Valikko

Miksi rasistit kiistävät olevansa rasisteja? Tutkija selittää

Mikä on rasismia? Kysymyksestä on viime aikoina tullut Suomessa oudon akuutti, kun monet julkisuudessa rasistiksi syytetyt ihmiset kieltävät itse olevansa sitä.

Mikä on rasismia?

Kysymyksestä on viime aikoina tullut Suomessa oudon akuutti, kun monet julkisuudessa rasistiksi syytetyt ihmiset kieltävät itse olevansa sitä.

Viimeksi muslimilasten virpomista kauhistellut perussuomalaisten Terhi Kiemunki pyysi poliisia selvittämään, ovatko hänen omat kirjoituksensa rasistisia.

Sosiaalisessa mediassa syntyy jatkuvasti kiistaa siitä, onko jokin näkemys rasistinen vai ei. Joidenkin mielestä rasismi voi koskea vain biologiaa, toisten mielestä myös kulttuuria.

Yritetään ensin sopia siitä, mitä sanat tarkoittavat.

Siis – mitä on rasismi? Pyysimme rasismia tutkinutta Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessoria Lena Närettä selittämään.

1. Yleistäminen on yhteinen piirre kaikelle rasismille

Pohjimmiltaan rasismin määrittely on yksinkertaista.

”Kaikkea rasistista puhetta tai toimintaa yhdistää se, että hävitetään ajatus yksilöstä", Näre sanoo.

Tämä on yksinkertaisin tapa määritellä rasismi: ihmistä ei nähdä ihmisenä, vaan ryhmänsä edustajana.

Tämä ajatus on esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän poistamista koskevassa sopimuksessa, jonka Suomi ratifioi vuonna 1970.

Siinä rasismi määritellään näin:

Tässä yleissopimuksessa tarkoittaa käsite "rotusyrjintä" kaikkea rotuun, ihonväriin syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.

Suomessa tuli voimaan uudistettu yhdenvertaisuuslaki joulukuussa 2014. Sen mukaan ketään ei saa syrjiä mihinkään ryhmään kuulumisen perusteella.

Lopulta on siis yksinkertaista, mikä on rasismia – ennakkoasenne, joka perustuu käsitykseen ryhmästä.

"Rasismissa ihmiset kategorisoidaan ennakkoluuloisesti vain kulttuurinsa tai oletetun ’rotunsa’ edustajiksi", Näre sanoo.

2. Kun ajatellaan rasismia, ajatellaan yleensä roturasismia

Moni mieltää sanan rasismi liittyvän vain biologiaan. Rasismi-sanan vieraskielinen alkuperäkin viittaa rotuun, jota aiemmin pidettiin myös ihmiseen soveltuvana biologisena käsitteenä.

Roturasismin mukaan ihmisryhmien välillä on hierarkioita, joiden perusta on biologinen. Tätä ajatusta edustivat muun muassa natsit.

Seuraava ongelma on se, että ihmisrotuja tässä mielessä ei ole olemassa. On olemassa ihmislaji erotuksena muista lajeista. Ihmiset ovat geneettisesti hyvin yhtenäinen laji. Siksi Näre ei mielellään käytä termiä roturasismi.

”Käytän mieluummin käsitettä rodullistaminen", Näre sanoo.

Tällä viitataan siihen, että samalla kun ihminen määritellään rodun jäseneksi, ikään kuin ”luodaan” kyseinen ihmisrotu, jota ei siis oikeasti ole biologisesti olemassa.

"Rodullistaminen on jotain mitä tehdään käytännössä, eikä se tarkoita sitä, että jotain ’rotuja’ olisi oikeasti olemassa", Näre sanoo.

3. En ole rasisti, mutta ehkä kulttuurirasisti

Nykyisin stereotypiat liittyvät biologian sijasta usein kulttuuriin. Tässä kohtaa nykykeskustelu usein hajoaa. Kulttuurista puhuvat nimenomaan kyseenalaistavat, onko sellainen puhe rasismia lainkaan. Rasismin vastustajien mielestä puhe kulttuurien hierarkiasta, puhtaudesta tai vastaavasta taas on rasismia.

”Kulttuurirasismi on ajatus, että ihmisryhmillä on kulttuurisesti erilaisia tapoja ja käytäntöjä ja niihin liitetään stereotypioita”, Näre sanoo.

Kulttuurirasisti voi olla esimerkiksi sitä mieltä, että suomalaiseen yhteiskuntaan täysin integroitunut tummaihoinen on samanarvoinen kuin valkoihoinen suomalainen, mutta turvapaikanhakija, joka tulee hyvin erilaisesta kulttuurista, ei osaa suomea, eikä tunne lainkaan suomalaista kulttuuria, on vähempiarvoinen kuin valkoihoinen suomalainen.

Kulttuurirasismi on käsitteenä Näreen mukaan ongelmallinen.

Se johtuu siitä, että roturasismi ja kulttuurirasismi usein limittyvät.

”Käytännössä ne sekoittuvat usein. Kulttuurieroja käytetään stereotyyppisesti, minkä myötä kulttuuriset erot alkavat muistuttaa ja toimia yhtä fiksattuina kuin muutkin rodullistetut jaot”, Näre selvittää.

”Kulttuurierot muuttuvat ikään kuin biologisiksi faktoiksi.”

Yleensä suomalainen, joka esittää ajatuksia, joita voisi pitää kulttuurirasistina, ei allekirjoita Näreen ajatusta.

Heidän mielestään on mahdollista pitää kiinni kulttuurirasistisista asenteista ja pysyä erossa roturasismista. Tästä johtuen he usein eivät omasta mielestään ole rasisteja.

Tällainen ajatusmalli löytyy usein taustalta, kun suomalainen aloittaa sanomalla ”En ole rasisti, mutta…”

Lause kuitenkin jatkuu usein tavalla, joka täyttää erityisesti kulttuurirasismin piirteet.

”Mutta-sanan jälkeen tulee usein hyvin stereotyyppisiä näkemyksiä siitä, mitä jotkut kulttuurit ja niiden edustajat ovat. Ne täyttävät rasismin määritelmän siinä, että nähdään monoliittisia kokonaisuuksia, jotka määrittävät ihmisyksilöitä.”

Kun joku piirre – käytännössä aina negatiivinen ja tuomittava – ajatellaan yleiseksi stereotypiaksi, jonka suuri ihmisjoukko jakaa, se peittää alleen kaiken muun.

”Hyvä esimerkki on kysymys siitä, mikä nähdään kulttuurisesti määrittyvänä naisiin kohdistuvana väkivaltana. Jos naisiin kohdistuvan väkivallan tekijät ovat suomalaista kantaväestöä, sitä ei kehystetä osaksi suomalaista kulttuuria, vaan siinä on kyse vain yksilöistä.”

Eli, kun suomalainen mies tekee rikoksen, tekijä on rikollinen yksilö. Kun islaminuskoinen maahanmuuttajamies tekee rikoksen, tekijä onkin synnyinmaansa kulttuurin edustaja.

4. Sanat ovat sivuseikka

Keskustelu siitä, onko jokin rasismia vai ei, on Näreen mielestä lopulta sivuseikka.

”Usein päädytään keskustelemaan sanoista ja määritelmistä, eikä katsota mitä seurauksia syrjivillä käytännöillä on ihmisille", Näre sanoo.

"Olennaista on, mikä tuottaa ihmisille oikeasti haittaa ja kärsimystä, mikä oikeuttaa esimerkiksi väkivallan käyttöä. Rasismi tulee ymmärtää aina valtasuhteiden ja vallankäytön kautta.”

Historia auttaa ymmärtämään, miten satunnaista rasismi lopulta on, Näre sanoo. Suomalaisetkin ovat olleet sen kohteena.

”Yhdysvalloissa suurten siirtolaisvirtojen aikaan selvitettiin oikeutta myöten suomalaisen rodun kysymystä, ovatko suomalaiset valkoisia vai mongolideja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi
 • Maahanmuutto
 • Sosiologia
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Tällaista on yöelämä Helsingissä vuonna 2017 – kävimme kierroksella yökerhoissa

 4. 4

  11 uutta helsinkiläiskahvilaa, joissa kannattaa käydä

 5. 5

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 6. 6

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 7. 7

  "EU:ssa on kyse Antikristuksen vallasta" – Jouko Piho perustaa puoluetta ja uskoo olevansa profeetta

 8. 8

  Video irlantilaisista maistelemassa suomalaisia ruokia trendaa netissä, karjalanpiirakoiden ulkomuoto kuohuttaa: ”Tuon piirakan tekijän ei kannattaisi tulla Suomeen ikinä”

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin päätösjakso oli koko kauden paras

 10. 10

  The Leftovers on HBO:n paras sarja koskaan, vaikket ole välttämättä siitä edes kuullut – viimeinen kausi on käynnissä, ja näistä syistä kannattaa nyt viimeistään tutustua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 2. 2

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 3. 3

  Nämä 17 Arnold Schwarzeneggerin upeaa giffiä auttavat selviämään elämän haasteista

 4. 4

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 5. 5

  Arviossa Vallilan venezuelalainen ravintola, joka tarjoaa isoja annoksia, onnistuneita kasvispihvejä ja todella herkullisia maissileipiä

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 7. 7

  Parasta tänään: näyttelijä Nicolas Cage esiintyi perinnetakissa ja karvahatussa Kazakstanissa, internet juhlii

 8. 8

  Peter Pan oli alun perin itsekäs ja väkivaltainen hahmo, joka halusi tappaa aikuisia ja vei lapsia mukanaan tuonelaan – Näin sanoo Sini Helminen, 30, joka teki hahmosta gradunsa

 9. 9

  Microsoft vastasi Paintin lopettamisesta seuranneeseen äläkkään: piirrosohjelma pidetäänkin hengissä ja se tulee ladattavaksi Windows Storeen

 10. 10

  Iso-Arska 70 vuotta! Näitä Arnold Schwarzeneggerin roolihahmoja ei saa unohtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 3. 3

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 6. 6

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kakkosjaksossa koettiin koko sarjan kannalta käänteentekevä hetki

 7. 7

  Microsoft aikoo lopettaa legendaarisen Paint-piirrosohjelman 32 vuoden jälkeen – Kiitos yhteisistä vuosista!

 8. 8

  Mistä Helsingistä saa hyvännäköistä miestenmuotia? Tässä 16 erilaista kivaa kauppaa

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 10. 10

  Torille! Monty Python -mies Michael Palin onnittelee 100-vuotiasta Suomea mahtavalla videoviestillä ja laulaa legendaarisen Finland, Finland, Finland -laulun

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Tutkimus: Sperman laatu laskee hälyttävästi – länsimaissa miehillä on siittiöitä jo yli puolet vähemmän kuin 40 vuotta sitten

 2. 2

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 3. 3

  Shanghaissa mitattiin korkein lämpötila 145 vuoteen – Kiinassa on niin kuuma, että ihmiset ovat alkaneet tapella ja panda vaipui transsiin

 4. 4

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 5. 5

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 6. 6

  Suomen EU-politiikkaa pyörittävä mies on palvellut viittä pääministeriä, mutta hänestä ei ole edes Wikipedia-artikkelia – haastattelussa arvostettu, karu ja vähän pelättykin Kare Halonen

 7. 7

  Yhdysvaltain senaatti päätti täpärästi aloittaa poikkeusmenettelyn Obamacaren kumoamiseksi

 8. 8

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 9. 9

  Palkkaus on poliittista ja sukupuolittunutta – vielä 70-luvulle tultaessa ajateltiin, että naisille tulee maksaa vähemmän palkkaa kuin miehille

 10. 10

  Lahokaviosammal uhkaa panna Helsingin rakentamissuunnitelmat uusiksi yli 10 000 asukkaan uudessa kaupunginosassa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 2. 2

  Kontulan koti­hälytykset työllistävät poliisia eniten: ”Päiväsaikaan on rauhallista, kun ne kovimmat jätkät nukkuu” – HS:n hakukone kertoo, mikä työllistää poliisia kotikulmillasi

 3. 3

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 4. 4

  Kallion ydinbaareihin kuuluva Cafe Mascot suljettu toistaiseksi, asiasta ilmoitettiin maanantai-iltana Facebookissa: ”Sata tapahtumaa peruuntuu”

 5. 5

  Vanhat hääperinteet tuntuvat yhä useammista vaivaannuttavilta – Suvi Sahakarin häissä morsiamen sijaan ryöstettiin kakkulapiot

 6. 6

  Leipäjono kiemurteli Helsingissä yli kilometrin matkan Myllypurosta Kurkimäkeen

 7. 7

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 8. 8

  Sylki paljastaa, että nykyihminen on joskus paritellut tuntemattoman ihmislajin kanssa

 9. 9

  Posti lopetti kirjeiden jakamisen tiistaisin – ”En näe, että tässä tulisi ongelmaa täyttää postilain asettamaa laatuvaatimusta”

 10. 10

  Alman hitti nostettiin jo Britannian suurimman radiokanavan A-listalle – merkitsee suurta näkyvyyttä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Pikkupojat surmasivat 4-vuotiaan leikkitoverinsa, väitti Ruotsin poliisi vuonna 1998 – ”Tapaus Kevinin” esitutkinta-aineisto tuli vihdoin julki, ja lähes kaikki siinä viittaa veljesten syyttömyyteen

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 5. 5

  Ruokatoimittaja ja viestintäyrittäjä Elina Jyväs kuoli 40-vuotiaana

 6. 6

  Sompasaunassa on ahdasta, alastonta ja aitoa – ”Helsinki on paljon siistimpi kuin Tukholma”

 7. 7

  ”Naamat” on kuin tuhannen ihmisen kotibileet – Tältä näyttää festivaalilla, joka suututti Sami Hedbergin managerin ja jonka liput myytiin loppuun ennen kuin esiintyjiä oli edes julkistettu

 8. 8

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 9. 9

  Jos alamme tuomita toisiamme kuvottavien mutta yksityisiksi tarkoitettujen sanomisten vuoksi, olemme matkalla takaisin keskiajalle

 10. 10

  Onko Helsinki kupla, jota muu Suomi ei ymmärrä? ”Osa muualla asuvien Helsinki-kritiikistä voi olla ihmettelyä sen äärellä, mihin ei itsellä ole mahdollisuutta”

 11. Näytä lisää