Valikko

Näin Suomen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa kiusataan

Nolaamista, solvaamista, syrjimistä, uhkailua. Koulukiusaamista, jonka uhriksi sadat, ehkä tuhannetkin suomalaiset joutuvat joka päivä. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa: siis paikoissa, joissa kaikki opiskelijat ovat aikuisia.

Nolaamista, solvaamista, syrjimistä, uhkailua.

Koulukiusaamista, jonka uhriksi sadat, ehkä tuhannetkin suomalaiset joutuvat joka päivä.

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa: siis paikoissa, joissa kaikki opiskelijat ovat aikuisia.

Koulukiusaamisesta on puhuttu ja siihen on etsitty ratkaisuja kymmenien vuosien ajan. Työpaikkakiusaamistakin on tutkittu usein, ja uutisotsikoihin se nousee aika ajoin.

Korkeakoulussa tapahtuva kiusaaminen on asia, johon on herätty vasta aivan viime vuosina. Sitä on tutkittu hyvin vähän missään päin maailmaa.

Suomessa korkeakoulukiusaamista selvitettiin ensimmäisen kerran vuonna laaja-alaisesti vuonna 2008, osana neljän vuoden välein tehtävää valtakunnallista korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimusta. Tutkimuksesta vastaa yhteisöterveyden ylilääkäri, dosentti Kristina Kunttu ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä.

Nyt aiheesta on julkaistu myös kansainvälinen tutkimusteos: brittiläinen Bullying Among University Students (Routlegde 2016). Helen Cowien ja Carrie Myersin toimittaman teoksen kirjoittajina on tutkijoita eri puolilta maailmaa, myös Suomesta.

Yksi heistä on Itä-Suomen yliopiston puheviestinnän dosentti Maili Pörhölä, joka on tutkinut eri kouluasteilla ja työelämässä esiintyvää kiusaamista 2000-luvun alusta lähtien.

Bullying Among University Students -teoksessa Pörhölä on muun muassa vertaillut tutkijaryhmän kanssa korkeakoulukiusaamista neljässä eri maassa, Suomessa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Argentiinassa.

Suomea koskevat tiedot perustuvat vuoden 2012 terveystutkimukseen, jonka mukaan 5,3 prosenttia suomalaisista korkeakouluopiskelijoista sanoo kohdanneensa kiusaamista. Kyselyyn osallistui noin 4 400 opiskelijaa. Kaikkiaan Suomessa on satoja tuhansia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijaa – voidaan siis puhua merkittävästä määrästä.

Kouluterveyskyselyn perusteella noin kahdeksan prosenttia peruskoululaisista joutuu kiusatuksi.

Teimme pienen kyselyn aiheesta myös Nyt.fi:n sovelluksessa: siihen vastasi 291 käyttäjää, joista 7 ilmoitti että heitä on kiusattu korkeakoulussa rankasti ja 49 oli kokenut satunnaista kiusaamista. 49 kertoi, että oli nähnyt jotakuta toista kiusattavan.

Millaista ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kiusaaminen sitten on?

”Tyypillisintä on opintoihin liittyvä perusteeton arvostelu, vähättely ja nolaaminen. Eli väheksytään toisen osaamista ja aikaansaannoksia”, Pörhölä kertoo.

Toiseksi yleisintä on sanallinen hyökkääminen eli suorasukainen solvaaminen ja haukkuminen, nimittely, jopa uhkailu.

Seuraavaksi tulevat henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten sukupuoleen, ulkonäköön tai etniseen taustaan perustuva haukkuminen sekä syrjiminen ja muu sosiaalisten suhteiden vahingoittaminen.

Suora fyysinen kiusaaminen on yleistä peruskoulussa, mutta korkeakouluissa harvinaista. Silti sitäkin tapahtuu, Pörhölä sanoo.

Sekä seksuaalista väkivaltaa, ahdistelua ja vainoamista eli stalkkausta. Suomen yliopistoissa esiintyvää väkivaltaa ja vainoamista on tutkinut Katja Björklund vuoden 2010 väitöskirjassaan Stalking and violence victimization among Finnish university students. Sen tuloksia Björklund esittelee Bullying Among University Students -kirjassakin – ne ovat jo aivan oman juttunsa aihe.

Peruskoulussa on harvinaista, että jotakuta kiusataan tämän huonon opintomenestyksen vuoksi. Ennemminkin kiusaajat ovat usein sellaisia, jotka eivät itse menesty kovin hyvin opinnoissa. Tämä asetelma siis tavallaan kääntyy päälaelleen korkeakoulussa.

Pörhölä arvelee sen liittyvän kilpailuasetelmaan.

”Korkeakoulussa opinnoissa pärjäämisellä on huomattavasti aiempaa isompi merkitys tulevan työuran kannalta. Siellä opiskelijoilla alkaa lisäksi olla kyky arvioida toisten suoriutumista. Jotkut ovat kilpailuhenkisempiä kuin toiset, ja jos kokee kilpailevansa muiden eikä oman itsensä kanssa, se voi saada tällaisia ikäviä piirteitä.”

Nolaamista ja osaamisen vähättelyä voi myös tulla opettajien puolelta. Peräti 6,5 prosenttia vuoden 2012 kyselyyn osallistuneista opiskelijoista kertoi opettajien tai muun korkeakouluhenkilökunnan kiusaavan heitä. Pörhölän mukaan asiaa puretaan myöhemmin tänä vuonna kerättävän aineiston pohjalta, jossa selvitetään myös tarkemmin, millaista opettajien kiusaaminen on luonteeltaan.

Yksi kiusaamistutkimusten huolestuttavimmista piirteistä on se, että kiusaajan ja kiusatun ”roolit” vaikuttavat periytyvän kouluasteilta toiselle.

Pörhölän mukaan noin puolet niistä opiskelijoista, joita kiusattiin korkeakouluissa, kertoivat kyselyssä tulleensa kiusatuiksi jo peruskoulussa.

Jopa yli puolet korkeakouluopiskelijoista, jotka kertoivat kiusaavansa toisia, myönsivät kiusanneensa jo peruskoulussa.

Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on Pörhölän mukaan havaittu, että nämä roolit voivat olla pitkäkestoisia ja pysyviä. Ne saattavat jatkua työelämään asti.

Miksi näin tapahtuu? Siihen on tietysti monta selitystä.

Pörhölällä on ainakin yksi: vertaisyhteisöön kiinnittymisen teoria, jonka hän esittelee kirjassakin.

Teorian mukaan kiusaaja oppii jo varhaislapsuudessa toimintamallin, jossa uudessa yhteisössä – oli se sitten opiskelu- tai työporukka – lunastetaan paikka ottamalla niskalenkki toisista.

”Nämä ihmiset ovat omaksuneet ’taistele asemasi puolesta’ -asenteen. Että oman paikan saaminen ryhmässä on jatkuvaa kilpailua ja kamppailua. Mihinkäs se asenne häviäisi aikuisenakaan.”

”Kiusatut puolestaan omaksuvat ajattelutavan, että heitä ei hyväksytä vertaisryhmään eivätkä he kuulu joukkoon”, Pörhölä toteaa.

Entä miltä kiusatusta tuntuu, jos se jatkuu korkeakoulussakin? Ympäristössä, jossa ollaan toisten aikuisten ympäröimänä ja jossa on etukäteen saattanut uskoa olevansa ”turvassa?”

Pyysimme juttua varten Nyt.fi:n lukijoilta kokemuksia korkeakoulukiusaamisesta. Niitä oli kuitenkin vaikea saada, nimettömänäkin.

Kiusattu kokee usein häpeää – voi olla, että aikuisiässä häpeä on vielä pahempi kuin lapsena.

Jo peruskoulussa tapahtuneella kiusaamisella on vakavia ja pitkäkestoisia vaikutuksia hyvinvointiin. Se saattaa tuntua vielä korkeakouluiässäkin, Pörhölä sanoo.

”Ja jos kiusaaminen jatkuu korkeakoulussa, niin kyllä erilaiset vaikeudet kasautuvat. Stressi on jatkuvaa ja vaikutukset fyysisiä, henkisiä sekä sosiaalisia myös. Ne heijastuvat ihmissuhteisiin ja niiden laatuun.”

Kirjassa esitellyn vertailun mukaan suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevat naiset kertoivat joutuneensa kiusatuksi useammin kuin miehet. Muissa maissa ero ei ollut merkittävä.

”Vaikuttaa siltä, että kun mennään kohti työelämää, naisen asema alkaa vaikeutua. Työpaikkakiusaamisestakin naiset ilmoittavat enemmän kuin miehet. Peruskoulussa asia on vielä toisin päin, mutta korkeakoulussa se alkaa muuttua”, Pörhölä pohtii.

Suhtaudutaanko korkeakoulukiusaamiseen riittävän vakavasti – saako kiusattu tarvittaessa apua?

Siihen Pörhölän on vaikea vastata. Koko asia on niin uusi.

Hänen mukaansa nopeimmin ovat reagoineet opiskelijajärjestöt. Suomen ylioppilaskuntien liitto on esimerkiksi alkanut aktiivisesti tiedottaa kiusaamista vastaan.

Korkeakoulujen puolella pitäisi esimerkiksi kehittää uusia puuttumisen malleja: kenelle kiusaamisesta voisi kouluissa kertoa, mitä sitten tehdään, kuka tekee ja miten valvotaan, että kiusaaminen loppuu.

Oma haasteensa on kiusaamisen tunnistaminen, sillä koulujen opettajat ja muu henkilökunta ovat huomattavasti vähemmän opiskelijoiden kanssa tekemisissä kuin peruskoulussa.

”Mutta esimerkiksi korkeakoulujen rahoituksen kiristäminen saattaa vaikeuttaa tällaisia perusopetuksen päälle tulevia asioita. Mistä aikaa ja resursseja, kun väkeä vähennetään ja työtä tulee lisää?”

Aivan ensimmäinen korkeakoulukiusaamisen hoidossa on Pörhölän mukaan kuitenkin se, että asia ylipäätään tunnustetaan.

”Minkään korkeakoulun, tiedekunnan tai laitoksen tai oppiaineen johdon ei kannata väittää, että meillä ei muuten kiusata. Aivan varmasti sitä tapahtuu joka paikassa, eikä kannata väittää ettei näin olisi.”

Onko sinua kiusattu yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa? Kerro kokemuksiasi tai keskustele muuten aiheesta tämän jutun kommenteissa.

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 5. 5

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 6. 6

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Tänne Tallinnassa oikeasti kannattaa mennä: 37 vinkkiä urbaaniin reissuun

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 4. 4

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 5. 5

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 6. 6

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 7. 7

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 8. 8

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 9. 9

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 10. 10

  Helsinkiin avautui jälleen uusi italialaistyylinen pizzeria: Daddy Greens Pizzabar tarjoilee napolilais-newyorkilaista pizzaa Töölössä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 7. 7

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 8. 8

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 10. 10

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Talonvaltaajien tukikohdakseen ottama saaristohuvila oli partiolaisten leiripaikka, kunnes Helsinki kaksinkertaisti vuokran – nyt sama huvila on vuokrattu rutkasti halvemmalla

 3. 3

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Käpylän lonkerovarkauksille saattoi löytyä selitys: greippi vahvistaa huumaavien lääkkeiden vaikutusta – kolesterolilääkkeiden kanssa voi syntyä jopa hengenvaara

 7. 7

  Obamacare on jälleen USA:n ykkösuutinen: miksi se luotiin ja miksi se ei kelpaa republikaaneille? – ”Julkista terveydenhuoltoa pidetään sosialismina”

 8. 8

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 9. 9

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 10. 10

  It-yhtiön johtaja Sami Karkkila: Tekoälyn ja robottien kehitys tuo osan Intiaan menetetyistä työpaikoista pian takaisin Suomeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 2. 2

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 3. 3

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 4. 4

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 5. 5

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 6. 6

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 7. 7

  Kookosrapua ei kannata kutsua juhliin – jättimäinen otus tyhjentää pöydän ja vie kissankin

 8. 8

  Kohukenkä myytiin loppuun saman tien verkkokaupassa – suomalaisissa urheilukaupoissa Niken uutta juoksutossua ei ole ollut tarjolla

 9. 9

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 10. 10

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 6. 6

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 9. 9

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 10. 10

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 11. Näytä lisää