Valikko

Jaajo Linnonmaa puhuu niin rumia kuin voi, ja siksi hän on pian Suomen suurin tähti

Jaajo Linnonmaa on Suomen suosituimpia esiintyjiä. Mutta mikä on hänen suosionsa salaisuus?

Maantienharmaa takkutukka ja muikistelevat kasvot pilkottavat mustan pipon alta.

Kikkelivitsit ja naurunröhötys raikavat.

Jaajo Linnonmaa on suomalaisille erittäin tuttu ääni ja naama.

Vuodesta 2006 lähtien Linnonmaa on juontanut Aamulypsyä, suosittua arkiaamuista radioshow’ta, jossa Linnonmaa ja juontajakollegat Anni Hautala ja Juha Perälä heittävät läppää ja kertovat kummallisia sattumuksia omista ja muiden elämästä. Parhaimmillaan show tavoittaa puoli miljoonaa kuulijaa. Yhden välivuoden ohjelmasta pitänyt Linnonmaa on palkittu viisi kertaa vuoden parhaana radiojuontajana.

Hän on radiopersoona, joka tahkoaa mainosrahaa.

Tammikuusta lähtien Linnonmaa on myös juontanut Nelosen Haluatko miljonääriksi? -ohjelmaa. Ensilähetys tavoitti 1 231 000 katsojaa, siis enemmän kuin Ylen instituutio puoli yhdeksän uutiset.

Ohjelmaa tituleerataan maailman suosituimmaksi visailuohjelmaksi, mutta formaatti on saanut ihan oman nosteensa Linnonmaan suosiosta: MTV3 joutui myöhäistämään samaan aikaan lähetettävän Saturday Night Liven esitysaikaa tunnilla, koska se ei pärjännyt ”Jaajo-efektille”.

Tammikuussa Kauppalehti listasi Linnonmaan Suomen tärkeimpien mediavaikuttajien joukkoon. Keskiviikkona Aku Ankan Mielitkö miljoonikoksi? -tarinassa seikkaili muuan Kaapo Hillonmaa.

Viimeistään viime vuoden aikana hän on kavunnut suomalaisten superviihdyttäjien sarjaan.

Miten Linnonmaasta on tullut niin suosittu?

On aloitettava alusta:

Jaajo Linnonmaa, syntymänimeltään Jari Linnonmaa, 37, syntyi Helsingissä ja vietti lapsuutensa Kulosaaressa. Haastatteluissa Linnonmaa on kertonut, että löysi ainoana lapsena ikäistänsä seuraa kerrostalon pihamaalta.

Kun ärrävikainen Linnonmaa yritti lausua omaa nimeään, ”Jari” vääntyi ”Jaajoksi”.

Nimi oli, enää tarvittiin vain tarina.

Se alkoi 1990-luvun lopulla television myöhäisohjelmista, niistä joissa oli vähän ronskimpi meno ja amatöörit pääsivät kokeilemaan taitojaan. Sub-tv:n Räsypokka-ohjelmassa neljä tavallista suomalaista pelasi räsypokkaa Linnonmaan johdolla.

Se kiinnosti, joten Räsypokan spinoffina syntyi vuonna 2003 sarja Jaajon Jacuzzi (viralliselta nimeltään Jaajon Jacuzzi: Räsypokan jälkeen). Siinä Linnonmaa haastatteli aikansa julkkiksia Mariahista Marco Bjurströmiin reteästi porealtaassa.

Seuraavana vuonna Linnonmaa jo kiersi Suomen yökerhoja MTV3:n Pulssi-ohjelmassa. Livelähetyksissä järjestettiin erilaisia kilpailuja ja haastateltiin enemmän tai vähemmän humaltuneita bilettäjiä.

Linnonmaan ulkonäkö tai imago eivät ole juuri näistä ajoista muuttuneet: Youtubesta löytyvässä klipissä Adventurer Jaajo selvästi jonkinlaisilla bilejatkoilla oleva, humaltunut Linnonmaa kehottaa katsojia äänestämään hänet eduskuntaan samalla kun vierellä naishenkilö heiluttaa takamustaan. Mieleen tulevat Jackassin jätkät ja ördäävät rockbändit.

Linnonmaan huumori ei todellakaan ole poliittisesti korrektia, sen todistaa jo sekin, että Hommaforumilla Linnonmaata pidetään jonkinasteisena sankarina.

Samoilta ajoilta peräisin olevilla nettisivuillaan Linnonmaa purkaa harmitustaan Hymypoika-elokuvan (2004) suhteen.

Hymypoika lähti Linnonmaan ideasta ja hänet nimetään myös tekijätiedoissa. Sen aikaisissa haastatteluissa Linnonmaa kertoi tarinan perustuvan ”urbaanilegendaan” kulosaarelaisesta poikaporukasta, joka videoi seksielämäänsä kumppaneiltaan salaa.

Linnonmaan mielessä elokuvasta piti tulla ”oodi iloiselle ja humoristiselle teinipiparinmetsästykselle”, mutta siitä tulikin harmiksi ”jotain ihan muuta”. Sattumoisin Linnonmaa vietti itse nuoruutensa kulosaarelaispiireissä.

Netin keskustelupalstoilla Linnonmaalla on voitokkaan pelimiehen imago, jota Hymypoika-legenda ei ainakaan himmennä.

Television yöohjelmien jälkeen Linnonmaa esiintyi muun muassa takavuosien suosikkiseikkailurealityn julkkisversiossa V.I.P Seikkailussa (2004) ennen kuin päätyi radioon ja tähdeksi.

Vuosia ääni kuului suomalaisten arkeen mutta kasvot pysyivät enimmäkseen piilossa.

Sitten tuli Luokkakokous (2015) ja muutti kaiken.

Taneli Mustosen ohjaaman tanskalaiskomedian suomiversiossa kolme keski-ikää lähestyvää kaverusta (Linnonmaa, näyttelijä Aku Hirviniemi ja standup-koomikko Sami Hedberg) osallistuu yhdessä luokkakokoukseen ja rällää viikonlopun kylpylähotellissa.

Luokkakokous oli vuoden 2015 katsotuin suomalainen elokuva: yli 500 000 katsojaa. Se on aivan poikkeuksellinen määrä, joka hätyyttää esimerkiksi Uuno Turhapurojen kansansuosiota.

Tästä kiitos kuuluu etupäässä kahdelle taholle: elokuvakriitikoille, jotka totesivat elokuvan rasvaiseksi, pissakakka- ja raiskaushuumorilla ratsastavaksi alimman yhteisen nimittäjän viihteeksi, mikä toi elokuvalle paljon julkisuutta.

Lisäksi kolmella päätähdellä oli valmiit fanikannat eli elokuvalla oli jo ennen valmistumistaan takuuvarma yleisö.

Jaajo Linnonmaalla on elokuvassa tarkkaan mietitty rooli, joka tukee hänelle vuosia rakentunutta bilehileimagoa: Elokuvassa Linnonmaan hahmo on rokkitähti ja rempseä panomies, sellainen paras kaveri, joka jokaisella lihaa syövällä ja urheilua katsovalla heteromiehellä pitäisi olla, viestittävät elokuvantekijät. Sellainen, jolle ulkonäöllä koreilu ei ole pääasia.

Linnonmaan hahmo opettaa kaverillekin, miten naisia saa: bongaa baarin hiljaisin tyttö, tee sille ”kaikki törkeimmät temput”, odota, että sana leviää.

Käsikirjoitus syntyi yhteistyössä ohjaaja-Mustosen ja läpänheittäjinä tunnettujen päänäyttelijöiden kanssa, joten oletettavasti monet hahmon jutut, kuten ”pillusynonyymit” ”nahkakatiska” tai ”alapöllö”, ovat Linnonmaan omia aivoituksia.

Luokkakokous kirkasti Linnonmaan tähteä entisestään ja jatko-osaa kuvataan paraikaa. Seuraava haaste oli jo edessä:

Vetoaisiko ”puolta Suomea paljaalla vedellyttä” (kuten Linnonmaan hahmo itseään elokuvassa kuvaa) rokkikukkoa esittänyt radioääni myös konservatiivisimpiin tv-katsojiin, lapsiperheisiin?

Haluatko miljonääriksi? -visailujuontajan tehtävää varten Jaajo-tavaramerkkejä karsittiin: liian hurtti alapäähuumori ja se iänikuinen pipo saivat mennä, tilalle tulivat musta pikkutakki ja selkeä artikulaatio.

Haluatko miljonääriksi? muistetaan Suomessa ennen kaikkea ensimmäisestä juontajastaan Lasse Lehtisestä (1999–2005), joka herutti jokaista vastausta: ”Lukitaanko vastaus? Oletko aivan varma, että haluat lukita tämän vastauksen?”

Linnonmaan tyyli on päinvastainen. Hän on tsemppari, joka laittaa vastauksen nopeasti purkkiin, kuittailee sopivasti (”Mitä äijänkäppyrä!”) ja muistaa flirttailla avoimesti jos yleisössä tai kilautuksen päässä on sopivia naisia.

Tyyli puri katsojiin. Ehkä siksi tuotantoyhtiö ja kanava ajattelevat, että nyt ei voi pelata liikaa varman päälle. Toistuvista pyynnöistä huolimatta Jaajo Linnonmaa ei suostunut antamaan haastattelua tätä juttua varten.

Kun ei sano mitään, ei voi möläyttää mitään.

Jaajo-imagonrakennus on jatkuvaa tasapainottelua loukkaavan ja tervehenkisen välimaastossa.

Viime vuonna Aamulypsyn studiossa vieraili kahdesti alaston säätyttö, jonka vartaloa ja sen karvattomuutta trio kommentoi. Vierailusta tehtiin myös verkkoon video, jota katsottiin myös ulkomailla.

Välillä lähtee käsistä. Aamulypsystä on tehty useita kanteluita Julkisen sanan neuvostolle, joka valvoo hyvää journalistista tapaa. Ohjelma on saanut langettavan päätöksen esimerkiksi piilomainonnasta.

Viime keväänä Linnonmaa kumppaneineen heitti hurttia vitsiä Auschwitzin keskitysleiristä, jota muun muassa kuvailtiin kylpyläksi ja käsiin tatuoituja keskitysleirinumeroita kutsuttiin lottonumeroiksi.

JSN perusteli päätöstään:

Tässä radio-ohjelmassa mentiin --- liian pitkälle ja loukattiin ihmisarvoa. Toimittajat käsittelivät ohjelmassa juutalaisten joukkomurhaa ja kokemuksia keskitysleirillä erittäin halventavasti. Tapahtuneista julmuuksista tehtiin puujalkavitsejä. Neuvosto ei pidä tällaista journalismia suotavana edes harmittomaksi tarkoitetussa ja yleisön sellaiseksi mieltämässä viihteellisessä ajankohtaisohjelmassa.

Toisaalta Aamulypsyn poliittisen korrektiuden kaikia rajoja koetteleva henki on sen suosion salaisuus. Aamulypsyn voimatasapainossa miesjuontajat nauravat yleensä naisjuontajalle, jonka roolina on monesti esittää hölmöä.

Porukan keskinäinen luottamus on suosion salaisuus. Vai moniko työyhteisö kestäisi huumoria, jollaista Linnonmaa jakoi Instagram-tilillään tämän kuvan muodossa:

@annihautala hamppupaita kutistui pesussa!

Kuva, jonka Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) julkaisi

Vitsinä oli ehkä, että nainen näytti hieman Linnonmaan kollegalta Hautalalta, jonka nimellä päivitys myös alkoi. Osa kommentoijista tunnisti, ettei kyseessä ollut Hautala, osa ei. Osa taas kertoi, että juuri tällainen huumori on syy kuunnella koko ohjelmaa.

Linnonmaan Instagram on muutenkin imagon mukainen:

Meno on kaukana poliittisesta korrektiudesta, jota moni nykyisin vaatii.

Monia suomalaisia sanomisten vahtaaminen myös ärsyttää: heille Linnonmaa on todellinen arjen sankari, joka antaa tilaa puhua asioista sanoilla, jotka todella kertovat, mistä on kyse.

Tarvitseeko maailmaa aina kaunistella?

Vastapainona rasvaisille jutuille Linnonmaa antaa iltapäivä- ja naistenlehdille haastatteluja, joissa hän kertoo tekevänsä taustatyöt aina äärimmäisen tunnollisesti, iloitsee perhe-elämästä ja kehuu vuolaasti vaimoaan; Linnonmaasta tuli vastikään kaksosten isä.

Me Naisten haastattelussa Linnonmaa muun muassa kertoo krapulatyöaamujen olevan ohi ja sanoo:

”En unelmoi isommasta talosta tai hienommasta autosta, vaan siitä, että perheessä kaikki pysyisivät terveinä.”

Kun Linnonmaan läheisiltä kysyy, millainen hän on, he kertovat yleensä todella mukavasta miehestä. Usein mainittu tunnollisuus kielii siitä, että Linnonmaan törkeilylinja on tarkkaan mietitty.

Kun kysyimme tavallisilta helsinkiläisiltä, miksi Jaajo on hauska, yksi vastasi:

”Se heittää läppää, mitä muut ei kehtaisi.”

Kuin todisteena Jaajo Linnonmaa lauloi torstaina radiolähetyksen lopuksi Porilaisten marssin lapsuudestaan tutuilla sanoituksilla:

”Tulkaa karvakullin taa, kun paskakuski Kustaa laski munan päältä, nahka luisti, vittu on vielä voimissaan, kun kyrpä seisoo rintamalla luoti rinnassaan!”

Korjaus 23.3. 11.16: Luokkakokous-elokuvan ohjaaja on Taneli Mustonen, ei Taneli Heinonen.

Nelonen, Nelosen radiot, Aku Ankka, Helsingin Sanomat, Me Naiset ja Nyt.fi ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Radio
 • Kotimaa

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 7. 7

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 8. 8

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 9. 9

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 10. 10

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 3. 3

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 4. 4

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 5. 5

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 6. 6

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 7. 7

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 8. 8

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 9. 9

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 10. 10

  Se hetki, kun bestiksesi kehuu sinua yllättäen kaikkien edessä ja alkaa itkettää: tässä on Obaman ja Bidenin ihana bromance kuvina ja hetkinä

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Putinin tiedottaja: ”Trump ei ole meidän miehemme” – HS seuraa Trumpin virkaanastujaisia hetki hetkeltä

 5. 5

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 6. 6

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 7. 7

  Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

 8. 8

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 3. 3

  Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

 4. 4

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 5. 5

  Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

 6. 6

  15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

 7. 7

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 8. 8

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 9. 9

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 10. 10

  Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 3. 3

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

 6. 6

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 7. 7

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 8. 8

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 9. 9

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 10. 10

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 11. Näytä lisää