokuvista, peleistä tai musiikista, mutta menneiden vuosikymmenten kaltaista ”moraalipaniikkia” viihdeteokset eivät enää aiheuta.

Waukeshan puukotuksen Slender Man -yhteys kuitenkin aiheutti, pitkästä aikaa.

Kaupungin poliisipäällikkö sanoi teon jälkeen ”internetin olevan täynnä synkkiä ja pahoja asioita” ja että ”lasten valvomaton pääsy internetiin on hälyttävä ongelma.” Kaupungin koulut estivät pääsyn Creepypasta.com -sivulle, jonka kautta tytöt olivat tiettävästi tutustuneet Slender Man -tarinoihin.

Sensaatiohenkiset mediat repivät aiheesta kohuotsikoita. Australialainen uutissivusto News.com.au kutsui puukotuksen jälkeisessä artikkelissaan creepypasta-kulttuuria ”internetin kauhukultiksi, joka oli vähällä aiheuttaa tapon.”

Creepypasta.comin ylläpitäjä joutui tapauksen jälkeisessä kannanotossaan kirjoittamaan asioita, jotka aktiivisille netinkäyttäjille olivat tietysti itsestäänselvyyksiä: Slender Mania ei ole olemassa, creepypastat ovat pelkkiä tarinoita, ja niin edelleen.

Tavallaan paniikkireaktion voi silti ymmärtää. Nyt kyse ei ollut elokuvasta tai pelistä, vaan jostain suurelle yleisölle uudesta ja tuntemattomasta fiktiomuodosta.

Ja sellaisesta, joka oli alusta asti syntynyt verkossa. Kuten The Washington Postin analyysissä todetaan, koko internet herättää edelleen monissa pelkoa. Se on kaikkialle ulottuva, kasvoton ja käsittämätön voima – aivan kuin Slender Man.

Waukeshan verityön nuoret tekijät ovat olleet nuorisovankilassa viranomaisten ja sosiaalityöntekijöiden huostassa teosta lähtien.

New York Magazinen pitkässä artikkelissa kerrotaan, kuinka toinen heistä ei kuulusteluissakaan pystynyt ymmärtämään, että Slender Man on kuvitteellinen hahmo. Mielentilatutkimuksessa hänen todettiin kärsivän muun muassa skitsofreniasta. People-lehden maanantaina julkaistun jutun mukaan hänet on siirretty tammikuussa psykiatriseen sairaalaan.

Tapauksen käsittely on yhä kesken. Tuomioistuin ei ole vielä päättänyt, käsitelläänkö tyttöjä oikeudessa alaikäisinä vai aikuisina. Jos heidät todetaan syyllisiksi murhayritykseen, saattaa seuraus jälkimmäisessä tapauksessa olla kymmenien vuosien vankilatuomio.

Slender Man taas elää vapaana internetissä.

Mutta vain siellä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Rikokset
 • Elokuvat
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 5. 5

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 6. 6

  Tänään keikalla: Jazzsaksofonisti Adele Sauros, 26, joka näki unessa soittavansa hienon soolon ennen kuin osasi oikeasti edes soittaa sitä

 7. 7

  Maria Ylipää: Suomalaiset voisivat ottaa oppia ruotsalaisten käytöstavoista

 8. 8

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 9. 9

  Hollywood-tähden Trump-vastainen neljän vuoden videoprotesti suljettiin kolmen viikon jälkeen: ”Väkivallalla uhkailua ja useita pidätyksiä”

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 7. 7

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää