Valikko

Näin Suomen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa kiusataan

Nolaamista, solvaamista, syrjimistä, uhkailua. Koulukiusaamista, jonka uhriksi sadat, ehkä tuhannetkin suomalaiset joutuvat joka päivä. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa: siis paikoissa, joissa kaikki opiskelijat ovat aikuisia.

Nolaamista, solvaamista, syrjimistä, uhkailua.

Koulukiusaamista, jonka uhriksi sadat, ehkä tuhannetkin suomalaiset joutuvat joka päivä.

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa: siis paikoissa, joissa kaikki opiskelijat ovat aikuisia.

Koulukiusaamisesta on puhuttu ja siihen on etsitty ratkaisuja kymmenien vuosien ajan. Työpaikkakiusaamistakin on tutkittu usein, ja uutisotsikoihin se nousee aika ajoin.

Korkeakoulussa tapahtuva kiusaaminen on asia, johon on herätty vasta aivan viime vuosina. Sitä on tutkittu hyvin vähän missään päin maailmaa.

Suomessa korkeakoulukiusaamista selvitettiin ensimmäisen kerran vuonna laaja-alaisesti vuonna 2008, osana neljän vuoden välein tehtävää valtakunnallista korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimusta. Tutkimuksesta vastaa yhteisöterveyden ylilääkäri, dosentti Kristina Kunttu ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä.

Nyt aiheesta on julkaistu myös kansainvälinen tutkimusteos: brittiläinen Bullying Among University Students (Routlegde 2016). Helen Cowien ja Carrie Myersin toimittaman teoksen kirjoittajina on tutkijoita eri puolilta maailmaa, myös Suomesta.

Yksi heistä on Itä-Suomen yliopiston puheviestinnän dosentti Maili Pörhölä, joka on tutkinut eri kouluasteilla ja työelämässä esiintyvää kiusaamista 2000-luvun alusta lähtien.

Bullying Among University Students -teoksessa Pörhölä on muun muassa vertaillut tutkijaryhmän kanssa korkeakoulukiusaamista neljässä eri maassa, Suomessa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Argentiinassa.

Suomea koskevat tiedot perustuvat vuoden 2012 terveystutkimukseen, jonka mukaan 5,3 prosenttia suomalaisista korkeakouluopiskelijoista sanoo kohdanneensa kiusaamista. Kyselyyn osallistui noin 4 400 opiskelijaa. Kaikkiaan Suomessa on satoja tuhansia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijaa – voidaan siis puhua merkittävästä määrästä.

Kouluterveyskyselyn perusteella noin kahdeksan prosenttia peruskoululaisista joutuu kiusatuksi.

Teimme pienen kyselyn aiheesta myös Nyt.fi:n sovelluksessa: siihen vastasi 291 käyttäjää, joista 7 ilmoitti että heitä on kiusattu korkeakoulussa rankasti ja 49 oli kokenut satunnaista kiusaamista. 49 kertoi, että oli nähnyt jotakuta toista kiusattavan.

Millaista ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kiusaaminen sitten on?

”Tyypillisintä on opintoihin liittyvä perusteeton arvostelu, vähättely ja nolaaminen. Eli väheksytään toisen osaamista ja aikaansaannoksia”, Pörhölä kertoo.

Toiseksi yleisintä on sanallinen hyökkääminen eli suorasukainen solvaaminen ja haukkuminen, nimittely, jopa uhkailu.

Seuraavaksi tulevat henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten sukupuoleen, ulkonäköön tai etniseen taustaan perustuva haukkuminen sekä syrjiminen ja muu sosiaalisten suhteiden vahingoittaminen.

Suora fyysinen kiusaaminen on yleistä peruskoulussa, mutta korkeakouluissa harvinaista. Silti sitäkin tapahtuu, Pörhölä sanoo.

Sekä seksuaalista väkivaltaa, ahdistelua ja vainoamista eli stalkkausta. Suomen yliopistoissa esiintyvää väkivaltaa ja vainoamista on tutkinut Katja Björklund vuoden 2010 väitöskirjassaan Stalking and violence victimization among Finnish university students. Sen tuloksia Björklund esittelee Bullying Among University Students -kirjassakin – ne ovat jo aivan oman juttunsa aihe.

Peruskoulussa on harvinaista, että jotakuta kiusataan tämän huonon opintomenestyksen vuoksi. Ennemminkin kiusaajat ovat usein sellaisia, jotka eivät itse menesty kovin hyvin opinnoissa. Tämä asetelma siis tavallaan kääntyy päälaelleen korkeakoulussa.

Pörhölä arvelee sen liittyvän kilpailuasetelmaan.

”Korkeakoulussa opinnoissa pärjäämisellä on huomattavasti aiempaa isompi merkitys tulevan työuran kannalta. Siellä opiskelijoilla alkaa lisäksi olla kyky arvioida toisten suoriutumista. Jotkut ovat kilpailuhenkisempiä kuin toiset, ja jos kokee kilpailevansa muiden eikä oman itsensä kanssa, se voi saada tällaisia ikäviä piirteitä.”

Nolaamista ja osaamisen vähättelyä voi myös tulla opettajien puolelta. Peräti 6,5 prosenttia vuoden 2012 kyselyyn osallistuneista opiskelijoista kertoi opettajien tai muun korkeakouluhenkilökunnan kiusaavan heitä. Pörhölän mukaan asiaa puretaan myöhemmin tänä vuonna kerättävän aineiston pohjalta, jossa selvitetään myös tarkemmin, millaista opettajien kiusaaminen on luonteeltaan.

Yksi kiusaamistutkimusten huolestuttavimmista piirteistä on se, että kiusaajan ja kiusatun ”roolit” vaikuttavat periytyvän kouluasteilta toiselle.

Pörhölän mukaan noin puolet niistä opiskelijoista, joita kiusattiin korkeakouluissa, kertoivat kyselyssä tulleensa kiusatuiksi jo peruskoulussa.

Jopa yli puolet korkeakouluopiskelijoista, jotka kertoivat kiusaavansa toisia, myönsivät kiusanneensa jo peruskoulussa.

Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on Pörhölän mukaan havaittu, että nämä roolit voivat olla pitkäkestoisia ja pysyviä. Ne saattavat jatkua työelämään asti.

Miksi näin tapahtuu? Siihen on tietysti monta selitystä.

Pörhölällä on ainakin yksi: vertaisyhteisöön kiinnittymisen teoria, jonka hän esittelee kirjassakin.

Teorian mukaan kiusaaja oppii jo varhaislapsuudessa toimintamallin, jossa uudessa yhteisössä – oli se sitten opiskelu- tai työporukka – lunastetaan paikka ottamalla niskalenkki toisista.

”Nämä ihmiset ovat omaksuneet ’taistele asemasi puolesta’ -asenteen. Että oman paikan saaminen ryhmässä on jatkuvaa kilpailua ja kamppailua. Mihinkäs se asenne häviäisi aikuisenakaan.”

”Kiusatut puolestaan omaksuvat ajattelutavan, että heitä ei hyväksytä vertaisryhmään eivätkä he kuulu joukkoon”, Pörhölä toteaa.

Entä miltä kiusatusta tuntuu, jos se jatkuu korkeakoulussakin? Ympäristössä, jossa ollaan toisten aikuisten ympäröimänä ja jossa on etukäteen saattanut uskoa olevansa ”turvassa?”

Pyysimme juttua varten Nyt.fi:n lukijoilta kokemuksia korkeakoulukiusaamisesta. Niitä oli kuitenkin vaikea saada, nimettömänäkin.

Kiusattu kokee usein häpeää – voi olla, että aikuisiässä häpeä on vielä pahempi kuin lapsena.

Jo peruskoulussa tapahtuneella kiusaamisella on vakavia ja pitkäkestoisia vaikutuksia hyvinvointiin. Se saattaa tuntua vielä korkeakouluiässäkin, Pörhölä sanoo.

”Ja jos kiusaaminen jatkuu korkeakoulussa, niin kyllä erilaiset vaikeudet kasautuvat. Stressi on jatkuvaa ja vaikutukset fyysisiä, henkisiä sekä sosiaalisia myös. Ne heijastuvat ihmissuhteisiin ja niiden laatuun.”

Kirjassa esitellyn vertailun mukaan suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevat naiset kertoivat joutuneensa kiusatuksi useammin kuin miehet. Muissa maissa ero ei ollut merkittävä.

”Vaikuttaa siltä, että kun mennään kohti työelämää, naisen asema alkaa vaikeutua. Työpaikkakiusaamisestakin naiset ilmoittavat enemmän kuin miehet. Peruskoulussa asia on vielä toisin päin, mutta korkeakoulussa se alkaa muuttua”, Pörhölä pohtii.

Suhtaudutaanko korkeakoulukiusaamiseen riittävän vakavasti – saako kiusattu tarvittaessa apua?

Siihen Pörhölän on vaikea vastata. Koko asia on niin uusi.

Hänen mukaansa nopeimmin ovat reagoineet opiskelijajärjestöt. Suomen ylioppilaskuntien liitto on esimerkiksi alkanut aktiivisesti tiedottaa kiusaamista vastaan.

Korkeakoulujen puolella pitäisi esimerkiksi kehittää uusia puuttumisen malleja: kenelle kiusaamisesta voisi kouluissa kertoa, mitä sitten tehdään, kuka tekee ja miten valvotaan, että kiusaaminen loppuu.

Oma haasteensa on kiusaamisen tunnistaminen, sillä koulujen opettajat ja muu henkilökunta ovat huomattavasti vähemmän opiskelijoiden kanssa tekemisissä kuin peruskoulussa.

”Mutta esimerkiksi korkeakoulujen rahoituksen kiristäminen saattaa vaikeuttaa tällaisia perusopetuksen päälle tulevia asioita. Mistä aikaa ja resursseja, kun väkeä vähennetään ja työtä tulee lisää?”

Aivan ensimmäinen korkeakoulukiusaamisen hoidossa on Pörhölän mukaan kuitenkin se, että asia ylipäätään tunnustetaan.

”Minkään korkeakoulun, tiedekunnan tai laitoksen tai oppiaineen johdon ei kannata väittää, että meillä ei muuten kiusata. Aivan varmasti sitä tapahtuu joka paikassa, eikä kannata väittää ettei näin olisi.”

Onko sinua kiusattu yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa? Kerro kokemuksiasi tai keskustele muuten aiheesta tämän jutun kommenteissa.

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 3. 3

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 4. 4

  Muistattehan hittivideon, jossa lapset häiriköivät isäänsä kesken BBC:n haastattelun? Tietysti lapset saivat oman animaatiosarjan

 5. 5

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 6. 6

  Youtube-supertähti Casey Neistat esiintyy Suomessa keväällä – tällaisista tempuista hänet tunnetaan

 7. 7

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 8. 8

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 9. 9

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 10. 10

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 2. 2

  Jenkkitavaratalo myy nettisivuillaan valemudattuja ”työmiesfarkkuja” reilulla 400 dollarilla, internet tietysti riemastui

 3. 3

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 4. 4

  Tällainen on ollut uusi Iholla-kausi: täynnä yllätyksiä ja draamaa, tällä jutulla pääset vielä kärryille

 5. 5

  Brittibändi Oasiksen legendaarinen nokkamies Liam Gallagher ja The Cardigans kesällä Suomeen

 6. 6

  Tämä norjalainen laulajasensaatio etenee urallaan kuin Alma – ja esiintyi myös Skamissa

 7. 7

  Tässä on yksi parhaista Lähi-idän ruokia tarjoavista ravintoloista Suomessa – Kirkukissa rohkeille on tarjolla myös lampaanpäätä

 8. 8

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 9. 9

  Startupin hype meni pieleen: 400 dollarin ”älymehupuristin” keräsi sadan miljoonan sijoitukset mutta antaa nyt rahoja takaisin, koska paljailla käsillä sai aikaan saman

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Stella Sironen, 19, loi vahingossa valtavan netti-ilmiön kulmakarvakuvallaan, isot ulkomaiset mediat ottavat jatkuvasti yhteyttä – ”Kyllähän tämä tuntuu ihan absurdilta”

 2. 2

  ”Jos uteliaisuus kumppaniin lopahtaa, eikä tavallinen arki milloinkaan maistu” – eroasiantuntija kertoo, milloin suhteesta kannattaa huolestua

 3. 3

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 4. 4

  Trumpia tukevat trollit kiusaavat Hollywood-tähteä Kiasmassa, vartijat joutuneet poistamaan häiriköitä museosta – Näin Shia LaBeouf kommentoi Nytille itse

 5. 5

  Onko naisen huivi aina alistamisen merkki? 18-vuotias huivinkäyttäjä kertoo, että ei ole – tästä kamppaillaan juuri nyt Euroopan maissa

 6. 6

  Muistatko ihmemekon, joka sai internetin sekaisin? Tiede selvitti vihdoin, miksi näemme sen niin erivärisenä – vastaus liittyy aamuvirkkuuteen

 7. 7

  Tällainen on Helsingin uusi K–18-kauhukierros, jonka edeltäjästä tehtiin rikosilmoitus – nyt paikkana on teatterimainen ”motelli”, joka pitää ensin löytää

 8. 8

  Adidas onnitteli Bostonin maratonin juoksijoita tavalla, joka toi mieleen vuoden 2013 pommi-iskun – joutui pyytämään anteeksi

 9. 9

  Hollywood-näyttelijä Tom Hardy juoksi kiinni mopovarkaan, ja tästä syystä se on niin täydellistä

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden ensimmäiset kuvat julkaistiin – analysoimme, mitä ne kertovat

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Mausteista löytyi syöpää aiheuttavaa maaliväriä pääkaupunkiseudulla – viranomaiset takavarikoivat chiliä, currya ja kurkumaa

 2. 2

  Tutkijat ovat yksimielisiä siitä, että juhlarahan teloituskuva on lavastettu – mutta onko kuvassa valkoisia vai punaisia?

 3. 3

  Välipohjissa mikrobikasvua, ullakolla linnunraatoja – Kätilöopiston sairaala suljetaan puolen vuoden kuluessa laajojen homevaurioiden takia

 4. 4

  Halla-aho: Perussuomalaisten uutta salkkua vaikea nähdä yhtä painavana kuin pois annettua oikeusministerin tehtävää

 5. 5

  Kun kollega irtisanoutuu, työyhteisö voi tuntea surua ja stressiä – Lähtemisestä voi tulla myös tarttuva tauti, sanovat asiantuntijat

 6. 6

  Asuntotukileikkuri rankaisee pääkaupunkiseudun köyhiä, Helsinki pelkää – ”Kuvitteleeko joku, että asuminen tämän seurauksena halpenee?”

 7. 7

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 8. 8

  Hankalia nuoria ei ole olemassa – on vain kesken­eräisyyttä ja kyvyttömiä aikuisia

 9. 9

  Aiheuttavatko heräilevät vauvat todella kärsimystä vanhemmilleen?

 10. 10

  Hallitus piti tiedotus­tilaisuuden siitä, että se päätti ostaa kahdet farkut ja paidan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kela rankaisi ystävääni vanhemman menettämisestä

 2. 2

  Juhlarahakohu meemeinä: Rahapajan versiossa teloitetaan vankeja, internet kehitteli heti vaihtoehtoisia ”juhlavuoden” aiheita

 3. 3

  Salaperäinen ”rouva P” kuoli ilman perillisiä – kaupunki saa tililleen mittavan omaisuuden

 4. 4

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 5. 5

  Kolmen tunnin juhlarahakohu – suomalaisten päivittäisen pöyristymisen tarve synnyttää merkityksettömiä mikroskandaaleja

 6. 6

  Näin upeina et ole koskaan nähnyt Signe Branderin ja muiden Helsinki-kuvaajien otoksia – tästä päivästä lähtien huippulaatuisia kuvia saa käyttää vapaasti

 7. 7

  Kielletyn sisällissotakolikon suunnittelija ja tilaaja puolustavat työtä: ”Kansakunnan sivistyneisyys punnitaan sillä, kuinka se pystyy käsittelemään omaa historiaansa”

 8. 8

  Hallitus jakaa lisää rahaa tutkimukseen, mutta ei saanut leikattua yritystukia – työttömyystuki heikkenee, jos ei käy töissä tai työllistämis­ohjelmissa

 9. 9

  Asumistukeen leikkauksia, ministereitä kolme lisää – HSTV:n suora lähetys hallituksen tiedotustilaisuudesta juuri nyt

 10. 10

  Ministeriö vetää takaisin punavankien teloitusta esittävän juhlarahan – Orpo pahoittelee: ”En kiinnittänyt riittävää huomiota asetuksen visuaaliseen suunnitelmaan”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ammattikoulutuksen tila on kelvoton – poikani lukujärjestys on tyhjä ja hän joutuu lorvimaan kotona

 2. 2

  Oudot tuntemukset juoksulenkillä paljastuivat syöväksi – Entinen huippu-urheilija Kirsi Valasti uskoo, että liikunnan tuoma kehotietoisuus pelasti hänet

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Bostonin maratonin voittajan uurteiset reisilihakset hämmästyttävät: ”En ole nähnyt koskaan mitään vastaavaa”

 5. 5

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 6. 6

  Kolmentuhannen euron lasku kuoleman jälkeen yllätti omaiset

 7. 7

  Selvitys: Lähes kolmannes pohjoiskorealaisista käyttää huumeita – metamfetamiini on monille jo arkipäiväistä

 8. 8

  Ravitsemusterapeutti kärsi vuosia kipeästä vatsasta ja ilmavaivoista – Sitten ystävä kertoi ruokavaliosta, joka toi helpotuksen

 9. 9

  Onko tässä Helsingin pienin ja kallein vuokrayksiö? 10 neliömetriä, 1 941 euroa kuukaudessa

 10. 10

  Nyt on hyvä aika päivittää televisio – alle kuukauden päästä kanavasi voivat pimentyä

 11. Näytä lisää