Valikko

Miksi rasistit kiistävät olevansa rasisteja? Tutkija selittää

Mikä on rasismia? Kysymyksestä on viime aikoina tullut Suomessa oudon akuutti, kun monet julkisuudessa rasistiksi syytetyt ihmiset kieltävät itse olevansa sitä.

Mikä on rasismia?

Kysymyksestä on viime aikoina tullut Suomessa oudon akuutti, kun monet julkisuudessa rasistiksi syytetyt ihmiset kieltävät itse olevansa sitä.

Viimeksi muslimilasten virpomista kauhistellut perussuomalaisten Terhi Kiemunki pyysi poliisia selvittämään, ovatko hänen omat kirjoituksensa rasistisia.

Sosiaalisessa mediassa syntyy jatkuvasti kiistaa siitä, onko jokin näkemys rasistinen vai ei. Joidenkin mielestä rasismi voi koskea vain biologiaa, toisten mielestä myös kulttuuria.

Yritetään ensin sopia siitä, mitä sanat tarkoittavat.

Siis – mitä on rasismi? Pyysimme rasismia tutkinutta Helsingin yliopiston sosiologian apulaisprofessoria Lena Närettä selittämään.

1. Yleistäminen on yhteinen piirre kaikelle rasismille

Pohjimmiltaan rasismin määrittely on yksinkertaista.

”Kaikkea rasistista puhetta tai toimintaa yhdistää se, että hävitetään ajatus yksilöstä", Näre sanoo.

Tämä on yksinkertaisin tapa määritellä rasismi: ihmistä ei nähdä ihmisenä, vaan ryhmänsä edustajana.

Tämä ajatus on esimerkiksi YK:n rotusyrjinnän poistamista koskevassa sopimuksessa, jonka Suomi ratifioi vuonna 1970.

Siinä rasismi määritellään näin:

Tässä yleissopimuksessa tarkoittaa käsite "rotusyrjintä" kaikkea rotuun, ihonväriin syntyperään tahi kansalliseen tai etniseen alkuperään perustuvaa erottelua, poissulkemista tai etuoikeutta, jonka tarkoituksena tai seurauksena on ihmisoikeuksien ja perusvapauksien tasapuolisen tunnustamisen, nauttimisen tai harjoittamisen mitätöiminen tai rajoittaminen poliittisella, taloudellisella, sosiaalisella, sivistyksellisellä tai jollakin muulla julkisen elämän alalla.

Suomessa tuli voimaan uudistettu yhdenvertaisuuslaki joulukuussa 2014. Sen mukaan ketään ei saa syrjiä mihinkään ryhmään kuulumisen perusteella.

Lopulta on siis yksinkertaista, mikä on rasismia – ennakkoasenne, joka perustuu käsitykseen ryhmästä.

"Rasismissa ihmiset kategorisoidaan ennakkoluuloisesti vain kulttuurinsa tai oletetun ’rotunsa’ edustajiksi", Näre sanoo.

2. Kun ajatellaan rasismia, ajatellaan yleensä roturasismia

Moni mieltää sanan rasismi liittyvän vain biologiaan. Rasismi-sanan vieraskielinen alkuperäkin viittaa rotuun, jota aiemmin pidettiin myös ihmiseen soveltuvana biologisena käsitteenä.

Roturasismin mukaan ihmisryhmien välillä on hierarkioita, joiden perusta on biologinen. Tätä ajatusta edustivat muun muassa natsit.

Seuraava ongelma on se, että ihmisrotuja tässä mielessä ei ole olemassa. On olemassa ihmislaji erotuksena muista lajeista. Ihmiset ovat geneettisesti hyvin yhtenäinen laji. Siksi Näre ei mielellään käytä termiä roturasismi.

”Käytän mieluummin käsitettä rodullistaminen", Näre sanoo.

Tällä viitataan siihen, että samalla kun ihminen määritellään rodun jäseneksi, ikään kuin ”luodaan” kyseinen ihmisrotu, jota ei siis oikeasti ole biologisesti olemassa.

"Rodullistaminen on jotain mitä tehdään käytännössä, eikä se tarkoita sitä, että jotain ’rotuja’ olisi oikeasti olemassa", Näre sanoo.

3. En ole rasisti, mutta ehkä kulttuurirasisti

Nykyisin stereotypiat liittyvät biologian sijasta usein kulttuuriin. Tässä kohtaa nykykeskustelu usein hajoaa. Kulttuurista puhuvat nimenomaan kyseenalaistavat, onko sellainen puhe rasismia lainkaan. Rasismin vastustajien mielestä puhe kulttuurien hierarkiasta, puhtaudesta tai vastaavasta taas on rasismia.

”Kulttuurirasismi on ajatus, että ihmisryhmillä on kulttuurisesti erilaisia tapoja ja käytäntöjä ja niihin liitetään stereotypioita”, Näre sanoo.

Kulttuurirasisti voi olla esimerkiksi sitä mieltä, että suomalaiseen yhteiskuntaan täysin integroitunut tummaihoinen on samanarvoinen kuin valkoihoinen suomalainen, mutta turvapaikanhakija, joka tulee hyvin erilaisesta kulttuurista, ei osaa suomea, eikä tunne lainkaan suomalaista kulttuuria, on vähempiarvoinen kuin valkoihoinen suomalainen.

Kulttuurirasismi on käsitteenä Näreen mukaan ongelmallinen.

Se johtuu siitä, että roturasismi ja kulttuurirasismi usein limittyvät.

”Käytännössä ne sekoittuvat usein. Kulttuurieroja käytetään stereotyyppisesti, minkä myötä kulttuuriset erot alkavat muistuttaa ja toimia yhtä fiksattuina kuin muutkin rodullistetut jaot”, Näre selvittää.

”Kulttuurierot muuttuvat ikään kuin biologisiksi faktoiksi.”

Yleensä suomalainen, joka esittää ajatuksia, joita voisi pitää kulttuurirasistina, ei allekirjoita Näreen ajatusta.

Heidän mielestään on mahdollista pitää kiinni kulttuurirasistisista asenteista ja pysyä erossa roturasismista. Tästä johtuen he usein eivät omasta mielestään ole rasisteja.

Tällainen ajatusmalli löytyy usein taustalta, kun suomalainen aloittaa sanomalla ”En ole rasisti, mutta…”

Lause kuitenkin jatkuu usein tavalla, joka täyttää erityisesti kulttuurirasismin piirteet.

”Mutta-sanan jälkeen tulee usein hyvin stereotyyppisiä näkemyksiä siitä, mitä jotkut kulttuurit ja niiden edustajat ovat. Ne täyttävät rasismin määritelmän siinä, että nähdään monoliittisia kokonaisuuksia, jotka määrittävät ihmisyksilöitä.”

Kun joku piirre – käytännössä aina negatiivinen ja tuomittava – ajatellaan yleiseksi stereotypiaksi, jonka suuri ihmisjoukko jakaa, se peittää alleen kaiken muun.

”Hyvä esimerkki on kysymys siitä, mikä nähdään kulttuurisesti määrittyvänä naisiin kohdistuvana väkivaltana. Jos naisiin kohdistuvan väkivallan tekijät ovat suomalaista kantaväestöä, sitä ei kehystetä osaksi suomalaista kulttuuria, vaan siinä on kyse vain yksilöistä.”

Eli, kun suomalainen mies tekee rikoksen, tekijä on rikollinen yksilö. Kun islaminuskoinen maahanmuuttajamies tekee rikoksen, tekijä onkin synnyinmaansa kulttuurin edustaja.

4. Sanat ovat sivuseikka

Keskustelu siitä, onko jokin rasismia vai ei, on Näreen mielestä lopulta sivuseikka.

”Usein päädytään keskustelemaan sanoista ja määritelmistä, eikä katsota mitä seurauksia syrjivillä käytännöillä on ihmisille", Näre sanoo.

"Olennaista on, mikä tuottaa ihmisille oikeasti haittaa ja kärsimystä, mikä oikeuttaa esimerkiksi väkivallan käyttöä. Rasismi tulee ymmärtää aina valtasuhteiden ja vallankäytön kautta.”

Historia auttaa ymmärtämään, miten satunnaista rasismi lopulta on, Näre sanoo. Suomalaisetkin ovat olleet sen kohteena.

”Yhdysvalloissa suurten siirtolaisvirtojen aikaan selvitettiin oikeutta myöten suomalaisen rodun kysymystä, ovatko suomalaiset valkoisia vai mongolideja.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Rasismi
 • Maahanmuutto
 • Sosiologia
 • Kotimaa
 • Yleinen
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Netflixin uutuus The Keepers on hätkähdyttävä rikosdokkarisarja, parempi kuin Making a Murderer

 2. 2

  Tampereelle avataan pian Suomen ensimmäinen virtuaalileffateatteri, tällainen se on

 3. 3

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 4. 4

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 5. 5

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 6. 6

  Kerava Jazz oli jälleen ajan hermolla – näitä neljää naista haluaisin kuulla uudelleen

 7. 7

  Nettisivu paljastaa, onko tuttusi Tinderissä – käyttäjät järkyttyivät

 8. 8

  Supersuosittu nuortensarja Skam loppuu – pian alkava neljäs kausi jää viimeiseksi

 9. 9

  Naiset alistetaan synnytyskoneiksi, homoja silvotaan ja tapetaan: HBO:n The Handmaid’s Tale on pelottavin ja vaikuttavin tv-sarja juuri nyt, koska se voisi olla täyttä totta

 10. 10

  Napolilainen pizzeria avataan Helsingissä ensi keväänä – parin tonnin painoinen uuni ei sopinut moneen paikkaan

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 2. 2

  Netflixin uutuus The Keepers on hätkähdyttävä rikosdokkarisarja, parempi kuin Making a Murderer

 3. 3

  Tampereelle avataan pian Suomen ensimmäinen virtuaalileffateatteri, tällainen se on

 4. 4

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 5. 5

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 6. 6

  Näin koulutetaan koira, joka tunnistaa amfetamiinin, ekstaasin ja heroiinin: tuleva tullikoira Tarmo, 10 kuukautta, opettelee seuraavaksi kokaiinin

 7. 7

  Yhdysvalloissa ammuttiin poikaa retuuttanut gorilla – kuolema synnytti nettisurun – nyt netti pilkkaa surijoita

 8. 8

  20 tänä vuonna ilmestynyttä sarjaa, jotka kannattaa katsoa

 9. 9

  Kerava Jazz oli jälleen ajan hermolla – näitä neljää naista haluaisin kuulla uudelleen

 10. 10

  Kampin Tivolin tilalle avataan uusi 21-45-vuotiaille suunnattu yökerho

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Himoautoileva toimittaja vaihtoi viikoksi kaupunkipyörään: poliisi pysäytti, kuntosalilla käynti lopahti – ja ihan eri Helsinki avautui

 2. 2

  Konepajan Bruno ei saa avata terassia tänä kesänä – VR:n mukaan yksi syy viime vuotiset meluvalitukset: ”Terassia ei tule”

 3. 3

  Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

 4. 4

  Tällainen on poptähti Ariana Grande, jonka Manchesterin keikasta tuli murhenäytelmä

 5. 5

  Kun Salkkarit-tähti Sara Parikka, 26, julkaisee kuvan vauvamahastaan, siitä tehdään heti uutinen – Näin Parikka tekee elämästään Instagramissa ”kivaa ja kaunista”

 6. 6

  Twin Peaksin uusien jaksojen käännösvirheet hämmentävät, ”Log Ladyn” pölkystä tulikin ”lokikirja” – tästä on kyse

 7. 7

  Nainen haluaa seksiä ja sen päälle vielä lämpimän voileivän, julistaa uusi kesäkumibiisi – ”Mimmienkin on hyvä pitää kortsua taskussa”, sanovat tekijät

 8. 8

  Donald Trump ja Saudi-Arabian kuningas koskettivat hehkuvaa palloa, näytti Sormusten herran taikapallolta – internet riemastui

 9. 9

  Ei, emme keksineet tätä itse: Netflix tekee seuraavaksi elokuvan, joka perustuu twiittiin, joka perustuu meemiin

 10. 10

  Game of Thronesin seitsemännen kauden traileri ilmestyi – analysoimme, mitä siitä voi päätellä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Littoistenjärven ”välimerellinen” aika päättyi ja vesi muuttui taas sameaksi – ”Kirkkaudessa radikaali ero”

 2. 2

  Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

 3. 3

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 4. 4

  ”Jääskeläinen meni jonkin rajan ylitse”, ”Raskasta aikaa”, ”Menetimme hyvän pomon” – Näin yleläiset kommentoivat Atte Jääskeläisen lähtöä

 5. 5

  Golfin supertähti Tiger Woods pidätettiin epäiltynä rattijuopumuksesta – poliisin ottama kuva on paljon puhuva

 6. 6

  S-kauppoihin tulee brittiläisen Tescon tuotteita – erityisesti gluteenittomien elintarvikkeiden määrä kasvaa

 7. 7

  Menestyksen salaisuus on taidossa rentoutua – Professori listasi olennaisimmat mielen taidot, joilla voi lisätä psyykkistä vahvuuttaan

 8. 8

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 9. 9

  Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

 10. 10

  Helsingin Rautatieaseman ympäristö saattaa mennä uusiksi – Elielinaukiolle suunnitellaan lasikattoja Milanon tyyliin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 2. 2

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 3. 3

  Trump sätti Pohjois-Koreaa ohjuksen ampumisesta: ”Osoittaa suurta epäkunnioitusta Kiinaa kohtaan”

 4. 4

  Merkelin mitta täyttyi Trumpin öykkäröinnistä

 5. 5

  Päätoimittaja Atte Jääskeläinen lähtee Ylestä – ”Edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen ei enää ollut”

 6. 6

  Pohjois-Korean vakavin uhka ei ole ydinase – maailma ei mahda diktatuurille mitään, koska sen tykistö muuttaisi Etelä-Korean pääkaupungin tulimereksi sekunneissa

 7. 7

  Miehet puukottivat toisensa sairaalakuntoon Helsingin Hakaniemessä – lapsiperheet kauhistelivat tapahtumia aivan vierestä

 8. 8

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 9. 9

  ”Se oli totuuden hetki” – Ranskan Macron kertoi, miksi hän kätteli niin pitkään Trumpia

 10. 10

  Jos presidentti Mauno Koivisto olisi kuollut lauantaina 13.5., olisiko seuraavana päivänä liputettu äideille vai noudatettu suru­liputusta?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

 2. 2

  Pariskunta osti ”aidot italialaiset nahkatakit” 1 200 eurolla Kannelmäen Prisman parkkipaikalta – Poliisi varoittaa vanhaa kikkaa käyttävistä huijareista Helsingissä

 3. 3

  Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

 4. 4

  Vakava kiusaamisepäily Helsingissä: korkea virkamies polkee jalkaa, karjuu, paiskoo esineitä ja nöyryyttää julkisesti

 5. 5

  Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

 6. 6

  Älä varaa lentoja liian aikaisin, aseta verkkoselain ”salattuun” tilaan – näin löydät halvat lentoliput verkosta

 7. 7

  Joukko suomalaisia perusti 46 vuotta sitten Israeliin kylän, jossa palkat menivät yhteiseen pottiin ja yhteisö tarjosi vaatteet ja asunnon – Mitä kuuluu Jad Hashmonaan nyt?

 8. 8

  Junaan jääneillä löytötavaroilla tehdään armotonta bisnestä

 9. 9

  Kun työtuttava kertoi kahdesta kumppanistaan, tajusin nuorten arvomaailman muuttuneen

 10. 10

  Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

 11. Näytä lisää