Valikko

Elokuvateatterissa kuvaajaa uhataan kymmenen vuoden vankeudella – uhkaus ei ole Suomen lain mukainen

Ennen kuin elokuva alkaa elokuvateattereissa, valkokankaalla näytetään joskus hyvin tiukkasanainen varoitus elokuvan kuvaamisesta ja kopioimisesta.

Ennen kuin elokuva alkaa Suomen elokuvateattereissa, valkokankaalla näytetään joskus hyvin tiukkasanainen varoitus elokuvan kuvaamisesta ja kopioimisesta.

Siinä uhataan jopa kymmenellä vuodella vankeutta, jos edes yrittää kuvata esitettävää elokuvaa vaikka kännykällä.

Tekstiä ei näytetä kaikkien elokuvien alussa, vaan ainoastaan yhdysvaltalaisen tuotantoyhtiö Foxin elokuvien yhteydessä. Foxin viimeaikaisia elokuvia ovat olleen muun muassa Deadpool, The Revenant ja Tenavat.

Vastaavanlaisia tiukkoja varoituksia löytyy myös vuokrattavien ja myytävien dvd- ja bluray-levyjen alusta.

Elokuvateatterissa näytettävä teksti on kokonaisuudessaan tällainen:

Tässä elokuvateatterissa esitettävän tai esillä olevan elokuvan tai elokuvaan liittyvän tuotteen kopioiminen tai kopiointiyritys on rikos, josta voidaan tuomita sakkorangaistukseen tai enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistukseen. Kaikenlaisten kameroiden ja tallennuslaitteiden käyttö tässä elokuvateatterissa on kielletty. Käyttöä pidetään yrityksenä rikkoa tekijänoikeuksia. Kieltoa rikkova henkilö voidaan poistaa teatterista, ja poliisi voi takavarikoida laitteet. Pyydämme yleisöä olemaan valppaana ja ilmoittamaan epäilyttävästä toiminnasta elokuvateatterin henkilökunnalle. Kiitos.

Kysyimme asiantuntijalta, mitä mieltä hän on tekstin sisällöstä, suomalaisesta näkökulmasta.

Tekijänoikeuden professori Taina Pihlajarinne Helsingin yliopiston oikeustieteellisestä tiedekunnasta näkee tekstissä useita ongelmia ja suomalaisen lainsäädännön kannalta suorastaan virheellisiä väitteitä.

”Aika hurjaa tekstiä. Meillä voi tekijänoikeusrikoksesta saada sakkoa tai enintään kaksi vuotta vankeutta.”

Eli tekstin väite enintään kymmenen vuoden vankeusrangaistuksesta on virheellinen.

”Se on harhaanjohtavaa.”

Toinen ongelma on väite, että elokuvan kuvaaminen olisi väistämättä tekijänoikeusrikos.

”Tekijänoikeusrikos edellyttää, että se tehtäisiin ansiotarkoituksessa tai että se tapahtuu tietoverkon kautta ja sen pitäisi olla omiaan aiheuttamaan huomattavaa haittaa tai vahinkoa oikeuden haltijalle.”

Eli vaikka elokuvan kuvaisi salaa, ei vielä syyllistyisi tekijänoikeusrikokseen, vaan tekijänoikeusrikkomukseen. Rikos edellyttäisi sitä, että myisi kuvattua tiedostoa eteenpäin tai jakaisi sitä internetissä.

Kolmas ongelma on, että tekstissä väitetään tekijänoikeusrikoksen yrityksenkin olevan rangaistava.

”Täytyy olla täytetty rikos, eli pitää onnistua kuvaamaan elokuva tai sen osa. Jos pelkkä yritys kuvata on pystytty estämään, se ei ole rangaistavaa.”

Eli jos yrittäisi kuvata elokuvaa, ja elokuvateatterin henkilökunta huomaisi sen ja keskeyttäisi kuvaamisen heti, ei rikosta tai edes rikkomusta ehtisi tapahtua. Toisin kuin varoitustekstissä väitetään.

Rikoksen määrittää Suomessa aina laki ja oikeus.

”Ei yksipuolisella ilmoituksella voi vaikuttaa siihen mikä on on tekijänoikeusrikos tai -rikkomus. Sen määrittävät laki ja oikeuskäytäntö.”

Pihlajarinne sanoo ymmärtävänsä, että tekstillä yritetään pelotella ihmisiä että teatterissa ei kuvattaisi ja elokuvia ei piratisoitaisi. Teksti kuitenkin sotii omia tavoitteitaan vastaan.

”Toki tällaisia varoituksia voi esittää ja ymmärrän, että niitä halutaan esittää. Mutta tämä on niin yliampuvaa tekstiä, että se on omiaan luomaan tekijänoikeusvastaisia asenteita. Tämä ei luo tekijänoikeusmyönteistä ilmapiiriä kuluttajalle. Tässä ammutaan omaan jalkaan.”

Tekijänoikeuden tiedotus- ja valvontakeskus ry TTVK valvoo elokuva- ja musiikkialan sekä muiden tekijänoikeusalojen oikeuksia ja toimii siis alan etujärjestönä. TTVK:n toiminnanjohtaja Jaana Pihkala allekirjoittaa professori Pihlajarinteen näkemykset.

”Hän on oikeassa. Nämä tekstit on vain käännetty alkuperäisestä suomeksi, eikä tulos vastaa suomalaista lainsäädäntöä. Tekijänoikeus on universaali, mutta muun muassa rangaistavuusasteikot vaihtelevat kansallisesti.”

Hän ei osaa ottaa kantaa, miksi kuluttajia harhaanjohtavia tekstejä esitetään elokuvanäytöksissä.

”Fox on ainoa taho, joka voi tuohon vastata. Oletan että studio edellyttää sopimuksissaan, että levitysyhtiö julkaisee nämä tekstit elokuvan alussa.”

Pihkalan mukaan levittäjällä on kuitenkin oikeus kieltää kuvaaminen näytöksessä.

”Elokuvayhtiöllä ja -teatterilla on oikeus valita asiakkaansa ja valita ehdot, joilla elokuva näytetään. Jos ehtoja rikotaan, teatteri pidättää oikeuden poistaa katsoja salista. Tämä perustuu sopimukseen teatterin ja lipunostajan välillä. Siitä pitää ilmoittaa selvästi.”

Käytännössä tämän sopimuksen ehdoista kerrotaan esimerkiksi kyltissä, joka on lippukassalla. Pihkala sanoo, että tässä on kuitenkin kysymys vain sopimuksesta, ei automaattisesti rikkomuksesta tai rikoksesta.

Myös Pihkalan mielestä tekstiä pitäisi muuttaa.

”En voi kannattaa sitä, että kuluttajalle annetaan väärää tietoa missään muodossa. Olisi hyvä, että niitä tekstejä tarkistettaisiin vastaamaan suomalaista lakia ja lain tulkintoja.”

Tekstien lisäämisestä elokuvanäytöksen alkuun vastaa tuotantoyhtiö Foxin suomalainen levittäjä, SF Film. Teatterilevityksestä yrityksessä vastaa Timo Räisänen.

”Sopimukseen vedoten kaikkien maiden on laitettava elokuvan alkuun tämä teksti. Meidän toimisto lokalisoi tekstin Suomeen”, Räisänen sanoo.

Hänen mukaansa asiassa ei ollut vaihtoehtoja.

”Jos Foxin antipiratismiosastolta tulee tällainen määräys, meidän on pakko laittaa se kankaalle.”

Räisänen sanoo, että asiasta tulee silloin tällöin kysymyksiä elokuvissa kävijöiltä.

”Olemme vastanneet, että jos teksti on ristiriidassa paikallisen lainsäädännön kanssa, niin ei ole kahta sanaa, kumman mukaan edetään.”

Räisänen pitää erittäin hyvänä professori Pihlajarinteen huomiota siitä, että tällainen teksti saattaa lisätä tekijänoikeuden vastaisia asenteita. Räisäsen mukaan tekstiä pitäisi pystyä muuttamaan.

”Kyllä järkevistä asioista pystytään sopimaan. Jos löytyisi joku pehmeämpi tapa maakohtaisesti ilmaista nämä asiat, olemme halukkaita ehdottamaan Foxille, että tekstiä muutetaan. Meillä ei ole lakiosaamista, mutta jos professori Pihlajarinteellä on ajatuksia siitä, miten tekstiä voisi muuttaa, olemme enemmän kuin mielellämme mukana kehittämässä sitä.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elokuvat
 • Laki
 • Tekijänoikeudet

Nyt.fi luetuimmat

 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 4. 4

  Nyt trendaa kännykkäsovellus, jolla voi muuttaa selfiensä ultrasöpöksi animetyyliin – tietysti testasimme

 5. 5

  Viisi annosta, joita pitää syödä Munkkiniemessä

 6. 6

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 7. 7

  Uutisraportti-ohjelma katsastaa vuoden 2016 – Ja Sauli Niinistö, sinun kannattaa katsoa viimeinen minuutti

 8. 8

  Skinit hyökkäsivät somalien kimppuun, siitä kasvoi somalisukupolven urbaanilegenda, ja nämä koomikot tekivät tappelusta voimabiisin

 9. 9

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 2. 2

  Lapset viihtyvät näissä ravintoloissa ja kahviloissa: Esittelyssä 7 Helsingissä sijaitsevaa paikkaa – sekä HopLopin pop-up-rafla, joka avataan pian

 3. 3

  & Other Stories avaa helmikuun alussa Helsinkiin – Näistä syistä muotiliikettä on odotettu ja nämä meiltä vielä puuttuvat

 4. 4

  Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

 5. 5

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 6. 6

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 7. 7

  Putous jatkuu huomenna: Tällainen on sarjan uusi tähti Ernest Lawson, joka on näyttelijänä itseoppinut – ja jonka ihonväristä vitsaillaan jo sarjan trailerissa

 8. 8

  Pikatestissa sympaattinen korttelikahvila Buongiorno caffe, joka henkii italialaista tunnelmaa Töölössä

 9. 9

  Tunnetut ravintolat tarjoavat viikonloppuna hienoa ruokaa lapsille – Lapsiraati testasi ennakkoon yhden illallismenun, näin se sujui

 10. 10

  Kansanedustajat saavat pian 200 t-paitaa, joilla nuoret vaativat tasa-arvoa ja kunnioitusta kaikille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 2. 2

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 3. 3

  Nyt puhuu kääntäjä, joka suomensi Mötley Crüe -konsertin upeasti Ylelle: ”Tein käännökset vähän ilkeyksissäni, koska genre ansaitsee näpäytystä”

 4. 4

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 5. 5

  ”Posti mulle helvettiin toimittakaa” – Yle esitti Mötley Crüen jäähyväiskonsertin mahtavilla käännöksillä

 6. 6

  20 vuotta sitten oli niin huikea musiikkivuosi, ettemme voi käsittää sitä, myös Suomessa – tässä todisteet

 7. 7

  Erika Vikman on tv-tähti, suosikkilaulaja – ja Dannyn kumppani, mutta miten hän oikein on 23-vuotiaana tullut tähän?

 8. 8

  Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

 9. 9

  Master Chef -voittaja avaa hampurilaisravintolan Kurvissa tällä viikolla

 10. 10

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 11. Näytä lisää

Luetuimmat

 1. 1

  Helsinkiä riivaa huutava pula nuorista miehistä – katso HS:n koneesta, puuttuuko kotikulmiltasi naisia vai miehiä

 2. 2

  Perussuomalaisten kannatus laskee taas – Näin sitä selittävät ex-puolueaktiivit, tutkija ja Halla-aho

 3. 3

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 4. 4

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 5. 5

  Sandstorm teki 17 vuotta sitten Darudesta tähden, ja nyt hän on selviämässä siitä

 6. 6

  Opas miehen hankintaan

 7. 7

  Kansanedustaja Mikko Kärnä vieraili Utsjoella saamelaiskoululla – osa oppilaista jäi vierailun takia kotiin

 8. 8

  Asiantuntija: Trumpin puhe oli harvinaisen jyrkkä – ”Paistoi uho, että hän on pomo, ja nyt te muut kuuntelette”

 9. 9

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 10. 10

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 2. 2

  Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

 3. 3

  Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

 4. 4

  Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

 5. 5

  Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

 6. 6

  Trumpin virkaanastujaisissa soivat Sibeliuksen Finlandian sävelet

 7. 7

  Trump ei tarjonnut sovinnon eleitä – ensimmäinen puhe presidenttinä oli raju populistinen julistus, suoranainen sodanjulistus

 8. 8

  Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

 9. 9

  Perussuomalaiset tekevät rasismirikoksistaan vaalimainoksia

 10. 10

  Trump nousi valtaan, Obama jätti hyvästit – näin virkaanastujaispäivä eteni

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

 2. 2

  Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

 3. 3

  Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

 4. 4

  Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

 5. 5

  Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

 6. 6

  Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

 7. 7

  Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

 8. 8

  Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

 9. 9

  Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

 10. 10

  Autoetu ja 200 000 euron vuosipalkka eivät tehneet onnelliseksi – mainostoimistopomo halusi vain joogata

 11. Näytä lisää