Valikko

Tuhannet jonottivat Kanye Westin vaatekauppaan New Yorkissa, kävimme paikalla – Tästä Kanye-ilmiössä on kyse

Rap-sensaatio Kanye West sai jälleen ihmiset jonottamaan tuntikaupalla vaatteita, tällä kertaa New Yorkissa. Olimme paikalla.

Suuruudenhulluna rap-artistina tunnettu Kanye West ilmoitti torstaina perustavansa viikonlopun ajaksi pop up -kaupan New Yorkiin Sohon kaupunginosaan Manhattanille.

Perjantaina ovensa avannut, Westin uusimmasta albumista The Life of Pablosta nimensä saanut Pablo-kauppa laittoi välittömästi Sohon sekaisin.

Fanien jono ulottui useiden korttelien päähän, ja paikalla lauantaina järjestystä valvonut poliisi arvioi, että pop upiin oli sinä päivänä pyrkinyt tuhansia ihmisiä. Liikenne jouduttiin pysäyttämään kaupan lähistöltä osaksi aikaa lähes kokonaan. Kortteleissa arvioitiin, että jos kauppaan mieli sisään, jonottaa piti ainakin kuusi tuntia.

Kävimme paikalla seuraamassa tilannetta:

Lauantai-iltapäivänä paikalla olivat newyorkilaiset Gabriela ja Jamila. He olivat seisseet jonossa kolme ja puoli tuntia ja olivat vähitellen lähestymässä kaupan oviaukkoa. Jamila oli ollut jonossa kolme tuntia myös perjantaina, mutta silloin liike ehti sulkea ovensa ennen sisäänpääsyä.

“Rakastan Kanyeta. Minusta hän on väärinymmärretty hahmo, hänellä on paljon tarjottavaa”, Brooklynissa asuva Jamila perusteli.

Kaupassa oli myynnissä muotisuunnittelijanakin kunnostautuneen Westin fanivaatteita, joihin oli muun muassa printattu miehen uusimman albumin sanoituksia. Hinnat vaihtelivat 45 dollarista 400 dollariin. Kaupasta myytävää hamstraavat trokarit tosin kauppasivat kulman takana vaatteita välittömästi nelinkertaisin hinnoin.

Gabriela kertoi aikovansa hankkia Pablosta ainakin hupparin ja t-paidan.

“Kanye on mieletön, ja hänen fanituotteensa ovat mielettömiä. Haluan nähdä, miltä kaupassa näyttää”, hän kertoi hetki ennen sisäänpääsyä. Vieressä jonottanut Jamila kertoi ostavansa oman vaatekerran lisäksi lasten kokoluokassa myytäviä Kanye-tuotteita pojalleen.

Westin julkisuustemppujen ympärille on muodostunut pitkiä jonoja monia kertoja aiemminkin.

Esimerkiksi viime joulukuussa Nyt.fi kertoi, että myös Helsingin keskustassa jonotettiin Westin Adidakselle suunnittelemia Yeezy Boost -lenkkareita. Silloin ihmiset yöpyivät teltoissa lenkkarikauppa Beamhillin ulkopuolella, ja jonottajia oli saapunut paikalle ulkomailta asti.

Muutama vuosi sitten West puolestaan myi hetkessä loppuun “suunnittelemansa” vitivalkoiset t-paidat 120 dollarin kappalehinnalla.

Vaatemallistojen, lenkkarimallien ja fanituotekauppojen lanseeraamisesta on tullut keskeinen osa Westin julkisuussirkusta.

Pelkät sekopäiset twiitit ja riidan haastaminen artistikollegoiden kanssa eivät riitä Westille, vaan hän haluaa olla vahvasti läsnä myös reaalimaailmassa.

Ja näkyvyyttä West totisesti tempauksillaan saa. Pablon lähikortteleissa kulkeneet turistit eivät viikonloppuna muusta puhuneetkaan.

Mutta onko tässä mitään järkeä – mikä tyyppi Kanye oikein edes on?

Kun nettikansa tänä päivänä väittelee Westistä, monelta unohtuu perimmäinen syy hänen julkisuudelleen: musiikki.

West on kiistatta innovatiivinen hiphop-artisti, joka on voittanut tuotannollaan 21 Grammy-palkintoa, saanut kolme albumiaan Rolling Stonen kaikkien aikojen parhaimpien levyjen listalle ja tehnyt yhteistyötä niin musiikki- kuin muotialankin huippujen kanssa.

Kanye West aloitti musiikkiuransa muiden artistien tuottajana 90-luvulla. Ensimmäisen oman levynsä The College Dropoutin hän julkaisi vuonna 2004 ja on siitä lähtien ravistellut hiphop-skeneä tasaisin väliajoin. Viimeistään My Beautiful Dark Twisted Fantasy -albumillaan mies ponnahti myös rockpoliisien keskuudessa uskottavaksi muusikoksi. West pokkasi levyllään esimerkiksi musiikkimedia Pitchforkilta harvinaiset 10/10 pistettä.

Vuonna 2013 Westin brändin painopiste siirtyi kuitenkin aiempaa vahvemmin ulkomusiikillisiin seikkoihin, kun hän sai lapsen ja myöhemmin meni naimisiin seurapiirijulkkis Kim Kardashianin kanssa.

West kuvailee kappaleessaan Highlightsissa itseään ja Kardashianin julkkisperhettä “uusiksi Jacksoneiksi”. Pelkästään Kim Kardashianilla on Instagramissa yli 64 miljoonaa seuraajaa, ja esimerkiksi hänen mobiilisovellustaan ladattiin sen julkaisuviikolla satojatuhansia kertoja.

Kuten Kanye kappaleessaan Facts väittää (ja kappaleen faktat tarkistanut nettilehti Bustle vahvistaa), pariskunta tienasi sovelluksella sen lanseerausvaiheessa miljoona dollaria minuutissa.

Entä mikä Westissä vaimoineen sitten niin kovasti kiinnostaa?

Ristiriidat kiehtovat ihmisiä, ja niitä West totisesti tarjoaa. Miten niin taitava muusikko voikin olla niin raivostuttava persoona?

Brittilehti Guardianin toimittajan Ben Weshhoffin mukaan Westille ei riitä se, että häntä ihaillaan, vaan häntä tulee ihailla hänen omilla ehdoillaan. West on aina halunnut pitää kiinnostusta yllä sekä rikkoa rajoja niin musiikillaan, julkilausumillaan kuin vaatteillaankin. Itserakkaan ja huomionkipeän perusluonteensa takia West on laukonut julkisuudessa käsittämättömiä kommentteja omasta ylivoimaisuudestaan ja esimerkiksi julistanut olevansa jumala.

Ristiriitojen ja karikatyyrimäisyyden lisäksi ihmisiä ajaa Westin vaikutuspiiriin nykyään myös tirkistelynhalu. Pariutuminen Kardashian-klaanin kanssa on kerryttänyt Westille aivan uudenlaista seurapiirejä seuraavaa fanipohjaa.

Ylenpalttinen elämäntyyli, jättimäinen julkisuus ja rikkaiden toilailut ovat kautta aikain kiinnostaneet yleisöä. Vahingonilokin viihdyttää aina, ja Westin möläytyksistä sekä huvittavista tv-esiintymisistä on voitu luoda lukuisia meemejä. Kun itsensä jumalaan rinnastava mies esimerkiksi kävelee päin katukylttiä, se on monen mielestä hykerryttävän hauskaa.

Sekä New Yorkin viikonloppuiset jonottajat että Westin tiimi tuntuvat kuitenkin suhtautuvan melko ironisesti koko ilmiöön. West on 2010-luvun megabrändi, joka on päättömyydessään niin kiehtova, että moni haluaa olla osa sitä – vaikka sitten vähän vitsillä.

Viimeistään Westin tuoreimman albumin kappale I Love Kanye todisti, että muusikko itsekin suhtautuu imagoonsa huumorilla.

Kappaleessa West muistelee, miten “vanha Kanye” oli niin paljon kivempi kuin tämä uusi, uutisotsikoissa riehuva Kanye on.

Entä jos Kanye tekisi biisin Kanyesta, jonka nimi olisi “Kaipaan vanhaa Kanyeta – sehän vasta olisikin Kanyeta!” vahvasti metatasolla liikkuvassa kappaleessa räpätään.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Musiikki
 • Internet
 • Muoti
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 3. 3

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 4. 4

  Antakaa Jenni Vartiaiselle potkut!

 5. 5

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 6. 6

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 7. 7

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 8. 8

  ”Cheekin yökerho” avataan tänään Makkarataloon, tältä siellä näyttää – Helsingin yöelämässä on piristymisen merkkejä

 9. 9

  Lasten Helsinki – katso parhaat koko perheen retkikohteet!

 10. 10

  ”Oletko ENFP vai INTJ?” Armottoman vanhentunutta persoonatestiä käytetään jatkuvasti työelämässä ja deittiprofiileissa – psykologi kertoo, miksi se ei toimi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 10. 10

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 6. 6

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 7. 7

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää