Valikko

Näin Suomen yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa kiusataan

Nolaamista, solvaamista, syrjimistä, uhkailua. Koulukiusaamista, jonka uhriksi sadat, ehkä tuhannetkin suomalaiset joutuvat joka päivä. Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa: siis paikoissa, joissa kaikki opiskelijat ovat aikuisia.

Nolaamista, solvaamista, syrjimistä, uhkailua.

Koulukiusaamista, jonka uhriksi sadat, ehkä tuhannetkin suomalaiset joutuvat joka päivä.

Yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa: siis paikoissa, joissa kaikki opiskelijat ovat aikuisia.

Koulukiusaamisesta on puhuttu ja siihen on etsitty ratkaisuja kymmenien vuosien ajan. Työpaikkakiusaamistakin on tutkittu usein, ja uutisotsikoihin se nousee aika ajoin.

Korkeakoulussa tapahtuva kiusaaminen on asia, johon on herätty vasta aivan viime vuosina. Sitä on tutkittu hyvin vähän missään päin maailmaa.

Suomessa korkeakoulukiusaamista selvitettiin ensimmäisen kerran vuonna laaja-alaisesti vuonna 2008, osana neljän vuoden välein tehtävää valtakunnallista korkeakouluopiskelijoiden terveystutkimusta. Tutkimuksesta vastaa yhteisöterveyden ylilääkäri, dosentti Kristina Kunttu ylioppilaiden terveydenhoitosäätiöstä.

Nyt aiheesta on julkaistu myös kansainvälinen tutkimusteos: brittiläinen Bullying Among University Students (Routlegde 2016). Helen Cowien ja Carrie Myersin toimittaman teoksen kirjoittajina on tutkijoita eri puolilta maailmaa, myös Suomesta.

Yksi heistä on Itä-Suomen yliopiston puheviestinnän dosentti Maili Pörhölä, joka on tutkinut eri kouluasteilla ja työelämässä esiintyvää kiusaamista 2000-luvun alusta lähtien.

Bullying Among University Students -teoksessa Pörhölä on muun muassa vertaillut tutkijaryhmän kanssa korkeakoulukiusaamista neljässä eri maassa, Suomessa, Virossa, Yhdysvalloissa ja Argentiinassa.

Suomea koskevat tiedot perustuvat vuoden 2012 terveystutkimukseen, jonka mukaan 5,3 prosenttia suomalaisista korkeakouluopiskelijoista sanoo kohdanneensa kiusaamista. Kyselyyn osallistui noin 4 400 opiskelijaa. Kaikkiaan Suomessa on satoja tuhansia ammattikorkeakoulu- ja yliopisto-opiskelijaa – voidaan siis puhua merkittävästä määrästä.

Kouluterveyskyselyn perusteella noin kahdeksan prosenttia peruskoululaisista joutuu kiusatuksi.

Teimme pienen kyselyn aiheesta myös Nyt.fi:n sovelluksessa: siihen vastasi 291 käyttäjää, joista 7 ilmoitti että heitä on kiusattu korkeakoulussa rankasti ja 49 oli kokenut satunnaista kiusaamista. 49 kertoi, että oli nähnyt jotakuta toista kiusattavan.

Millaista ammattikorkeakoulujen ja yliopistojen kiusaaminen sitten on?

”Tyypillisintä on opintoihin liittyvä perusteeton arvostelu, vähättely ja nolaaminen. Eli väheksytään toisen osaamista ja aikaansaannoksia”, Pörhölä kertoo.

Toiseksi yleisintä on sanallinen hyökkääminen eli suorasukainen solvaaminen ja haukkuminen, nimittely, jopa uhkailu.

Seuraavaksi tulevat henkilökohtaisiin ominaisuuksiin, kuten sukupuoleen, ulkonäköön tai etniseen taustaan perustuva haukkuminen sekä syrjiminen ja muu sosiaalisten suhteiden vahingoittaminen.

Suora fyysinen kiusaaminen on yleistä peruskoulussa, mutta korkeakouluissa harvinaista. Silti sitäkin tapahtuu, Pörhölä sanoo.

Sekä seksuaalista väkivaltaa, ahdistelua ja vainoamista eli stalkkausta. Suomen yliopistoissa esiintyvää väkivaltaa ja vainoamista on tutkinut Katja Björklund vuoden 2010 väitöskirjassaan Stalking and violence victimization among Finnish university students. Sen tuloksia Björklund esittelee Bullying Among University Students -kirjassakin – ne ovat jo aivan oman juttunsa aihe.

Peruskoulussa on harvinaista, että jotakuta kiusataan tämän huonon opintomenestyksen vuoksi. Ennemminkin kiusaajat ovat usein sellaisia, jotka eivät itse menesty kovin hyvin opinnoissa. Tämä asetelma siis tavallaan kääntyy päälaelleen korkeakoulussa.

Pörhölä arvelee sen liittyvän kilpailuasetelmaan.

”Korkeakoulussa opinnoissa pärjäämisellä on huomattavasti aiempaa isompi merkitys tulevan työuran kannalta. Siellä opiskelijoilla alkaa lisäksi olla kyky arvioida toisten suoriutumista. Jotkut ovat kilpailuhenkisempiä kuin toiset, ja jos kokee kilpailevansa muiden eikä oman itsensä kanssa, se voi saada tällaisia ikäviä piirteitä.”

Nolaamista ja osaamisen vähättelyä voi myös tulla opettajien puolelta. Peräti 6,5 prosenttia vuoden 2012 kyselyyn osallistuneista opiskelijoista kertoi opettajien tai muun korkeakouluhenkilökunnan kiusaavan heitä. Pörhölän mukaan asiaa puretaan myöhemmin tänä vuonna kerättävän aineiston pohjalta, jossa selvitetään myös tarkemmin, millaista opettajien kiusaaminen on luonteeltaan.

Yksi kiusaamistutkimusten huolestuttavimmista piirteistä on se, että kiusaajan ja kiusatun ”roolit” vaikuttavat periytyvän kouluasteilta toiselle.

Pörhölän mukaan noin puolet niistä opiskelijoista, joita kiusattiin korkeakouluissa, kertoivat kyselyssä tulleensa kiusatuiksi jo peruskoulussa.

Jopa yli puolet korkeakouluopiskelijoista, jotka kertoivat kiusaavansa toisia, myönsivät kiusanneensa jo peruskoulussa.

Myös kansainvälisissä tutkimuksissa on Pörhölän mukaan havaittu, että nämä roolit voivat olla pitkäkestoisia ja pysyviä. Ne saattavat jatkua työelämään asti.

Miksi näin tapahtuu? Siihen on tietysti monta selitystä.

Pörhölällä on ainakin yksi: vertaisyhteisöön kiinnittymisen teoria, jonka hän esittelee kirjassakin.

Teorian mukaan kiusaaja oppii jo varhaislapsuudessa toimintamallin, jossa uudessa yhteisössä – oli se sitten opiskelu- tai työporukka – lunastetaan paikka ottamalla niskalenkki toisista.

”Nämä ihmiset ovat omaksuneet ’taistele asemasi puolesta’ -asenteen. Että oman paikan saaminen ryhmässä on jatkuvaa kilpailua ja kamppailua. Mihinkäs se asenne häviäisi aikuisenakaan.”

”Kiusatut puolestaan omaksuvat ajattelutavan, että heitä ei hyväksytä vertaisryhmään eivätkä he kuulu joukkoon”, Pörhölä toteaa.

Entä miltä kiusatusta tuntuu, jos se jatkuu korkeakoulussakin? Ympäristössä, jossa ollaan toisten aikuisten ympäröimänä ja jossa on etukäteen saattanut uskoa olevansa ”turvassa?”

Pyysimme juttua varten Nyt.fi:n lukijoilta kokemuksia korkeakoulukiusaamisesta. Niitä oli kuitenkin vaikea saada, nimettömänäkin.

Kiusattu kokee usein häpeää – voi olla, että aikuisiässä häpeä on vielä pahempi kuin lapsena.

Jo peruskoulussa tapahtuneella kiusaamisella on vakavia ja pitkäkestoisia vaikutuksia hyvinvointiin. Se saattaa tuntua vielä korkeakouluiässäkin, Pörhölä sanoo.

”Ja jos kiusaaminen jatkuu korkeakoulussa, niin kyllä erilaiset vaikeudet kasautuvat. Stressi on jatkuvaa ja vaikutukset fyysisiä, henkisiä sekä sosiaalisia myös. Ne heijastuvat ihmissuhteisiin ja niiden laatuun.”

Kirjassa esitellyn vertailun mukaan suomalaisissa korkeakouluissa opiskelevat naiset kertoivat joutuneensa kiusatuksi useammin kuin miehet. Muissa maissa ero ei ollut merkittävä.

”Vaikuttaa siltä, että kun mennään kohti työelämää, naisen asema alkaa vaikeutua. Työpaikkakiusaamisestakin naiset ilmoittavat enemmän kuin miehet. Peruskoulussa asia on vielä toisin päin, mutta korkeakoulussa se alkaa muuttua”, Pörhölä pohtii.

Suhtaudutaanko korkeakoulukiusaamiseen riittävän vakavasti – saako kiusattu tarvittaessa apua?

Siihen Pörhölän on vaikea vastata. Koko asia on niin uusi.

Hänen mukaansa nopeimmin ovat reagoineet opiskelijajärjestöt. Suomen ylioppilaskuntien liitto on esimerkiksi alkanut aktiivisesti tiedottaa kiusaamista vastaan.

Korkeakoulujen puolella pitäisi esimerkiksi kehittää uusia puuttumisen malleja: kenelle kiusaamisesta voisi kouluissa kertoa, mitä sitten tehdään, kuka tekee ja miten valvotaan, että kiusaaminen loppuu.

Oma haasteensa on kiusaamisen tunnistaminen, sillä koulujen opettajat ja muu henkilökunta ovat huomattavasti vähemmän opiskelijoiden kanssa tekemisissä kuin peruskoulussa.

”Mutta esimerkiksi korkeakoulujen rahoituksen kiristäminen saattaa vaikeuttaa tällaisia perusopetuksen päälle tulevia asioita. Mistä aikaa ja resursseja, kun väkeä vähennetään ja työtä tulee lisää?”

Aivan ensimmäinen korkeakoulukiusaamisen hoidossa on Pörhölän mukaan kuitenkin se, että asia ylipäätään tunnustetaan.

”Minkään korkeakoulun, tiedekunnan tai laitoksen tai oppiaineen johdon ei kannata väittää, että meillä ei muuten kiusata. Aivan varmasti sitä tapahtuu joka paikassa, eikä kannata väittää ettei näin olisi.”

Onko sinua kiusattu yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa? Kerro kokemuksiasi tai keskustele muuten aiheesta tämän jutun kommenteissa.

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 3. 3

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 4. 4

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 5. 5

  Rakastettu trendipizzapaikka joutuu sulkemaan ovensa – Linko Pizzabar etsii uutta tilaa

 6. 6

  Suomalainen jätkätrio alkoi tehdä itse biisejä, nousi suosioon rälläysvideoillaan ja jyrää nyt listoilla

 7. 7

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 8. 8

  Sarkasmia ei ymmärretä netissä eikä juuri muuallakaan – tutkija selittää, miksi

 9. 9

  Uutisraportti-ohjelma katsastaa vuoden 2016 – Ja Sauli Niinistö, sinun kannattaa katsoa viimeinen minuutti

 10. 10

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 3. 3

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 6. 6

  Opas miehen hankintaan

 7. 7

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 10. 10

  Helsingin korruptioepäilyn taustalla kytee opettajien raju tyytymättömyys – ”Kouluille ilmestyy laitteita, joita kukaan ei ole tilannut”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää