Valikko

Jaajo Linnonmaa puhuu niin rumia kuin voi, ja siksi hän on pian Suomen suurin tähti

Jaajo Linnonmaa on Suomen suosituimpia esiintyjiä. Mutta mikä on hänen suosionsa salaisuus?

Maantienharmaa takkutukka ja muikistelevat kasvot pilkottavat mustan pipon alta.

Kikkelivitsit ja naurunröhötys raikavat.

Jaajo Linnonmaa on suomalaisille erittäin tuttu ääni ja naama.

Vuodesta 2006 lähtien Linnonmaa on juontanut Aamulypsyä, suosittua arkiaamuista radioshow’ta, jossa Linnonmaa ja juontajakollegat Anni Hautala ja Juha Perälä heittävät läppää ja kertovat kummallisia sattumuksia omista ja muiden elämästä. Parhaimmillaan show tavoittaa puoli miljoonaa kuulijaa. Yhden välivuoden ohjelmasta pitänyt Linnonmaa on palkittu viisi kertaa vuoden parhaana radiojuontajana.

Hän on radiopersoona, joka tahkoaa mainosrahaa.

Tammikuusta lähtien Linnonmaa on myös juontanut Nelosen Haluatko miljonääriksi? -ohjelmaa. Ensilähetys tavoitti 1 231 000 katsojaa, siis enemmän kuin Ylen instituutio puoli yhdeksän uutiset.

Ohjelmaa tituleerataan maailman suosituimmaksi visailuohjelmaksi, mutta formaatti on saanut ihan oman nosteensa Linnonmaan suosiosta: MTV3 joutui myöhäistämään samaan aikaan lähetettävän Saturday Night Liven esitysaikaa tunnilla, koska se ei pärjännyt ”Jaajo-efektille”.

Tammikuussa Kauppalehti listasi Linnonmaan Suomen tärkeimpien mediavaikuttajien joukkoon. Keskiviikkona Aku Ankan Mielitkö miljoonikoksi? -tarinassa seikkaili muuan Kaapo Hillonmaa.

Viimeistään viime vuoden aikana hän on kavunnut suomalaisten superviihdyttäjien sarjaan.

Miten Linnonmaasta on tullut niin suosittu?

On aloitettava alusta:

Jaajo Linnonmaa, syntymänimeltään Jari Linnonmaa, 37, syntyi Helsingissä ja vietti lapsuutensa Kulosaaressa. Haastatteluissa Linnonmaa on kertonut, että löysi ainoana lapsena ikäistänsä seuraa kerrostalon pihamaalta.

Kun ärrävikainen Linnonmaa yritti lausua omaa nimeään, ”Jari” vääntyi ”Jaajoksi”.

Nimi oli, enää tarvittiin vain tarina.

Se alkoi 1990-luvun lopulla television myöhäisohjelmista, niistä joissa oli vähän ronskimpi meno ja amatöörit pääsivät kokeilemaan taitojaan. Sub-tv:n Räsypokka-ohjelmassa neljä tavallista suomalaista pelasi räsypokkaa Linnonmaan johdolla.

Se kiinnosti, joten Räsypokan spinoffina syntyi vuonna 2003 sarja Jaajon Jacuzzi (viralliselta nimeltään Jaajon Jacuzzi: Räsypokan jälkeen). Siinä Linnonmaa haastatteli aikansa julkkiksia Mariahista Marco Bjurströmiin reteästi porealtaassa.

Seuraavana vuonna Linnonmaa jo kiersi Suomen yökerhoja MTV3:n Pulssi-ohjelmassa. Livelähetyksissä järjestettiin erilaisia kilpailuja ja haastateltiin enemmän tai vähemmän humaltuneita bilettäjiä.

Linnonmaan ulkonäkö tai imago eivät ole juuri näistä ajoista muuttuneet: Youtubesta löytyvässä klipissä Adventurer Jaajo selvästi jonkinlaisilla bilejatkoilla oleva, humaltunut Linnonmaa kehottaa katsojia äänestämään hänet eduskuntaan samalla kun vierellä naishenkilö heiluttaa takamustaan. Mieleen tulevat Jackassin jätkät ja ördäävät rockbändit.

Linnonmaan huumori ei todellakaan ole poliittisesti korrektia, sen todistaa jo sekin, että Hommaforumilla Linnonmaata pidetään jonkinasteisena sankarina.

Samoilta ajoilta peräisin olevilla nettisivuillaan Linnonmaa purkaa harmitustaan Hymypoika-elokuvan (2004) suhteen.

Hymypoika lähti Linnonmaan ideasta ja hänet nimetään myös tekijätiedoissa. Sen aikaisissa haastatteluissa Linnonmaa kertoi tarinan perustuvan ”urbaanilegendaan” kulosaarelaisesta poikaporukasta, joka videoi seksielämäänsä kumppaneiltaan salaa.

Linnonmaan mielessä elokuvasta piti tulla ”oodi iloiselle ja humoristiselle teinipiparinmetsästykselle”, mutta siitä tulikin harmiksi ”jotain ihan muuta”. Sattumoisin Linnonmaa vietti itse nuoruutensa kulosaarelaispiireissä.

Netin keskustelupalstoilla Linnonmaalla on voitokkaan pelimiehen imago, jota Hymypoika-legenda ei ainakaan himmennä.

Television yöohjelmien jälkeen Linnonmaa esiintyi muun muassa takavuosien suosikkiseikkailurealityn julkkisversiossa V.I.P Seikkailussa (2004) ennen kuin päätyi radioon ja tähdeksi.

Vuosia ääni kuului suomalaisten arkeen mutta kasvot pysyivät enimmäkseen piilossa.

Sitten tuli Luokkakokous (2015) ja muutti kaiken.

Taneli Mustosen ohjaaman tanskalaiskomedian suomiversiossa kolme keski-ikää lähestyvää kaverusta (Linnonmaa, näyttelijä Aku Hirviniemi ja standup-koomikko Sami Hedberg) osallistuu yhdessä luokkakokoukseen ja rällää viikonlopun kylpylähotellissa.

Luokkakokous oli vuoden 2015 katsotuin suomalainen elokuva: yli 500 000 katsojaa. Se on aivan poikkeuksellinen määrä, joka hätyyttää esimerkiksi Uuno Turhapurojen kansansuosiota.

Tästä kiitos kuuluu etupäässä kahdelle taholle: elokuvakriitikoille, jotka totesivat elokuvan rasvaiseksi, pissakakka- ja raiskaushuumorilla ratsastavaksi alimman yhteisen nimittäjän viihteeksi, mikä toi elokuvalle paljon julkisuutta.

Lisäksi kolmella päätähdellä oli valmiit fanikannat eli elokuvalla oli jo ennen valmistumistaan takuuvarma yleisö.

Jaajo Linnonmaalla on elokuvassa tarkkaan mietitty rooli, joka tukee hänelle vuosia rakentunutta bilehileimagoa: Elokuvassa Linnonmaan hahmo on rokkitähti ja rempseä panomies, sellainen paras kaveri, joka jokaisella lihaa syövällä ja urheilua katsovalla heteromiehellä pitäisi olla, viestittävät elokuvantekijät. Sellainen, jolle ulkonäöllä koreilu ei ole pääasia.

Linnonmaan hahmo opettaa kaverillekin, miten naisia saa: bongaa baarin hiljaisin tyttö, tee sille ”kaikki törkeimmät temput”, odota, että sana leviää.

Käsikirjoitus syntyi yhteistyössä ohjaaja-Mustosen ja läpänheittäjinä tunnettujen päänäyttelijöiden kanssa, joten oletettavasti monet hahmon jutut, kuten ”pillusynonyymit” ”nahkakatiska” tai ”alapöllö”, ovat Linnonmaan omia aivoituksia.

Luokkakokous kirkasti Linnonmaan tähteä entisestään ja jatko-osaa kuvataan paraikaa. Seuraava haaste oli jo edessä:

Vetoaisiko ”puolta Suomea paljaalla vedellyttä” (kuten Linnonmaan hahmo itseään elokuvassa kuvaa) rokkikukkoa esittänyt radioääni myös konservatiivisimpiin tv-katsojiin, lapsiperheisiin?

Haluatko miljonääriksi? -visailujuontajan tehtävää varten Jaajo-tavaramerkkejä karsittiin: liian hurtti alapäähuumori ja se iänikuinen pipo saivat mennä, tilalle tulivat musta pikkutakki ja selkeä artikulaatio.

Haluatko miljonääriksi? muistetaan Suomessa ennen kaikkea ensimmäisestä juontajastaan Lasse Lehtisestä (1999–2005), joka herutti jokaista vastausta: ”Lukitaanko vastaus? Oletko aivan varma, että haluat lukita tämän vastauksen?”

Linnonmaan tyyli on päinvastainen. Hän on tsemppari, joka laittaa vastauksen nopeasti purkkiin, kuittailee sopivasti (”Mitä äijänkäppyrä!”) ja muistaa flirttailla avoimesti jos yleisössä tai kilautuksen päässä on sopivia naisia.

Tyyli puri katsojiin. Ehkä siksi tuotantoyhtiö ja kanava ajattelevat, että nyt ei voi pelata liikaa varman päälle. Toistuvista pyynnöistä huolimatta Jaajo Linnonmaa ei suostunut antamaan haastattelua tätä juttua varten.

Kun ei sano mitään, ei voi möläyttää mitään.

Jaajo-imagonrakennus on jatkuvaa tasapainottelua loukkaavan ja tervehenkisen välimaastossa.

Viime vuonna Aamulypsyn studiossa vieraili kahdesti alaston säätyttö, jonka vartaloa ja sen karvattomuutta trio kommentoi. Vierailusta tehtiin myös verkkoon video, jota katsottiin myös ulkomailla.

Välillä lähtee käsistä. Aamulypsystä on tehty useita kanteluita Julkisen sanan neuvostolle, joka valvoo hyvää journalistista tapaa. Ohjelma on saanut langettavan päätöksen esimerkiksi piilomainonnasta.

Viime keväänä Linnonmaa kumppaneineen heitti hurttia vitsiä Auschwitzin keskitysleiristä, jota muun muassa kuvailtiin kylpyläksi ja käsiin tatuoituja keskitysleirinumeroita kutsuttiin lottonumeroiksi.

JSN perusteli päätöstään:

Tässä radio-ohjelmassa mentiin --- liian pitkälle ja loukattiin ihmisarvoa. Toimittajat käsittelivät ohjelmassa juutalaisten joukkomurhaa ja kokemuksia keskitysleirillä erittäin halventavasti. Tapahtuneista julmuuksista tehtiin puujalkavitsejä. Neuvosto ei pidä tällaista journalismia suotavana edes harmittomaksi tarkoitetussa ja yleisön sellaiseksi mieltämässä viihteellisessä ajankohtaisohjelmassa.

Toisaalta Aamulypsyn poliittisen korrektiuden kaikia rajoja koetteleva henki on sen suosion salaisuus. Aamulypsyn voimatasapainossa miesjuontajat nauravat yleensä naisjuontajalle, jonka roolina on monesti esittää hölmöä.

Porukan keskinäinen luottamus on suosion salaisuus. Vai moniko työyhteisö kestäisi huumoria, jollaista Linnonmaa jakoi Instagram-tilillään tämän kuvan muodossa:

@annihautala hamppupaita kutistui pesussa!

Kuva, jonka Jaajo Linnonmaa (@pelaaja2) julkaisi

Vitsinä oli ehkä, että nainen näytti hieman Linnonmaan kollegalta Hautalalta, jonka nimellä päivitys myös alkoi. Osa kommentoijista tunnisti, ettei kyseessä ollut Hautala, osa ei. Osa taas kertoi, että juuri tällainen huumori on syy kuunnella koko ohjelmaa.

Linnonmaan Instagram on muutenkin imagon mukainen:

Meno on kaukana poliittisesta korrektiudesta, jota moni nykyisin vaatii.

Monia suomalaisia sanomisten vahtaaminen myös ärsyttää: heille Linnonmaa on todellinen arjen sankari, joka antaa tilaa puhua asioista sanoilla, jotka todella kertovat, mistä on kyse.

Tarvitseeko maailmaa aina kaunistella?

Vastapainona rasvaisille jutuille Linnonmaa antaa iltapäivä- ja naistenlehdille haastatteluja, joissa hän kertoo tekevänsä taustatyöt aina äärimmäisen tunnollisesti, iloitsee perhe-elämästä ja kehuu vuolaasti vaimoaan; Linnonmaasta tuli vastikään kaksosten isä.

Me Naisten haastattelussa Linnonmaa muun muassa kertoo krapulatyöaamujen olevan ohi ja sanoo:

”En unelmoi isommasta talosta tai hienommasta autosta, vaan siitä, että perheessä kaikki pysyisivät terveinä.”

Kun Linnonmaan läheisiltä kysyy, millainen hän on, he kertovat yleensä todella mukavasta miehestä. Usein mainittu tunnollisuus kielii siitä, että Linnonmaan törkeilylinja on tarkkaan mietitty.

Kun kysyimme tavallisilta helsinkiläisiltä, miksi Jaajo on hauska, yksi vastasi:

”Se heittää läppää, mitä muut ei kehtaisi.”

Kuin todisteena Jaajo Linnonmaa lauloi torstaina radiolähetyksen lopuksi Porilaisten marssin lapsuudestaan tutuilla sanoituksilla:

”Tulkaa karvakullin taa, kun paskakuski Kustaa laski munan päältä, nahka luisti, vittu on vielä voimissaan, kun kyrpä seisoo rintamalla luoti rinnassaan!”

Korjaus 23.3. 11.16: Luokkakokous-elokuvan ohjaaja on Taneli Mustonen, ei Taneli Heinonen.

Nelonen, Nelosen radiot, Aku Ankka, Helsingin Sanomat, Me Naiset ja Nyt.fi ovat osa samaa Sanoma-konsernia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Televisio
 • Radio
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 3. 3

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 4. 4

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 5. 5

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 6. 6

  Antakaa Jenni Vartiaiselle potkut!

 7. 7

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 8. 8

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 9. 9

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 6. 6

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 7. 7

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää