Valikko

Tällä pääset ihanaan kevätfiilikseen: hyvin perusteellinen löytöretki kuvin ja tekstein Helsingin kevääseen

Nyt vietetään Luonto-Liiton seurantaviikonloppua – nähdä voi vaikka sisiliskon, sinivuokon ja sitruunaperhosen. Etsimme ammattiseuraajan kanssa kevään merkkejä Helsingistä jo etukäteen.

Nyt vietetään Luonto-Liiton seurantaviikonloppua – nähdä voi vaikka sisiliskon, sinivuokon ja sitruunaperhosen. Etsimme ammattiseuraajan kanssa kevään merkkejä Helsingistä jo etukäteen.

Anteeksi, olisiko teillä tarjota salmiakkia?

”Ei ole”, vastaa Karhupuiston penkillä Kalliossa istuva nuori nainen vaivautuneesti ja hätistelee pois, ettei vauva heräisi.

On siis kevät, kuljen Hakaniemen rantaan” ja ”Sinä tarjosit salmiakkia, minä olin hölmö, panin peliin koko elämän”. Näin lauletaan Liisa Akimofin sanoittamassa Kevät-hitissä. Koska nyt haetaan kevään tunnusmerkkejä, tutkimusmatka pitää tietenkin aloittaa tästä kohteesta.

Matkalla rantaan vastaan tulee keski-ikäinen mies, joka kantaa kolmea täyttä kauppakassia. Luulisi niistä löytyvän. ”Ei ole.”

Perillä rannalla nainen pitelee kädessään take away -kahvikuppia, mutta suu jauhaa selvästi jotain makeaa. Anteeksi, olisiko teillä salmiakkia?

Nainen hivuttaa kuulokkeen hitaasti pois toisesta korvastaan.

”Ei ole.”

Suussa maistuu vain katupöly, joten on pantava enemmän peliin: miksei?

”Suklaata olisi.”

Vesiperä on vedetty tämän kevätsignaalin suhteen, mutta tilanne varmasti muuttuu kohta. Tutkimusmatkalle liittyy nimittäin ammattilainen: Luonto-Liiton kevätseurantavastaava Heikka Marttila-Tornio, 25, on luvannut näyttää vuodenajan varmat merkit eri kaupunginosissa.

On maaliskuun toiseksi viimeinen päivä, ja lämpöasteet kirivät jo lähelle kymmentä. Aurinko vilkkuu pilviverhojen takaa.

Kamppi: Ammattilainen mukaan

Lapsille ja nuorille suunnatun Luonto-Liiton tavoitteena on suojella metsiä eliöineen, rehevöitynyttä Itämerta, muuttuvaa ilmastoa, ahdingossa eläviä suurpetoja ja luonnon monimuotoisuutta.

Liiton toimisto sijaitsee Kampin Annankadulla, ja siellä lajien ilmaantumista ja runsastumista tarkkailevia kevätseurantavastaavia työskentelee peräti kaksi.

”Itse tarkkailen luontoa hyvin ahkerasti myös kaikkina muina vuoden aikoina, mutta kevät on siihen selvästi paras ajankohta”, kertoo Heikka Marttila-Tornio.

Hänelle tämä ei ole pelkkä työ, vaan myös rakas harrastus virka-ajan jälkeenkin. Kaikkea kaikesta ei voi tietää vieläkään, vaikka olisi seurannut luontoa lapsesta kuten Marttila-Tornio.

Kollega kertoi hänelle hiljan, miten erottaa toisistaan samalta näyttävät naava- ja luppojäkälät. Sananlaskukin löytyy: ”Naava napsahtaa ja luppo lupsahtaa, kun sen taittaa. Olen aina ihmetellyt, että kumpaa lajia näkemäni jäkälä on.”

Joka kevät Luonto-Liitto järjestää kesäkuun alkuun asti seurantaviikonloppuja, joista nyt lauantaina 9. 4. alkaa kolmas. Maaliskuun puolessa välissä oli ensimmäinen seurantaviikonloppu.

Toistaiseksi on jo bongattu muun muassa ensimmäinen käki Kiimingissä, yksittäisiä kyykäärmeitä Ruovedellä, kottaraisia, kiuruja ja kirjosieppoja Helsingistä Pohjaan sekä runsaasti laulujoutsenia ja kurkia ympäri maata. Laulujoutsenia on jo havaittu aina pohjoisessa asti. Myös töyhtöhyyppiä, kekomuurahaisia, västäräkkejä ja naurulokkeja nähtiin.

Vaikkei jälkimmäisiä sattuisi itse näkemään, ne ainakin kuulee helposti.

Jopa ensimmäinen kimalaishavainto on tehty, Nurmijärvellä. Näistä kiuru, laulujoutsenet ja kottaraiset kuuluvat normaalistikin jo ajankohtaan.

Liitossa seurataan runsasta neljääkymmentä vakiolajia tuulihaukasta käkeen, nokkosperhosesta seitsenpistepirkkoon ja oravanmarjasta rentukkaan.

Idea nyt 40 vuotta täyttävässä kampanjassa on, että ihmiset jalkautuvat luontoon ja ilmoittavat itse ensihavainnoistaan liitolle. Varsinaisina seurantaviikonloppuina kerätään eri lajien runsastumishavaintoja.

”Maalis–huhtikuu on parasta aikaa lintujen paluumuuton kannalta, ja ensihavaintojen jälkeen alkaa runsastuminen”, Marttila-Tornio sanoo.

Jos havainnoimaan lähtee tulevana huhtikuun toisena viikonloppuna, tilastojen mukaan voisi Etelä-Suomessa odottaa törmäävänsä ainakin västäräkkiin, haarapääskyyn, rantasipiin, peltokorteen ja sammakonkutuun sekä muihinkin sinivuokkoihin kuin poliiseihin.

Vuosittain kevätseurantahavaintoja kertyy yli kymmenentuhatta. Kansalaisten lähettämät havainnot menevät suoraan Luonnontieteelliselle museolle, jossa tarkkaillaan kevään etenemistä. Tietoja voidaan hyödyntää myös esimerkiksi ilmastonmuutostutkimuksessa.

Mutta nyt takaisin kentälle.

Kluuvi: Haapa, hyväntekijä

Helsingin päärautatieaseman edessä jäätelöauto vihjailee keväästä, mutta koira pääovien edessä pusertaa enemmän kuin vihjeen.

Pääkaupunkiseudulla on parhaillaan käynnissä viralliset kevätsiivoustalkoot. Siisti pääkaupunkiseutu -hankkeen kevään puhtaanapitotalkoissa asukkaita kannustetaan siivoamaan lähiympäristöään.

Keräämättömien jätösten paljastuminen lumien jälkeen onkin takuuvarma kevään merkki. Tämä omistaja kuitenkin kerää pökäleet kiltisti roskapussiin.

Tänä vuonna vietetään niin ikään viidettä ympäristöministeriön nimeämää valtakunnallista vihervuotta. Nyt teemana on kestävä suomalainen maisema.

Kampanjan tarkoitus on innostaa toimimaan oman lähiympäristön hyväksi ja lisätä sitä kautta ihmisten hyvinvointia. Tavoitteet ovat samanlaisia kuin Luonto-Liitolla.

”Kaupunkiluonto on todella monimuotoinen. Se usein unohtuu ihmisiltä”, Marttila-Tornio valistaa ja pysähtyy haavan luo lähellä Kaisaniemen puistoa.

Esimerkiksi puistoissa yleinen haapa on altis lahoamaan, jonka vuoksi siihen ilmaantuu hajottajahyönteisiä. Ne puolestaan ovat ravintoa linnuille. Samalla puu tarjoaa hyvän pesäpaikan kololinnuille”, hän jatkaa ja viittaa Luonto-Liiton tämänvuotiseen kampanjateemaan, joka on puut ja pensaat.

Ne heräävät yleensä muita kasveja aikaisemmin ja tarjoavat siksi ainoan ravinnonlähteen pölyttäjähyönteisille. Monimuotoisuuden kannalta haapa onkin yksi tärkeimmistä puistamme, sillä se antaa kodin tai ravinnonlähteen lähes tuhannelle eliölajille. Ilman haapaa lähes sata niistä olisi pulassa.

Vaahtera, tuomi ja näsiäkin tarjoavat kukkiessaan ravintoa herääville hyönteisille, kuten mehiläisille, kimalaisille ja kukkakärpäsille. Samalla ne pölyttävät puut, mitä ilman me ihmiset vasta pulassa olisimmekin.

Kaisaniemi: Joutsenpari jääkylvyssä

Kaisaniemen puistossa teekkarit pinkeissä haalareissaan pystyttävät katosta eläinvaltakunnan suosikkitaiteilijaksi tituleeratun Jussi Mäntysen veistämän Nuori hirvi -patsaan vierellä.

Kevään merkki, mutta ei sitä luontoa, jota nyt etsitään. Ohitamme myös kaupungin istuttamat ruusupuskat. Koivujen silmut odottavat vielä näin maaliskuun lopussa avautumistaan ainakin muutaman päivän.

Peltojen pientareilla ja teiden varsilla varhain kukkiva leskenlehti olisi toivottu näky, mutta täältä sitä ei vielä löydy. Ensihavaintoja kukkivista sellaisista on kuitenkin jo ilmoitettu.

Kaisaniemen ja Kallion rajamailla Tokoinrannassa terassit ovat vielä tyhjiä, mutta taivaalla ja sulaneessa vedessä parveilee lintuja. Varma kevään merkki olisi, jos varis kantaisi risuja nokassaan. Se kertoisi, että linnulla on pesä mielessä.

Ympärivuotiset varpuset ja naakat pyrähtelevät paljailta oksilta toisille, mutta niiden lisäksi jääkylmässä vedessä lilluu kaksi kyhmyjoutsenta.

”Jos sää pysyy aurinkoisena ja lämpimänä, alkaa lintuja kyllä tulla”, Marttila-Tornio vannoo.

Kevät vaihtuisi kohta kesään, mikäli perimätieto paikkansa pitää: kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Näitä kaikkia ihmiset ovat nimittäin jo ilmoittaneet nähneensä, joskin Marttila-Tornio sanoo suhtautuvansa varauksella pääskyjen ensihavaintoihin, joita on raportoitu vasta kaksi.

Jääpeite murtuu sinisorsien räpylöiden painosta. Jää ei enää kanna, vaikka vielä pääsiäispyhinä paikalla näkyi pilkkijöitä.

Marttila-Tornion mukaan kevät on tänä vuonna aika hyvin ajallaan, kun taas viime vuonna se oli muutaman viikon etuajassa.

”Viileys on näkynyt havaintojen määrässä, joita on ilmoitettu selkeästi vähemmän viimevuotiseen verrattuna.”

Lahden yllä kirmaa kevätseurannan vakiolaji: naurulokkeja. Kohta ne lokittavat turistien jäätelöitä Senaatintorilla.

Jäällä alkaa jonkinlainen kokoontuminen, johon osallistuu naurulokkien lisäksi lukuisia sinisorsia. Jätetään ne rauhaan.

Kallio: Tuppisuut avautuvat

Linnunlaulun kallioniemellä sijaitseva kahvila on vielä kiinni, mutta lintujen laulu on selkeästi lisääntynyt. Niin on myös Töölönlahden ympärivuotisten lenkkeilijöiden määrä.

Juoksureitin varrella kasvaa haapoja, jotka aloittavat norkkomaisen kukintansa jo ennen kuin puissa kasvaa lehtiä. Istutettujen pensaiden juurelta puskee talventähden keltaisia kukintoja.

Sinitiaiset ja varpuset sirkuttavat kuin viimeistä päivää – tai oikeastaan kevään ensimmäistä. Sini- ja talitiaiset ovat lintulautojen yleisimpiä vieraita, eikä suurin osa niistä vaivaudu lentämään talveksi lämpimään, mutta kylmällä ne pitävät nokkansa kiinni. Laulu onkin selvä kevään merkki.

”Oi, nyt se laulaa nätisti!” Marttila-Tornio ihastelee ääneen sinitiaisen luritusta.

Mäntymäki: Krookukset puskevat

Matka jatkuu Mäntymäkeä ympäröiville kukkuloille, joita rei'ittävät kaninkolot ja myyrien tunnelit. Suuaukoilla näkyy tyhjiä kotiloita, mutta ei yhtäkään kaivautujaa. Pähkinäpensaan oksista riippuu kellertäviä kukintoja.

”Tämä on aika hyvä havainto. Laji on tuulipölytteinen eli siitepöly leviää tuulen mukana”, Marttila-Tornio ilakoi.

Mutta ehkä tunnetuinta kevään symbolia ei täälläkään vielä näy. Leskenlehti on yksi ensimmäisistä kevään herättämistä asterikasveista ja olisi helppo tunnistaa.

Viemärityömaata ympäröivän tiilimuurin takaa kurkottaa koivu, jonka norkot eivät ole vielä puhjenneet. Kohta sekin tapahtuu, sillä Etelä-Suomessa norkoillaan yleensä huhtikuun puolivälin jälkeen. Vieressä kasvava haapa näyttää esimerkkiä, ja raita on jo pajunkissoilla.

”Hyvin tyypillinen kevään merkki”, Marttila-Tornio sanoo.

Tyhjän nuuskapurkin vieressä kukkii lumikelloja, jotka heräävät hyvin aikaisin keväällä. Ensimmäiset lumikellot puskevat esiin heti, kun routa jättää ja maa alkaa sulamaan. Vihdoin löytyy myös krookuksia, sekä keltaisia että violetteja.

Keskuspuisto: Se eloton

Kohti kettujen, piisamien, mäyrien ja hippiäisten asuttamaa Keskuspuistoa. Polun vieressä näkyy alhaalta jyrsittyjä puunrunkoja. Marttila-Tornio epäilee tihutyöntekijäksi palokärkeä, jonka suurta herkkua ovat hevosmuurahaisten toukat. Muurahaispesiäkin pitäisi löytyä.

Kekomuurahaisten sijaan löytyy skeittareita – varma kevään merkki, etenkin sen jälkeen, kun katujen hiekoitushiekat on siivottu pois.

Ja sitten eräs toinen merkki, joka oli yksi Luonto-Liiton viimevuotisista seurantalajeista. Lakaisukone siistii Auroran sairaalan pihateitä.

Viime vuonna kevätseurannan teemana oli urbaani kevät, ja listalla oli lakaisukoneen lisäksi muun muassa jäätelönsyöjä ja rikkaruohoksikin soimattu voikukka.

Maassa, mustikanvarpujen päällä pomppii mustarastas, joka on osittaismuuttaja. Toiset lajitovereista lentävät etelään, kun taas osa jää Suomeen. Lintusen laulu on silti kevään merkki yhtä lailla kuin tiaisten sirkutus.

Muuttolinnut runsastuvat yleensä huhtikuun aikana. Matelijat ja sammakkoeläimet tulevat esiin aurinkoisilla ilmoilla, ja ensimmäisiä havaintoja on saatu jo sitruunaperhosista, sisiliskoista ja sääskistä.

Töölö: Kliimaksi

Iltapäivä lähenee loppuaan, mutta valon määrä ei vieläkään vähene. Töölön pallokentän kovaäänisten mylvintä kuuluu lähikaduillekin: ”Lupaamme viihdyttävää jalkapalloa ja paljon maaleja...”

Upeaa, mutta tässä ei nyt tällaista viihdettä tarvita, on jotain muuta. Silmien eteen lankeaa nimittäin retken toivotuin ilmestys.

Siinä se vihdoin on: Auringonkeltainen leskenlehti. Kevätretken kliimaksi.

”Tämä on hyvin tyypillinen havainto monille”, Marttila-Tornio sanoo silmin nähden innoissaan. Intoa lisää eräs ihan tietty syy.

”Itselleni tämä leskenlehti on kevään ensimmäinen.”

Seuraava Luonto-Liiton kevätseurantaviikonloppu 9.–10. 4. Havainnoista voi ilmoittaa: kevatseuranta.fi. Tietoa Valtakunnallisen vihervuoden tapahtumista: vihervuosi.fi. Pääkaupunkiseudun kevätsiivoustalkoot jatkuvat 29. 5. asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kevät
 • Luonto
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 3. 3

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 4. 4

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 5. 5

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 6. 6

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 7. 7

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 9. 9

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 10. 10

  Tämä chatin ominaisuus ajaa ihmisiä hulluuteen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 3. 3

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 4. 4

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Timo Soini lähtee Flow-festivaaleille kiskomaan artesaaniseitania! Olli Lindholm lukee Koko Hubaraa!

 7. 7

  Ravintola-arviossa kolmen tähden Sori Taproom, joka on omiaan rentoon oluen hörppimiseen ja ronskiin ruokailuun

 8. 8

  Game of Thronesin uutta psykopaattipahista esittää tanskalaistähti Pilou Asbaek, ja nyt hän kertoo, miten sai roolin

 9. 9

  Apple paljasti uudet emoji-hahmot – Tulossa ovat muun muassa hijabiin pukeutunut nainen, zombi ja dinosaurus

 10. 10

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 2. 2

  ”Olet niin hyvässä kunnossa”, sanoi Trump Ranskan presidentin puolisolle kameroiden edessä, äläkkä seurasi – Neuvomme Trumpille: Älä kommentoi naisten ulkonäköä ollenkaan

 3. 3

  Keskiviikkona julkaistu sarjakuva oikeuttaa häirintää ja se ei ole ok – näistä syistä

 4. 4

  Ole oma juhannusheilasi: Näin masturboit jos sinulla on klitoris ja vagina

 5. 5

  Jaksoarvio: Game of Thronesin seitsemäs kausi alkoi verisellä kostolla ja Ed Sheeranin laulavalla cameolla

 6. 6

  Laulajatähti R. Kellyä syytetään nuorten naisten aivopesusta ja oudon seksuaalisen kultin johtamisesta, Kelly kiistää itse kaiken – tästä on kyse

 7. 7

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 8. 8

  Teinitytön anoreksiasta kertovaa Netflix-leffaa on syytetty maailmalla vakavan sairauden romantisoinnista – tästä on kyse

 9. 9

  Parasta internetissä juuri nyt: Andy Serkis lukee Trumpin twiittejä Klonkun äänellä

 10. 10

  Jenkkiopettaja kirjoitti hittijutun suomalaisten tavoista – ja suututti maanmiehensä

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija

 2. 2

  Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta

 3. 3

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 4. 4

  Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla

 5. 5

  Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia

 6. 6

  Naton Euroopan-joukkojen johtaja: Venäjän suuret sotaharjoitukset Valko-Venäjällä voivat osoittautua ”Troijan hevoseksi”

 7. 7

  Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin

 8. 8

  Linkin Parkin laulaja Chester Bennington on kuollut

 9. 9

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 10. 10

  Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Lifestyle­bloggaajan elämä on liian ihanaa ollakseen totta – Onko jatkuva ”täydellisen minän” esittely narsistista, nykyaikaa vai osa ihmisyyttä?

 4. 4

  Kela olettaa kämppikseni maksavan asumismenoni

 5. 5

  Suomalaiset saivat häpeällisen huonon tuloksen, kun eurooppalaisten hiilijalanjäljet pantiin kartalle – Miksi hiilijalanjälki paisuu Suomessa?

 6. 6

  Näin stand up -koomikon brändiä suojellaan: Pikkufestivaalin ei annettu käyttää Sami Hedbergin nimeä vitsikilpailun nimessä

 7. 7

  16-vuotias Linda kiinnostui Isisistä ja karkasi kotoaan Saksasta, nyt hänet on ehkä löydetty Mosulin tunneleista – mallioppilaasta tuli radikaali muutamassa kuukaudessa

 8. 8

  Despacito on maailman kaikkien aikojen striimatuin kappale – Näistä syistä espanjankielisestä biisistä tuli niin valtaisa megahitti, myös Suomessa

 9. 9

  Seuraamme melankolisina ja pelokkaina James Bond -kansan surullista bluffia brexit-neuvotteluissa – kansanäänestystä edeltäneiden valheiden mittakaava alkaa tulla esiin

 10. 10

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Elävien kuolleiden kaupungilta näyttävän Daytonin ruumishuoneelta on tila loppu – Yhdysvaltoja riivaa historian pahin huume-epidemia, ja yliannostuksia ottavat niin eläkeläiset kuin lapsetkin

 2. 2

  Ole oma kesäheilasi: Näin masturboit, jos sinulla on penis

 3. 3

  Asuntopula ajaa nuoria aikuisia Inarin metsiin – Kaisa Tikka peseytyy purossa ja käyttää jääkaappinaan kivenkoloa

 4. 4

  Joka kolmas muistisairaus voitaisiin ehkäistä korjaamalla elintapoja – tutkijat tunnistivat yhdeksän vaaran paikkaa, jotka altistavat dementioille eri elämänvaiheissa

 5. 5

  11-vuotiaan Taijatuuli Louhivuoren isä joutui taposta vankilaan, ja vapauduttuaan isä tappoi uudestaan – ”Tuo mies on hulluin murhaaja, josta olen kuullut, ja mä rakastan sitä”

 6. 6

  Australialaisnainen soitti hätänumeroon Yhdysvalloissa, paikalle tullut poliisi ampui hänet – omaiset vaativat vastauksia surmasta

 7. 7

  Maistamaan pakottaminen vain pahentaa lapsen nirsoilua, ja sipulin piilottaminen ruokaan on epäreilua – lastenpsykiatri neuvoo, miten valikoivan lapsen voi saada syömään

 8. 8

  Ruokolahden leijona oli isojen poikien pila – viranomaiset ovat tienneet totuuden 25 vuotta

 9. 9

  Lipunmyynti lähijunissa loppui aikoja sitten, mutta 22 asemaa on edelleen ilman automaattia – Mitä tekee konduktööri, joka ei saa enää myydä lippuja?

 10. 10

  Game of Thrones alkaa – Tällä jutulla pääset kartalle, mistä sarja ja päähenkilöt uudella kaudella jatkavat

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Voimakas maanjäristys Egeanmerellä – ainakin kaksi kuoli Kosin lomasaarella Kreikassa, pormestarin mukaan uhrit olivat ulkomaalaisia
 3. Pikajuoksija Hanna-Maari Latvalan tie huipulle on ollut kova ja kivinen – ”Uuden treenimenetelmän kanssa on vielä opettelua”
 4. Lilli Pukka, 28, on ollut ilman parisuhdetta 10 vuotta ja järjestää ”mää-juhlat” juhlistaakseen sitä – tyytyväiset sinkut voidaan kuitenkin kokea itsekkäinä tai jopa uhkana, sanoo asiantuntija
 5. Löyhkäävä ”koiranlihakuja” on maanpäällinen helvetti, jossa päättömät, paistetut koirat odottavat vierailijoita – osa korealaisista ajattelee yhä lihan maistuvan parhaalta, kun koira on piesty ennen teurastusta
 6. Suomen ökyhuviloita kaupataan nyt ulkomaisille ostajille – HS:n video näyttää, millaisen huvilan Suomesta saa kahdella miljoonalla eurolla
 7. Tunti sitten
 8. Mikä on voimistelua laukkaavan hevosen selässä? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
 9. 2 tuntia sitten
 10. Perjantaina tulee kuurosateita lähes koko maassa – monin paikoin myös ukkostaa
 11. 4 tuntia sitten
 12. Suomi on täynnä kuntia, joissa ulkomaalais­taustaisia on vain kourallinen – kartta osoittaa, että maahanmuutto keskittyy voimakkaasti suuriin kaupunkeihin
 13. Otto Hannikainen tehtailee ipaa helsinkiläisessä kaksiossa – erikoisoluiden kotipaneminen yleistyy hurjaa vauhtia
 14. Savonlinnassa on todettu kesällä tuhkarokkoa – on useita syitä, joiden vuoksi siitä pitäisi huolestua
 15. Näytä lisää