Valikko

Bryssel on tehnyt maahanmuutossa järkyttäviä virheitä – onko Suomi toistamassa saman?

Uutisraportti on Tuomas Peltomäen juontama viikoittainen ajankohtaisohjelma, jossa kerrataan viikon pääasiat.

Yksi Brysselin terrori-iskun kammottavimmista ironioista on se, että lähes jokainen, joka on huolissaan seurannut terroristien liikkeitä Euroopassa, osasi odottaa iskua.

Ulkoministeri Timo Soini (ps) kertoi Ylen Ykkösaamussa, että hän oli juuri maanantaina keskustellut Britannian ulkoministerin Philip Hammondin kanssa siitä, että seuraava isku on todennäköisesti tulossa. Isku tuli alle vuorokautta myöhemmin.

Samoin alle vuorokautta ennen iskua Belgian sisäministeri Jan Jambon sanoi CNN:n haastattelussa, että vaikka Brysselin turvallisuusviranomaiset ovat onnistuneet vähentämään ISISin rekrytointia, se jatkuu edelleen.

Jambon antoi haastattelunsa nimenomaan amerikkalaiselle uutiskanava CNN:lle. Myös siihen sisältyy kylmäävää kohtalon ivaa.

CNN oli ollut koko viikon Brysselissä tekemässä erikoislähetyksiään otsikolla ”Why Belgium is Europe’s front line in the War on Terror” (Miksi Belgia on Euroopan terrorisminvastaisen sodan etulinja). Käytännössä CNN siis joutui keskeyttämään terrorismista Belgiassa kertovat erikoislähetyksensä kertoakseen, että terroristit ovat juuri iskeneet Belgiaan.

Kaikki tuntuivat tietävän, että Belgiassa on jotain pahasti vialla. Eikä vain Belgiassa, vaan vielä tarkemmin Brysselissä, ja vielä tarkemmin yhdessä sen kaupunginosista.

Molenbeekissä.

Noin 90 000 asukkaan alueelta on mahdollista vetää suora yhteys käytännössä kaikkiin islamistiterroristien Euroopassa viime vuosikymmenenä tekemiin terrori-iskuihin. Sanomattakin on selvää, että niin iso alue – lähes Oulun kokoinen – on pääosin täysin normaalia seutua, jossa normaalit ihmiset elävät normaalia elämää.

Mutta se pieni epänormaali on sitten todella epänormaalia.

Pariisissa satoja ihmisiä marraskuussa tappaneet Abdelhamid Abaouud, Bilal Hadfi ja Brahim Abdeslam asuivat kaikki Molenbeekissa.

Siellä asui myös vuoden 2004 Madridin junapommien pääarkkitehti Hassan El Haski, samoin neljä ihmistä juutalaismuseossa Brysselissä vuonna 2014 ampunut Mehdi Nemmouche, terrorisminvastaisessa operaatiossa Belgiassa viime vuonna kuolleet Sofiane Amghar ja Khalid Ben Larbi sekä junaiskua Brysselissä viime kesänä yrittänyt Ayoub El Khazzani.

Charlie Hebdo -iskun aseet ostettiin Molenbeekistä, ja sieltä jäi tämän viikon maanantaina kiinni myös viimeinen Pariisin iskujen tekijä Salah Abdeslam.

Belgiassa, ja tarkalleen ottaen juuri Molenbeekissä, on tehty moni asia maahanmuuton järjestämisessä ja terrorismin ehkäisyssä aivan väärin.

Koko kaksikielinen Belgia, samoin kuin Bryssel ja Molenbeek koostuvat kaikenlaisista hallintohimmeleistä, jotka haittaavat viranomaisten toimintaa. Molenbeekin poliisi ja Belgian liittovaltion turvallisuusviranomaiset eivät juuri jaa tietoja keskenään.

Molemmilla on huonot yhteydet Molenbeekin asukkaisiin. Pariisin iskujen tekijäksi epäillyn Salah Abdessalamin etsimiseen meni peräti neljä kuukautta, vaikka hänen tiedettiin majailevan Molenbeekissä.

Mutta edes se ei auttanut. Täysin absurdia on, että Abdeslamin löydettyään poliisit eivät saaneet häntä kiinni, koska eivät voineet tehdä edes Euroopan etsityimmän terroristin epäiltyyn piilopaikkaan ratsiaa. Olihan sentään yö, eivätkä Belgian lait salli ratsioita iltayhdeksän jälkeen!

Mistä pääsemme viimein myös Suomeen. Häkellyttävää, että poliisin sopivaa ratsausaikaa rajoitetaan yöaikaan myös Suomessa korkeimman toissavuotisella oikeuden päätöksellä.

Suomessa rajoitukset tosin koskevat vain lieviä rikosjuttuja, eli Suomen poliisi saisi kyllä ratsata Euroopan etsityimmän terroristin asunnon koska vain tahtoisi. Tosin poliisin pitäisi ilmoittaa tulevasta ratsiasta hänelle ensin, sillä lain mukaan kenelle tahansa kotietsinnän kohteeksi joutuvalle on ”varattava tilaisuus olla läsnä”.

Molenbeekissä rehottaa myös asekauppa. Alueelta lähetettyjen raporttien mukaan Kalasnikovin saa käsiinsä alle tunnissa. Tästä johtuen EU onkin ryhtynyt uudistamaan asedirektiiviään, sillä Euroopassa katukaupasta on liian helppoa saada käsiinsä sarjatuliaseita. Tai, siis muu EU. Suomi vastustaa asedirektiivin tiukennuksia.

Mutta kaikkein pahiten Molenbeekissä on kämmätty sen suhteen, että alueen muslimiväestö on marginalisoitu.

Alueen asukkaista paikoitellen jopa 80 prosenttia on muslimeja. Syynä tähän ainakin paikallisen opposition mielestä on aluetta 12 vuotta hallinnut pormestari Philippe Moreaux, jonka 1993 alkaneen kauden jälkeen alueen maahanmuuttajataustainen väestö kasvoi 30 prosenttia – koko Belgian suurin väestönkasvu koskaan. Moreauxin motiivina ei tiettävästi ollut niinkään monikulttuurisuuden ihannointi. Päin vastoin, hän ensialkuun vastusti ajatusta lisääntyvästä maahanmuutosta, mutta huomasi pian että lisääntyvä maahanmuuttajaväestö tuo hänelle myös äänensä.

Vaikka alueen maahanmuuttajataustainen väestö kasvoi ja eriytyi, Belgian hallintohimmelit eivät onnistuneet hankkeissaan tuoda väestöä tiukemmin osaksi belgialaista yhteiskuntaa. Alueen nuorisotyöttömyys huitelee 40 prosentin tuntumassa, mutta silti useihin työpaikkoihin Brysselissä tarvitaan sekä ranskan että hollannin kielen taito tai yliopistokoulutus. Kuitenkaan kielikoulutusta tai muuta syrjäytymistä ehkäisevää koulutusta ei juuri järjestetä.

Osittain siksi alue eriytyi lähes täysin, ja siitä tuli maahanmuuttajataustaisten muslimien ghetto. Ja koska Isis on mitä ammattimaisin terroristijärjestö, se tietää kyllä minne värvääjät kannattaa lähettää: juuri sinne, missä on valtavirrasta syrjäytyneitä, näköalattomia nuoria miehiä, jotka ovat jo valmiiksi taipuvaisia rötöstelyyn ja väkivaltaan.

Molenbeekissa tämä värvääjä oli nimeltään Fouad Belkacem.

Viime vuoden lopulla julkaistun tutkimuksen mukaan alueellinen segregaatio on pahentunut myös Suomessa, ainakin pääkaupunkiseudulla. Kirjoituksessaan Segregaation aika tutkijat Matti Kortteinen ja Mari Vaattovaara kirjoittavat, että ”yleinen tulos on selvä: korttelitasolla pääkaupunkiseudun kehitystä on viimeksi kuluneen noin neljännesvuosisadan ajan leimannut se, että köyhät ja huono-osaiset entistä selvemmin asuvat omissa naapurustoissaan ja koulutetut ja hyvätuloiset omissaan.”

ja että

”voimme sanoa, että viimeksi kuluneen neljännesvuosisadan ajan olemme pääkaupunkiseudulla eläneet segregaation aikaa”.

Tutkijoiden mielenkiinto kohdistuu huono-osaisuuden kasaantumiseen tietyille alueille. Mutta kehitys liittyy myös maahanmuuttoon, sillä siellä missä on huono-osaisia, on myös vieraskielisiä.

Eikä tarvitse olla suurikaan maahanmuuttopolitiikan tuntija aavistellakseen, että tänne saapuvat pakolaiset ovat todennäköisemmin päätymässä todennäköisemmin huono-osaisten kuin hyväosaisten alueelle, ellei heidän kotouttamistaan ja sijoittumistaan hoideta valtion ja kaupungin osalta harkitusti.

Ja miltä kuulostaa alue, jossa on paljon huono-osaisuutta ja vieraskielisyyttä? No hei, sehän kuulostaa ihan Molenbeekiltä.

Tästä ja paljon muustakin tämän viikon Uutisraportissa. Katso ohjelma artikkelin alusta.

Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 2. 2

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 3. 3

  Antakaa Jenni Vartiaiselle potkut!

 4. 4

  HSTV:n ajankohtaissatiiri Uutisraportti: Hallitus ei voi epäreiluille finanssijärjestelyille mitään – muut järjestelyt puretaan vaikka pala palalta

 5. 5

  Meryl Streep vaati puheessa kunnioitusta ihmisille ja haukkui Donald Trumpin – Trump haukkui Twitterissä Streepin takaisin

 6. 6

  Singaporelainen matematiikan tehtävä raastaa hermoja ympäri maailmaa

 7. 7

  Tällainen on HBO:n ylistetty uusi suursarja Westworld, josta toivotaan ”scifin Game of Thronesia”

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  ”Cheekin yökerho” avataan tänään Makkarataloon, tältä siellä näyttää – Helsingin yöelämässä on piristymisen merkkejä

 10. 10

  Lasten Helsinki – katso parhaat koko perheen retkikohteet!

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 3. 3

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 4. 4

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 7. 7

  ”Kisoissa fyrkka on toissijainen”, sanoo Suomen ainoa snookerammattilainen Robin Hull, joka sairastui uransa huipulla mutta palasi takaisin

 8. 8

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 9. 9

  Supersankarileffa Wonder Womanista järjestetään näytös vain naisille, osa miesfaneista suuttui: ”Ilmoitattehan kun teillä on miesnäytöksiä Thorista ja Star Warsista”

 10. 10

  Nokian uusi matopelikännykkä, tällainen se on: Testasimme ”paluun” tekevän 3310-puhelimen ehdottomasti tärkein asia edellä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 8. 8

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Youtube sensuroi lasten suosikkibändin uutuusvideon – liian rajuna lapsille

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Mediatutkija: ”Näyttää siltä, että Ylen päätoimittaja haluaa horjuttaa Julkisen sanan neuvoston asemaa”

 4. 4

  Päiväkirja­klubeilla luetaan ääneen noloja teini-iän päivä­kirjoja ja yleisö nauraa vedet silmissä: ”Limailtiin ja se teki mulle fraidun. Laitoin käden sen housuihin.”

 5. 5

  Uusi tv-sarja tyttökirjaklassikosta näyttää 1800-luvun realismin ja feminismin – ja järkyttää uskollisimpia lukijoita

 6. 6

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 7. 7

  Poliisin takaa-ajama mies kaatui moottoripyörällä liikenneympyrässä ja kuoli Espoossa

 8. 8

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 9. 9

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 10. 10

  Maailma kylässä -festivaalin pääesiintyjä jäi jumiin Lontooseen – keikka peruttu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 2. 2

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 3. 3

  Syy jätevesien päätymiselle Munkkiniemen rantavesiin selvisi: Kilotolkulla rasvaa valutettu viemäriin – nyt selvitetään, mistä rasva on peräisin

 4. 4

  Poliisi vahvistaa: Mies pakeni poliisia 20 tonnin kuormaajalla ja syöksyi sillalta alas Lahdessa – kuormaaja oli varastettu

 5. 5

  Atte Jääskeläinen vihjasi HS:n haastattelussa, että Yle voi irtautua Julkisen sanan neuvostosta – kuittasi lausunnon myöhemmin Twitterissä ”heitoksi”

 6. 6

  Porvoossa harvinainen nujakka: Venekuntien satamatappelu johti törmäykseen merellä ja takaa-ajoon Porvoonjoen suulla

 7. 7

  Sipilän keskusta on vajonnut takaisin lähes kannatuksensa lähtökuoppaan – Mitä tapahtui?

 8. 8

  Aki Kaurismäki selitti suomalaisia sanontoja brittilehdelle: ”Brexit-propagandaa levittäneet katosivat kuin pieru Saharaan”

 9. 9

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 10. 10

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

 4. 4

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

 8. 8

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 9. 9

  Tellervo Koivisto jätti jäähyväiset aviomiehelleen Mauno Koivistolle

 10. 10

  Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

 11. Näytä lisää