Valikko

Tällä pääset ihanaan kevätfiilikseen: hyvin perusteellinen löytöretki kuvin ja tekstein Helsingin kevääseen

Nyt vietetään Luonto-Liiton seurantaviikonloppua – nähdä voi vaikka sisiliskon, sinivuokon ja sitruunaperhosen. Etsimme ammattiseuraajan kanssa kevään merkkejä Helsingistä jo etukäteen.

Nyt vietetään Luonto-Liiton seurantaviikonloppua – nähdä voi vaikka sisiliskon, sinivuokon ja sitruunaperhosen. Etsimme ammattiseuraajan kanssa kevään merkkejä Helsingistä jo etukäteen.

Anteeksi, olisiko teillä tarjota salmiakkia?

”Ei ole”, vastaa Karhupuiston penkillä Kalliossa istuva nuori nainen vaivautuneesti ja hätistelee pois, ettei vauva heräisi.

On siis kevät, kuljen Hakaniemen rantaan” ja ”Sinä tarjosit salmiakkia, minä olin hölmö, panin peliin koko elämän”. Näin lauletaan Liisa Akimofin sanoittamassa Kevät-hitissä. Koska nyt haetaan kevään tunnusmerkkejä, tutkimusmatka pitää tietenkin aloittaa tästä kohteesta.

Matkalla rantaan vastaan tulee keski-ikäinen mies, joka kantaa kolmea täyttä kauppakassia. Luulisi niistä löytyvän. ”Ei ole.”

Perillä rannalla nainen pitelee kädessään take away -kahvikuppia, mutta suu jauhaa selvästi jotain makeaa. Anteeksi, olisiko teillä salmiakkia?

Nainen hivuttaa kuulokkeen hitaasti pois toisesta korvastaan.

”Ei ole.”

Suussa maistuu vain katupöly, joten on pantava enemmän peliin: miksei?

”Suklaata olisi.”

Vesiperä on vedetty tämän kevätsignaalin suhteen, mutta tilanne varmasti muuttuu kohta. Tutkimusmatkalle liittyy nimittäin ammattilainen: Luonto-Liiton kevätseurantavastaava Heikka Marttila-Tornio, 25, on luvannut näyttää vuodenajan varmat merkit eri kaupunginosissa.

On maaliskuun toiseksi viimeinen päivä, ja lämpöasteet kirivät jo lähelle kymmentä. Aurinko vilkkuu pilviverhojen takaa.

Kamppi: Ammattilainen mukaan

Lapsille ja nuorille suunnatun Luonto-Liiton tavoitteena on suojella metsiä eliöineen, rehevöitynyttä Itämerta, muuttuvaa ilmastoa, ahdingossa eläviä suurpetoja ja luonnon monimuotoisuutta.

Liiton toimisto sijaitsee Kampin Annankadulla, ja siellä lajien ilmaantumista ja runsastumista tarkkailevia kevätseurantavastaavia työskentelee peräti kaksi.

”Itse tarkkailen luontoa hyvin ahkerasti myös kaikkina muina vuoden aikoina, mutta kevät on siihen selvästi paras ajankohta”, kertoo Heikka Marttila-Tornio.

Hänelle tämä ei ole pelkkä työ, vaan myös rakas harrastus virka-ajan jälkeenkin. Kaikkea kaikesta ei voi tietää vieläkään, vaikka olisi seurannut luontoa lapsesta kuten Marttila-Tornio.

Kollega kertoi hänelle hiljan, miten erottaa toisistaan samalta näyttävät naava- ja luppojäkälät. Sananlaskukin löytyy: ”Naava napsahtaa ja luppo lupsahtaa, kun sen taittaa. Olen aina ihmetellyt, että kumpaa lajia näkemäni jäkälä on.”

Joka kevät Luonto-Liitto järjestää kesäkuun alkuun asti seurantaviikonloppuja, joista nyt lauantaina 9. 4. alkaa kolmas. Maaliskuun puolessa välissä oli ensimmäinen seurantaviikonloppu.

Toistaiseksi on jo bongattu muun muassa ensimmäinen käki Kiimingissä, yksittäisiä kyykäärmeitä Ruovedellä, kottaraisia, kiuruja ja kirjosieppoja Helsingistä Pohjaan sekä runsaasti laulujoutsenia ja kurkia ympäri maata. Laulujoutsenia on jo havaittu aina pohjoisessa asti. Myös töyhtöhyyppiä, kekomuurahaisia, västäräkkejä ja naurulokkeja nähtiin.

Vaikkei jälkimmäisiä sattuisi itse näkemään, ne ainakin kuulee helposti.

Jopa ensimmäinen kimalaishavainto on tehty, Nurmijärvellä. Näistä kiuru, laulujoutsenet ja kottaraiset kuuluvat normaalistikin jo ajankohtaan.

Liitossa seurataan runsasta neljääkymmentä vakiolajia tuulihaukasta käkeen, nokkosperhosesta seitsenpistepirkkoon ja oravanmarjasta rentukkaan.

Idea nyt 40 vuotta täyttävässä kampanjassa on, että ihmiset jalkautuvat luontoon ja ilmoittavat itse ensihavainnoistaan liitolle. Varsinaisina seurantaviikonloppuina kerätään eri lajien runsastumishavaintoja.

”Maalis–huhtikuu on parasta aikaa lintujen paluumuuton kannalta, ja ensihavaintojen jälkeen alkaa runsastuminen”, Marttila-Tornio sanoo.

Jos havainnoimaan lähtee tulevana huhtikuun toisena viikonloppuna, tilastojen mukaan voisi Etelä-Suomessa odottaa törmäävänsä ainakin västäräkkiin, haarapääskyyn, rantasipiin, peltokorteen ja sammakonkutuun sekä muihinkin sinivuokkoihin kuin poliiseihin.

Vuosittain kevätseurantahavaintoja kertyy yli kymmenentuhatta. Kansalaisten lähettämät havainnot menevät suoraan Luonnontieteelliselle museolle, jossa tarkkaillaan kevään etenemistä. Tietoja voidaan hyödyntää myös esimerkiksi ilmastonmuutostutkimuksessa.

Mutta nyt takaisin kentälle.

Kluuvi: Haapa, hyväntekijä

Helsingin päärautatieaseman edessä jäätelöauto vihjailee keväästä, mutta koira pääovien edessä pusertaa enemmän kuin vihjeen.

Pääkaupunkiseudulla on parhaillaan käynnissä viralliset kevätsiivoustalkoot. Siisti pääkaupunkiseutu -hankkeen kevään puhtaanapitotalkoissa asukkaita kannustetaan siivoamaan lähiympäristöään.

Keräämättömien jätösten paljastuminen lumien jälkeen onkin takuuvarma kevään merkki. Tämä omistaja kuitenkin kerää pökäleet kiltisti roskapussiin.

Tänä vuonna vietetään niin ikään viidettä ympäristöministeriön nimeämää valtakunnallista vihervuotta. Nyt teemana on kestävä suomalainen maisema.

Kampanjan tarkoitus on innostaa toimimaan oman lähiympäristön hyväksi ja lisätä sitä kautta ihmisten hyvinvointia. Tavoitteet ovat samanlaisia kuin Luonto-Liitolla.

”Kaupunkiluonto on todella monimuotoinen. Se usein unohtuu ihmisiltä”, Marttila-Tornio valistaa ja pysähtyy haavan luo lähellä Kaisaniemen puistoa.

Esimerkiksi puistoissa yleinen haapa on altis lahoamaan, jonka vuoksi siihen ilmaantuu hajottajahyönteisiä. Ne puolestaan ovat ravintoa linnuille. Samalla puu tarjoaa hyvän pesäpaikan kololinnuille”, hän jatkaa ja viittaa Luonto-Liiton tämänvuotiseen kampanjateemaan, joka on puut ja pensaat.

Ne heräävät yleensä muita kasveja aikaisemmin ja tarjoavat siksi ainoan ravinnonlähteen pölyttäjähyönteisille. Monimuotoisuuden kannalta haapa onkin yksi tärkeimmistä puistamme, sillä se antaa kodin tai ravinnonlähteen lähes tuhannelle eliölajille. Ilman haapaa lähes sata niistä olisi pulassa.

Vaahtera, tuomi ja näsiäkin tarjoavat kukkiessaan ravintoa herääville hyönteisille, kuten mehiläisille, kimalaisille ja kukkakärpäsille. Samalla ne pölyttävät puut, mitä ilman me ihmiset vasta pulassa olisimmekin.

Kaisaniemi: Joutsenpari jääkylvyssä

Kaisaniemen puistossa teekkarit pinkeissä haalareissaan pystyttävät katosta eläinvaltakunnan suosikkitaiteilijaksi tituleeratun Jussi Mäntysen veistämän Nuori hirvi -patsaan vierellä.

Kevään merkki, mutta ei sitä luontoa, jota nyt etsitään. Ohitamme myös kaupungin istuttamat ruusupuskat. Koivujen silmut odottavat vielä näin maaliskuun lopussa avautumistaan ainakin muutaman päivän.

Peltojen pientareilla ja teiden varsilla varhain kukkiva leskenlehti olisi toivottu näky, mutta täältä sitä ei vielä löydy. Ensihavaintoja kukkivista sellaisista on kuitenkin jo ilmoitettu.

Kaisaniemen ja Kallion rajamailla Tokoinrannassa terassit ovat vielä tyhjiä, mutta taivaalla ja sulaneessa vedessä parveilee lintuja. Varma kevään merkki olisi, jos varis kantaisi risuja nokassaan. Se kertoisi, että linnulla on pesä mielessä.

Ympärivuotiset varpuset ja naakat pyrähtelevät paljailta oksilta toisille, mutta niiden lisäksi jääkylmässä vedessä lilluu kaksi kyhmyjoutsenta.

”Jos sää pysyy aurinkoisena ja lämpimänä, alkaa lintuja kyllä tulla”, Marttila-Tornio vannoo.

Kevät vaihtuisi kohta kesään, mikäli perimätieto paikkansa pitää: kuu kiurusta kesään, puoli kuuta peipposesta, västäräkistä vähäsen, pääskysestä ei päivääkään. Näitä kaikkia ihmiset ovat nimittäin jo ilmoittaneet nähneensä, joskin Marttila-Tornio sanoo suhtautuvansa varauksella pääskyjen ensihavaintoihin, joita on raportoitu vasta kaksi.

Jääpeite murtuu sinisorsien räpylöiden painosta. Jää ei enää kanna, vaikka vielä pääsiäispyhinä paikalla näkyi pilkkijöitä.

Marttila-Tornion mukaan kevät on tänä vuonna aika hyvin ajallaan, kun taas viime vuonna se oli muutaman viikon etuajassa.

”Viileys on näkynyt havaintojen määrässä, joita on ilmoitettu selkeästi vähemmän viimevuotiseen verrattuna.”

Lahden yllä kirmaa kevätseurannan vakiolaji: naurulokkeja. Kohta ne lokittavat turistien jäätelöitä Senaatintorilla.

Jäällä alkaa jonkinlainen kokoontuminen, johon osallistuu naurulokkien lisäksi lukuisia sinisorsia. Jätetään ne rauhaan.

Kallio: Tuppisuut avautuvat

Linnunlaulun kallioniemellä sijaitseva kahvila on vielä kiinni, mutta lintujen laulu on selkeästi lisääntynyt. Niin on myös Töölönlahden ympärivuotisten lenkkeilijöiden määrä.

Juoksureitin varrella kasvaa haapoja, jotka aloittavat norkkomaisen kukintansa jo ennen kuin puissa kasvaa lehtiä. Istutettujen pensaiden juurelta puskee talventähden keltaisia kukintoja.

Sinitiaiset ja varpuset sirkuttavat kuin viimeistä päivää – tai oikeastaan kevään ensimmäistä. Sini- ja talitiaiset ovat lintulautojen yleisimpiä vieraita, eikä suurin osa niistä vaivaudu lentämään talveksi lämpimään, mutta kylmällä ne pitävät nokkansa kiinni. Laulu onkin selvä kevään merkki.

”Oi, nyt se laulaa nätisti!” Marttila-Tornio ihastelee ääneen sinitiaisen luritusta.

Mäntymäki: Krookukset puskevat

Matka jatkuu Mäntymäkeä ympäröiville kukkuloille, joita rei'ittävät kaninkolot ja myyrien tunnelit. Suuaukoilla näkyy tyhjiä kotiloita, mutta ei yhtäkään kaivautujaa. Pähkinäpensaan oksista riippuu kellertäviä kukintoja.

”Tämä on aika hyvä havainto. Laji on tuulipölytteinen eli siitepöly leviää tuulen mukana”, Marttila-Tornio ilakoi.

Mutta ehkä tunnetuinta kevään symbolia ei täälläkään vielä näy. Leskenlehti on yksi ensimmäisistä kevään herättämistä asterikasveista ja olisi helppo tunnistaa.

Viemärityömaata ympäröivän tiilimuurin takaa kurkottaa koivu, jonka norkot eivät ole vielä puhjenneet. Kohta sekin tapahtuu, sillä Etelä-Suomessa norkoillaan yleensä huhtikuun puolivälin jälkeen. Vieressä kasvava haapa näyttää esimerkkiä, ja raita on jo pajunkissoilla.

”Hyvin tyypillinen kevään merkki”, Marttila-Tornio sanoo.

Tyhjän nuuskapurkin vieressä kukkii lumikelloja, jotka heräävät hyvin aikaisin keväällä. Ensimmäiset lumikellot puskevat esiin heti, kun routa jättää ja maa alkaa sulamaan. Vihdoin löytyy myös krookuksia, sekä keltaisia että violetteja.

Keskuspuisto: Se eloton

Kohti kettujen, piisamien, mäyrien ja hippiäisten asuttamaa Keskuspuistoa. Polun vieressä näkyy alhaalta jyrsittyjä puunrunkoja. Marttila-Tornio epäilee tihutyöntekijäksi palokärkeä, jonka suurta herkkua ovat hevosmuurahaisten toukat. Muurahaispesiäkin pitäisi löytyä.

Kekomuurahaisten sijaan löytyy skeittareita – varma kevään merkki, etenkin sen jälkeen, kun katujen hiekoitushiekat on siivottu pois.

Ja sitten eräs toinen merkki, joka oli yksi Luonto-Liiton viimevuotisista seurantalajeista. Lakaisukone siistii Auroran sairaalan pihateitä.

Viime vuonna kevätseurannan teemana oli urbaani kevät, ja listalla oli lakaisukoneen lisäksi muun muassa jäätelönsyöjä ja rikkaruohoksikin soimattu voikukka.

Maassa, mustikanvarpujen päällä pomppii mustarastas, joka on osittaismuuttaja. Toiset lajitovereista lentävät etelään, kun taas osa jää Suomeen. Lintusen laulu on silti kevään merkki yhtä lailla kuin tiaisten sirkutus.

Muuttolinnut runsastuvat yleensä huhtikuun aikana. Matelijat ja sammakkoeläimet tulevat esiin aurinkoisilla ilmoilla, ja ensimmäisiä havaintoja on saatu jo sitruunaperhosista, sisiliskoista ja sääskistä.

Töölö: Kliimaksi

Iltapäivä lähenee loppuaan, mutta valon määrä ei vieläkään vähene. Töölön pallokentän kovaäänisten mylvintä kuuluu lähikaduillekin: ”Lupaamme viihdyttävää jalkapalloa ja paljon maaleja...”

Upeaa, mutta tässä ei nyt tällaista viihdettä tarvita, on jotain muuta. Silmien eteen lankeaa nimittäin retken toivotuin ilmestys.

Siinä se vihdoin on: Auringonkeltainen leskenlehti. Kevätretken kliimaksi.

”Tämä on hyvin tyypillinen havainto monille”, Marttila-Tornio sanoo silmin nähden innoissaan. Intoa lisää eräs ihan tietty syy.

”Itselleni tämä leskenlehti on kevään ensimmäinen.”

Seuraava Luonto-Liiton kevätseurantaviikonloppu 9.–10. 4. Havainnoista voi ilmoittaa: kevatseuranta.fi. Tietoa Valtakunnallisen vihervuoden tapahtumista: vihervuosi.fi. Pääkaupunkiseudun kevätsiivoustalkoot jatkuvat 29. 5. asti.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kevät
 • Luonto
 • Kotimaa
Nyt.fi luetuimmat
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 3. 3

  Söikö Juha Mieto oikeasti 40 tuokkosta mämmiä? Selvitimme – Mieto lähetti kuvatodisteen

 4. 4

  11-vuotiaana Pinja Sanaksenaho opetteli itse tekemään videoita ja latasi niitä nettiin Pinkku Pinsku -nimellä – nyt hänellä on 47 miljoonaa katselua ja hän on vasta 14

 5. 5

  Aloita uusi vuosi uudella kalenterisysteemillä: Pidimme kaksi viikkoa uutta bullet journalia, jota hehkutetaan maailmalla – näin se toimii

 6. 6

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 7. 7

  Tänään tv:ssä: Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä ja palasi kotiin

 8. 8

  Mullistaako uusi Apple TV television? Kokeilimme

 9. 9

  Poliisi julkaisi vihapuheen vastaisen videon, jolla suomalaislapset lukevat netin tappouhkauksia ja vihakommentteja

 10. 10

  Tämä mies piirsi puistossa työttömänä ukkelin, tuli siitä maankuuluksi ja valloittaa nyt Japania Windows 95 -miehenä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 3. 3

  Hittisarja Making a Murdererin ”sankarijuristit” vierailivat Suomessa, vastasivat kritiikkiin ja kysymyksiin – kävimme paikalla

 4. 4

  Viikonloppuna paistaa aurinko: näitä kivoja juttuja voi tehdä Helsingissä

 5. 5

  67 brunssia Helsingissä – kattava opas siihen, mitä syödä ja missä

 6. 6

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 7. 7

  Pikatestissä Ison Roobertinkadun ylistetty ravintola, josta saa Lähi-idän ruokaa – salaatti oli raikasta ja lammas mehevää

 8. 8

  Lasipalatsin kahvilat ja ravintola avautuivat jälleen alkuviikosta, vuoden tauon jälkeen

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 2. 2

  Some villiintyi Angela Merkelin Trump-ilmeistä, esittelyssä johtajien supertapaamisen suosikkimeemit

 3. 3

  Trump leikki ajavansa rekkaa, tööttäili ja intoili kuin pikkulapsi, internet riemastui kuvista

 4. 4

  Popin supertähti sairastui syömishäiriöön ja lopetti nettikommenttien lukemisen, kertoo siitä nyt kaikille, koska haluaa tukea naisia samassa taistelussa

 5. 5

  Netissä kiertää nyt ”maailman epätyydyttävin” video, jolla tehdään harmittomia juttuja väärin ja katsojia inhottaa – psykologi selittää, mistä vastenmielisyys johtuu

 6. 6

  Maailman huonoimmasta elokuvasta tehtiin Hollywood-leffa, jota ylistetään ja jolle povataan jo Oscaria

 7. 7

  Suomi mainittu, Voguessa! Maailman kuuluisin muotilehti nosti Helsingin seuraavaksi cooliuden pääkaupungiksi

 8. 8

  Pelit-lehden ansiosta suomalaisista tuli juuri tällainen pelaajakansa: päätoimittajana 25 vuotta toiminut Tuija Lindén kertoo nyt, miten se kävi

 9. 9

  Näin syntyy täydellinen hampurilainen kotikeittiössä – huippukokki antaa vinkkejä jokaiseen vaiheeseen

 10. 10

  Saksan internet keksi Angela Merkel -hymiön

 11. Näytä lisää
Luetuimmat
 1. 1

  Helsingin Jätkäsaari on tyylikäs, mutta värien kanssa riehuminen ärsyttää niin naapureita kuin arkkitehtuuri­kriitikoitakin

 2. 2

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 3. 3

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 4. 4

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 5. 5

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 6. 6

  Yritysten pitää julkistaa naiskiintiö­tavoitteensa tänä keväänä – ilmoitukset olleet ylimalkaisia ja epämääräisiä

 7. 7

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 8. 8

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 9. 9

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 10. 10

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mätä brassiliha järkyttää, mutta Suomessakin kuluttajaa sumutetaan – ihan joka päivä

 2. 2

  Tampereella myydään marmorista miljoonataloa, jota on tirkistelty hakupalveluissa jo satatuhatta kertaa – HS kävi katsomassa Kruunukalusteen perustajien elämäntyötä

 3. 3

  Suomi on kaukana tasa-arvosta, sanoo tutkija – ”Rakenteellisia esteitä on vaikea nähdä, jos niitä ei itse kohtaa”

 4. 4

  Alko harppaa ajassa taaksepäin Töölössä – pullot pyydettävä syksystä lähtien myyjien selän takaa palvelutiskiltä

 5. 5

  Kalliolaiskaksion hinnalla ostaisi Tallinnasta lukaalin, Lontoosta rahalla ei saisi yksiötäkään – HS vertaili, mitä saa 250 000 eurolla viiden eurooppalaisen pääkaupungin ”Kalliosta”

 6. 6

  Donald Trump on hylännyt vallan kolmijako-opin ja haluaa hallita kuin Aurinkokuningas tai Mussolini, sanoo professori Martti Koskenniemi

 7. 7

  Rekkojen ulosajot ovat päivittäinen ongelma valtatiellä 21 – Taksikuski: ”Tie on aivan katastrofaalinen, aina joku auto penkkaan pyllähtäneenä”

 8. 8

  George W. Bush vangitsi tauluihinsa Irakissa vammautuneen sotilaan katseen – näin suomalaisgalleristi arvioi maailmalla kehutun presidentin kyvyt

 9. 9

  Maailmanselitysten uusi supertähti povaa, että ihmislaji on tulossa tiensä päähän

 10. 10

  Suomi on jo riittävän tasa-arvoinen, sanoo BMW:n ex-johtaja Mia Miettinen – ”Minulle ei ole koskaan ollut ongelma tehdä uraa ja samalla silittää mieheni paidat”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tuhansia suomalaisia ryöstettiin orjiksi, mutta sitä hädin tuskin muistetaan – moni kansa ei unohtaisi moista vääryyttä ikinä

 2. 2

  Vanha hinnasto saattaa olla arvokkaampi kuin romaani eivätkä Myrna-kupit kiinnosta ketään – asiantuntijat kertovat, mitkä käytetyt tavarat nyt käyvät kaupaksi

 3. 3

  Jopa puolet liikunnan harrastajista treenaa liian lujaa, sanoo asiantuntija – Iltakävely voi usein olla hikilenkkiä parempi

 4. 4

  En halua olla sukupuoli­neutraali, haluan olla nainen – kotona pesen mielelläni mieheni pyykit

 5. 5

  Hampurilaistesti: Maistoimme juustohampurilaisia kuudesta helsinkiläisravintolasta – selkeä voittaja ja häviäjä löytyivät

 6. 6

  Lenkille lähtenyt helsinkiläisnainen huomasi itkevän autoilijan tien poskessa – kuljetti satamaan ja juoksi takaisin

 7. 7

  Toni Kitin kova flunssa olikin aids – Nyt hän toivoo, että muut eivät uskoisi netin valesivuja

 8. 8

  Ottelun parhaaksi pelaajaksi valitun hyökkääjän tunteellinen emämoka: kiitti haastattelussa vaimoaan – ja tyttöystäväänsä

 9. 9

  Finnair perui koko kesän Miamin-lennot – mitä lentoyhtiössä oikein tapahtuu?

 10. 10

  Vanhuksia on jäänyt ilman ruokaa Helsingissä, eikä edes kaupunki tavoita uutta lähettiyritystä – lopulta kotihoito tilasi ruokaa Helvi Ukkola-Saariselle, 91

 11. Näytä lisää