Valikko

Nyt puhuu tamperelaismies, joka murskaa esineitä hydraulisella prässillä – videoita katsottu Youtubesta jo 60 miljoonaa kertaa

Suomi ja hydraulinen prässi mainittu! Haastattelimme tamperelaisen Lauri Vuohensillan, 29, jonka Youtube-kanavasta tuli megahitti.

Päivitys 26. huhtikuuta: Tamperelaisen Lauri Vuohensillan Hydraulic Press Channelista on tullut kaikkien aikojen nopeimmin kasvava Youtube-kanava. Videoillaan Vuohensilta murskaa eri esineitä hydraulisella prässillä.

Videot alkoivat saada kansainvälistä huomiota maaliskuussa, ja nyt niitä on katsottu 60 miljoonaa kertaa. Kanavaa seuraa jo 750 000 Youtube-käyttäjää.

Tässä maaliskuussa tehty haastattelumme Vuohensillasta:

”Velkam tu tö Hydraulic Press Channel”, miesääni sanoo englanniksi suomalaisittain murtaen.

”Tudei vii häv golfbool for aur press and nau vii aar going tu krash it.”

Käsi asettaa golfpallon metallisen mäntän alle. Sitten mäntä laskeutuu hitaasti alas ja sata tonnia puristusvoimaa murskaa pallon valkoiseksi romukasaksi.

Käsi ja laite kuuluvat tamperelaiselle Lauri Vuohensillalle, 29, joka työskentelee perheensä konepajassa päivisin.

Iltaisin Vuohensilta on viime syksystä lähtien kuvannut videoita, joissa tuhotaan arkisia esineitä litistämällä ne hydraulisella prässillä. Vaimo Anni Vuohensilta avustaa.

”Tavallisesti prässillä oiotaan vääntyneitä kappaleita tai asennetaan laakereita”, Vuohensilta selittää koneen toimintaa.

Vuohensiltojen Youtube-kanava Hydraulic Press Channel saavutti valtavan suosion viikko sitten, kun se nousi suosituimmaksi aiheeksi internetin etusivuksi kutsutulla Reddit-sivustolla.

Esimerkiksi golfpallovideota on katsottu nyt melkein 700 000 kertaa. Yhteensä kanavan videoita on katsottu huimat 14,5 miljoonaa kertaa, ja Gizmodon ja IFLSciencen kaltaiset suositut tiedesivustot ovat tehneet siitä juttuja.

Redditissä ja videoiden kommenteissa ylistetään Vuohensiltaa ja tämän aseista riisuvaa finglishiä, ja esitetään toiveita: Murskaa seuraavaksi kolikoita, baseball-pallo, keilapallo, marmorikuula, Hulk-lelu, tietokonehiiri, toinen hydraulinen prässi...

Osa toivoo ilmeisen huumorimielessä, että Vuohensilta laittaisi oman kätensä kojeen väliin, osa pelkää ihan tosissaan, että sattuu vahinko ja Vuohensillan käsi jää sadan tonnin puristukseen.

Heitä Lauri Vuohensilta rauhoittelee.

”Ohjaan itse mäntää toisella kädellä koko ajan, eli ei tuo mikään automaatti ole.”

Idean prässikanavaan Vuohensilta sai lempinettivideoistaan, joissa esimerkiksi tehosekoittimeen laitetaan sekalaisia esineitä ja seurataan, mitä niille tapahtuu, sekä suosikkisarjastaan Myytinmurtajat.

Discovery Channelin tekemässä ja MTV3:n näyttämässä tv-sarjassa kokeneet tehostemiehet Jamie Hyneman ja Adam Savage testaavat mitä hulluimpia uskomuksia.

”Joku siinä kiehtoo, kun joku testaa, kuinka monen iPhonen läpi voi ampua”, Vuohensilta pohtii.

Tampereen teknillisessä yliopistossa opiskeleva Vuohensilta kokeilee videoilla myyttejä Myytinmurtajien tapaan.

Suosituimmassa, yli 7,3 miljoonaa kertaa katsotussa videossa hän testaa myyttiä, jonka mukaan paperia ei voisi taitella enempää kuin seitsemän kertaa, ja käyttää hydraulista prässiä apuna taittelussa.

Myytinmurtajat teki saman testin muutama vuosi takaperin. Paperi onnistuttiin taittamaan 11 kertaa käyttäen apuna höyryjyrää.

Kun 7. kerran taitettu A3-paperi joutuu Vuohensillan prässiin, se pamahtaa.

”Aur peiper sam kaind of explouded!”, Vuohensilta kommentoi videolla ja nauraa. Jäljelle jää paksu levy.

Vuohensillalla on teoria, mitä tapahtui: Paksuin kohta on paperin taitoskohdassa, johon suurin osa voimasta kohdistuu. Painetta kerääntyy sylinteriin, paperissa oleva öljy puristuu kasaan ja koneen runko joustaa – videollakin näkee liikkeen.

Kun taitosnurkka antaa periksi, mäntä pääsee liikkumaan, jolloin se kerää vauhtia ja törmää koneeseen.

”Paperimassassa on täyteaineena kalsiumkarbonaattia, joka muistuttaa kalkkikiveä. Kovassa paineessa siitä muodostuu siis kalkkikiven tapaista ainetta.”

Britannian Metro-lehti huomioi testin, jossa Vuohensilta laittaa prässiin Nokian 3310-puhelimen. Kirjoitimme kaksi vuotta sitten, miten maailmalla hehkutettiin legendaarista puhelinmallia ihmiskunnan tärkeimmäksi keksinnöksi, joka kestää ja kestää.

Hydraulic Press Channelin testissä 3310 litistyy hetkessä lättänäksi kuin pannukakku.

Epäuskoisissa kommenteissa irvaillaan, että puhelimen on pakko olla kiinalainen halpakopio.

Oikea 3310 hajottaisi prässin!

”Ostin puhelimen torilta viidellä eurolla, eli en voi nyt olla varma, että se olisi aito Nokia”, Vuohensilta sanoo.

Puhelimen kestävyys perustui siihen, että tippuessa se hajosi useisiin osiin, eli energiaa sitoutui osien irtoamiseen. Prässissä 3310:stä ei irronnut mitään, koska se vain asetettiin siististi mäntän alle.

Koetta varten Vuohensilta joutui poistamaan litiumakun, ettei mitään ongelmajätettä olisi päässyt valumaan ulos.

”Se oli aika paljolti muovia, eli ei hirveästi mahdollisuuksia selvitä.”

Redditin hehkutusketjussa jaettiin gif-animaatiota, jossa sininen muovailuvaha-ukkeli pannaan prässiin. Lopputuloksena vaha tietysti littaantuu, mutta se myös ”kiipeää” mäntää pitkin ylös – Vuohensillan puoliso askartelee hahmoja kuvausten lomassa.

Erityisen hurjalta näyttää kun Barbie-nukke murskautuu prässiin. Se tarttui mukaan kuudella eurolla kauppareissulla.

”Mietin, että kuinka se mahtaa pysyä kun yleensä tavarat haluaa tippua sieltä välistä. Sehän meni täydellisesti! Viimeistelynä vielä se tukka pursusi ylöspäin”, Vuohensilta muistelee.

Miten Hydraulic Press Channelista tuli äkkiä niin suosittu?

Tätä Lauri Vuohensilta on pohtinut. Ehkä idea oli vain tarpeeksi hassu ja ymmärrettävä, olitpa missäpäin maailmaa tahansa.

Aluksi Vuohensillat tekivät videoita tavaroista, mitä sattui olemaan käsillä: vanhoista kameroista, kännyköistä ja kelloista. Katseluja oli pitkään vain muutamia kymmeniä.

”En lähtenyt omassa Facebookissa tyrkyttämään videoita kaikille, vaan ajattelin, että kyllä se siitä lähtee jos on lähteäkseen”, Vuohensilta sanoo.

Marraskuussa Vuohensillalle tuli työkiireitä ja kanava unohtui. Viikko sitten hän sai omaan, yksityiseen Instagramiinsa kyselyitä, jossa joku halusi tehdä mainosyhteistyötä hänen kanssaan.

”En mä edes muistanut, että mulla oli tuollainen kanava!”

Vuohensilta oli lähdössä töihin ja kysyi vaimoltaan katsojalukuja: 32 000.

Lounaalla niitä oli jo miljoona.

”Kyllä se aika paljon yllätti. Rupesi hirvittämään, että pysähtyykö se nousu mihinkään, että paisuuko se liikaa”, Vuohensilta kertoo.

Lauri Vuohensilta kertoo pari nyrkkisääntöä hittikanavan tekoon:

Sääntö 1: Luo videoita eli ”perusmassaa” enemmän ennen kuin laitat parhaat hittisi julki

”Olisi ollut sääli, jos joku video saisi paljon näkyvyyttä, mutta kanavalla olisi tarjolla vain yksi video.”

Sääntö 2: Älä toteuta heti parhaita ideoita

”Heti aluksi tuli mieleen kaikkia tosi hyviä ideoita, kuten paperin taittelu, blenderi ja Nokian kännykkä.”

Pariskunta järkeili, ettei niitä kannattanut toteuttaa ensimmäisten joukossa, jotta videoista innostuneille jäisi jotain herkkua, mitä odottaa.

Sääntö 3: Tee hyvännäköistä alusta alkaen

Hydraulic Press Channelille tehtiin heti tyylitelty alku- ja loppuvideo musiikkeineen, ja Vuohensilta tarkisti, etteivät ne olleet tekijänoikeudella suojattuja.

Sääntö 4: Jos mahdollista, tee englanniksi

”Jos tekee sisältöä, mikä ei oo kovin monimutkaista eikä vaadi hirveästi kielitaidolta, minkä takia ei tekisi sitä englanniksi heti, että kaikki muutkin voisivat siitä nauttia?”, kysyy Vuohensilta.

”Suomi on niin pieni paikka ja kaikki muutkin vastaavat kanavat ovat englanniksi.”

Sääntö 5: Kuuntele yleisön toiveita

”Mä pyrin siihen, että tämä olisi katselijalähtöinen. Toteutan toiveita mahdollisimman paljon”, Lauri Vuohensilta sanoo.

Maanantaina Hydraulic Press Channelille ilmestyi jälleen uusi video, jossa toteutettiin katsojan harras toive:

”Tudei vii hääv hokipak for aur press”, kuuluu Vuohensillan tuttu ääni ja esittelee jääkiekkoa kameralle.

”Mai vaif rili thinks tät te press känot breik te hokipak. Ai äm veri konfident that aur press vill crash tis hokipak.”

Ja niinhän siinä käy.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Internet
 • Tekniikka
 • Tiede
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  Tällainen on Helsingin ensimmäinen kokonaan poke-kulhoille omistettu ravintola, jonka toiminta on salamannopeaa

 5. 5

  HS:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Ylen vastaavalle päätoimittajalle Atte Jääskeläiselle mielikuvat ovat yhdentekeviä – paitsi jos ne liittyvät pääministeri Juha Sipilään

 6. 6

  Tänään keikalla: Jazzsaksofonisti Adele Sauros, 26, joka näki unessa soittavansa hienon soolon ennen kuin osasi oikeasti edes soittaa sitä

 7. 7

  Maria Ylipää: Suomalaiset voisivat ottaa oppia ruotsalaisten käytöstavoista

 8. 8

  McDonald’s-mainoksessa isän kuolemaa sureva poika löytää lohdun hampurilaisesta, katsojat tyrmistyivät – mainos hyllytettiin

 9. 9

  Hollywood-tähden Trump-vastainen neljän vuoden videoprotesti suljettiin kolmen viikon jälkeen: ”Väkivallalla uhkailua ja useita pidätyksiä”

 10. 10

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 10. 10

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 7. 7

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää